2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

„Grēku plūdi” izjauc baleta izrādi (FOTO)

„Grēku plūdi” izjauc baleta izrādi (FOTO)

Lai arī laika prognozes liecināja, ka sestdienas vakarā Latvijas austrumdaļā, tajā skaitā Jēkabpilī, gaidāms stiprs lietus un negaiss, tas nekavēja daudzus jēkabpiliešus doties uz Latvijas Nacionālā baleta izrādi „Žizele” Krustpils saliņā un solu rindas bija cilvēku pilnas.

Jau pa ceļam Jēkabpili sasniedza pirmais lietus, un saliņā soli jau bija slapji. Debesis uz mirkli noskaidrojās, un šķiet, ikviens skatītājs un izrādes rīkotāji klusībā domāja tikai vienu: kaut nu noturētos, kaut nu nelītu.

Skaistā Ādolfa Adāna mūzika un lieliskais dejotāju sniegums aizrāva skatītājus, kaut arī jau drīz nācās izmantot gan lietusmēteļus, gan lietussargus. Jau pirmā cēliena vidū sākās arī negaiss, bet starpbrīdī lietus vēl pastiprinājās. Grēku plūdu cienīgi ūdeņi gar skatuves jumta malām plūda uz deju grīdas un tos nācās slaucīt ar milzu liekšķerēm (attēlā zem teksta). Starpbrīdī daļa skatītāju devās projām, bet lielākā daļa tomēr palika.

Zibens uzplaiksnījumi un pērkons saderējās ar otrā cēliena noskaņu, bet lietus vēl pastiprinājās un beidzot horeogrāfs un izrādes režisors Aivars Leimanis publikai paziņoja: „Mēs jūs mīlam un labprāt atbrauksim atkal, bet šādos apstākļos izrādi turpināt nevar. Skatuves grīda ir slapja, slidena un baletdejotājiem tas draud ar bīstamām traumām.”

Jēkabpilieši šos vārdus uzņēma ar izpratni un lietū, kas nu jau gāzās pār visiem kā ūdens siena, devās uz mājām. Nelīdzēja ne lietussargi, ne lietusmēteļi, drēbes bija slapjas kā izmērcētas, ūdens daudziem bija ticis arī somās.

Par laimi, šaurajā autobusa pieturā nenācās drūzmēties ilgi, jo daži autovadītāji piestāja, piedāvājot aizvest uz mājām kaut nedaudzus cilvēkus. Drīz nāca arī autobuss un no Krustpils saliņas beidzot uz mājām varēja tikt desmitiem līdz pēdējai vīlītei izmirkušu cilvēku.

Kopumā noskaņa tomēr bija gaiša, jo bija izdevies baudīt kaut nedaudz lieliskās izrādes skaistuma.

Māra Grīnberga

Teksts un foto

balets44

balets66

balets77

balets88

balets99

baletaaa

Atstājiet komentāru