2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Šovakar Jēkabpilī „Dzelzs Vilka Jauno Jāņu Orķestris” ielīgos saulgriežus

Šovakar Jēkabpilī „Dzelzs Vilka Jauno Jāņu Orķestris” ielīgos saulgriežus

Šovakar, 20.jūnijā plkst. 20.00 Daugavā uz plostiem pretī Vecpilsētas laukumam koncertēs „Dzelzs Vilka Jauno Jāņu Orķestris". Koncertā skanēs pirmsjāņu laika burvības pilnas ielīgošanas dziesmas, portālu Radio1.lv informēja Jēklabpils pilsētas pašvaldibas Kultūras pārvaldes projektu organizatore Valda Priekule.
 
 
Programmā arī skaistākās un pazīstamākās „Dzelzs Vilka" dziesmas, kas tapušas, iedvesmojoties no latvju dainām, tajā skaitā arī „Uijā, uijā, nikni vilki", „Klusiet jauni, klusiet veci", kā arī dziesmas no jaunākā grupas albuma „Kālabad".
 
 
„Dzelzs Vilka Jauno Jāņu Orķestris" ir pazīstamās latviešu grupas „Dzelzs Vilks" dibināts mūsdienu tautas mūzikas projekts, kura oriģinālās kompozīcijas mūsdienīgā mūzikas valodā apspēlē dainās iekodēto saulgriežu un latviskas dzīvesziņas tēmu.
 
 
Apvienība oriģinālā veidā savieno mūsdienīgo un seno, pašu radītu mūziku un dainu izpratni. Tā dibināta 2012. gada vasarā, Siguldā, Līgo vakarā, kad sniedza pirmo lielkoncertu plašākai publikai.
 
 
Sastāvs
Juris Kaukulis, balss, ģitāra, mandolīna, bazuki, bandžo, ukulele.
Kaspars Tobis, taustiņi, elektronika, celma bungas, balss.
Ieva Strode, vijole, balss.
Artis Orubs, sitaminstrumenti, balss.
Kārlis Alviķis, basģitāra, kontrabass, ģīga, bazuki, balss.
Valērijs Cīrulis, ģitāra, mandolīna, balss.
Andris Alviķis, ģīga, balss
Rūta Abaja, piebalsis un skaņu efekti.
 
 
„Dzelzs Vilka Jauno Jāņu Orķestris" izaudzis no grupas „Dzelzs Vilks" vairāku gadu radošiem meklējumiem, sacerot dziesmas ar latvju dainu tekstiem un vairākus gadus pēc kārtas organizējot ielīgošanas notikumu „Jaunie Jāņi" Rīgā un Valmiermuižā. 2005. gadā iznāk „Dzelzs Vilka" pirmais tautas mūzikas garā ieturētais albums „Kur vakara zvaigzne lec" (nominācija Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balvai kategorijā „Labākais mūsdienu tautas mūzikas albums"). Vaira Vīķe-Freiberga albuma dziesmu „Saulīte" iekļauj pielikuma CD savā franču valodā rakstītajā grāmatā par latvju dainām. 2008. gadā klajā nāk grupas otrais mūsdienu tautas mūzikas albums „Uijā, Uijā, Nikni Vilki", kas iegūst Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balvu kā Labākais tautas mūzikas albums.
 
 
Grupas jaunākais albums „Kālabad" nāca klajā 2013. gada decembrī. Atšķirībā no iepriekšējiem „Dzelzs Vilka" mūsdienu tautas mūzikas garā radītiem ierakstiem, „Kālabad" tapis paplašinātā mūziķu sastāvā, dibinot projektu „Dzelzs Vilka Jauno Jāņu Orķestris". „Kālabad" izvirzīts mūzikas ierakstu gada balvai „Zelta Mikrofons 2013" nominācijā „Labākais tautas mūzikas albums", albuma dziesma „Salā Jūra Daugaviņa" – „Zelta Mikrofons 2013" nominācijai „Labākā dziesma".
 
 
Šogad „Dzelzs Vilka Jauno Jāņu Orķestris" ar panākumiem sniedzis lielkoncertu Rīgā, „Sapņu fabrikā", kā arī uzstāsies lielākajā pašmāju vasaras festivālā „Positivus" un citviet. Apvienība koncertējusi festivālā „LMT Summer Sound Liepāja 2013", festivālā „Laba Daba", ir aicināts būt par kultūras vasarnīcas „Esplanāde 2014" atklājēju Rīgā, kā arī par Eiropas kultūras galvaspilsētas oficiālās atklāšanas programmas dalībnieku Siguldā. Projekts guvis arī vētrainu publikas atsaucību Lietuvā starptautiskajā festivālā „Mėnuo Juodaragis" 2013 un citur.
 
Pasākums ir bez maksas un to organizē Jēkabpils pilsetas pašvaldības Kultūras pārvalde.

Atstājiet komentāru