2024.gada 27. jūlijs

Dita, Marta

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 20. maijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 20. maijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Kuras ir populārākās partijas pirms Eiroparlamenta vēlēšanām? Šodien Zīlānu un Kūku ciemā notiks centrālā ūdensvada dzeramā ūdens dezinfekcija, un Kāds laiks gaidāms šonedēļ?


Šodien, 20. maijā no pulksten 10.00 līdz 10.08 visā Latvijas teritorijā uz trīs minūtēm tiks iedarbinātas trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu brīdināšanas sistēmas darbību. Šajā laikā skanēs viļņveida signāls, kas norādīs uz pārbaudes norisi. Pirms trauksmes sirēnu ieslēgšanas lietotnes “112 Latvija” lietotājiem tiks nosūtīts paziņojums, lai testētu lietotnes darbību reālā situācijā. Tas dod iespēju identificēt un uzlabot nepieciešamos lietotnes darbības aspektus. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests aicina iedzīvotājus neuztraukties, jo šī ir ikgadējā trauksmes sirēnu pārbaude. Ugunsdzēsēji regulāri veic šādas pārbaudes, lai nodrošinātu agrīnās brīdināšanas sistēmas tehnisko gatavību un sadarbību ar plašsaziņas līdzekļiem.

Nacionālā apvienība maijā saglabājusi līderpozīcijas partiju reitingā pirms Eiropas Parlamenta vēlēšanām, tomēr gan Nacionālā apvienība, gan "Progresīvo" atbalstītāju skaits nedaudz samazinājies, kamēr nedaudz pieaudzis atbalsts "Jaunajai vienotībai", partijai "Latvija pirmajā vietā", "Apvienotajam sarakstam" un partijai "Latvijas attīstībai". Par to liecina pēc Latvijas Televīzijas pasūtījuma pētījumu centra SKDS maijā veiktā aptauja, salīdzinot ar SKDS aprīlī veikto aptauju, kas tapa pēc portāla "Delfi" pasūtījuma. Gatavību Eiroparlamenta vēlēšanās balsot par NA maija sākumā pauduši 11% vēlētāju, kamēr aprīlī partiju atbalstīja 11,9%, bet martā - pat 12,7%. Otro vietu saglabā Jaunā Vienotība, kas maijā saņēmusi 8,1% vēlētāju atbalstu, kamēr aprīlī tas bija noslīdējis līdz 7,5%, salīdzinot ar 8,7% martā. Trešā maijā ir "Saskaņa" ar 7,1% atbalstu, kas ir aptuveni tik pat, cik bija aprīlī, bet aizvien mazāk nekā martā un februārī.

VAS "Latvijas pasts" nekustamo īpašumu Kosmonautu ielā 14, Varakļānos, pārdevis par 28 tūkstoši 780 eiro. Īpašums sastāv no ēkas 558,4 kvadrātmetru platībā, zemes un palīgēkām. Savukārt  nekustamajam īpašumam Saules ielā 3, Riebiņos, Preiļu novadā, ir potenciāls pircējs, bet konkrētu summu "Latvijas pasts" varēs nosaukt pēc atsavināšanas procesa noslēgšanās - apmēram jūnija beigās. Īpašums sastāv no ēkas 166,1 kvadrātmetra platībā un zemes gabala 1000 kvadrātmetru platībā. Jau ziņots, ka "Latvijas pasts" šī gada martā rīkoja publiskās izsoles ar augšupejošu soli, lai izsolītu piecus nekustamos īpašumus, to vidū arī Varakļānu un Preiļu novados, kas vairs nav nepieciešami kompānijas pamatdarbības nodrošināšanai.

Gruzijas prezidente Salome Zurabišvili sestdien uzlikusi veto likumam par "ārvalstu ietekmi", kas izraisījis valstī bezprecedenta protestus un Briseles brīdinājumus, ka likums var kaitēt Gruzijas centieniem pievienoties Eiropas Savienībai. Prezidente norādījusi, ka šis likums savā būtībā un garā ir Krievijas likums, kas ir pretrunā ar Grūzijas konstitūciju un visiem Eiropas standartiem un rada šķēršļus Eiropas ceļā. Tāpēc šis likums ir jāatsauc.  Tiesa, valdošajai partijai "Gruzijas sapnis" parlamentā ir pietiekams vairākums, lai pārvarētu prezidentes veto. Ja arī pēc tam prezidente atteiksies likumu parakstīt, to parakstīs un publicēs parlamenta priekšsēdētājs. Konstitūcijā nav noteikts termiņš, kādā parlamentam ir jāpārvar veto.

Polija tērēs vairāk nekā 2,3 miljardus eiro savas austrumu robežas stiprināšanai, sestdien pavēstīja premjerministrs Donalds Tusks. 400 kilometrus garās robežas nostiprināšana ar Krieviju un Baltkrieviju būs atturēšanas elements, stratēģija, lai atspiestu karu no Polijas robežām. Kopš Krievija 2022.gada februārī sāka pilna mēroga karu pret Ukrainu, Varšava bijusi stingra Ukrainas atbalstītāja, un Polija - svarīgs tranzīta ceļš Rietumu bruņojuma piegādēm Ukrainai. Polija ir modernizējusi savu armiju un tēriņus aizsardzībai palielinājusi līdz 4% no IKP, kas ir viens no augstākajiem rādītājiem Eiropas Savienībā.

Turpinām ziņas

Šodien, 20. maijā Kūku pagasta Zīlānu un Kūku ciemā notiks centrālā ūdensvada dzeramā ūdens dezinfekcija. Šajā laika periodā ūdeni var lietot sadzīvē, jo hlora koncentrācija nepārsniegs pieļaujamās normas, tomēr pirms lietošanas uzturā ūdeni nepieciešams uzvārīt. Jautājumu vai neskaidrību gadījumā var zvanīt uz tālruņa numuru 22 489 891. Ūdens dezinfekcija tiek veikta divas reizes gadā atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem “Dzeramā ūdens obligātās nekaitīguma un kvalitātes prasības, monitoringa un kontroles kārtība”.

Mākslas centrā "Noass" sestdien, 25.maijā, no notiks labdarības pasākums "Ņau-vau-čau" Aizkraukles dzīvnieku aizsardzības biedrības "Felida" atbalstam. Tā ir brīvprātīgo izveidota nevalstiska, bezpeļņas dzīvnieku aizsardzības biedrība ar sabiedriskā labuma organizācijas statusu. Pasākumā piedalīsies hiphopa mākslinieki Ansis un Arturs Skutelis, duets "Čipsis un Dullais" un trio "Trīsas". Pasākumā piedalīsies hiphopa mākslinieki Ansis un Arturs Skutelis, duets "Čipsis un Dullais" un trio "Trīsas". Ieejas biļetes ir atbalsta forma - ziedojums, kas nonāks biedrības "Felida" rīcībā. Pasākuma iniciatīva nākusi no radošo jauniešu puses, kuri pārstāv alternatīvās kultūras kustību "Vārnu laiks" un "Vagonu halli".

Un vēl

Šonedēļ Latvijā saglabāsies anticiklona ietekme un laiks būs silts - daudzviet termometra stabiņš pakāpsies līdz +20 grādu atzīmei, citviet pat līdz +25- +26 grādiem, bet atsevišķās dienās sagaidāms arī lietus, liecina Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati. Pirmdienas naktī un no rīta vietām austrumos gaidāms lietus, iespējams pērkona negaiss. Dienas laikā daudzviet gaidāms lietus, pērkona negaiss, arī vējš pieņemsies spēkā, taču gaisa temperatūra saglabāsies līdzīga kā līdz šim. Arī nedēļas otrajā pusē atsevišķās dienās Latvijas teritoriju skars lietus mākoņi, tomēr nokrišņu sadalījums būs nevienmērīgs. Dienas vidū ultravioletās radiācijas indekss sasniegs vidēju līmeni. Sinoptiķi aicina būt piesardzīgiem, kā arī nav vēlams dienas vidū ilgstoši uzturēties tiešos saules staros.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-11.00
Radio1 ziņās klausieties:  Kādi ir partiju tēriņi ceļā uz Eiroparlamenta vēlēšanām? Jaunie saistošie noteikumi par ēku un ielu nosaukumu zīmēm Preiļu novadā neizsauc sabiedrības interesi, un Jēkabpils novadā Vasarasvētkos piedzīvo pērkona negaisu un krusu.

Šodien no pulksten 10. līdz 10.08 visā Latvijā uz trīs minūtēm tiks iedarbinātas trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu brīdināšanas sistēmas darbību. Šajā laikā skanēs viļņveida signāls, kas norādīs uz pārbaudes norisi. Pirms trauksmes sirēnu ieslēgšanas lietotnes “112 Latvija” lietotājiem tiks nosūtīts paziņojums, lai testētu lietotnes darbību reālā situācijā. Tas dod iespēju identificēt un uzlabot nepieciešamos lietotnes darbības aspektus. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests aicina iedzīvotājus neuztraukties, jo šī ir ikgadējā trauksmes sirēnu pārbaude. Ugunsdzēsēji regulāri veic šādas pārbaudes, lai nodrošinātu agrīnās brīdināšanas sistēmas tehnisko gatavību un sadarbību ar plašsaziņas līdzekļiem.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs regulāri publicē politisko partiju un  apvienību deklarētos izdevumus, kurus tās plāno tērēt priekšvēlēšanu aģitācijai pirms Eiropas Parlamenta vēlēšanām. Šobrīd tēriņu saraksta augšgalā ir Zaļo un Zemnieku savienība,  Apvienotais saraksts  un "Stabilitātei!", kam seko "Latvija pirmajā vietā". Tikai piektajā vietā ir lielākā valsts finansējuma saņēmēja "Jaunā Vienotība". Visticamāk, kampaņas kopējo tēriņu tops pēc vēlēšanu izdevumu deklarāciju iesniegšanas gan krietni atšķirsies. Latvijas Televīzijas raidījums "de facto" norāda, ka šobrīd likums neparedz limitētajos izdevumos ieskaitīt vairākas visai apjomīgas tēriņu pozīcijas, piemēram, pasta pakalpojumus partiju avīžu izsūtīšanai, no kā vairums partiju dārdzības dēļ ir atteicies.

Sabiedrisko elektronisko un plašsaziņas līdzekļu padome noraidīja padomes locekļa Jāņa Eglīša priekšlikumu mainīt sabiedrisko mediju pasūtījuma vadlīnijas, nosakot, ka Eiropas Parlamenta priekšvēlēšanu debates var rīkot tikai latviešu valodā vai kādā no Eiropas Savienības valodām. Padome nolēma noraidīt Eglīša ieteikumu grozīt Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu sabiedriskā pasūtījuma vadlīnijas, jo tas nozīmētu iejaukties Latvijas Televīzijas programmu veidošanā.  Lēmums pieņemts, padomes vairākumam, proti, padomes locekļiem Jānim Siksnim un Sanitai Uplejai-Jegermanei balsojot "pret", paziņojumā medijiem informēja SEPLP.

Speciālistu trūkuma dēļ pašvaldības SIA "Līvānu slimnīca" šogad plāno sniegt mazāk ambulatoro pakalpojumu, pausts uzņēmuma 2023.gada pārskata vadības ziņojumā. Līvānu novada pašvaldībai piederošās slimnīcas peļņa pagājušajā gadā sasniedza vairāk ka 150 tūkstoši eiro. Šogad slimnīca plāno sniegt mazāk ambulatoro pakalpojumu speciālistu trūkuma dēļ. Iestādē pašlaik nav endokrinologa un neirologa. Iestādes galvenie darbības veidi ir ambulatoro un stacionāro veselības aprūpes pakalpojumu sniegšana, kā arī sociālās aprūpes un rehabilitācijas pakalpojumu sniegšana dažādām klientu grupām. "Līvānu slimnīcas" valdes priekšsēdētājs ir ģimenes ārsts Vadims Krimans.

Irānas prezidents Ibrahims Raisi un vēl astoņi cilvēki, kas atradās avarējušā helikopterā, ir gājuši bojā, pirmdien ziņo Irānas valsts mediji. Jau vēstīts, ka Irānā svētdien sliktos laika apstākļos avarēja un pazuda helikopters, kurā atradās Raisi, Irānas ārlietu ministrs Hoseins Amirs-Abdollahians un citas amatpersonas. Avārija notika kalnainā un mežainā apvidū Austrumazerbaidžānas provincē. Raisi apmeklēja šo provinci, kur kopā ar Azerbaidžānas prezidentu Ilhamu Alijevu atklāja jaunuzbūvētu aizsprostu uz abu valstu robežas. Miglas dēļ glābēju darbs bija apgrūtināts, un avarējušo helikopteru izdevās atrast tikai pirmdienas rītā.

Eiropas Savienības dalībvalstis vienojušās, ka kaitīgo izmešu kvotu tirdzniecība, kas pieņemta enerģētikas sektorā, tiks attiecināta arī uz automobiļu transportu sākot ar 2027. gadu. Tas var sadārdzināt degvielu vairāk, nekā plānots iepriekš, vēsta ”Euractiv”. Tā kā šī sistēma ir balstīta uz tirgus principiem, ja Eiropai neizdosies pakāpeniski samazināt savu atkarību no enerģijas avotiem ar lielu CO2 izmešu apjomu, pieprasījums pēc CO2 kvotām palielināsies, un līdz ar to – pieaugs arī cena.

Turpinām ziņas

Jaunie saistošie noteikumi par ielu un nekustamo īpašumu nosaukumu, ēku numuru un objektu virzienu norāžu noformēšanas un izvietošanas kārtību Preiļu novadā nav izsaukuši sabiedrības interesi, liecina publikācija oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Noteikumi paredz, ka Ielu nosaukumu norādes tiek uzstādītas pilsētu un ciemu teritorijās ielu krustojumos. Tās uztur kārtībā Preiļu novada pašvaldība, bet privātīpašumā esošo ielu nosaukuma norādes izvieto un uztur kārtībā to īpašnieki vai valdītāji. Nekustamo īpašumu nosaukumu norādes ārpus pilsētu un ciemu teritorijām uzstāda un uztur kārtībā nekustamā īpašuma īpašnieks vai tiesiskais valdītājs. Ārpus apdzīvotām vietām nekustamo īpašumu nosaukumu norāžu uzstādīšana nav obligāta. Papildus ir atļauts izvietot mākslinieciski noformētas māju nosaukumu zīmes. 

Gandrīz puse jeb 46% Latvijas iedzīvotāju pakļauj riskam savu ģimeni neiztīrīta skursteņa dēļ,  informē risku apdrošinātājs  "If", atsaucoties uz veiktās aptaujas datiem. Tajā secināts, ka 54% Latvijas iedzīvotāju savas mājas skursteni tīra paši vai liek to tīrīt reizi gadā, kā to nosaka likums. Vienlaikus 19% Latvijas iedzīvotāju to dara retāk, reizi divos līdz piecos gados, taču daudz ir arī tādu iedzīvotāju, kas skursteni netīra vispār vai dara to tikai tad, kad jau ir parādījušās ievērojamas problēmas.

Un vēl

Jēkabpilī, Biržos un citviet novadā Vasarsvētkos svētdien, 19. maijā, plosījās pērkona negaiss, vietām atnesot pamatīgu krusu. Iedzīvotāji sociālajos tīklos dalījušies ar fotogrāfijām, kurās fiksēti lieli krusas graudi, kas nodarījuši postu dārziem. Piemēram, Ilze Nenišķe pie publicētajām bildēm raksta, ka pamatīga krusa bijudi Niržos, kur daudxism ar ledusgraudiem sadisti dārza augi, ziedi. Attēlus ar krusu publicējis arī Mārtiņš Nautrāns, ar viņa krusas attēliem dalījies arī LTV laika ziņu vīrs Toms Bricis. Krusas attēlus publicējusi arī jēkabpiliete Anita Bartusa. Savukārt Facebook profilā "Latvijas daba" ar krusas, kas novērota Jēkabpils novadā, attēliem dalījusies arī Vija Izmailova. Viņa raksta, ka šī gada pirmais pērkona negaiss Jēkabpils novadā atnesis krusu. Iedzīvotāmu attēlus ar krusu var aplūkot portālā Radio1.lv.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00-14.00
Radio1 ziņās klausieties: Izsludināts konkurss uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktora amatu, Jēkabpils novada bibliotēkas piedāvā jaunus pakalpojumus, un Laikmetīgās mākslas centrs aicina pieteikties vasaras skolai par valodas pieejamību.

Valsts kanceleja pēc ekonomikas ministra lūguma pirmdien, 20. maijā, izsludinājusi atkārtotu konkursu uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktora amatu. Pretendenti aicināti iesniegt pieteikumus elektroniski līdz 10. jūnijam. Kā zināms, ekonomikas ministrs Viktors Valainis 22. aprīlī nolēma izbeigt iepriekšējo konkursu uz aģentūras direktora amatu bez rezultāta.

No 20. līdz 26. maijam diennakts gaišajā laikā Latgales un Vidzemes reģionos notiks NATO iznīcinātāju zemie treniņlidojumi, ziņo Latvijas gaisa spēki. Tiek norādīts, ka lidojumi var radīt īslaicīgu troksni, bet iedzīvotājiem nav jāuztraucas, jo tie ir tikai mācību lidojumi. Iedzīvotāji aicināti izturēties ar sapratni. Treniņi ir nepārprotams NATO kolektīvās aizsardzības apliecinājums Baltijas gaisa telpas patrulēšanas stiprināšanā.

Aizvadītajās trīs diennaktīs - piektdien, sestdien un svētdien - Valsts robežsardze novērsusi kopskaitā 89 migrantu mēģinājumus nelikumīgi šķērsot Latvijas-Baltkrievijas robežu. Piektdien novērsti 47 cilvēku mēģinājumi nelikumīgi šķērsot Latvijas-Baltkrievijas robežu, sestdien - 37, bet svētdien - pieci. Nedēļas izskaņā nav bijuši tādi gadījumi, kad humānu apsvērumu dēļ kādam migrantam robežas šķērsošana netiktu aizliegta. Kopumā šogad tādā veidā humānu apsvērumu dēļ valstī uzņemti desmit cilvēki, bet no robežas nelikumīgas šķērsošanas atturēti tūkstoš 890 cilvēki, liecina robežsardzes apkopotā informācija.

Dažās Apvienotās Karalistes ostas pilsētās kuģi rada lielāku gaisa piesārņojumu nekā automašīnas, apgalvots jaunākajā vides novērtējuma ziņojumā, kurā pausts, ka desmit ostās, kurās ir vislielākais piesārņojums, 4000 kuģu rada aptuveni 1,75 reizes vairāk slāpekļa oksīdu nekā gandrīz viens miljons automašīnu, kas reģistrētas tajās pašās teritorijās. Tomēr nozare iebilst un ziņojumu sauc par kļūdainu. Nevalstiskās organizācijas norāda, ka šie dati jāuztver nopietni un valdībai steidzami jārīkojas, lai nodrošinātu, ka kuģi izmanto tīrāku degvielu un ka ostās tiek ieviestas bezizmešu tehnoloģijas, piemēram, krasta elektroenerģija, kas nodrošinātu, ka kuģi ostā var pieslēgties un izslēgt piesārņojošos dzinējus. Tikmēr kuģniecības un ostu pārstāvji jau paziņojuši, ka pētījumā ir izmantota "kļūdaina metodoloģija", un apstrīd salīdzinājumus, taču pauda atbalstu pasākumiem piesārņojuma samazināšanai.

Ķīna ir uzsākusi antidempinga pārbaudi attiecībā uz plaši izmantotas plastmasas importu no ASV, Eiropas Savienības, Taivānas un Japānas. Šāds paziņojums nācis pēc tam, kad pēdējos mēnešos ir saasinājušies Ķīnas tirdzniecības strīdi ar ASV un ES. Pirms nepilnas nedēļas Vašingtona krasi palielināja tarifus Ķīnas precēm, tajā skaitā elektriskajiem transportlīdzekļiem, saules paneļiem un datoru mikroshēmām. Britu medijs BBC vēsta, ka pirms Baltā nama paziņojuma, par kuru bija liela rezonanse, Ķīnas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis pavēstīja, ka Ķīna "veiks visus nepieciešamos pasākumus, lai aizsargātu savas likumīgās tiesības un intereses". Un solītais Ķīnas "pretsolis" arī sekoja: tā noteica sankcijas trim ASV aizsardzības uzņēmumiem par ieroču pārdošanu Taivānai. Tikmēr Eiropa ir uzsākusi vairākas pārbaudes par Ķīnas importu. 

Turpinām ziņas

Nodrošinot Jēkabpils novada iedzīvotājiem iespēju pieteikt pašvaldības pakalpojumus tuvāk dzīvesvietai ērtākā laikā, novada bibliotēkas veic valsts un pašvaldības vienoto klientu apkalpošanas centru funkcijas. Pirmdienās maksājumu pieņemšana un pabalstu izmaksas paredzētas Vidsalā un Asarē, trešdienās – Atašienē, Dignājā, Slatē, Variešos un Zīlānos. Savukārt Aknīstes, Viesītes un Salas ciemā šos pakalpojumus var saņemt katru darba dienu Valsts un pašvaldības vienotajā apkalpošanas centrā, bet citās novada bibliotēkās – otrdienās. Ar visiem Jēkabpils novada bibliotēku pieņemšanas laikiem var iepazīties Jēkabpjls galvenās bibliktēkas mājslapā.

Uzsākti būvdarbi uz valsts autoceļa P63 Līvāni – Preiļi. Autoceļš kopumā ir 35,5 kilometrus garš, un šajā vasarā plānots remontēt vairāk nekā astoņu kilometru garu posmu – no 13. līdz 21. kilometram. Šajā ceļa posmā tiks atjaunots asfaltbetona segums. Saistībā ar darbiem autoceļa posmā līdz 70 kilometriem stundā ir ierobežots maksimālais atļautais braukšanas ātrums. Būvdarbus veic SIA “Ošukalns”, un plānotais būvdarbu pabeigšanas laiks ir šā gada 2. augusts.

Un vēl

Latvijas Laikmetīgās mākslas centra aicina pieteikties vasaras skolai "Valodas sociālie un politiskie konteksti", kas šogad notiks Valmierā no 9.augusta līdz 13.augustam. Paredzēts, ka šogad vasaras skolas programma pievērsīsies valodai un tās sociālajiem un politiskajiem kontekstiem. Vasaras skolai pieteikties aicināti humanitāro un sociālo zinātņu maģistrantūras un doktorantūras studenti, jaunie mākslinieki, mākslas zinātnieki, kuratori un kultūras pētnieki.
 

Radio1 ziņas pulksten 15.00-16.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Pērn augusi Latvijas iedzīvotāju spēja aizņemties; Āfrikas cūku mēris pagājušajā nedēļā konstatēts 11 mežacūkām; un Šogad Muzeju naktī saskaitīts nedaudz mazāk apmeklētāju nekā pērn


Vidējās darba algas pieaugums pērn ir veicinājis Latvijas iedzīvotāju spēju aizņemties, tomēr augstās bāzes likmes un pieaugošie tēriņi daudziem likuši būt piesardzīgiem. Visbiežāk jaunu mājokli ar kredīta palīdzību iegādājas 31-35 gadus veci Latvijas iedzīvotāji, kuru mājsaimniecības kopējie ienākumi pārsniedz 2 tūkstoši 500 eiro mēnesī. Viņi aizņemas vidēji 90 tūkstoši eiro, kas ir par 5% vairāk nekā 2022.gadā. Vērtējot mājokļu cenu pieaugumu pērn, vidējās kredīta summas jauno mājokļu segmentā ir augušas par aptuveni 13%, sasniedzot 120 tūkstoši eiro. Tomēr 2023.gadā izvēle par 3% biežāk kritusi uz mājokļiem otrreizējā tirgū, kuru cenas mazāk ietekmēja būvmateriālu cenu kāpums.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) atsevišķi deputāti plāno virzīt priekšlikumus par Babītes, Carnikavas un Kandavas novadu atjaunošanu. Vaicāts, vai šādus grozījumus varētu iesniegt arī ZZS kā frakcija, tās priekšsēdētājs Harijs Rokpelnis skaidroja, ka tas ir "sarežģīts stāsts", jo partiju apvienības frakcijai kā koalīcijas partnerim ir jārīkojas atbilstoši. Reizē ZZS "absolūti uzskata", ka diskusijai par iedzīvotāju vēlmju respektēšanu ir jābūt un politiskā spēka atsevišķu deputātu priekšlikumi būs veids, kā šo diskusiju veicināt, skaidroja frakcijas vadītājs. Atsevišķi ZZS parlamentārieši varētu rosināt izmaiņas arī attiecībā uz vēl kādu vai dažām citām pašvaldībām.

Elektroenerģijas tirdzniecības un ražošanas uzņēmums "Enefit" ieviesis sezonālo elektroenerģijas iegādes tarifu, kas apvieno elektroenerģijas biržas cenas vasarā un fiksētās cenas ziemā. Noslēgtā līguma periodā tiek kombinēti divi tarifi - no aprīļa līdz septembrim elektrībai piemērojot dinamisko biržas cenu, bet no oktobra līdz martam - fiksētu elektroenerģijas cenu. Uzņēmumā skaidro, ka vasarā biržas cena ir zemāka, pateicoties atjaunīgās enerģijas ražošanai no saules un vēja, bet ziemas periodā raksturīgs cenu kāpums ar izteiktākām svārstībām, attiecīgi šajā periodā izdevīgāk ir savlaicīgi fiksēt elektrības izmaksas. Ar šādu pieeju klientam pašam ir aktīvi jāseko līdzi cenu svārstībām tirgū un pastāv risks, ka cenas fiksēšana ziemas periodam notiek brīdī, kad elektrības cena jau sākusi kāpt, un attiecīgi tā tiek nofiksēta paaugstinātā līmenī. Tāpēc uzņēmums ievieš kombinēto tarifa risinājumu, kur tarifa maiņa notiek automātiski, pielāgojoties tirgus sezonalitātei un fiksējot cenu ziemas periodam vasaras izskaņā.

Irānas augstākais līderis ājatolla Ali Hameneji šodien apstiprināja pirmo viceprezidentu Mohammadu Mohberu par prezidenta pienākumu izpildītāju helikoptera katastrofā bojāgājušā prezidenta Ibrahima Raisi vietā. Saskaņā ar Irānas konstitūciju ne vēlāk kā pēc 50 dienām jānotiek prezidenta vēlēšanām. 

Jau ziņots, ka Irānā svētdien sliktos laika apstākļos avarēja helikopters, kurā atradās prezidents Raisi, ārlietu ministrs Hoseins Amirs-Abdollahians un citas amatpersonas. Avārija notika kalnainā un mežainā apvidū Austrumazerbaidžānas provincē. Raisi apmeklēja šo provinci, kur kopā ar Azerbaidžānas prezidentu Ilhamu Alijevu atklāja jaunuzbūvētu aizsprostu uz abu valstu robežas. Glābēji avarējušo helikopteru atrada pirmdienas rītā. Visi deviņi cilvēki, kas atradās helikopterā, bija gājuši bojā.

Lietuvas Gaisa spēku helikopters svētdien no zvejas kuģa evakuējis ievainotu Latvijas pilsoni, pirmdien paziņoja Lietuvas armija. Ap pulksten 21 tika saņemts ziņojums par to, ka Baltijas jūrā uz zvejas kuģa, kuram ir Lietuvas karogs, ir ievainots Latvijas pilsonis un viņam nepieciešama medicīniskā palīdzība. Lietuvas Gaisa spēku helikopters devās uz kuģi no Nemirsetas. Pēc pulksten 23 cietušais tika nodots neatliekamās palīdzības mediķiem Ventspilī Pēc uzdevuma izpildes helikopters atgriezās savā dislokācijas vietā, informēja armijā.

Turpinām ziņas

Āfrikas cūku mēris (ĀCM) pagājušajā nedēļā Latvijā konstatēts 11 mežacūkām, bet nedēļu iepriekš saslimšana konstatēta trim mežacūkām, liecina Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) publiskotā informācija. Saslimšana pagājušajā nedēļā konstatēta četrām mežacūkām Jēkabpils novadā, divām mežacūkām Viesītes pagastā un pa vienai mežacūkai Variešu pagastā un Salas pagastā. Tāpat vīruss pagājušajā nedēļā konstatēts divām mežacūkām Kuldīgas novada Ēdoles pagastā un Limbažu novada Brīvzemnieku pagastā, kā arī vienai mežacūkai Dobeles novada Naudītes pagastā, Gulbenes novada Stāmerienas pagastā un Madonas novada Aronas pagastā. Tādējādi mežacūku populācijā mēris šogad Latvijā konstatēts 554 mežacūkām 24 novadu 83 pagastos un vienā pilsētas teritorijā.

Svētdien negadījumā cietis kāds jauns vīrietis Daugavpilī, kuram uzbraucis vilciens. Valsts policijā informē, ka sākotnējā informācija liecina, ka naktī uz svētdienu ap pulksten 3 Daugavpilī, Jasmīnu ielā, vilciena sastāvs ar 16 vagoniem, pārvietojoties virzienā no Krāslavas uz Daugavpili, uzbrauca uz dzelzceļa sliedēm gulošai personai - 2004.gadā dzimušam vīrietim. Vīrietis ar traumām nogādāts medicīnas iestādē. Policija turpina skaidrot notikušā apstākļus.

Un vēl

Divdesmitās Muzeju nakts norises Latvijā akreditētajos muzejos pulcējušas ap 181 tūkstotis pmeklētāju. Salīdzinoši pērn tika ziņots, ka Muzeju nakts Latvijā bija pulcējusi vairāk nekā 203 tūkstoši apmeklētāju. Šogad Muzeju nakts pasākumus piedāvāja vairāk nekā 230 kultūrvietas un citas sabiedrisko dzīvi veidojošas organizācijas. Valsts akreditāciju guvušie muzeji nakts norisēs sagaidījuši 180 tūkstoši 769 apmeklētājus, tomēr rōkotāji uzskata, ka kopējie visu Muzeju nakts pasākumu apmeklējuma rādītāji esot vismaz divtik lielāki, jo šogad Muzeju naktī īpaši plaši bija pārstāvēti citi sabiedriskās dzīves veidotāji, piemēram, muižas, izstāžu zāles, bibliotēkas, valsts pārvaldes iestādes, uzņēmumi. Visplašāk apmeklētas Rīgā un tās apkaimē esošajos akreditētajos muzejos organizētās norises - tās apmeklēja 65 tūkstši 141 cilvēks, savukārt Zemgalē - 15 tūkstoši 462, Vidzemē - 27 tūkstoši 813 apmeklētāji, bet Latgalē - 32 tūkstoši 510 cilvēki. 

Atstājiet komentāru