2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Aizvadīti rakstu svētki Krustpilī (FOTO)

Aizvadīti rakstu svētki Krustpilī (FOTO)

Lieldienu ieskaņās sestdien Krustpils kultūras namā aizvadīti tradicionālie Rakstu svētki, kuros piedalījās amatnieki un daiļamata meistari un rokdarbu pratēji no Jēkabpils, Skrīveriem, Krustpils novada, Līvāniem un Pļaviņām.
Skrīveru amatnieki rādīja savas prasmes groziņu pīšanā, salmu cepuru un cibiņu pīšanā, savukārt tautas mākslas studija "Skanstupe" bija atvedusi gan krāšņus lakatus un lupatdeķus, gan daudzus citus izstrādājumus.
Atsevišķs stends bija skolotājai Skaidrītei Pugačai, kura atzina, ka rokdarbi ir viņas lielā aizraušanās un, jau ieraugot vien dzijas, acis iemirdzas un pirksti alks darboties. Viņas stendā bija skatāmi dažādi tamborējumi un adījumi.
Bija pārstāvēts arī Jēkabpils bērnu un jauniešu centrs, savus darinājumus rādīja rokdarbnieču klubs "Ābeļzieds" un, protams, tautas mākslas studija "Saulgrieži".
Katram bija iespēja pamācīties adīt, uztamborēt kādu dekoru, tapot, knipelēt, grebt karotes un veidot savu pinumu, kā arī aust tautas tērpa jostas.
Antūžu speciālās internātpamatskolas skolotājs Vilis Sīlis bija atvedis līdzi savus čaklākos audzēkņus, kas rādīja, kā grebt karotes un bija atveduši līdzi jau gatavas karotes, lāpstiņas, gaļas dēlīšus, kā arī dekoratīvus izstrādājumus, par tēmu "Paldies latiņam! Sveicināts, eiro!"
Otro daļu daudzi gaidīja ar sevišķu interesi, jo tajā uzstājās netradicionālo rokdarbu studija „Flora plus” (Sigulda, Līgatne), kas trīs modes skatēs rādīja vairākas pašgatavotu tērpu kolekcijas - „Mana skaistā puķu dobe”, „Laimīgās dienas recepte” un citus. Šie tērpi bija aplicēti ar īpašām tekstila apstrādes metodēm, tekstilspiedes tehnikā izgatavotas cepures, puķes, somas un citi  aksesuāri.
Rosīgo noskaņu vēl papildināja Krustpils kultūras nama folkloras kopa "Rati" ar jestrām dziesmām, kas jau ieskandināja arī Lieldienas.
 

Atstājiet komentāru