2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Šonedēļ Jēkabpilī norisināsies Dzejas dienas – festivāls “Jānis Rainis – Zelta spainis” (PROGRAMMA)

Šonedēļ Jēkabpilī norisināsies Dzejas dienas – festivāls “Jānis Rainis – Zelta spainis” (PROGRAMMA)

Spainī daudz ko var ieliet un ielikt. Uz spaiņa var uzkāpt un tālāk redzēt. Būt mazdrusciņ kā uz skatuves. Bez tam - ja skatās spainī no augšas, šķiet, ka tas ir bezgalīgs. Un iespējams tā arī ir.

 

Atzīmējot Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubileju, Jēkabpilī Dzejas dienu laikā no 14. līdz 19. septembrim notiks literatūras festivāls „Jānis Rainis – Zelta spainis”.

 

Festivāla laikā ar lekcijām Jēkabpilī viesosies gan rakstnieks, tulkotājs un publicists, grāmatas “Rainis un viņa brāļi” autors Roalds Dobrovenskis un asociētā profesore, Raiņa pētniece Zane Šiliņa, gan prozaiķe un dramaturģe, lugas “Aspazija. Personīgi” libreta autore Inga Ābele, gan arī dzejnieks, esejists un tulkotājs Jānis Rokpelnis, kura tēvs Fricis Rokpelnis bijis lugu un kinofilmu par Raini scenāriju autors.

 

Jēkabpils pilsētas bibliotēkā atklās izstādi „Aiz sidraba plīvura - Aspazija”, kurā apkopoti materiāli no bibliotēkas fonda, muzeju materiāli, interneta resursi, publikāciju materiāli un arhīva materiāli.

 

Paredzētas dažādas aktivitātes Jēkabpils pilsētvidē – “Raiņa un Aspazijas soliņā” un atsevišķos pilsētas maršruta autobusos skanēs abu autoru daiļrade, pilsētā notiks flašmobi. Notiks arī nu jau tradicionālā akcija “Sirds uz trotuāra”, kuras laikā Jēkabpils skolu audzēkņi ar krītu uz pilsētas laukumiem un trotuāriem rakstīs Raiņa un Aspazijas dzeju.

 

Celtnieku ielas mikrorajona dzejniekus aicinām ņemt dalību brīvajā mikrofonā, kas nedēļas vidū – trešdienas pievakarē norisināsies pie šī mikrorajona 9.nama. Pieteikšanās līdz 14. septembrim, rakstot uz e-pastu valdinjsh@inbox.lv

 

Tāpat festivāla laikā vairākos kino seansos demonstrēs animācijas filmas un projekta #domasspēks īsfilmas, kā arī dokumentālās filmas „Dzīve ar Aspaziju” un „Dzīve Kastaņjolā”.

 

Divus vakarus nedēļas izskaņā notiks mūsdienu autoru dzejas lasījumi, kuros dzirdēsim Guntaru Godiņu, Jāni Vādonu, Arvi Vigulu, Jāni Rokpelni un Rutu Štelmaheri kā arī dziesminiekus – Mareku Sarnovski un Eliju Kapicku. Sestdien aicinām arī uz sporta stafetēm Raiņa ielā.

 

Saka, ka tālu skan tikai tukšs spainis. Nekā nebija! Pilns spainis skan pamatīgi. Un vēl jo vairāk – ja spainis pats no tīra zelta!

 

dzejas dienas afisha

Festivāls notiek ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu

JanisRainis ZeltaSpainis LOGORainisUnAspazijaLogo

 

Atstājiet komentāru