2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Tautas mūzikas festivāls - maize sirdij un dvēselei

Tautas mūzikas festivāls - maize sirdij un dvēselei

Kā vienmēr sirsnīgā un lustīgā gaisotnē aizskanējis Starptautiskais tautas mūzikas festivāls "Lustes Jēkabpilī", kas šogad norisinājās jau septīto reizi. 
 
Svētku rīkotājs un idejas autors Aivars Pugačs stāsta, ka šogad festivālā piedalījās jau tradicionālās grupas no Lietuvas, dažādām Latvijas vietām, arī "Heino un draugi" no Igaunijas, taču šoreiz bija skatāmas arī jaunas sejas, piemēram, Julgī Staltes grupa "Tai Tai", kura dzied līvu un igauņu dziesmas, pirmo reizi varējām klausīties grupu "Sovvoļnīki" no Andrupenes, bet pavisam īpaša bija Nepieradinātā folkorķestra uzstāšanās, kas šo festivālu izvērta par īstu piedzīvojumu folkmūzikas pasaulē. 
 
Bez tam koncertā bija iespēja klausīties arī priekšnesumu, ko sniedza jaunie mūziķi no Latvijas, Lietuvas, Turcijas, Čehijas, Slovākijas un Bulgārijas, kuri patlaban uzturas nometnē Biržos un pirmo reizi turēja rokās kokli. Spēli viņi bija apguvuši vien sešu dienu laikā un ar aizrautību rādīja savu prasmi. Grupas vadītājs, projekta vadītājs, etnomuzikologs, tautas mūzikas biedrības pārstāvis Ilmārs Pumpurs stāsta, ka jaunieši šeit ieradušies mūžizglītības programma "Gruntvig", kas paredz apgūt kaut ko jaunu un interesantu. 
 
"Ir lietas, kas Latvijā ir labāk attīstītas nekā Eiropā. Tā bija iespēja cilvēkiem bez mūzikas zināšanām mācīties mūzikas instrumentu spēli. Viņi sevišķi ieinteresējās par kokli. Kokles mēs aizņēmāmies no draugiem, radiem, paziņām, tāpat arī vijoles un mandolīnas. Interese ir liela, jo Eiropā senākas tradīcijas ir izzudušas, mums ir vēl saglabājies kaut kas arhaisks,. Prieks, ka mēs varam ar eiropiešiem padalīties," sacīja Ilmārs Pumpurs. 
 
Nepieradinātā folkorķestra temperamentīgais sniegums, izkustināja pat vislēnākos klausītājus un lika cilāt kājas afrikāņu, īru un citu tautu mūzikas ritmā.
 
Kā atzina klausītāji, šis pasākums iegūst arvien lielāku popularitāti, atliek vienīgi nožēlot tos, kuri neatrada laiku atnākt uz Sēļu sētu, kas nu jau kļuvusi par šūpuli "Lustēm Jēkabpilī".
 
Māra Grīnberga
 
 

Atstājiet komentāru