2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 9.janvārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 9.janvārī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Uzdots ierosināt dienesta pārbaudi par iespējamu interešu konfliktu saistībā ar Eiropas dzelzceļa līniju projektu; Kādas bijušas elektrības cenas gada pirmajā nedēļā? Un Kam šogad ticis gļotsēnes un bezmugurkaulnieka tituls?

Satiksmes ministrs Kaspars Briškens uzdevis Satiksmes ministrijas valsts sekretārei ierosināt dienesta pārbaudi par iespējamu interešu konfliktu, ekspolitiķim Jānim Iesalniekam kļūstot par "Eiropas Dzelzceļa līniju" Projekta ieviešanas un vadības departamenta būvdarbu līgumu vadītāju, liecina ministra paziņojums platformā "X". Ministrs norāda, ka tiks izvērtēts, vai, pieņemot  Iesalnieku darbā, nav notikusi pienākumu nepildīšana attiecībā uz interešu konflikta novēršanu vai pieļauts iekšēju normatīvo aktu pārkāpums. Tāpat uzdots Eiropas dzelzceļa līniju valsts kapitāla daļu turētājai izvērtēt iespējamu vēršanos kompetentajās institūcijās.

Valsts SIA "Latvijas Radio" rīcība klausītāju informēšanā par ētera raidījumu pārtraukšanu saistībā ar sadūmojumu radio ēkā Doma laukumā 8 nebija pārdomāta un operatīva. To pēc Latvijas Radio rīcības izvērtējuma secinājusi Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome. Iepazīstoties ar situāciju, padome sākotnēji secinājusi, ka sadūmojums Latvijas Radio nebija valsts apdraudējuma situācija, bet radio infrastruktūras un darbības apdraudējums ugunsbīstamības dēļ, kad primāri ir nepieciešams rūpēties par darbinieku un radio apmeklētāju drošību, un tas arī ticis darīts. Tāpēc rīcību lēmumu pieņemšanā noteica Latvijas Radio ugunsdrošības instrukcija Nr.2 "Rīcības plāns ugunsgrēka gadījumā". Tomēr šādā situācijā radio rīcība nebija pietiekami pārdomāta un operatīva, nodrošinot ēterā paziņojumus par notikušo. Padome vienojusies ar Latvijas Radio atkārtoti pārskatīt iekšējo normatīvo regulējumu, veikt risku novērtējumu, pārskatīt krīzes vadības procedūras un papildināt rīcības algoritmus sabiedrības informēšanai arī lokālas nozīmes incidentu gadījumā.  Jautājums par sabiedrisko mediju darbības nepārtrauktību tiks skatīts arī Nacionālās drošības padomes sēdē.

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs no Nīderlandes saņēmis pieteikumu par divu miljonu eiro izmaksu no obligātās civiltiesiskās atbildības Garantijas fonda. Biroja pārstāvji norāda, ka šī varētu kļūt par visu laiku lielāko izmaksu no OCTA Garantijas fonda par negadījumu, ko izraisījis neapdrošināts transportlīdzeklis. Kopējā atlīdzību summa, ko Nīderlandes puse pieprasījusi rezervēt kā atlīdzību negadījumā cietušajam, ir divi miljoni eiro, kas gan daļēji varētu samazināties pēc pilnīgas ceļu satiksmes negadījuma apstākļu noskaidrošanas. Apdrošinātāju birojs informē, ka 2022.gada vasarā Nīderlandē neapdrošināts transportlīdzeklis, kas reģistrēts Latvijā, notrieca riteņbraucēju. Cietušais ir guvis smagas smadzeņu traumas un rehabilitācijas process prasīs ilgu laiku. Negadījuma apstākļi joprojām tiek izmeklēti, tomēr atbilstoši likumam Nīderlandes Zaļās kartes birojs pieteicis rezervēt divus miljonus eiro, kas varētu tikt izmaksāti cietušajam no Latvijas Garantijas fonda.

Zviedrija plāno nosūtīt uz Latviju bataljona lieluma kontingentu NATO kaujas grupu sabiedroto spēku sastāvā, atsaucoties uz Zviedrijas premjera Ulfa Kristersona pausto, tviterī paziņojis Latvijas aizsardzības ministrs Andris Sprūds. Zviedrija paziņojusi par nodomu iesaistīties NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupā, izvietojot kaujas bataljonu Latvijas teritorijā līdz ar Zviedrijas iestāšanos NATO. Latviju un Zviedriju vieno ilgstoša sadarbība vairākās jomas, kā arī kopīgs skatījums un demokrātiju un reģiona drošību.

Romas katoļu baznīcas pāvests Francisks en aicinājis aizliegt surogasiju, iekļaujot šo praksi ikgadējā sarakstā ar draudiem globālajam mieram un cilvēka cieņai. Uzrunā Svētā Krēsla akreditētajiem vēstniekiem Francisks pauda nožēlu, ka 2024.gads pienācis laikā, kad miers tiek "arvien vairāk apdraudēts, novājināts un daļēji zaudēts". Pāvests nosauca garu sarakstu ar cilvēci piemeklējušajām nelaimēm un starptautisko cilvēktiesību pārkāpumiem, tai skaitā minot Krievijas karu pret Ukrainu, Izraēlas un palestīniešu kaujinieku grupējuma "Hamās" karu, migrācijas un klimata krīzes, kā arī "amorālo" kodolieroču un konvencionālo ieroču ražošanu. Taču Francisks uzskaitīja arī mazāka mēroga problēmas, kas, pēc viņa domām, apdraud mieru un cilvēka cieņu, tai skaitā bērnu laišanu pasaulē, izmantojot surogātmātes. Francisks sacīja, ka nedzimuša bērna dzīvība ir jāaizsargā, nevis "jāapgrūtina vai jāpārvērš par tirdzniecības objektu".

Turpinām ziņas

Šī gada pirmajā nedēļā elektroenerģijas cenas pieauga visos "Nord Pool" tirdzniecības apgabalos, liecina latvenergo dati. Aukstie laikapstākļi Ziemeļeiropā izraisīja strauju elektroenerģijas cenu kāpumu Skandināvijā un Baltijas valstīs. Tādēļ arī Latvijā un Lietuvā nedēļas vidējā elektroenerģijas cena bija 201,23 eiro par megavatstundu, pieaugot vairāk nekā četras reizes, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu. Vēl straujāks cenu kāpums bija elektroenerģijas cenai Igaunijā, tai pieaugot vairāk nekā piecas reizes līdz vidēji 242,52 eiro par megavatstundu. Elektroenerģijas cenu pieaugumu pagājušajā nedēļā galvenokārt ietekmēja laikapstākļi, kas bija aukstāki par normu.

Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padome aicina savlaicīgi informēt tiesu izpildītājus par valsts piešķirtā hipotekārā kredīta procentu kompensācijas saņemšanu, lai nerastos situācija, ka uz to tiek vērsta piedziņa. Tiesu izpildītāji informē, ka tikai laicīgi informējot savu tiesu izpildītāju par kompensācijas saņemšanu, ir iespējams novērst tās novirzīšanu parādu segšanai, jo tiesu izpildītājiem nav pieejama informācija par līdzekļu izcelsmi parādnieka kontā.

Jau ziņots, ka 1.janvārī janvārī spēkā stājās grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kas paredz, ka hipotekāro kredītu ņēmējiem tiks piešķirta kompensācija 30% apmērā no procentu maksājumiem, bet ne vairāk kā divu procentpunktu apmērā no periodam noteiktās procentu likmes. Likums arī paredz, ka kredītu procentu kompensācija nav pakļauta ieturējumu veikšanai, citu maksājumu segšanai un parādu piedziņai.

Un vēl

Turpinot pērn iesākto tradīciju izvirzīt gada simbola statusā arī gļotsēnes, 2024. gadā par gada gļotsēni tiek iecelta trauslā lāsenīte. Latvijas Mikologu biedrība informē, ka trauslā lāsenīte, kamēr jauna, ir koša un labi pamanāma – izskatās kā krāsainas lāsītes, kas izgrezno sūnas vai citus augus. Visbiežāk novērojama vasaras beigās un rudens sākumā – sāk augt jūlija otrajā pusē un augustā, visaktīvāk aug septembrī. Nobriedušas brūnas var saglabāties arī vēlāk rudenī un līdz pat pavasarim. Trauslā lāsenīte ir viena no 15 biežāk novērotajām gļotsēņu sugām Latvijā. 

Savukārt Latvijas Entomoloģijas biedrība par šī gada bezmugurkaulnieku ir izraudzījusies ūdens ēzelīti, kas ir neliels saldūdeņu vēzis, kas pieder vienādkāju vēžu kārtai un ir radinieks 2022. gada bezmugurkaulniekiem – mitrenēm. Ūdens ēzelītis ir iedzelteni pelēks, līdz 1,5 centimetrus garš, gaišiem raibumiem klāts vēzis. Ūdens ēzelīši barojas ar augu atliekām, kas daļēji sadalījušās, kā arī uz tām augošajām sēnēm un baktērijām. Latvijā ūdens ēzelīši ir bieži sastopami un veido lielu biomasu, tādējādi tie ir nozīmīgi augu atlieku noārdītāji ūdenī. Vēži ir arī nozīmīga zivju barība.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvija pakāpeniski pārņems NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijas uzturēšanu; Latgalē notiks NATO gaisa spēku pārlidojumi; un Par kādiem piesārņojumiem visbiežāk ziņo vides dienestam?

No šodienas Latvija pakāpeniski pārņems NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijas uzturēšanu, kamēr norisinās remontdarbi Igaunijas Gaisa spēku bāzē Emari. Jau drīzumā Latvijā ieradīsies Vācijas bruņoto spēku karavīri un militārie gaisa kuģi, lai sāktu testa lidojumus. No 1. marta Nacionālo bruņoto spēku aviācijas bāze Lielvārdē misiju rotācijas kārtībā uzturēs deviņus mēnešus. Kopš 2004. gada patrulēšana notikusi no Šauļu aviobāzes Lietuvā, bet kopš 2014. gada atbalsta misija tiek veikta arī no Emari bāzes Igaunijā. Šī būs pirmā reize, kad misijas rotācija tiks uzņemta Latvijā.

Uzņēmumu reģistra galvenā valsts notāra konkursa otrajai kārtai izvirzīti visi pieci pretendenti, kas pieteicās. Pirmajā kārtā komisija vērtēja pretendentu iesniegtos dokumentus un atbilstību obligātajām prasībām. Secināms, ka visi pretendenti obligātajām prasībām atbilst, tāpēc visi turpinās dalību konkursa otrajā kārtā. Atlases otrās kārtas laikā pretendenti konkursa komisijai skaidros savu motivāciju ieņemt šo amatu, atbildēs uz komisijas jautājumiem un izklāstīs savu redzējumu par Uzņēmumu reģistra analītiskās kapacitātes attīstīšanu. Savukārt konkursa trešajā kārtā tiks pārbaudītas tādas pretendentu vadības kompetences kā komandas vadīšana, spēja uzņemties atbildību un pārmaiņu vadīšana. Noslēgumā visaugstāko novērtējumu guvušais pretendents tiks virzīts Ministru kabineta apstiprinājumam.

Pagājušā nedēļā "Pasažieru vilcienam" ir iesniegti aptuveni 20 kompensāciju pieteikumu par braucieniem ar taksometru. Savukārt 35 reizes pasažieri ir saņēmusi naudu par neizmantotām e-biļetēm. Defekti jaunajiem elektrovilcieniem novēroti jau septiņiem no kopumā 17 sastāviem, kas ir nonākuši "Pasažieru vilciens" paspārnē. Uzņēmumā norāda, ka vilcienu kavējuma dēļ pasažieri var izmantot arī taksometru, pēcāk maksājuma čeku iesniedzot uzņēmumā "Pasažieru vilciens".

Lietuvas pilsētā Kauņā atklāts piemineklis burtam "Ė" ar punktveida diakritisko zīmi augšpusē. Tieši šis unikālais burts visskaidrāk atšķir lietuviešu rakstu valodu no citām. Piemineklis veidots kā 4 tonnas smaga nerūsējoša metāliska sfēra, kas simbolizē diakritisko zīmi, un uz tās ir vārdi ar šo alfabēta burtu. Starp tiem ir autora Tada Vasiliusa mīļākais vārds "laisvė" jeb brīvība. Nejauša nav arī tā atrašanā vieta – pie 1922. gadā dibinātās Kauņas Vītauta Dižā universitātes, kas bija pirmā universitāte ar lietuviešu apmācību valodu. Filologi arī atgādina, ka burts ir ļoti sens un tika iekļauts 1653. gadā prūšu priestera un zinātnieka Daniela Kleina sastādītajā pirmajā lietuviešu valodas gramatikā.

Vācijas zemnieki sākuši protestu nedēļu, iebilstot pret valdības plānoto lauksaimniecības sektora subsīdiju samazinājumu. Ar lauksaimniecības tehniku vakar tika nobloķēti vairāku pilsētu centri, tai skaitā Berlīnes, Hamburgas, Ķelnes un Brēmenes. Dalībai demonstrācijās kopumā reģistrēti līdz 2 tūkstoši traktoru. Ārpus pilsētām protestētāji nobloķēja uzbrauktuves uz automaģistrālēm. Vācijas zemnieki iebilst pret federālās valdības ieceri samazināt subsīdijas lauksaimniecībai, tajā skaitā degvielai. Valdība dažus plānotos samazinājumus ir atcēlusi, tomēr lauksaimnieku sašutumu tas nav mazinājis. Lauksaimnieku apvienība ar traucējumiem plašākas sabiedrības ērtībām vēlas panākt, ka kanclera Olafa Šolca valdība pilnībā atsakās no plānotajiem samazinājumiem.

Turpinām ziņas

Pašlaik, ceļojot Eiropas Savienībā, nav jāaizpilda pasažiera lokalizācijas veidlapa vai jāuzrāda derīgs ES digitālais Covid-19 sertifikāts, kas apliecina vakcināciju, Covid-19 pārslimošanu vai negatīvu testa rezultātu, tomēr valdība no tā negrasās atteikties. Pastāv iespēja, ka kāda valsts, mainoties epidemioloģiskajai situācijai, šādu sertifikātu varētu atkal pieprasīt. Epidemioloģiskās drošības likums paredz, ka valdībai ir jānosaka kārtība, kādā pieprasa, sagatavo, izsniedz, aptur, anulē, atjauno, pārbauda un izmanto Covid-19 sadarbspējīgos vakcinācijas, testēšanas un pārslimošanas sertifikātus, jo saskaņā ar šo likumu personām, kuras ir vakcinētas pret Covid-19, to pārslimojušas vai kurām veiktie Covid-19 testi ir negatīvi, ir tiesības pēc pieprasījuma saņemt sadarbspējīgu sertifikātu. Valdība šonedēļ plānojusi izlemt par jauno kārtību, kā šādus sertifikātus izsniegt.

Latvijas armija informē, ka šonedēļ Latgales reģionā norisināsies plānoti sabiedroto spēku iznīcinātāju treniņlidojumi. Tie notiks dienas gaišajā laikā, un iedzīvotājiem, redzot iznīcinātāju pārlidojumu, nav jāuztraucas. Iepriekš Nacionālie bruņotie spēki norādījuši, ka brīžos, kad lidmašīna pāriet uz virsskaņas ātrumu, rodas sprādzienam līdzīgs troksnis, bet tas ir īslaicīgs un nerada kaitējumu. Sabiedrība aicināta izturēties ar sapratni.

Un vēl

Pērn Valsts vides dienests saņēmis vairāk nekā 8 tūkstošai 300 iedzīvotāju ziņojumus par dažādiem vides pārkāpumiem un katrs sestais ziņojums bijis par mežā izmestām nolietotām riepām. Ik gadu ziņojumu skaits aug, arī šajā periodā saņemts par aptuveni 4% vairāk ziņojumu nekā 2022.gadā. Pagājušajā gadā iedzīvotāji ir ziņojuši par dažādiem vides pārkāpumiem, uz Vides SOS tālruni zvanot 3 tūkstoši 891 reizi, Vides SOS mobilajā lietotnē ziņojot 4 tūkstoši 30 reizes un sūtot 389 e-pasta vēstules. Vides dienests saņemto sūdzību piecas aktuālākās tēmas ir neatļauta atkritumu apsaimniekošana un piegružošana, gaisa piesārņošana ar putekļiem un smakām, neatļauta zveja un makšķerēšanas noteikumu pārkāpšana, piesārņojošo darbību uzņēmumu pārkāpumi, kā arī ūdens piesārņojums.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Gada izskaņā Latvijā palielinājies bezdarba līmenis; Apstiprināti dalībnieki Eirovīzijai; un Kam piešķirts gada kukaiņa gods.

Latvijā decembra beigās reģistrētā bezdarba līmenis bija 5,7% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir par 0,3 procentpunktiem vairāk nekā novembra beigās, bet par 0,4 procentpunktiem mazāk nekā 2022.gada beigās, liecina Nodarbinātības valsts aģentūras publiskotā informācija.  Zemākais reģistrētā bezdarba līmenis 2023.gada beigās joprojām bija Rīgas reģionā - 4,3% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir par 0,1 procentpunktu vairāk nekā mēnesi iepriekš, bet augstākais reģistrētā bezdarba līmenis saglabājās Latgales reģionā - 11%, kas mēneša laikā ir kāpums par 0,2 procentpunktiem. Vienlaikus Zemgalē reģistrētā bezdarba līmenis bija 5,5%, kas salīdzinājumā ar novembra beigām ir pieaugums par 0,4 procentpunktiem.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā patlaban visvairāk vakanču ir Rīgā, bet atsevišķos reģionos ar darbinieku piesaisti nav nekādu problēmu - mediķi uz darbu pat stāv rindā, intervijā TV3 atklāja ātrās palīdzības dienesta direktore Liene Cipule. Kopumā dienestā patlaban ir vairāk nekā 200 vakanču, kas ir daudz, tomēr, salīdzinot situāciju ar dažiem gadiem iepriekš, tā ir būtiski uzlabojusies. Cipule sacīja, ka patlaban ir novērojama ļoti liela interese arī par medicīnas izglītību - daudzi grib mācīties par ārsta palīgiem, kas ļauj cerēt, ka nākotnē dienestam izdosies piesaistīt nepieciešamās darbarokas. Cipule atzina, ka šobrīd dienests ļoti koncentrējas uz darbinieku labbūtības veicināšanu, kas arī ir viens no faktoriem, lai motivētu cilvēkus nākt strādāt uz ātrās palīdzības dienestu.

Teātra un kino kritiķa Normunda Naumaņa vārdā nosaukto Gada balvu mākslas kritikā saņēmis dzejnieks un literatūrkritiķis Ivars Šteinbergs, savukārt Jaunās kritiķes veicināšanas balva piešķirta foto mākslas vērtētājai Danielai Zālītei. Žūrija Gada balvai mākslas kritikā bija nominējusi Kristīni Briedi, Gundegu Eveloni, Janu Kukaini, Šteinbergu un Gunu Zeltiņu, novērtējot viņu ieguldījumu kultūras notikumu vērtēšanā pagājušā gada laikā. Žūrijas pamatojumā, piešķirot galveno balvu, teikts, ka Šteinberga recenzijās apvienotas autora prasmes gan akadēmiskajā, gan radošajā rakstīšanā. 

Vairākas arābu valstis un Turcija gatavas ar ASV koordinēt pūliņus, kas vērsti uz Gazas joslas atjaunošanu, palestīniešu anklāva politiskās nākotnes noteikšanu un ilgtermiņa miera un reģiona stabilitātes panākšanu, pavēstījis ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens, kas nule kā ieradies Izraēlā sarunām ar šīs valsts līderiem. ASV galvenais diplomāts atrodas vizītē reģionā un tās gaitā jau apmeklējis Turciju, Grieķiju, Jordāniju, Kataru, Apvienotos Arābu Emirātus un Saūda Arābiju. Vizīti reģionā Blinkens noslēgs ar tikšanos ar Ēģiptes prezidentu. Trīs mēnešu laikā šī ir jau ceturtā Blinkena vizīte Tuvajos Austrumos.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ir apstiprinājis amatpersonu sastāvu delegācijai, kas piedalīsies sarunās par divpusējiem un daudzpusējiem nolīgumiem ar citām valstīm par drošības garantijām Ukrainai. Delegācijas priekšgalā būs prezidenta administrācijas vadītājs Andrijs Jermaks, bet tās sastāvā būs arī Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes priekšnieks Kirilo Budanovs, aizsardzības ministrs Rustems Umerovs un vēl virkne augstu amatpersonu. G7 valstu grupa pērn jūnijā paziņoja par apņemšanos sniegt drošības garantijas Ukrainai, bet augustā Ukraina uzsāka divpusējas sarunas ar ASV par divpusēja līguma izveidi, kas Ukrainai dotu drošības garantijas no ASV. Arī vairums Eiropas Savienības un NATO dalībvalstu ir paudušas apņemšanos sniegt drošības garantijas Ukrainai, lai palīdzētu tai cīņā pret Krievijas agresiju un nepieļautu atkārtotu Krievijas iebrukumu pēc šī kara beigām.

Glābējiem izdevies nogādāt drošībā piecus Slovēnijas alā Križnā iesprostotos cilvēkus. Ārkārtas situāciju radīja negaidītā ūdens līmeņa celšanās šajā ģeoloģiskajā objektā, kas ir slavens ar apakšzemes ezeriem.  Mediķi pēc apskates konstatēja, ka grupas dalībnieki labi pārdzīvojuši negaidīto gūstu, viņiem nav fiziskās veselības problēmu un nav arī nepieciešama psiholoģiskā palīdzība. Savukārt glābēji operāciju nodēvēja par labas sadarbības paraugstundu, jo tā nebūtu iespējama bez kopējām ugunsdzēsēju, citu avārijas dienestu un pašvaldības civilās aizsardzības štāba pūlēm. 

Turpinām ziņas

Dalībai Latvijas Televīzijas dziesmu konkursa "Supernova" pusfinālā žūrija izvēlējusies 15 māksliniekus, kuri 3. februārī televīzijas tiešraidē sacentīsies par iekļūšanu finālā. Starp pusfinālistiem zināmākais mākslinieks ir Dons, bet daudz ir jauno izpildītāju. Konkursa 10 finālistus, kas par uzvarētāja titulu sacentīsies 10. februārī, noteiks žūrija un skatītāji. Konkursa uzvarētājs pārstāvēs Latviju starptautiskajā Eirovīzijas dziesmu konkursā Malmē, Zviedrijā. 

Saeimas Aizsardzības komisija šodien sāk skatīt priekšlikumus "Maskavas nama" pārņemšanas likuma otrajam lasījumam. Līdz ar "Maskavas nama" plānoto pārņemšanu valsts īpašumā jānosaka, ka attiecīgā ēka turpmāk būs paredzēta kultūras un mākslas nozaru jaunrades attīstībai, paredz Kultūras ministrijas iesniegtais priekšlikums. Ēka nākotnē varētu kļūt par visu kultūras un mākslu nozaru jaunrades telpu, kur var sniegt atbalstu kultūras organizācijām un īstenot eksperimentālas idejas un starpdisciplinārus projektus teātra, vizuālās mākslas, dejas, mūzikas un literatūras jomā, tajā, skaitā, paredzot arī atbalstu Latvijas un Ukrainas mākslinieku sadarbībai.

Pēc tā dēvētā "Maskavas nama" pārņemšanas valsts īpašumā, ko Latvija plāno izdarīt ar īpaša likuma pieņemšanu, ir iespējama Krievijas reakcija. Tā Latvijas Radio intervijā pieļāva Saeimas Aizsardzības komisijas vadītājs Raimonds Bergmanis. Viņš gan nekonkretizēja iespējamos Krievijas reakcijas soļus, norādot, ka Krievija ir neparedzama.  Bergmanis apstiprināja izskanējušo informāciju, ka ir divi priekšlikumi, ko pēc tam darīt ar atsavināto Maskavas namu, taču konkrēti nenosauca kādi, jo pastāv iespēja, ka šos priekšlikumus atcels. 

Un vēl

Par 2024.gada kukaini izvēlēta aizsargājama kameņu suga - lielacu kamene. Par gada kukaini 25 gadu laikā Entmologu biedrība daudzinājusi daudzas vērtīgas sugas un pat dzimtas - gan retas, gan bieži sastopamas. Pirmo reizi šīs akcijas vēsturē par gada kukaini kļuvusi bite. Kamenes ir medus bišu dzimtas pārstāves. Kā norāda biedrībā, lai gan latvietis bites domā pazīstam, daudzi ir pārsteigti, uzzinot, ka Latvijā ir aptuveni 300 dažādu bišu sugu no sešām dažādām dzimtām. Interesi un izbrīnu varot raisīt arī fakts, ka lielākā daļa no bitēm nemaz nedzīvo medusbitei raksturīgo dzīvesveidu, bet gan ir zemē alas rokošas vientuļnieces. Lielacu kamene ir kļuvusi par gada kukaini gan tāpēc, ka tā Latvijā un Eiropā ir aizsargājama suga, gan tāpēc, ka simbolizē visu apputeksnētāju apdraudēto stāvokli, ko ietekmē zemes izmantošanas intensifikācija un kukaiņiem piemēroto dzīvotņu un barošanās platību samazināšanās.


Foto: Spodra Purviņa

Atstājiet komentāru