2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Notiks Jēkabpils simfoniskā orķestra un Ievas Paršas koncerts

Notiks Jēkabpils simfoniskā orķestra un Ievas Paršas koncerts

Otrdien, 2014. gada 29. aprīlī plkst. 19.00 Jēkabpils tautas namā visi tiek aicināti uz brīnišķīgu koncertu, ar kuru tiek aizsākts cikls „Bēthovena simfonisms". Tuvāko gadu laikā diriģents Mārtiņš Bergs ir iecerējis atskaņot ģeniālā simfoniķa - Ludviga van Bēthovena - visas simfonijas.
 
Pirmajā koncertā klausītājam būs iespēja dzirdēt vienu no populārākajiem un biežāk atskaņotajiem klasiskās mūzikas skaņdarbiem pasaulē – Piekto simfoniju. Pats autors par pirmās daļas galveno motīvu ir teicis: "Tā liktenis klauvē pie durvīm!", kas tad nu ir arī par pamatu tam, ka šo simfoniju sauc par „Liktens simfoniju". Šis skaņdarbs arī ļoti labi raksturo pašu komponistu gan mūzikas valodas ziņā, gan arī zināmā sakarībā ar paša Bēthovena pārdzīvojumiem. Kā zināms, tad skaņraža dzīve bija pastāvīga cīņa ar neārstējamo kurlumu, un par šo cīņu viņš ir izteicies - "Es satveršu likteni aiz rīkles".
 
Ne tikai simfonijas, bet arī citi simfoniskajam orķestrim komponēti skaņdarbi ir pieskaitāmi pie mūzikas augstākajiem sasniegumiem. Koncerta ievadā skanēs uvertīra „Koriolāns", kas ir ievadmūzika Austrijas imperatora sekretāra Heinriha Jozefa fon Kollina lugai. Stāsta galvenais varonis ir lepnais un skarbais romiešu karavadonis Koriolāns, savas dzimtenes patriots un vēlāk pretinieks, kura liktenis ir lauzies pret straumi, kas galu galā sabradā varoni.
 
Trešais skaņdarbs koncertā – Marģera Zariņa „Partita Baroka stilā". Interesanti atzīmēt, ka autors ir viena no savdabīgākajām personībām latviešu kultūrā, jo ir vienlīdz spilgts gan kā komponists, gan kā oriģināls rakstnieks. Viņš ir asprātis, kas staro ar savu spēles prieku, dažādu situāciju humoristisku risinājumu. Skaņdarbs ir ārkārtīgi interesants un krāšņs ar savu kokteilim līdzīgo saturu. Šeit atradīsim gan viduslaiku dziesmu, senu itāļu deju, džeza ritmus un harmonijas, un viss tas rotaļājas, ņirb, pacilā - dzīve ir aizraujoša spēle.
 
Minētā skaņdarba soliste – mūsu izpildītājmākslas lepnums – Ieva Parša (mecosoprāns), ar savu sniegumu nekad neatstāj vienaldzīgos. Lieliskā dziedātāja ir arī izcila raksturu atveidotāja. Katrs priekšnesums ir kā skaņās, balss izteiksmē, mīmikā, žestos izstāstīts stāsts, un šķiet, ka tieši viņa ir kā radīta „izstāstīt" Marģera Zariņa intriģējošo opusu.
 
Visi, kas vēlas aizrautīgu piedzīvojumu skaņu pasaulē, laipni aicināti uz Jēkabpils simfoniskā orķestra koncertu 29. aprīlī.
 
Jēkabpils simfoniskā orķestra diriģents
Mārtiņs Bergs

Atstājiet komentāru