2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 10.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 10.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā ieviesīs jaunu tiesību institūtu – partnerību; Piešķirti Jēkabpils novada Goda pilsoņa nosaukumi ; un No šodienas ierobežots braukšanas ātrums uz Daugavpils šosejas pie Likteņdārza.

Saeimas vairākums galīgajā lasījumā pieņēma tieslietu ministres Ineses Lībiņas-Egneres virzīto likumprojektu pakotni, ar kuru Latvijā no 2024.gada vidus paredzēts ieviest jaunu tiesību institūtu - partnerību, kas būs arī veids, kā savas attiecības legalizēt un juridiski sakārtot viena dzimuma pāriem. Pieņemtie grozījumi Notariāta likumā paredz, ka partnerību varēs noslēgt un izbeigt pie notāra. To varēs izdarīt, ierodoties personīgi klātienē pie zvērināta notāra, divas pilngadīgas personas, kuru starpā ir tuvas, personiskas attiecības un nepastāv ierobežojumi tās noslēgšanai, piemēram, tuva radniecība.Pieņemtie grozījumi Fizisko personu reģistra likumā noteic, ka ziņas par partnerības nodibināšanu un izbeigšanu būs ierakstāmas Fizisko personu reģistrā.

Rīgas pilsētas tiesa Pārdaugavā bijušo Saeimas deputātu Jāni Ādamsonu atzinusi par vainīgu spiegošanas lietā, piespriežot viņam brīvības atņemšanu uz astoņiem gadiem un sešiem mēnešiem. Spiegošanā apsūdzētajam Ādamsonam tiesa līdzās astoņu gadu un sešu mēnešu cietumsodam noteica papildu divu gadu probācijas uzraudzību. Šajā lietā par vainīgu atzīts arī bijušais Valsts drošības komitejas darbinieks Genādijs Silonovs, kuram piespriesta brīvības atņemšana uz 7 gadiem un sešiem mēnešiem, kā arī divu gadu probācijas uzraudzība. Gan Ādamsons, gan Silonovs vainu neatzīst un sola spriedumu pārsūdzēt. Savukārt prokurors spriedumu neplāno pārsūdzēt, jo tiesas piespriestais sods ir tieši tāds, kādu apsūdzības uzturētājs bija lūdzis. 

Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova paziņojusi, ka Krievijas pilsoņiem vajadzētu atturēties no braucieniem uz Latviju, kur tagad viņiem draud arī automašīnas konfiskācija. Zaharova paziņojusi, ka saistībā ar to, ka Latvijā krasi pasliktinājusies naidīgā atmosfēra, Krievijas Ārlietu ministrija atkārtoti iesaka neapmeklēt šo Baltijas valsti, tai skaitā ar personīgo autotransportu, kas reģistrēts Krievijā.

Lai arī Covid-19 pandēmijas laikā šķita, ka masalas izzudušas, tomēr šobrīd Eiropā pieaug šīs vīrusu infekcijas slimības gadījumu skaits, konferencē Stokholmā pastāstīja Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra pārstāvis Pjotrs Kramazs. Viņš atgādināja, ka tiek uzskatīts, ka masalas ir vīrusu infekcijas slimība, ar kuru vairākums izslimo bērnībā. Tām raksturīgs, piemēram, drudzis un izsitumi uz ādas. Tomēr Kramazs uzver, ka masalas joprojām ir bīstama un smaga slimība. 40% no bērniem, kuri inficējas ar masalām, nokļūst slimnīcā, un aptuveni 30% no viņiem rodas smagas komplikācijas. Šobrīd Eiropā atkal novērojams masalu pieaugums, un, tā kā šī vīrusu infekcijas slimība ir lipīga, tai ir jāpievērš pastiprināta uzmanība, līdzīgi kā bija pirms Covid-19 pandēmijas. 

Eiropas Savienība ir panākusi vienošanos par jauniem noteikumiem, kas regulēs politiskās reklāmas internetā, lai tādējādi ierobežotu dezinformācijas izplatīšanu un trešo valstu mēģinājumus ietekmēt ES valstu demokrātiskos procesus. Šie noteikumi gan stāsies spēkā tikai pēc 2024. gada Eiropas Parlamenta  vēlēšanām. Lielākajām sociālo mediju platformām, piemēram, "Facebook", "TikTok" un "X", būs skaidri jāapzīmē politiskā reklāma, kā arī jānorāda, kurš un cik daudz par attiecīgo reklāmu ir samaksājis. Tas ir nepieciešams, lai aizsargātu pilsoņus, vēlētājus no manipulācijas un slēptas politiskās reklāmas internetā.

Turpinām ziņas

Jēkabpils novada pašvaldības Apbalvojumu komisija izvērtējusi iesniegtos pieteikumus apbalvojumu saņemšanai 18.novembra Valsts svētkos. Nosaukums “Jēkabpils novada Goda pilsonis” tiks piešķirts:  SIA “Jēkabpils Reģionālā slimnīca” ārstei Valentīnai Skrodelei - par profesionālu darbu un mūža ieguldījumu Jēkabpils un apkārtējo novadu iedzīvotāju veselības uzlabošanā un Ancenes kopienas aktīvistam Jānim Subatiņam- par sabiedrisko aktivitāti kopienu darbā un Sēlijas kultūrvēsturiskā mantojuma uzturēšanu. Tāpat arī valsts svētkos tiks Jēkabpils novada iedzīvotājiem par atbildīgu un profesionālu darbu tiks pasniegti 10 Gota raksti un 44 Pateicības.

Lāčplēša dienā, 11. novembrī, un Latvijas Republikas Neatkarības proklamēšanas simtu piektajā gadadienā, 18. novembrī, daudzbērnu ģimeņu locekļiem un ģimenēm, kuru aprūpē ir bērni vai pilngadīgas personas, kas nav sasniegušas 24 gadu vecumu, ar invaliditāti, visos vilcienu maršrutos būs iespēja braukt bez maksas. AS “Pasažieru vilciens” aicina šīs kuplās ģimenes izmantot iespēju kopā doties vilcienā uz mūsu valstij nozīmīgām piemiņas vietām un svinīgiem pasākumiem, lai atzīmētu Patriotu mēnesi raksturojošos datumus, vai ciemos pie vecākās paaudzes tuviniekiem, lai pie svētku galda klausītos atmiņu stāstos.

Un vēl

Daugavpils šosejas posmā no apļveida krustojuma ar autoceļu Tīnūži-Koknese līdz pagriezienam uz Likteņdārzu no šodienas samazinās atļauto braukšanas ātrumu līdz 70 kilometriem stundā un būs aizliegta apdzīšana. Izmaiņas veiktas saistībā ar satiksmes drošību un, ņemot vērā satiksmes plūsmu no un uz Likteņdārzu. 

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00

Radio1 ziņās klausieties:Sāk vākt parakstus referenduma par Saeimas atlaišanu ierosināšanai, Jēkabpilī būs skatāma filma par goda pilsoņiem, un Latvijā šodien svin Mārtiņdienu.
 
Gadu pēc 14.Saeimas darba sākuma pēc astoņu dažādu politisko spēku iniciatīvām no šodienas tiks sākta parakstu vākšana referenduma sarīkošanai par tās atlaišanu. Sagaidot 14.Saeimas darba pirmā gada jubileju, ar pieteikumiem parakstu vākšanai par tās atsaukšanas ierosināšanu uz Centrālo vēlēšanu komisiju steigušās partijas "Latvija pirmajā vietā", "Stabilitātei", "Tautas varas spēks", "Suverēnā vara", "Tautas kalpi Latvijai", "Apvienība Jaunlatvieši" un partiju apvienība "Pamats-LV" un "Jaunā saskaņa". Parakstu vākšana no šodienas varēs notikt vienu gadu. Lai parakstu vākšanu varētu uzskatīt par sekmīgu un varētu rīkot tautas nobalsošanu par 14.Saeimas atsaukšanu, par iniciatīvu jāparakstās vismaz 10% no balsstiesīgajiem iedzīvotājiem jeb 154 tūkstoši 241 Latvijas pilsonim, kas sasniedzis 18 gadu vecumu.
 
Uzvaras parks - vieta, kas vēl nesen daudziem saistījās ar okupācijas laika pieminekli, sarkanu tulpju paklāju un krievu valodā dziedātām dziesmām 9. maijā, pēc pieminekļa nogāšanas ieguvusi citu identitāti – šeit izbūvēta skrituļošanas un slēpošanas trase, soliņi, šūpoles, Baltijā unikāls ainaviskais skeitparks, trīs tuneļi, divi tilti.  Kopumā atjaunoti 9 hektāri teritorijas, iestādīti 4 tūkstoši koku, augu un krūmu, 20 tūkstoši sīpolpuķu. Parka celiņu kopējais apjoms – 9 tūkstoši kvadrātmetru. Atzīmējot Lāčplēša dienu, rīt, 11.novembrī Bāriņu ielā pie Uzvaras parka notiks koncerts "Rīgas sardzē. Uzvaras parka nosaukumam – 100" un  tiks atklāts atjaunotais parks.

Ceļu no Latvijas uz Ukrainas uzsācis unikāls ziedojums – četri divdaļīgie kāpurķēžu visurgājēji "Bangvagen". Biedrībā "SOS palīdzība Ukrainas armijai", uzsver – tieši šādi transportlīdzekļi ukraiņiem ir ļoti noderīgi, tāpēc pieprasīti.  Ar kāpurķēžu visurgājējiem "Bangvagen" var pārvietot ievainotos, patverties tajos, tiem šķērslis nav arī ūdenstilpes. Tehnika gan nav jauna, to iepriekš Ziemeļvalstīs izmantojuši lauksaimnieki un mednieki. Pirms došanās uz Ukrainu visurgājēji renovēti un nu nonākuši Rīgā. Par aptuveni 76 tūkstošu eiro vērto sūtījumu biedrība pateicas Amerikas latvieša Mārtiņa Puteņa ziedojumam.

Uz Ukrainas un Polijas robežas abās pusēs nobloķēti vairāk nekā 20 tūkstoši transporta līdzekļu. Polijas kravas automašīnu šoferu protests turpinās jau piekto dienu. Polijas kravas auto šoferi nobloķējuši robežas šķērsošanas punktus, protestējot pret, pēc viņu domām, negodīgo konkurenci no Ukrainas uzņēmumiem. Polijas protestētāji pieprasa, lai ukraiņu konkurentiem tiktu atjaunots iebraukšanas atļauju režīms. Jau ziņots, ka pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā Eiropas Savienība Ukrainas transporta uzņēmumiem atcēla atļauju režīmu ieceļošanai blokā.

Konferencē Parīzē Gazas joslas iedzīvotājiem apsolīta humānā palīdzība miljards eiro apmērā. Tikmēr pati Izraēla humānu apsvērumu dēļ apņēmusies katru dienu ievērot četru stundu pārtraukumu militārajās operācijās. Izraēlas armija šajā laikā neveiks militāras operācijas, kas dos iespēju mierīgiem iedzīvotājiem pamest apdraudētas teritorijas.  

Turpinām ziņas

Valsts svētku nedēļas ieskaņā, šodien, 10.novembrī, pulksten sešos vakarā Krustpils kultūras centrā notiks šogad tapušo dokumentālo filmu par Jēkabpils novada Goda pilsoņiem Gundaru Kalvi un Edgaru Lambu pirmizrāde. Uz filmu pirmizrādi ieeja – bez maksas. Savukart interviju ar Gundaru Kalvi lasiet šīsnedēļas laikrakstā Ceturtdiena un portālā Radio1.lv.

Jēkabpilī, Lāčplēša dienā, 11.novembrī norisināsies vairāki pasākumi. No pulksten pieciem pēcpusdienā Kena parkā notiks akcija “Gaismas ceļš brīvībai”. Iedzīvotāji aicināti Kena parka teritorijā nolikt svecītes Brīvības cīņās kritušo karavīru godināšanai. Pulksten sešos vakarā no Kena parka sāksies “Lāčplēša dienas lāpu gājiens”. Pulcēšanās gājienam pulksten  17.30 Kļavu ielā pie Kena parka. Pulksten 18.30 notiks piemiņas brīdis pie pieminekļa “Kritušiem par Tēviju”.

Lāčplēša dienā pulksten sešos vakarā notiks NBS militārās tehnikas brauciens. Tajā piedalās: Sauzemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes, NATO paplašinātās kaujas grupas Latvijā un Valsts aizsardzības dienesta karavīri. Maršruts: Zīlānu iela – Kurzemes iela – Rīgas iela.

Lāčplēša dienā pulksten 19.30 Krustpils kultūras centrā notiks Baldones kultūras centra un Vecumnieku mūzikas un mākslas skolas jauniešu simfoniskā orķestra “Draugi” koncerts. Orķestrī muzicē jaunieši no 12 gadu vecuma. Orķestra repertuārā ir latviešu tautasdziesmu apdares, latviešu komponistu skaņdarbi, klasiskās mūzikas pērles, pasaulē populāru komponistu mūzika un slavenu kinofilmu mūzika. 

 Rīt, saistībā ar Lāčplēša dienas pasākumiem, Jēkabpilī noteikti satiksmes ierobežojumi. Laikā no pulksten 17.55 līdz 19.50 satiksmei būs slēgts Rīgas ielas posms no Madonas ielas līdz Ozolu ielai, savukārt Ozolu ielas posmā būs aizliegta transportlīdzekļu apstāšanās un stāvēšana. No pulksten 17.30 līdz 18.00 satiksme būs slēgta Dambja ielas posmā no Filozofu ielas līdz Pļaviņu ielai, kā arī Kļavu ielas posmā no Dambja ielas līdz Vienības ielai. Savukārt Vienības ielas posms, Neretas ielas posms un Rīgas ielas posms būs slēgts satiksmei lāpu gājiena laikā – no pulksten 17.55 līdz 18.25. Ierobežojumi skars arī sabiedriskā transporta maršrutus. 
 
Un vēl

Šodien, 10. novembrī Latvijā tiek svinēta Mārtiņdiena. Svētki tradicionāli iezīmē brīdi, kad rudeni nomaina ziema, un tas nozīmē, ka tiek pabeigti visi rudens darbi. Tiek uzskatīts, ka Mārtiņi "atver" durvis ziemai.  Mārtiņdiena parasti ir vienas dienas svinības, kas noris jautri un līksmi, jo tad beidzas klusais veļu laiks un sākas budēļi jeb ķekatās iešana. Mārtiņi - tie ir latviski un tradīcijām bagāti svētki un senie latvieši uzskatīja, ka Mārtiņos galdam jābūt bagātīgi klātam. Senāk galdā tika celts gaiļa cepetis, jo gaiļa kaušana sekmēja zirgu labklājību. Mūsdienās gaiļa cepeti gan biežāk aizvieto zoss cepetis. Tāpat galda liek maizi, pīrāgus, medu, alu, ābolus.

Mārtiņdienas ticējumi ir saistīti ar laika novērošanu, tie vēsta: Kāds laiks Mārtiņos, tāds Ziemassvētkos. Ja pa Mārtiņiem kokiem vēl daudz zaļu lapu, tad nākošā pavasarī Vasaras svētkos kokiem būs maz lapu. Ja zosis Mārtiņos pa dubļiem staigā, tad Lieldienās staigās pa ledu. Ja Mārtiņa diena miglaina, tad ziema būs silta. Savukārt, Ja Mārtiņa diena ir jauka un skaidra, tad ziemā būs liels sals.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Strādā, lai elektroenerģijas tarifs neceltos strauji; Likteņdārzā Koknesē var noskatīties eposa "Lāčplēsis" gaismas uzvedumu; un Kāds laiks gaidāms Lāčplēša dienā?

Klimata un enerģētikas ministrija strādā pie tā, lai no nākamā gada fiksētā elektrības sadales tarifa pieaugumam būtu nevis straujš, bet gan lēzens kāpums. Tāpat paralēli jau tiek testēta atbalsta sistēma jeb EIKIS, kas mērķēti palīdzēs konkrētām mājsaimniecībām. Ir arī atbalsts aizsargātajiem lietotājiem. Ministrija strādā pie likumiskā ietvara, lai varētu sasniegt lēzenāku tarifu pieaugumu, un tas sāktu strādāt no 1.janvāra. Ilgtermiņā plānots noteikt Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai reizi gadā ziņot Saeimā par visu nacionālas nozīmes enerģētikas uzņēmumu 10 gadu plānu, tajā skaitā atspoguļojot arī viņu tarifu plānus. Tāpat dienaskārtībā esot arī jautājums par esošo tarifu pārskatīšanu, ko solīja gan "Sadales tīkls", gan "Augstsprieguma tīkls". 

Konkurences padome, vērtējot piena cenu veidošanos "no govs līdz veikala plauktam", secinājusi, ka mazumtirgotājiem Latvijā nepastāv aizliegtas vienošanās, taču pieciem lielākajiem tirgotājiem ir 80% tirgus un liela tirgus vara, norāda Konkurences padomes priekšsēdētājs Juris Gaiķis. Uzraudzību par piena cenu veidošanos padome sāka pavasarī, un tas bija ļoti liels informācijas apjoms ar sarežģītu ekonomisko analīzi, kādas vēl nekad nav bijis par mazumtirdzniecību Latvijā. Pētījums veikts par laika periodu no 2021. gada janvāra līdz 2023. gada maijam. Galvenais secinājums ir, ka mazumtirgotāji cieši monitorē konkurentu cenas un pielāgojas tām, taču, kamēr viņi par cenām nevienojas, tas nav aizliegts. Gaiķis norādīja, ka diviem lielākajiem tirgotājiem pieder vairāk nekā 50% tirgus, bet pieciem lielākajiem tirgotājiem – 80%, viņiem ir spēcīga tirgus vara, ko gan sašūpoja "Lidl" ienākšana. Savukārt mazo piensaimniecību un pārstrādes uzņēmumu skaits ir liels, bet viņiem nav tirgus varas, viņi nevar iegūt apjoma atlaides, tāpēc nozarei jādomā, kā apvienot spēkus legāli, lai cīnītos ar tirgotājiem. Viņš norādīja, ka šajā situācijā pašlaik tikai patērētāji var ietekmēt tirgotāju rīcību, rūpīgi sekojot līdzi cenām, izvēloties un meklējot izdevīgāko.

“Latvijas pasts” aicina iedzīvotājus būt uzmanīgiem, jo kompānijas vārdā aktīvi uzdarbojas krāpnieki, īsziņās aicinot klientus it kā “Latvijas pasta” mājaslapā precizēt sūtījuma datus. Pasta pārstāvji aicina iedzīvotājus primāri pārbaudīt sūtītāja adresi – nosaukumam jābūt “pasts.lv”, norādot, ka tāds pats ir arī uzņēmuma mājaslapas nosaukums. Tāpat pasta pārstāvji aicina nespiest uz aizdomīgām saitēm, kas iekļautas e-pastos vai īsziņās, kā arī neizpaust personas datus – vārdu, uzvārdu, personas kodu vai bankas konta numuru, kartes datus e-pastā vai telefoniski. Vienlaikus, ja rodas šaubas ar saņemtās informācijas patiesumu, pasta pārstāvji iesaka sazināties ar “Latvijas pasta” klientu centru. Kompānijā norāda, ka ar gaidāmo svētku laiku būtiski pieaug krāpnieku aktivitāte. 

Baltijas jūrā apgāzies Igaunijas prāmis “Amalie”, kas bija ceļā no Roņu salas uz Kihnu salu. Uz prāmja apgāšanās brīdī atradās 15 cilvēki - 12 pasažieru un trīs apkalpes locekļi. Igaunijas robežsardze un policija nekavējoties uzsāka glābšanas operācija, lai evakuētu uz klāja esošos cilvēkus. Uz kuģa atradās arī divas automašīnas, piekabe, ekskavators un degvielas mašīna. Evakuāciju veica glābšanas helikopters. Savukārt prāmis glābēju kuģu pavadībā devies ceļā uz Latvijas piekrasti. 

Ņujorkā pirmo reizi pasaulē transplantēta visa cilvēka acs. Operācijā, kas ilga 21 stundu, tika savienots arī pārstādītās acs un pacienta redzes nervs. Lai arī orgāns pēc operācijas dzīst labi, pagaidām ir pāragri spriest, vai pacients arī kādreiz redzēs ar pārstādīto aci. Visas acs pārstādīšanas operācija veikta amerikāņu vīrietim Āronam Džeimsam. Pagaidām lielākais izaicinājums mediķiem ir saprast, kā ataudzēt redzes nervu cilvēkam, lai arī pētījumos ar dzīvniekiem līdz šim gūti zināmi panākumi. 

Turpinām ziņas

No šodienas, 10. novembra Likteņdārzā Koknesē varēs noskatīties eposa "Lāčplēsis" gaismas uzvedumu, kas būs līdz šim vērienīgākā gaismas izrāde Latvijā. Tas tapis kā privāta iniciatīva. Uzveduma radošais kodols ir režisors Kārlis Anitens un gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš, bet kopumā radošajā komandā darbojas vairāk nekā 20 cilvēku. Skatītāji izrādi būs aicināti piedzīvot kā pastaigu pusotras stundas garumā. Katrā no 17 epizodēm viņus sagaidīs īpaša gaismas partitūra, kas savīsies ar mūziku, aktieru balsīm un Likteņdārza atmosfēru. Gaismas uzvedumi būs skatāmi līdz 19. novembrim.

Pēc milzīgās intereses par pievienošanos Zemessardzei pērn pieteikumu skaits šogad nedaudz samazinājies, bet tagad Zemessardzes galvenais uzdevums ir pienācīgi sagatavot šos brīvprātīgos. Zemessardzes komandieris Kaspars Pudāns informē, ka pērn, pēc tam kad Krievija sāka karu pret Ukrainu, Zemessardze saņēma pat 5 tūkstoši pieteikumu, uzņemti 2 tūkstoši 500 jauni zemessargi, bet šogad ir aptuveni tūkstoš pieteikumu. Joprojām ir vairāki simti kandidāti, kuri vēl nav uzsākuši militāro apmācību, gaidot savu kārtu, un Zemessardze koncentrējas uz šo brīvprātīgo sagatavošanu, lai viņi kļūtu par zemessargiem.

Un vēl

Šīs nedēļas nogalē un nākamās nedēļas sākumā Latvijā līs, gaisa temperatūra svētku nedēļā pazemināsies, prognozē sinoptiķi. No sestdienas līdz pirmdienai valsts lielākajā daļā palaikam līs, daudzviet līs ilgstoši, pirmdien austrumu novados gaidāms arī slapjš sniegs. Vējš pārsvarā būs lēns, tādēļ gaidāma arī dūmaka. Gaisa temperatūra būs +1..+8 grādi. Turpmākajās diennaktīs laiks kļūs vēsāks, un pastāv iespēja, ka Latvijas austrumos vai pat valsts lielākajā daļā iestāsies meteoroloģiskā ziema. Tā sākas, ja piecas diennaktis pēc kārtas vidējā gaisa temperatūra ir zemāka par nulli. Nākamnedēļ pārsvarā pūtīs lēns vējš, nokrišņu kļūs mazāk un debesis palaikam skaidrosies. Sagaidāms, ka 18.novembrī gaisa temperatūra svārstīsies ap nulli, iespējams neliels sals un sniegs.

Atstājiet komentāru