2024.gada 27. jūlijs

Dita, Marta

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 17.maijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 17.maijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Ekonomikas izaugsmes vārdā deputāti aicina valsts iestādes atteikties no formālisma un noteikt skaidrākas prioritātes; Pēc vairākām slēpnī pavadītām stundām izdodas aizturēt maluzvejnieku Silabebru ezerā; un SIA “Jēkabpils autobusu parks” ieviesis iespēju papildināt autobusa karti internetā.


Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs ceturtdien privātā audiencē tikās ar Romas katoļu baznīcas pāvestu Francisku. Vizītes laikā Rinkēvičs tikās arī ar Svētā Krēsla Valsts sekretāru kardinālu Pjetro Parolinu un pārrunāja Latvijas un katoliskās baznīcas sadarbību. Tikšanās laikā ar kardinālu Parolinu Rinkēvičs pārrunāja divpusējās attiecības, tai skaitā Latvijas un katoliskās baznīcas sadarbību, kā arī reģiona drošību un atbalstu Ukrainai tās cīņā pret agresoru. Rinkēvičs aicināja Svēto Krēslu aktīvi iesaistīties Krievijas nolaupīto Ukrainas bērnu atgriešanā no Krievijas, Krievijas pagaidu okupētajām Ukrainas teritorijām un Baltkrievijas.

Vakar parlamentā notiekošajās debatēs par tautsaimniecības izaugsmi Saeimas deputāti aicināja valsts iestādes atteikties no formālisma un noteikt skaidrākas prioritātes. Bijušais premjers, Saeimas deputāts Krišjānis Kariņš izteicās, ka tā esot "bērnu ābece" - lai panāktu darba algu pieaugumu labākai dzīvei, nepieciešams paplašināt uzņēmumu loku, kuri ražo preces un sniedz pakalpojumus ar augstu pievienoto vērtību. Tāpat uzņēmumu produktivitāti var panākt, ja investē eksportējošajos uzņēmumos un tehnoloģijās. Šādu investīciju trūkuma iemesls esot atbildīgo iestāžu formālisms un, iespējams, mērķa trūkums. 

Bijusī ekonomikas ministre Ilze Indriksone pauda, ka joprojām liels skaits darba vietu tiekot radīts nozarēs, kur nav augsta produktivitāte. Indriksone uzskata, ka ir jādomā par to, kā skaidrāk noteikt prioritātes, un valsts pārvaldei ir jāmainās pirmajai, strādājot kā biznesam. Savukārt Saeimas priekšsēdētāja, Zaļo un zemnieku savienības politiķe Daiga Mieriņa sacīja, ka, lai īstenotu mērķi par ekonomikas apmēra dubultošanu, jāveic mērķtiecīgas investīcijas tautsaimniecībā kopā ar Eiropas Savienības fondu ieguldījumiem, tajā skaitā, uzņēmēju konkurētspējas un produktivitātes kāpināšanai.

Izglītības un zinātnes ministrija rosina visiem pedagogiem pāriet uz vienotu normālo darba laiku - 40 stundu darba nedēļu, nosakot, ka regulējums varētu stāties spēkā 2025.gada 1.septembrī, paredz ministrijas saskaņošanai iesniegtais rīkojuma projekts. Ministrija norāda, ka patlaban pedagogu amatiem noteiktās dažādās darba slodzes nedēļā - 21, 30, 36, 40 stundas - apgrūtina izpratnes veidošanu pedagogiem par kopējās slodzes un slodzes sastāva veidošanas principiem, līdz ar to darba pienākumu plānošanu katram pedagogam. Izglītības iestāde visbiežāk īsteno dažādas izglītības programmas un izglītības iestādes vadītājam ir neiespējami nodrošināt pedagogam saprotamā veidā, piemēram, mūzikas skolotājam, slodzes noteikšanas, līdz ar to arī atalgojuma noteikšanas, principus.

Slovākijas premjerministra Roberta Fico stāvoklis ir stabilizējies, bet joprojām ir ļoti nopietns. Ķirurgi naktī uz ceturtdienu pavadīja vairākas stundas operāciju zālē, cīnoties, lai glābtu 59 gadus veco premjeru pēc uzbrukuma. Banska Bistricas slimnīcas direktore Miriama Lapuņikova sacīja, ka Fico tika veikta piecu stundu ilga operācija, ko veica divas komandas. Viņš joprojām ir intensīvās aprūpes nodaļā. 

Jau vēstīts, ka premjerministru ar vairākiem šāvieniem smagi ievainoja 71 gadu vecs vīrietis kalnrūpniecības pilsētā Handlovā. Tas notika pie vietējā kultūras nama pēc valdības izbraukuma sēdes, kad Fico izgāja tikties ar atbalstītājiem. Valdība paziņoja, ka uzbrukumam bija "politisks motīvs". Mediji ziņoja, ka policija nopratinājusi arī šāvēja sievu. Vairāki Slovākijas mediji, arī žurnāls "Plus 7 Dni", vēstīja, ka premjeru sašāvis rakstnieks Jurajs Čintula, kurš sociālajos tīklos atklāti paudis naidu pret Fico.

Eiropas Komisija paziņojusi, ka sākusi izmeklēšanu saistībā ar bažām par nepietiekamu bērnu aizsardzību ASV uzņēmuma "Meta" platformās "Facebook" un "Instagram". Izmeklēšana ir saistīta ar bažām, ka abas platformas var izmantot nepilngadīgo personu nezināšanu un pieredzes trūkumu un novest pie atkarību veicinošas uzvedības, teikts Eiropas Komisijas paziņojumā. Citas bažas rada truša alas efekts, kas ievelk arvien satraucošāka satura patērēšanā, norāda komisija. Eiropas komisija nobažījusies arī par nepilngadīgo piekļuvi nepiemērotam saturam, kā arī par privātumu. Šī izmeklēšana tiek veikta saskaņā ar jauno Eiropas Savienības Digitālo pakalpojumu aktu, kas prasa lielākajiem tehnoloģiju uzņēmumiem mazināt dažādus riskus, jo sevišķi attiecībā uz bērniem.

Turpinām ziņas

Pēc vairākām slēpnī pavadītām stundām Jēkabpils novada pašvaldības vides aizsardzības inspektoriem maija sākumā izdevies aizturēt maluzvejnieku Silabebru ezerā. Maija sākumā no iedzīvotājiem saņemta informācija, ka Variešu pagastā Silabebru ezerā, kas atrodas "Natura 2000" dabas lieguma teritorijā, tiek ievietoti zvejas tīkli. Pēc dažu stundu pavadīšanas slēpnī inspektoriem izdevās aizturēt pārkāpēju. Tika sākts administratīvā pārkāpuma process un izņemti tīkli 270 metru garumā, kā arī nelegālajā nodarbē izmantotā gumijas laiva. Par šādām darbībām paredzēts sods no 280 līdz 700 eiro, kā arī tiks piemērots sods par dabas resursiem nodarītajiem zaudējumiem, kas šajā gadījumā ir aptuveni 500 eiro. Maluzvejnieka lomā bijušas karūsas un līņi. Plašāk lasiet un foto skatieties portālā Radio1.lv sadaļā Jēkabpils novads/Vides ziņas.

Līdz ar peldsezonas sākumu Jūrmalā ir labiekārtota 24 kilometrus garā pludmale un atpūtas vietas. Kūrortpilsētā pieejamas 13 oficiālās peldvietas - 11 jūras krastā, bet divas - Lielupes krastā. Invalīdiem ratiņkrēslā pielāgotas 14 izejas uz jūru un četrās vietās ir pieejamas paplašinātas, ērtākas pārģērbšanās kabīnes - Vaivaros, Kauguros, Jaunķemeros un Jaundubultos. No jūnija cilvēkiem ar kustību traucējumiem atpūtai pludmalē būs pieejami peldrati, cilvēkiem ar dažādiem funkcionāliem vai līdzsvara traucējumiem - tandēmriteņi un trīsriteņi. Ja kustības ir ļoti ierobežotas, atpūtai pludmalē varēs izmantot īpašus, ar riteņiem aprīkotus zviļņus.

Jau ziņots, ka Latvijā sākusies oficiālā peldsezona, kas ilgs līdz 15. septembrim. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā aicina padomāt gan par savu, gan apkārtējo drošību. Pērn peldsezonas laikā VUGD no ūdenstilpēm izcēla 50 bojāgājušus cilvēkus, bet visa gada laikā - 116. Šogad VUGD piedalījies 20 bojāgājušu cilvēku izcelšanā no ūdens.

Un vēl

SIA “Jēkabpils autobusu parks” ieviesis iespēju papildināt autobusa karti internetā. Katrs pasažieris, kurš Jēkabpils pilsētas maršrutos braucienu apmaksu iepriekš veicis ar Jēkabpils autobusu parka izsniegto braukšanas karti, tagad varēs pats veikt braucienu papildināšanu mājaslapā jekabpilsap.lv, ievadot savas braukšanas kartes numuru. Karti iespējams papildināt par 10, 20 vai pat 60 braucieniem vienā reizē, apmaksu jāveic, izmantojot internetbanku. Pērkot 10 braucienus, viena brauciena izmaksas būs 72 centi, savukārt, iegādājoties 40 vai vairāk braucienus, viens maksās 64 centus. Uzņēmums atgādina, ka braukšanas kartes izmantošana ļauj pasažieriem ieekonomēt naudas līdzekļus. Pirmreizēja braukšanas karte ir bez maksas, un to var saņemt Jēkabpils autoostā. Iegādātos braucienus kartē var izmantot sešu mēnešu laikā. Atkarībā no iegādāto braucienu skaita tiek piemērota atlaide: 10–19 braucieniem – 10 procenti; 20–34 braucieniem – 15 procenti; 35 un vairāk braucieniem – 20 procenti.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-11.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā nav izveidota uzticama zāļu rezervju sistēma; RSU studenti laikus nesaņem studējošo kredītu maksājumus; un Likteņdārzā vasarā norisināsies literāri muzikālu pasākumu cikls.


Divus gadus un trīs mēnešus pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā joprojām Latvijā nav izveidota uzticama zāļu rezervju sistēma. Ja rīt Latvijā sāktos karš, veselības aprūpes sistēma strauji nonāktu katastrofas priekšā. Nav nokomplektētas ne slimnīcu, ne arī katastrofu gadījumiem paredzētās rezerves. Kamēr Igaunijā jau gadu darbojas no Somijas pārņemti un pielāgoti zāļu krājuma modeļi, Latvijā vispārpieejamo zāļu uzkrājumu cer sākt veidot tikai nākamgad. Igaunijas krājumu veidošanas aģentūra ir valstij piederošs uzņēmums, kuram jāsarūpē un jāuzrauga valsts degvielas, gāzes, ēdiena un medikamentu rezerves nebaltām dienām. Uzņēmumā strādā 13 cilvēki, kas atbild par kādu no stratēģiskajām precēm – gāzi, ēdienu, degvielu un zālēm. Vairumtirgotājiem ir savas rezerves, par ko viņi regulāri informē valsts veselības dienestus. Slimnīcām ir savas rezerves īsākam laikam, un valstī kopumā ir arī atsevišķas nelielas rezerves ārkārtas situācijām. Tur pārsvarā ir vakcīnas un pretindes. Lēmumu izmantot rezerves pieņem valdība. Savukārt par to, lai preces vienmēr būtu ar derīgu termiņu, rūpējas uzņēmēji, kas par to saņem atlīdzību. Gan pārtikas, gan zāļu tirgotāji, kas izraudzīti konkursa kārtībā, izmanto sistēmu, ka paši vispirms pārdod to produkciju, kam līdz derīguma termiņa beigām atlicis mazāk laika. Aģentūra ik pa laikam noliktavās veic inspekcijas. Visiem, kam regulāri jālieto zāles, Igaunijā rekomendēts mājās glabāt trīs mēnešu rezervi.

Vakar militāro mācību laikā ceļu satiksmes negadījumā gūstot traumas, miris Nacionālo bruņoto spēku karavīrs. Uz ceļu satiksmes negadījuma vietu esot nekavējoties izsaukts Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests, Valsts policija un Militārā policija. Pēc Nacionālo bruņoto spēku komandiera pavēles konkrēto militāro mācību norise pārtraukta. Nacionālajos bruņotajos spēkos sākta nelaimes gadījuma speciālā izmeklēšana un dienesta izmeklēšana. NBS izsaka visdziļāko līdzjūtību karavīra tuviniekiem, draugiem un dienesta biedriem. 

Pēc Latvijas Bankas novērtējuma un priekšlikuma Eiropas Centrālās banka ir nolēmusi izsniegt AS "Indexo Banka" licenci kredītiestādes darbībai. Lēmums stājas spēkā ceturtdien, 16. maijā, paziņojumā medijiem informēja Latvijas Banka. Tā ir pirmā bankas licence Latvijā, kas izsniegta pēc Latvijas pievienošanās Eirozonai un kuras izsniegšanā ir iesaistīta Eiropas Centrālā banka. "Indexo Banka" plāno fokusēties uz ikdienas banku pakalpojumu sniegšanu, karšu izsniegšanu, kreditēšanu un noguldījumu pieņemšanu. Plānots, ka jaunā banka darbību uzsāks jau šovasar, bet precīzs datums tiks paziņots tuvāko mēnešu laikā. Latvijā pašlaik strādā 10 kredītiestādes un četras ārvalstu banku filiāles.

Ar diplomātisku skandālu noslēgusies Baltijas valstu un Islandes ārlietu ministru vizīte Gruzijā. Valdošās partijas "Gruzijas sapnis" pārstāvji sašutuši par ministru pēkšņo lēmumu vakarā pēc vizītes oficiālās daļas apmeklēt opozīcijas rīkotos protesta pasākumus. Tas nosaukts pat par apvērsuma mēģinājumu. Gruzijas galvaspilsētas Tbilisi mērs, valdošās partijas "Gruzijas sapnis" politiķis Kaha Kaladze paudis neapmierinātību ar to, ka Baltijas valstu un Islandes ārlietu ministri ieradušies pie protestētājiem, kas galvaspilsētā bija sapulcējušies pie parlamenta ēkas, vēsta telekanāls "Mtavari". Nopēlumu Eiropas valstu ministriem paudis arī Gruzijas parlamenta spīkers Šalva Papuašvili, vēsta "Radio Brīvība" projekts "Eho Kavkaza". Protestētāji ar vētrainiem aplausiem sveica atnākušos ministrus, kas no tribīnes paziņoja, ka vēlas redzēt Gruziju Eiropas Savienībā. 

Protesta gājienā gan nepiedalījās Latvijas ārlietu ministre Baiba Braže. Viņa arī nekāpa uz skatuves, lai teiktu runu sanākušajiem mītiņa dalībniekiem. Taču brīdī, kad protesta pasākums tuvojās izskaņai, arī Braže iznāca no viesnīcas un ieradās laukumā pie parlamenta. It kā – lai paskatītos savām acīm, kā tas notiek. Bet žurnālisti viņu pamanīja, lūdza intervijas. Braže norādīja, ka nepiedalās mītiņā, bet ir Gruzijāi, lai izteiktu savu atbalstu Eiropas ideāliem. Viņa uzsvēra, ka atceras 1989. gada 9. aprīli, kad padomju vara uzbruka gruzīniem, kas tolaik protestos pieprasīja brīvību. Ir svarīga šī pulcēšanās brīvība, izteikšanās brīvība, biedrošanās brīvība. Un ļoti svarīgi – redzēt savu nākotni Eiropā. Braže uzsvēra, ka Baltijas valstis kopš neatkarības atgūšanas pirmās dienas vienmēr ir bijušas un joprojām ir Gruzijas draugi.

Ja NATO sabiedrotajiem ir jāizvēlas starp NATO spēju mērķu sasniegšanu un Ukrainas atbalstīšanu, izvēlieties atbalstīt Ukrainu, jo ieroču un munīcijas krājumi dalībvalstīs būs iespējams atjaunot, bet Ukrainā zaudētās dzīvības gan ne. Tā, uzrunājot NATO dalībvalstu bruņoto spēku komandierus, vakar paziņoja NATO militārais vadītājs Robs Bauers. NATO Militārās komitejas vadītājs Bauers paziņoja, ka "nav par vēlu" palīdzēt Ukrainai, un mudināja sabiedrotās valstis dot priekšroku palīdzībai Kijivai šajā kritiskajā laikā. NATO Militārās komitejas priekšsēdētājs teica, ka pasaule atrodas "vēsturiskās krustcelēs" ne tikai starp demokrātiju un autokrātiju, bet arī starp nesodāmību un atbildību. Un Krievijas vadība ir ļoti skaidri norādījusi, ka Kremlis izvēlējies nesodāmību. Lai attaisnotu savus nerimstošos centienus iegūt varu ārvalstīs un nezaudēt varu Krievijā, Putina režīms ir gatavs upurēt simtiem tūkstošus savu cilvēku.

Turpinām ziņas

A tzīmējot Ugunsdzēsēju un glābēju dienu un Ugunsdzēsības Latvijā 159. gadadienu, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests šonedēļ - piektdien, 17.maijā rīko Atvērto durvju dienu visās VUGD daļās un posteņos.  Atvērto durvju dienā, 17.maijā no deviņiem rītā līdz septiņiem vakarā, VUGD aicina ikvienu interesentu nākt ciemos pie ugunsdzēsējiem glābējiem visā Latvijā! Šajā dienā mazos un lielos apmeklētājus ugunsdzēsēji glābēji iepazīstinās ar savu ikdienu, izrādīs ugunsdzēsības depo un parādīs VUGD tehniku, kā arī ļaus izmēģināt un pielaikot ugunsdzēsēju glābēju aizsargtērpu, sniegs atbildes uz visiem interesējošiem jautājumiem, atgādinās par drošību un pastāstīs par iespējām nākotnē kļūt par ugunsdzēsēju glābēju. Ģimenēm un individuālajiem apmeklētājiem savs apmeklējums iepriekš nav jāpiesaka, savukārt grupām iepriekšējā pieteikšanās nepieciešama.

Atzīmējot Ugunsdzēsības Latvijā 159. gadadienu un godinot ieguldījumu Latvijas un tās iedzīvotāju drošības stiprināšanā, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Zemgales reģiona pārvaldes amatpersonām piešķirti Iekšlietu ministrijas un VUGD apbalvojumi. Apbalvojumu pasniegšana notiks šodien svinīgajā pasākumā Jelgavā un 17. maijā svinīgajā pasākumā Rīgā, tādējādi godinot tos cilvēkus, kuri snieguši ieguldījumu ugunsdzēsības un glābšanas dienesta attīstībā, izrādījuši drosmi un priekšzīmīgi pildījuši dienesta pienākumus. Kopumā tiks pasniegts 71 apbalvojums. Tajā skaitā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta I pakāpes apbalvojuma zīmi „Par priekšzīmīgu dienestu” apbalvots arī Aizkraukles daļas vada komandieris Kaspars Ļebedevs. Ar VUGD “Goda rakstu” apbalvots Aizkraukles daļas ugunsdzēsējs glābējs Edgars Savickis. Savukārt VUGD “Pateicība” izteikta Aizkraukles daļas vada komandiera vietniekam Kristapam Matulim un Jēkabpils daļas ugunsdzēsējam glābējam Edgaram Petjukevičam. VUGD Zemgales reģiona pārvaldes “Pateicība” izteikta Aknīstes posteņa komandierim Reinim Tīsim.

Un vēl

Pēc mēneša, 15.jūnijā, Likteņdārzs sāks literāri muzikālu ciklu "Likteņzīmes". Pasākumos būs iespēja sajust, saklausīt un izdzīvot Māras Zālītes, Knuta Skujenieka, Imanta Ziedoņa un Māra Čaklā dzeju. Tā skanēs dziesmās, noskaņās dzejoļos un pārdomās. Ciklā ir paredzēti četri koncerti visas vasaras garumā. Tie norisināsies uz Saieta nama jumta, kas pēc arhitekta ieceres radīts kā tilta sākums un līdz ar to papildina koncerta ieceri tiekties uz virzību, pamatīgumu, saglabājot vispārcilvēciskās vērtības.
 
 

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00-14.00
Radio1 ziņās klausieties: Klimata un enerģētikas ministrs šodien apmeklē Preiļus; Rīt visā latvijā atzīmēs muzeju dienu; un Rīt Zasā no visas Latvijas pulcēsies bērni pasākumā Pulkā eimu, pulkā teku.


Klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis šodien devies reģionālajā vizītē uz Preiļu novadu. Vizītes laikā Melnis tiksies ar Preiļu novada domes pārstāvjiem un SIA "Preiļu saimnieks" valdes priekšsēdētāju, lai diskutētu par klimata un enerģētikas nozaru aktualitātēm, tostarp siltumenerģijas ražošanu, kā arī par atjaunojamo enerģijas resursu ražošanas attīstību Preiļu novadā. Vizītes laikā ministrs iepazīstinās pašvaldību pārstāvjus ar aktuālajām un plānotajām atbalsta programmām, piemēram, elektroauto, hibrīdauto iegādei, elektroauto uzlādes infrastruktūras izveidei, viedās pilsētvides tehnoloģiju uzstādīšanai, kā arī jaunu siltumenerģijas pieslēgumu izbūvei, lai pie esošas centralizētās siltumapgādes sistēmas pievienotu jaunus objektus. Dienas otrajā pusē Melnis plāno apmeklēt arī Preiļu novada bērnu un jauniešu sporta skolu, kur uzlabota ēkas energoefektivitāte, uzstādot siltumnoturīgus logus un ārdurvis, kā arī veicot ēkas siltummezgla modernizācijas darbus. 

Centrālā finanšu un līgumu aģentūra atklātā projektu atlasē saņēmusi 11 projektu iesniegumus mazo un vidējo uzņēmumu kiberdrošības uzlabošanai. Latvijas uzņēmējiem ir pieejams Kiberdrošības kompetenču kopienas finansējums mazo un vidējo saimnieciskās darbības veicēju kiberdrošības transformācijas īstenošanai. Pašreiz pieprasītais atbalsta finansējums ir 519 tūkstoši eiro. Pieci no projektiem ir ar pētniecisku ievirzi, savukārt seši - tehnisko risinājumu ieviešanas projekti. Ņemot vērā, ka grantiem pieejams viens miljons eiro, finansējums ir pietiekams visu atbalsta programmas nosacījumiem atbilstošo projektu apstiprināšanai.  Kā ziņots, Aizsardzības ministrijas izstrādātā Eiropas Savienības atbalsta programma paredz veicināt uzņēmumu kiberdrošības pārveidi, atvieglojot piekļuvi inovatīviem kiberdrošības risinājumiem, un stiprināt to kibernoturību.

Pirmdien, 20.maijā pulksten desmitos visā valstī uz trīs minūtēm tiks iedarbinātas trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas ieslēgšanas kārtību un tās darbību, kā arī, lai konstatētu bojājumus vai traucējumus trauksmes sirēnu darbībā un to skaņas signāla dzirdamībā. Pirmo reizi trauksmes sirēnu ieslēgšanas brīdī lietotnes “112 Latvija” lietotājiem tiks nosūtīts paziņojums, kas ļaus reālos apstākļos testēt lietotnes darbību. Tādējādi tas dos iespēju identificēt nepieciešamos lietotnes darbības uzlabojumus.  Šajā dienā iedzīvotājiem nav pamata uztraukties un nekāda turpmākā rīcība nav nepieciešama, jo tā ir kārtējā trauksmes sirēnu pārbaude. 

Armēnija un Azerbaidžāna panākušas vienošanos par strīdīgajiem robežas posmiem, kas ir solis ceļā uz attiecību normalizēšanu. Vienošanās paredz atdot Azerbaidžānai četrus pierobežas ciematus, kurus Armēnija pārņēma savā kontrolē pagājušā gadsimta 90. gados. Azerbaidžāna pērn zibensofensīvā sagrāba vairākas desmitgades pastāvējušo "de facto" neatkarīgo Kalnu Karabahas armēņu republiku, un visi tās vairāk nekā 100 tūkstoši iedzīvotāju devās bēgļu gaitās. Armēnija ir piekritusi atdot Azerbaidžānai teritorijas, ko Erevāna kontrolējusi kopš 90. gadiem, lai panāktu miera līguma noslēgšanu un izvairītos no vēl viena asiņaina konflikta. Taču Armēnijas pierobežas iedzīvotāji apgalvo, ka tas varētu viņus atdalīt no pārējās valsts teritorijas, un apsūdz Armēnijas premjerministru Nikolu Pašinjanu vienpusējā teritorijas atdošanā bez jebkādām garantijām no Azerbaidžānas.

Amerikas Savienoto Valstu zinātnieki un inženieri turpina darbu pie peldošu vēju turbīnu izstrādes. Tās iespējams izvietot reģionos, kur ir spēcīgāki vēji, bet pārāk liels jūras dziļums stacionārām būvēm. Tālāk no krastiem arī iespējams izvietot lielākas turbīnas, kas ļauj samazināt vēja parku izmaksas. To saprot daudzviet pasaulē, tāpēc patlaban starp speciālistiem notiek savdabīga sacīkste. Tomēr arī izaicinājumi ir daudz un sarežģīti, tai skaitā nodrošināt konstrukciju stabilitāti ar pieejamiem un lētiem materiāliem. Meinas Universitātē peldošo platformu plāno veidot no betona, bet pirms reālas būvniecības mazāka izmēra konstrukcijas pārbauda īpašā peldbaseinā. Šeit tiek imitēti apstākļi jūrā, pirmkārt, spēcīgā vēja radītie viļņi. Apmēram 4 metrus augstās konstrukcijas spārni brīžiem gandrīz skar ūdens virsmu, taču turpina ražot enerģiju. Speciālistu plāni ir ambiciozi – nākotnē jūrā būvēt vairākus simtus metrus augstas peldošas vēja turbīnas ar katras jaudu 20 megavati.

Turpinām ziņas

Piedāvājot daudzveidīgas norises, vairāk nekā 217 Latvijas muzeji un citas sabiedrisko dzīvi veidojošas organizācijas rīt, 18. maijā, Muzeju naktī, bez maksas uzņems apmeklētājus. Tradīcija Latvijā jau ietiecas trešajā gadu desmitā – šis ir 20. gads, kad Latvijas muzeji piedalās starptautiskajā muzeju nakts akcijā. Šā gada Muzeju nakts vienojošā tēma vienojošā tēma ir: izzināt un iegūt, pētīt un saprast, sasaistot to ar Starptautiskās Muzeju dienas tēmu "Muzeji izglītībai un pētniecībai".

Muzeju naktī piedalīsies arī Jēkabpils vēstures muzejs. Jau ierasts, ka maijā apmeklētājiem tiek atvērtas Krustpils pils vārtu torņa durvis, un ikviens interesents līdz pat oktobra beigām var uzkāpt skatu platformā un vērot pilsētas un Daugavas ainavas gandrīz vai no putna lidojuma augstuma. Visos vārtu torņa stāvos ik gadu ir apskatāmas arī mākslas izstādes. Šogad pils apmeklētājus priecēs Kristīnes Lipkovas no Līvāniem tekstilmākslas izstāde “PASLĒPTIES”.  Šis gads ir īpašs ar to, ka akcija “Muzeju nakts” ir kā turpinājums Muzeju dienai. 

Šogad 18. maijā muzejs strādās “No desmitiem līdz desmitiem”. Krustpils pili jau no 10. varēs apskatīt bez maksas. No pulksten 18. līdz 22. muzeja pamatekspozīcijas tiks slēgtas, bet apmeklētāji varēs ielūkoties pils pagrabu mistērijā, uzkāpt skatu tornī, muzeja apmeklētāju centrā piedalīties viktorīnās un mīklu minēšanā, bet bijušajā muižas smēdē varēs vērot kino hronikas. Lai apmeklētāji varētu justies ērti, no pulksten 17.  pils pagalms būs slēgts automašīnām. Tās aicina novietot tuvākajās auto stāvvietās.

Ikgadējā muzeju pasākuma "Muzeju nakts" laikā sestdien, 18. maijā, vilcieniem, kas no pulksten 18. līdz pusnaktij atradīsies ceļā, pilnas cenas viena brauciena elektroniskajām un drukātajām biļetēm tiks piešķirta 50% atlaide, informēja AS "Pasažieru vilciens". Uzņēmumā informēja, ka "Vivi" tīmekļvietnē un mobilajā lietotnē biļetēm šiem reisiem atlaide jau būs piemērota. Tāpat vilcienu biļetes ar 50% atlaidi varēs iegādāties arī biļešu kasēs, bet gadījumā, ja konkrētajā stacijā kase būs slēgta, biļeti ar atlaidi noformēs konduktori kontrolieri vilcienā.

Un vēl

18. un 19. maijā aicina uz Bērnu un jauniešu folkloras svētkiem "Pulkā eimu, pulkā teku 2024" Zasā. Šogad jau 40. reizi “Pulkā eimu, pulkā teku” Nacionālajā sarīkojumā satiksies bērnu un jauniešu folkloras kopas no visas Latvijas. Pasākums katru gadu ir veltīts kādai konkrētai tēmai, kuru dalībnieki padziļināti pēta vietējo tradīciju kontekstā. Šī gada tēma ir “Skaņa, skaņu ainava, tradicionāli skaņu rīki un melodijas”. Dalībnieki visa mācību gada garumā ir mācījušies dziesmas, dejas un rotaļas, iepazinuši savas apkārtnes skaņu ainavu, raksturīgās melodijas un skaņu atdarinājumus dažādos folkloras materiālos. Nacionālajā sarīkojumā Zasā bērniem un jauniešiem ir iespēja dalīties mācību procesā apgūtajā pieredzē.  Tādējādi  svētku programma dalībniekiem piedāvās ļoti daudzveidīgas kopsadarbības formas, piemēram, gājienu, interaktīvas darbnīcas, muzicēšanu, rotaļas, spēles, dejas, koncertus, priekšnesumus Zasas muižas parkā, Zasas Evanģēliski luteriskajā baznīcā, Staļļu šķūnī un uz Lielās skatuves Zasas muižas parkā.

Radio1 ziņas pulksten 15.00-16.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Lems par Latvijas gāze akciju izslēgšanu no tirgus; Aicina braucienā pa bānīša pēdām; un Šodien peldvietām pasniedza Zilo karogu.


Enerģētikas uzņēmuma "Gren" grupa līdz 2029.gadam Latvijā plāno investēt 200 miljonus eiro, tajā skaitā reģenerācijas stacijas izveidē Ropažu novada Aconē. Šeit plānotais reģenerācijas apjoms gadā būs 150 līdz 200 tūkstoši  tonnas. Plānots, ka tā nodrošinās enerģiju aptuveni 40 tūkstoši mājsaimniecībām. Stacijas siltuma jauda būs 50 līdz 70 megavati, savukārt elektriskā jauda - 15 līdz 20 Megavati. 

AS "Latvijas gāze" akcionāri sapulcē 19.jūnijā lems par uzņēmuma akciju izslēgšanu no regulētā tirgus, liecina uzņēmuma paziņojums biržai "Nasdaq Riga". Vienlaikus tiks lemts par "Latvijas gāzes" akciju konversiju, statūtiem jaunā redakcijā un izvēlēties centrālo vērtspapīru depozitāriju, kurā iegrāmatot akcijas. Tāpat plānots lemt par 2023.gada pārskata apstiprināšanu un zaudējumu segšanu. Jau ziņots, ka uzņēmums pērn cietis 56,911 miljonu eiro zaudējumus.
Darba kārtībā ir arī zvērināta revidenta ievēlēšana un atlīdzības noteikšana, kā arī atlīdzības noteikšana iepriekšējam "Latvijas gāzes" padomes loceklim.

Biržas "Nasdaq Riga" valde šodien piemērojusi uzraudzības statusu AS "Latvijas gāze", ņemot vērā "Latvijas gāzes" paziņojumu par kārtējās akcionāru sapulces sasaukšanu 19. jūnijā, kuras darba kārtībā iekļauts jautājums par "Latvijas gāzes" akciju izslēgšanu no regulētā tirgus, liecina biržas "Nasdaq Riga" paziņojums. "Latvijas gāzei" uzraudzības statuss tiek piemērots atbilstoši "Nasdaq Riga" noteikumiem "Par finanšu instrumentu iekļaušanu un tirdzniecību biržas regulētajos tirgos", kas nosaka, ka birža uzraudzības statusu piemēro, ja tuvāko sešu mēnešu laikā plānotas darbības, kuru rezultātā emitenta finanšu instrumenti tiktu izslēgti no regulētā tirgus.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas jaundzimušo aprūpes nodaļā uzsāktas padziļinātas dzirdes pārbaudes ar jaunu iekārtu, kas ir papildinājums jau esošajam dzirdes skrīningam. Līdz šim Latvijā jaundzimušajiem padziļināts dzirdes skrīnings netika veikts, tāpēc atsevišķos gadījumos dzirdes traucējumi netika konstatēti pietiekami agri. Ja bērnam savlaicīgi - līdz sešu mēnešu vecumam - multidisciplinārā komandā tiek sniegta atbilstoša medicīniskā palīdzība, tas var uzlabot valodas attīstību, kas nozīmē labākas lasīšanas, rakstīšanas un saziņas prasmes turpmāk.

Ievainotais Slovākijas premjerministrs Roberts Fico spēj runāt, bet ir noguris un joprojām atradās ļoti smagā stāvoklī, pēc sava sabiedrotā apmeklējuma slimnīcā pavēstīja jaunievēlētais Slovākijas prezidents Peters Pellegrīni. Fico spēj runāt, bet tikai dažus teikumus, un pēc tam viņš ir ļoti, ļoti noguris. Situācija joprojām ir ļoti kritiska.

Piecpadsmit Eiropas Savienības dalībvalstis vēstulē Eiropas Komisijai paudušas vēlmi pēc jauniem veidiem cīņā ar nelegālo imigrāciju, tajā skaitā nosūtīt daļu no migrantiem uz trešajām valstīm. Ceturtdien publiskoto vēstuli parakstījušas Austrija, Bulgārija, Kipra, Čehija, Dānija, Somija, Igaunija, Grieķija, Itālija, Latvija, Lietuva, Malta, Nīderlande, Polija un Rumānija.Tajā Eiropas komisija aicināta "ierosināt jaunus veidus un risinājumus, lai novērstu nelegālo imigrāciju Eiropā". 15 valstis vēlas, lai ES pastiprina patvēruma un migrācijas paktu, ar kuru bloks ievieš stingrāku robežkontroli un cenšas paātrināt noraidīto patvēruma meklētāju deportāciju.

Tikmēr Lielbritānijas valdība paplašinājusi plānu par nelegālo imigrantu izraidīšanu uz Ruandu, ietverot tajā arī patvēruma meklētājus, kuru patvēruma pieprasījumi ir noraidīti. Iepriekš bija paredzēts, ka uz Ruandu tiks izraidīti tie nelegālie imigranti, kas Lielbritānijā ieradušies laikā no 2022. gada janvāra līdz pagājušā gada jūnijam un kuru patvēruma pieprasījumi atzīti par neizskatāmiem.Iekšlietu ministrija tagad paziņojusi, ka vienvirziena biļete uz Ruandu var tikt piešķirta arī imigrantiem, kuriem "nav tiesību būt Lielbritānijā", kuru patvēruma pieprasījumi ir noraidīti vai atsaukti un kuri nevar pārsūdzēt šo lēmumu.

Turpinām ziņas

Rīt, 18. maijā kopā ar biedrības “Jēkabpils mantojums” vēstures entuziastu Jāni Zepu aicina doties izzinošā velobraucienā pa kādreizējās šaursliežu dzelzceļa līnijas maršrutu starp stacijām “Jēkabpils” un “Aldaune”. Brauciena laikā varēs vērot ainavu, mēģināt pamanīt kādreizēja dzelzceļa klātbūtnes liecības. Ir ieplānoti arī vairāki informatīvi atpūtas punkti, kuru laikā parunāt par dzelzceļu, vēsturi un ne tikai. Kopējais, nesteidzīgā tempā veicamais attālums plānots aptuveni 20 kilometri. Velobrauciena sākums pulksten 10. Pulcēšanās Neretas ielā, stāvlaukumā pie veikala “Ūdens akadēmija” - vietā, kur kādreiz atradusies dzelzceļa stacijas “Jēkabpils” ēka. Dalību pasākumā aicina pieteikt, zvanot Jēkabpils novada Tūrisma informācijas centram pa tālruni 29555950. Dalība pasākumā ir bez maksas.

Kavējoties Rīgas Stradiņa universitātes studiju virziena "Veselības aprūpe" akreditācijai, studenti laikus nesaņem studējošo kredītu maksājumus. Studenti īsu brīdi pirms ikmēneša kredīta izmaksas uzzināja, ka viņu studiju programma nav akreditēta un, ka naudas izmaksa no bankas nevar notikt. Tādā situācijā nonākuši RSU māszinības programmā studējošie. Savukārt no augstskolas nenoteiktā formā pavēstīts, ka situācija varētu atrisināties vien maija beigās. Šobrīd mērķis esot, lai par jauno akreditācijas termiņu lemtu nākamajā Studiju kvalitātes komisijas sēdē, kas būs 29. maijā. Diplomu izsniegšanu tas neaizkavējot. Augstskolā norāda, ka studējošie, lai arī ar kavēšanos, naudu saņems.

"Ne tikai Višivankas diena!" – šāds nosaukums dots ukraiņu kopienas gājienam un labdarības akcijai, kas norisinājās Rīgā. Par godu Pasaules višivankas dienai ukraiņi no visas Latvijas pulcējās vienotam gājienam. Tā mērķis ir parādīt Ukrainas nacionālo lepnumu – izšūto kreklu "višivanka" – un aktualizēt Krievijas izdarītos noziegumus pret Ukrainu.  Gājiena laikā ukraiņi arī pieprasīja Krievijai atgriezt gūstā paņemtos ukraiņu bērnus. Ukrainas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā Anatolijs Kucevols akcentēja, ka katram ukrainim višivanka ir kas vairāk par tautastērpu – tajā ir atspoguļota nācijas vienotība un identitātes kods.  Ceturtdien – Pasaules višivankas dienā – kreklos ar ukraiņu tautiskajiem rakstiem bija tērpušies arī daļa Latvijas Saeimas deputātu, bet parlamentā tika atklāta izstāde, kas parāda krāšņo tautastērpu daudzveidību. 

Un vēl

Šodien Rīgā svinīgā pasākumā 13 peldvietas un jahtu ostas saņēma peldvietu kvalitātes sertifikātu – Zilo Karogu, tajā skaitā arī Jēkabpils Radžu ūdenskrātuves peldvieta. Šī būs jau 15. vasara pēc kārtas, kad Radžu ūdenskrātuves peldvietā plīvos Zilais Karogs. Pie Radžu ūdenskrātuves tas tiks pacelts 31.maijā.  Šis simbols ir pasaulē populārākais tūrisma ekosertifikāts, kas apliecina peldvietas tīrību un kvalitāti. Lai šo sertifikātu iegūtu, peldvietai ir jāatbilst 33 kritērijiem, kas skar ūdens kvalitāti, notekūdeņu attīrīšanu un novadi, atkritumu savākšanu un citus vides apsaimniekošanas aspektus, kā arī izglītojošus pasākumus un citus apsvērumus.

Atstājiet komentāru