2024.gada 16. jūnijs

Justīne, Juta

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 22.maijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 22.maijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Par SIA JK Namu pārvalde priekšnieku iecelts Jānis Antonovs; Teiču dabas rezervātā izcēlies meža ugunsgrēks 2,5 hektāru platībā; un Iedzīvotājus aicina bez maksas veikt HIV, B un C hepatīta eksprestestus.

Otrdien, 21.maijā ar Ārkārtas dalībnieku sapulces lēmumu par SIA JK Namu pārvalde valdes locekli iecelts Jānis Antonovs, kas līdz šim bija uzņēmuma galvenais inženieris, prokūrists un laika periodā, kamēr nebija vadības, bija vadītāja pienākumu izpildītājs. Radio1 jau ziņoja, ka pretendentu atlasei bija pieteikušies deviņi kandidāti, uz nākamo kārtu – intervijām – tika aicināti četri. Pašvaldības informācija liecina, ka Jānis Antonovs Rīgas Tehniskajā universitātē ieguvis profesionālo bakalaura grādu nekustamā īpašuma pārvaldībā un nekustamā īpašuma pārvaldnieka kvalifikāciju. No 2017. gada Antonovs SIA “JK Namu pārvalde” veica galvenā inženiera pienākumus, kā arī no 2021. gada 9. augusta bija iecelts par uzņēmuma prokūristu. Jānis Antonovs darbu valdes locekļa amatā uzsāka ar apstiprināšanu -  21.maijā.

Ministru prezidente Evika Siliņa piektdien, 24.maijā, tiksies ar Somijas premjerministru Peteri Orpo, kurš darba vizītē apmeklēs Latviju. Abu valstu valdību vadītāji arī kopīgi Valmierā atklās "Patria" grupas uzņēmuma "Defence Partnership Latvia" rūpnīcu, kurā sākta militāro transportlīdzekļu ražošana. Latvijas un Somijas valdību vadītāji pārrunās jautājumus par Eiropas Savienības militārās industrijas attīstību, atbalstu Ukrainai, gaidāmo NATO Vašingtonas samitu un reģionālās drošības stiprināšanu, kā arī Latvijas un Somijas ekonomisko sadarbību un investīcijām. 

Velo turētāju ieviešana jaunajos Čehijas uzņēmuma "Škoda Vagonka" ražotajos elektrovilcienos kopā izmaksās 1,198 miljonus eiro. Pasažieru vilciens norāda, ka pirmie elektrovilcieni ar uzstādītiem velosipēdu turētājiem varētu parādīties līnijās līdz vasaras beigām, savukārt visu 32 elektrovilcienu aprīkošanu ar velosipēdu novietnēm varētu pabeigt līdz nākamā gada vasarai. Katrā elektrovilcienā kopā atradīsies 12 velo turētāji, attiecīgi katrā galvas vagonā pa sešiem. Lai velo turētājus ierīkotu, sešus stacionāros sēdekļus aizstās ar salokāmiem sēdekļiem, virs kuriem noņems esošos bagāžas plauktus. Šo plauktu vietā ierīkos āķus četru velosipēdu nostiprināšanai vertikālā pozīcijā.Pasažieriem būs arī iespēja izvēlēties novietot velosipēdus arī horizontālā pozīcijā, tos nostiprinot ar speciālām jostām. 

ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins solījis turpināt ASV ieroču piegādes Ukrainai. Ostins un 50 aizsardzības jomas līderi no Eiropas un visas pasaules pirmdien tikās, lai koordinētu lielāku militāro palīdzību Ukrainai, kas cenšas atvairīt Krievijas ofensīvu ziemeļaustrumos. Ostins sacīja, ka viņu tikšanās notiek sarežģītā laikā, norādot, ka Krievijas uzbrukums Ukrainas Harkivas apgabalam labi parāda, kāpēc ir svarīgi, lai valstis turpinātu uzņemties saistības. Ostins solīja, ka ASV ieroči tiks piegādāti tuvākajā laikā.

Lietuvas robežsargiem tiks piešķirti smagie ieroči,  paziņojusi iekšlietu ministre Agne Bilotaite, nesniedzot detalizētāku informāciju par robežsargu apbruņošanu. Savukārt Lietuvas Valsts robežsardzes dienesta vadītājs Rustams Ļubajevs sacīja, ka plānotie smagie ieroči ietvers gan mobilas, gan nemobilas iekārtas. Ieročiem, kurus plāno iegādāties pirmajā posmā, nebūs nepieciešama īpaša apmācība, un tie būs paredzēti lietošanai pret karavīriem un noteiktu aprīkojumu. Robežsardzes vadītājs piebilda, ka ekipējumu plānots iegādāties līdz gada beigām ar Aizsardzības ministrijas palīdzību.

Turpinām ziņas

Teiču dabas rezervātā jau trešo dienu turpinās meža ugunsgrēka dzēšanas darbi. Meža dienestā prognozē, ka šodien ugunsgrēka dzēšanas darbi varētu noslēgties. Jau ziņots, ka Teiču dabas rezervātā Varakļānu novada Murmastienes pagastā izcēlies meža ugunsgrēks, degot 2,5 hektāriem pieauguša meža platības. Dienesta pārstāvji norāda, ka ugunsgrēks, iespējams, izcēlies zibens spēriena rezultātā svētdien, 19.maijā, ap pulksten 22-23. Tāpat meža dienesta pārstāvji atzīmē, ka degšana ir ierobežota.

Preiļu parka estrādē 25.maijā notiks pūtēju orķestru un deju kolektīvu lielkoncerts "Vienmēr kopā!", kas iecerēts kā Dziesmu un deju svētku "starplaika notikums" Latgalē. Svētkos pulcēsies 13 pūtēju orķestri no Latgales, Vidzemes, Zemgales un 14 deju kolektīvi no Preiļu un Līvānu novadiem - kopskaitā 700 dalībnieku. Pasākums tematiski būs veltīts latviešu svētku svinēšanas tradīcijām. Lielkoncerta režisors Oskars Bērziņš atzīmē, ka lielkoncerts vēstīs par latviešu godiem - kāzām, kapusvētkiem, vasarsvētkiem, valsts svētkiem, jubilejām un citiem svētkiem, kuru neatņemama sastāvdaļa ir bijuši danči un pūtēju orķestru mūzika.

Un vēl

Šīs nedēļas laikā ikviens iedzīvotājs ir aicināts bez maksas, anonīmi un konfidenciāli veikt HIV, B un C hepatīta eksprestestus HIV profilakses punktos Latvijā. Akcija notiek Eiropas Pavasara testēšanas nedēļas laikā un ilgs līdz 27. maijam. HIV profilakses punktos iespējams ne tikai veikt HIV, hepatīta B un C eksprestestu, bet arī saņemt speciālista sniegtu pirms un pēc testa konsultāciju, informāciju par veselības, infekcijas slimību profilakses un ārstēšanas jautājumiem. Vizītei nepieciešams iepriekš pieteikties, zvanot uz konkrētā HIV profilakses punkta tālruņa numuru. Jēkabpilī eksprestestus anonīmi un bezmaksas var veikt Sociālā dienestā, Jaunā ielā 39i, Atkarību profilakses kabinetā. Tālrunis, lai pieteiktos - 26823087.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13
Radio1 ziņās klausieties: Atbalsta virzību uz optimālās ģimenes ārstu prakses modeli; Augšdaugavas novadā ar stipendijām mēģina piesaistīt speciālistus izglītības iestādēm un poliklīnikai; un Rundāles pils 288.gadadienu atzīmēs ar grāmatas atvēršanu.


Lai nodrošinātu vienota primārās veselības aprūpes pakalpojuma nodrošinājumu valstī, valdība atbalstīja Veselības ministrijas ieceri ieviest optimālās ģimenes ārstu prakses modeli. Informatīvajā ziņojumā minēts, ka modelī noteikti vairāki būtiski aspekti, kas nosaka pacientu skaitu un ģimenes ārsta prakses pieejamību, cilvēkkapitāla un telpu nodrošinājumu, prakses aprīkojumu un dažādu prakses atbalsta jautājumu risinājumu. Piemēram, uz vienu ģimenes ārstu varēs būt tūkstoš 500 reģistrēto pacientu, praksē strādās sertificēts ģimenes ārsts, divi ārsta palīgi vai medicīnas māsas, reģistrators un papildus darbinieks. Savukārt praksei nepieciešamā atbalsta sarakstā minēta koordinēta un uz pacientu centrēta sadarbība ar primārās veselības aprūpes fizioterapeitu, uztura speciālistu, vecmāti un citiem speciālistiem, psiholoģiskās palīdzības saņemšanas iespējas, kā arī pacientu sarakstu nodrošinājums profilaktisko pasākumu nodrošināšanai, kā arī hronisko pacientu aprūpē. 

Veselības ministrijā atzīst, ka, lai nodrošinātu optimālās prakses modeļa ieviešanu visā Latvijas teritorijā, ir jāveic virkne labojumu normatīvo aktu prasībās, papildu cilvēkresursu piesaistē, telpu un infrastruktūras uzlabošanas jautājumos un prakses aprīkojuma iegādē. Tāpat ir jāstrādā arī pie veselības aprūpes darbinieku prasmju pilnveidošanas ar nolūku stiprināt primārās veselības aprūpes komandas. 2025.gadā paredzēta kopprakšu organizatoriskās kārtības izstrāde, savukārt 2026.gadā - piecu kopprakšu ieviešana. Pasākumiem, kas uzsākami no šī gada, papildu nepieciešami 4,62 miljoni eiro, bet no 2025. gada papildu nepieciešams finansējums būs 15,56 miljoni eiro un turpmāk ik gadu 17,8 miljoni eiro.

Valdība atbalstīja grozījumus Ministru kabineta iekārtas likumā, kas paredz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas jeb VARAM nosaukumu no 1.jūlija mainīt uz Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministriju. Ministrijas nosaukums tiks mainīts, ņemot vērā VARAM un Klimata un enerģētikas ministrijas jeb KEM  gaidāmo reorganizāciju. Līdz 30.jūnijam jāveic vides aizsardzības politikas jomas, izņemot dabas aizsardzības, un ar to saistīto funkciju un attiecīgā personāla, tiesību, saistību, mantas un budžeta programmu pārcelšanu no VARAM uz KEM. Kā norāda ministrijā, jaunais nosaukums - Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministrija atspoguļojot iestādes digitālās transformācijas jomas kompetenci.

Latvijā 44% iedzīvotāju vēlētos mainīt esošo mājokli, informē "SEB bankas" pārstāvji, atsaucoties uz veiktās aptaujas datiem. Meklējot jaunu mājokli, gandrīz trešdaļa izvēlētos gatavu vai pašu būvētu privātmāju, kamēr otrā populārākā izvēle ir dzīvoklis projektā, kas uzbūvēts pēdējos gados, secināts aptaujā. Aptuveni divas trešdaļas Latvijas iedzīvotāju šobrīd dzīvo sev piederošā mājoklī. Aptaujas dati arī liecina, ka 17% iedzīvotāju pieder mājoklis, kas iegādāts ar bankas aizdevumu, bet 14% dzīvo īrētājā mājoklī. Lielākoties sev piederošs īpašums ir iedzīvotājiem virs 40 gadiem, savukārt jauniešu vidū katrs trešais mājokli īrē. Lielākais īpatsvars to, kuriem ir mājokļa kredīts, ir starp iedzīvotājiem vecumā no 30 līdz 39 gadiem (35%). Pēc aptaujas datiem, visvairāk to, kam šobrīd ir mājokļa aizdevums, ir Rīgā un Pierīgā.

Eiropas Savienības valstis otrdien apstiprināja plānu iesaldēto Krievijas aktīvu izmantošanai, lai palīdzētu Ukrainai. Saskaņā ar šo shēmu Ukrainai šogad vajadzētu saņemt trīs miljardus eiro, no kuriem 90% plānots izlietot militāriem izdevumiem, sociālajā tīklā "X" paziņoja Čehijas ārlietu ministrs Jans Lipavskis. ES ir iesaldētas aptuveni divas trešdaļas Krievijas Centrālās bankas aktīvu, no kuriem lielāko daļu pārvalda Beļģijas depozitārijs "Euroclear". Paredzams, ka no šiem aktīviem katru gadu tiks iegūti aptuveni pieci miljardi eiro, un Ukraina divreiz gadā saņems palīdzību.

Lietuvas galvaspilsētā Viļņā, pēc vecajām pilsētas kartēm, atklāts slepens tunelis. Tas atrodas Konstitūcijas gatvē, pie Nacionālās mākslas galerijas, vietnē "Facebook" informē Viļņas mērs mērs Valdas Benkunskas. Mērs norāda, lai arī šķiet, ka Viļņu pazīstam ļoti labi, dažreiz tieši zem deguna var būt unikāli atklājumi. Šobrīd tuneli izpēta zinātnieki. Mērs izteica cerības, ka nākotnē slepenā eja varētu kļūt par ērtu pazemes eju Viļņas iedzīvotājiem, kas atvieglotu gājēju un velosipēdistu pārvietošanos pa Konstitūcijas prospektu.

Turpinām ziņas

Līdz 31.augustam izsludināta pieteikšanās Augšdaugavas novada pašvaldības stipendiju konkursam 2024./2025.mācību gadam, pašvaldībai meklējot speciālistus izglītības iestādēm un poliklīnikai. Īpaši tiek aicināti pieteikties pēdējo kursu studenti, jo tā būs iespēja gan saņemt vienreizējo stipendiju, gan uzreiz iegūt darba vietu kādā no Augšdaugavas novada iestādēm. Atbalstāmās izglītības studiju specialitātes ir psihologs Augšdaugavas novada Izglītības pārvaldei, sākumskolas skolotājs Lāču pamatskolai, pirmsskolas skolotājs un vispārējās aprūpes māsa Ilūkstes pirmsskolas izglītības iestādei "Zvaniņš". Veselības centram "Ilūkste" nepieciešamas ģimenes ārsts, optometrists un fizioterapeits. Tāpat stipendiju var saņemts topošais otolaringologs, oftalmologs, ķirurgs un radiologs, kas turpinās darbu Grīvas poliklīnikā. Stipendijas apmērs ir atkarīgs no studiju gada. Pirmajā kursā studējošajam tā ir 150 eiro mēnesī, otrā un trešā kursa studentam - 200 eiro mēnesī. Ceturtā kursa un augstāko kursu, maģistra studiju programmā studējošajiem un ārstiem rezidentiem stipendija ir 250 eiro mēnesī.

Piektdien, 24.maijā, Vidzemes slimnīca sadarbībā ar Zemessardzes 2.Vidzemes brigādes Medicīnas rotu un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu organizēs kopīgas apmācības "Ausma", kuru laikā tiks trenēta iesaistīto institūciju rīcības gatavība militāra apdraudējuma gadījumā. Vidzemes slimnīcas valdes priekšsēdētājs Uģis Muskovs norāda, ka, organizējot šāda veida mācības, būs lieliska iespēja praktiski iziet cauri un pārbaudīt infrastruktūras, darba plānošanas un komandas gatavību krīzes situācijām. Mācības "Ausma" aktīvajā fāzē plānota mācību scenārija izspēle, lai vingrinātu vairāku vienlaicīgi cietušo nogādāšanu civilajās ārstniecības iestādēs. Mācībās piedalīsies vairākas ātrās palīdzības brigādes no visas Latvijas.

Un vēl

Piektdien, 24.maijā, atzīmējot 288.gadadienu kopš Rundāles pils pamatakmens ielikšanas, tiks atvērts zinātnisks izdevums "Gaismas ķērājas", kas vēsta par Rundāles pils muzeja kolekcijā esošajām vēsturiskajām stikla lustrām. Restauratores Maijas Banķieres darbs pie lustru restaurācijas aizsākās 1973.gadā un ilga līdz pat 2018.gadam, kad muzeja telpās tika piekārta pēdējā atjaunotā lustra. Otrā grāmatas daļa ir Rundāles pils muzeja vēsturisko stikla lustru kolekcijas katalogs, kurā apkopota informācija par 12 stikla lustrām no deviņām Latvijas baznīcām. Visas 12 lustras tagad ir Rundāles pils muzeja krājumā. Grāmatas teksts ir gan latviešu, gan angļu valodā. 

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Krievijas specdienesti Latvijai sūtījuši draudu ziņu; Priekšlikumus administratīvi teritoriālās reformas pārskatīšanai varēs iesniegt līdz 27.maijam; un Kāds laiks gaidāms maija pēdējā dekādē?


Krievijas specdienesti dedzināšanas ziņu sūtījuši arī Latvijai, intervijā TV3 atklāja Ministru prezidente Evika Siliņa. Polijā pirmdien aizturēti deviņi Krievijas spiegu grupas locekļi saistībā ar sabotāžas plāniem. Aizturētie tiek apsūdzēti par "piekaušanām, dedzināšanu un dedzināšanas mēģinājumu", turklāt šie Krievijas sabotāžas plāni, kā atzina Polijas premjerministrs Donalds Tusks, attiecas ne tikai uz Poliju, bet arī uz Lietuvu, Latviju un, iespējams, Zviedriju. Siliņa pauda, ka Latvijas specdienesti ir spējīgi identificēt iespējamās provokācijas, atpazīstot Krievijas specdienestu rokrakstu. Kā ziņots, Latvijas drošības dienesti pašlaik strādā pastiprinātā režīmā katru dienu, jo kā norāda Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis, Latvija atrodas reālā hibrīdkara apstākļos.

Šī gada 1. janvārī visām Latvijas pašvaldībām savā civilās aizsardzības plānā bija jāiekļauj sadaļa par darbību militāra iebrukuma vai kara gadījumā. Lielākā daļa kopā ar Nacionālo bruņoto spēku pārstāvjiem jau ir izstrādājušas visaptverošu plānu, kas ietver jautājumus par, piemēram, valsts apdraudējumu, sabiedrisko nekārtību, terora aktiem vai militāriem iebrukumiem un karu. Plāna nav Saulkrastu, Cēsu, Ogres, Līvānu, Preiļu un Valkas pašvaldībai. Šīs pašvaldības plānu sola izstrādāt un apstiprināt tuvāko mēnešu laikā. Latvijas Pašvaldību savienības padomnieks tautsaimniecības jautājumos Aino Salmiņš skaidro, ka laikus izstrādāta plāna militārā sadaļa vēl nenozīmē labāko gatavību militāram apdraudējumam vai karam. Turklāt esot arī jāsaprot, ka šī sadaļa nekad nebūs līdz galam gatava nevienai no pašvaldībām, jo to vienmēr būs nepieciešams aktualizēt un papildināt ar jaunāko informāciju, kā arī noteikt tās kvalitāti – praktiski pārbaudot, cik labi pašvaldību sarakstītais uz papīra darbojas reālajā dzīvē.

Lai ārzemēs dzīvojošie tautieši savu uzkrāto kapitālu varētu investēt Latvijas uzņēmumos, reemigrantu organizācija "Ar pasaules pieredzi Latvijā" piedāvā jaunu programmu diasporai. To Saeimas deputāti kopā ar valsts institūcijām apsprieda Saeimas Uzņēmējdarbības attīstības apakškomisijas sēdē. Pasaules Bankas dati rāda, ka 2022. gadā no ārvalstīm caur Latvijas bankām mājsaimniecībām ieskaitīts vairāk nekā miljards eiro. Liels pienesums ir tieši ārzemēs dzīvojošo tautiešu pārskaitījumi savām ģimenēm. Tajā pašā laikā Latvija atpaliek no abām kaimiņvalstīm pēc uzkrāto investīciju lieluma par aptuveni desmit miljardiem eiro. Lai piesaistītu kapitālu un veicinātu diasporas uzkrājumu ieplūšanu Latvijas ekonomikā, reemigrantu organizācija "Ar pasaules pieredzi Latvijā" piedāvā astoņu soļu programmu, kas ļautu ārzemēs dzīvojošajiem tautiešiem ieguldīt savus uzkrātos līdzekļus Latvijas uzņēmumos.

Krievija 16. maijā kosmosā palaidusi Zemes mākslīgo pavadoni, kas, visticamāk, ir kosmosa ierocis, ar ko var veikt triecienus citiem satelītiem, otrdien sacīja Pentagona preses sekretārs Pets Raiders. Atbildot uz jautājumu, vai tas rada draudus amerikāņu pavadoņiem, Raiders sacīja, ka tas ir pretsatelītu ierocis, kas ar amerikāņu pavadoņiem atrodas vienā orbītā. Ziņu aģentūra "Reuters" skaidro, ka runa ir par Krievijas pavadoni "Kosmos-2576", kas ir līdzīgs 2019. un 2022. gadā palaistajiem Krievijas satelītiem, un tie atbilstoši Pentagona vērtējumam ir kosmosa ieroči. Viens no šiem pavadoņiem jau ilgu laiku seko ASV izlūkošanas satelītam. ASV analītiķi apgalvo, ka jaunais Krievijas pavadonis ir novietots tādā pašā orbītā kā ASV izlūkošanas satelīts USA-314 un, visticamāk, nākotnē nonāks tuvu ASV pavadonim. Jautājums par ieroču izvietošanu kosmosā pēdējās nedēļās ir kļuvis par konfrontācijas punktu Krievijas un ASV starpā ANO. 

ANO palīdzības organizācijas ir pārtraukušas pārtikas izsniegšanu Gazas joslas dienvidu pilsētā Rafahā pārtikas piegāžu trūkuma un nedrošās situācijas dēļ. ANO Palestīniešu bēgļu aģentūra un ANO Pasaules pārtikas programma paziņoja, ka to noliktavas ir tukšas, tāpēc humānās palīdzības sniegšana Rafahā ir apdraudēta. ANO Pasaules pārtikas programma arī brīdināja, ka pārtikas un citu pirmās nepieciešamības preču piegāžu kavēšanās var izraisīt badu Rafahā, kur kara dēļ patvērušies vairāk nekā miljons cilvēku no visas Gazas. Jau ziņots, ka Izraēla pirms dažām nedēļām uzsāka sauszemes operāciju Rafahas pievārtē, tāpēc simtiem tūkstoši civiliedzīvotāju ir atstājuši pilsētu, taču tur vēl ir palikuši simtiem tūkstoši cilvēku, kuriem ir nepieciešama humānā palīdzība.

Turpinām ziņas

Priekšlikumus grozījumiem Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā pirms otrā lasījuma varēs iesniegt līdz pirmdienai, 27.maijam, pulksten 11, šodien nolēma Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāti. Pagājušajā nedēļā komisijas deputāti pēc ilgām debatēm atbalstīja Varakļānu un Madonas novada apvienošanu, ko paredz grozījumi Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā. Taču likumprojekts vēl nav atbalstīts Saeimā, jo pagājušajā nedēļā ieilga ekonomikas debates. Par likumprojektu plānots lemt rīt, 23.maijā. Kā vēstīts, sākotnēji skatāmie likuma grozījumi paredzēja tikai vienu izmaiņu - ilgstoši plānoto Varakļānu un Madonas novadu savienošanu, taču izskanējuši priekšlikumi daudz plašāku pēdējās teritoriālās reformas pārskatīšanai, piemēram, atsakoties no valstspilsētu savienošanas ar tuvējiem novadiem un sadalot virkni pavisam nesen izveidoto novadu.

Latvijas Lielo pilsētu asociācija kritiski vērtē likumprojekta par Rēzeknes domes atlaišanas pieņemšanas nepieciešamību un tā pamatojumu. Asociācija uzskata, ka dome ir lemtspējīga, kā arī pašvaldībā tiek nodrošināti visi nepieciešamie pašvaldības pakalpojumi. Pagaidu administrācijas iecelšana, kas varēs darboties ilgāk par gadu, pārkāpj pašvaldības iedzīvotāju demokrātiskās tiesības uz pašnoteikšanos, norāda asociācija. Tās izpilddirektors Normunds Audzišs norāda, ka pašvaldības domes atlaišana nedrīkst būt pašmērķis, un tā ir pieļaujama tikai ārkārtas situācijā, kas noteikti nav Rēzeknes domes gadījums, kad visi iespējami pārkāpumi ir novērsti. Viņaprāt, tā ir satraucoša tendence, ka valsts liedz iespēju pašvaldības iedzīvotājiem demokrātiskā veidā lemt par to, kas pārstāvēs viņu intereses un īstenos vīziju par vietvaras ilgtermiņa attīstību. Ja tomēr Saeima nolems atlaist Rēzeknes domi, asociācija mudina rīkot ārkārtas pašvaldības vēlēšanas, nevis iecelt pagaidu administrāciju.

Un vēl

Līdz pat maija beigām Latvijā lielu izmaiņu laikapstākļos nebūs, valdīs silts, bieži karsts un saulains laiks, vietām veidosies negaisi, liecina jaunākās prognozes. Šīs nedēļas otrajā pusē gaisa temperatūra pēcpusdienās būs lielākoties 23...26 grādu robežās, nedēļas nogalē vietām līdz 27...28 grādiem, bet vēsāks laiks austrumu vēju dēļ saglabāsies Rīgas līča piekrastē Kurzemē – pārsvarā ap 20 grādiem. Naktīs minimālā temperatūra pārsvarā 12...17 grādu robežās, dažās naktīs vietām Vidzemē līdz 10 grādiem. Laiks pārsvarā būs saulains, taču vietām iespējamas īslaicīgas, bet dažviet stipras lietusgāzes, iespējama arī krusa un spēcīgas vēja brāzmas.

Tālākas prognozes rāda, ka arī nākamnedēļ laiks saglabāsies līdzīgs, turklāt dažās dienās temperatūra var pakāpties vēl par kādu grādu. Lielākajā valsts daļā turpināsies sauss laiks, bet lokāli negaisi veidosies arī mēneša nogalē.  Šādos laikapstākļos jāatceras par drošību tveicē – ilgstoši neuzturēties tiešos saules staros, izvairīties no fiziskas pārpūles dienas karstākajā daļā, lietot pietiekami daudz ūdens, kā arī gādāt par mājdzīvniekiem, lai tiem pieejama ēna un ūdens. Jāpieskata bērni un vecāka gadagājuma cilvēki, kuri pilnībā par sevi nevar parūpēties. Ultravioletais starojums dienas vidū sasniedz piekto līmeni, kas ir vidēji augsts, tādēļ jāizvairās no sauļošanās vai atrašanās tiešā saulē bez aizsargkrēma, vēlams nēsāt plānas, bet visu ķermeni nosedzošas drēbes, ja plānots atrasties saulē ilgstoši.

Atstājiet komentāru