2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 21.februārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 21.februārī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Prezidents rosina likumā regulēt mākslīgā intelekta izmantošanu priekšvēlēšanu aģitācijā; Top veloceliņš no Jēkabpils uz Salu; un Dabas muzejā aicina uz ģimenes dienu par minerāliem.

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs nosūtīja Saeimai izskatīšanai grozījumus Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā, kuros rosina noteikt pienākumu gadījumos, ja priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu radīšanā ir izmantotas mākslīgā intelekta sistēmas, to nepārprotami norādīt. Vēstulē Saeimas Prezidijam prezidents pauž pārliecību, ka demokrātiskā, tiesiskā valstī nav pieļaujama nepatiesas informācijas izplatīšana priekšvēlēšanu aģitācijas materiālos. Prezidents vēstulē Saeimai uzsvēra, ka vēlētāju tiesības piedalīties godīgās un brīvās vēlēšanās nedrīkst apdraudēt ar mākslīgā intelekta sistēmu izmantošanu.

Aizsardzības ministrija aicina jauniešus līdz 15.jūnijam brīvprātīgi pieteikties valsts aizsardzības dienestam, lai 11 mēnešu ilgās apmācības uzsāktu 2025.gada janvārī. Aizsardzības ministra Andra Sprūda izdotā pavēle paredz iesaukumu 11 mēnešu ilgajā dienestā Nacionālajos bruņotajos spēkos 2025.gadā veikt divas reizes, kopā iesaucot tūkstoš 40 personas - 210 personas janvārī un 830 personas jūlijā. Tāpat, saskaņā ar aizsardzības ministra pavēli, līdz 15.jūnijam, piesakoties brīvprātīgi, līdz 200 personām paredzēts uzņemt piecu gadu dienestā Zemessardzē un līdz 50 personām augstskolu un koledžu studentiem paredzētajā rezerves virsnieka programmā militārās izglītības iestādē vai NBS vienībā. 

Latvijā pagājušajā gadā satiksmes negadījumos gājuši bojā 142 cilvēki, kas ir par 27 vairāk nekā gadu iepriekš, liecina Valsts policijas apkopotā informācija. 2020.gadā dzīvību šādi zaudēja 132 cilvēki, 2021.gadā - 141 cilvēks, 2022.gadā - 115 cilvēki.
Pērn visbiežāk satiksmes dalībnieki dzīvību zaudējuši transportlīdzekļu sadursmēs, uzbraucot gājējam un apgāžoties. Pērn smagi cietuši 382 cilvēki, kas ir par 47 mazāk nekā gadu iepriekš. Aizvadītajā gadā avārijās viegli cietuši 3 tūkstoši 783 satiksmes dalībnieki, kas ir par 190 vairāk nekā 2022.gadā. Pērn kopumā valstī reģistrēti 18 tūkstoši 899 satiksmes negadījumi, kas ir par 260 mazāk nekā gadu iepriekš.

Ungārijas parlaments pirmdien balsos par Zviedrijas pievienošanos NATO, paziņojusi augsta ranga valdošās partijas "Fidesz" amatpersona. 26.februāra sēdes darba kārtībā iekļauts galīgais balsojums par Zviedrijas Karalistes pievienošanās protokolu. Lai valsti uzņemtu NATO, tam nepieciešams visu esošo alianses dalībvalstu atbalsts. Vairāk nekā pusotru gadu pēc Zviedrijas pieteikuma iestāties aliansē, Ungārija ir vienīgā no 31 NATO dalībvalsts, kas nav ratificējusi Zviedrijas uzņemšanu aliansē. 

ASV prezidenta Džo Baidena administrācija strādā pie tā, lai piegādātu Ukrainai tāla darbības rādiusa raķetes ATACMS, vēsta telekanāls NBC, atsaucoties uz divām amerikāņu amatpersonām. Pagājušā gada nogalē ASV sāka Ukrainai piegādāt vidējā darbības rādiusa raķetes ATACMS. ASV tagad sliecas uz to, lai piegādātu Ukrainai tālā darbības rādiusa raķetes, kas ļautu Ukrainai veikt triecienus dziļāk okupētās Krimas teritorijā. Tomēr jautājums par bruņojuma piegāžu finansēšanu joprojām nav atrisināts. Ja Kongress apstiprinās finansējuma palielināšanu Ukrainas bruņojuma piegādēm, ASV iekļaus tālās darbības raķetes ATACMS vienā no pirmajām militārās palīdzības paketēm, norāda amerikāņu amatpersonas.

Turpinām ziņas

Nesen tika uzsākti sagatavošanās darbi veloceliņa izbūvei Jēkabpils novadā. Veloceliņš vedīs gar autoceļu P76 posmā no Salas ciema līdz Jēkabpils pilsētai. Lai varētu veikt izbūves darbus, vispirms teritorija jāatbrīvo no kokiem un krūmiem, un jau šobrīd daļā posma ir veikts atmežošanas process. Gājēju un velosipēdistu celiņa kopgarums būs 3,92 kilometri, bet platums – 2,5 metri. Tas plānots ar asfaltbetona segumu. Ņemot vērā, ka būvdarbi notiks ārpus autoceļa brauktuves, vērienīgi satiksmes ierobežojumi nav plānoti, tomēr posmos, kur darbi notiks ļoti tuvu brauktuvei, uz laiku tiks slēgta viena braukšanas josla, satiksmi organizējot ar īslaicīgu shēmu vai luksoforu. Arī caurtekas tiks būvētas, pamīšus slēdzot vienu brauktuves joslu. Būvdarbus objektā veic SIA “Ošukalns”, ar ko noslēgts līgums par summu – vairāk nekā 1,5 miljoni eiro, ieskaitot PVN. Darbi tiek finansēti no valsts budžeta. 

Jēkabpils novada dome nolēmusi izveidot novada jauniešu domi un apstiprināja tās nolikumu. Jaunā novada jauniešu dome tiks ievēlēta septembrī, bet līdz jauna sastāva apstiprināšanai to veidos Jēkabpils pilsētas jauniešu dome.  Tās darbību koordinēs Jēkabpils novada Bērnu un jauniešu centrs un jaunatnes lietu speciālists. Atbilstoši nolikumam, jauniešu domes sastāvā brīvprātīgi darbojas jaunieši vecumā no 15 līdz 25 gadiem, kas dzīvo Jēkabpils novadā. Sastāvu apstiprinās katru gadu  septembrī uz vienu gadu no ievēlēšanas. Jauniešu domes locekļi var tikt pārvēlēti vairākus termiņus. Pretendenti darbam domē var tikt izvirzīti no izglītības iestādēm vai var pieteikties paši. Pretendentu atlase notiks divās kārtās. Pirmā kārta ir attālināta. Septembrī tiks publicēts uzsaukums jauniešu domes oficiālajos Instagram un Facebook kontos. Savukārt otrā kārta notiek klātienē, un komisija izvērtē pretendentu iepriekšējo pieredzi un motivāciju iesaistīties jauniešu domē. 

Un vēl

Latvijas Nacionālajā dabas muzejā sestdien, 24.februārī, notiks pasākums ģimenēm ar bērniem "Minerāli mājās". Pasākumā varēs uzzināt, kāda ir minerālu nozīme cilvēku ikdienā, kā tie palīdz veselības uzturēšanā un kurus minerālus izmanto dažādu sadzīves priekšmetu izgatavošanā. Dabā sastopamajiem minerāliem ir liela vērtība cilvēka dzīvē. Daudzi no tiem nodrošina ikdienas uzturvielas, kas organismam nepieciešamas, lai tas funkcionētu. Minerālus izmanto, lai izgatavotu rotas vai sadzīves priekšmetus, kas atrodami ikviena mājās. Ģimenes dienas dalībnieki, ierodoties muzejā, saņems īpašu uzdevumu grāmatiņu, ko aizpildīt palīdzēs Dabas muzeja Ģeoloģijas nodaļas vadītāja, mineraloģe Sanita Lielbārde, ģeoloģijas speciāliste Līga Paparde, kā arī muzeja pedagogi. Atbildes varēs atrast ekspozīcijās "Mineraloģija" un "Latvijas ģeoloģija". 

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Aicina pieteikties darbam Eiropas parlamenta vēlēšanu iecirkņu komisijās; Bartaševičs sūdzēs tiesā Finanšu ministriju; un Martā atklās pavasara sezonu Marko Rotko muzejā.

Centrālā vēlēšanu komisija jeb CVK aicina iedzīvotājus pieteikties darbam Eiropas Parlamenta vēlēšanu iecirkņu komisijās. Pašvaldības ir sākušas vēlēšanu iecirkņu komisiju locekļu kandidātu pieteikšanās izsludināšanu darbam vēlēšanu iecirkņu komisijās Eiroparlamenta vēlēšanām. CVK aicina vēlētājus, īpaši jauniešus, būt aktīviem un pieteikties darbam pašvaldību veidotajās vēlēšanu iecirkņu komisijās. Tieša dalība demokrātisko procesu - vēlēšanu norises - nodrošināšanā ļaus ne tikai gūt vērtīgu pieredzi, bet arī stiprināt pilsonisko līdzdalību.

Būvkompānija SIA "Velve" ir konstatējusi deformāciju vienai no nesošajām kolonnām Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas A2 korpusa būvobjektā. Lai izvairītos no iespējama apdraudējuma būvobjektā strādājošām personām, teritorija ap kolonnu šobrīd ir pilnībā norobežota un darbi tās zonā no pirmā līdz piektajam stāvam pārtraukti. Pasūtītājam, Būvniecības valsts kontroles birojam un jaunbūves projektētājiem ir nosūtīts akts par fakta konstatāciju, kurā būvkompānija norādījusi, ka tai ir pamatotas šaubas par būvprojekta tehniskā risinājuma piemērotību, tāpēc iesaistītās puses tiek aicinātas veikt nepieciešamās papildu pārbaudes.

Latvijas biatlonists Andrejs Rastorgujevs par izcīnīto vietu Pasaules čempionātā biatlonā var saņemt līdz 17 tūkstoši 75 eiro. Ministru kabineta noteikumi paredz, ka naudas balvas piešķir sportistiem, treneriem un sportistus apkalpojošiem sporta darbiniekiem. Tās saņems arī sportistu treneri, komandas sporta darbinieki un apkalpojošais personāls par palīdzību sportistiem, sasniedzot augstus mērķus.

Kravas automašīnu vadītāji un lauksaimnieki jau nedēļām ilgi mēģina bloķēt Ukrainas kravas automašīnu iebraukšanu valstī, protestējot pret, viņuprāt, negodīgo konkurenci. Vakar poļu šoferi kārtējo reizi uz robežas no ukraiņu kravas mašīnām izgāzuši graudus, padarot situāciju vēl nokaitētāku. Otrdien poļu lauksaimnieki uzsāka jaunu protestu vilni, īstenojot blokādi uz aptuveni 100 ceļiem. Kijiva jau nosodījusi šādu protesta formu. Ukrainas lauksaimniecības ministrs Mikola Solskis uzsvēris, ka Ukrainas tirdzniecības traucēšana ar citām pasaules valstīm ir nepieņemama un ir pretrunā Ukrainas un Polijas kopējiem mērķiem. Savukārt Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis izteicies, ka robežas blokāde demonstrē solidaritātes eroziju.

Krievijas diktators Vladimirs Putins dažas dienas pēc opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija nāves cietumā piešķīris iekšlietu dienesta ģenerālmajora pakāpi Federālā sodu izciešanas dienesta direktora vietniekam Valērijam Bojariņevam. Rīkojums parakstīts 19.februārī - trīs dienas pēc Navaļnija nāves. Līdzās Bojariņevam paaugstinājumus saņēmuši vēl trīs sodu izciešanas vietas darbinieki. Paaugstinājums Bojariņevam ir "neslēpts Putina apbalvojums par spīdzināšanu", uzskata Navaļnija līdzgaitnieks Ivans Ždanovs.

Ekvadora atteicās no padomju laika ieroču sūtīšanas Ukrainai pēc tam, kad prezidenta solījums to darīt izraisīja strīdu ar Krieviju, kas aizliedza Ekvadoras banānu un ziedu importu. Ekvadora plānoja nosūtīt uz ASV sešus Krievijas kara helikopterus, tāla darbības rādiusa raķešu palaišanas iekārtas un pretgaisa aizsardzības sistēmas, ko pēc tam bija paredzēts no ASV nosūtīt uz Ukrainu. Ekvadora apmaiņā pret to saņemtu mūsdienīgus ieročus, lai cīnītos pret narkotiku tirgoņu bandām. Maskava kritizēja šo "pārsteidzīgo" lēmumu un aizliedza Ekvadoras banānu un ziedu importu, kā iemeslu minot atrastus kaitēkļus.

Turpinām ziņas

Saistībā ar finanšu pārkāpumiem no amata atstādinātais bijušais Rēzeknes mērs Aleksandrs Bartaševičs ir vērsies Valsts policijā ar lūgumu sākt kriminālprocesu pret Finanšu ministrijas amatpersonām, kuru rīcībā viņš saskata iespējams tīšu kaitējumu Rēzeknes pašvaldībai. Bartaševičs, kura vadībā Rēzeknes pilsētas pašvaldības finanšu darbībās pārkāpumus saskatījušas gan Finanšu ministrija, gan Valsts kontrole, gan Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, izplatījis paziņojumu, kurā vēršas pret bijušo finanšu ministru Jāni Reiru, tagadējo finanšu ministru Arvilu Ašeradenu un citām ministrijas amatpersonām, kas "varētu būt izdarījušas darbības, kurām varētu būt noziedzīga nodarījuma sastāva pazīmes". Iesniegumā policijai politiķis pievēršas Rēzeknes spa centra būvniecībai, kas neoficiāli tiek minēts kā viens no galvenajiem Rēzeknes finanšu grūtību cēloņiem, proti, publiski ticis pieļauts, ka pašvaldība šajā projektā uzņēmusies pārmērīgas finanšu saistības.

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija vienojās atbalstīt Zemkopības ministrijas priekšlikumu, kas paredz mazumtirdzniecības uzņēmumiem iespējas izvēlēties, kā cenu zīmē norādīt informāciju par pārtikas produkta ražošanas valsti - tikai ar karoga simbolu vai vārdiski un ar karoga simbolu. Komisijas deputāti skatīja grozījumus Pārtikas aprites uzraudzības likumā pirms otrā lasījuma, taču jau iepriekš izskanēja viedokļi, ka iecerētās likuma izmaiņas nepieciešams pilnveidot un precizēt. Par likumprojekta virzīšanu otrajam lasījumam komisija plāno lemt šīsdienas sēdē.

Un vēl

Martā Rotko muzejā atklās četras jaunas izstādes par kara, eksistences un sabiedrības vērtību tēmām. Muzejs pavasara sezonu sāks 1.martā ar izstādēm "Bastions", kuras autore ir māksliniece Frančeska Kirke, "Nomirsim kopā", kuras autors ir fotogrāfs un gleznotājs Romāns Korovins, "Rothko. Made in Latvia", kas tapusi pēc Dailes teātra izrādes "Rothko" motīviem, kā arī Latgales reģiona mākslinieku ikgadējo konkursa izstādi "Lielgabalu klusumā". Izstādes Rotko muzejā būs skatāmas līdz šī gada 19.maijam.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Pašvaldības sagaida valsts noteiktu risinājumu sankcijām pakļauto īpašumu aplikšanai ar paaugstinātu nodokļa likmi; Kurzemē un Zemgalē uz grants ceļiem sācies šķīdonis; un Tuvākajās dienās laiks kļūs siltāks un lietaināks

Pašvaldības sagaida valsts noteiktu risinājumu sankcijām pakļauto nekustamo īpašumu aplikšanai ar paaugstinātu nekustamā īpašuma nodokļa likmi. Madonas novada sabiedrisko attiecību speciālists Egils Kazakevičs norāda, ka Madonas novadā ir 27 sankcijām pakļauti nekustamie īpašumi, kas pieder divām sabiedrībām ar ierobežotu atbildību. Par īpašumiem pagājušajā gadā nav maksāts nekustamā īpašuma nodoklis. Ar vienu uzņēmumu ir panākta vienošanās, ka parāda summa tiks segta. Otrs uzņēmums ar pašvaldību nekomunicē. Tuvākajā laikā tiks sākts nokavēto nodokļu maksājumu piedziņas process. Madonas novadā, piemēram, atrodas sankciju sarakstā iekļautajam miljardierim Pjotram Avenam piederošā Klauģu muiža, kuru apsaimnieko viesu izmitināšanas uzņēmumi SIA "Klauģu muiža" un SIA "Klauģu muiža RE". SIA "Klauģu muižai" pieder arī Madonas novadā esošā SIA "Ezermaļu mežu īpašumi". Visos šajos uzņēmumos kā patiesais labuma guvējs norādīts Avens. 

Jau ziņots, ka Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija janvāra beigās uzdeva Finanšu ministrijai organizēt konsultatīvo sanāksmi, lai izstrādātu alternatīvu piedāvājumu paaugstinātai likmei sankcijām pakļautiem īpašumiem. Šobrīd ir 74 sankcijām pakļauti īpašumi, kas atrodas kopumā sešās pašvaldībā - Madonas novadā, Ventspilī, Jūrmalā, Liepājā, Daugavpilī un Rīgā.

Policijas uzraudzībā šorīt sākusies Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas jaunā A2 korpusa būvlaukuma pārņemšana. Abas puses – slimnīca un būvnieks "Velve" – piesaistījušas juristus un apsardzes kompānijas. Būvnieks slimnīcas pārstāvjus būvlaukumā ielaida pēc gandrīz trim stundām. Pārņemšana sākās pulksten 8.40, tomēr "Velve" nelaida būvlaukumā Stradiņa slimnīcas pārstāvjus, jo uzskata, ka būvniekam šeit ir tiesības atrasties un strādāt, taču Stradiņa slimnīcas juristi norāda – "Velve" ir izslēgta no būvatļaujas, līdz ar to uzņēmuma darbiniekiem vairs nav tiesību tur atrasties. Abas puses ir piesaistījušas arī katra savu apsardzes kompāniju. "Velves" nolīgtie apsargi bija uzvilkuši seju daļēji aizsedzošas ķivercepures un apbruņojušies ar videokamerām pie apģērba. Notika tikai vārdu sadursmes starp abu pušu juristiem, izsakot katram savus argumentus. Sabiedrisko kārtību uzrauga četras policijas ekipāžas. Policija ir arī iesaistīta procesā, lai slimnīca varētu būvlaukumu pārņemt. 

Izglītības un zinātnes ministrija, kopš Krievijas pilna mēroga kara sākuma, Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta pasākumiem divu gadu laikā novirzījusi  21,5 miljonus eiro. Aizvadīto divu gadu laikā kara bēgļiem ir nodrošināta izglītība no pirmsskolas līdz augstskolai, latviešu valodas un kultūras apguve, kā arī iespēja turpināt pedagoģisko un pētniecisko darbu. Pērn 5 tūkstoši 419 Ukrainas civiliedzīvotājiem tika nodrošinātas izglītības ieguves iespējas 622 Latvijas izglītības iestādēs pirmsskolas un vispārējās pamatizglītības, kā arī vidējās izglītības posmā. Vairāk nekā tūkstošs bērnu, kuri mācījās 1. – 4.klasē, 2023.gadā tika nodrošinātas brīvpusdienas. Profesionālās pamata un vidējās izglītības programmās apguve pērn nodrošināta 164 Ukrainas civiliedzīvotājiem 38 izglītības iestādēs.

Lietuvā veido patvertņu tīklu, kur iedzīvotājiem paslēpties draudu un ārkārtēju situāciju gadījumā. Ne mazāk svarīgi ir informēt cilvēkus par patvertņu atrašanās vietu un pieradināt cilvēkus pie domas, ka noteiktos apstākļos tās jāizmanto. Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā jauna patvertņu tīkla izveide kļuvusi par vienu no Lietuvas valdības prioritātēm. Iekšlietu ministre Agne Bilotaite informēja, ka pēdējo 18 mēnešu laikā ierīkotas 3 tūkstoši 310 patvertnes, kas zināmu laiku var aizsargāt 900 tūkstošus jeb gandrīz trešo daļu iedzīvotāju. Darbs turpinās, un uzstādīts mērķis, lai šāda iespēja būtu vismaz pusei cilvēku.

Pirmie četri ukraiņu piloti, kas ASV tiek apmācīti lidot ar iznīcinātājiem F-16, pabeigs mācības līdz vasarai, ziņo raidorganizācija CNN, atsaucoties uz Arizonas Nacionālo gvardi. Piloti sāka mācības oktobra vidū 162.iznīcinātāju pulka bāzē Tūsonā, Arizonā. Pentagons paziņoja, ka mācību process ilgs vairākus mēnešus. Otra četru pilotu grupa sāka mācības janvārī, bet trešā četru pilotu grupa pašlaik apgūst angļu valodu, kas nepieciešama, lai varētu lidot ar ASV ceturtās paaudzes iznīcinātājiem, norādīja Arizonas Gaisa spēku Nacionālās gvardes preses sekretārs. Paredzams, ka visi piloti mācības pabeigs no maija līdz augustam. Plānots, ka F-16 Ukrainai tiks piegādāti pavasarī. 

Turpinām ziņas

Kurzemē un Zemgalē uz grants ceļiem sācies šķīdonis, bet valsts austrumu daļā braukšanu uz grants ceļiem apgrūtina apledojums.  "Latvijas valsts ceļi" norāda, ka valsts dienvidrietumu daļā uz grants autoceļiem ir iestājies šķīdonis un transportlīdzekļu masas ierobežojumi Kurzemē ieviesti jau 111 valsts autoceļu posmos ar grants segumu, savukārt Zemgalē - 76 posmos. Kompānijā atzīmē, ka, turpinoties atkusnim, ierobežojumus ieviesīs arī citur. Valsts austrumu daļā pārvietošanos pa grants ceļiem, ko ziemā uztur ar piebraukta sniega kārtu, apgrūtina apledojums. Tādējādi Latvijas valsts ceļi aicina autobraucējus būt piesardzīgiem un ņemt vērā, ka grants segumi atkusnī ir slideni līdz brīdim, kamēr nokusīs viss sasalušais sniegs.

Daugavas hidroelektrostacijās 2023.gadā saražots par 39% vairāk elektroenerģijas nekā 2022.gadā. Kopumā 2023.gadā Daugavas HES saražotas 3,7 teravatstundas elektroenerģijas, kas, kā uzsver kompānijā, ir lielākais "Latvenergo" HES saražotais elektroenerģijas apmērs kopš 2017.gada. Pērn Daugavas HES saražoja 54% no Latvijas kopējā elektroenerģijas patēriņa, kā arī 73% no visas "Latvenergo" koncernā saražotās elektroenerģijas. Pērn vidējā ūdens pietece Daugavā bija 789 kubikmetri sekundē, bet 2022.gadā gadā tā bija 506 kubikmetri sekundē, norāda kompānijā. Vienlaikus elektroenerģija Daugavas HES visvairāk 2023.gadā saražota no janvāra līdz maija vidum.

Un vēl

Šīs nedēļas otrajā pusē Latvijā paaugstināsies gaisa temperatūra, kā arī vairāk līs, prognozē sinoptiķi. Debesis lielākoties segs mākoņi, dažkārt gaidāms arī brāzmains vējš, bet, tam pierimstot, vietām sabiezēs migla. Ceturtdien nokrišņu būs maz un vietām uzspīdēs saule, gaisa temperatūra pēcpusdienā paaugstināsies līdz +2..+7 grādiem. Piektdien un brīvdienās palaikam līs, brīžiem iespējams stiprs lietus. Piektdienas rītā un sestdien gaidāmas dienvidu, dienvidaustrumu vēja brāzmas līdz 9-14 metriem sekundē. Minimālā gaisa temperatūra naktīs būs +1..+6 grādi, dienas laikā gaiss iesils līdz +4..+10 grādiem. Sagaidāms, ka līdzīgi laikapstākļi būs arī nākamnedēļ. Lietus un kūstošā sniega dēļ gaidāms jauns ūdens līmeņa kāpums upēs. Šīs nedēļas sākumā lielākajā daļā upju ūdens līmenis ir pazeminājies.

Latvijas vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra Prognožu nodaļas vadītāja Laura Krūmiņa intervijā TV24 sacīja, ka šogad tiks ieviesta jauna prognoze - Brīdinājumi par salnām. Ir strādāts pie tā, lai ieviestu šādu meteoroloģisko brīdinājuma veidu, kas parādīsies dienesta vietnē. Viņa norāda, ka tas ir jauninājums, kas tiek ieviests šajā pavasarī, domājot par lauksaimniekiem un mazdārziņu īpašniekiem. Pagājušais gads bija ļoti ekstremāls, sen nebija novērotas tik intensīvas salnas. Bija divi viļņi - maija sākumā un jūnija sākumā. Krūmiņa skaidro, ka Latvijā temperatūra tiek mērīta gan uz augsnes virskārtas, gan zāles virskārtas, kā arī augsnē iekšā. Tādi dati tiks izmantoti šo brīdinājumu sagatavošanai.

Atstājiet komentāru