2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Jau šonedēļ uz Krustpils saliņas skatuves J. Štrausa komiskā operete „Sikspārnis” (FOTO)

Jau šonedēļ uz Krustpils saliņas skatuves J. Štrausa komiskā operete „Sikspārnis” (FOTO)

25.jūlijā plkst. 20.00 Jēkabpilī, Krustpils saliņas brīvdabas estrādē, viesosies Krievijas Valsts kamermūzikas teātris „Sanktpēterburgas Opera” ar Johana Štrausa komiskās operetes „Sikspārnis” iestudējumu.

 

„Sikspārnis” ir pati populārākā no Štrausa operetēm, kas sagādā baudījumu skatītājiem vairāk nekā 140 gadu. Tās libreta pamatā ir patiess atgadījums no kāda Parīzes brunču mednieka dzīves. Brīvdomīgais kungs, nokļuvis masku ballē, aizraujas un flirtē ar kādu skaistuli sikspārņa maskā, nemaz nenojaušot, ka tā ir viņa sieva... Tā nu sanāk, ka viņš krāpj sievu... ar savu sievu! Viss šis juceklis norisinās Štrausa valšu un polku virpulī.

 

J. Štrauss, izlasījis libretu, bijis tik sajūsmināts un iedvesmas pilns, ka mūziku šai operetei sarakstīja rekordlaikā - 6 nedēļās. Kaut arī komiskā operete pirmajā brīdī šķiet viegla, tā ir īstens pārbaudījums trupai, jo sarežģītā, operas kanoniem atbilstošā mūzika prasa labu orķestri un vokālistus ar dramatiskām operdziedātāju balsīm.

 

„Sanktpēterburgas Operas” teātra mākslinieki mūsdienīgiem akcentiem piesātinātā aktierspēlē uzbur uz skatuves erotisku, juteklisku, nedaudz vieglprātīgu, bet ne vulgāru atmosfēru un šķetina mūžīgās mīlestības tēmas - pusmūža krīzi, vīriešu neuzticību un sieviešu atriebību.

 

Uz skatuves daudz ragu...

 

Izrādes režisors, Krievijas Tautas mākslinieks Jurijs Aleksandrovs: „Viss vienos ragos. Kāpēc ragi? Pirmkārt, izrāde ir par laulības pārkāpšanu. Ragi – tas ir nepieciešams atribūts. Kāpēc tik daudz ragu? Tāpēc, ka šai izrādē ir daudz krāpšanu. Sižets mani pilnīgi apmierina, tas šodien ir visnotaļ aktuāls. Ar ko? Ar to, ka visi esam ieslīguši melos. Gan politiķi, gan biznesmeņi, gan ģimenes. Visi sadzīvo ar meliem, meli vairs netiek vērtēti kā kaut kas negatīvs. Mēs esam pieraduši pierakstīt sev pozitīvās īpašības, aizmirstam par trūkumiem, noklusējam patiesības un vienkārši melojam. Manuprāt, tieši no ģimeniskiem meliem sākas jebkuras citas nepatiesības: ekonomikā, politikā – visās dzīves jomās.”

 

Jautrā Štrausa operete Aleksandrova režijā ir ieguvusi jaunu, mūsdienīgu skanējumu un pārtapusi psiholoģiskā teātrī, kur jautrību brīžiem nomaina smeldze un sarūgtinājums. Arī šai izrādē Aleksandrovs realizējis savus principus – uz skatuves jābūt izcilam vokālam un spīdošai, psiholoģiski pamatotai aktierspēlei.

 

... un deju

 

Izrādē lieliski dejo visi trupas mākslinieki, bet īpaši pieminamas ir solodejas, piemēram, Orlovska smieklīgā mazurka, bet ir arī sāpju caurstrāvotā Rozalindas deja, kad viņa uzzina par vīra nodevību. Un vēl viņas čardašs pārī ar Orlovski, kurš Rozalindu vēlas ierobežot un pakļaut kā neiebrauktu zirgu, bet nespēj, jo viņa dejā apliecina savu „es”. Un tad vēl temperamentīgais Adeles solo, ar zābaku suku rokās griežot sešpadsmit piruetes! Balerīnas cienīgi šī deja izdodas Irinai Skaženikai. To visu ir vērts redzēt!

 

Lomās skatīsim jau iemīļotos māksliniekus, Starptautisko konkursu laureātus Svetlanu Arzumanovu, Jeļenu Tihonovu, Vladislavu Mazankinu, Kirilu Žarovinu un citus populāros „Sanktpēterburgas Operas” teātra māksliniekus. Pie diriģenta pults būs Roberts Luters, kurš četrus gadus bijis diriģents operetes žanra dzimtenē Austrijā, Vīnes Valsts operā.

 

Biļešu cena no 8 līdz 20 €. Biļetes jau nopērkamas Biļešu paradīzes kasēs visā Latvijā un interneta vietnēwww.bilesuparadize.lv. Biļetes bērniem līdz 12 gadu vecumam ar 50% atlaidi. Cilvēkiem ar kustību traucējumiem un vienam viņa pavadonim ieeja bez maksas.  Pieteikties līdz 22. jūlijam, zvanot pa tālruni 65221152 darba dienās no plkst. 9.00 līdz 17.00.

 

Avots: jekabpils.lv

Atstājiet komentāru