2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpilī skanēs Rīgas Saksofonu Kvarteta koncerts  „Melnā stārķa lidojums” (FOTO)

Jēkabpilī skanēs Rīgas Saksofonu Kvarteta koncerts „Melnā stārķa lidojums” (FOTO)

Rīgas Saksofonu Kvarteta (RSK) otrā elpa - jaunas programmas atjaunotā sastāvā! Ilze Lejiņa (soprāna saksofons), Artis Sīmanis (alta saksofons), Ainars Šablovskis (tenora saksofons), Baiba Tilhena (baritona saksofons) koncertēs Jēkabp[ils Tautas namā 16.oktobrī pulksten 19.00.
 
 
„Melnā stārķa lidojums" ar Valdi Muktupāvelu (balss, kokles, dūdas)
 
 
Koncertprogramma ir tematiski saistīta ar starptautisku vides projektu „Melnais stārķis: dzīvības lidojums", kas šogad ir izpelnījies lielu sabiedrības ievērību un kura gaitā tika novērotas astoņas Latvijas melno stārķu meitenes savā pirmajā ceļojumā uz ziemošanas vietām Āfrikā.
 
 
Koncerta jaundarbus saksofonu kvartetam, balsīm, koklēm un dūdām, kā arī dudukam uzrakstījuši trīs Latvijas komponisti - Uģis Prauliņš, Līga Celma un Valdis Muktupāvels. Muzikālais materiāls veidots kā individualizēta mākslinieciska refleksija par melnajiem stārķiem, tiem pārlidojot dažādas zemes: Baltiju, Viduseiropu, Balkānus, Tuvos Austrumus, līdz beidzot nonākot Austrumāfrikā (Etiopijā).
 
 
Šo zemju (Lietuvas, Baltkrievijas, Polijas, Ukrainas, Slovākijas, Ungārijas, Rumānijas, Bulgārijas, Turcijas, Sīrijas, Libānas, Izraēlas, Ēģiptes, Sudānas) tradicionālā mūzika jaundarbos sajūtama tematiski vai stilistiski, tādējādi veidojot savdabīgu multietnisku „dzīvības lidojuma" vizualizāciju. Programmā iekļauti arī tematiski atbilstoši jau gatavi ārzemju komponistu skaņdarbi saksofonu kvartetam.
 
 
Programmu izpilda Rīgas saksofonu kvartets kopā ar komponistu un multiinstrumentālistu Valdi Muktupāvelu. Jau RSK iepriekšējās koncertprogrammas „Ozols un Uguns mūzika" ir parādījušas to interesanto savdabību, ko veido akadēmisko instrumentu saksofonu kopskanība ar koklēm un dūdām, kā arī tradicionālās mūzikas dziedātāja Valda Muktupāvela balss savdabība šādu instrumentu pavadījumā. Saksofonu kvarteta instrumentālo kodolu šajā programmā papildinās dažādi etnisko tradīciju raksturinstrumenti: kokles, klarnete, dūdas, duduks, perkusijas u.c. Vokālās partijas tekstuālais pamats ir gan tradicionālais dziedājums kādā no minēto zemju oriģinālvalodām, gan asemantiskas vokalīzes.
 
 
Jēkabpils tautas namā „Melnā stārķa lidojums" izskanēs 16.oktobrī plkst. 19.00. Biļetes var iegādāties Jēkabpils Tautas nama kasē. Biļešu cena - 3 €, skolēniem - 2 €.
 
 
 
Valda Priekule,
Jēkabpils pilsētas pašvaldības
Kultūras pārvaldes
Projekta koordinatore
 
Saksofoni1
 
saksofoni22

Atstājiet komentāru