2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 13.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 13.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Iekšlietu ministrija rosina slēgt Vientuļu un Pededzes robežšķērsošanas vietas uz robežas ar Krieviju; Kur septembrī dibināts visvairāk jauno uzņēmumu? Un Nākamnedēļ notiks Latvijas veselības sporta nedēļa.

Latvijas Iekšlietu ministrija sagatavojusi valdības lēmuma projektu par Pededzes un Vientuļu robežšķērsošanas vietu darbības apturēšanu. Mazākais robežkontroles punkts uz Latvijas-Krievijas robežas - "Vientuļi" - no 16.oktobra būtu kļuvis par pēdējo iespēju Ukrainas pasu turētājiem, kas vecāki par 14 gadiem, ieceļot Krievijā no trešajām valstīm pa sauszemi. Tagad iespēja ieceļot Krievijā Ukrainas pilsoņiem paliks tikai caur robežšķērsošanas vietu Šeremetjevas lidostā, kas atrodas Maskavā. Patlaban IeM sagatavotais lēmuma projekts iesniegts saskaņošanai. 

Vairākās pašvaldībās ar valsts izmaksāto mērķdotāciju šomēnes nepietiek pedagogu atalgojuma pieauguma nodrošināšanai un slodžu balansēšanas ieviešanai. Arodbiedrības priekšsēdētāja Inga Vanaga jau iepriekš izteica prognozi, ka ar piešķirto mērķdotāciju pedagogu darba samaksas nodrošināšanai varētu nepietikt pašvaldībās, kurās būtiski samazinājies skolēnu skaits. Pedagogu arodbiedrība līdz 18.oktobrim veiks anonīmu pašvaldību aptauju par aktuālāko situāciju reģionos, bet 20.oktobrī rīkos tiešsaistes sanāksmi par situāciju reģionos.  Savukārt 19.oktobrī arodbiedrība tiksies ar Izglītības un zinātnes ministriju, lai spriestu par radušos situāciju. Saskaņā ar spēkā esošo valsts budžetu, apstiprinātais finansējums pedagogu algām četriem mēnešiem - no septembra līdz decembrim - ir 181 miljons 445 tūkstoši 721 eiro, taču atbilstoši aktuālajam izglītojamo skaitam uz šī gada 1.septembri kopumā pašvaldībām esot nepieciešami 183 miljoni  144 tūkstoši 175 eiro.

Pieminot šā gada 7.oktobra rītā teroristu organizācijas "Hamas" uzsākto masveida koordinēto uzbrukumu Izraēlai, Saeima vakar pieņēma paziņojumu, kurā pauž stingru atbalstu Izraēlai. Paziņojumā parlamentārieši pauž "nelokāmu un stingru atbalstu Izraēlai un solidarizējas ar Izraēlu, uzsverot tās tiesības un pienākumu saskaņā ar starptautiskajām tiesībām aizstāvēt sevi pret šādiem vardarbīgiem un masveidīgiem uzbrukumiem". Deputāti kategoriski nosoda "Hamas" veiktos teroristiskos uzbrukumus Izraēlai un tās iedzīvotājiem un pieprasa, lai "Hamas" nekavējoties izbeidz vēršanos pret civiliedzīvotājiem, kā arī uzbrukumus civilajai infrastruktūrai un atbrīvo visus ķīlniekus. Komisija aicina Eiropas Savienību nekavējoties stingri reaģēt uz šo starptautisko tiesību pārkāpumu, nosodot "Hamas" un citu teroristisko grupējumu noziegumus, kā arī novērst jebkāda finansiāla atbalsta nokļūšanu šādu organizāciju rokās.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis negaidīti ieradies Briselē, kur plānota NATO aizsardzības ministru sanāksme un tā dēvētā Ramšteinas grupas tikšanās, kurā tiek koordinēta militārā palīdzība Ukrainai un ko vada ASV aizsardzības sekretārs. Par spīti bažām, ka Izraēlā notiekošais varētu mazināt atbalstu Ukrainai, ASV pārstāvis uzsvēra, ka ASV turpinās atbalstīt Ukrainu. Briselē Zelenskis tika sagaidīts ļoti sirsnīgi. Mediji vaicāja viņa komentāru par situāciju Izraēlā, un Zelenskis ieteica Rietumu politiķiem doties uz Izraēlu, lai tiktos ne tikai ar valdību, bet arī ar vienkāršajiem iedzīvotājiem. Ukrainas līderis skaidroja, ka kara pirmajos mēnešos viņam un Ukrainai tas ir bijis milzīgs morālais atbalsts.

Vakar Starptautiskā Enerģētikas aģentūra brīdināja par iespējamu dīzeļdegvielas trūkumu Eiropā šoziem piegādes ierobežojumu dēļ. Enerģētikas aģentūra īpaši norāda uz ES embargo Krievijas jēlnaftai un lēš, ka Eiropai būs nepieciešams ilgstošs imports no citām valstīm. Ja netiks rasts risinājums, dīzeļdegvielas cenas, visticamāk, strauji pieaugs. Šie piegādes ierobežojumi ietekmē dīzeļdegvielas cenas, kas kopš septembra beigām Francijā ir pārsniegušas benzīna cenas. Pagājušajā nedēļā tie bija 1,89 eiro par litru, salīdzinot ar 1,86 eiro par litru 95 markas benzīna (95-E10).

Turpinām

Pēc tam, kad jūlijā ievērojami saruka jauno uzņēmumu skaits, gan augustā, gan arī septembrī to skaits atkal audzis. Lursoft pētījuma dati atklāj, ka aizvadītajā mēnesī reģistrēti 726 jauni uzņēmumi. Lursoft dati rāda, ka no visiem jaunajiem uzņēmumiem, kas reģistrēti septembrī, 87,05% ir sabiedrības ar ierobežotu atbildību, bet vēl 10,7% – individuālie komersanti. Tāpat arī pagājušajā mēnesī reģistrētas 6 ārvalsts komersantu filiāles, 5 zemnieku saimniecības, 2 pilnsabiedrības un akciju sabiedrības, kā arī viena komandītsabiedrība. Raugoties uz reģionālo sadalījumu, redzams, ka 43,8% no visiem septembra jaunajiem uzņēmumiem reģistrēti Rīgā, aiz kuras jaunreģistrēto uzņēmumu skaita ziņā ierindojas Vidzeme ar 101 jaunu uzņēmumu, Pierīga ar 97 uzņēmumiem. Vismazākais skaits jauno uzņēmumu pagājušajā mēnesī bijis Latgalē - 51. Jēkabpils novads ar 17 jaundibinātiem uzņēmumiem, Latvijas pašvaldību TOP 12 vidū, kurās reģistrēts vislielākais jauno uzņēmumu skaits septembrī, ierindojies astotajā vietā.

Daļa no jaunuzbūvētā un vakar svinīgi atklātā Ķekavas apvedceļa ir Latvijas pirmais autoceļš, kas tiks apzīmēts ar ceļazīmi Nr .552 "Ātrgaitas ceļš". Uzņēmums "Latvijas valsts ceļi" skaidro, ka maksimālais braukšanas ātrums apvedceļa ātrgaitas posmā vasaras ceļu uzturēšanas periodā būs līdz 120 kilometriem stundā, bet ziemas uzturēšanas periodā no 2023.gada 16.oktobra vai iestājoties ziemai raksturīgiem laikapstākļiem līdz 15.aprīlim tas būs 90 kilometri stundā. Ātrgaitas ceļa noteikumi paredz, ka pa šo ceļu atļauts braukt tikai ar motocikliem, tricikliem, kvadricikliem, automobiļiem un autobusiem. Savukārt velosipēdu vadītājiem un gājējiem aizliegts pārvietoties pa šo ceļu, taču šiem satiksmes dalībniekiem paredzēta infrastruktūra gar paralēlajiem ceļiem. Tāpat aizliegts braukt atpakaļgaitā, kā arī aizliegts braukt traktortehnikai.

Un vēl

No 16. līdz 22.oktobrim Latvijā norisināsies Latvijas veselības sporta nedēļa jeb "Move week”. Visas nedēļas garumā pirmsskolas izglītības iestādēs, skolās, pašvaldībās tiks organizēti sporta pasākumi un piedāvātas daudzveidīgas aktivitātes. Latvijā šāda veselības nedēļa notiks 12. reizi. Veselības nedēļa ir projekts, kuru Latvijā vairāku gadu garumā koordinē Latvijas Tautas sporta asociācija, kas Starptautiskās Sporta un kultūras asociācijas) biedrs. Galvenais mērķis ir popularizēt veselīgu dzīvesveidu un iesaistīt pēc iespējas vairāk cilvēku fiziskās aktivitātēs.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Aptur Latvijas un Krievijas robežas Pededzes un Vientuļu robežšķērsošanas vietu darbību; Iecelts Altum Zemgales filiāles vadītājs; un Kā globālā sasilšana var ietekmēt alus garšu?

Ministru kabinets vakar ārkārtas sēdē nolēma no 16.oktobra apturēt Latvijas un Krievijas robežas Pededzes un Vientuļu robežšķērsošanas vietu darbību. Rīkojums pieņemts saistībā ar Krievijas pieņemto lēmumu no šī gada 16.oktobra Ukrainas pasu turētājiem ļaut ieceļot Krievijā no trešajām valstīm tikai divās robežšķērsošanas vietās - caur Šeremetjevas starptautisko lidostu Maskavā, Krievijā, un caur Vientuļu robežšķērsošanas vietu uz Latvijas un Krievijas robežas, kas ir viens no mazākajiem robežšķērsošanas punktiem uz Eiropas Savienības un Krievijas robežas. Latvijas lēmums nozīmē, ka Ukrainas pilsoņi no ES Krievijā pa sauszemi iekļūt nevarēs, bet iebraukt varēs tikai caur Šeremetjevas lidostu un, iespējams, caur NVS valstīm.

Aviokompānija "airBaltic" pēc Ārlietu ministrijas aicinājuma pirmdien, 16.oktobrī, plāno veikt speciālu evakuācijas reisu no Izraēlas. Ārlietu ministrija sadarbībā ar nacionālo lidsabiedrību "airBaltic" un citām valstīm meklē iespējamos risinājumus Latvijas valstspiederīgo izceļošanai no Izraēlas. Līdz šim "airBaltic" ir individuāli uzrunājusi savus pasažierus un piedāvājusi alternatīvas lidojumu iespējas - citos datumos vai ar citām lidsabiedrībām. Taču daudzas aviokompānijas atceļ plānotos lidojumus, tādējādi samazinoties iespējām ātri izceļot no valsts. Tāpēc Ārlietu ministrija ir aicinājusi Latvijas nacionālo aviokompāniju "airBaltic" veikt speciālu lidojumu maršrutā Rīga-Telaviva-Rīga, kas nodrošinātu iespēju atgriezties mājās tiem Latvijas valstspiederīgajiem, kas vēlas izbraukt no Izraēlas. Speciālo lidojumu ir plānots veikt pirmdien.

Saeima konceptuāli pirmajā lasījumā atbalstīja Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas hipotekāro kredītu ņēmēju aizsardzībai virzītos grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kuri paredz 50% atlaides piemērošanu hipotekāro kredītu konsolidētajām procentu likmēm uz vienu gadu. Par likumprojektu deputātiem nākotnē vēl būs jābalso otrajā un trešajā lasījumā. Pēc gada Budžeta komisija gaidīs ziņojumu par šīs normas efektivitāti un vērtēs, vai samazinātā likme jāpagarina vēl uz gadu. Atbalsts tiks attiecināts uz tiem kredītņēmējiem, kuriem maksimālā kredīta atlikuma summa nav lielāka par 250 tūkstoši eiro.

Francija paziņojusi, ka aizliedz visas palestīniešus atbalstošās demonstrācijas pēc grupējuma "Hamas" veiktā asiņainā uzbrukuma Izraēlai, jo šādi protesti apdraud sabiedrisko kārtību. Iekšlietu ministrs Žeralds Darmanēns paziņojumā reģionālajiem prefektiem norādīja, ka demonstrācijas "var radīt sabiedriskās kārtības traucējumus", un piebilda, ka organizatoriem, kā arī visiem nemiera cēlājiem draud arests. Darmanēns iepriekš Francijas plašsaziņas līdzekļiem bija paziņojis, ka kopš "Hamas" uzbrukuma Izraēlai Francijā reģistrēti vairāk nekā 100 "antisemītiski akti", un 24 cilvēki tikuši aizturēti.

Vācija, sākot no 2025.gada, nodrošinās 35 tūkstoši karavīru NATO ātrās izvēršanas kontingentam. Vācijas aizsardzības ministra Borisa Pistoriuss paziņojums ir saistīts ar jaunajiem aizsardzības plāniem, kas tika apstiprināti jūlijā NATO samitā Viļņā. Plāni tika izstrādāti, ņemot vērā Krievijas iebrukumu Ukrainā, un to mērķis ir labāk sagatavot aliansi iespējami sliktākajiem scenārijiem, piemēram, situācijai, kad kādai no dalībvalstīm uzbrūk Krievija vai kāds teroristu grupējums. Ātrai izvēršanai uzbrukuma gadījumā paredzēts uzturēt 300 tūkstoši vīru lielu kontingentu, kā arī atbilstošu kara tehnikas daudzumu. Vācija nodos ātrās izvēršanas spēku rīcībā aptuveni 200 lidaparātus un citu kara tehniku.  Kā ziņots, aptuveni 4 tūkstoši vācu karavīru tiks pastāvīgi dislocēti Lietuvā.

Turpinās ziņas

Par "Attīstības finanšu institūcijas "Altum"" ("Altum") Zemgales reģiona vadītāju kļuvis Armands Alksnis, kurš turpmāk rūpēsies par filiālēm Jelgavā, Bauskā un Jēkabpilī. Alksnis iepriekš vadījis vairāku banku filiāles un reģionālās nodaļas, kā arī bijis "Autotransporta direkcijas" klientu apkalpošanas centra vadītājs. Alkšņa pienākumos būs nodrošināt ilgtspējīgu valsts un Eiropas Savienības finansējuma pieejamību uzņēmējiem, informēt iedzīvotājus par energoefektivitātes atbalstu gan privātpersonām, gan uzņēmējiem, vadot savu komandu Zemgales reģionā.

Pagājušajā nedēļā 16 pacientiem slimnīcās apstiprināta Covid-19 infekcija, liecina Slimību profilakses un kontroles centra pārskats par akūtu augšējo elpceļu infekciju, gripas un Covid-19 izplatību. Kopumā pagājušajā nedēļā saņemti pieci ziņojumi par pacientiem ar klīniskiem gripas simptomiem. No tiem viens Daugavpilī un četri Rīgā. Tāpat aizvadītājā nedēļā saņemta informācija no 38 ģimenes ārstu praksēm, kurās no kopējā vērsušos pacientu skaita 29% bija pacienti ar elpceļu infekcijām. Ar akūtas augšējo elpceļu infekcijas simptomiem bija vērsušies 785 pacienti jeb vidēji 1041,1 uz 100 tūkstoši iedzīvotājiem. Jau ziņots, ka gripas monitorings atsākās no oktobra pirmās nedēļas, turpmāk ik nedēļu publicējot pārskatu par akūtu augšējo elpceļu infekciju, gripas un Covid-19 izplatību.

Un vēl

Globālā sasilšana varētu mainīt alus kvalitāti un garšu, brīdinājuši zinātnieki, vēsta bbc.com. Jauns pētījums atklāj, ka Eiropas apiņu daudzums, kas piešķir alum raksturīgo rūgteno garšu, samazinās - tiek prognozēts, ka karstākas, garākas un sausākas vasaras pasliktinās situāciju, kā rezultātā alus varētu kļūt dārgāks un tam, iespējams, mainīsies garša, ja alus darītāji sāks izmantot alternatīvas alus ražošanas metodes. Apiņi ir viena no četrām svarīgākajām sastāvdaļām alus brūvēšanas procesā, līdzās ūdenim, raugam un iesalam. Tos pievieno pirms vārīšanas, lai pievienotu rūgtumu, bet var pievienot arī pēc tam, lai mainītu alus kopējo garšu. Pētījumā, kurā tika aplūkots, kā aromātisko apiņu vidējā raža mainījusies laikā no 1971. līdz 1994. gadam un no 1995. līdz 2018. gadam, atklājās, ka dažos galvenajos apiņu audzēšanas apgabalos produkcija ir samazinājusies pat par gandrīz 20%.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties : Rīgas ostā pienāk pirmais graudu konteinervilciens no Ukrainas ; Jēkabpilī norisināsies pasaules diktāts latviešu valodā; un Kāds laiks gaidāms brīvdienās?

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā izveidota Molekulārā vēža diagnostikas komanda - īpaša multidisciplināra sanāksme, kurā pacientu gadījumi tiek analizēti, balstoties gan uz klīnisko informāciju, gan audzēja molekulāro profilu, kuru nosaka ar ģenētiskajām analīzēm. Šonedēļ notikušajā multidisciplinārajā sanāksmē Vēža centra akreditācijas procesa laikā tika izskatīti konkrētu pacientu gadījumi, piedaloties gan slimnīcas speciālistiem, gan diviem izciliem starptautiskajiem ekspertiem. Molekulārā vēža diagnostikas komanda ir piemērs personalizētai ārstēšanai onkoloģijā, jo ļauj izlemt, kura terapija katram pacientam ir vispiemērotākā. Bez pamata komandas, kas izvērtē pacientu gadījumus un ko veido ķirurgs, onkologs ķīmijterapeits, staru terapeits, radiologs, patologs, šajā īpašajā starpdiscplinārajā sanāksmē piedalās arī ārsts ģenētiķis un bioinformātikas speciālists. Tiek analizēti visi klīnisko izmeklējumu dati, kā arī slimības un ģimenes anamnēze, ņemot vērā audzēja ģenētisko izmeklējumu rezultātus. Visi šie speciālisti ir pieejami Austrumu slimnīcā.

Šonedēļ Rīgas ostā uzņēmumā Rīgas Universālais Termināls (RUT) saņemts un izkrauts pirmais testa vilciena sastāvs ar Ukrainas labības produktiem, ko līdz Rīgas brīvostai nogādāja VAS Latvijas dzelzceļš meitas uzņēmums SIA LDZ CARGO. Tūkstoš 423 tonnas rapša no Ukrainas tika atvesti 54 konteineros, kas no Ukrainas Rīgas ostā ieradās caur Kauņas intermodālo dzelzceļa termināli, kur tie tika uzkrauti uz SIA LDZ CARGO platformām, lai turpinātu ceļu uz Rīgu. Pašreiz Ukrainas rapsis tiek izkrauts un uzglabāts Rīgas universālā termināļa noliktavās.

No nākamā mācību gada 10.–11. klasē vēsturi tomēr plāno mācīt kā atsevišķu priekšmetu, tā vienojusies Izglītības un zinātnes ministrija, Valsts izglītības satura centrs un Vēstures un sociālo zinību skolotāju biedrība. Pašlaik 10.–11. klasē vēsture un sociālās zinības ir viens mācību priekšmets, bet skolas varēja tās mācīt arī atsevišķi.  Izglītības ministrija norāda, ka ir pieņemts lēmums sadalīt 10.–11. klašu priekšmetu sociālās zinības divos atsevišķos priekšmetos: vēsture un sociālās zinības.

NATO valstis ceturtdien apliecinājušas Izraēlas aizsardzības ministram savu atbalstu viņa valstij pēc palestīniešu kaujinieku grupējuma Hamas uzbrukuma, bet mudinājušas Izraēlu reaģēt samērīgi. NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs paziņoja, ka NATO visstingrākajā veidā nosoda teroristu uzbrukumus, piebilstot: "Izraēla nav viena pati". Sabiedrotie pauda solidaritāti ar Izraēlu, skaidri norādot, ka tai ir tiesības samērīgi aizstāvēties pret šiem neattaisnotajiem terora aktiem. Tai pat laikā ASV prezidents Džo Baidens ir brīdinājis, ka Izraēlai, neraugoties uz visām dusmām un neapmierinātību, ir jārīkojas saskaņā ar kara likumiem.

Krievija uzskata kaimiņvalsti Somiju par naidīgu valsti, paziņojis Somijas Drošības izlūkošanas dienests (SUPO). Somijas un Krievijas attiecības ir ievērojami pasliktinājušās kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā, tam sekojošajām sankcijām Krievijai un Somijas lēmumam iestāties NATO. Krievija pašlaik izturas pret Somiju kā pret naidīgu valsti. Tas cita starpā atspoguļojas arī negatīvajā Somijas atspoguļojumā Krievijas plašsaziņas līdzekļos un lēmumā slēgt ģenerālkonsulātu Sanktpēterburgā. Krievija ir gatava vērsties pret Somiju, ja to uzskatīs par nepieciešamu. Izlūkdienests arī norādīja, ka ir palielinājušies draudi Somijas kritiskajai infrastruktūrai. Somijai ir tūkstoš 340 kilometrus gara robeža ar Krieviju.

Rumānijā netālu no robežas ar Ukrainu atklāts krāteris, kas iespējams radies lidrobota eksplozijas rezultātā. Krāteris tika atklāts vakatr trīs kilometrus uz rietumiem no Plauru ciemata. Donavas otrajā krastā pretī ciematam atrodas Ukrainas Izmailijas osta. Rumānijas Aizsardzības ministrija pirms tam paziņoja, ka pamanīti vairāki lidroboti, kas lidojuši uz Ukrainas upju ostām. Ministrija norādīja, ka lidorobots, domājams, eksplodējis trieciena rezultātā, taču vēl nav skaidrs, kad un no kurienes lidrobots tika palaists. Pašlaik notiek izmeklēšana. Jau ziņots, ka Rumānijā pēdējo nedēļu laikā ir vairākkārt atrasti lidrobotu fragmenti, apstiprinājušas varasiestādes, norādot, ka fragmenti atgādina Krievijas armijas izmantotos lidrobotus.
 
Turpinām ziņas

Šogad pasaules diktāts latviešu valodā norisināsies rīt, 14. oktobrī, sākums pulksten 12.15. Šī būs jau devītā diktāta norises reize, un šogad tekstu diktātam radījis rakstnieks Māris Bērziņš, savukārt Rīgā – Gaismas pilī – to diktēs Latvijas Nacionālā teātra aktrise Agnese Budovska. Lai piedalītos diktātā klātienē, iepriekš ir jāreģistrējas vietnē raksti.org, kur varēs izvēlēties vienu no 16 rakstīšanas vietām 11 Latvijas pilsētās. Šogad klātienē diktāts norisināsies 12 Latvijas pilsētās, arī Jēkabpilī. Savukārt tie, kuri nebūs paspējuši laikus reģistrēties, to varēs izdarīt norises vietā neilgi pirms diktāta sākuma. Jēkabpilī klātienē diktāta rakstīšana notiks Jēkabpils Agrobiznesa koledžas dienesta viesnīcas konferenču zālē, Pasta ielā 1. Diktātu Jēkabpilī lasīs Jēkabpils Valsts ģimnāzijas ilggadējā latviešu valodas un literatūras pedagoģe Anita Vītola. Diktātu būs iespēja rakstīt arī attālināti, šai dalības formai nav nepieciešams iepriekš speciāli pieteikties, taču ir nepieciešams izveidot lietotāja kontu vietnē raksti.org. 

Sabiedrības integrācijas fonds aicina ikvienu Latvijas iedzīvotāju līdz 9. novembrim vietnē Vieta ģimenei izvērtēt katras pašvaldības sniegto atbalstu ģimenēm ar bērniem un balsot par, viņaprāt, ģimenēm draudzīgāko pašvaldību 2023. gadā. Konkurss “Ģimenei draudzīgākā pašvaldība” Latvijā norisinās jau kopš 2017. gada, un tā mērķis ir izcelt labākos piemērus un veidus, kā pašvaldības rūpējas par ģimenēm, veicinot arī iedzīvotāju iesaisti sev svarīgu jautājumu risināšanā. Vienlaikus konkurss veido vidi pašvaldību draudzīgai sāncensībai, tādējādi mudinot tās attīstīt aizvien plašāku un pieejamāku ģimenēm paredzēto pakalpojumu klāstu. Iedzīvotāju paustie viedokļi tiks nodoti pašvaldībām, kā arī izmantoti konkursa norises gaitā. Šobrīd iedzīvotāji var iepazīties ar pašvaldību sniegto informāciju par ģimenēm pieejamajiem pakalpojumiem, pabalstiem un cita veida atbalstu vietnē – vietagimenei.lv sadaļā pašvaldības, kā arī var savstarpēji salīdzināt vairāku pašvaldību piedāvājumus. 

Un vēl

Šovakar no rietumiem tuvosies jauns ciklons, kura ietekme saglabāsies visu nedēļas nogali. Palaikam līs, gaidāms arī stiprs lietus, vēja ātrums brāzmās piekrastē atkal var pārsniegt 20 metrus sekundē. Gaisa temperatūra sestdien pakāpsies līdz +13..+18 grādiem, bet svētdien tā nepārsniegs +9..+13 grādus. Latvijā augstākā gaisa temperatūra gaidāma sestdien, kad, pūšot brāzmainam dienvidrietumu vējam, termometra stabiņš pakāpsies līdz +14..+19 grādiem, pēcpusdienā no rietumiem sāks ienākt vēsāks gaiss un svētdien temperatūra vairs nepārsniegs +9..+12 grādus.

Arī nākamās nedēļas pirmajā pusē brīžiem gaidāmi nokrišņi, bez lietus iespējams arī sniegs. Gaisa temperatūra galvenokārt gaidāma 0..+9 grādu robežās. Sagaidāms, ka nākamās nedēļas otrajā pusē laikapstākļus ietekmēs Skandināvijas anticiklons. Laiks kļūs sausāks un aukstāks - dažās naktīs visā Latvijā gaisa temperatūra var noslīdēt zem nulles, vietām sasniedzot -7 grādus.

Atstājiet komentāru