2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 18.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 18.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Rosina krīzes gadījumā Latvijā ļaut karot ārvalstu pilsoņiem, Kūku pagastā dzēsts ugunsgrēks dzīvojamā mājā, un Kāds laiks gaidāms šonedēļ?

Latvijas Aizsardzības ministrija sagatavojusi grozījumus Militārā dienesta likumā, kas paredz iespēju krīzes situācijās pieņemt militārajā dienestā motivētus ārvalsts pilsoņus, tajā skaitā, Ukrainas. Patlaban nacionālais regulējums neparedz iespēju krīzes situācijās pieņemt militārajā dienestā motivētus ārzemniekus. Savukārt Ukrainas pieredze rāda, ka nacionālo bruņoto spēku sastāvā var efektīvi karot arī citu valstu pilsoņi. 

Eiropas Centrālā banka iesaka Saeimas nu jau pieņemtos, bet Valsts prezidenta vēl neizsludinātos Patērētāju tiesību aizsardzības likuma grozījumus papildināt ar rūpīgu analīzi attiecībā uz iespējamām negatīvām sekām banku nozarē. Atzinumā kritizēts, ka, lai gan likumprojekta īstenošana Latvijas banku sektoram radīs finanšu izmaksas, komisija nav iesniegusi ietekmes uz banku nozares rentabilitāti, kapitalizāciju un turpmāko kreditēšanas spēju novērtējumu. Centrālā banka skaidro - lai gan tiek lēsts, ka aptuveni 13% kredītņēmēju Latvijā varētu saskarties ar finanšu grūtībām cenu un procentu likmju pieauguma dēļ, procentu likmju pieauguma ietekme uz mājsaimniecību vispārējo maksātspēju būs mērena. Lielāku ietekmi radīšot patēriņa cenu kāpums.

Latgales apgabaltiesā 21.decembrī skatīs Rēzeknē nogalinātā uzņēmēja un politiķa Andra Ļubkas slepkavībā aizdomās turētā Igora Haita lūgumu par drošības līdzekļa grozīšanu. Tiesā informēja, ka, izskatot Haita aizstāvja sūdzību, izmeklēšanas tiesneša lēmums par apcietinājuma piemērošanu atstāts negrozīts. Savukārt, 21.decembrī tiesā skatīs paša aizdomās turētā sūdzību. Jau ziņots, ka apcietinājums viņam tika piemērots kā drošības līdzeklis.

Vācijas varasiestādes ir reģistrējušas aptuveni 4 tūkstoši 300 ar Tuvo Austrumu konfliktu saistītu noziedzīgu nodarījumu, tajā skaitā gandrīz 500 vardarbības gadījumu. Ebreju kopienas dienā Berlīnē, kur vairāku dienu laikā piedalījās dažādi Vācijas līderi, arī kanclers Olafs Šolcs, tieslietu ministrs uzsvēra, ka šādos gadījumos ir stingri jāpiemēro likums.

Nīderlandē ir sācies eksperiments ar legāli audzētas marihuānas tirdzniecību tā saucamajās specializētajās kafejnīcās. Pirmajām legāli audzētu marihuānu ir atļauts pārdot kafejnīcām divās pilsētās Nīderlandes dienvidos. Eksperiments ilgs vairākus mēnešus, un, ja tas izdosies, vēl 11 Nīderlandes pašvaldības saņems atļaujas tirgot legāli audzētu marihuānu.

Turpinām ziņas

Jēkabpils novadā naktī uz svētdienu dzēsts ugunsgrēks dzīvojamā mājā. Sestdien pulksten deviņos vakarā ugunsdzēsēji saņēma izsaukumu uz Jēkabpils novada Kūku pagastu, kur dega divstāvu koka dzīvojamā māja 100 kvadrātmetru platībā. Dzēšanas darbi norisinājās visu nakti. Tikai pulksten 4.55 no rīta šis paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks tika likvidēts. Cilvēki tajā necieta.

Sestdien Līvānos no ledus nocelts cilvēks. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā informē, ka pulksten 16.46 tika saņemts izsaukums uz Līvāniem, kur uz Dubnas upes ledus atrodas cilvēks. Ugunsdzēsēji glābēji, izmantojot hidrotērpus un glābšanas dēli, piekļuva cilvēkam un no ledus nogādāja to krastā, kur nodeva Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam.

Šobrīd Līvānu novadā atrašanās uz ūdenstilpju ledus ir katra paša atbildība, jo pašvaldības speciālisti situāciju neuzrauga. Pašvaldībā skaidro – tas tādēļ, ka vēl nav izstrādāti saistošie noteikumi, kas paredzētu atbildību par atrašanos uz ledus, tāpat novadā vēl nav pašvaldības policijas, kas varētu kontrolēt šo jomu. VUGD norāda, - jāatceras, ka ledus kārta šobrīd vēl ļoti, ļoti plāna un atkušņa dēļ vēljovairāk nedroša. VUGD aicina neriskēt ar savu dzīvību un nekāpt uz nedrošā ledus! Pārgalvīgie cilvēki, kas kāpj uz pirmā ledus, apdraud arī citus cilvēkus, īpaši bērnus, kas, redzot pieaugušos uz ledus, maldīgi domā, ka uz tā atrasties ir droši.

Un vēl

Šonedēļ Latvijā turpināsies atkusnis, kā arī gaidāmi intensīvi nokrišņi un brāzmains vējš. Visā Latvijas teritorijā brīžiem līs, kā arī gaisa temperatūra gan dienās, gan naktīs pieturēsies 0…+8 grādu robežās. Rezultātā sniega sega turpinās samazināties. No netīrītajiem jumtiem  krist sniegs un lāstekas. Upju hidroloģiskā situācija būs sarežģīta, tāpēc iedzīvotājiem nāksies sekot līdzi tās attīstībai. Ciklonu ietekmē arī vējš atsevišķās dienās būs brāzmains, otrdien visā valsts teritorijā brāzmās sasniedzot 15-19 metrus sekundē (m/s). Ir iespējamība, ka nedēļas nogalē uz svētkiem vietām uzsnigs, kā arī termometra stabiņš noslīdēs zem nulle grādu atzīmes.

Nedēļas sākumā debesis lielākoties aizklās mākoņi. Naktī uz otrdienu, valsts teritorijai pietuvosies jauna nokrišņu zona, kas daudzviet nesīs lietu. Dienas gaitā mākoņi pakāpeniski no rietumiem izklīdīs un arī lietus mitēsies. Otrdien  visā Latvijā vējš būs brāzmains, jūras piekrastē sasniedzot pat 20-21 m/s. Vietās, kur vējš būs lēnāks, veidosies migla un pasliktināsies redzamība. Gaisa temperatūra daudzviet kā dienā, tā arī naktī būs +1…+7 grādi. Atlikušajās darbdienās laika apstākļi būtiski neuzlabosies.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Iekšzemes dzelzceļa tirgus atvēršanas priekšdarbiem vajadzēs 8-10 gadus; Kādi ir iedzīvotāju paradumi Ziemassvētku ziedošanas laikā? Un Latvijas dziedātājas dziesmu klausīšanai Ziemassvētkos iesaka viens no pasaules ietekmīgākajiem cilvēkiem.

Iekšzemes dzelzceļa tirgus atvēršanas konkurencei priekšdarbu īstenošanai būs nepieciešami aptuveni astoņi līdz desmit gadi, teikts Satiksmes ministrijas sagatavotajā informatīvajā ziņojumā, kuru rīt, 19.decembrī, paredzēts izskatīt valdības sēdē. Kā liecina pieejamais ziņojums par sabiedriskā transporta pakalpojuma organizēšanas modeli iekšzemes reģionālās nozīmes dzelzceļa maršrutos projekts, nākamā gada 31.decembrī beigsies starp Autotransporta direkciju un AS "Pasažieru vilciens" noslēgtais pakalpojuma pasūtījuma līgums par sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu reģionālos starppilsētu nozīmes maršrutos pa dzelzceļu. Satiksmes ministrija norāda, ka šāds termiņš nav pietiekams, lai īstenotu identificētos pasākumus, kas veicami pirms pilnīgas iekšzemes pārvadājumu tirgus atvēršanas konkurencei, papildinot, ka šobrīd būtu saglabājama esošā pakalpojuma organizēšanas pieeja.

Veselības inspekcija sākusi pārbaudi par kosmētikas ražotāja “Madara Cosmetics” produktu "Time Miracle Botanic Retinol". Pagājušajā nedēļā kāda grima māksliniece vietnē "Instagram" vērsa uzmanību, ka "Madara Cosmetics" serumā "Time Miracle Botanic Retinol" nemaz nav retinola. Tādēļ uzņēmums vārdu "retinols" nedrīkstot ietvert produkta nosaukumā, ne rakstīt uz iepakojuma vai popularizēt reklāmās. Grima māksliniece arī vērsusies ar iesniegumu Veselības inspekcijā. Tikmēr  "Madara Cosmetics" pārstāvji skaidro, ka minētais produkts ir dabīgs un sertificēts augu izcelsmes retinola alternatīvas serums, kas nodrošina sintētiskajam retinolam līdzvērtīgu iedarbību, neizraisot ādas kairinājumu.

Novembrī samazinājās sērijveida dzīvokļu cenas Ogrē, Salaspilī un Kauguros Jūrmalā, teikts nekustamo īpašumu kompānijas "Arco Real Estate" jaunākajā sērijveida dzīvokļu tirgus apskatā. Novembrī sērijveida dzīvokļu cenas Ogrē samazinājās par 1%, dzīvokļu vidējai cenai noslīdot līdz 843 eiro par kvadrātmetru. Kauguros novembrī sērijveida dzīvokļu cenas samazinājās par 0,3%, un viena kvadrātmetra vidējā cena noslīdēja līdz 772 eiro par kvadrātmetru. Savukārt Salaspilī cenas samazinājās par 0,2%, vidējai cenai sarūkot līdz 844 eiro par kvadrātmetru. Bet Jelgavā dzīvokļu cenas novembrī nemainījās - sērijveida dzīvokļu vidējā cena saglabājās 712 eiro par kvadrātmetru. 

Polijas kravas automašīnu šoferi, kuri tiesā panāca atļauju turpināt bloķēt Jahodinas-Dorohuskas robežpunktu, kas ir lielākais uz Polijas-Ukrainas robežas, šīsdienas pēcpusdienā atsāks protesta akciju. Viens no protesta akcijas organizatoriem Pāvels Ozigala medijiem sacīja, ka robežkontroles punkta blokādi varētu turpināt līdz 8.martam.  Šoferi pārsūdzējuši pašvaldības lēmumu, un piektdien Ļubļinas apgabaltiesa apmierināja prasību, atļaujot atsākt robežas blokādi.

Jau ziņots, ka trīs robežpunktu blokādi Polijas kravas automašīnu šoferi sāka 6.novembrī, cita starpā pieprasot, lai no jauna tiktu ieviests Eiropas Savienības atļauju režīms Ukrainas kravas auto, kas tika atcelts pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā. 22.novembrī blokāde sākās vēl vienā robežkontroles punktā, pār robežu atļaujot tikai tukšu un nelielu kravas automobiļu plūsmu.

Igaunijā plānotā atomelektrostacija būtu piemērota Baltijai, bet Baltijas valstīm projektā vajadzētu sadarboties, tā uzskata ASV bāzētā enerģētikas uzņēmuma "PNM Resources" vadītāja Patrīcija Kolavna. Lai gan nekas oficiāli apstiprināts vēl nav, Igaunija vismaz idejas līmenī sākusi savu ceļu pretī atomelektrostacijas izveidei. Par iespējamo piemērotāku risinājumu izraudzīts mazais modulārais kodolreaktors. Igauņu uzņēmums, kas kodolreaktoru vēlas attīstīt, projektā aicinājis iesaistīties arī Latviju. Pie vislabvēlīgākā scenārija reaktoru Igaunijā varētu uzbūvēt jau pēc apmēram desmit gadiem. 

Turpinām ziņas

No piektdienas, 22.decembra, ik vakaru Rīgas Zoodārzs būs atvērts līdz pulksten deviņiem vakarā. Tumsā tas iemirdzēsies košāk nekā citus vakarus, aplokos iemitināsies gaismas dzīvnieki un netālu no ziemeļbriežiem kurēsies ugunskurs, pie kura sasildīties, pavērot liesmu veidoto latvisko spēka zīmju atblāzmu, vai arī uzrīkot ziemīgu pikniku, cepot līdzpaņemtās desiņas. Vakara stundās ieejas biļete ikvienam apmeklētājam maksās tikai 5 eiro. Ja naksnīgās pastaigas laikā deguns būs paspējis nosalt, tad ikvienam būs iespēja ieiet sasildīties iekštelpu ekspozīcijās, kur valda mūžīgā vasara. Ziemas naktīs apmeklētājiem sarūpēta iespēja vērot, kā mielojas dažādi zoodārza iemītnieki. Svētku laikā Rīgas Nacionālais Zooloģiskais dārzs rotāsies Ziemassvētku noskaņās.

Šogad Latvijā gandrīz trešdaļa jeb 30% Latvijas iedzīvotāju Ziemassvētkos plāno ziedot naudu vai mantas labdarībai, vienlaikus katrs piektais iedzīvotājs labprāt gribētu veikt kādu ziedojumu, ja būtu pieejami brīvi līdzekļi, liecina "Luminor Bank" decembrī veiktās aptaujas rezultāti. Aptaujas dati liecina, ka šogad Ziemassvētkos naudu plāno ziedot 17% iedzīvotāju, 13% aptaujāto plāno ziedot mantas, savukārt 2% plāno veikt brīvprātīgo darbu. Vienlaikus aptaujā noskaidrots, ka aktīvāk ziedot plāno sievietes. Tikmēr labdarības aktivitātēs iesaistīties neplāno 28% aptaujāto. Aptaujas dati arī atklāj, ka 17% aptaujāto labdarībai ziedo ne tikai Ziemassvētku laikā, bet visu gadu.

Un vēl

Sociālajos tīklos strauji izplatījusies ziņa, ka viens no pasaules bagātākajiem cilvēkiem - Bils Geits savā iecienītākās mūzikas listē iekļāvis latviešu dziedātājas Lindas Leen dziedāto dziesmu "Circenīša Ziemassvētki". Komentētāji sajūsminās, ka mazās Latvijas dziedātāja spējusi aizkustināt pat Bilu Geitu. 

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijas banku peļņa deviņos mēnešos sasniegusi 564,4 miljonus eiro; Parakstīta vienošanas par Jēkabpils aizsargdambja pārbūves projekta īstenošanu, un  Jēkabpils "Lūši" volejbolisti uzvar Latvijas kausā.

Latvijas banku sektors šogad deviņos mēnešos strādāja ar peļņu 564,406 miljonu eiro apmērā, kas ir 2,6 reizes vairāk nekā 2022.gada attiecīgajā periodā, liecina Latvijas Bankas publiskotie dati. Banku procentu ienākumi 2023.gada deviņos mēnešos veidoja 923,883 miljonus eiro, kas ir 2,3 reizes vairāk nekā 2022.gada deviņos mēnešos, kamēr procentu izdevumi bija 121,07 miljonu eiro apmērā, kas ir pieaugums 3,2 reizes. Savukārt banku komisijas naudas ienākumi šogad deviņos mēnešos bija 253,865 miljonu eiro apmērā, kas ir par 6,1% vairāk nekā 2022.gada deviņos mēnešos, bet banku komisijas naudas izdevumi pieauga par 9,1% - līdz 75,95 miljoniem eiro.

Valsts kanceleja izsludinājusi atklātu konkursu uz Valsts vides dienesta ģenerāldirektora amatu. Pretendenti aicināti iesniegt pieteikumus elektroniski līdz 16. janvārim. Galvenie nosacījumi, lai piedalītos konkursā: augstākā akadēmiskā vai otrā līmeņa profesionālā augstākā izglītība, vēlams ekonomikā, tiesību zinātnēs, vides vai dabas zinātņu jomā, vismaz triju gadu pieredze organizācijas vadītāja vai citā vadošā amatā ar vismaz 40 padotajiem darbiniekiem. Tāpat no pretendentiem tiek sagaidīta veiksmīga pārmaiņu vadības pieredze, izpratne par vides aizsardzības un dabas resursu izmantošanas uzraudzības un kontroles nodrošināšanu, kā arī izpratne par valsts pārvaldes uzbūvi un darbības pamatprincipiem, administratīvo procesu un budžeta plānošanu. Pretendentu atlase notiks trīs kārtās. Mēnešalga šim amatam noteikta no 4 tūkstoši 600 eiro pirms nodokļu nomaksas. 

Laika periodā no 1999. līdz 2023.gadam dzimuma maiņu Latvijā veikuši 106 cilvēki, atsaucoties uz Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes datiem, norāda Saeimas Juridiskās komisijas vadītājs Andrejs Judins. No dzimuma maiņu veikušajiem neviens nav bijis vecumā līdz 15 gadiem. Divi cilvēki bijuši vecumā no 15 līdz 17 gadiem, savukārt pārējie 104 - pieaugušie. Jau ziņots, ka opozīcijā esošā "Latvija pirmajā vietā" frakcija iesniegusi parlamentā grozījumus Krimināllikumā, kas paredz ar brīvības atņemšanu saistītus sodus par nepilngadīgas personas medicīniska dzimuma maiņas veikšanu, pubertātes bloķēšanu, kroshormonālās terapijas izmantošanu, kā arī pamudināšanu veikt minētās darbības.

Izraēla apzināti tur badā Gazas joslas civiliedzīvotājus, tā pavēstījusi cilvēktiesību organizācija "Human Rights Watch". Izraēlas valdība apsūdzības noliedz un apsūdz organizāciju antisemītismā. Tikmēr organizācija norāda, ka Izraēlas valdība okupētajā Gazas joslā izmanto civiliedzīvotāju badināšanu kā karadarbības metodi un tas ir kara noziegums, apzināti bloķējot ūdens, pārtikas un degvielas piegādi, vienlaikus arī apzināti kavējot humānās palīdzības sniegšanu, acīmredzami iznīcinot lauksaimniecības teritorijas un atņemot civiliedzīvotājiem izdzīvošanai nepieciešamos rīkus. Savukārt Izraēlas valdība uz organizācijas teikto reaģējusi asi, norādot, ka "Human Rights Watch" nenosodīja uzbrukumu Izraēlas pilsoņiem un 7. oktobra slaktiņu, un tai nav morāla pamata runāt par to, kas notiek Gazā, ja tā piever acis uz izraēliešu ciešanām un cilvēktiesībām.

Austrālijas ziemeļaustrumos, kurus piemeklējuši plūdi, glābšanas dienesti naktī evakuējuši vairāk nekā 300 cilvēkus. Plūdi Kvīnslendas štatā skāruši piekrastes joslu 400 kilometru garumā. Applūdušas mājas, izskaloti ceļi un pilsētās ieskaloti krokodili. Glābšanas dienesti izmanto helikopterus, lai palīdzētu cilvēkiem apgabalos, ko plūdi nošķīruši no ārpasaules. Meteorologi prognozē, ka plūdi turpināsies arī šodien, un amatpersonas lēš, ka to nodarītie zaudējumi būs mērāmi miljardos dolāru. 

Turpinām ziņas

Parakstīta vienošanas par Jēkabpils aizsargdambja pārbūves projekta īstenošanu. 12.decembrī Jēkabpils novada pašvaldība parakstīja vienošanos ar Centrālo finanšu un līgumu aģentūru par projekta “Plūdu risku novēršana Jēkabpilī” īstenošanu. Projekta galvenās darbības ir Daugavas kreisā un labā krasta aizsargdambja pārbūve, pretplūdu "zaļās" un "zilās" infrastruktūras izbūve. Projekta kopējie attiecināmie izdevumi ir 16 miljoni 931 tūkstotis 290 eiro. Projekta īstenošanas termiņš: līdz 2025.gada 31.decembrim.

Noslēdzies Jēkabpils novada pašvaldības izsludinātais konkurss uz Kūku, Variešu un Krustpils pagasta pārvaldes vadītāja amatu. Pēc konkursa pretendentu izvērtēšanas,  Kūku, Variešu un Krustpils pagasta pārvaldes vadītāja amatā iecelts Tālis Zalva.  Iepriekš viņš strādāja par Jēkabpils novada Civilās aizsardzības inženieri. Kopumā konkursā uz pārvaldnieka amatu tika saņemti 16 pretendentu pieteikumi. Konkursa komisija izvērtējot un veicot pārrunas ar pretendentiem, izvēlējās atbilstošāko, ņemot vērā konkursa nosacījumus. Pretendentiem bija jābūt otrā līmeņa augstākajai izglītībai, izpratnei un zināšanām par pašvaldības darbu kopumā, labām saskarsmes spējām, kā arī citām prasmēm un zināšanām.

Un vēl

Jēkabpils "Lūši" komanda svētdien Rīgā uzvarēja "Cewood" Latvijas kausā volejbolā vīriešiem. Jēkabpilieši finālcīņā ar rezultātu 3-0 uzvarēja pašreizējo Latvijas čempioni "Ezerzeme"/"Daugavpils Universitāte". "Lūšiem" ar 12 punktiem rezultatīvākais bija Jānis Medenis, desmit guva Zigurds Adamovičs, bet ar septiņiem, četriem no tiem ar "eisiem", izcēlās Jānis Jansons, kurš tika atzīts par labāko spēlētāju kausa ieguvēju rindās.

Atstājiet komentāru