2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

JVĢ skolotāja: Sestdien Rīgā Mežaparkā valdīja panika, mediķu palīdzība bija nepieciešama arī jēkabpilietēm  (PAPILDINĀTS AR FOTO)

JVĢ skolotāja: Sestdien Rīgā Mežaparkā valdīja panika, mediķu palīdzība bija nepieciešama arī jēkabpilietēm (PAPILDINĀTS AR FOTO)

(Papildināta 2.rindkopa)

 

Ar portāla Radio1.lv redakciju sazinājās Jēkabpils Valsts ģimnāzijas (JVĢ) skolotāja Inna Celmiņa un pastāstīja, ka šovakar īsi pēc plkst. 21 pēkšņi pārtraukts XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēguma koncerta ģenerālmēģinājums.

 

Inna celmiņa norāda, ka Rīgā Mežaparkā nācās pārtraukt ģenerālmēģinājumu, jo kora dziedātāji cits aiz cita krita ģībonī. Mediķu palīdzība bija nepieciešama vairāk nekā 50 bērniem, to vidū arī divām JVĢ audzēknēm. Patlaban abas meitenes jūtas labi un atrodas kopā ar pārējiem dziesmu svētku dalībniekiem no Jēkabpils.  Mediķiem, kas rūpējas par svētku dalībnieku veselību, rokas bijušas darba pilnas. Beigās organizatoriem pietrūcis resursu un palīdzēt tiem dalībniekiem, kas jutušies slikti, steigušies ģenerālmēģinājumam piesaistītie apsargi. Ņemot vērā šo situāciju, ģenerālmēģinājums pārtraukts. "Mērens haoss un panika," atmosfēru Mežaparka Lielajā estrādē raksturoja Inna Celmiņa.

 

Bērniem tika dalītas jakas un palīdzības sniegšanā aktīvi iesaistījās gan policisti un ugunsdzēsēji, gan tie cilvēki, kas bija sanākuši vērot koncerta mēģinājumu. Viņi deva bērniem jakas un steidzot nomierināt satrauktos un raudošos svētku dalībniekus.

 

Inna Celmiņa sacīja, ka sestdienas vakarā Mežaparkā, kad daudziem bērniem kļuvis slikti un viņi klrituši ģībonī, sākumā visi esot mierināti, ka viss būs labi un koncerts turpinājies, bet kad uz nestuvēm aiznesti aptuveni 50 bērni, organizatori sapratuši, ka nebūs labi un koncerts ticis pārtraukts.

 

Inna Celmiņa sacīja, ka bērni ir pārguruši, jo diennaktī vidēji guļ tikai četras stundas un lielāko diennakts daļu pavada mēģinājumos un koncertos. Pēc viņas domām, tā ir milzu slodze skolēniem. Turklāt ēdiens esot nepietiekams, piemēram, “sausajās” pusdienās bērniem līdzi iedotas 2 šķēles maizes, divas nelielas desas ripiņas, gurķis un mazā sulas paciņa. Pie tik intensīviem mēģinājumiem šāds ēdiens ir nepietiekams. Bērniem tikpat kā neesot brīvā laika, ja tāds rodoties, tad skolēni to izmantojot miegam. Nekādas ekskursijas vai iepazīšanās ar Rīgu, izmantojot atlaižu kartes, kas ir dziesmu un deju svētku dalībniekiem, nemaz neesot iespējamas. Turklāt bērnu tērpi esot pārāk plāni un skolēni salstot. Tie arī esot galvenie daudzo ģīboņu iemesli - nogurums, pārsalšana un nepietiekams uzturs.

 

Inna Celmiņa uzskata, ka tas no svētku organizatoru puses ir nopietns pārkāpums, "šādi līdz nemaņai “nodzīt” bērnus, ka tie tā vietā, lai no svētkiem gūtu prieku, sabrūk bezspēkā ģenerālmēģinājuma koncerta laikā"

 

Aculiecinieka un DELFI foto

 

Saistīts raksts: Pārtraukts Dziesmu un deju svētku ģenerālmēģinājums; vairāki bērni noģībuši (Papildināts)Pārtraukts Dziesmu un deju svētku ģenerālmēģinājums; vairāki bērni noģībuši (Papildināts)

Komentāri (0-10/18)

  • A
    02.07.2018 18:23
    Bērns dienas režīms - uzslejas, paēd, auto uz skolu, sēž stundās, auto no skolas, paēd, dators, dators, dators.
    Ēdienkarte (sabalansēta) - cipsi, cola, cipši, cola, cipsi, cola.
    Vini pat nezina, kas ir normals ēdiens.
    Dziesmu svetku notikumi ir signals, ka kaut kas ir jamaina domāšana un attieksmē.
    Armijas vairs nav kur visus slīmestus un memmes dēliņus pāraudzināja
  • kora dalībnieks
    02.07.2018 18:23
    Vispār:
    tētis:
    Inna celmiņa - kāpēc viņa vispār tur atrodas? lai celtu paniku un noniecinātu vairāku gadu darbu, ko bērni ieguldījuši? kāpēc tad vispār bija jābrauc uz Rīgu? Man ir kauns par tādu skolotāju no ģimnāzijas, kas ceļ paniku pati un satrauc vecākus bez iemesla. Ko vakar vakarā bija mums jādomā, izlasot Celmiņas teikto? Trūkst vārdu

    Labāk būtu, ka neviens neko nezinātu un pa kluso viss štas tā arī paliktu? Un vecāki, zinot situāciju, tik un tā, jau sen apzvanījuši kolektīvu vadītājus un savus bērnus.

    Ir jārunā, nevis klusiņām jāsēž. Un varbūt ir vērts pacelt liekāku paniku, lai pēc tam nav trakāku seku visam.

    Skolotājai = paldies!

    Nav jau ko slēpt un nav nekā par ko klusēt.
  • mamma
    02.07.2018 18:23
    gribu pateikt milzīgu un sirsnīgu paldies skolotājām, kas bija kopā ar kori "Skanda" - par rūpēm, un sirsnību pret manu, un citiem bērniem!
  • kora dalībnieks
    02.07.2018 18:23
    Īsumā. Bērniem ikdienā viss bija ļoti labi un viss bija nodrošināts, koristi saskaņojās ar dejotājiem un otrādi, un visi šie vecāki, kuriem bērni zvanījās un gaudoja, ka tas un šitas ir slikti, varbūt iemāciet viņiem būt patstāvīgiem, pasakiet, ka eksistē arī tāds veikals uz kuru var aiziet un nopirkt kaut ko paēst.
    Runājot par brīvo laiku? Bērni bija gan uz izstādi Arsenālā, gan Rīgas Biržā, kā arī apciemoja Zoodārzu. Citi pat aizgāja uz Kino, kā arī bija uz svētku atklāšanas koncertu. Vai minēju arī to, ka bērni bija pie jūras?
    Ja radīsies iespēja, tad noteikti braukšu uz Dziesmu Svētkiem vēlreiz! Skolotājas par mums ļoti labi un gādīgi parūpējās un nodrošināja mums pilnīgi visu, ko vēlējāmies, kā arī organizatori par visu bija padomājuši. Nekas nebija tik slikti kā visi runā, vienkārši, no mušas ir uzpūsts zilonis un šo ziloni ir izrotājusi Celmiņa! :)
  • kora dalībnieks
    02.07.2018 18:23
    Tam, kuram negaršoja, tas gāja pats sev pirkt ēdamo,jo kā nekā tā ir paša darīšana, ja ir pārāk izlepis un negaršo! Blakus skolai, minūtes attālumā, atradās veseli divi veikali.
    Mēģinājumos arī diriģenti mēdza piekodināt bērniem, ka tiem ir visas tiesības noiet no estrādes, lai izmantotu labierīcības vai aizietu paēst. Arī ūdeni (deviņpakas) mums deva par brīvu un tu to bez problēmām saņēmi, ja vien nebiji pārāk slinks, lai stāvētu rindā, kura, starpcitu, lai gan bija gara, bet gāja ļoti raiti uz priekšu!
  • kora dalībnieks
    02.07.2018 18:23
    Ēdiens jau nu gan bija pietiekamā daudzumā, tieši pietiekami, lai izturētu no pusdienām līdz mēģinājuma beigām, bet Celmiņa gan rēcīga par tām divām desas šķēlēm! Tieši desu bija tik daudz, ka neviens nezināja ko ar viņām darīt! Vienā istabiņā bērniem stāvēja vesels maiss ar tām.
  • punkts
    02.07.2018 18:23
    Niks:
    tētis:
    ko tad vispār brauca uz rīgu, ja tādi vārguļi? un celmiņa labāk būtu skatījusies kā vidusskolēni tur pa naktīm dzerstās, nevis paniku nevietā sējusi.

    Es atvainojos - Jūs esat IDIOTS???????
    Dzēruši vidusskolēni Jūs uztrauc - 50 paģībušie nē? Ne visiem te i nospļauties par ģībstošiem bērniem - "tēti"!
    Un ir stulbi jaukt "paniku" ar patiesību!

    Ja vien Celmiņa būtu braukusi ar vidusskolēniem nevis kori Skanda! :)
  • kora dalībnieks
    02.07.2018 18:23
    Pieminēšu arī to, ka no abiem koriem, gan Rituma, gan Skandas, kopā, tiešām, ļoti slikti palika, ja nemaldos, kādiem diviem vai trim bērniem. (Tomēr būsim reāli, visiem tajā vakarā bija pārdzīvojumi un visiem bija uztraukums un visiem bija slikti, visi centās saglabāt mieru.) Pārējiem, empātiskiem bērniem, (Jā, ir arī šādi cilvēki, kuri ļoti ietekmējas no apkārtesošo cilvēku emocijām un sajūtām. Varbūt kāds ir mācījies psiholoģiju vai dzirdējis šo vārdu ikdienā?) sākās stress un uztraukums par pārējiem un redzēto estrādē, rezultātā radās panikas lēkmes un tāpēc bija nepieciešama mediķa palīdzība. Nevar nepalikt slikti, ja garām uz nestuvēm tev nones bērnu, bālu kā līķi un pilnīgi nekustīgu vai nenormāli kratoties lēkmes iespaidā.
  • kora dalībnieks
    02.07.2018 18:23
    Visiem koristiem šīs aplamības dur sirsniņā, jo bērniem šie Dziesmu Svētki ir bijuši pārāk svarīgi, lai ietu un riskētu visu kora dalībnieku dalību dziesmu svētkos. (Ir punkts noteikumos, ka, ja uzķer apreibinošo vielu ietekmē, tad no Dziesmu svētkiem tiek izslēgts viss koris kurā bērns piedalās.) Katrā gaitenī arī soļoja pa zemessargam, reizēm pat diviem. Tie retu reizi ienāca ielūkoties vakaros bērnu istabiņās, pārliecināties, ka visiem viss ir kārtībā un, ka tie nedara blēņas. It īpaši vakarā pēc ģenerālmēģinājuma.
  • Niks
    02.07.2018 18:23
    tētis:
    ko tad vispār brauca uz rīgu, ja tādi vārguļi? un celmiņa labāk būtu skatījusies kā vidusskolēni tur pa naktīm dzerstās, nevis paniku nevietā sējusi.

    Es atvainojos - Jūs esat IDIOTS???????
    Dzēruši vidusskolēni Jūs uztrauc - 50 paģībušie nē? Ne visiem te i nospļauties par ģībstošiem bērniem - "tēti"!
    Un ir stulbi jaukt "paniku" ar patiesību!
12

Atstājiet komentāru