2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Pabeigta Jēkabpils Svētā Gara vīriešu klostera mūra žoga renovācija (PAPILDINĀTS AR FOTO)

Pabeigta Jēkabpils Svētā Gara vīriešu klostera mūra žoga renovācija (PAPILDINĀTS AR FOTO)

Noslēgusies Jēkabpils Svētā Gara vīriešu klostera mūra žoga renovācija.

 

Ar ERAF (Eiropas Reģionālā attīstības fonda) atbalstu atjaunots senais, 17.gs. beigās, 18.gs. sākumā celtais mūra žogs, kas sākotnēji, visapkārt aptverot klostera teritoriju, pildījis tā aizsardzības funkciju, bet šodien sargā klostera teritorijas mieru un klusumu. Veicot žoga remontdarbus, senais dolomītakmeņu mūrējums vispirms tika attīrīts no vēlāku laiku uzslāņojumiem (visvairāk cementa daļām) un arī no bojātajiem oriģinālā apmetuma slāņiem. Attīrītajam mūrim tika uzklāts jauns kaļķu cementa apmetums, nomainīts dakstiņu jumtiņu segums un uzstādīti jauni saimnieciskie koka vārti.

 

Kā pastāstīja projekta arhitekte Dace Lukšēvica, tad pirms darbu uzsākšanas vislielākās bažas bija par to, vai atjaunotais mūra žoga apmetums neveidos jaunceltnes iespaidu un vai senatnīgums netiks aizmests reizē ar bojātajām apmetuma daļām un sadrupušajiem kārniņiem. Šobrīd izskatās, ka apmetuma plastiskums ir izdevies tuvu iecerētajam. Darbi veikti ar materiālu, kas izgatavots, ņemot vērā oriģinālās javas sastāvu. Tas ļauj cerēt, ka mūrim būsim izveidojuši drošu „apģērbu”, kurā tas tiks sargāts daudzus gadu desmitus.

 

Projekta ietvaros klostera teritorijā tika veikti arī uzlabojumi, kas atvieglo pārvietošanos cilvēkiem ar funkcionālajiem traucējumiem – uzstādīts jauns koka vārtu komplekts, kurā ietilpst uz iekšpusi viegli verami gājēju vārtiņi - pietiekoši plati, lai caur tiem varētu pārvietoties ratiņkrēslā, ar kontrastējošu krāsojumu nokrāsotas baznīcas kāpņu malas, uzstādīti papildus soli un informatīvās norādes. Pie Svētā Gara baznīcas plānots ierīkot arī uzbrauktuves invalīdiem.

 

Svētā Gara klosteris ir viens no savdabīgākajiem un pievilcīgākajiem kultūras mantojuma objektiem Jēkabpils pilsētā, kā arī viens no svarīgākajiem garīgajiem centriem Latvijā, tāpēc klostera brāļiem ir īpašs prieks, ka, pateicoties ERAF līdzfinansējumam un Kultūras ministrijas administratīvajam atbalstam, ir izdevies atjaunot klosteri ieskaujošo mūri tā vēsturiskajā izskatā. Iepriecinājums ir arī par to, ka klostera teritorijas labiekārtošana un mūra renovācija noslēgusies, brīdī, kad sākas aktīvā tūrisma sezona, kā arī pavisam neilgs laiks atlicis līdz 26.jūlijam, kad klosterī tiks svinēti tā galvenā svētuma – brīnumdarošās Vissvētās Dievmātes Jakobštates ikonas - Svētā Gara klosterī atgriešanās svētki.

 

2014. gadā ar Viņa Eminences Visaugstisvētītā Rīgas un Visas Latvijas Metropolīta Aleksandra, Jēkabpils Svētā Gara klostera Svētarhimandrīta svētību tika uzsākts klostera mūra žoga renovācijas process. Jēkabpils Svētā Gara draudze noslēdza līgumu ar Centrālo finanšu un līgumu aģentūru (CFLA) par ERAF līdzfinansējuma piešķiršanu klostera mūra apžogojuma renovācijai projekta “Nikolaja klostera baznīcas neatliekamā mūra žoga renovācija plašākas pieejamības sabiedrībai un sociālekonomiskas izmantošanas nodrošināšanai” (Nr.3DP/3.4.3.3.0/14/APIA/CFLA/053/010) realizācijai.

 

Preses relīzi sagatavoja: Anna (Rūta) Vilde, ruta.vilde@gmail.com , 26463803

Foto: Visit Jēkabpils/facebook.com

Atstājiet komentāru