2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 12.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 12.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: No nākamā gada eveselībai nevarēs piekļūt ar internetbanku;   Izstrādā kārtību, kā rīkoties izglītības iestādēm draudu gadījumā; un Uz valsts autoceļiem samazināts maksimālais braukšanas ātrums.

No nākamā gada 1.janvāra e-veselības portā "eveseliba.gov.lv" iedzīvotāji un veselības nozares profesionāļi vairs nevarēs pieslēgties ar internetbanku autentifikācijas rīkiem, bet tikai ar mobilo lietotni "eParaksts mobile" vai personas apliecību jeb eID karti. Valsts reģionālās attīstības aģentūra vēl veicot darbus, lai iedzīvotāji kā pieslēgšanās rīku varētu izmantot arī mobilās lietotnes "Smart-ID" kvalificēto versiju, kas pašlaik ir banku autentifikācijas rīku pamatā. Savukārt juridiskās personas varēs izmantot arī savulaik saņemto "eParaksta" karti. Iedzīvotājus aicina gādāt sev derīgus identifikācijas līdzekļus, lai no nākamā gada piekļūtu savām e-receptēm, e-darbnespējas lapām, e-nosūtījumiem un citiem veselības datiem, kas ir pieejami e-veselības vietnē.

Topošie ārsti Rīgas Stradiņa universitātē šoruden sāks apgūt militārās medicīnas kursu. Baltijas valstīs tas būs pirmais tāds kurss, kurā studenti apgūs iemaņas ārstēt dažādus ievainojuma veidus, kurus nevar iegūt ikdienas dzīvē. Tas nozīmēs, ka pēc universitātes absolvēšanas topošajiem mediķiem būs unikālas zināšanas.  Jauno kursu integrēs medicīnas studentu 4. studiju gadā un to apgūs 2 semestrus.  Augstskolas vadība norāda, ka viss jaunākais, kas šobrīd ir militārajā zinātnē, tiks dots nākamajiem ārstiem. Jaunais kurss palīdzēs arī NBS, kuriem gan ir savs medicīnas centrs. Kursu īstenos sadarbībā ar Aizsardzības ministriju, ASV vēstniecību un NATO struktūrām.

Ārlietu ministrija ir pastāvīgā saziņā ar Latvijas nacionālo aviosabiedrību "airBaltic" par iespējamiem risinājumiem, lai valstspiederīgos no Izraēlas nogādātu Latvijā. Joprojām tiek apzinātas alternatīvas izceļošanas iespējas un individuāli konsultēti zvanītāji vai rakstītāji. Tāpat Ārlietu ministrija apzina citu Eiropas Savienības dalībvalstu organizētos repatriācijas reisus, kuri ļautu Latvijas valstspiederīgajiem izceļot no Izraēlas. Saskaņā ar ministrijas rīcībā esošo informāciju Latvijas valstspiederīgie lielākoties devušies uz Izraēlu, izmantojot "airBaltic" reisus, līdz ar to "airBaltic" patlaban individuāli apzina pasažierus un piedāvā alternatīvas lidojumu iespējas - citos datumos vai ar citām lidsabiedrībām. Situācijā Izraēlā šobrīd ir ļoti mainīga, līdz ar to gan Ārlietu ministrija, gan Latvijas vēstniecība Izraēlā, gan "airBaltic" uzmanīgi tai seko līdzi, un lēmumi tiks pieņemti, vadoties no situācijas.

Tikmēr Lietuva pakaļ saviem valstspiederīgajiem uz Telavivu sūta militāro transportlidmašīnu "Spartan", kas no Antaljas Turcijā dosies uz Telavivu, lai evakuētu Lietuvas pilsoņus, kuri vēlas pamest Izraēlu konflikta ar palestīniešu islāmistu grupējumu "Hamas" dēļ. Ziāms, ka Telavivā Izraēlu vēlas pamest vairāk nekā 30 Lietuvas pilsoņu. Lidmašīna "Spartan" uzņems pirmo Lietuvas pilsoņu grupu un lidos atpakaļ uz Turciju, kur gaidīs nākamo grupu evakuācijai. Savukārt Lietuvas valsts palīdzēs saviem cilvēkiem atgriezties no Turcijas Lietuvā. 

Inženieriem Atlantijas okeāna dzīlēs beidzot izdevies atrast atlikušās tūristu zemūdenes “Titāns” atlūzas. Jūnija nogalē zemūdene netālu no “Titānika” vraka piedzīvoja imploziju jeb sprādzienu uz iekšu, bojā ejot visiem pieciem pasažieriem. Pazudušās zemūdenes meklēšana pārvērtās starptautiskos pūliņos atrast nelaimē nonākušos piedzīvojumu meklētājus. Diemžēl pēc dažām dienām noskaidrojās, ka zemūdene nav izturējusi milzīgo ūdens spiedienu un piedzīvojusi imploziju. Otrdien krasta apsardze paziņoja, ka pagājušajā nedēļā izdevies atrast zemūdenes pārējās atliekas. Pašlaik tiek pētīts, vai atlūzu vidū nav kādas cilvēku atliekas, raksta “BBC”.

Turpinām ziņas

Saņemot draudus, izglītības iestādēm ir jāinformē Valsts policija un jārīkojas atbilstoši tās sniegtajām rekomendācijām, par šāda rīcības algoritma ievērošanu vakar panākta vienošanās Latvijas Pašvaldību savienības rīkotajā videokonferencē, kurā piedalījās Valsts policijas un novadu Izglītības pārvalžu darbinieki, tajā skaitā arī Jēkabpils novada skolu. Nolemts, ka pašvaldības arī turpmāk situācijās, kad izglītības iestādes saņem draudus, sadarbosies ar visiem atbildīgajiem dienestiem, informēs vecākus par pieņemtajiem lēmumiem, skaidros situāciju skolēniem un skolotājiem, skolu darbiniekiem, kā arī sniegs visu nepieciešamo palīdzību.

Jau ziņots, ka naktī uz trešdienu draudu e-pastus par it kā iespējamiem drošības riskiem saņēma arī daudzi Latvijas pirmsskolas bērnudārzi un arī skolas. Kopumā Latvijā trešdien draudu epasta vēstules saņēma 400 izglītības iestādes. To vidū arī Jēkabpils 3.vidusskola un Antūžu pamatskola, kā arī bērnudārzi Jēkabpilī – “Auseklītis”, “Zvaigznīte”, Aknīste “Bitīte” un Viesīte “Zīlīte”. Jēkabpils novada pašvaldības izpilddirektors Uldis Skreivers sacīja, ka visu izglītības iestāžu vadītāji rīkojušies atbilstoši policijas norādēm. Jēkabpils novada Izglītības pārvalde visām skolām izsūtījusi informatīvu materiālu, kā rīkoties šādu draudu gadījumā, pamatojoties uz trešdien videokonferencē sniegtajiem ieteikumiem. Valsts policija vakar  visus aicināja saglabāt vēsu prātu un turpināt darbu ierastajā ritmā, nekādus evakuācijas pasākumus neveicot, jo šādu draudu vēstuļu mēŗķis esot sēt paniku. 

Ar šonedēļ izglītības iestādēm masveidā izsūtīto draudu vēstuļu avotu policija saskārās ne pirmo reizi, šāda veida uzbrukumi nav jauni, un šis avots darbojies arī Polijā un ASV, vakar preses konferencē atzina Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks. Viņš uzsvēra, ka gan otrdien, gan trešdien, kad bija izsūtīti spridzināšanas draudu vēstules, reāls risku līmenis bija zems. Pašlaik notiek aktīva izmeklēšana, sākts kriminālprocess un policija šo vēstuļu izsūtīšanu saista ar kādiem līdzīgiem, nu jau vairāk nekā gadu veciem notikumiem, un ir zināms, ka šī persona vai personu grupa darbojās ne tikai Latvijā, bet arī Polijā un ASV.

Un vēl

No vakardienas visā valsts ceļu tīklā, izņemot Siguldas šoseju jeb Vidzemes šosejas posmu no Rīgas līdz Siguldai, maksimālais atļautais braukšanas ātrums ir 90 kilometri stundā. Katru gadu pasliktinoties meteoroloģiskajiem laika apstākļiem tiek samazināts atļautais braukšanas ātrums, bet vasaras periodā paaugstināts. Ziemas periodā braukšanas un meteoroloģiskie apstākļi var mainīties vairākas reizes dienā, tajā skaitā ļoti strauji, tādēļ autovadītājiem jāpievērš uzmanība mainīgas informācijas ceļa zīmju norādījumiem un tie jāievēro. Iestājoties rudenīgiem laikapstākļiem, Latvijas valsts ceļi aicina autovadītājus ņemt vērā, ka rītos un vakaros kļūst tumšāks, kā arī redzamību var pasliktināt nokrišņi un migla. Lietus un kritušo lapu dēļ ceļi var kļūt slideni, rudens vēja brāzmu laikā uz ceļiem var būt nolauzti koki vai to zari. Autovadītājus aicina izvēlēties atbilstošu braukšanas ātrumu un būt piesardzīgiem uz ceļa.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts robežsardze atsauc iepriekš publicēto informāciju, un Mākslas skola aicina uz izstādi “Krāsas” un krāsainu diskotēku.

Sākotnēji norādot uz incidenta neesamību, pēc kritikas viļņa Valsts robežsardze tomēr paziņojusi par Latvijā nelegāli iekļuvušas bēgļu grupas aizturēšanu otrdien. Valsts robežsardze atsauc iepriekš publicēto informāciju attiecībā uz otrdien internetā izplatīto video, kurā redzama liela cilvēku grupa pārvietojamies pa lauku ceļa malu. Sākotnēji robežsardze apšaubīja video redzamo, ka Latvijā nelegāli iekļuvusi bēgļu grupa, taču nu atzinusi, ka robežsargi otrdien tomēr aizturējusi vairākas personu grupas.

Jau ziņots, ka otrdien Valsts robežsardze aicināja iedzīvotājus atturēties sociālās saziņas vietnēs publicēt nepārbaudītu vai nezināmas izcelsmes informāciju par valstī it kā nelegāli iekļuvušiem bēgļiem. Proti, otrdien robežsardze informēja, ka otrdienas pēcpusdienā sociālajos medijos izplatīts video, kurā redzams, kā vairāk nekā 20 personu grupa pārvietojas gar kāda lauku ceļa malu. Taču pēc video redzamajiem kadriem nevarēja identificēt nedz to, kad ir uzņemts video, nedz arī to sasaistīt ar kādu konkrētu vietu. Tagad Valsts robežsardze norādīja, ka tā ir veikusi padziļinātu situācijas izpēti, lai noskaidrotu notikuma apstākļus. Pēc rūpīgas video analīzes un situācijas pārbaudes robežsargi operatīvi reaģējuši uz video redzamajām personām un Kaplavas pagastā apmēram vienu kilometru no valsts robežas aizturēja vairākas personu grupas, kopumā 29 personas, jau video uzņemšanas dienā. 

Lēmumus, ar kuriem atteikts pieņemt pieteikumu par pagaidu aizsardzību pret vardarbību pirms prasības celšanas, ir iespējams pārsūdzēt, uzsver Augstākā tiesa.
Tās priekšsēdētāja Aigara Strupiša sasauktā Civillietu departamenta senatoru kopsapulce vakar apstiprinājusi tiesību normu skaidrojumu šajā jautājumā. Pēc Aigara Strupiša vārdiem, līdz šim tiesu prakse šajā jautājumā neesot bijusi vienveidīga, un daudzos lēmumos par atteikšanos pieņemt pieteikumu par pagaidu aizsardzību pret vardarbību bijis norādīts, ka tie nav pārsūdzami. Augstākā tiesa vērtē, ka šāds lēmums būtībā atzīstams par līdzvērtīgu atteikumam pieņemt prasības pieteikumu, kas ir tiesību uz pieeju tiesai ierobežošana. Šāds ierobežojums vardarbības gadījumā nav pieļaujams, un tagad tiesām būs jāņem vērā Augstākās tiesas sniegtā interpretācija, kas būtiski uzlabošot vardarbības upuru iespējas aizsargāt savas tiesības. Augstāka tiesa atzīst, ka skaidrojumus tapis arī kontekstā ar nesenajiem vardarības pret sievietēm gadījumiem.

Jau vēstīts, ka šī gada 16.aprīlī Jēkabpils novadā sava bērna un mātes acu priekšā tika nogalināta 1983.gadā dzimsi sieviete. Slepkavību pastrādāja viņas bijušais vīrs Leons Rusiņš, kurš mēnešiem ilgi sievietei draudēja un viņu vajāja, par to regulāri tika ziņots policijai, bet sieviete pasargāta netika. Rusiņam bija 19 kriminālprocesi, no kuriem 18 - par to, ka viņš nepilda lēmumu par aizsardzību pret vardarbību. Rusiņu pēc slepkavības policijai nav izdevies aizturēt, bet vienlaikus nav izslēgts, ka viņš izdarījis pašnāvību.

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēdē šodien atbalstīja grozījumus Valsts pārvaldes iekārtas likumā, kas paredz iespēju valstij nelojālus darbiniekus atbrīvot no darba, ja nav ievērots lojalitātes Latvijas valstij un tās Satversmei pienākums. Ar grozījumiem paredzēts noteikt, ka nodarbinātības vai dienesta attiecības varēs izbeigt, ja valsts pārvaldē nodarbinātais būs paudis publisku viedokli vai veicis citas darbības, kas nepārprotami liecina, ka viņš nav lojāls Latvijai un tās Satversmei, un turpmāk viņa darbs attiecīgajā institūcijā var būtiski apdraudēt šīs institūcijas darbību vai valsts intereses. Plānots, ka darba devēji gan izvērtēs, gan piemēros sankcijas, vai darbinieks ievērojis lojalitātes pienākumu.

Libānas šiītu kaujinieku grupējums "Hizbollah" paziņojis, ka trešdien izšāvis raķetes uz Izraēlu, izsaucot atbildes uguni. Situācija uz Izraēlas un Libānas robežas saasinājusies laikā, ka Izraēla koncentrē karaspēku un smago bruņutehniku gar Gazas joslu, īstenojot atbildes kampaņu palestīniešu kaujinieku grupējuma "Hamas" uzbrukumiem. "Hizbollah" paziņoja, ka apšaudījusi Izraēlas pozīcijas ar vadāmajām raķetēm. Tā esot atbilde Izraēlas uzlidojumiem, kuros šonedēļ gājuši bojā trīs "Hizbollah" kaujinieki.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis intervijā norādījis, ka pēc Krievijas kara Ukrainā beigām neplāno kandidēt uz prezidenta amatu. Par to vēsta vēsta Igaunijas medijs "Postimees", atsaucoties uz Vācijas raidorganizāciju "Deutsche Welle". Zelenska pirmais termiņš prezidenta amatā beidzas nākamā gada 31. martā. Vienlaikus saskaņā ar karastāvoklī izsludināto likumu, kas pieņemts pēc kara sākuma 2022. gada 24. februārī, jaunas prezidenta vēlēšanas nav paredzētas. Tāpat uz nenoteiktu laiku pārceltas arī Ukrainas parlamenta vēlēšanas, kam sākotnēji bija jānotiek oktobrī. Vienlaikus popularitāti ir guvuši pieprasījumi mainīt likumu un rīkot vēlēšanas arī kara laikā. Zelenskis šos pieprasījumus noraidījis, jo tam nepietiekot finansējuma. 

Turpinām ziņas

SIA JK Namu pārvalde informē, ka līdz trešdienai Jēkabpilī siltumenerģija bija padota gandrīz visām Namu pārvaldes apsaimniekotajām mājām. Apkures pieslēgšanu plānots pabeigt šonedēļ. Jautājumu gadījumā iedzīvotāji aicināti zvanīt Namu pārvaldes avārijas dienesta dispečeram pa tālruni 29406016! SIA “Jēkabpils Siltums” jau septembrī ziņoja, ka ir gatavs jaunajai apkures sezonai. Kā informē uzņēmumā, labā tehniskā kārtībā ir visas esošās katlumājas jaudas un gatavojoties jaunajai sezonai, pārbaudīti arī siltumtīkli. Iepirkts arī kurināmais- šķelda. Jau ziņots, ka SIA “Jēkabpils siltums” apkures tarifs klientiem no oktobra ir 63,61 eiro par megavatstundu, kas šobrīd ir viens no zemākajiem  tarifiem valstī.

Jēkabpilī no septembra nakts stundās tiek samazināts ielu apgaismojums, dažviet tas tiek izslēgts pilnībā. Pašvaldība skaidro, ka tas nepieciešams, lai taupītu līdzekļus. Vietās, kur tas tehniski iespējams, no pulksten 22. līdz 5.30 tika izslēgts katrs otrais vai katrs trešais gaismeklis, pārējiem samazinot spilgtumu par 20 līdz 30 procentiem. Šāda kārtība neapmierina daļu iedzīvotāju, jo ir cilvēki, kuriem darba laiks beidzas pēc pulksten 22. un nākas uz mājām iet pa tumsu. Tiekoties ar domes vadību preses konferencē, vietējo mediju žurnālisti jautāja vai iedzīvotāju lūgums paildzināt apgaismojuma ilgumu tiks saklausīts. Tika solīts, ka pašvaldība apsvērs iespēju taupības režīmu ieslēgt nedaudz vēlāk – nevis 22., bet 22.30. SIA “Jēkabpils pakalpojumi”, kas ir atbildīgi par pilsētas apgaismojumu, informē, ka sākot no 10. oktobra ielu apgaismojums Jēkabpilī tiek izslēgts vai samazināts par pusstundu vēlāk no 22.30 līdz 5.30.
 
Tikmēr liela neapmierinātība ir mazo ieliņu iedzīvotājiem, kuri norāda, ka maksā nodokļus un tik vien no pašvaldības sagaida, lai iela būtu kārtībā un izgaismota. Taču viņiem ielu apgaismojums tiek izslēgts pilnībā. Pašvaldības vadība skaidro, ka pagaidām šo situāciju nevar atrisināt un iedzīvotājiem nāksies samierināties ar neizgaismotām mazajām ieliņām. Savukārt citādi ir ar tiem gadījumiem, kad diennakts tumšajā laikā apgaismojuma nav ielās, kur tam vajadzētu būt. Informāciju par apgaismojuma problēmām konkrētās ielās darba un ārpus darba laika var sniegt, rakstot WhatsApp ziņu uz SIA “Jēkabpils pakalpojumi” tālruņa numuru 28 642 208, ja iespējams, pievienojot foto vai video materiālu.

Un vēl

Jēkabpils Mākslas skola šogad svin 30 gadu jubileju. Šie gadi skolai bijuši krāsaini. Trīs gadu desmitos nav trūcis ne košu, dzīvespriecīgu krāsu, ne mierīgu un sapņainu, ne dramatisku krāsu salikumu. 19. oktobrī mākslas skolas audzēkņiem būs svētku diena, kurā aicina ienirt krāsu pasaulē.  No pulksten diviem dienā līdz sešiem vakarā Kena parka estrādē būs skatāma audzēkņu gleznošanas un kompozīcijas stundās tapušo darbu izstāde “Krāsas”. Trijos dienā sāksies pasākums, kurā katra klase ar nelieliem priekšnesumiem prezentēs savu iepriekš izlozēto  krāsu, notiks rotaļas un bērni baudīs svētku cienastu. Pasākuma noslēguma daļā notiks krāsainā diskotēka. 

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Jauniešus aicina pieteikties dienestam armijā; Grigorijs Zilbers no Izraēlas stāsta par tur notiekošo; un Kāds bijis septembris sinoptiķu vērtējumā?

Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde aicina jauniešus vecumā no 18 līdz 27 gadiem līdz 1. decembrim pieteikties jau trešajam iesaukumam Valsts aizsardzības dienestā, kas sāksies 2024. gada jūlijā. 11 mēnešu iesaukums tiks īstenots Sauszemes spēku Mehanizētajā kājnieku brigādē, militārajā bāzē "Ādaži", kurā šobrīd joprojām dien pirmā iesaukuma karavīri. 

"Altum" novēro būtisku kritumu mājokļu garantijas programmā un pašlaik būtu gatavs piedāvāt mājokļu kredītos "toksiskāko "Euribor" daļu" pārcelt uz vēlāku laiku, intervijās Latvijas Radio un Latvijas televīzijai sacīja "Altum" valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš. Pēdējos gados pieprasījums pēc "Altum" garantijas mājokļu iegādei bieži sasniedz un pat pārsniedz plānoto apjomu. Taču pašlaik pieprasījums būtiski krities, tāpēc iecerēts ieviest jaunu garantiju, ar kuru ļautu uz trim gadiem atvieglot "toksisko "Euribor" daļu", kas pārsniegusi 2%.

Trešdien spēcīgā vēja dēļ no egles nokritusi Durbes jūras ērgļu ligzda, liecina Latvijas Dabas fonda ieraksts tviterī.Dabas fonds vēsta, ka ligzda ir nokritusi jau trīs reizes un katru reizi putni to veiksmīgi atjaunojuši un turpinājuši ligzdošanu. Ja ligzdu tomēr neatjaunos šajā kokā, tad to ērgļi uzbūvēs citā vietā. Dabas fonds apņēmies sekot norisēm Durbes apkārtnē. Ja tiks uzbūvēta jauna ligzda, tiks izvērtēta iespēja iespēju uzstādīt tiešraides sistēmu pie tās. Nokritušo ligzdu Milda un Raimis būvēja 2018.gadā, kad oktobrī vējš nopūta iepriekšējo ligzdu. Līdz sniegam putni ligzdu jau bija uzbūvējuši no jauna, liecina "Dabasdati.lv" ieraksti forumā.

Turpinām ziņas

Izraēlas civiliedzīvotāju vidū ir arī latvieši, viņu vidū arī bijušais jēkabpilietis, mūziķis Grigorijs Zilbers, kas Izraēlā dzīvo jau 24 gadus. Ar viņu Radio1 izdevās sazināties, izmantojot sociālo vietni facebook. Grigorija Zilbera mājas Izraēlā par laimi neatrodas tiešajā karadarbības zonā, viņš dzīvo valsts ziemeļos netālu no robežas ar Sīriju, apmēram 200 kilometrus no Gazas sektora, kur notiek aktīvā karadarbība. Arī šajā reģionā ir dzirdama kara darbība, bet notikumiem Grigorijs līdzi seko vietējos Izraēlas medijos. Par palestīniešu uzbrukumu izraēlai pagājušās sestdienas rītā, viņš teic, ka tas visiem bijis liels šoks.

AUDIO

Grigorijs stāsta, ka zināms, ka cietušo un ķīlnieku vidū ir arī ģimenes paziņas, kas liktenīgajā brīdī atradās izklaides pasākumā.

AUDIO

Grigorija dēli Maikls un Deivids dien Izraēlas armijā un sākoties karam ģimenei ir liels satraukums par viņu likteni, taču ikviens saprotot, ka karavīriem savs pienākums jāpilda.

AUDIO

Jaunākā informācija liecina, ka kopš sestdienas, kad palestīniešu kaujinieku grupējums "Hamas" uzbruka Izraēlai, nogalināti jau tūkstošiem cilvēku abās pusēs. Izraēlā nogalināto skaits ir sasniedzis 1200 cilvēkus, kas lielākoties bija civiliedzīvotāji. Bet, turpinoties Izraēlas armijas īstenotajai Gazas joslas blokādei, turpinās arī Izraēlas armijas gaisa un artilērijas triecienu kampaņa "Hamas" objektiem. Gazā ir nogalināti ap 1200 cilvēku. ANO paziņoja, ka Gazas joslā kopš sestdienas ir nogalināti 11 tās personāla darbinieki. Bojā gājuši arī Starptautiskā Sarkanā Krusta un Sarkanā Pusmēness biedrību federācijas pārstāvji. Vēl aptuveni 5 tūkstoši 600 triecienos ir ievainoti. Saskaņā ar ANO datiem – Gazā vairāk nekā 338 000 no 2,3 miljoniem iedzīvotāju ir bijuši spiesti atstāt savas mājas. Izraēlā mobilizēti 360 tūkstoši rezervistu, veikta karaspēka koncentrācija pie Gazas joslas robežas un evakuētas pierobežā esošās apdzīvotās vietas.

Un vēl

Oktobra sākumā vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija +10,2 grādi jeb 1,3 grādi virs normas, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija. Mēneša pirmajās piecās diennaktīs gaisa temperatūra saglabājās 3-6 grādus virs normas, savukārt 8.-10.oktobrī tā noslīdēja aptuveni trīs grādus zem ilggadējā vidējā līmeņa. 3.oktobrī Rucavā termometra stabiņš vēl pakāpās līdz +21,6 grādiem, atkārtojot šā datuma Latvijas siltuma rekordu, savukārt zemākā gaisa temperatūra bija -2,9 grādi 10.oktobra rītā Rūjienā. Valsts lielākajā daļā 4.oktobrī sākās meteoroloģiskais rudens, ievērojami pārspējot iepriekšējo vēlāko rudens iestāšanās datumu - 17.septembri 1955.gadā. Līdz ar to meteoroloģiskā vasara daudzviet Latvijā šogad bijusi četrarpus mēnešus gara.

Vidējais nokrišņu daudzums Latvijā oktobra pirmajā dekādē bija 46,5 milimetri jeb 189% no normas. Visvairāk nokrišņu - 74,4 milimetri - bija Kolkā, bet vismazāk lija Gulbenē, kur reģistrēti 21,2 milimetri nokrišņu. 8.oktobrī daudzviet valstī sniga pirmais sniegs, dažviet krita krusa un bija pērkona negaiss. Stiprākās vēja brāzmas - 29,8 metri sekundē - tika novērotas 8.oktobrī Ventspilī. 

Atstājiet komentāru