2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 21.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 21.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties : Rimšēvičam kukuļņemšanas lietā piespriež 6 gadu cietumsodu; Apzina patvēruma vietas ; un Tiešraidē skatāma jūras ērgļu ligzda.

Rīgas rajona tiesa pirmās instances spriedumā bijušajam Latvijas Bankas prezidentam Ilmāram Rimšēvičam kukuļņemšanas lietā piesprieda brīvības atņemšanu uz 6 gadiem ar liegumu ieņemt valsts un pašvaldību amatus 5 gadus un probācijas laiku uz vienu gadu un vienu mēnesi, kā arī mantas konfiskāciju. Lietā apsūdzētajam uzņēmējam Mārim Martinsonam tiesa piesprieda brīvības atņemšanu uz 5 gadiem ar mantas konfiskāciju. Abiem apsūdzētajiem piemēroto aizliegumu izbraukt no valsts tiesa atstāja spēkā līdz sprieduma spēkā stāšanās dienai.

Latvija ar Amerikas Savienotajām Valstīm parakstījusi līgumu par uzņēmuma "Lockheed Martin" ražoto sešu augstas mobilitātes artilērijas raķešu sistēmu « HIMARS » un munīcijas iegādi. Līguma kopējā summa – 179,8 miljoni ASV dolāru jeb ap 164 miljoniem eiro. Nacionālo bruņoto spēku bruņojumā būs arī tālās darbības un augstas precizitātes ATACMS raķetes, kas būtiski pastiprinās NBS uguns jaudu.

Latvijā faktiskā bezdarba līmenis šogad novembra beigās bija 6,4%, kas ir par 0,1 procentpunktu vairāk nekā mēneši iepriekš, bet par 0,2 procentpunktiem mazāk nekā gadu iepriekš, liecina Centrālās statistikas pārvaldes darbaspēka apsekojuma dati. Sieviešu vidū bezdarba līmenis 2023.gada novembrī pieauga par 0,1 procentpunktu un bija 5,4%, bet vīriešu vidū bezdarba līmenis palielinājās par 0,2 procentpunktiem un bija 7,5%. Vienlaikus statistikas pārvaldē norāda, ka arī Nodarbinātības valsts aģentūrā reģistrētā bezdarba līmenis novembrī pieaudzis par 0,1 procentpunktu un mēneša beigās veidoja 5,4% no ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem. Savukārt salīdzinājumā ar 2022.gada novembri reģistrētā bezdarba līmenis ir samazinājies par 0,5 procentpunktiem.

Eiropas Savienības dalībvalstis un Eiropas Parlaments vienojušies par ES patvēruma sistēmas reformu, kas patvēruma procedūras padarīs ievērojami stingrākas. Trešdien paziņotais kompromiss paredz padarīt stingrākus pašreizējos noteikumus ar mērķi samazināt nelegālo migrāciju uz Eiropas Savienību. Reforma ietver ātrāku nelegālo ieceļotāju pārbaudi, aizturēšanas centru izveidi pie robežām, paātrinātu noraidīto patvēruma meklētāju deportāciju un solidaritātes mehānismu, lai mazinātu spiedienu uz dienvidu valstīm, kurās ir liels ieceļotāju pieplūdums. Saskaņā ar jauno sistēmu tiks reorganizēta patvēruma meklētāju sadalīšana starp bloka 27 dalībvalstīm, kas nodēvēts par solidaritātes mehānismu. Ja kāda valsts nevēlas uzņemt bēgļus, tai ir pienākums sniegt atbalstu citā veidā, piemēram, finansiālas kompensācijas izteiksmē.

Ziemassvētku sezonā daudzi tūristi dodas uz Somijas pilsētu Rovaniemi, kas ir oficiālā Santa Klausa rezidence. Šogad, iespējams, tiks uzstādīti jauni apmeklētības rekordi. Pēdējā laikā reisu skaits Rovaniemi lidostā dubultojies, un aviokompānija nodrošina tiešos savienojumus ar 24 galamērķiem. Ceļotāji uz šejieni dodas, lai tiktu pie autentiskas Lapzemes pieredzes – skarbās, bet skaistās ziemeļu dabas, braucieniem ar ziemeļbriežu pajūgiem un citām ārpustelpu aktivitātēm, kas apvienotas ar komfortu un siltu apkalpošanu mītnes vietās ar atturīgo skandināvu dizainu. Bet galvenais apmeklējuma iemesls, protams, ir Santa Klausa rezidence – ciematiņš, kas vislielāko prieku sagādā bērniem. 

Turpinām ziņas

Patlaban pašvaldībās apzinātas pagaidu izmitināšanas vietas kara gadījumam aptuveni 176 tūkstošiem cilvēku, liecina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta apkopotā informācija. Šajās vietās uzsvars likts uz kara vai militāru iebrukumu, bet telpas varētu izmantot arī, ja rodas liela katastrofas situācija. Pārsvarā tās ir skolas, skolu zāles, sporta zāles, kultūras nami un citi objekti. Lai pielāgotos mūsdienu apdraudējumam ir sagatavots informatīvais ziņojums. Tam ir faktiski divi akcenti. Pirmkārt, veidot patvertnes, kuras uzbūvētas no jauna vai atjaunotas. Otrs variants ir veidot patvertnes, kuras pielāgotas esošajās būvēs, proti, pagrabos vai tuneļos. 

Ziemassvētku brīvdienās, 24.decembrī un 25.decembrī, plānotas izmaiņas apmēram 513 reģionālo autobusu maršrutos visā Latvijā, savukārt Jaunā gada svētku brīvdienās, no 30.decembra līdz 1.janvārim, izmaiņas plānotas 492 reģionālo autobusu maršrutos. Autotransporta direkcija aicina svētkos pasažierus pārbaudīt aktuālo autobusu kustības sarakstu mājaslapā atd.lv sadaļā "Kustības saraksti" vai portāla "1188.lv" sadaļā "Satiksme". Izmaiņas gaidāmas maršrutos, kuros sabiedriskā transporta pakalpojumus nodrošina 15 pārvadātāji , tajā skaitā arī AS "Liepājas autobusu parks", kas pārvadājumus nodrošina Aizkraukles novadā un SIA "Tukuma auto", kas pasažieru pārvadājumus nodrošina Jēkabpils, Preiļu un Līvānu novados.  

Un vēl

Latvijas Dabas fonds putnu tiešraižu vērotājiem nodrošina jaunu tiešraidi no jūras ērgļu ligzdas Ķemeru Nacionālajā parkā, kurā patlaban mājo divi pieauguši putni. Jūras ērgļu ligzdošanas teritorija Ķemeru Nacionālajā parkā ir zināma kopš 2019.gada, kad ērgļi sākotnēji aizņēma zivju ērglim būvētu mākslīgo ligzdu priedē, kas tajā brīdī jau bija nokaltusi. Divus gadus vēlāk tika atrasta šī ērgļu pāra jaunā ligzda, tā atrodas eglē, sniega vai vēja nolauztas galotnes apauguma vietā - līdzīgā situācijā, kā ilgstoši vērotā ligzda Durbē, tikai zemāk, nepilnus 20 metrus virs zemes. Patlaban ligzda jau tiek gatavota nākamajai ligzdošanas sezonai, tā tiek pušķota ar skuju koku zariem. Abi pieaugušie putni, ko šajā laikā var redzēt ligzdā, ir negredzenoti, līdz ar to šo ērgļu izcelsme un precīzs vecums nav zināms. Ligzdas iemītniekiem vēl nav doti vārdi, līdz ar to skatītājiem ir iespējas piešķirt jūras ērgļiem skanīgus vārdus.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties : No VID plānots atdalīt tiesībsargājošās iestādes ; Samazinās ar Covid-19 saslimušo skaits ; un Kā svētku brīvdienās kursēs vilcieni?

No Valsts ieņēmumu dienesta plānots atdalīt tiesībsargājošās iestādes - Nodokļu un muitas policijas pārvaldi un Iekšējās drošības pārvaldi. VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes funkcijas un uzdevumus paredzēts nodot finanšu ministra pārraudzībā izveidotajai tiešās pārvaldes iestādei - Nodokļu un muitas policijai. Finanšu ministrs padotību pār Nodokļu un muitas policiju īstenos ar Finanšu ministrijas starpniecību. Savukārt VID Iekšējās drošības pārvaldes operatīvās un izmeklēšanas funkcijas un uzdevumus paredzēts nodot Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam, nolūkā nodrošināt efektīvu koruptīvu kriminālprocesu norisi un lietderīgu resursu izmantošanu. Savukārt VID turpmāk attīstīsies kā klientorientēta servisa iestāde, kas kalpo sabiedrības interesēm.

Žogs uz Latvijas un Baltkrievijas robežas ir uzbūvēts, vakar preses konferencē žurnālistiem norādīja Ministru prezidente Evika Siliņa, kura Rīgas pilī tikās ar Valsts prezidentu. Premjere pauda cerību, ka tuvāko dienu laikā ar ministri varēs pieņemt šos darbus, taču nākamgad sāksies intensīvs darbs un turpināsies žoga izbūve starp Latvijas un Krievijas robežu.

Izsludināts atklāts starptautisks konkurss uz Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes rektora amatu. Augstskolas rektora amata pretendentiem jābūt zinātnes doktora grādam. Svarīga ir nevainojama reputācija, kā arī ne mazāk kā piecu gadu darba pieredze vadošā amatā, savukārt pieredze vadošā amatā augstākās izglītības un zinātnes jomā būs uzskatāma par priekšrocību. Amata pretendentiem jāapliecina sasniegumi zinātnē un zinātnes vadībā, valsts valodas un angļu valodas prasmes. Nākamajam rektoram tiek solīta vismaz 6 tūkstoši 455 eiro mēnešalga. Rektora amata pretendentiem pieteikums konkursam jāiesniedz līdz 2024.gada 31.janvārim.

Polijas jaunā valdība trešdien pavēstīja, ka tiek atlaista vairāku sabiedrisko mediju vadība. Atlaisti sabiedriskās televīzijas, radio un ziņu aģentūras priekšsēdētāji un valdes, pavēstīja Kultūras ministrija, soli skaidrojot ar nepieciešamību atjaunot šo mediju objektivitāti. Neilgi pēc šī paziņojuma tika pārtraukta valsts ziņu kanāla TVP regulārā apraide un televizoru ekrānos bija redzams tikai televīzijas logo. Tika apturēta arī ziņu kanāla tīmekļa vietnes "TVP Info" darbība. Jaunā valdoša koalīcija šonedēļ pieņēma rezolūciju, kurā aicināts atjaunot "sabiedrisko mediju objektivitāti un uzticamību". 

Tāpat arī nedēļu pēc Polijas jaunās valdības darbības sākuma premjerministrs Donalds Tusks nomainījis visu valsts izlūkdienestu vadību. Pēc konsultēšanās ar attiecīgo komiteju un prezidenta Andžeja Dudas paziņojuma saņemšanas Tusks nolēma atlaist korupcijas apkarošanas aģentūras CBA, iekšzemes un ārvalstu izlūkdienestu un divu Polijas militāro izlūkdienestu vadītājus.

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu paziņojis, ka pamiera Gazas joslā nebūs, kamēr netiks iznīcināts palestīniešu teroristu grupējums "Hamās". Netanjahu norādījis, ka Izraēla nepārtrauks cīnīties, kamēr nebūs sasniegti visi mērķi, kas izvirzīti: "Hamās" likvidēšana, Izraēlas ķīlnieku atbrīvošana un draudu izbeigšana no Gazas.

Jau ziņots, ka Katarā dzīvojošais "Hamās" līderis Ismails Hanija trešdien ieradās Kairā uz sarunām par uguns pārtraukšanu grupējuma karā ar Izraēlu un ķīlnieku atbrīvošanu. 

Turpinām ziņas

Aizvadītajā nedēļā gripas un citu akūtu augšējo elpceļu infekciju monitoringa rezultāti uzrāda stacionēto Covid-19 pacientu skaita stabilizēšanos, liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati. Latvijā ir stabilizējies Covid-19 gadījumu skaits, laboratoriski apstiprināti 293 Covid-19 gadījumi - nedēļu iepriekš tādu bija 339, kopumā veikti 888 laboratoriskais tests uz korona vīrusa klātbūtni, kamēr nedēļu iepriekš - 821. Sāk krist arī stacionēto pacientu skaits, pagājušajā nedēļā stacionēts 322 pacients, bet nedēļu iepriekš 401. Iepriekšējā nedēļā stacionāros ar smagu slimības gaitu bija astoņi pacienti. Reģistrēti 28 Covid-19 pacientu nāves gadījumi, kas ir par vienu mazāk nekā nedēļu iepriekš. Ziņoto nāves gadījumu skaits bijis vecuma grupā "50 gadi un vairāk". 

Vienlaikus vidējā gripas izplatības intensitāte pagājušajā nedēļā saglabājusies aizvien zema, tomēr vērojams neliels pieaugums. Pagājušajā nedēļā monitoringā iesaistīto ģimenes ārstu praksēs ar akūtu augšējo elpceļu infekcijas simptomiem kopā bija vērsušies tūkstoš 95 pacienti, no kuriem 31 pacientam noteikta diagnoze "gripa", balstoties uz tipisku klīnisko ainu. Gadījumi reģistrēti Ventspilī, Valmierā, Daugavpilī un Rīgā. Joprojām augstākā saslimstība ar gripu reģistrēta bērniem līdz četru gadu vecumam.

Jēkabpils reģionālā slimnīca aicina iedzīvotājus vakcinēties pret gripu un atgādina, ka ikgadējā vakcinācija ir efektīvākais veids, kā sevi pasargāt no saslimšanas ar gripu. No valsts budžeta līdzekļiem apmaksātu vakcināciju pret sezonālo gripu var veikt visiem iedzīvotājiem vecuma grupā no 50 gadu vecuma, izmantojot vakcīnu “Influvac Tetra”, bet no 60 gadu vecuma arī vakcīnu “Efluelda”. Iespēja vakcinēties ir Jēkabpils poliklīnikā 225.kabinetā. Vakcinācijas kabineta tālrunis ir: 652 37 854. Slimnīcas pārstāvji atgādina, ka vakcināciju droši var veikt vienlaikus pret abām infekcijas slimībām – gripu un Covid-19.

Un vēl

Vilcieni Ziemassvētkos un gadu mijā kursēs pēc brīvdienu grafika, kā arī garākajos maršrutos pirmssvētku un pēcsvētku dienās ierasto trīs vagonu sastāvu vietā būs norīkoti seši vagonu sastāvi. Kompānijā norāda, ka vilcieni elektrificētajos maršrutos šogad 25.decembrī, 26.decembrī un 1.janvārī kursēs pēc brīvdienu grafika, savukārt neelektrificētajā dzelzceļa zonā vilcieniem grafikā būs noteiktas izmaiņas no 24.decembra līdz 26.decembrim, kā arī 31.decembrī un 1.janvārī. Tāpat arī  pirmssvētku un pēcsvētku dienās ierasto trīs vagonu sastāvu vietā būs norīkoti seši vagonu sastāvi garākajos maršrutos, piemēram, Rīga-Zilupe, Rīga-Daugavpils, Rīga-Gulbene un Rīga-Valga.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties : Ko valdība paveikusi pirmajās 100 dienās ? Par Jēkabpils novada Attīstības pārvaldes vadītāju ieceļ finansisti Voltmani; un Aicina jēkabpiliešus pieteikties braucienam uz barikāžu atceres pasākumu.

Jaunajai valdībai tās pirmajās 100 dienās ir izdevies paveikt teju visus neatliekamos darbus, un to veidojošie politiskie spēki vienosies par galvenajiem uzdevumiem arī nākamajam gadam, vērtējot sava Ministru kabineta darba sākumu, pauž Ministru prezidente Evika Siliņa. Viņa atzīmē, ka valdību veidojošie partneri vienojās par sešiem steidzami veicamajiem darbiem, parakstot atsevišķu memorandu par to, proti, ieviest atbalsta mehānismus elektrības sadales tarifa daļas kompensēšanai, vienkāršot hipotekāro pārkreditēšanas procesu, ieviest banku peļņas nodokli, ratificēt Stambulas konvenciju, nostiprināt pāru kopdzīves regulējumu, izstrādāt ilgtspējīgu izglītības finansēšanas modeli. Siliņa vērtē, ka šie uzdevumi pamatā ir izpildīti. Pašlaik darbs noritot pie jauna "ilgtspējīga izglītības finansēšanas modeļa" izveides. 

Ekonomikas ministrs Viktors Valainis aicina pārtikas nozari īstenot jaunās pievienotās vērtības nodokļa  likmes piemērošanu godprātīgi un caurspīdīgi, neizmantojot regulējuma izmaiņas nepamatotai cenu paaugstināšanai. Valainis vakar tikās ar Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas pārstāvjiem, lai pārrunātu nozarei aktuālos jautājumus un situāciju pārtikas mazumtirdzniecības jomā.Tikšanās laikā pārrunātas PVN izmaiņas svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem. Tāpat tikšanās laikā tirgotāji informēja ministru par nozares darbības rādītājiem un kopējām tendencēm pēdējo gadu laikā, uzsverot mazumtirdzniecības nozares būtisko lomu Latvijas tautsaimniecībā, it īpaši tās sociālo lomu valsts reģionos.

Nākamgad Latvijā plāno aizliegt turēt suņus pie ķēdes, nepieļaujot, lai dzīvnieks visu mūžu pavada piesiets, paredz Saeimas otrajā lasījumā atbalstītie grozījumi Dzīvnieku aizsardzības likumā. Lai norma stātos spēkā, Saeimai izmaiņas likumā vēl jāapstiprina trešajā, galīgajā lasījumā. Iecerēts, ka likums stāsies spēkā 2024. gada 1. jūlijā.  Tas nozīmē, ja iedzīvotāji grib turēt suņus ierobežotus, tad jāveido voljērs, bet suņus pie ķēdes Latvijā turēt nedrīkstēs.

Trim no pasaulē lielākajām pornogrāfijas tīmekļa vietnēm Eiropas Savienībā tiek izvirzītas jaunas prasības, kas cita starpā paredz pārbaudīt lietotāju vecumu. Saskaņā ar Digitālo pakalpojumu aktu vietnes "Pornhub", "XVideos" un "Stripchat" klasificētas kā ļoti lielas tiešsaistes platformas, jo katrai no tām ir vairāk nekā 45 miljoni lietotāju. Šīs ir pirmās pornogrāfijas vietnes, uz kurām attiecas Digitālo pakalpojumu akts, kura mērķis ir pasargāt lietotājus no nelegāla satura un apšaubāmiem produktiem. 

Francijas konkurences regulators Šveices luksusa pulksteņu ražotajam Rolex piemērojis 91,6 miljonu eiro naudassodu par iespēju liegšanu mazumtirgotājiem pulksteņus pārdot tiešsaistē. Regulators uzskata, ka "Rolex" noteiktais aizliegums mazumtirgotājiem ierobežo konkurenci, un tas noraidīja argumentu, ka tiešsaistes tirdzniecības aizliegums ir pamatots ar nepieciešamību apkarot viltošanu un paralēlo tirdzniecību. Regulators arī norādīja, ka "Rolex" galvenie konkurenti, kas saskaras ar tādiem pašiem riskiem, ar zināmiem nosacījumiem atļauj savu produktu pārdošanu tiešsaistē. Uzņēmums šādu aizliegumu noteicis jau vairāk nekā desmit gadus.

Turpinām ziņas

Šodien Jēkabpils novada domes sēdē par Attīstības pārvaldes vadītāju iecelta Baiba Voltmane. Ņemot vērā līdzšinējā Jēkabpils novada Attīstības pārvaldes vadītāja Ilmāra Luksta iesniegto iesniegumu par atbrīvošanu no ieņemamā amata, tika izsludināts atklāts konkurss uz šo amatu. Konkursa komisija Voltmani ir izvēlējusies kā izvirzītajām prasībām atbilstošāko.Voltmane līdz šim ieņēma Jēkabpils novada pašvaldības Finanšu un ekonomikas nodaļas vadītājas vietnieces amatu, pirms tam darba pieredze iegūta Krustpils novada pašvaldības Finanšu un grāmatvedības, kā arī Attīstības nodaļās. Voltmanei ir profesionālais maģistra grāds finansēs. Kā prioritātes Attīstības pārvaldes vadītāja amatā Voltmane uzsver plānot vienmērīgu novada teritorijas un infrastruktūras attīstību Jēkabpils novadā, aktīvu darbu pie ES fondu finansējuma piesaistes un saliedētas komandas veidošanu. Voltmane amata pienākumus sāka pildīt šodien, līdz ar apstiprināšanu amatā.

Izglītības un zinātnes ministrija ir sagatavojusi kārtējo jauno skolu finansēšanas modeli, kuram dots nosaukums "Programma skolā" un ar kuru tiks mazinātas pašvaldību iespējas ietekmēt izglītības budžeta līdzekļu sadali. Tehniski mērķdotācijas pedagogu atalgojumam arī turpmāk tiks virzītas caur pašvaldībām, tomēr tās vairs nevarēšot mērķdotāciju pašvaldības skolu tīklā pārdalīt atbilstoši saviem ieskatiem. Šobrīd pašvaldības valsts aprēķināto mērķdotāciju pedagogu darba samaksai sadala izglītības iestādēm atbilstoši pašvaldībā izstrādātai un apstiprinātai mērķdotācijas sadales kārtībai, ņemot vērā vien valsts noteikto zemāko pedagogu darba algas likmi. Tas ļauj, piemēram, uz lielāku skolu rēķina "subsidēt" mazākas skolas. Savukārt jaunais finansēšanas modelis paredz izglītības iestādēm piešķirt tādu mērķdotācijas apmēru, kādu noteikusi Izglītības un zinātnes ministrija, un zināma rīcības brīvība parādītos skolu līmeni, kur izglītības iestādēm būtu autonomija darba samaksas noteikšanā skolotājiem atkarībā no katra pedagoga profesionālās pieredzes, kvalifikācijas, sasniegtajiem rezultātiem un individuālā ieguldījuma, liecina ministrijas sagatavotais projekts.

Un vēl

Jēkabpils novada pašvaldība aicina iedzīvotājus pieteikties bezmaksas braucienam uz 1991.gada barikāžu atceres pasākumu Rīgā. Atceres pasākums norisināsies 13.janvārī Zaķusalā. Braucienam var pieteikties Jēkabpils novada pašvaldības Klientu apkalpošanas nodaļā vai pie brauciena organizatora Jāņa Lāča, tālrunis - 29419895. Iedzīvotājiem jāņem vērā, ka pieteikšanās braucienam ir obligāta, jo vietu skaits autobusā ir ierobežots. Kā informē brauciena organizators Jānis Lācis, izbraukšana no Vecpilsētas laukuma paredzēta 13. janvārī pulksten 14.30, ar pieturām Kurzemes vai Rīgas ielas pieturās, kurās iepriekš pieteiksies brauciena dalībnieki. Brauciens uz pasākumu tā dalībniekiem ir bez maksas, izdevumus sedz Jēkabpils novada pašvaldība.

Atstājiet komentāru