2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpilī sākta Svētā Gara klostera senatnīgā mūra žoga renovācija

Jēkabpilī sākta Svētā Gara klostera senatnīgā mūra žoga renovācija

Latvijas Pareizticīgās Baznīcas (LPB) Jēkabpils Svētā Gara klosterī uzsākti renovācijas darbi, informē projekta pārstāvji.

 

Darbu laikā tiek atjaunots senatnīgais, balsinātais mūra žogs ar sarkanā māla kārniņu jumtu, kurš jau vairākus gadsimtus ieskauj klostera ēkas, un kuram līdz pat šodienai izdevies saglabāt savu sākotnējo, askētisko, arhitektūru.

 

Pagājušā gada novembrī Jēkabpils Svētā Gara pareizticīgo draudze noslēdza līgumu ar Centrālo Finanšu un līgumu aģentūru (CFLA) par Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzfinansējuma piešķiršanu klostera mūra apžogojuma renovācijai.

 

Šī projekta mērķis ir nodrošināt šī valsts nozīmes unikālā arhitektūras pieminekļa saglabāšanu. Šāda renovācija bija neatliekama, jo mūra sienas tehniskais stāvoklis ir neapmierinošs, nolietojums vērtējams kā 80%. Turklāt nokrišņu un temperatūras lēcienu ietekmē tā turpina sabrukt.

 

Mūra žogam tiks nodauzīts vecais un uzklāts jauns, uzlabots apmetums, nomainīti žoga dakstiņi, uzstādīti jauni metāla vārti. Vēl klostera teritorijā paredzēts izvietot papildus solus, kā arī izveidot uzbrauktuves un līdzenas celiņu apmales, lai atvieglotu pārvietošanos cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Plānots, ka renovācijas darbi noslēgsies šī gada maijā.

 

Jēkabpils Svētā Gara klosteris viens no savdabīgākajiem un pievilcīgākajiem kultūras mantojuma objektiem Jēkabpils pilsētā, kā arī viens no svarīgākajiem garīgajiem centriem Latvijā. To apmeklē gan jēkabpilieši, gan svētceļnieki no tālienes, lai lūgtos pie brīnumdarošās Vissvētās Dievmātes Jakobštates ikonas.

 

Materiāls tapis sadarbībā ar BNS

Atstājiet komentāru