2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Upes laiks – uguns skulptūru mistērija Daugavā

Upes laiks – uguns skulptūru mistērija Daugavā

11.jūlijā plkst. 22.30 Daugavā pretī Vecpilsētas laukumam pirmo reizi būs iespēja vērot grandiozu uzvedumu. Mistērijā „Pieci elementi", simbolizējot uz zemes valdošās četras stihijas – ūdeni, zemi, gaisu, ūdeni - un spīguļojot Daugavas ūdeņos, uzliesmos 12 uguns skulptūras un atsevišķas uguns virtenes, bet gaisā pacelsies debesu lukturi.
 
Latvju zīmju zinātāji lielākajās skulptūrās saskatīs Māras zīmi, Zalkti, Māras ūdens zīmi, kas simbolizē pamatīgumu, drošību, gudrību, saistību ar dabas un zemes spēkiem. Par piekto vienojošo elements kļūs astoņus metrus augstais Austras koks, kura simboliskā jēga ir saules ceļš un pasaules kārtība. Katra uguns skulptūra tiks pavadīta ar atbilstoša nosaukuma muzikālo priekšnesumu, ko izpildīs mūziķis Nils Īle un draugi. Mūziķu grupas sastāvā ir perkusiju grupa, pūšamie instrumenti un vokāls. Kopumā uzvedums plānots stundai un piecpadsmit minūtēm, bet uguns laika robežas nepazīst.
 
 
Skulptūru autors ir tēlnieks Kārlis Īle, kurš guvis godalgas starptautiskos festivālos un ir pazīstams plašā pasaulē. Savu radošo domu un dzīves filozofiju tēlnieks atveidojis ledus, smilšu, sniega, granīta, bronzas, koka un uguns skulptūrās. Kārlis Īle teic, ka „Pieci elementi" ir izklaidējošs pasākums, bet tai pašā laikā ar filozofisku mūžības un tai pretī - īslaicīguma apjēgsmi, jo uguns skulptūras kā mākslas darbs top diezgan ilgi, bet izgaist vienā mirklī...
 
Valda Priekule
Jēkabpils Kultūras pārvaldes projektu koordiantore

Komentāri (0-8/8)

  • sjatītājs
    02.07.2018 18:16
    Laikam jau ,jeb ko darītu, jeb ko rādītu ,vienmēr būs slikti.Aizdomājieties vai mēs paši ko labu izdarām,aizdomāsimies ,pirms visus nosodām.man patika,jo nav jau mūsu spēkos apturēt vēju.neesam paši perfekti.
  • Viedoklis
    02.07.2018 18:16
    Daugavā vējš nepūs pārs dienas gadā! Pārējā laikā vai stiprs - vai mērens! Tas bij jāņem vērā! Dzirdēt neko nevarēja jau 30 metri no skaņas iekārtām! Interesanti - motoru svētkos visi visu dzird visā dambja garumā!!!! Ehhhhhhh - žēl to bērnu kurus vecāki atvilka uz "nebijušu skatu" :(
  • JKP
    02.07.2018 18:16
    Būtu kagam amatam kūltūras pārvaldē uz pirmdienu jābūt vakanta,tieši kas atbildīgs bija par šo farsu un mūsu nodokļu maksātāju naudas iz....šanu.
  • Anna Skaidrīte G
    02.07.2018 18:16
    šī pasākuma filosofija izvērtās par lielu necieņu pret tiem tūkstošiem pilsētas iedzīvotājiem un viesiem, kuri pusotras stundas (arī ar maziem bērniem) gaidīja brīnumu uz Daugavas ūdeņiem, bet un tā ar` neko nesagaidīja. Nekādas informācijas, kas un kāpēc kavējas, bet tie tūkstoši, kas stāvēja upes labajā krastā itin neko nedzirdēja arī no mūzikas priekšnesuma un filosofiskās jēgas skaidrojuma, jo mikrofonu ta nebija. Tāda sajūta, ka tikām uzskatīts par aitu baru..., bet šorīt noskaidrojās, ka arī tie gaidītāji, kas stāvējuši 200 metrus no epicentra kreisajā krastā, arī neko nebija varējuši dzirdēt.
    Kam īsti šis pasākums bija domāts? Kādēļ vajadzēja izgāzt milzu naudu skrupoluzu skulptūru radīšanai, jo efekta tāpat nekāda? Varēja palaist plostus ar vienkāršām salmu čupiņām, tās vienlaicīgi aizdedzināt un skatītāji vismaz papriecātos par to atspulgiem ūdenī.
    Skumji un nožēlojami!
  • zive
    02.07.2018 18:16
    Ar to jau bija jārēķinās, ka Daugavā vienmēr ir vējš. Un kāda bija jēga pārcelt uz stundu - tiešām cerēja, ka vējš rimsies?? Tad jau dedzinātu tajos pat 22.30, kā būs, būs. Vismaz kaut ko cilvēki redzētu, nevis nosaluši un pilnīgi neko neredzējuši pusnaktī ietu mājās. Bet tas, ka nebija sagatavots viss uz sākumu, vispār ir dīvaini - veselu nedēļu gatavoja un tā arī nesagatavoja. Kauns!!!
  • Ina
    02.07.2018 18:16
    PAr to, ka pasākums aizkavēsies, paziņoja tikai Sēļu sētas apmeklētājiem...parējie tūkstoši tā arī palika neziņā!
    Laiks bija auksts, jāgaida nežēlīgi ilgi....un neviens neko neziņoja, rezultātā puse cilvēku aizgāja projām, tā arī neko nesagaidījuši!
    Šoreiz akmens jāmet organizatoru dārziņā!
    Uzskatu, ka pasākums nebija izdevies!
    Un to uzskatu ne tikai es viena, bet arī daudz citu pasākuma apmeklētāju.
  • janiss
    02.07.2018 18:16
    kas par organizesanu par pus otras stundas auksta veja nostavet.beikas lai ar uguns skulpturam pasi aizrijas.nevar svlaicigak sagatavot visi.bet saka gatavoties dedzinasanai tikai 22.30.tas nav pienemami.vaidzeja visam tam jau degt precizi 22.30..tad vareja ari neuzradit laiku kad iet skatities uguns skulpturas
  • Niks
    02.07.2018 18:16
    Njā - laikam jāska pilsētas logo: "Mazliet jāpaciešas" ir attaisnojis sevi! Stundu gaidīt - un beigās garš, ievilkts, nesaprotams ugunskuru pasākums, ar apskaņošanu, ko dzirdēja 100 cilvēki!
    P.S.
    Protams vainīgi arī laikaapstākļi, bet organizatoriem tomēr vajadzēja tiem pielāgoties! Uguns nedeg PRET vēju! :D

Atstājiet komentāru