2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 29.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 29.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā nabadzības riskam pērn bija pakļauti 22,5% iedzīvotāju; Cik jēkabpiliešiem izmaksājis apkures kvadrātmetrs oktobrī un novembrī? Un Kāds bijis 2023.gads sinoptiķu vērtējumā?

Latvijā nabadzības riskam 2022.gadā bija pakļauti 419 tūkstoši iedzīvotāju jeb 22,5%, kas ir tik pat, cik 2021.gadā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes 2023.gadā veiktās iedzīvotāju aptaujas dati. Statistikas pārvaldē norāda, ka šo iedzīvotāju rīcībā esošie ienākumi pagājušajā gadā bija zem nabadzības riska sliekšņa. Visvairāk jeb 40,1% nabadzības riskam bija pakļauti vecākā gadagājuma iedzīvotāji vecumā no 65 gadiem. Īpaši nabadzības riskam bija pakļauti vientuļie vecākā gadagājuma iedzīvotāji. Tāpat augsts nabadzības risks bija starp pilngadīgiem bezdarbniekiem un mājsaimniecībām ar vienu pieaugušo un apgādībā esošiem bērniem. Pagājušajā gadā, palielinoties rīcībā esošajiem ienākumiem, pieauga arī nabadzības riska slieksnis, sasniedzot 563 eiro mēnesī vienas personas mājsaimniecībai, kamēr 2021.gadā tie bija 513 eiro mēnesī. 

Portālā "manabalss.lv" savākti ap 10 tūkstoši parakstu iniciatīvai par papildu nodokļa uzlikšanu tiem darījumiem, kad uzņēmēji turpina sadarbību ar Krieviju. Fonds "Uzņēmumi mieram" rosina ieviest 90% ieturējuma nodokli visiem maksājumiem uz Eiropas Savienības "melnā saraksta" jurisdikcijām, ieskaitot Krieviju. Šāds nodoklis būtu piemērojams arī uz trešo personu bankas kontos iemaksātām summām "melnā saraksta" jurisdikcijās. Iniciatīvas autori mudina noteikt aizliegumu Valsts ieņēmumu dienesta darbiniekiem dot atļauju nepiemērot ieturējuma nodokli Krievijas uzņēmumiem, kā arī VID publiskot summas, par kurām līdz šim nav piemērots ieturējuma nodoklis Krievijas uzņēmumiem.

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome liegusi pieeju visām ar "Yandex" saistītajām vietnēm Latvijā, tā tviterī paziņojis padomes priekšsēdētājs Ivars Āboliņš. Līdz ar to turpmāk būs liegta pieeja arī vietnei "Yandex Music", kurā Latvijā bez maksas pieejami arī Krievijā radīti Eiropas Savienības sankcijām pakļautu personu raidieraksti jeb podkāsti un tamlīdzīgs saturs. Jau ziņots, ka ar padomes pērnā gada 7.aprīļa lēmumu nolemts arī ierobežot Latvijā pieejamo tīmekļa vietni "yandex.ru", liedzot piekļuvi šīs tīmekļvietnes domēna vārdiem vai interneta protokola adresēm un ierobežot piekļuvi Latvijas teritorijā pieejamās "yandex.ru" dublējošām spoguļlapām. Nepiekrītot šim lēmumam, SIA "Yandex" vērsās Administratīvajā rajona tiesā, kas rakstveida procesā pieteikumu skatīs 2024.gada 29.februārī.

Izraēlas un "Hamās" karš Gazas joslā radījis bažas par plašāku reģionālo konfliktu, jo arvien regulārākas kļūst apšaudes starp izraēliešu un "Hizbullāh" spēkiem. Par to liecina arī Jemenas hutiešu nemiernieku uzbrukumi kuģiem Sarkanajā jūrā, vēsta ziņu aģentūra AFP. Visus trīs kaujinieku grupējumus atbalsta Irāna. Izraēlu trešdien brīdināja Irānas Islāma revolucionārās gvardes korpuss, ka tā vai tās sabiedrotie veiks "tiešas darbības", lai atriebtos par gvardes vecākā komandiera Razi Musavi nogalināšanu. Viņš pirmdien gāja bojā Izraēlas raidītās raķetes triecienā Sīrijā, vēsta Irānas ziņu aģentūra "Mehr". Aizvadītajās dienās Izraēlas armijas preses sekretārs Daniels Hagari arī norādīja uz arvien pieaugošo "Hizbullāh" aktivitāti reģionā.  Tiek norādīts arī  uz iespējamu "kauju paplašināšanos ziemeļos" gar Libānas robežu, kur kopš kara sākuma Gazā ir notikušas atkārtotas apšaudes starp Izraēlas karaspēku un "Hizbullāh" kaujiniekiem.

ASV prezidenta Džo Baidena administrācija ar Ukrainas vadību spriež par Ukrainas Bruņoto spēku pāriešanu uz dziļāku aizsardzību valsts austrumos, vēsta izdevums "Politico", atsaucoties uz vairākām Eiropas un ASV amatpersonām. Izmaiņas ir vērstas uz to, lai pastiprinātu Kijivas pozīcijas un nodrošinātu tai "spēcīgākas kārtis" sarunās ar Maskavu. Oficiālu izmaiņu Baltā nama retorikā nav. Šobrīd ASV spriež ar Ukrainas vadību par variantu, kas paredz ieņemt dziļākas aizsardzības pozīcijas. Baltā nama plāni nozīmē pretgaisa aizsardzības pastiprināšanu un šķēršļu izbūvi līdzās frontes līnijai, kā arī prettanku šķēršļu izbūvi līdzās robežai ar Baltkrieviju.

Turpinām ziņas

SIA “Jēkabpils siltums” publiskojis informāciju par apkures izmaksām oktobrī un novembrī. Vienas megavatstundas siltumenerģijas cena oktobrī bija 96,56 eiro bez PVN. Tikmēr vidēji viens apkures kvadrātmetrs oktobrī izmaksāja 0,84 eiro bez PVN. Savukārt vienas megavatstundas siltumenerģijas cena oktobrī bija 63,61 eiro bez PVN. Tikmēr vidēji viens apkures kvadrātmetrs novembrī izmaksāja 1,31 eiro bez PVN. Visdārgāk apkure oktobrī izmaksājusi mājā Brīvības ielā 2h/2, kur iemītnieki par apkuri maksāja – 1,47 eiro par kvadrātmetru. Savukārt novembrī visdārgāk apkure izmaksājusi mājā Brīvības ielā 2h/2, kur iemītnieki par apkuri maksāja – 2,50 eiro par kvadrātmetru bez PVN. Tikmēr vismazākie rēķini par apkuri oktobrī bijuši jāmaksā mājai Slimnīcas ielā 12  – 0,98 eiro bez PVN par apkures kvadrātmetru, bet novembrī vismazākie rēķini bijuši mājām Ķieģeļu ielā 13b un Ziemeļu 6, abās  – 0,53 eiro bez PVN par apkures kvadrātmetru.  Plašāk par to, cik katrā mājā, kurai apkuri nodrošina SIA “Jēkabpils siltums” izmaksājis apkures kvadrātmetrs oktobrī un novembrī skatieties  SIA “Jēkabpils siltums” sagatavotajās tabulās, kas publicētas portālā radio1.lv.

Salīdzinot ar aizvadīto gadu, 2023. gadā Latvijā ievērojami pieaudzis tālsatiksmes autobusu pasažieru skaits. Mihals Lemans,“FlixBus” rīkotājdirektors Baltijas valstīs, norāda, ka ekonomiskās lejupslīdes apstākļos cilvēki vēlas ietaupīt finanšu līdzekļus. Latvijā tālsatiksmes autobusu operators “FlixBus” nodrošina astoņus tālsatiksmes galamērķus, un šogad populārākie no tiem bijuši - Tallina, Viļņa un Kauņa. Lemans norāda, ka autobusu pasažieru skaita pieaugums atspoguļo divas galvenās tendences, proti, patērētāji meklē izdevīgākās jeb lētākas ceļošanas iespējas un videi draudzīgākās alternatīvas lidojumiem.

Un vēl

2023. gads kļuvis par trešo siltāko, kopš Latvijā veic laikapstākļu novērojumus, liecina provizoriska Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija. Gada spilgtāko notikumu vidū ir lielgraudu krusa augustā, Jēkabpils plūdi janvārī, liels sausums pavasarī un vasaras sākumā, kā arī garā vasara, kas turpinājās vēl septembrī – siltākajā septembrī, kāds Latvijā piedzīvots. Šajā gadā Latvijā tika pie karstākās nakts rekorda, kā arī gads iesākās ar nebijušu temperatūru – Daugavpilī bija 11,1 grāds, kas ir augstākā temperatūra, kāda Latvijas teritorijā janvārī fiksēta.

Tikmēr metereologs Jānis Trallis vietnē "X" publicējis laika prognozi janvārim. Viņš raksta, ja vēl 29.-30.decembrī Latvijā gaidāms silts un lietains laiks un upēs no jauna celsies ūdens līmenis, tad jau janvāra sākumā, visticamāk, pastiprināsies sals, valsts austrumos gaisa temperatūra brīžiem pat var noslīdēt nedaudz zem -20 grādiem.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Par "Gada Eiropas cilvēku Latvijā" atzīta medicīnas māsa, pirmā ārzemju seržante Ukrainas armijā Cīrule; Latvijā pieaug saslimstība ar gripu; un Jēkabpilī Jaungada naktī būs salūts.

Par "Gada Eiropas cilvēku Latvijā" atzīta Latvijas medicīnas māsa, pirmā ārzemju seržante Ukrainas armijā, brīvprātīgo aizstāvju bataljona "Karpatska Sič" galvenā mediķe Sarmīte Cīrule. Titula ieguvēja tika noskaidrota sabiedrības balsojumā, kurā "Top 3" kandidāti bija Latvijas hokeja komandas kapteinis Kaspars Daugaviņš, Druvas vidusskolas direktors Sergejs Beļkevičs un Cīrule. Svinīgajā apbalvošanas ceremonijā titula ieguvēja klātienē nepiedalījās, jo atrodas Ukrainas frontē. Iesūtītajā uzrunā Cīrule klātesošajiem pauda pateicību par katru balsi, jo tas apliecina sabiedrības iesaisti un atbalstu Ukrainai, spēju ieraudzīt to, kas notiek tepat kaimiņos.

Uz Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora amatu turpina pretendēt divas kandidātes, no kurām konkursa komisijai un finanšu ministram būtu jāizraugās viena, kuru virzīt Ministru kabinetā apstiprināšanai amatā. Šīs kandidātes ir Valsts zemes dienesta ģenerāldirektore Vita Narnicka un VID Nodokļu pārvaldes direktora pienākumu izpildītāja Baiba Šmite-Roķe, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija. Konkursa noslēgumā augstāko novērtējumu guvušais pretendents tiks virzīts Ministru kabineta apstiprinājumam.

Elektroenerģijas vidējā cena novembrī Latvijā salīdzinājumā ar oktobri palielinājās par 20%, jaunākajā AS "Latvenergo" Elektroenerģijas tirgus apskatā norāda kompānijas Tirdzniecības daļas finanšu produktu speciāliste Inga Salceviča. Viņa atzīmē, ka 2023.gada novembrī "Nord Pool" biržā elektroenerģijas cena pieauga gandrīz visos tirdzniecības apgabalos. Baltijas valstīs vidējā cena vienoti bija 105,2 eiro par megavatstundu, kas ir pieaugums par 20% salīdzinājumā ar oktobri. Ikstundu cenas Baltijā pagājušajā mēnesī svārstījās no 3,06 eiro par megavastundu līdz 777,18 eiro par megavastundu. Kopumā "Nord Pool" sistēmas cena novembrī kāpa 2,8 reizes salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi, sasniedzot vidēji 74,58 eiro par megavastundu.

ANO augstais cilvēktiesību komisārs Folkers Tirks paziņojis par strauju cilvēktiesību situācijas pasliktināšanos Izraēlas okupētajā Rietumkrastā. Tirks norādīja, ka kopš Izraēlas un teroristiskā grupējuma "Hamās" kara sākuma Gazas joslā 7. oktobrī okupētajā Rietumkrastā sadursmēs ar Izraēlas karaspēku un izraēliešu kolonistiem nogalināti 300 palestīnieši, tajā skaitā 77 bērni. Komisārs norāda, ka palestīniešu dehumanizācija, kas raksturo daudzu kolonistu rīcību, ir ļoti satraucoša, un tā ir nekavējoties jāpārtrauc. Viņš arī aicina izmeklēt visus ar kolonistiem un Izraēlas drošības spēkiem saistītus vardarbības gadījumus.

Rumānija un Bulgārija ir panākušas vienošanos ar Austriju par pievienošanos Eiropas Šengenas zonai jūrā un gaisā 2024.gada martā, bet lēmums par sauszemes robežu atvēršanu uz laiku ir atlikts. "Rumānija pēc 13 gadiem beidzot pievienosies Šengenas zonai! Rumānijas Iekšlietu ministrija norādīja, ka starp trim valstīm ir panākta politiska vienošanās par zonas paplašināšanu "līdz Rumānijas un Bulgārijas gaisa un jūras robežām" no 2024.gada marta. Austrija, kas pirms gada uzlika veto abu valstu uzņemšanai Šengenas zonā, decembra sākumā izvirzīja ideju par tā dēvēto "gaisa Šengenu". Austrija paziņoja, ka ir gatava atvieglot gaisa satiksmi reglamentējošos noteikumus attiecībā uz Bulgāriju un Rumāniju, ja Brisele nostiprinās ES ārējās robežas.

Turpinām ziņas

Pagājušajā nedēļā gripas izplatība Latvijā pieauga, savukārt Covid-19 - stabilizējās, liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati. Pagājušā nedēļā Latvijā vidējā gripas izplatības intensitāte palielinājusies, taču gripas izplatība vēl nav sasniegusi epidēmijas līmeni. Laboratoriski apstiprināti 15 gripas gadījumi, no kuriem sešos gadījumos tika noteikta A tipa gripa un deviņos gadījumos B tipa gripa. Pozitīvo testu īpatsvars pieaudzis no 3,5% līdz 6,6%. Pagājušajā nedēļā monitoringā iesaistīto ģimenes ārstu praksēs ar akūtu augšējo elpceļu infekcijas simptomiem kopā bija vērsušies tūkstoš 95 pacienti, no kuriem 32 pacientam noteikta diagnoze gripa, balstoties uz klīnisko ainu. Saslimšanas gadījumi reģistrēti septiņās Latvijas pilsētās, arī Jēkabpilī. Augstākā saslimstība ar gripu reģistrēta vecuma grupā līdz četriem gadiem.

Tikmēr stabilizējies inficēto un stacionēto Covid-19 pacientu skaits. Aizvadītajā nedēļā laboratoriski apstiprināti 276 jauni Covid-19 gadījumi - nedēļu iepriekš tādu bija 293. Kopumā veikti 850 laboratoriskie testi. Turpina samazināties stacionēto Covid-19 pacientu skaits. Pagājušajā nedēļā stacionēti 218 Covid-19 pacienti, nedēļu iepriekš tādi bija 322 pacienti. Slimnīcās ar smagu slimības gaitu bija desmit pacienti, bet nedēļu iepriekš - astoņi. Reģistrēts 21 Covid-19 pacientu nāves gadījums, kamēr nedēļu iepriekš mira 28 ar Covid-19 sasirgušie. Mirušie lielākoties bijuši vismaz 60 gadus veci, bet viens - vecumā no 35 līdz 39 gadiem. 

Savukārt notekūdeņu monitoringa dati uzrāda jaunā vīrusa paveida "HV.1" izplatību visā Latvijas teritorijā, arī Jēkabpilī. Jaunais paveids ir jau zināmā "EG.5" atvasinājums un ir ļoti līdzīgs tam. Pielāgotās vakcīnas pret Covid-19, kuras šobrīd pieejamas Latvijā - "Comirnaty" un "Nuvaxovid" - joprojām nodrošina aizsardzību pret jaunākiem paveidiem. Mediķi atgādina, lai  mazinātu smagas saslimšanas, hospitalizācijas un nāves risku, vakcinācija pret sezonālo gripu un Covid-19 ieteicama ikvienam, tomēr īpaši rekomendēta veselības riska grupas cilvēkiem.

Un vēl

Jēkabpilī, Vecpilsētas laukumā 1.janvārī Jaungada sagaidīšanas pasākums sāksies pulksten 00.40 ar Jēkabpils novada mēra Raivja Ragaiņa uzrunu. Pēc tam sekos Uguns šovs, bet pulksten 1.00 naktī – salūts. Pasākuma organizatori aicina uguņošanu vērot no Vecpilsētas laukuma, Daugavas labā krasta aizsargdambja vai no Daugavas kreisā krasta aizsargdambja posmā pie tilta pāri Daugavai. Pēc salūta – Vecpilsētas laukumā balle kopā ar DJ Pēteri Muižnieku līdz pulksten 3 naktī.  

Sagaidot Jaunā 2024. gada atnākšanu, 31. decembrī un 1. janvārī Vecpilsētas laukumā būs satiksmes ierobežojumi! Laika posmā no 31.decembra pulksten 6 līdz 1.janvāra pulksten 6 Vecpilsētas laukums būs satiksmei slēgts.
 
Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvija izmantos visu ES fondu 2014.-2020.gada piešķīrumu 4,6 miljardu eiro apmērā; Jēkabpilī, kena parkā uzstādīts jauns rotaļu komplekss ; un Kāds laiks gaidāms gadumijā un jaunā gada sākumā?

Latvija izmantos visu Eiropas Savienības fondu 2014.-2020.gada piešķīrumu 4,6 miljardu eiro apmērā un nezaudēs ES finansējumu, norāda Finanšu ministrija. Pēc ministrijas skaidrotā, to nodrošina valdības jau preventīvi pieņemtie riskus kompensējošie lēmumi - budžeta virssaistību iespējas līdz 164 miljoniem eiro papildu investīcijām jauniem projektiem, kā arī izmantojot Eiropas Komisijas doto iespēju pārfinansēt uz ES fondu programmu vismaz 60 miljonus eiro maksājumus siltumapgādes atbalstam mazaizsargātām mājsaimniecībām un citas finansējuma pārdales. 

Vienlaikus ministrijā atzīmē, ka medijos izskanējusī informācija par ES fondu 2014.-2020.gada plānošanas perioda iespējamo finansējuma zaudēšanu indikatīvi 200 miljonu eiro apmērā attiecas uz individuāliem projektiem, kas netiks pabeigti līdz šā gada beigām, un konkrētie projekti var nesaņemt visu nacionāli plānoto ES fondu līdzfinansējumu par izdevumiem pēc šā gada beigām. Šādos gadījumos Latvija izmantos Eiropas komisijas piedāvāto elastības iespēju, projektus pabeidzot vēlāk vai nu par pašu finansējumu, vai pabeigšanu līdzfinansējot ar ES fondu 2021.-2027.gada plānošanas perioda finansējumu.

Līdz nākamā gada vidum Latvijas austrumu robežu ir plānots izbūvēt grūti pieejamajās vietās. Valsts robežsardzes priekšnieks Guntis Pujāts norāda, ka līdz nākamā gada vidum robežu paredzēts izbūvēt vietās, kas ir purvainas vai upju krastos. Pašlaik vēl nav notikuši zemes atsavināšanas darbi. Jau vēstīts, ka žogu uz Latvijas-Krievijas robežas 80 kilometru garumā būvēs seši uzņēmumi.
 
Valsts ieņēmumu dienests ir izveidojis jaunu nodokļu maksātāju reitinga sistēmu, kas uzņēmējiem ir pieejama Elektroniskās deklarēšanas sistēmas profilā. VID skaidro, ka nodokļu maksātāja reitings ir informatīvs rīks, kas stiprina izpratni par godīgu uzņēmējdarbību, kā arī motivē un atbalsta uzņēmējus, tādējādi mazinot ēnu ekonomiku.Reitinga rādītāji ir veidoti kā skaidrojoša ceļa karte uzlabojumiem nodokļu nomaksas jomā. Uzņēmumam redzamie rādītāji, kas atzīmēti ar zaļu, tam ir izpildīti nevainojami. Dzelteni iekrāsotajiem rādītājiem jāpievērš uzmanība un jāparedz uzlabojumi. Savukārt sarkani iekrāsotie ir kritiski un noteikti jāuzlabo. VID informē, ka reitingu veido sešas datus kopas – reģistrācijas dati, deklarāciju un pārskatu savlaicīga iesniegšana, nodokļu samaksa, piemērotie sodi, atalgojuma līmenis uzņēmumā, tajā skaitā salīdzinājumā ar citiem konkrētās nozares profesionāļiem, un informācija, kas var liecināt par pārkāpumiem. VID atzīmē, ka uzņēmuma reitings no 2024.gada marta būs aplūkojams VID publiskojamo datu bāzē. Patlaban uzņēmumi ar reitinga informāciju var izvēlēties brīvprātīgi dalīties ar saviem sadarbības partneriem un citiem interesentiem.

Naktī uz piektdienu Krievija veikusi masīvus triecienus ar raķetēm un droniem vairākām Ukrainas pilsētām, arī Harkivai, Ļvivai, Odesai un galvaspilsētai Kijivai. Galvaspilsētā bija dzirdami sprādzieni, platformā "Telegram" pavēstīja mērs Vitālijs Kličko. Harkivā nodārdēja desmit sprādzieni.  Naktī veikti triecieni Sumiem un Konotopai. Odesā notriekta drona atlūzām trāpot augstceltnei, izraisījies ugunsgrēks. Ukraiņu mediji vēsta par sprādzieniem arī Dņipro un Zaporižjas apgabalā. Dņipro aizdedzies tirdzniecības centrs. Kā ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs, ukraiņu karavīri notriekuši 18 no 22 trieciendroniem "Shahed", ko Krievija naktī raidījusi uz Ukrainu.

Londonā pirms 100 gadiem Jauno gadu BBC radio pirmo reizi iezvanīja Bigbena jeb Lielā Bena zvani, kas skanēja par visas Apvienotās Karalistes simbolu kļuvušā 1858. gadā uzbūvētā pulksteņa tornī. 1923. gada Jaungada vakarā vienam no BBC inženieriem izdevās uzkāpt uz tuvējā jumta, pavērst savu mikrofonu pulksteņa torņa virzienā, un savlaicīgi notvert Jaunā gada zvanu skaņu pusnaktī. Un tieši tad notika burvība, jo Bigbena zvani bija dzirdami ne tikai Londonas stacijā, bet visā valstī. Lai izvairītos no pulksteņa mehānisma radītajiem traucējumiem, vēlāk zemas jutības mikrofonus uzstādīja tieši pie zvana. Pamazām regulāri pārraidītā zvanu skaņa kļuva par Apvienotās Karalistes simbolu, un, piemēram, Otrā pasaules kara laikā pārraides uz okupēto Eiropu palīdzēja tās iedzīvotājiem saglabāt cerības uz brīvību.

Turpinām ziņas

Šī gada aprīlī Jēkabpils novada pašvaldība Sabiedrības integrācijas fonda īstenotajā konkursā “Ģimenei draudzīgākā pašvaldība” tika atzīta par ģimenei draudzīgāko pašvaldību Zemgales Plānošanas reģionā. Pašvaldība saņēma balvu – 20 tūkstošus eiro, kurus paredzēts ieguldīt ģimenei draudzīgas vides attīstīšanā. Jēkabpils novada pašvaldība aicināja iedzīvotājus iesniegt idejas ģimenei draudzīgas vides veidošanai novadā. Pamatojoties uz veikto aptauju un ieguldot papildus Jēkabpils novada pašvaldības budžeta līdzekļus, Kena parkā ir uzstādīts bērnu rotaļu komplekss, paplašinot aktivitāšu iespējas parkā. Ņemot vērā meteoroloģiskos apstākļus, šogad ir uzstādīts tikai rotaļu komplekss, bet gumijas segums pēc tehnologu norādījumiem tiks uzstādīts līdz nākamā gada jūnijam, izvērtējot diennakts vidējo gaisa temperatūru. Iepirkumā par kompleksa izveidi uzvarēja SIA “GoPlay”, kopējā iepirkuma summa 53 tūkstoši 656 eiro.

Vairākās Latvijas pilsētās sestdien, 30.decembrī, čigānu bērni varēs saņemt saldumu pakas, kuras sagādājušas čigānu organizācijas. Latvijas Romu prezidents Osvalds Jezdovskis atzīmē, ka dāvanu sarūpēšana bērniem no maznodrošinātajām ģimenēm bijusi uz čigānu organizāciju pleciem, jo saņemt palīdzību un atbalstu no malas nebija iespējams. Saldumu pakas čigānu bērni varēs saņemt rīt pulksten divos dienā arī  Jēkabpilī, Draudzības ielā 26-27. Jezdovskis atzīmēja, ka Jēkabpilī plānots izdalīt simboliskās dāvaniņas apmēram 80 bērniem.

Un vēl

Gadumijā laiks Latvijā kļūs aukstāks, un jaunā gada pirmajā nedēļā valdīs stabils sals, liecina jaunākās prognozes. Vēl sestdien visā Latvijā turpināsies atkusnis, gaisa temperatūra gan naktī, gan dienā būs 1...6 grādu robežās, brīžiem līs, vietām gaidāms arī slapjš sniegs. Gada pēdējā dienā vējš iegriezīsies no ziemeļaustrumiem, austrumiem un pie mums sāks ieplūst sausāks un aukstāks gaiss. Svētdien, 31. decembrī, temperatūra mazliet zem nulles noslīdēs Vidzemē, bet Jaungada naktī sals pakāpeniski aptvers visu Latviju.  Jaunā gada rīta gaisa temperatūra Liepājas pusē būs ap nulli, bet pārējā valstī -7...-2 grādu robežās.

Turpmāk nākamnedēļ kļūs vēl aukstāks, naktī temperatūra vietām Vidzemē un Latgalē tuvosies -20 grādu robežai un arī dienā sals būs no -3 grādiem piekrastē līdz pat -15 grādiem valsts austrumos. Lai arī nākamnedēļ brīžiem snigs, kopumā nokrišņu nebūs daudz un pēc sniega segas pilnīgas nokušanas tā vietām neatjaunosies vai būs pavisam plāna, tādēļ gaidāms kailsals, kas var kaitēt kultūraugiem

Atstājiet komentāru