2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 4.janvārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 4.janvārī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Izraidīšana no Latvijas draud vairāk kā tūkstoš Krievijas pilsoņiem; Jēkabpilī aukstajā laikā Nakts patversme atvērta visu diennakti; un Aicina atsaukties asinsdonorus.

Lidostā "Rīga" no šī gada sākuma pasažieru drošības pārbaudes punktā izveidota atsevišķa pārbaudes līnija – ģimenes līnija pasažieriem, kuri ceļo kopā ar bērniem līdz septiņu gadu vecumam. Ģimenes līnija atrodas starp jau esošo ātrās drošības pārbaudes līniju, kuras izmantošana ir maksas pakalpojums, un visiem pasažieriem paredzēto līniju. To varēs izmantot ceļotāji ar bērniem līdz septiņu gadu vecumam, kā arī goda ģimenes kartes īpašnieki ar jebkura vecuma bērniem vai ceļojot bez bērniem. Tāpat terminālī ir uzstādītas gaismas zīmes un citas norādes, kas pasažieriem parādīs ceļu uz ģimenes līniju, ātrās drošības pārbaudes līniju un drošības pārbaudes līnijām, kas paredzētas visiem pasažieriem.

Izraidīšana no Latvijas draud tūkstoš 167 Krievijas pilsoņiem, kuri nav izpildījuši Imigrācijas likuma grozījumu prasības un iesnieguši dokumentus kādas uzturēšanās atļaujas pieprasīšanai dzīvošanai valstī, liecina jaunākā Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē apkopotā informācija. Līdz decembra beigām apkopotā informācija liecināja, ka starp izraidāmajiem aptuveni puse ir vīrieši un tikpat sievietes. Vecuma sadalījums liecina, ka izraidīšana attiektos uz 789 personām, kas ir vecākas par 60 gadiem. Tiek norādīts, ka galīgais to personu skaits, kurām likuma prasību neizpildes dēļ nāksies pamest Latviju, vēl tiks apkopots, jo vakar spēku zaudēja pastāvīgās uzturēšanās atļaujas tiem Krievijas pilsoņiem, uz kuriem attiecas Imigrācijas likuma grozījumi un kuri līdz 2023.gada 31.decembrim nebija iesnieguši pieteikumu Eiropas Savienības pastāvīgā iedzīvotāja statusa pieprasīšanai.

Saslimstība ar gripu Latvijā pagājušajā nedēļā turpināja pakāpeniski pieaugt, savukārt saslimstības līmenis ar Covid-19 stabilizējās, liecina Slimību profilakses un kontroles centra monitoringa dati. Latvijā vērojama Covid-19 gadījumu skaita neliels samazinājums. Laboratoriski apstiprināts 251 Covid-19 gadījums, kur nedēļu iepriekš 276. Reģistrēts 21 Covid-19 pacientu nāves gadījums vecuma grupā "50 gadi un vairāk". Saslimšana ar Covid-19 bieži būtiski saasina jau esošas hroniskās slimības, kuru dēļ nepieciešama hospitalizācija un var pat iestāties nāve. 

Slimību profilakses un kontroles centra monitoringa dati liecina arī, ka pagājušā nedēļā Latvijā vidējā gripas izplatības intensitāte palielinājusies, kaut gripas izplatība vēl nav pārsniegusi epidēmiskā sliekšņa līmeni. Laboratoriski apstiprināti 16 gripas gadījumi, kur visiem paraugiem noteikta A tipa gripa. Pagājušajā nedēļā monitoringā iesaistīto ģimenes ārstu praksēs ar akūtu augšējo elpceļu infekcijas simptomiem kopā bija vērsušies 779 pacienti, no kuriem 44 pacientam noteikta diagnoze "gripa", balstoties uz tipisku klīnisko ainu. Gadījumi reģistrēti piecās lielākajās Latvijas pilsētās arī Jēkabpilī. Augstākā saslimstība ar gripu reģistrēta bērniem līdz 4 gadu vecumam. Lai mazinātu smagas saslimšanas, hospitalizācijas un nāves risku, mediķi aicina vakcinēties. 

ASV nosodījusi divu Izraēlas ministru izteikumus, ka vajadzētu veicināt palestīniešu emigrāciju no Gazas joslas, lai tur varētu atgriezties ebreju kolonisti. ASV Valsts departamenta preses sekretārs Metjū Millers sacīja, ka Vašingtona nosoda Izraēlas ministru Bezalela Smotriča un Itamara Bengvira nesenos paziņojumus, kuros atbalstīta palestīniešu izmitināšana ārpus Gazas. 

Anglijas slimnīcās tā dēvētie jaunākie ārsti vakar sāka sešu dienu streiku, kas būs lielākais Lielbritānijas Nacionālā veselības dienesta vēsturē. Šis streiks seko trīs dienu streikam, ko ārsti rīkoja pirms Ziemassvētkiem. Tiek norādīts, ka jaunākais streiks, kurā varētu piedalīties līdz pat pusei slimnīcās strādājošo, būtiski ietekmēs slimnīcu darbību. Streiks noslēgsies nākamnedēļ, 9.janvārī. Britu mediķu asociācija par šī streika rīkošanu paziņoja decembrī pēc neveiksmīgām sarunām ar valdību. Mediķi paziņoja, ka jaunākajiem ārstiem piedāvāts atalgojumu palielināt par 3% papildus šā gada sākumā jau piešķirtajam algas pielikumam par vidēji 8,8%. Taču mediķi šo piedāvājumu noraidīja, jo nauda tiktu nevienmērīgi sadalīta starp dažādu līmeņu ārstiem un joprojām nozīmētu atalgojuma samazinājumu daudziem ārstiem.

United Airlines lidojuma pasažieriem, kuri cerēja ceļot laikā, lai sagaidītu 2024. gadu divas reizes, gads iesākās ar neveiksmi, raksta cnn.com. Bija paredzēts izlidot no Guamas 2024. gada 1. janvārī un nolaisties Honolulu, Havaju salās 2023. gada 31. decembrī, ceļojot pa laika zonām, lai pasažierus aizvestu gadu atpakaļ. Laika joslu maiņa Jaungada sagaidīšanai nav nekas jauns - katru gadu daži lidojumi piedāvā pasažieriem iespēju atkārtoti svinēt gadu miju, un arī aviokompāniju apkalpes locekļi dažkārt atzīmē šo notikumu vairākas reizes viena lidojuma laikā. Taču šoreiz pasažierus gaidīja vilšanās. Lidojums aizkavējās - tas izlidoja no Guamas tikai pulksten 1:49 un ieradās Honolulu 1. janvārī pulksten 0:34, nokavējot atpakaļskaitīšanu. 

Turpinām ziņas

Lai nodrošinātu patvērumu no sala cilvēkiem bez noteiktas dzīves vietas, Jēkabpils Sociālā dienesta Nakts patversmē šajās dienās ir atļauts uzturēties visu diennakti. Sarunā ar Radio1 patversmes vadītāja Janīna Smirnova stāsta, ka patlaban nakts patversmē ir apmēram 15 patstāvīgi klienti, taču iespēju patverties telpās no aukstā laika arī dienas laikā, ne visi izmanto, piemēram, vakar to izmantoja deviņi bezpajumtnieki. Pārējie, arī aukstajā laikā, turpinot klaiņošanu. Patlaban visi klienti jeb personas bez noteiktas dzīvesvietas ir vīrieši. Patversmes klientiem tiek nodrošinātas brokastis un vakariņas, kā arī silta tēja.

Jēkabpils slimnīcā pēdējo dienu laikā ievietoti divi no sala cietuši vīrieši. SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” valdes priekšsēdētājs Ervīns Keišs sarunā ar Radio1 sacīja, ka pēdējo divu dienu laikā uz slimnīcu atvesti divi jauni vīrieši – 27 un 45 gadus veci, kas cietuši no apsaldējumiem. Cietušie uz slimnīcu atvesti jau bezsamaņas stāvoklī un apsaldējumi esot smagi,  viņi ievietoti reanimācijas nodaļā.

Mediķi norāda, ka visbiežāk cilvēkiem apsalst plaukstas un pēdas, taču šādā laikā esot iespējams apsaldēt arī seju. Visbiežāk iedzīvotāji iegūst apsaldējumus alkohola reibumā, tajā skaitā arī ļoti šādā laikā jāuzmanās tiem cilvēkiem, kuriem ir dažādi jušanas traucējumi.  Ja tomēr kaut kas noticis, nepieciešams nekavējoties vērsties pie ārsta. Tāpat arī domājot par līdzcilvēkiem, neatkarīgi no tā, kāpēc un kāds cilvēks tiek pamanīts ārā, guļot uz zemes, ir jāiet pie viņa klāt un jāvēršas pēc palīdzības, zvanot pašvaldības policijai vai neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam, it sevišķi šobrīd, kad ārā ir ļoti auksts laiks.

Aukstajā laikā Pārtikas un veterinārais dienests aicina dzīvnieku īpašniekus būt vērīgiem un atbildīgiem, rūpējoties par saviem dzīvniekiem. Dienestā uzsver, ka suņi, kas dzīvo tikai ārā un aukstajā laikā ir atstāti bez pienācīgas aprūpes, ir uzskatāmi par atstātiem bezpalīdzīgā stāvoklī un šāda darbība var tikt kvalificēta kā cietsirdīga izturēšanās pret dzīvnieku un to saimniekus var saukt pie atbildības. Dienestā informē, lai dzīvniekus pienācīgi pasargātu no aukstuma iedarbības, suņu būdas ir jānosiltina un ārā esošie mājdzīvnieki jānodrošina ar siltu ēdienu un ūdeni.

Un vēl 

Valsts asinsdonoru centrs šobrīd gaida visu asinsgrupu donorus, taču īpaši aicina atsaukties 0+, 0- un B- grupu donorus. Centra direktore Egita Pole intervijā Latvijas Radio norāda, ka slimnīcu pieprasījums pēc asins komponentiem vienmēr ir ļoti augts un krājumi izsīkt strauji, tāpēc ikviens tiek aicināts arī turpmāk ziedot asinis.

Jēkabpilī tuvākās asins donoru dienas būs 8. un 22. janvārī. Donoru dienas notiks Jēkabpils stadiona telpās jeb stadiona tribīņu ēkā Brīvības ielā 289, no pulksten deviņiem līdz vieniem dienā.  Lai dotos uz asins ziedošanas vietu, galvenais ir laba pašsajūta un vēlme palīdzēt. Pēc reģistrēšanās potenciālajam donoram jāaizpilda neliela anketa, kam seko saruna ar ārstu, temperatūras un asinsspiediena mērījumi, kā arī hemoglobīna pārbaude. Ja visi rādītāji ir labi, tad donors aicināts doties uz asins ziedošanu. Lai ziedotu asinis, līdzi jābūt derīgam personu apliecinošam dokumentam.
 
Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties:Latvijas virtuve atzīta par vienu no negaršīgākajām pasaulē; Jēkabpils pašvaldībā labā vai apmierinošā stāvoklī ir mazāk nekā trešdaļa tiltu; un Sākusies akcija “Neapēd zemeslodi”.

Kopš trešdienas pēcpusdienas daudzviet Latvijas dienvidaustrumu pusē uzsniguši aptuveni desmit centimetri sniega, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati. Šodien piecos rītā biezākais sniegs novērojumu staciju laukumos bija 11 centimetri Jēkabpilī un Madonā, deviņi centimetri Skrīveros un Līvānu novada Rožupē, astoņi centimetri Krāslavas novada Piedrujā, kā arī septiņi centimetri Dagdā un Rēzeknē. Novērojumu stacijās valsts rietumu pusē, kā arī Rīgā un citviet Vidzemes piekrastē sniega nav vai arī tā biezums nesasniedz vienu centimetru. Tuvākajās diennaktīs Latvijas austrumu daļā sniega biezums sasniegs 20-30 centimetrus un gaisa temperatūra var noslīdēt zem -30 grādiem, liecina jaunākās laika prognozes. Plašākā un stiprākā snigšana gaidāma piektdienas naktī un dienas pirmajā pusē, savukārt no jūras nākoši mākoņi ļoti stipru snigšanu atsevišķās vietās izraisīs piektdien un sestdien.

Satiksmes ministrijas kontrolētais  "LDz Cargo" ir lielākais Krievijas graudu pārvadātājs. Tā peļņa, kaut nedaudz samazinājusies, aizvien ir gana pieklājīga. Turklāt to veido pamatā ieņēmumi no pārvadātajām kravām, no kurām vairāk nekā puse ir tieši no Krievijas un Baltkrievijas. Šīm valstīm noteiktās sankcijas uzņēmums nepārkāpj, tomēr tā sadarbība ar agresorvalsti raisa jautājumus par uzņēmuma un arī Latvijas valsts ētiku un morāli. Satiksmes ministrs Kaspars Briškens uzskata – Krievijas un Baltkrievijas graudu import s un tranzīts būtu iekļaujams Eiropas Savienības sankciju sarakstā. Ministrs sola, ka ar datiem, kuros tiktu aplēsti zaudējumi, aizliedzot šo graudu pārvadāšanu, viņš vispirms dosies uz valdību, kā arī mēģinās pārliecināt Eiropas Savienības partnerus par to, ka šāds tranzīts un imports būtu iekļaujams sankciju sarakstā un aizliedzams. Visticamāk, gan, ka šie lēmumi nebūs ātri.

Situācija ar čigānu organizācijām Latvijā atgādina bandītu laikus pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados, tādu viedokli aģentūrai LETA pauda Latvijas romu prezidents Osvalds Jezdovskis. Viņš norādīja, ka janvārī vai februārī Latvijas pilsētās notiks čigānu protesti, tajā skaitā aicinot Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču un Ministru prezidenti Eviku Siliņu iesaistīties, lai aizstāvētu Latvijas Čigānu federāciju no grupējumiem, kuri "monopolizējuši valsts finansējumu", kam jābūt izlietotam romu labā. Jezdovskis akcentēja, ka patlaban grūtības Latvijā ir daudziem, ne tikai čigāniem. Taču tās čigānu organizācijas, kuras ietilpst Latvijas Čigānu federācijā, grib uzstāt uz to, lai finansējums, kas no valsts tiek atvēlēts romiem, pie romiem arī nonāk un ir pareizi sadalīts.

Kārtējo triecienu pa pašapziņu piedzīvojusi Latvijas virtuve, kas Eiropas kulinārijas kartē ierindojusies pašās beigās – aiz mums ir tikai Malta un Islande, kamēr pirmajā vietā lepni gozējas Itālija. Igaunija ir tikai vienu pozīciju augstāk nekā Latvija, kamēr Lietuva ir stipri tuvāk Eiropas "garšīgākajām" valstīm, pārliecinoši apsteidzot Lielbritāniju, gandrīz visu Skandināviju, kā arī daļu Balkānu valstu un pasaules garšīgāko valstu vidū ieņemot 38. vietu. Specializētais kulinārijas portāls "Taste Atlas" publiskojis 2023./2024. gada 100 labākās pasaules virtuves, un šajā sarakstā Latvijas nav. Mūsu ēdienu novērtējums ir par zemu, lai tiktu iekļauts topā, tas redzams tikai šā paša portāla izveidotajā Eiropas kartē, kurā ar atzīmi 3.63 esam trešajā vietā no beigām, apsteidzot tikai Maltu (3,62) un Islandi (3.42). Tops veidots, balstoties uz vairāk nekā 270 tūkstošiem ēdienu vērtējumu un vairāk nekā 80 tūkstošiem pārtikas produktu vērtējumu, izrēķinot vidējo no katras valsts 50 visaugstāk novērtētajiem ēdieniem un produktiem.

Ukraina un Krievija veikušas karagūstekņu apmaiņu, kuras gaitā atbrīvoti simtiem karavīru. Mājās atgriezušies 230 ukraiņu, kas pabijuši Krievijas gūstā, savukārt Ukraina atbrīvoja 248 sagūstītās Krievijas militārpersonas. Ukrainas amatpersonas informē, ka šī bijusi lielākā karagūsteķu apmaiņa kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma pirms gandrīz diviem gadiem.  Ukrainas amatpersonas vēsta, ka kopš pilna mēroga Krievijas iebrukuma sākuma Ukrainai no Krievijas gūsta izdevies atgūt 2 tūkstoši 828 savus pilsoņus.

Eiropas Centrālā banka paziņojusi, ka šogad pārbaudīs banku spēju reaģēt uz kiberuzbrukumiem, un šie būs pirmie šāda veida tā dēvētie banku stresa testi eirozonā. Šajā pārbaudē tiks pieņemts, ka banku skāris sekmīgs kiberuzbrukums, kas ietekmē tās ikdienas darbību, norāda ECB. Tiks pārbaudīta centrālās bankas tieši pārraudzīto 109 banku spēja reaģēt un atgūties no kiberuzbrukuma, nevis to spēja šādu uzbrukumu novērst. Savukārt 28 bankas no visas eirozonas tiks pakļautas stingrākām pārbaudēm, kurās tiks padziļināti izvērtēti riski, kas saistīti ar kiberuzbrukuma radītās ietekmes izplatīšanos citās nozarēs.

Lielais aukstums ir nodarījis postījumus Somijā un Zviedrijas ziemeļos. Lai gan aiz polārā loka ziemā aukstums ir ierasts, šis janvāris Zviedrijā ir kļuvis par aukstāko 25 gadu laikā. Zemākā temperatūra naktī uz trešdienu sasniedza -43,6 grādus. Aukstuma rekordi pārspēti arī Somijas ziemeļos, kur otrdienas naktī fiksēti -38,7 grādi. Lielā sala dēļ Zviedrijas pasažieru vilcienu kompānija "Vy" ir paziņojusi, ka tā ir atcēlusi visus vilcienus uz ziemeļiem no Ūmeo pilsētas. Zviedrijas ziemeļos nekursē arī vietējie autobusi. Lielais aukstums Somijā un Zviedrijā varētu turpināties līdz nedēļas beigām.
 
Turpinām ziņas

Jēkabpils pašvaldībā mazāk nekā trešdaļa tiltu ir labā vai apmierinošā stāvoklī. Pēc Jēkabpils novada pašvaldības pasūtījuma visiem 50 pašvaldības tiltiem veiktas inspekcijas, lai noskaidrotu pašvaldībai piederošo tiltu stāvokli. Tikai trīs tilti ir labā un ļoti labā stāvoklī, apmierinošā stāvoklī ir 11 tilti. Pašvaldībā 15 tilti ir sliktā stāvoklī ar bojājumiem, kas 10 gadu laikā progresēs līdz kritiskam līmenim. Tilti ar kritiskiem bojājumiem, kas ietekmē tiltu nestspēju un/vai satiksmes drošību, ir astoņi, bet pieciem tiltiem nepieciešams ieviest satiksmes ierobežojumus: bet tiltam Rogas - Ķesteri šobrīd ekspluatāciju nepieciešams paredzēt vieglajam transportam līdz 2,5 tonnām, pārējiem četriem - līdz 30 tonnām. Pēc inspekcijas veikšanas ir secināts, ka astoņiem pašvaldības tiltiem būtu jāplāno veikt speciālo inspekciju, kas sevī ietver ģeotehnisko izpēti, pārbaudīt tilta konstrukcijas ar slodžu modeļiem, noteikt, ar kādu kopējo transportlīdzekļa masu tonnās un maksimālo ass slodzi iespējama tālāka tilta ekspluatācija. 

Diemžēl līdzekļu trūkuma dēļ tilti pašvaldībā tiek uzturēti minimālā apjomā, piemēram, veicot bedrīšu lāpīšanu vai veicot tikai sīkus remontdarbus, lai nepasliktinātu tilta stāvokli, skaidro pašvaldībā. Iemesls tiltu uzturēšanas atstāšanai novārtā ir līdzekļu trūkums, jo tiltu atjaunošanas vai remontdarbu izmaksas ir lielas un pašvaldībai nav iespējas rast līdzekļus visu tiltu atjaunošanai vai remontēšanai. Lai visus pašvaldības tiltus atjaunotu pēc minimālās programmas, būtu nepieciešami 1,3 miljoni eiro, bet, lai atjaunotu un pilnīgi savestu tos kārtībā, būtu nepieciešami vairāk nekā 11 miljoni eiro. 
 
Un vēl

Līdz ar Jaunā gada sagaidīšanu sācies arī ikgadējais dabai draudzīgas ēšanas izaicinājums "Neapēd zemeslodi!", kuram pieteikušies jau vairāk nekā 9 tūkstoši cilvēku, un dalībnieku skaits turpina pieaugt, informēja "Neapēd zemeslodi!" organizatore Lilita Kenta.  Izaicinājuma pārstāvji skaidroja, ka "Neapēd zemeslodi!" dalībnieki izaicinājuma laikā apgūst un izmēģina dabai draudzīgāku un veselīgu uzturu, ikdienā patērējot mazāk dzīvnieku un vairāk augu izcelsmes produktu. Dalībnieki mēneša garumā ik dienu e-pastā saņem dažādu ēdienu receptes un praktisku informāciju veselīga un dabai draudzīga uztura ieviešanai. Dalībai izaicinājumā ikviens interesents joprojām var pieteikties organoizācijas mājaslapā neapedzemeslodi.lv.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Eiroparlamenta vēlēšanās gaidāma liela politiskā turbulence; Mainīta Jēkabpils ģimenes ārsta Gunta Baloža prakses atrašanās vieta; un Par 2024.gada sēni izraudzīta zilzaļā hlorociborija.
 
Eiropas Parlamenta vēlēšanas šovasar solās būt interesantas – gaidāma diezgan liela politiskā turbulence visā politiskajā spektrā, intervijā Latvijas Radio vērtēja politologs Juris Rozenvalds. Pirmkārt, "politiskā turbulence" būs nacionālajā flangā, kur nopietnu konkurenci Nacionālajai apvienībai var veidot Jaunā konservatīvā partija, iesaistot savā sarakstā dzejnieci Liānu Langu. Vienlaikus Nacionālā apvienība cītīgi gatavojas vēlēšanām, lai gan neesot saprotams, kādēļ uz deviņām vietām izvirzīts divtik kandidātu. Tāda pati turbulence varētu būt arī kreisajā flangā, kas orientējas uz krievvalodīgo vēlētāju, kur "Saskaņai" ir grūti laiki, bet līderis Nils Ušakovs izvērš diezgan aktīvu kampaņu, bet šeit var konkurēt "Stabilitātei!". Tā kā Latvijas Krievu savienības līdere Tatjana Ždanoka vairs nedrīkst kandidēt, šī vieta ir tukša. Nav zināms, vai to spēs aizpildīt pašreizējie Latvijas Krievu savienības pārstāvji.
 
Arī politiskā spektra centrā būs liela stīvēšanās, ņemot vērā, ka "Jaunā Vienotība" pašreiz sabiedrības vērtējumā neatrodas vislabākajā pozīcijā, lielā mērā pateicoties Krišjāņa kariņa lidojumiem. Tādējādi Rozenvalds apšauba, ka "Jaunā Vienotība" varētu atkārtot 2014. gada vēlēšanu panākumu, iegūstot teju pusi balsu. Intrigu rada arī Latvijas vēlētāju līdzdalības līmenis, jo līdz šim visās Eiroparlamenta vēlēšanas, izņemot vienas – 2009. gadā –, tas bija zemāks nekā vidēji Eiropas savienībā. Pagaidām gan aptaujas rāda, ka vēlētāju intereses līmenis ir zems. Jau ziņots, ka Eiroparlaenta vēlēšanas Eiropas Savienības dalībvalstīs notiks no 6. līdz 9. jūnijam.

Ekspertīzē nav konstatētas vardarbīgas nāves pazīmes Annas Jansones bērnam, kuru bez mātes atrada pērn novembrī automašīnā mežā Jelgavas novadā. Policija ir saņēmusi ekspertu atzinumu par zīdaiņa nāves iemeslu, un eksperti konstatējuši, ka bērns miris 1.novembrī no zīdaiņu pēkšņās nāves sindroma. Vardarbības pazīmes bērnam nav konstatētas, kā arī organismā nav atrastas ķīmisku vielu paliekas. Kriminālprocess par bērna nāves faktu joprojām ir aktīvs, jo izmeklētājiem vēl ir jāveic atsevišķas procesuālās darbības. Tikmēr pazudusī Jansone aizvien nav atrasta. Patlaban tiek strādāts vairākos virzienos, tiek pārbaudīta informācija. Ņemot vērā laikapstākļus, šobrīd fiziski iespējamā pazušanas vieta netiek pārmeklēta, bet, ja policijas rīcībā esošā informācija norādīs uz tādu nepieciešamību, noteikti uzreiz tikšot reaģēts.

Šodien "BBstudios" paviljonā Rīgā tika izziņoti nacionālās kino balvas "Lielais Kristaps" nominanti. Balva par mūža ieguldījumu tiks piešķirta filmu māksliniecei Ievai Romanovai. Visvairāk – divpadsmit – nomināciju saņēmusi daudzsēriju filma "Padomju džinsi", kas pirmizrādi piedzīvos drīzumā, deviņas nominācijas piešķirtas spēlfilmai "Melnais samts", bet nominācijām bagātākā dokumentālā filma ir "Latvijas kods. Einaratīvs", kas uz balvu pretendē sešās kategorijās. Turpmāko mēnesi nominantus vērtēs starptautiska žūrija, un uzvarētāji tiks paziņoti balvas pasniegšanas ceremonijā 4. februārī.
 
ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens rīt dosies uz Tuvajiem Austrumiem, pieaugot bažām par to, ka Izraēlas karš pret "Hamās" teroristiem var izplesties ārpus Gazas joslas robežām. Satraukumu par situāciju reģionā palielinājuši nāvējošie sprādzieni Irānā, kā arī "Hamās" līdera nogalināšana Libānā. Piektdien reģionā ieradīsies ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens, kurš apmeklēšot vairākas valstis, tajā skaitā Izraēlu. Tā būs Blinkena ceturtā vizīte Izraēlā kopš oktobra, kad sākās karš Gazas joslā. Bet šodien Izraēlā ir jāierodas ASV prezidenta īpašajam sūtnim Eimosam Hohsteinam. Blinkena un Hohsteina vizīšu galvenais nolūks būs mazināt spriedzi starp Izraēlu un Libānā bāzēto radikālo kustību "Hizbullāh", kas kopš Gazas kara sākuma ir pastiprinājusi uzbrukumus Izraēlas ziemeļiem.
 
Londonas Universitātes zinātnieki kārtējo reizi guvuši apstiprinājumu faktam, ka pat nelielas fiziskas aktivitātes būtiski uzlabo sirds veselību. Vislietderīgākās ir pastaigas, skriešana, braukšana ar velosipēdu, bet noder arī vienkārša stāvēšana kājās.  Londonas Universitātes zinātnieki vēlējās noskaidrot, kā dažādi mobilitātes modeļi 24 stundu laikā ietekmē sirds veselību. Nav noslēpums, ka mazkustība ir neveselīga, un pozitīvs efekts ir pat sēdēšanas aizstāšanai ar stāvēšanu 10 minūšu garumā. No 15 tūkstošiem cilvēku visā pasaulē iegūtie dati arī liecina, ka kājās stāvēšana divas stundas ir līdzvērtīga piecas minūtes ilgai skriešanai vai  riteņbraukšanai. Vēl lielāku efektu iespējams panākt līdz 40 minūtes ilgā ātrā pastaigā, kas ir lieliska "sporta zāle" mūsu sirdij. Tikmēr Pasaules Veselības organizācijas apstiprinātās vadlīnijas iesaka cilvēkiem katru nedēļu veikt vidēji smagas vai enerģiskas fiziskās aktivitātes vismaz 150 minūtes jeb divas ar pusi stundas.
 
Turpinām ziņas

Ģimenes ārsts Guntis Balodis informē, ka no šī gada viņš savus pacientus pieņem jaunā vietā - Vecpilsētas doktorātā, Jēkabpilī, Brīvības ielā 144, ieeja no Ostas ielas puses. Personām ar kustību traucējumiem – ieeja no pagalma puses. Darba laiks iestādei darba dienās ir no pulksten 8 līdz četriem pēcpusdienā,  bet ceturtdienās no pulksten 11 līdz septiņiem vakarā. Jau ziņots, ka no pagājušā gada 1. novembra ģimenes ārste Viktorija Grebņeva izbeidza līgumattiecības ar dienestu un pie viņas reģistrētie pacienti tika atreģistrēti. Pacienti, kas dzīvoja prakses darbības pamatteritorijā varēja pārreģistrēties pie ģimenes ārsta Gunta Baloža, kas ir prakses darbības pamatteritorijas pārņēmējs. Līdz šim prakse atradās Viestura ielā. No šī gada ir mainīta prakses atrašanās vieta un šobrīd tā atrodas Vecpilsētas laukumā.

Kultūras nozares profesionāļi aicināti pieteikt projektus Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas "Programmas "Latvijas skolas soma" satura radīšana" konkursam. Kā ierasts, šajā konkursā sagaidām projektu pieteikumus tādu kultūras norišu izveidei, kuru vēstījums ir aktuāls un atbilstošs bērnu un jauniešu auditorijai, kā arī ilgstoši un regulāri pieejamas atbilstošajam vecumposmam. Pieteikumu pieņemšana notiek līdz 2. februārim. Konkursa finansējuma apjoms ir 80 tūkstoši eiro. Konkursa mērķis ir sekmēt tādu klātienē notiekošu profesionālās mākslas un kultūras norišu, tajā skaitā mobilo, radīšanu, kas kultūrizglītības programmā "Latvijas skolas soma" dod iespēju regulāri iepazīt daudzveidīgas Latvijas kultūras vērtības un laikmetīgās izpausmes.
 
Un vēl

Mikologu biedrības balsojumā 2024.gada sēnes godu ieguvusi zilzaļā hlorociborija. Zilzaļo hlorociboriju mikologi raksturo kā mazu, krāšņu un noderīgu sēni. Tā ir Latvijā bieži sastopama, tomēr maz ievērota un maz pētīta. Sēnes iekrāsotu koksni var izmantot daiļamatniecībā, no tās iegūto zilzaļo pigmentu ksilindeīnu var izmantot mūsdienīgajās zaļajās tehnoloģijās, elektronikā. Sēnes sīko kausveida vai lāpstiņveida augļķermeņu izmērs ir līdz vienam centimetram diametrā, tomēr tie parasti aug grupās un košās krāsas dēļ ir viegli pamanāmi. Sēne nav lietojama uzturā, bet tai ir vairākas pielietojuma iespējas citās jomās. Zilzaļo koksni izmanto amatniecībā, piemēram, intarsijā. Itālijā zaļās koksnes lietošanas vēsture sniedzas līdz pat 15.gadsimtā veidotām intarsijām. Latvijā to savā daiļradē ir izmantojis koktēlnieks Pēteris Graudulis. Zilzaļo hlorociboriju mēģina pielietot arī dzijas un auduma krāsošanā. Patlaban zinātnieki pēta hlorociborijas zaļā pigmenta ksilindeīna izmantošanas iespējas optoelektronikas jomā, pigmentam ir potenciāls pielietojums kā perspektīvam organiskas izcelsmes pusvadītājam.

Atstājiet komentāru