2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpilī notiks mākslinieku plenērs – studentes veidots diplomdarbs

Jēkabpilī notiks mākslinieku plenērs – studentes veidots diplomdarbs

Rīgas Tehniskās universitātes studente Ilze Žūriņa izstrādā maģistra darbu par Jēkabpils vēsturi mākslinieku redzējumā. Ilze vēlas atgriezties dzīvot Jēkabpilī un projekts “Jēkabpils vēsturisko vietu interpretācija vides mākslas objektos”ir viens no pasākumiem, ar ko sākt un darboties šajā virzienā arī turpmāk.

 

Maģistra darba galvenais eksperiments būs Jēkabpils vēsturisko vietu interpretācija mākslas objektos. Tas būs mākslinieku plenērs.

 

Nolūks ir izpētīt – kāds ir potenciāls idejai par oriģinālu vides mākslas objektu izgatavošanu, radīšanu pilsētā, kas ir tapuši balstoties uz iedzīvotāju atmiņu stāstiem vai vēstures notikumiem, piesaistot profesionālus māksliniekus. Plānots intervēt jēkabpiliešus, notiks plenēru objektu atlase un iedzīvotāju aptaujas,. Noslēgumā tiks veidota mākslinieku darbu izstāde, kā arī pastaigas maršruta izstrāde.

 

Ilze Žūriņa kā sava darba aktualitāti min – ieguldījumu Jēkabpls pilsētas tūrisma attīstīstīšanai un pilsētas atpazīstamībai. Tāpat arī pilsētas un novada iedzīvotājiem būs iespēja baudīt mūsdienu mākslas vides objektus pilsētvidē, vienlaikus uzzinot arī interesantus vēstures un atmiņu faktus.

 

Jau februārī notika mākslinieku pieteikšanās plenēram, bija arī seminārs dalībniekiem, kurā sniedza informāciju par vēsturiskajiem objektiem, kā arī tika sadalīti izvēlētie objekti māksliniekiem. Martā savukārt norisinājās sagatavošanās darbi, jau šomēnes no 24. līdz 26. aprīlim notiks plenērs. Pēc plenēra būs izstāde, kur būs apkopotas idejas un maketu attēli.

 

Plenēra dalībnieki ir Krista Mārāne – no Jēkabpils, Guna Poga – pazīstama ar saviem darbiem Rīgā – tur veidots Līgo svētku noformējums. Jurģis Šeibaks – veido mākslas objektus no koka. Metālmāksliniece Ginta Zabarovska, jēkabpiliete Madara Zelčāne, tekstilmāksliniece Aiva Žūriņa un Ilze Žūriņa.

 

Zināmi arī izvēlētie vēstures objekti .


“Mēģinājām savienot konkrēto objketu ar konkrēto mākslinieku, lai tas būtu pēc iespējas atbilstošāk. Kā piemēram, objekts kuģis “Gulbītis” - mākslinieces Kristas Mārānes vectēvs ir bijis šī kuģa kapteinis. Man būs objekts Krustpils valsts 6klasīgā pamatskola - skolas pārznis ir bijis mans vecvectēvs. Savukārt Madarai Zelčānei būs banka – tā kas šobrīd ir SEB bankas ēka, viņai vemāmiņa ir strādājusi bankā, “stāsta Ilze.

 

“Šobrīd vēl tiek domāts, kur šos vides objektus izstādīs, iespējams tās būt vairākas vietas pilsētā. Ar nākotnes perspektīvi, lai šie objekti ienāk pilsētvidē. Redzēsim, kā būs tapuši plenēra darbi. Tas būs autoru dāvinājums pilsētai un vēlāk tiks domāts, kā tos realizēt dabā,“ papildina Jēkabpils Kultūras pārvaldes direktore Inta Ūbele.

 

Iecere ir šo plenēru iedibināt kā tradīciju, to rīkojot katru otro gadu.

Atstājiet komentāru