2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

„Zelta zirgs’’ iepriecina mazos skatītājus

„Zelta zirgs’’ iepriecina mazos skatītājus

Pagājušo nedēļu Jēkabpils Tautas nama Kinomītnē vairākos vakara kinoseansos izrādīta pasaku animācijas filma „Zelta zirgs''. Sestdien, 4. oktobrī, plkst.18.00 notika tās pēdējais seanss. Spriežot pēc novērojumiem, filma bija gana apmeklēta, taču tās laikā priekštelpas izskatījās ierasti tukšas.

Nelielajā kamerzālē skatītāju vietas lielākoties bija aizpildītas. Pārsvarā kuplā pulkā ieradās ģimenes. Taču starp apmeklētājiem pavīdēja arī jaunieši. Filma ilga gandrīz pusotru stundu. Tajā netrūka ne dziesmu, ne princeses, ne karaļvalsts par vienu varoņdarbu. Tāpat brīnumu un apņēmīga ļaunā tēla Melnās mātes, ko atdzīvināja Laimas Vaikules balss. Lai gan filmā bija manāma ārzemju autoru ietekme, tomēr, kā kāds pēc filmas pasmējās: ''Kā jau latviešiem. Drūms sākums.'' Lai gan filmu kopumā caurvija Raiņa lugas „Zelta zirgs'' sižets, tāpat latviski tēli. 

Sarunā ar apmeklētājiem meitenēm vislabāk pie sirds gāja princese. Arī puikas domā līdzīgi. Svens stāsta: „Man filma ļoti patika. Vismīļākie tēli bija princese, karalis un melnais princis. Visaizraujošākā vieta man šķita, kur Antiņš kāpa kalnā glābt princesi." Viņa mamma Solvita vērtē, ka filma bija: „Ļoti labi izdevusies." Arī viņa ir apmierināta ar apmeklējumu. Mazais Mārtiņš smaida, kad atcerās filmu, turoties mammai Sanitai pie rokas. Viņš stāsta: „Man no visiem tēliem vislabāk patika zelta zirgs. Vismīļākā filmas vieta bija laimīgās beigas, jo varoņi skaisti dziedāja. "
 

Vairākas ģimenes stāsta, ka bieži kino Jēkabpilī neapmeklē. Trūkst informācijas un reklāmas par šādiem pasākumiem. Viņi uzskata, ka varētu par tiem biežāk atgādināt, turklāt, bērniem reti piedāvāta iespēja apmeklēt šādu kino. Ģimenes saka, ka pirmo reizi Tautas namā ierodas kopā ar atvasēm, lai noskatītos animācijas filmu. Parasti kino piedāvājums Jēkabpilī domāts pieaugušajiem, viņi spriež.

Kā vēsta citi Latvijas mediji, animācijas filma „Zelta zirgs" savu nacionālo pirmizrādi piedzīvoja 27. augustā Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunajā ēkā Gaismas pilī. No 29. augusta tā redzama Latvijas kinoteātros.

Intervijā Latvijas Televīzija raidījumā „Rīta Panorāma" filmas režisors Reinis Kalnaellis stāstīja, ka tā zīmēta ar roku, kas vairs nav raksturīgi mūsdienu animācijas filmām, kuras parasti top ar datora palīdzību. Viņš atklāja, ka vienu filmas sekundi veido 25 zīmējumi. Dienā var uzzīmēt astoņus, bet kopumā filmai ir vairāk nekā 120 000 zīmējumu. Latvijā animētas 30 filmas minūtes. Pārējā daļa zīmēta citās valstīs, un tās tapšanā iesaistījušies aptuveni 200 cilvēku.

Lai gan Latvijas kinoteātros filma tiek rādīta vairāk nekā mēnesi, to gaida starptautiska pirmizrāde 2015. gada februārī Berlīnes filmu festivālā.
 

Atstājiet komentāru