2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Noslēdzies konkurss  „Jēkabpils 1990.gadā”

Noslēdzies konkurss „Jēkabpils 1990.gadā”

Laikraksta „Jēkabpils Vēstis” marta numurā tika izsludināts konkurss „Jēkabpils 1990.gadā”.  Konkursu rīkoja Jēkabpils pilsētas pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļa sadarbībā ar Jēkabpils Vēstures muzeju.

 

Kopumā konkursā piedalījās 51 dalībnieks. Atbildes iesūtīja ne tikai individuālie dalībnieki, bet arī ģimenes, darba kolēģi, klasesbiedri.

 

Konkursa jaunākā dalībniece- Jekaterina Zeņina, Jēkabpils 2.vidusskolas 3.klases skolniece, konkursā piedalījās kopā ar savu brāli Vladislavu.

 

Četras iesūtītās atbilžu anketas bija aizpildītas pilnīgi pareizi. Konkursa uzvarētāji ir Spodra un Voldis Purviņi, SIA „JK Namu pārvalde” abonentu daļas kolektīvs, Anita Skļarska un Jēkabpils 3. Vidusskolas 5.a klases kolektīvs. Visus pareizo atbilžu iesniedzējus aicinām saņemt balvas 4.maijā plkst.20.00 Vecpilsētas laukumā. Apbalvošana notiks pirms grupas „Jumprava” koncerta.

 

Sešās anketās bija nelielas neprecizitātes, un jāatzīmē, ka pilnīgi visi dalībnieki pareizi atbildēja vismaz uz pusi no konkursa jautājumiem. Lilija Ļebedeva papildinājusi savas atbildes ar foto ilustrācijām, Antra Kārkliņa atbildēja uz konkursa jautājumiem dažu minūšu laikā, pieļaujot tikai 3 neprecizitātes, bet 11 gadīgā Andra Lemaka aizkustinoši atklāti uzrakstīja, ka atbildējusi tikai uz tiem jautājumiem, uz kuriem zinājusi atbildes.

 

Visi konkursa dalībnieki, kuri iesūtījuši atbildes uz konkursa jautājumiem, aicināti saņemt pateicības balvas 7.maijā plkst. 18.00 Krustpils pilī, pasākumā „Ceturtdiena pilī”. Šajā reizē atcerēsimies pilsētas vēsturi 25 gadu garumā.

 

Daudzi konkursa dalībnieki saviem darbiem pievienoja komentārus. Lūk, daži no tiem:

 

Paldies par iespēju pavandīties pagātnē, daži jautājumi prasīja ne mazums pūļu un laika”

 

Paldies par iespēju pāršķirstīt, atcerēties , kā arī no jauna uzzināt Jēkabpils vēstures mirklīšus!”

 

Paldies par konkursu! Atbildes sameklēt nebija viegli. Uz dažiem jautājumiem atbildes zinājām paši. Tad aptaujājām vecākus un vecvecākus, bet arī viņiem neklājās viegli. Šonedēļ apmeklējām Vēstures muzeju, bet arī tur visas atbildes neizdevās uzzināt. Tikai, sazinoties ar Jēkabpils zonālo Valsts arhīvu, izdevās noskaidrot visu vajadzīgo. Kā izrādās- mums patīk un padodas šāda darbošanās! Ar nepacietību gaidīsim rezultātus un citus konkursus.”

 

Savukārt , mēs, konkursa organizatori, sakām paldies visiem, kas piedalījās konkursā „Jēkabpils 1990. gadā” un, ar Spodras un Volda Purviņu laipnu atļauju, publicējam viņu iesūtītās atbildes uz konkursa jautājumiem. Tās ir papildinātas ar autoru komentāriem, kas šķita ļoti interesanti.

 

Inese Berķe,

Jēkabpils Vēstures muzeja direktore

 

Konkursa „Jēkabpils 1990. gadā” jautājumu pareizās atbildes ar komentāriem, kurus iesūtīja Spodra un Voldis Purviņi.

JAUTĀJUMI ATBILDES
1. Cik tūkstoši iedzīvotāju bija Jēkabpilī 1990. gadā? Jēkabpilī ( tolaik lielā rūpnieciskā pilsētā) iedzīvotāju skaits no 1970.g. 15. janvāra, kad tas bija 21400, līdz 1990. gadam tas pieauga nedaudz virs 30 tūkstošiem. Lielākais iedzīvotāju skaits Jēkabpils vēsturē ir 1990-tā gada beigās un 1991. gada sākumā – 31315
2. Cik deputātu darbojās Jēkabpils pilsētas Tautas deputātu padomē 1990. gadā? 50 deputāti, no kuriem uz Jēkabpils pilsētas 20 sasaukuma 1.sesju 1990.g. 1.februarī ieradās 48 deputāti, no tiem 13 sievietes, 17 PSKP biedri, 35 LTF. Pēc Tautības- 40 no deputātiem bija latvieši.
3. Kas bija Jēkabpils pilsētas Tautas deputātu padomes priekšsēdētājs 1990. gadā? Jēkabpils pilsētas vadītājs ir Jēkabpils pašpārvaldes augstākās iestādes galvenā amatpersona jeb pilsētas mērs no 1990. g. līdz 1994.g. bija Vilis Dābols (dzimis 1936.g. 30.09.). Šis amata nosaukums dažādos laika periodos ir bijis atšķirīgs, kā, piemēram, Jēkabpils pilsētas galva, Jēkabpils strādnieku deputātu padomes priekšsēdētājs, Jēkabpils pilsētas darbaļaužu deputātu padomes izpildkomitejas priekšsēdētājs, Jēkabpils pilsētas Tautas deputātu padomes izpildkomitejas priekšsēdētājs.
4. Jēkabpils pilsētas Tautas deputātu padomes izpildkomiteja 1990. gadā atradās Brīvības ielā 202. Kas pašlaik apsaimnieko šo ēku? No 1993.g. šeit uzsākta Svētā Gara vīriešu klostera dzīve. Interesanti, tas, ka šeit klosteris radies 17.gs. vidū, aptuveni vienā laikā ar Jēkabpils pilsētu.
5.Valsts drošības komitejas Jēkabpils rajona nodaļa 1990. gadā atradās Rīgas ielā. Kāda bija iestādes adrese? Rīgas ielā 199
6. Kā 1990. gada sākumā sauca Vecpilsētas laukumu? No laukuma vēstures: 1936.gadā jauno tirgus laukumu pārdēvē par Aizsargu laukumu, tad tas vienu laiku saucās – Brīvības laukums. 1948.gada oktobrī par godu Jēkabpils atbrīvošanai Brīvības laukumu pārdēvēja par Komjaunatnes laukumu. Vecpilsētas laukuma vārdu laukums iegūst 1990.gada rudenī.
7. 1990. gadā jēkabpilieši varēja iegādāties lidmašīnas biļetes „Aeroflotes” aģentūras kasē. Kur tā atradās? 

Tagad tur ir Valsts ieņēmuma dienesta Jēkabpils klientu apkalpošanas nodaļa, adrese Jēkabpilī Draudzības aleja 2.

Šajā ēkā pārcēlās krājkase no Brīvības ielas 165 pēc 1981. gada 31. marta plūdiem.

8. Padomju ielā 10 atradās LPSR Centrālais Valsts Oktobra revolūcijas arhīva Jēkabpils filiāle. Kas šajā ēkā atrodas pašlaik? Veikals Drogas
9. Kas šobrīd atrodas ēkā, kurā 1990. gadā bija autoosta?

Tā ir ēka Brīvības iela 144 Šobrīd tur ir

Vecpilsētas aptieka un Optika.

Tā ir Jēkabpils Goda pilsoņa Ilmāra Knaģa māja. Arī viņš tur dzīvo. Māju cēla Ilmāra vectēvs (kurpnieks) Dāvis Knaģis XIX gadsimta beigās. Vectēvs savā mājā iekārtoja tējnīcu. Pa Daugavu braucošie plostnieki gāja pie “vecā Knaģa” iestiprināties pirms krācēm, kas viņus gaidīja lejpus Jēkabpils. 1.pasaules kara laikā ēka nodeg, atjaunota 1921.gadā.

10. Kur 1990. gadā Jēkabpilī atradās medicīniskā atskurbtuve? Zīlānos. K. Marksa ielā 127
11. 1990. gadā Jēkabpilī darbojās 2 kinoteātri. Kādi bija to nosaukumi?

Komjaunietis – Gagarina ielā 5, tagadējā Viestura ielā

Par Mieru - Rīgas ielā 111

12. Kā sauca laikrakstu „Brīvā Daugava” pirms vēsturiskā nosaukuma atgūšanas 1990. gada vasarā? Padomju Daugava. Interesanti tas, ka 1990. gadā līdz 1.nov. cena vienam numuram bija 3 kapeikas, bet no 1. nov. (sakarā ar papīra deficītu?), avīzes cena bija 10 kap.
13.  Cik ciparu bija telefona numuriem Jēkabpilī 1990. gadā? Pieci cipari. Telefonu grāmatiņā bija norādīti ne vien māju numuri, bet arī dzīvokļa numurs.
14.1990. gadā Jēkabpilī sāka iznākt laikraksts „Saime”, cik numuri šī laikraksta kopumā tika izdoti? 1990. gada martā apgāds Vide sāk izdot laikrakstu „Saime”. Piecos gados iznāk 137 numuri.
15. Kāda nauda bija apgrozībā 1990. gadā? PSRS rubļi
16. Cik liela bija vidējā mēnešalga Latvijā 1990. gadā? Vidējā mēnešalga valstī bija ap 250 rubļiem, bet iztikas minimums jeb tā dēvētais nabadzības slieksnis bija virs 120 rubļiem.

17. Cik 1990. gadā maksāja :

- viens litrs 93 markas benzīna

- viens brauciens pilsētas autobusā

- gada abonements laikrakstam „Brīvā Daugava” 1990. gada abonēšanas kampaņā

 

 

Viens litrs 93.markas benzīns, ar ko pārvietojās vieglie auto, 1,10 rubļi litrā.

 

Viens brauciens autobusā –5 kapeikas

 

13,92 rbļ. vienam mēnesim 1, 16 rbļ.

18.1990. gadā pastnieki Jēkabpils pilsētas autobusos varēja braukt bez maksas, ja bija ievēroti trīs nosacījumi:

a) dienesta uzdevumā

b) uzrādot dienesta apliecību

c) nosauciet trešo nosacījumu

 

 

 

 

 

Bija jābūt speciālai pasta somai

19. Kādi bija populārākie jaundzimušo zēnu un meiteņu vārdi Jēkabpilī 1990. gadā? Edgars un Kristīne

20. Kā tagad sauc zemāk nosauktās ielas, kuru nosaukumi 1990. gadā bija šādi::

- Kuprijanova iela

- K. Marksa iela

- Stučkas iela

- Komjaunatnes iela

- Majakovska iela

- Gagarina iela

 

 

 

Jāņa iela

Zīlānu iela

Kurzemes iela

A.Pormaļa iela

Zvanītāju iela

Viestura iela

21.1990.gada pirmajā pusē, saistībā ar preču deficītu, tika ieviesti taloni. Talons paredzēja iespēju nopirkt mēnesī noteiktu skaitu preču. Nosauciet preces, kuru iegādāšanai bija nepieciešams talons?

 

Cukurs, alkoholiskie dzērieni, ziepes, veļas pulveris, miltu izstrādājumi, benzīns, zeķu bikses utt. Tolaik, vai nu bija nepieciešamība vai nē, cilvēki centās izņemt talonu preces. Man vēl joprojām mājās stāv to laiku neatvērta Latvijas balzāma ražotā „Nastoika gorkaja Zubris” pudele.
22. 1990. gada oktobrī Jēkabpils rajona Izpildkomiteja pieņēma lēmumu „Par cukura un mēbeļu pārdošanu par nodotajiem kartupeļiem. Cik kg kartupeļu bija jānodod, lai varētu nopirkt 5 kg cukura?

100 kg kartupeļu.

Cukuru varēja dabūt arī audzējot un nododot cukurfabrikai cukurbietes.

23.Pie kuras ēkas 1990. gada 14. jūnijā atklāja piemiņas plāksni „Neaizmirst verdzībā aizvestos”? Pie Krustpils dzelzceļa stacijas

24. Kur Jēkabpilī atradās lidmašīna MIG - 21, kuru 1990. gada oktobrī demontēja?

 

Šo padomju armijas simboliku no Rīgas un Madonas ielu krustojuma (netālu no cukura rūpnīcas) novāca 1990.g. 3.oktobra dienā. Redzēju, kā tas notiek.
25. Kāds notikums norisinājās Jēkabpilī, Latviešu Sarkano strēlnieku laukumā ( tagad - O.Kalpaka laukums) 1990. gada 27. novembrī? 1990. g. 27. novembra pievakarē, mijkrēslī, no laukuma tiek novākts Ļeņina piemineklis. Redzēju kā tas notiek.

Atstājiet komentāru