2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 9.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 9.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijas Arhitektūras gada balvu 2023 saņem Dailes teātra priekšlaukums; Jēkabpilieši aicināti izteikt viedokli par apkures sezonas sākumu; un Kāds laiks gaidāms šonedēļ?

Pēc spēcīgās vētras, kas plosījās Baltijas jūras reģionā, Igaunijas un Somijas pārvades sistēmas operatori svētdienas rītā pēc tehnisku problēmu konstatēšanas nolēmuši apturēt gāzes cauruļvada “Balticconnector” darbību, taču Latvijas gāzapgādes sistēma strādā bez traucējumiem un gāzes pieejamība sistēmas lietotājiem tiek nodrošināta, paziņojumā medijiem norāda AS Conexus. “rus.delfi.lv" vēsta, ka gāzesvada darbība apturēta, baidoties no iespējamās gāzes noplūdes. Līdz ar to arī šajā cauruļvadā samazinājies spiediens. Avārijas iemesls neesot zināms, vēstījusi Igaunijas kompānija "Elering". "Conexus" norāda, ka šobrīd Inčukalna pazemes gāzes krātuves kopējie krājumi ir 21.4 TWh, kas ir pietiekami Latvijas apgādei ziemas periodā. Iesūknēšanas sezona Inčukalna krātuvē turpinās līdz 14. oktobrim.

Piektdienas vakarā svinīgā apbalvošanas ceremonijā VEF kvartāla Vasarnīcā tika paziņoti Latvijas Arhitektūras gada balvas 2023 laureāti. Lielo gada balvu 2023 jeb Grand Prix saņēma Dailes teātra priekšlaukums, ko projektēja SIA MADE arhitekti. Dailes teātris ir iemīļots kultūras galamērķis un izcils modernisma arhitektūras piemērs. Laukumā saglabāti teātra arhitektūrai un modernisma garam raksturīgie labiekārtojuma principi un materiāli, un izveidota jauna kustības un tā izmantošanas stratēģija, tiecoties laukumu padarīt pieejamu ikvienam. Laukumā realizēti jaunu koku un krūmu stādījumi un izmantoti ilgtspējīgi lietus ūdens apsaimniekošanas risinājumi. Daļa demontēto materiālu laukumā izmantoti atkārtoti, uzstādīti ilgmūžīgi labiekārtojuma elementi, un teātra atpazīstamībai plašākā telpā realizēti uzraksti un jauni reklāmas laukumi. 

TV3 aptaujā skaidroja, vai iedzīvotāji ir apmierināti ar jaunā Ministru kabineta sastāvu. Jautāti, kāda kopumā ir viņu attieksme attiecībā uz jauno Ministru kabineta sastāvu, aptuveni piektā daļa jeb 18% Latvijas iedzīvotāju norādījuši, ka ir apmierināti ar jauno Ministru kabineta sastāvu. Savukārt nedaudz vairāk kā divas piektdaļas jeb 44% iedzīvotāju ir norādījuši, ka ir neapmierināti ar jauno Ministru kabineta sastāvu. Savukārt aptuveni divām piektdaļām iedzīvotāju nav konkrēta viedokļa šajā jautājumā
.
Svētdiens naktī Izraēlas armija īstenoja triecienus palestīniešu apdzīvotajā Gazas joslā, atbildot uz iepriekšējā dienā notikušo teroristu grupējuma "Hamas" iebrukumu Izraēlas teritorijā. Tikmēr valsts dienvidos turpinās operācijas, lai atbrīvotu apdzīvotās vietas, kuras ir ieņēmuši "Hamas" kaujinieki. Izraēlas valdība apgalvo, ka "Hamas" uzbrukumos nogalināto izraēliešu skaits ir pārsniedzis 250, bet vēl vairāk nekā 1800 ir ievainoti. Savukārt Izraēlas atbildes triecienos Gazā ir nogalināti vairāk nekā 300 cilvēku.

Kā ziņots, Palestīniešu kaujinieki 7.oktobra rītā veica negaidītu  uzbrukumu no Gazas joslas, izšaujot vairākus tūkstošus raķešu un iefiltrējoties vairākās vietās Izraēlā. Situācija reģionā patlaban ir ļoti neskaidra un haotiska – nav skaidrs, kuras teritorijas kontrolē kuri spēki. Tāpat kaujinieki no palestīniešu anklāva iekļuvuši Izraēlā vairākās vietās gan ar paraplāniem, gan pa jūru un sauszemi. Izraēlas aizsardzības spēki izsludinājuši gatavību karam un gaisa spēki veica atbildes triecienus Gazas joslā. 

Strauji saasinoties drošības situācijai Izraēlā, kas rada ievērojamus drošības riskus un neprognozējamu situācijas attīstību tuvākajā nākotnē, Ārlietu ministrija stingri aicina šobrīd neceļot uz Izraēlu. Valsts teritorijā esošos Latvijas valstspiederīgos Ārlietu ministrija aicina sekot līdzi situācijas attīstībai un vietējo drošības dienestu rekomendācijām. Ministrijas brīdinājums ir spēkā līdz turpmākam aktuālās situācijas precizējumam. Izraēlā ir ap 5 tūkstoši Latvijas valstspiederīgo, un desmit ir vērsušies pēc palīdzības Latvijas vēstniecībā Telavivā. 

Rietumvalstis sestdien asi nosodīja palestīniešu grupējuma "Hamas" veiktos uzbrukumus Izraēlai, kuros nogalināti vismaz 22 cilvēki un vairāk nekā 500 ievainoti. Gan Eiropas Komisijas prezidente, gan Latvijas augstākās amatpersonas paudušas, ka Izraēlai ir tiesības sevi aizstāvēt.Tiek uzsvērts, ka tas ir terorisms savā visbriesmīgākajā izpausmē. Izraēlai ir tiesības aizsargāties pret šādiem briesmīgiem uzbrukumiem, norāda Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena. Arī Vācijas ārlietu ministre Annalēna Bēraboka norādījusi, ka "Hamas" veicina "vardarbības pastiprināšanos", un piebilda, ka Izraēlai "ir Vācijas pilnīga solidaritāte" un "starptautiskajās tiesībās garantētās tiesības aizsargāties pret terorismu". Tāpat arī Francija paudusi "pilnīgu solidaritāti ar Izraēlu un cietušajiem" un uzsvēra "absolūtu noraidījumu terorismam". Izraēlu atbalstījuši arī Itālijas, Lielbritānijas, Nīderlandes, Spānijas un daudzu citu Eiropas valstu līderi. 

Arī Latvija stingri nosoda teroristiskā grupējuma "Hamas" uzbrukumus Izraēlā, kas prasījuši civiliedzīvotāju dzīvību, tvīterī akcentēja Ārlietu ministrija, norādot, ka šī "nožēlojamā rīcība" kāpina jau tā saspīlēto situāciju Izraēlas un palestīniešu dialogā. Nosodījumu par uzbrukumiem paudis arī Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs, norādot, ka Izraēlai ir tiesības sevi aizstāvēt. Viņš arī izteicis visdziļāko līdzjūtību upuru ģimenēm un draugiem. Arī Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols aģentūrai LETA pauda, ka Izraēlai ir visas tiesības sevi aizsargāt. Viņš pieļāva, ka uzbrukums ir plānots ilgāku laiku, ņemot vērā, ka notikusi iefiltrēšanās, gaisa desanta un raķešu uzbrukumi. Politiķis norādīja, ka pret Izraēlu tiek īstenots masveidīgs terorakts.

Afganistānā sestdien notikušajā zemestrīcē varētu būt gājuši bojā līdz pat 2 tūkstoši cilvēku. ANO sākotnēji ziņoja par 320 bojāgājušajiem, bet vēlāk paziņoja, ka šis skaitlis vēl tiek pārbaudīts. Afganistānas rietumus sestdien satricināja 6,3 magnitūdas stipra zemestrīce, kurai sekoja vairāki spēcīgi pēcgrūdieni. Herātas provincē zemestrīce sagrāvusi vismaz sešus ciematus un simtiem cilvēku ir aprakti zem drupām.

Turpinām ziņas

Jau ziņojām, ka no pagājušās nedēļas nogales Jēkabpilī sākās apkures sezona. No šodienas apkure sāksies arī visās novada izglītības un pašvaldības iestādēs. Apkures sezonas sākums katru gadu raisa diskusijas, daļa iedzīvotāju priecājas par siltumu mājokļos, bet daļa ir neapmierināti, jo kamēr ārgaisa temperatūra ir plus grādos nevēlas apkures sezonas sākumu. Lai noskaidrotu jēkabpiliešu viedokli vai šogad apkures sezonas sākums nav par ātru, Radio1 izveidoja aptauju savā profilā sociālajā vietnē Facebook. Ar šo aptauju daudzi ir dalījušies tālāk, vēl vairāki desmiti atbalstījuši ar atzīmi “patīk” un ir vairāk kā 120 komentāru, kuros katrs izteicis savu viedokli. Jāteic, ka viedokļi dalās apmēram puse uz pusi – vieni atbalsta un priecājas par savlaicīgu apkures sezonas sākumu, savukārt citi – ir neapmierināti un atzīmē, ka apkures sezona sākta par ātru. Izteikt savu viedokli un iepazīties ar citu jēkabpiliešu viedokļiem aicinām Radio1 aptaujā vietnē Facebook, kā arī pie aptaujas publikācijas portālā Radio1.lv.

Oktobra otrajā pusē Viesītē bez maksas varēs nodot uzkrātās elektroiekārtas. Lai veicinātu, ka ikvienam Latvijas iedzīvotājam ir iespēja videi draudzīgā veidā atbrīvoties no nolietotās vai nevajadzīgās elektrotehnikas, "Eco Baltia vide" sadarbībā ar "Latvijas Zaļo punktu" un SIA "Vidusdaugavas SPAAO" izveidos elektronikas pieņemšanas pagaidu punktu Viesītē, Smilšu ielā 39b. Uz elektronikas nodošanas punktu, kas lietošanai būs pieejams no 16.oktobra līdz 27.oktobrim, iedzīvotāji aicināti nogādāt visu veidu elektroiekārtas, kas tiem vairs nav nepieciešamas.

Sestdien, 14.oktobrī, septīto reizi būs iespēja rakstīt diktātu arī latgaliski. Šī gada diktātā aktrise Katrīna Griga lasīs speciāli diktātam tapušu literātes un žurnālistes Lauras Melnes tekstu. Diktāts skanēs Latvijas Radio sestdienas vakarā pulksten 18.20, kā arī video formātā būs skatāms sabiedrisko mediju portālā un latgaliešu kultūras ziņu portālā "lakuga.lv". Tāpat šoreiz diktātu varēs rakstīt klātienes pasākumā Latgales vēstniecībā "Gors" Rēzeknē.

Un vēl

No pirmdienas gaidāms lielākoties mākoņains un mitrs laiks, tomēr dažās dienās uzspīdēs arī saule un pierims vēji, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognozes. Otrdien piedzīvosim labvēlīgākus laika apstākļus. Saule mīsies ar mākoņiem, un lietus gaidāms vien vietām nakts laikā. Pūtīs lēns līdz mērens dienvidu puses vējš. Gaisa temperatūra saglabāsies līdzīgās robežās kā šodien. Trešdien Latvijas teritorijai atkal pietuvosies jauns aktīvs ciklons. Visā valsts teritorijā gaidāms lietus, kas palaikam turpināsies arī ceturtdien. Šajās dienās pūtīs mērens līdz mēreni stiprs dienvidrietumu, dienvidu vējš, kas brāzmās pastiprināsies līdz 20 m/s, piekrastes rajonos līdz 23 m/s. Līdz ar nokrišņu zonu Latvijas teritorijā ieplūdīs arī siltāks gaiss, tāpēc līdz šīs nedēļas beigām gaisa temperatūra būs ievērojami augstāka - diennakts tumšajās stundās termometra stabiņš nenoslīdēs zemāk par +6…+12° atzīmi, savukārt dienās gaiss iesils līdz +10…+16 grādiem.

Nedēļas izskaņā saglabāsies rudenim raksturīgi laikapstākļi - līdz ar nokrišņu zonu pārvietošanos, lielākajā daļā valsts teritorijas palaikam gaidāms lietus. Arī vējš saglabāsies brāzmains, tomēr tik stipras vēja brāzmas kā pagājušajā nedēļā netiek prognozētas.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijas Tautas fronte svin 35.gadadienu; Marko Rotko centrs kļuvis par muzeju; un Teiču rezervātā samazinās ogotāju pārkāpumi.

Kustība, kas no idejas par organizāciju ar vairāk nekā 100 tūkstošiem biedru pārtapa vien pāris mēnešu laikā. Tieši pirms 35 gadiem sākās Latvijas Tautas frontes dibināšanas kongress. Tautfrontiešu kustības mērķis – brīva un neatkarīga Latvija. Svinot Tautas frontes gadadienu, Rīgas pilī notika svinīgs organizācijas atceres pasākums. Divas dienas – 1988. gada 8. un 9. oktobrī – tagadējā Kongresu nama telpās pulcējās ļaužu tūkstoši. Tika dibināta Latvijas Tautas fronte. Šai tautas politiskās un patriotiskās iniciatīvas kustībai bija izšķiroša nozīmē Latvijas neatkarības atjaunošanā. Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, atskatoties uz Tautas frontes paveikto un sveicot tās dalībniekus, savā uzrunā fokusējās uz nākotni. Viņš atzīmēja, ka Tautas fronte Trešās atmodas laikā savu kopējo mērķi – neatkarību Latvijā – sasniedza. Taču tā ik dienas jāturpina sargāt. Turpinot Tautas frontes 35. gadadienas svinības, šodien pie Benjamiņu nama Rīgā, kur veidojās Tautas fronte, atklās kustībai veltītu piemiņas plāksni.

Līdz ar rudeni palielinās elpceļu infekciju skaits. Izplatās arī ļoti modificēts koronavīrusa variants, kas dažiem cilvēkiem izraisa agrāk nepieredzētas slimības pazīmes, piemēram, ādas izsitumus, sāpošus pirkstus un apsārtušas acis. Koronavīrusa variants, kas pazīstams arī kā “Pirola”, papildus parastajām Covid-19 slimības pazīmēm rada iepriekš neparastus simptomus. Par to, atsaucoties uz valsts dermatologu asociāciju, ziņo Lielbritānijas plašsaziņas līdzekļi. Papildus ierastajiem Covid simptomiem, piemēram, kakla sāpēm, iesnām un galvassāpēm, inficēšanās ar šo vīrusa variantu dažiem cilvēkiem var izraisīt arī ādas izsitumus, sarkanus un sāpošus roku un kāju pirkstus vai niezošas un sarkanas acis. Saslimušie arī ziņo par caureju, kā arī čūlām un pietūkumu mutē un uz mēles, ziņo “ChronicleLive”. Tomēr jaunais variants nav bīstamāks par iepriekšējiem.

Iekšpolitisku cīņu dēļ ASV nākamā gada budžetā pagaidām nav paredzējusi atbalstu Ukrainai. Kā vēstīja laikraksts "Wall Street Journal", ASV Aizsardzības departamenta rīcībā palikuši ap pieciem miljardiem dolāru, lai sniegtu palīdzību Ukrainai. Tas, ka Ukraina pavisam paliks bez ASV atbalsta, ir mazāk ticams scenārijs. Tomēr vienkāršs šis jautājums nebūs, ņemot vērā arī tuvojošās ASV prezidenta vēlēšanas. Amerikas Savienotās Valstis, lielākais militārais spēks pasaulē, līdz šim ļoti aktīvi atbalstījis Ukrainu tās karā pret Krieviju. ASV kopējais militārais, humanitārais un finansiālais atbalsts sasniedzis teju 70 miljardu eiro robežu. Tas pēc Ķīles Pasaules ekonomikas institūta apkopotās informācijas, ir naudas izteiksmē neapstrīdami lielākais no visām valstīm pasaulē.

Argentīnā strauji attīstās litija ražošana, ekspertiem lēšot, ka 2030.gadā tā panāks vai pat apsteigs kaimiņvalsti Čīli, kas pašlaik ir Latīņamerikas vadošā litija ražotāja. Litijs, ko dažkārt dēvē par "balto zeltu" tā gaišās krāsas un augstās tirgus vērtības dēļ, tiek uzskatīts par būtisku sastāvdaļu pārejā uz zaļo enerģiju. To parasti izmanto elektroautomobiļos, mobilajos tālruņos un baterijās. Latīņamerika pašlaik piegādā aptuveni 35% no pasaules litija, un vadošā loma ir Čīlei un Argentīnai, kas piegādā attiecīgi 26% un 6% litija.  

Turpinām ziņas

Daugavpils teātra vadītājs Oļegs Šapošņikovs aicina Ukrainas vēstniecībai Latvijā atsaukt valsts teātri nomelnojošu informāciju. Jau ziņots, ka Ukrainas vēstniecība Latvijā nosoda ukraiņu dramaturga Alekseja Kuraļeha lugas "Pamiers" iestudējuma izrādīšanu Daugavpils teātrī. Vēstniecības ieskatā luga, kas ataino notikumus Doņeckā 2014.gadā, ir balstīta Krievijas propagandā un ir Krievijas "maigās varas" izpausme. Kā aģentūrai LETA norādīja Šapošņikovs, Daugavpils teātris respektē Ukrainas vēstniecības viedokli, tomēr tas kategoriski noraida apgalvojumu, ka ar iestudējumu tiek izplatīti Krievijas propagandas elementi. Šajā informācijā Šapošņikovs saskata Daugavpils teātra tēla nomelnošanu sabiedrības acīs.

Marka Rotko mākslas centrs no 1. oktobra kļuvis par muzeju. Tādējādi papildināta Latvijā akreditēto muzeju saime un tas kļuvis par vienīgo māksliniekam veltīto un viņa vārdā nosaukto muzeju pasaulē. Muzejs ir arī vienīgais Austrumeiropā, kura kolekcijā ir Marka Rotko darbu oriģināli. Pagalma fasādes daļā jau ir uzstādīta plāksne, kas norāda, ka apmeklētāji ienāk Rotko muzejā. Būs vēl vairākas, tajā skaitā arī Martinsona mājas fasādi rotās uzraksts, ka tā ir Rotko muzeja daļa. Zīmīgi, ka centra statusa maiņa notiek laikā, kad tas svin 10 gadu pastāvēšanas gadadienu un Markam Rotko aprit 120. jubileja. Ar 137. reģistrācijas numuru Rotko muzejs ir iekļāvies Latvijas muzeju saimē.

Un vēl

Mazinās dzērveņu lasītāju pārkāpumi Teiču dabas rezervātā. Saudzējot Teiču dabas rezervāta dabas vērtības, dzērveņu lasīšana Teiču purvā teju 40 gadus ir ierobežota un tiek stingri kontrolēta. Septembrī Teiču purvam tuvējo pašvaldību deklarētajiem iedzīvotājiem ir ļauts ogot divas nedēļas nogales. Veicot ogošanas noteikumu ievērošanu, valsts vides inspektori šogad konstatējuši par aptuveni 30% mazāk pārkāpumu nekā pērn. Kā norāda Selecka, visu atļauto ogošanas periodu DAP inspektori veica teritorijas uzraudzību un kontrolēja, vai rezervāta teritorijā neatrodas nepiederošas personas. Kopumā tika pārbaudīti 122 cilvēki, konstatēti 11 pārkāpumi, tai skaitā astoņos gadījumos ticis piemērots sods.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Rinkevičs apliecina solidaritāti ar Izraēlas tautu; Jēkabpils autobusu parks sāk jaunu iepirkumu autobusu iegādei; un Kad šogad sākās meteoroloģiskais rudens?

Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs šodien telefonsarunā ar Izraēlas prezidentu Ichaku Hercogu apliecinājis Latvijas solidaritāti ar Izraēlas tautu. Rinkēvičs izteicis līdzjūtību teroristu uzbrukumu upuriem un viņu ģimenes locekļiem, kā arī stingri nosodījis necilvēciskos teroristu uzbrukumus pret Izraēlas civiliedzīvotājiem. Rinkēvičs atzīmēja Izraēlas tiesības uz pašaizsardzību un uzsvēra Latvijas nelokāmo atbalstu Izraēlai cīņā ar teroristiem. Vienlaikus Valsts prezidents uzsvēra, ka Latvija aktīvi strādās, lai nodrošinātu vienotu Eiropas Savienības atbalstu Izraēlai.

No šodienas, 9. oktobra, mainīta kārtība, kādā pacienti un viņu viesi var iebraukt Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā. Ja līdz šim bija ierasts, ka teritorijā jāiebrauc no Vienības gatves puses, tad no šodienas šo iebrauktuvi atļauts izmantot tikai Neatliekamās medicīniskās palīdzības transportam, cilvēkiem ar invaliditāti un tiem, kas apmeklē Dienas stacionāru, Hematoonkolģijas nodaļu vai Rehabilitācijas klīniku. Robežu ielā uzstādīts jauns iebraukšanas punkts. Atliek ar auto piebraukt pie barjeras, kamera fiksēs auto numuru, un barjera pacelsies. Turpat priekšā uzreiz būs P2 stāvvieta ar 140 automašīnu vietām. Visiem apmeklētājiem un pacientiem piedāvā vienu stundu bez maksas šo stāvvietu, ja ilgāk, tad par stāvvietas izmantošanu var norēķināties gan ar mobilās lietotnes palīdzību, gan ar skaidru naudu reģistratūrā. Līdz gada beigām plānots tieši blakus slimnīcai atklāt jaunu dzelzceļa staciju, tādā veidā ļaujot tiem, kas brauc no Jelgavas puses vai no centra, šo medicīnas iestādi ērti sasniegt ar vilcienu.

"Centrālā laboratorija" atsākusi sniegt valsts apmaksātos pakalpojumus ierastajā režīmā – bez iepriekšēja pieraksta, atceļot no 15. septembra noteikto kārtību, kad analīzēm vajadzēja pieteikties ar iepriekšēju pierakstu. Laboratorijā norāda, ka ar Veselības ministriju ir panākta vienošanās par nepieciešamā finansējuma apjoma nodrošināšanu šī gada otrajā pusgadā valsts apmaksātājiem laboratoriju pakalpojumiem. 

Izraēlas armija šodien paziņojusi, ka pilnībā kontrolē apdzīvotās vietas valsts dienvidos pie Gazas joslas robežas. Tomēr Izraēlas armijas preses pārstāvis Daniels Hagari piebilda, ka šajā teritorijā vēl var atrasties teroristi. Kā ziņots, palestīniešu grupējumu "Hamas" un "Islāma džihāda" kaujinieki sestdienas rītā sāka iebrukumu Izraēlā, kura laikā noslepkavoti vismaz 700 izraēliešu.

Beļģijā inflācija ir augstāka nekā Francijā, tur strauji pieaug pārtikas cenas, tāpēc pircēji no Beļģijas masveidā dodas uz Franciju un arī citām kaimiņvalstīm iepirkties. Francijā par pārtikas precēm vien beļģi gada laikā iztērējuši 1,7 miljardus eiro; salīdzinot ar 2019. gadu, pieaugums ir par 40%. Beļģijas reģionā Valonijā pieaugums pārsniedz pat 80% un, ņemot vērā, ka katrs trešais Valonijā dzīvo Francijas robežai tuvāk par 20 kilometriem, paredzams, ka iepirkšanās pie kaimiņiem turpināsies. Kopumā ap 40% beļģu dodas uz lielveikaliem ārpus valsts, lielākoties – Francijā.

Turpinām ziņas

Ņemot vērā Iepirkumu uzraudzības biroja lēmumu aizliegt slēgt iepirkuma līgumu, SIA Jēkabpils autobusu parks pārtrauca esošo iepirkumu un izsludināja jaunu, atklāto konkursu videi draudzīgu – divu elektrisko autobusu iegādei SIA Jēkabpils autobusu parks vajadzībām. Iepirkumu komisija pārskatīja izvirzītās prasības un izsludināja jaunu konkursu. Kā jau iepriekš tika minēts, SIA Jēkabpils autobusu parks piedalās Eiropas Savienības fondu un Kohēzijas politikas fondu 2014. – 2020.gada plānošanas perioda darbības programmas „Izaugsme un nodarbinātība” prioritārā virzienā „Pāreja uz ekonomiku ar zemu oglekļa emisijas līmeni visās nozarēs”, kas paredz attīstīt  videi draudzīgu sabiedriskā transporta infrastruktūru. Līguma kopējās izmaksas – 481 tūkstotis 205 eiro.

Izdevniecībā Neputns iznāk Guntara Godiņa sastādīta, atdzejota un tulkota dzejas antoloģija Sirreālisms igauņu dzejā. Guntara Godiņa sastādītā un atdzejotā antoloģija Sirreālisms igauņu dzejā sastāv no sešu dažādu paaudžu igauņu dzejnieku Ilmara Lābana, Artura Alliksāra, Andresa Ehina, Jāna Malina, Marko Kompusa un Kristjana Haljaka dzejoļiem, apjomīga Guntara Godiņa priekšvārda un igauņu dzejnieka un literatūrzinātnieka Haso Krulla esejas par Ilmara Lābana poētiku. Antoloģija sniedz gan plašu ieskatu Igaunijas literatūras attīstībā vairāk nekā pusgadsimta garumā, vienlīdz veiksmīgi attīstot arī sirreālisma - viena no 20. gadsimta spilgtākā un mākslinieciski attīstītākā virziena - klātbūtni latviešu valodas vidē.

Un vēl

Iepriekšējās piecās diennaktīs vidējā gaisa temperatūra visā Latvijā bija zemāka par +15 grādiem, kas nozīmē meteoroloģiskā rudens sākumu. Lielākajā daļā novērojumu staciju, kā arī valstī kopumā meteoroloģiskais rudens iestājās 4.oktobrī, kas bija pirmā no piecām secīgām diennaktīm ar vidējo temperatūru zem +15 grādiem. Rudens sācies aptuveni piecas nedēļas vēlāk par normu. Iepriekšējais vēlākais datums, kad Latvijā iestājies meteoroloģiskais rudens, bija 17.septembris 1955.gadā. Savukārt vēlākais rudens sākums, kas reģistrēts atsevišķā novērojumu stacijā, bija 4.oktobris 2006.gadā Rīgas centrā. Septiņās novērojumu stacijās - Alūksnē, Gulbenē, Madonā, Rēzeknē, Saldū, Stendē un Zosēnos - meteoroloģiskais rudens šogad sākās 14.septembrī jeb aptuveni 20 dienas vēlāk par vidējo rudens sākuma datumu šajās novērojumu stacijās. Savukārt meteoroloģiskā ziema sāksies tad, kad diennakts vidējā gaisa temperatūra stabili pazemināsies zem nulle grādiem. Parasti tas notiek novembra beigās vai decembra sākumā.

Atstājiet komentāru