2024.gada 8. maijs

Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Salcevičs:  Tas ir kauns un negods, ka piecas svētku dienas pie mums nekas nenotiek

Salcevičs: Tas ir kauns un negods, ka piecas svētku dienas pie mums nekas nenotiek

Līgo svētku priekšvakarā preses konferencē, kurā uz žurnālistu jautājumiem atbildēja Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs, priekšsēdētāja vietnieks Jānis Raščevskis un izpilddirektors Guntars Gogulis, pilsētas mērs solīja, ka noskaidros, kāpēc Jēkabpilī nesvin Jāņus.

 

Diskusiju par šo jautājumu rosināja žurnālisti, kuriem jēkabpilieši vairākkārt ir jautājuši, kāpēc vienā no Latvijas lielpilsētām – Jēkabpilī - Jāņu svētku laikā nav pasākumu jeb pareizāk sakot ir tikai viens ielīgošanas pasākums Daugavā uz plostiem. Tiek atzīts, ka šī tradīcija ir jauka un pasākumi allaž ir izdevušies, taču ar to ir nepietiekami. Jau vairākus gadus nekas netiek rīkots Krustpils saliņā, lai gan agrāk tur Līgo dienā bija skatāma teātra izrāde, bet vakarā – zaļumballe un līgošana pie ugunskura. Žurnālisti vēlējās noskaidrot vai pašvaldība pasūta nepieciešamo pasākumu klāstu Jēkabpils kultūras pārvaldei vai arī pārvalde visu plāno pēc saviem ieskatiem?

 

Jēkabpilieši sarunā ar žurnālistiem norādījuši, ka arī citu pasākumu organizēšanā aktīvākas ir kultūras pārvaldes iestādes, piemēram, bibliotēkas, kultūras nami, muzejs vai sabiedriskās organizācijas, nevis pārvalde. Piemēram, barikāžu piemiņas pasākumu jau tradicionāli organizē Latviešu biedrība. Slavēts un atpazīstams pasākums ir Miķeļdienas gadatirgus, taču tas ir vienīgais saistībā ar gadskārtu tradīcijām, taču latviešiem ir vēl daudzas citas gadskārtu ieražu tradīcijas, kuras varētu aktualizēt.

 

Tika norādīts, ka ar skaudību var skatīties uz kaimiņpilsētām, kur Jāņos notiek daudz un dažādi pasākumi – koncerti, zāļu tirgi un zaļumballes.

 

Priekššedētāja vietnieks Jānis Raščevskis skaidroja, ka Kultūras pārvalde ir pašvaldības iestāde, kas koordinē visu kultūras iestāžu darbu un pašvaldība tai nevar pasūtīt pasākumus konkursa kārtībā. Viņš norādīja, ka Kultūras pārvalde ir radīta, lai koordinētu kultūras pasākumus pilsētā. Pašvaldība nodrošina tās budžetu, ja nepieciešams piešķir papildu finansējumu, turklāt kultūras pārvaldes rīcībā esot vesela armija kultūras darbinieku, kas nodrošina kultūras pasākumus. Tāpēc no pašvaldības puses netiekot uzspiests, kādi pasākumi jārīko. Taču žurnālistu ierosinājums par lielākas uzmanības pievēršanu tautas tradīciju pasākumiem esot diskusijas vērts. Raščevskis norādīja, ka ir atvērts diskusijai.

 

Leonīds Salcevičs, iesaistoties sarunā, sacīja, ka nevar gluži teikt, ka nav pasūtījuma. No budžeta tiekot finansētas un pasūtītas valsts svētku svinības un Jaungada eglītes iedegšana Vecpilsētas laukumā, kā arī Jaungada sagaidīšana un pilsētas svētku svinības, savukārt pārējā laikā kultūras darbinieki var radoši izpausties.

 

Viņš norāda, ka tāpat arī nevar teikt, ka nekas nenotiek. Ne jau visus pasākumus organizējot Kultūras pārvalde, daļu no tiem rīko arī komersanti un vasarā Krustpils saliņā ir aizņemtas visas brīvdienas. Cita lieta esot saistībā ar Jāņu svētku svinēšanu. Leonīds Salcevičš izpētījis, vairāku pašvaldību mājaslapas un secinājis, ka tur pasākumu esot vairāk. Jēkabpilī tikai viens tradicionālais pasākums – ielīgošanas koncerts uz plostiem Daugavā. Salcevičs norādīja, ka ir bijuši gadi, kad Krustpils saliņā ticis iekurts Jāņu ugunskurs un spēlējuši “Kreicburgas ziķeri”, bet cilvēku esot bijis maz. Iespējams jāmeklē citas pasākumu formas, lai cilvēki nāktu. Bijusi doma, ka šovasar TV3, kur strādājot viņa meita, varētu rīkot Jāņus Jēkabpilī, bet ideja nerealizējusies. Viņš atzina tas, ka piecas brīvās dienas Jēkabpilī nav pasākumu, kurus apmeklēt, esot nepieņemami. Salcevičs arī norādīja, ka tradīciju lietas ir jākopj, un, iespējams, tas līdz šim esot darīts par maz. Tāpēc, kad no atvaļinājuma atgriezīšoties Kultūras pārvaldes vadītāja Inta Ūbele, tikšot akcentēts šis jautājums un analizēts, ko turpmāk varētu darīt. Salcevičs atzina, ka par šo jautājumu esot jārunā nopietni, jo “tas ir kauns un negods, ka piecas svētku dienas pie mums nekas nenotiek. Acīmredzot palūgsim nevalstiskajam sektoram, lai izanalizē gada griezumā aktivitātes un sniedz savu redzējumu un idejas”.

 

Preses konferences dalībniekiem radās ideja, ka turpmāk Jāņus varētu svinēt arī pie Radžu ūdenskrātuves, jo tur ir kalns, kura galā varētu iedeg Jāņuguni un būtu jauka līgošana.

Komentāri (0-10/14)

  • Guest
    02.07.2018 18:23
    tante:
    Nevajag visu naudu atgrūst krievu operām, tad paliks vairāk vienkāršiem svētkiem, ko tauta vēlas.

    Nu nezinu kas tā "tauta", bet opera no kultūras galvaspilsētas ir vienreizēja iespēja baudīt mākslu. Lētu kultūru var baudīt citos pasākumos
  • diemžēl
    02.07.2018 18:23
    Nu tik pārsteigums, ka pilsēta tiek saposta. Dažam labam atrodoties 20 gadu amatā, jau pašam vajadzēja ar lāpstu rakt un svētkus rīkot. Es palikšu savā vietā un jūs (kultūras darbinieki un viņiem līdzīgi) palieciet savās vietās, pat ja neko nedarāt.
  • ir jau labi
    02.07.2018 18:23
    Līgo var labi svinēt arī savā pagalmā! Nav jau tik traki, notiek jau pilsētā arī labi pasākumi un bez maksas. Piemēram, Pastalnieku koncerti bija super. Tas koncerts uz plostiem pēc tās visa bija sūds. Vairāk muldēja nekā dziedāja.
  • tante
    02.07.2018 18:23
    Nevajag visu naudu atgrūst krievu operām, tad paliks vairāk vienkāršiem svētkiem, ko tauta vēlas.
  • kliks
    02.07.2018 18:23
    Bēdīgi tas fakts. Tas ka uz "saliņu" Līgo svētkos cilvēki sāka mazāk iet, pierāda, ka ar lētu haltūru nevar izvilkt!
    Ne zāļu tirdziņi, ne konči. Kena parkā tak varēja kādu pasākumu vai aplikācijas ģimenēm ar bērniem uzrīkot.
    Rotājumi pilsēta arī stipri dīvaini - ja domātas bija puķes ( es vismaz tā to nolasiju), tad ornamentu var;eja izvēlēties veiksmīgāku, krāsas - Rīgas pilsētas - balts ar zilu :)
    Protams visās J-pils vietās nebiju, bet tajās kur bijām - vislatviskākā un Līgo svētku noskaņu veicinošākā vieta bija placī pretī "Progresam". Gan jaunas meitenes, gan omes tirgo Jānu zāles, vainagus uttt! Ja tur vēl būtu mūzika, būtu labākais tematiskais pasākums Jēkabpilī!
  • Guest
    02.07.2018 18:23
    A ko tā kultūras pārvalde vispār dara?Ja kaut kas notiek kultūras jomā,to organizē kultūras nami.Kultūras pārvalde ko?Principā neko!Algas gan tur tīri labas...
  • Niks
    02.07.2018 18:23
    Pirmkārt - ja tauta vairs neapmeklēja pilsētas rīkotos Jāņu pasākumus - tad:
    1. Slikti tika rīkoti tie pasākumi.
    2. Slikti pārvaldīta pilsēta, no kuras labākas dzīves meklējumos devušies liela daļa svinētāju!
    Otrkārt, ja kultūras pārvalde ir tā organizācija, kas tikai koordinē pasākumus(kuru nav) - tad varbūt tāda nemaz nav vajadzīga?
  • janka
    02.07.2018 18:23
    Mūsu pilsēta grimst ,nepieciešamas jaunas ,skaidras galvas,Rīgas iela starp tiltu un kultūras namu atgādina Bordentaunu ar asfaltu,kur bija prāts ieštepselēt automazgātuvi pie Brīvības ielas apļa-darvas karote medus mucā......
  • Vispār
    02.07.2018 18:23
    nu nav jau gan tik traki. Notiek arī mums vis kaut kas. un skaistāka arī pilseta paliek ar katru gadu. Protams, tas, ka piecas dienas tik pat kā nekādu pasākumu nebija Līgo, tas gan - nolaidība. īsti nesapratu arī rotājumus pilsētā... bija?
  • Tukšums
    02.07.2018 18:23
    Vispār Jēkabpilī jau sen nekas nenotiek! Tad nav pilsētas svētku, tad Jāņu balles nekādas. Šogad cik zinu arī motoru svētki būs citā pilsētā! Mūsējiem jau neko nevajag! Ka tik pašiem savas brīvdienas saplānot. Par parastiem nodokļu maksātājiem jau sen ir aizmirsts! Tos pašus ceļus mums salaboja par Eiropas naudu! Nevis pašvaldība! Citās pilsētas viss notiek! Viss skaisti ! Pasākumi, puķes! Viss kā vajag! Pat aizbraucot uz mazajiem Līvāniem tur viss vienmēr notiek! Mums ja arī kaut kas, kaut kur tā uzreiZ tik Baltie Lāči! Tukšums...
12

Atstājiet komentāru