2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 11.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 11.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Starptautiskais Valūtas fonds samazinājis Latvijas iekšzemes kopprodukta izaugsmes prognozi; Slimnīcas var pieteikties finansējumam projektu īstenošanai; un Darba dienās vilcienu biļešu cena būs lētāka.

Starptautiskais Valūtas fonds samazinājis Latvijas iekšzemes kopprodukta izaugsmes prognozi šim gadam, liecina vakar publiskotais jaunākais fonda pārskats par pasaules ekonomikas perspektīvām. Pārskatā fonds prognozē, ka Latvijas ekonomika šogad pieaugs par 0,5%, bet nākamgad – par 2,6%. Septembrī, noslēdzot kārtējās pēcprogrammas uzraudzības konsultācijas, fonds prognozēja, ka Latvijas IKP kāpuma temps šogad palēnināsies līdz 0,9%. Jaunākajās prognozēs teikts, ka inflācija Latvijā šogad un nākamgad gaidāma attiecīgi 9,9% un 4,2% apmērā. Pēc fonda aprēķiniem, bezdarba līmenis šogad būs 6,7% un nākamgad – 6,6%, bet kārtējo maksājumu kontā šogad tiks reģistrēts deficīts 3% no iekšzemes kopprodukta, bet nākamgad - deficīts 2,4% no iekšzemes kopprodukta.

Latvijā reģistrētā bezdarba līmenis šogad septembra beigās bija 5,3% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir par 0,2 procentpunktiem mazāk nekā mēnesi iepriekš. Zemākais reģistrētā bezdarba līmenis septembra beigās joprojām bija Rīgas reģionā - 4,2% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir par 0,2 procentpunktiem mazāk nekā mēnesi iepriekš, bet augstākais reģistrētā bezdarba līmenis saglabājās Latgales reģionā - 10,7%, kas arī ir kritums par 0,2 procentpunktiem. Kurzemē reģistrētā bezdarba līmenis septembrī samazinājies par 0,3 procentpunktiem, mēneša beigās veidojot 5,2% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, savukārt Zemgalē un Vidzemē reģistrētā bezdarba līmenis sarucis par 0,1 procentpunktu un mēneša beigās bija attiecīgi 4,9% un 5,3%.

Terorisma draudu līmenis Latvijā saglabājas zems un Valsts drošības dienesta rīcībā esošā informācija neliecina, ka tas tuvākajā laikā varētu mainīties. Valsts drošības dienestā uzsver, ka satraukumam saistībā ar vakar skolās saņemtajām draudu vēstulēm nav pamata. Drošības dienests vērtē minēto draudu izplatīšanas gadījumu atbilstoši savai kompetencei un sniedz Valsts policijai nepieciešamo atbalstu izmeklēšanā. Ņemot vērā, ka kriminālprocesa virzītājs pašlaik ir Valsts policija, drošības  no plašākiem komentāriem atturas.

Jau ziņots, ka vairākās Latvijas skolās vakar tika saņemti identiski draudu e-pasti par it kā iespējamiem drošības riskiem un no gana daudz izglītības iestādēm tika evakuēti audzēkņi, tomēr policija norāda, ka tie bija zema riska draudi un satraukumam nav pamata. Draudu vēstules saņēma arī Aknīstes un Jēkabpils 2.vidusskola. Tā kā bija zems draudu līmenis, skolēni netika evakuēti. 

Eiropas Savienības dalībvalstu starpā valda nesaskaņas un ES iestādes nav vienisprātis par ierosinājumu apturēt palīdzības sniegšanu palestīniešiem. ES jau sen valda domstarpības par Izraēlas un palestīniešu konfliktu, lai gan tās dalībvalstis bijušas vienotas, nosodot sestdien notikušo palestīniešu kaujinieku uzbrukumu Izraēlai. ES paplašināšanās komisārs Olivērs Vārhelji pirmdien paziņoja, ka Eiropas Komisija pārskata visu palestīniešiem sniegto attīstības palīdzību 691 miljona eiro apmērā, piebilstot, ka visi maksājumi nekavējoties tiek apturēti. Viņa paziņojums izraisīja vairāku ES dalībvalstu, tai skaitā Īrijas, Spānijas, Portugāles un Luksemburgas, pretestību, kuras brīdināja, ka nedrīkst pārtraukt palīdzības sniegšanu, tādējādi kaitējot palestīniešu civiliedzīvotājiem, un apšaubīja, vai EK maz ir pilnvarota pieņemt šādu lēmumu.

Turcija paziņojusi, ka ir gatava būt par starpnieku Palestīnas un Izraēlas konflikta risināšanā un norādījusi, ka reģionā miera nebūs tik ilgi, kamēr netiks izveidota neatkarīga un suverēna Palestīnas valsts. Tikmēr arvien vairāk izraēliešu ziņo par palestīniešu teroristu pastrādātajām zvērībām. Savukārt Izraēlas armija paziņoja, ka veic intensīvus gaisa triecienus "Hamas" mērķiem Gazas joslā. Turcijas prezidents Redžeps Taijips Erdogans, uzrunājot abas valstis, mudinājis palestīniešus un izraēliešus nolikt ieročus un sēsties pie sarunu galda.

Turpinām ziņas

Centrālā finanšu un līgumu aģentūra ir nosūtījusi uzaicinājumu 14 ārstniecības iestādēm pieteikties Eiropas Savienības fondu finansējuma saņemšanai, ko varēs ieguldīt veselības aprūpes infrastruktūras attīstībā. Pieteikties aicināta arī Jēkabpils reģionālā slimnīca. Kopējais projektu atlasē pieejamais Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums ir vairāk nekā 82 miljoni eiro. No tiem 2 miljoni 413 tūkstoši 923 eiro paredzēti Jēkabpils reģionālajai slimnīcai. Jāņem vērā, ka no Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējuma varēs segt tikai līdz 85 procentiem projekta izmaksu. Projektu iesniegumi ārstniecības iestādēm ir jāiesniedz līdz nākamā gada 5.janvārim.

Valdība otrdien piešķīra naudu pašvaldībām privātā pirmsskolas izglītības pakalpojuma un bērnu uzraudzības jeb auklīšu pakalpojuma iegādei, lai mazinātu rindas pašvaldību bērnudārzos. Kopumā 16,27 miljonus eiro piešķirs no Eiropas Savienības fondiem, bet pašvaldībām ir jānodrošina līdzfinansējums. Atbalstu varēs saņemt pašvaldības, kurās ir bērni rindā uz vietu pašvaldību pirmsskolas izglītības iestādēs. Projektu iesniegumu atlasē paredzēts izmantot aktuālākos datus par rindu uz šā gada 1. oktobri. Lai nodrošinātu atbalstu iespējami vairāk ģimeņu un bērnu, atbalsta nosacījumi paredz maksimālās projekta  izmaksas uz vienu bērnu mēnesī – 364 eiro, kā arī to, ka pakalpojums vienam bērnam būs pieejams ne ilgāk kā trīs gadus. Tādējādi plānots, ka kopumā atbalstu varēs saņemt vismaz tūkstoš 239 bērni. 

Un vēl

No pirmdienas, 16. oktobra, līdz 8. decembrim darbdienās 45 dienas vidus elektrovilcienu reisiem biļetes vienam braucienam būs par 20% lētākas. Tā pasažieri tiek mudināti izvēlēties braukt ar vilcieniem laikā, kad ir mazāka pasažieru plūsma. 20% atlaide tiks piemērota gan vilciena biļešu tirdzniecības kasēs, gan "Pasažieru vilciena" tīmekļvietnē un mobilajā lietotnē, gan vilcienā pie konduktora kontroliera iegādātai biļetei, ja kase ir slēgta. Dienas vidus 20% atlaide biļetēm vienam braucienam būs attiecināta arī uz 8 reisiem maršrutā Rīga–Aizkraukle–Rīga. Iegādājoties e-biļeti Aizkraukles dzelzceļa līnijā, konkrētā maršruta cena jau būs norādīta ar 20% atlaidi, kā arī ar papildus piemērojamo 5 vai 10% atlaidi par biļetes iegādi elektroniski.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts robežsardze atsauc iepriekš publicēto informāciju, un Mākslas skola aicina uz izstādi “Krāsas” un krāsainu diskotēku.

Sākotnēji norādot uz incidenta neesamību, pēc kritikas viļņa Valsts robežsardze tomēr paziņojusi par Latvijā nelegāli iekļuvušas bēgļu grupas aizturēšanu otrdien. Valsts robežsardze atsauc iepriekš publicēto informāciju attiecībā uz otrdien internetā izplatīto video, kurā redzama liela cilvēku grupa pārvietojamies pa lauku ceļa malu. Sākotnēji robežsardze apšaubīja video redzamo, ka Latvijā nelegāli iekļuvusi bēgļu grupa, taču nu atzinusi, ka robežsargi otrdien tomēr aizturējuši vairākas personu grupas.

Jau ziņots, ka otrdien Valsts robežsardze aicināja iedzīvotājus atturēties sociālās saziņas vietnēs publicēt nepārbaudītu vai nezināmas izcelsmes informāciju par valstī it kā nelegāli iekļuvušiem bēgļiem. Proti, otrdien robežsardze informēja, ka otrdienas pēcpusdienā sociālajos medijos izplatīts video, kurā redzams, kā vairāk nekā 20 personu grupa pārvietojas gar kāda lauku ceļa malu. Taču pēc video redzamajiem kadriem nevarēja identificēt nedz to, kad ir uzņemts video, nedz arī to sasaistīt ar kādu konkrētu vietu. Tagad Valsts robežsardze norādīja, ka tā ir veikusi padziļinātu situācijas izpēti, lai noskaidrotu notikuma apstākļus. Pēc rūpīgas video analīzes un situācijas pārbaudes robežsargi operatīvi reaģējuši uz video redzamajām personām un Kaplavas pagastā apmēram vienu kilometru no valsts robežas aizturēja vairākas personu grupas, kopumā 29 personas, jau video uzņemšanas dienā. 

Lēmumus, ar kuriem atteikts pieņemt pieteikumu par pagaidu aizsardzību pret vardarbību pirms prasības celšanas, ir iespējams pārsūdzēt, uzsver Augstākā tiesa.
Tās priekšsēdētāja Aigara Strupiša sasauktā Civillietu departamenta senatoru kopsapulce vakar apstiprinājusi tiesību normu skaidrojumu šajā jautājumā. Pēc Aigara Strupiša vārdiem, līdz šim tiesu prakse šajā jautājumā neesot bijusi vienveidīga, un daudzos lēmumos par atteikšanos pieņemt pieteikumu par pagaidu aizsardzību pret vardarbību bijis norādīts, ka tie nav pārsūdzami. Augstākā tiesa vērtē, ka šāds lēmums būtībā atzīstams par līdzvērtīgu atteikumam pieņemt prasības pieteikumu, kas ir tiesību uz pieeju tiesai ierobežošana. Šāds ierobežojums vardarbības gadījumā nav pieļaujams, un tagad tiesām būs jāņem vērā Augstākās tiesas sniegtā interpretācija, kas būtiski uzlabošot vardarbības upuru iespējas aizsargāt savas tiesības. Augstāka tiesa atzīst, ka skaidrojumus tapis arī kontekstā ar nesenajiem vardarības pret sievietēm gadījumiem.

Jau vēstīts, ka šī gada 16.aprīlī Jēkabpils novadā sava bērna un mātes acu priekšā tika nogalināta 1983.gadā dzimsi sieviete. Slepkavību pastrādāja viņas bijušais vīrs Leons Rusiņš, kurš mēnešiem ilgi sievietei draudēja un viņu vajāja, par to regulāri tika ziņots policijai, bet sieviete pasargāta netika. Rusiņam bija 19 kriminālprocesi, no kuriem 18 - par to, ka viņš nepilda lēmumu par aizsardzību pret vardarbību. Rusiņu pēc slepkavības policijai nav izdevies aizturēt, bet vienlaikus nav izslēgts, ka viņš izdarījis pašnāvību.

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēdē šodien atbalstīja grozījumus Valsts pārvaldes iekārtas likumā, kas paredz iespēju valstij nelojālus darbiniekus atbrīvot no darba, ja nav ievērots lojalitātes Latvijas valstij un tās Satversmei pienākums. Ar grozījumiem paredzēts noteikt, ka nodarbinātības vai dienesta attiecības varēs izbeigt, ja valsts pārvaldē nodarbinātais būs paudis publisku viedokli vai veicis citas darbības, kas nepārprotami liecina, ka viņš nav lojāls Latvijai un tās Satversmei, un turpmāk viņa darbs attiecīgajā institūcijā var būtiski apdraudēt šīs institūcijas darbību vai valsts intereses. Plānots, ka darba devēji gan izvērtēs, gan piemēros sankcijas, vai darbinieks ievērojis lojalitātes pienākumu.

Libānas šiītu kaujinieku grupējums "Hizbollah" paziņojis, ka trešdien izšāvis raķetes uz Izraēlu, izsaucot atbildes uguni. Situācija uz Izraēlas un Libānas robežas saasinājusies laikā, kad Izraēla koncentrē karaspēku un smago bruņutehniku gar Gazas joslu, īstenojot atbildes kampaņu palestīniešu kaujinieku grupējuma "Hamas" uzbrukumiem. "Hizbollah" paziņoja, ka apšaudījusi Izraēlas pozīcijas ar vadāmajām raķetēm. Tā esot atbilde Izraēlas uzlidojumiem, kuros šonedēļ gājuši bojā trīs "Hizbollah" kaujinieki.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis intervijā norādījis, ka pēc Krievijas kara Ukrainā beigām neplāno kandidēt uz prezidenta amatu. Par to vēsta Igaunijas medijs "Postimees", atsaucoties uz Vācijas raidorganizāciju "Deutsche Welle". Zelenska pirmais termiņš prezidenta amatā beidzas nākamā gada 31. martā. Vienlaikus saskaņā ar karastāvoklī izsludināto likumu, kas pieņemts pēc kara sākuma 2022. gada 24. februārī, jaunas prezidenta vēlēšanas nav paredzētas. Tāpat uz nenoteiktu laiku pārceltas arī Ukrainas parlamenta vēlēšanas, kam sākotnēji bija jānotiek oktobrī. Vienlaikus popularitāti ir guvuši pieprasījumi mainīt likumu un rīkot vēlēšanas arī kara laikā. Zelenskis šos pieprasījumus noraidījis, jo tam nepietiekot finansējuma. 

Turpinām ziņas

SIA JK Namu pārvalde informē, ka līdz trešdienai Jēkabpilī siltumenerģija bija padota gandrīz visām Namu pārvaldes apsaimniekotajām mājām. Apkures pieslēgšanu plānots pabeigt šonedēļ. Jautājumu gadījumā iedzīvotāji aicināti zvanīt Namu pārvaldes avārijas dienesta dispečeram pa tālruni 29406016!

SIA “Jēkabpils Siltums” jau septembrī ziņoja, ka ir gatavs jaunajai apkures sezonai. Kā informē uzņēmumā, labā tehniskā kārtībā ir visas esošās katlumājas jaudas un gatavojoties jaunajai sezonai, pārbaudīti arī siltumtīkli. Iepirkts arī kurināmais- šķelda. Jau ziņots, ka SIA “Jēkabpils siltums” apkures tarifs klientiem no oktobra ir 63,61 eiro par megavatstundu, kas šobrīd ir viens no zemākajiem  tarifiem valstī.
 
Jēkabpilī no septembra nakts stundās tiek samazināts ielu apgaismojums, dažviet tas tiek izslēgts pilnībā. Pašvaldība skaidro, ka tas nepieciešams, lai taupītu līdzekļus. Vietās, kur tas tehniski iespējams, no pulksten 22. līdz 5.30 tika izslēgts katrs otrais vai katrs trešais gaismeklis, pārējiem samazinot spilgtumu par 20 līdz 30 procentiem. Šāda kārtība neapmierina daļu iedzīvotāju, jo ir cilvēki, kuriem darba laiks beidzas pēc pulksten 22. un nākas uz mājām iet pa tumsu. Tiekoties ar domes vadību preses konferencē, vietējo mediju žurnālisti jautāja vai iedzīvotāju lūgums paildzināt apgaismojuma ilgumu tiks saklausīts. Tika solīts, ka pašvaldība apsvērs iespēju taupības režīmu ieslēgt nedaudz vēlāk – nevis 22., bet 22.30. SIA “Jēkabpils pakalpojumi”, kas ir atbildīgi par pilsētas apgaismojumu, informē, ka sākot no 10. oktobra ielu apgaismojums Jēkabpilī tiek izslēgts vai samazināts par pusstundu vēlāk no 22.30 līdz 5.30.
 
Tikmēr liela neapmierinātība ir mazo ieliņu iedzīvotājiem, kuri norāda, ka maksā nodokļus un tik vien no pašvaldības sagaida, lai iela būtu kārtībā un izgaismota. Taču viņiem ielu apgaismojums tiek izslēgts pilnībā. Pašvaldības vadība skaidro, ka pagaidām šo situāciju nevar atrisināt un iedzīvotājiem nāksies samierināties ar neizgaismotām mazajām ieliņām. Savukārt citādi ir ar tiem gadījumiem, kad diennakts tumšajā laikā apgaismojuma nav ielās, kur tam vajadzētu būt. Informāciju par apgaismojuma problēmām konkrētās ielās darba un ārpus darba laika var sniegt, rakstot WhatsApp ziņu uz SIA “Jēkabpils pakalpojumi” tālruņa numuru 28 642 208, ja iespējams, pievienojot foto vai video materiālu.

Un vēl

Jēkabpils Mākslas skola šogad svin 30 gadu jubileju. Šie gadi skolai bijuši krāsaini. Trīs gadu desmitos nav trūcis ne košu, dzīvespriecīgu krāsu, ne mierīgu un sapņainu, ne dramatisku krāsu salikumu. 19. oktobrī mākslas skolas audzēkņiem būs svētku diena, kurā aicina ienirt krāsu pasaulē.  No pulksten diviem dienā līdz sešiem vakarā Kena parka estrādē būs skatāma audzēkņu gleznošanas un kompozīcijas stundās tapušo darbu izstāde “Krāsas”. Trijos dienā sāksies pasākums, kurā katra klase ar nelieliem priekšnesumiem prezentēs savu iepriekš izlozēto  krāsu, notiks rotaļas un bērni baudīs svētku cienastu. Pasākuma noslēguma daļā notiks krāsainā diskotēka.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Arī bērnudārzi saņem draudu vēstules; Līvānos izstrādās jaun u plān ojumu; un Kad gaidāms pirmais sals?

Aizvadītajā naktī draudu e-pastus par it kā iespējamiem drošības riskiem saņēmušas arī daudzas Latvijas pirmsskolas izglītības iestādes, tomēr Valsts policija aicina saglabāt vēsu prātu un turpināt darbu ierastajā ritmā, nekādus evakuācijas pasākumus neveicot. Tādus e-pastus saņēmuši arī bērnudārzi Jēkabpils novadā. Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks atklāj, ka tādas pašas draudu e-pasta vēstules, kādas otrdien saņēma skolas, aizvadītajā naktī neilgi pirms plkst.1 ir saņēmuši aptuveni 400 Latvijas bērnudārzi. Valsts policijas rīcībā esošā informācija liecinot, ka sūtītājs gan vakar, gan šonakt bijis viens un tas pats, turklāt šī paša noziedznieka aktivitātes esot novērotas jau apmēram pirms gada, kad arī vairākas organizācijas saņēmušas līdzīgas draudu vēstules. Ruks aicināja Latvijas iedzīvotājus ņemt vērā policijas rekomendācijas un necelt paniku, jo minētās draudu vēstules tiek izplatītas apzināti ar mērķi destabilizēt situāciju sabiedrībā. 

Strauji un mērķtiecīgi jāattīsta Nacionālo bruņoto spēku rezervistu sistēma, secināts Valsts kontroles veiktajā revīzijā. Valsts kontrole norāda, ka NATO aizsardzības sistēmā dalībvalstu bruņoto spēku rezervei ir nozīmīga loma, jo neviena valsts nevar izveidot tik lielu profesionālo armiju, lai valsts apdraudējuma situācijā iztiktu bez rezerves spēkiem. Ņemot vērā rezerves lomu bruņoto spēku sastāvā, valsts kontrole lietderības revīzijā vērtēja, kā darbojas NBS rezerves sistēma. Revīzijā secināts, ka pēc profesionālā dienesta ieviešanas 2007.gadā priekšplānā ir bijušas citas NBS attīstības prioritātes un līdz šim mērķtiecīgi soļi rezerves sistēmas attīstībai ir izpalikuši.

Izglītības un zinātnes ministrija 2024. gada valsts budžetā nodrošinās finansējumu 132 tūkstoši eiro apmērā, lai 46 Latgales reģiona skolas varētu īstenot nodarbības latgaliešu rakstu valodas apguvei. Finansējums ir atrasts ministrijas iekšējos resursos, veicot apropriācijas pārdali. Naudu piešķirs arī latgaliešu rakstu valodas nodarbību īstenošanai līdz šā gada beigām. Savukārt lībiešu valodas apguvei nākamā gada valsts budžetā ieplānoti 100 tūkstoši eiro. Finansējums tiks piešķirts, pamatojoties uz pašvaldības pieprasījumu, noslēdzot vienošanos starp attiecīgo pašvaldību un ministriju.

Izraēlas varasiestādes apstiprinājušas, ka vismaz tūkstoš 200 cilvēki ir nogalināti teroristiskā grupējuma "Hamas" iebrukumā ebreju valsts teritorijā. Lielākā daļa no tiem ir civiliedzīvotāji, jo Izraēlas armija līdz šim ir ziņojusi par 70 kritušajiem karavīriem. Tikmēr Izraēlas gaisa triecienos Gazas joslā nogalināto skaits ir pieaudzis līdz 950. Izraēla arī šodien turpināja aviācijas un raķešu uzbrukumus Gazas joslā, atbildot uz "Hamas" sestdien sarīkoto asiņaino uzbrukumu Izraēlā. Naktī uz trešdienu ir veikti triecieni pa aptuveni 200 objektiem Gazā, bet aizvadītajā diennaktī ir uzbrukts kopumā 450 mērķiem.  

Tikmēr palestīniešu amatpersonas ziņo, ka naktī uz trešdienu Izraēlas aviācijas uzbrukumos Gazas joslā ir nogalināti vismaz 30 cilvēki. ANO lēsa, ka Izraēlas triecienu rezultātā bez mājām ir palikuši vairāk nekā 263 tūkstoši Gazas joslas iedzīvotāju. Tas esot lielākais pārvietoto personu skaits Gazas joslā kopš 2014. gadā notikušajām cīņām starp "Hamas" un Izraēlu. ANO apgalvoja, ka Izraēlas triecienos ir iznīcināti vairāk nekā 1000 mājokļu, un esot arvien sarežģītāk apmierināt Gazas joslas iedzīvotāju pamatvajadzības.  ASV sadarbībā ar Ēģipti veido humanitāro koridoru, lai no Gazas joslas varētu evakuēt tūkstošiem civiliedzīvotāju un arī vairākus simtus ASV pilsoņu. 

Lielbritānija un tās Ziemeļeiropas sabiedrotie šodienpaziņoja par jaunu 100 miljonu mārciņu jeb 116 miljonu eiro militāro atbalstu Ukrainai, kura mērķis ir palīdzēt tās bruņotajiem spēkiem attīrīt mīnu laukus, uzturēt transportlīdzekļus un aizsargāt galveno infrastruktūru. Pakete tiks piešķirta, izmantojot naudu no Lielbritānijas pārvaldītā Starptautiskā fonda Ukrainai, un tā ietvers aprīkojumu, lai palīdzētu Ukrainas karavīriem šķērsot mīnu laukus un pārvarēt upes un tranšejas.

Turpinām ziņas

Izsludināts jauns Līvānu novada teritorijas plānojuma izstrādes iepirkums, liecina elektroniskajā iepirkumu sistēmā EIS pieejamie dokumenti. Iepriekšējais iepirkums izsludināts 28.augustā un pārtraukts 2.oktobrī. Iepirkums pārtraukts saskaņā ar Publisko iepirkumu likumu, jo iesniegts tikai viens piedāvājums. Piedāvājumu iesniedzis SIA "Metrum", piedāvājot izstrādāt novada teritorijas plānojumu par gandrīz 70 tūkstoši eiro. Jaunais iepirkums izsludināts 4.oktobrī. Atkārtotā iepirkuma noteikumos nekādas izmaiņas netika veiktas, pauž pašvaldībā.

Ņemot vērā Latvijas Pašvaldību savienības sniegtos priekšlikumus, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija esot uzdevusi Iekšlietu ministrijai un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai izvērtēt un informēt komisiju par nepieciešamo valsts budžeta līdzfinansējuma apmēru pašvaldību policijas izveidei un darbībai.Pēc informācijas saņemšanas Saeimas komisija plāno atkārtoti skatīt pašvaldību savienības priekšlikumu, kas ir kā pamats turpmākai diskusijai arī par valsts budžeta līdzekļu nodrošināšanu ar likumu noteiktās obligātās funkcijas īstenošanai. Proti, no 2024. gada 1. janvāra pašvaldībām saskaņā ar Pašvaldību likumu pašvaldību policija ir noteikta kā autonomā funkcija un tās izveide ir obligāta. Pašvaldību savienība norāda, ka šim mērķim nav paredzēts valsts budžeta līdzfinansējums un tas radīšot ievērojamu ietekmi uz pašvaldību budžetu, īpaši tām sešām pašvaldībām, kurās līdz šim nav izveidota sava policija. 

Un vēl

Nākamnedēļ Eiropas lielākajā daļā, tai skaitā Latvijā, pazemināsies gaisa temperatūra, prognozē sinoptiķi. Rietumeiropā aizvien turpinās vasara, šīs nedēļas sākumā gaisa temperatūra sasniegusi +26 grādus Anglijā, +32 grādus Francijā un +36 grādus Portugālē. Tuvākajās dienās Vācijas dienvidos un citviet Centrāleiropā gaidāms siltums līdz +28 grādiem, bet nedēļas nogalē no ziemeļrietumiem Eiropā ieplūdīs vēss gaiss. 

Latvijā augstākā gaisa temperatūra gaidāma sestdien, kad, pūšot brāzmainam dienvidrietumu vējam, termometra stabiņš pakāpsies līdz +14..+19 grādiem, pēcpusdienā no rietumiem sāks ienākt vēsāks gaiss un svētdien temperatūra vairs nepārsniegs +9..+12 grādus. Nedēļas nogalē Latvijā palaikam līs, vietām stipri, un pūtīs brāzmains dienvidu vējš, kas pāries rietumu vējā. Tā ātrums brāzmās piekrastē brīžiem var pārsniegt 20 metrus sekundē.

Arī nākamās nedēļas pirmajā pusē brīžiem gaidāmi nokrišņi, bez lietus iespējams arī sniegs. Gaisa temperatūra galvenokārt gaidāma 0..+9 grādu robežās. Sagaidāms, ka nākamās nedēļas otrajā pusē laikapstākļus ietekmēs Skandināvijas anticiklons. Laiks kļūs sausāks un aukstāks - dažās naktīs visā Latvijā gaisa temperatūra var noslīdēt zem nulles, vietām sasniedzot -7 grādus.

Atstājiet komentāru