2024.gada 7. maijs

Henriete, Henrijs, Jete

Jēkabpilī aizritējuši tradicionālie Ģimenes svētki (FOTO)

Jēkabpilī aizritējuši tradicionālie Ģimenes svētki (FOTO)

Jēkabpilī sestdien, 23.maijā norisinājās Ģimenes svētki, kurus kuplā skaitā apmeklēja jēkabpilieši, jo īpaši bērni un pusaudži. Ģimenes svētki Jēkabpilī jau kļuvuši par tradīciju un tiek gaidīti.


Pasākuma organizatore, biedrības «JK nams jauniešu klubs» vadītāja Žanna Ivanova stāsta, ka ģimenes svētkos šogad uzstājās viesi no Rīgas «Anima Group», BK «Jēkabpils» karsējmeitenes, jauniešu mūzikas grupa no Jēkabpils Valsts ģimnāzijas, kā arī Jēkabpils bērnu un jauniešu deju un dziesmu kolektīvi. Visas dienas garumā mazajiem pasākuma apmeklētājiem bija pieejamas bezmaksas piepūšamās atrakcijas, kā arī citas spēles un rotaļas. Ikviens varēja piedalīties zīmējumu konkursā - «Mana ģimene», bija pieejams arī īpašs, atraktīvs fotostends, kur pasākuma apmeklētāji fotogrāfējās, iejūtoties Šreka ģimenes tēlos.


Tāpat kā citus gadus, arī šogad svētku kulminācija bija — nomināciju godināšana.


Nominācijai «Dimanta pāris» šogad izvirzīta Valdemāra un Valijas Zemīšu ģimene. Pirms 63 gadiem kādā ballē Valdemārs starp daudzām citām meitenēm ieraudzīja Valiju, kas saistīja viņa skatu. Valdemārs uzlūdza Valiju uz deju un tā sākās divu jauniešu draudzība, kas pārauga mīlestībā. Pēc trim draudzības gadiem tika svinētas kāzas un jau 60 gadu viņi iet vienā kopsolī. Valdemārs un Valija uzaudzināja divus bērnus – meitu Sarmīti un dēlu Gunti. Prieku sniedz dēla meita, viņu azmeita Santa. Tāpat arī Valdemāram un Valijai gandarījums ir par meitas dēliem Jāni un Edgaru.


«Zelta pāris» - Alberts un Margarita Mileiko. Viņu dzimtā puse ir Latgale. Pirms vairāk nekā 50 gadiem jaunieši darba meklējumos bija devušies uz Rīgu. Viņi satikās un iepazinās, strādājot Iļģuciema alus rūpnīcā. Starp Albertu un Margaritu uzplauka mīlestība un tika dibināta Mileiko ģimene. Plecu pie pleca, vienam otru atbalstot – aizritējuši 50 gadi un šogad tiek svinētas Zelta kāzas. Patlaban Mileiko ģimene dzīvo Jēkabpilī. Mileiko pāris ir izaudzinājuši meitu Ivitu.


«Jaunais pāris» Edgars un Kristīne Belovi. Edgars un Kristīne jāvārdu viens otram teica tikai pirms divām nedēļām – 9.maijā. Tikai pavisam nesen ir dzimusi jaunā - Belovu ģimene. Abi jaunieši – 23gadīgais Edgars un 22 gadus vecā Kristīne pagājušā gada pavasarī iepazinās Jēkabpilī klubā “Cita Atpūta” un pēc gadu ilgas draudzības, kas pārauga mīlestībā, nolēma dibināt ģimeni un svinēt kāzas. Nupat viņi ir atgriezušies no kāzu ceļojuma. Edgars ir Jēkabpils cietuma apsargs, savukārt Kristīne - bērnudārza audzinātāja. Viņus saista mīlestība un kopīgas intereses.

 


«Lieliskā mamma» – Olga Grigorjeva. Viņa ir viena uzaudzinājusi divus dēlus – Staņislavu un Ričardu. Vislielākās mātes rūpes un mīlestību viņai nācies veltīt jaunākajam dēlam Ričardam. Zēns triju gadu vecumā cieta traģiskā negadījumā, izkrītot pa piektā stāva logu. Mazais izdzīvoja, pateicoties mediķu prasmīgajām rokām un mātes lielajai mīlestībai, neatlaidībai un rūpēm. Pēc negadījuma pilnībā mainījās Olgas dzīve, tā bez atlikuma tika veltīta bērniem un tam, lai Ričards atkal sāktu staigāt. Olga bija tā, kas zēnam no jauna mācīja spert pirmos soļus.

 

«Lieliskais tētis» – Salvis Ozoliņš. Viņš ir no Zasas, taču viņa dzimtā pilsēta ir Jēkabpils. Jau četrus gadus viņš viens audzina divus dēlus – 13gadīgo Alvi un 10gadīgo Elvi. Alvim patīk orientēšanās sports, ir dejojis tautas deju ansamblī, ar dejošanu nodarbojas arī Elvis. Abi zēni mācās Andreja Eglīša Ļaudonas vidusskolā, kur mācību laikā dzīvo dienesta viesnīcā, mājās ierodas nedēļas nogalēs. Salvis Ozoliņš strādā par operatoru SIA “Latsaule” un darbam velta nedēļas lielāko daļu. Savukārt brīvdienas pavada kopā ar dēliem. Lai arī dēlus audzina viens, Salvis Ozoliņš viņiem māca, kas ir ģimene, lai dēli izaugot lieli prastu izveidot pilnvērtīgas ģimenes.


«Lielā ģimene» – Aivars un Baiba Brīdegi. Viņu ģimenē aug seši bērni. Trīs no tiem – divi dēli un meita ir Baibai no pirmās laulības. Kļuvusi atraitne, Baiba viena pati audzināja bērnus no pirmās laulības. Līdz internetā iepazinās ar Aivaru, kurš iemīlēja gan Baibu, gan viņas bērnus un abi nodibināja jaunu ģimeni. Viņiem kopīgi piedzimuši trīs dēli. Vecāki ar vienādi stipru mīlestību mīl visus sešus bērnus. Brīdegu ģimenē aug Andis, kuram jau ir 19 gadi un viņš ir kļuvis par zemessargu, Valērija – 13gadīgā meita, kas ir vienīgā palīdze mātei kuplajā brāļu pulciņā, 12gadīgais Aleksis, kuram patīk sports, 6gadīgais Uģis, , 3gadīgais Adrians un 7 mēnešus vecais Arno. Aivars un Baiba atzīst, ka mīl bērnus, tāpēc, iespējams, ka ģimene ar laiku kļūs vēl kuplāka.


«Priekšzīmīgā ģimene» – Jānis un Skuteļi no Viesītes. Sandra un Jānis Skuteļi ir pedagogi un uzņēmēji. Jēkabpiliešiem viņi ir pazīstami kā apavu veikala “Pēda” īpašnieki. Jāņa un Sandras ģimenē aug meita Santa un dēls Juris. Jānis Viesītes vidusskolā skolēniem māca Biznesa un ekonomikas pamatus. Sandra patlaban pilnībā pievērsusies biznesam, taču aktīvi darbojas Viesītes vidusskolas vecāku padomē. Ģimenei piešķirtā nominācija - “Priekšzīmīgā ģimene” - nāca kā pārsteigums. Jāņa un Sandras meita Santa savu ģimeni raksturo kā uzņēmīgu, saliedētu un draudzīgu. Lūk, viņas viedoklis:
“Es nezinu ar ko mēs esam tik īpaši, ka esam izpelnījušies tādu godu. Mēs ne ar ko neatšķiramies no citām ģimenēm, varbūt vienīgi ar to, ka mums iespējams ir mazāk brīva laika. Mani vecāki ir ļoti strādīgi un uzņēmīgi cilvēki. Viņu ikdiena lielākoties ir darbs. Mums ir ģimenes uzņēmums "Pēda". Tētis biznesu uzsāka ar 20 latiem un visu šo gadu laikā ir smagi strādājis, lai "Pēda" izaugtu. Mamma ir tēta lielākais atbalsts. Arī es no saviem vecākiem esmu mantojusi lielo aizrautību ar savu darbu. Veidoju stāstus - īstus un izdomātus. Mana ikdiena ir saistīta ar visu mākslu mākslu - kino. Savukārt mans brālis Juris vēl meklē savu lielo kaislību.  Viņš ir ļoti talantīgs. Viņam padodas un interesē vēsture un fizika. Lielas aizņemtības dēļ mums nesanāk daudz laika pavadīt kopā. Bet kad atrodam brīvu laiku, cenšamies to kopā pavadīt pēc iespējas kvalitatīvāk. Kad vien iespējams, dodamies ceļojumos pa Latviju vai ārpus tās. Mūsu ģimeņei ļoti svarīgi ir arī svētki. Arī tos mēs vienmēr cenšamies pavadīt kopā,» saka Santa.


«Talantīgā ģimene» – Vjačeslavs un Irina Semaņenko, kas izaudzinājuši trīs bērnus – dēlu un dvīņus - meitu un dēlu un tagad visu savu uzmanību velta septiņiem mazbērniem – Alisei, Beātei, Katrīnai, Violai, Margaritai, Darjai un Tarasam. Viņi ir muzikāla ģimene. Tāpēc visiem tiek mācīta mūzika. Irina ir dziedājusi un dejojusi jau no bērnības, patlaban sevi velta darbojoties un dziedot Jēkabpils ukraiņu biedrības “Javir” ansamblī. Vīrs Vjačeslavs jaunībā mācījās celtniecības tehnikumā un pēc mācībām tika norīkots darbā uz Latviju. Tā viens otru satika Irina un Vjačeslavs. Mazmeitas Viola un Margarita ir piedalījušās ar labiem panākumiem dažādos mūzikas konkursos, kļuvušas par to laureātēm, mācās mūzikas skolā. Semaņenko ģimenes talants ir muzikalitāte, kas tiek mantota un nodota tālāk jau vairākās paaudzēs.


«Rūdītā ģimene» – Jānis un Valentīna Matuseviči. Jānis jaunībā dienēja Afganistānā, piedzīvojot visas šī kara šausmas – apšaudi, uzbrukumus un karadarbību. Turklāt Afganistānā viņš nonāca bez iepriekšējās sagatavošanās, kā visi jauniesauktie karavīri. Tāpēc karā piedzīvotais atstāja spilgtu iespaidu gan uz viņa dzīvi, raksturu un veselību. Valentīnu viņš satika pēc dienesta. Viņus iepazīstināja radinieki, jaunieši iemīlēja viens otru un svinēja kāzas. Valentīna atzīst, ka par karu bija dzirdējusi, taču nezinājusi, ko karš nodara cilvēkam un, kādu uz to atstāj iespaidu. Šī atskārsme nāca vēlāk. Taču Valentīna un Jānis tika galā ar visām grūtībām, atbalstot viens otru visās dzīves situācijās un laulībā nodzīvojuši jau 26 gadus. Valentīna ir studējusi Rīgas Tehniskajā universitātē ekonomistos. Savukārt Jānis ir plaša profila mehanizators, labi pārzina traktortehniku. Kopā viņi ir izaudzinājuši meitu Lieni, kas ir beigusi koledžu un izskolojusies par grāmatvedi. Matuseviču ģimene ir kluba “Panšer” biedri, kas apvieno bijušos Afganistānas karavīrus. Valentīna uzskata, ka bērniem ir svarīgi uzaugt ģimenē, tāpēc ģimene ir jāsargā kā vērtība, kā patvērums bērniem un mīlestībai.


Aptaujātie Ģimenes svētku apmeklētāji atzina, ka svētki ir izdevušies un diena pavadīta interesanti un pozitīvā gaisotnē, kā ierosinājumu citiem gadiem dalībnieki ieteica padomāt arī par kādu pasākumu, kas būtu veltīts pieaugušajiem, lai tie būtu īsti ģimenes svētki, nevis vairāk bērnu svētki.

Atstājiet komentāru