2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Aicina uz literāru pasākumu „Sirds kā ābola sēkliņa maza....”

Aicina uz literāru pasākumu „Sirds kā ābola sēkliņa maza....”

Mātes dienas priekšvakarā īpaši skaidri apzināmies, cik mums svarīgs ir mātes sirds siltums un sapratne, spēja nemanāmi vadīt un pasargāt dzīves līkločos. Sagaidot īpašos pavasara svētkus, gribam iepazīstināt ar interesentu, radošu sievieti, Viesītes sākumskolas skolotāju Dainu Vanagu. Daina dzimusi, un augusi netālu no Viesītes Mežgaliešos, par tiem rakstījusi arī Lucija Ķuzāne. Dzimto māju vairs nav, bet ir ozols, kuru Daina itin bieži apciemo, staigājot pa tik sirdij mīļo, mežu ogojot un sēņojot.


Dainas dzīvei nav vienmuļa plūduma, viņa vienmēr ir kustībā. Jau no „Liepājas laika”, studiju gadiem, spēlē ģitāru, īpaši mīļas Imanta Kalniņa dziesmas gan tagad, gan toreiz, muzicējot pie Austras Pumpures. Viens no Dainas hobijiem ir rokdarbi. Savas prasmes un zināšanas viņa mācījusi un rādījusi mašīnizšūšanas kursos, kurus vairākus gadus vadījusi Krustpils kultūras namā.

 

Daina kopā ar vīru apceļojusi gandrīz visu Latviju, bet tā nav dabas ainavu aplūkošana caur mašīnas logu, viņi izbauda mirkļu neatkārtojamību, pārvietojoties ar velosipēdiem. Ceļojot ir tapušas daudz dažādas fotogrāfijas, kurās iemūžināta dzīvība, kustība dabā, ko ikdienas steigā mēs neievērojam. Šīs fotogrāfijas ir noderīgs materiāls arī mācību procesā, lai radītu saviem mazajiem audzēkņiem priekšstatu par apkārtējo pasauli. Daina ir atradusi veidu kā izteikt savas emocijas, izjūtas, pārdomas un tā ir dzeja.

 

Tieši Dainas dzeja bija pamats, lai taptu Sēlijas dzejnieku un fotogrāfu albums „Tava un mana Sēlija”. Zanda Arnicāne, kura ir albuma izdošanas projekta vadītāja saka: „Šo albumu veltu manai pilsētai – Viesītei un manai mammai Dainai Vanagai, kuras sirsnīgie dzejoļi mani iedvesmoja celt saulītē Sēlijas ļaužu garīgās vērtības.” Dainas dzeja vairāk līdzinās japāņu haikām, tie ir īsas atziņas un secinājumi par konkrēta brīža izjūtām, iekšējiem pārdzīvojumiem.

 

Tāpēc aicinām 8. maijā 17.00 Galvenajā bibliotēkā (Rīgas ielā 212), svētku noskaņā pavadīt pēcpusdienu klausoties Dainas Vanagas dzeju, aplūkojot viņas rokdarbu izstādi, izbaudot VIA „Order” mūzikas burvību.

Atstājiet komentāru