2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 21.jūlijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 21.jūlijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Bezdarba līmenis Latvijā saglabājās 5,6% līmenī; Latvijā samazinās elektroenerģijas patēriņš; un Horvātijā pret moskītiem cīnās ar steriliem odiem.

Latvijā faktiskā bezdarba līmenis šogad jūnija beigās bija 5,6%, kas ir tikpat, cik mēnesi iepriekš, bet par vienu procentpunktu mazāk nekā gadu iepriekš, liecina Centrālās statistikas pārvaldes darbaspēka apsekojuma dati. Vīriešu bezdarba līmenis jūnijā sarucis par 0,1 procentpunktu, veidojot 6,1%, kamēr sieviešu vidū bezdarba līmenis audzis par 0,1 procentpunktu - līdz 5,2%. Vienlaikus statistikas pārvaldē norāda, ka arī Nodarbinātības valsts aģentūrā reģistrētā bezdarba līmenis jūnijā nav mainījies un mēneša beigās veidoja 5,5% no ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem. Jūnijā Latvijā bija 53 tūkstoši 200 bezdarbnieku.

Pārtikas ražotāju, pārstrādātāju un tirgotāju pārstāvji aģentūras LETA rīkotajā diskusijā "Pārtikas cenas - kur slēpjas problēmas un kas gaida nākotnē?" vakar atkārtoti aicināja valdību samazināt pievienotās vērtības nodokļa likmi pārtikai. Agroresursu un ekonomikas institūta Lauksaimniecības tirgus veicināšanas daļas vadītāja, vadošā pētniece Ingūna Gulbe norādīja, lai gan izskanējuši vairāki argumenti PVN likmes saglabāšanai esošajā līmenī, iemesls ir tikai viens - šo nodokli ir vieglāk iekasēt. Viņa uzsvēra, ka samazinātās PVN likmes ieviešana dārzeņiem un augļiem jau parādīja, ka, samazinot nodokļa likmi, budžetā nodokļa ieņēmumi nesamazinās, bet nozarē pieaug darbavietu skaits un algas.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikā piekto reizi ar labdarības projekta "M-Help.com" organizēto palīdzības autobusu atgādāti Ukrainas karā smagi cietušie. Ārstēšanos Latvijā sāks vēl 20 Ukrainā cietušie, no kuriem četri kareivji guvuši ļoti smagus ievainojumus. Pacientus Latvijā sagaidīja multidisciplināra mediķu komanda – dažādu specialitāšu ārsti un aprūpes personāls. Visiem pacientiem tika veikts vispusīgs veselības stāvokļa skrīnings – dažādi radioloģiskie un laboratoriskie izmeklējumi. Tāpat bija jāpārliecinās par dažādu hospitālo infekciju iespējamo klātbūtni, jo kara apstākļos tās strauji uzliesmo un izplatās. Ļoti smagi cietušajiem Latvijā veiks vairākas sarežģītas ķirurģiskas vai mikroķirurģiskas operācijas. Visu ārstēšanās laiku ar pacientiem strādās Rehabilitācijas klīnikas fizioterapeiti, ergoterapeiti un rehabilitologi, lai sekmētu ātrāku atlabšanu pēc smagām operācijām.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins Krimas tilta spridzināšanu uztvēris kā personīgu uzbrukumu savai autoritātei, šādu vērtējumu aģentūrai LETA pauda politologs Kārlis Daukšts. Viņš atzīmēja, ka Krimas un Krimas tilta būvniecība bija Putina varenības un Krievijas iespēju pierādījums, taču pēkšņi Krievijas prezidents saņēmis personīgu triecienu, jo viņš tiltu bija saistījis ar savas sistēmas pamatīgumu un tās iespējām. Krimas tilta bojājumi ir publiski parādījuši sistēmas ievainojamību, to var interpretēt arī kā uzbrukumu Putina iespējām, atzīmēja politologs.

Berlīnes policija izvērsusi operāciju, lai Vācijas galvaspilsētas priekšpilsētās sadzītu pēdas savvaļā izkļuvušam lielam plēsējam - lauvenei, vienlaikus mudinot pilsoņus neiziet no mājām un gādāt, lai arī mājdzīvnieki mājas nepamet. Vietējā policija sadarbojas ar veterināro dienestu un mednieku organizācijām, lai notvertu šo dzīvnieku. Tikmēr nedz zoodārzi un dzīvnieku parki, nedz dzīvnieku labturības iestādes šajā reģionā nav ziņojušas par pazudušu lauveni, viņš piebilda. Plēsēja meklēšanas operācijā Kleinmahnovā un tuvākās apkaimes reģionā iesaistīti helikopteri un lidroboti.

Turpinām ziņas

Jūnijā Latvijā patērēta 491 gigavatstunda elektroenerģijas jeb par 5% mazāk nekā maijā un par 9% mazāk nekā 2022. gada jūnijā. Tas ir zemākais mēnesī uzskaitītais elektroenerģijas patēriņš Latvijā kopš 2005. gada jūnija, liecina Latvijas pārvades sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" sagatavotais tirgus apskats. "Augstsprieguma tīkls" norāda, ka patēriņa samazināšanās skaidrojama ar pieaugošo mikroģenerācijas un saules elektrostaciju skaitu, kā rezultātā vairāk saražotās elektroenerģijas tiek izlietots pašpatēriņa segšanai pirms tās nodošanas tīklā un uzskaites.

Ceturtdien, 27. jūlijā, Rīgā, "Kaņepes Kultūras centrā" notiks "Totaldobže" rīkots “Dzejas slams”.  Tā finālistiem 26. oktobrī būs iespēja piedalīties nacionālajā atlasē, kurā tiks noteikts Latvijas pārstāvis Eiropas "Dzejas slama" čempionātā. "Dzejas slams" ir dzejnieku sacensība, kurā profesionālas žūrijas un skatītāju balsojumā tiek noteikts uzvarētājs. Piedalīties drīkst ikviens interesents. "Slamā" tiek vērtēts gan dzejolis, gan tā performance jeb pasniegšana. 27. jūlija "Slama" uzvarētājs iegūs arī 100 eiro naudas balvu. Eiropas "Dzejas slama" čempionāts notiks 2024. gada janvārī Antverpenē, Beļģijā. Latvija tajā piedalīsies pirmo reizi.

Un vēl

Klimata pārmaiņu ietekmē Eiropā arvien vairāk izplatās tropu reģioniem raksturīgās odu sugas, kas var izplatīt bīstamas slimības. Horvātija mēģina apsteigt bīstamo sugu invāziju un ar dažādām metodēm cīnās pret odiem. Horvātijas galvaspilsētā Zagrebā viens no paņēmieniem ir sterilu odu izplatīšana, lai kavētu odu vairošanos. Tā ir daļa no izmēģinājuma projekta, kura mērķis ir izskaust invazīvo Āzijas tīģermoskītu sugu, kas var izplatīt tādas bīstamas slimības kā tropu drudzi, Čikunguņjas drudzi un Zikas vīrusslimību. Zagrebas projekts sākās jūnijā, kad odu izplatības rajonā tika izlaisti 100 tūkstoši moskītu. Projekta pamatā ir sterilo kukaiņu metode, kas jau gadu desmitiem tiek izmantota visā pasaulē, lai apkarotu dažādus kaitīgus kukaiņus, bet joprojām tiek pārbaudīta tās efektivitāte pret odiem pilsētu teritorijās.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Otrā līmeņa pensiju sistēmā briest pārmaiņas; Izglītības un zinātnes ministrija jau šoruden plāno izstrādāt vienotus kritērijus visā valstī turpmākai uzņemšanai vidusskolās; un Kādslaiks gaidāms brīvdienās un nākamās nedēļas sākumā?

Labklājības ministrija izstrādājusi otrā pensiju līmeņa regulējumus, piedāvājot normu, kas paredz piecus gadus pirms pensijas vecuma saņemšanas izvēlēties, ko darīt ar otrā līmeņa pensiju. Priekšlikums paredz palikt valsts finansētajā pensiju shēmā, pašam izvēloties pensijas kapitāla pārvaldnieku, vai arī pārcelt otrā līmeņa pensijas kapitālu uz pirmo pensiju līmeni, vēsta "Latvijas Avīze". Labklājības ministrijas Sociālās apdrošināšanas departamenta vecākā eksperte Dace Trušinska skaidro, ka šī priekšlikuma mērķis ir sniegt cilvēkam izvēles brīvību - palikt vai atstāt pensiju otro līmeni.  Viņa atzīst, ka galvenais priekšlikuma mērķis ir pensiju kapitāla aizsargāšana no samazināšanās. Ja pensijas kapitāla īpašnieks redz, ka finanšu tirgū ir vērojama krīze, viņš var pārcelt savu uzkrāto naudu no otrā līmeņa uz pirmo līmeni un novērst kapitāla apjoma samazināšanos. Pašlaik tāda iespēja likumdošanā nav paredzēta. 

Trešdien Rīgā notika Austrumu maģistrāles satiksmes pārvada pār Ieriķu un Dzelzavas ielu slogošanas darbi. Pilnsabiedrība "ACB, TILTS", veicot slogošanu, pārbaudīja satiksmes pārvada faktisko nestspēju. Būvdarbi norit atbilstoši noteiktajiem termiņiem, un tos plānots pabeigt rudenī. Austrumu maģistrāles slogošanā izmantoja sešas dažādas slodžu shēmas. Vienas slodžu shēmas pārbaudē vienlaicīgi izmantoja astoņas kravas automašīnas. Katras automašīnas svars bija ap 30 tonnām, tādējādi uz pārvada vienlaicīgi atradās līdz pat 240 tonnu liels svars. Austrumu maģistrāles būvniecību sāka 2021.gada maijā, un tiek īstenotas abas būvprojekta kārtas. Austrumu maģistrāles pirmajā kārtā darbi tuvojas noslēgumam, savukārt otrajā kārtā darbi norit, apsteidzot kalendāro grafiku. Maģistrāle autovadītājiem nodrošinās ātru nokļūšanu Purvciema, Pļavnieku, Dārzciema un Teikas apkaimēm, neiebraucot pilsētas vēsturiskajā centrā. 

Ņemot vērā patreizējos apdraudējumus, Latvijas aizsardzībā iesaistītais personāls būtu jāpalielina līdz aptuveni 31 tūkstotim cilvēku, lēš Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā štāba priekšnieks ģenerālmajors Imants Ziediņš. Aizsardzības resoram izaicinājumi personāla komplektācijā bijuši visus gadus, bet esošo apdraudējumu apstākļos NBS operacionālajā analīzē nonākts pie slēdziena, ka NBS kapacitāte, kaujasspējas un skaitliskais personāls būtiski jāpalielina. 2022.gada sākumā Aizsardzības ministrija vēstīja, ka NBS sastāvā bija 6 tūkstpoši 600 karavīri, un atbilstoši Valsts aizsardzības koncepcijai to skaitu bija iecerēts palielināt vismaz līdz 8 tūkstošiem. Zemessardzē tobrīd dienēja vairāk nekā 8 tūkstoši zemessargu, un tās skaitliskajam sastāvam līdz 2024.gadam bija jāsasniedz 10 tūkstoši zemessargu, bet līdz 2027.gadam - 12 tūkstoši. Apmācīto un iesaucamo rezerves karavīru skaitam koncepcijas darbības periodā bija jāsasniedz 6 tūkstoši. Nākotnē NBS struktūra tiks organizēta no valsts aizsardzības dienesta, profesionālā dienesta, Zemessardzes un "aktīvās rezerves".

Igaunijas Finanšu ministrija ierosina no nākamā gada 1. jūlija ieviest automašīnu nodokli. Par auto reģistrāciju būs jāsamaksā no 300 līdz vairākiem tūkstošiem eiro, savukārt ikgadējais nodoklis būs no 30 līdz vairākiem simtiem eiro. Igaunija šobrīd ir vienīgā valsts Eiropas Savienībā, kur nav jāmaksā auto reģistrācijas un ekspluatācijas nodoklis. 

Turpinām ziņas

Ņemot vērā Tiesībsarga iebildumus par stingrajām uzņemšanas prasībām Rīgas vidusskolās, kā arī atšķirīgos uzņemšanas kritērijus arī citās pašvaldībās, Izglītības un zinātnes ministrija jau šoruden plāno izstrādāt vienotus kritērijus visā valstī turpmākai uzņemšanai vidusskolās.  Ministrijas  vecākā eksperte Olita Arkle informē, ka ministrija strādā pie noteikumu grozījumiem Vispārējās izglītības likumā, un kritēriji tiks ieviesti un izstrādāti, piedaloties katrai pašvaldībai, izglītības pārvaldēm un izglītības iestādēm. Pie grozījumu izstrādes ministrija ķersies klāt rudenī, lai jaunais regulējums varētu stāties spēkā nākamgad.

Sagaidot Pasaules Hepatīta dienu, no šodienas, 21. jūlija līdz 28. jūlijam visās Centrālās laboratorijas filiālēs iedzīvotāji tiek aicināti izmantot iespēju bez maksas veikt antivielu testu pret C hepatīta vīrusu. C hepatīts ir infekcijas slimība, kas var izraisīt nopietnus aknu darbības bojājumus. Pret C  hepatītu nav pieejama vakcīna, tāpēc tā ir viena no izplatītākajām un smagākajām vīrushepatītu infekcijām. Bieži cilvēks nezina, ka ir inficēts ar C hepatītu, jo slimība var noritēt bez simptomiem. Bez ārstēšanas var attīstīties aknu ciroze un pat vēzis. SIA „Centrālā laboratorija” pieņem analīzes 84 filiālēs, kas atrodas visā Latvijā. 

Un vēl

Nedēļas izskaņā Latvijā saglabāsies mēreni silts laiks un daudzviet līs, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs. Šonedēļ līdz ar rietumu puses vējiem Baltijas reģionā ieplūda salīdzinoši vēsa un mitra gaisa masa - dienas kļuva vairs tikai mēreni siltas, bet naktis - dzestras, vietām tika novērots pērkona negaiss un brāzmains vējš. Nedēļas nogalē laika apstākļi saglabāsies līdzīgi - visā valsts teritorijā gaidāms lietus un gaisa temperatūra būtiski nepaaugstināsies. Arī jaunnedēļ ciklonu darbības ietekmē gaidāms gan lietus ar pērkona negaisu, gan brāzmains vējš, termometra stabiņš nepakāpsies virs +24 grādu atzīmes.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Finanšu sistēma ir stabila; Jēkabpilī jaunās biomasas katlumājas būves pamatos iemūrēta kapsula ar vēstījumu nākamajām paaudzēm; un Izvirzīti pretendenti Purvīša balvai.

Latvijā banku kredītportfeļa kvalitāte joprojām ir laba, intervijā aģentūrai LETA sacīja Finanšu nozares asociācijas valdes priekšsēdētāja Sanita Bajāre. Runājot par augošo aizdevumu likmju ietekmi uz izsniegto kredītu atmaksu, Bajāre norādīja, ka brīdī, kad banka izsniedz kredītu, tā riska modeļos iekļauj varbūtēju aizdevuma likmes kāpumu. Tāpat Bajāre atzīmēja, ka inflācijai ir milzīga ietekme, taču cilvēki ir varējuši pārstrukturēt izdevumus. Viņa arī norādīja, ka Latvijā kreditēšana nav apstājusies, cilvēki iegādājas īpašumus un to darīs arī rīt, parīt un pēc mēneša, tāpat uzņēmumiem ir interese par aizdevumiem arī pie esošajām likmēm.

Rīgas domes koalīcijas sarunās brīžiem rodas sajūta, ka "Progresīvie" vēlas tās novest līdz strupceļam un ārkārtas vēlēšanām, taču trīs koalīcijas partneri tādas nevēlas, intervijā Latvijas Radio norādīja Rīgas domes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Vilnis Ķirsis. Viņš uzsvēra, ka šis domes sastāvs jau ir ievēlēts ārkārtas vēlēšanās un, ja notiktu vēl vienas ārkārtas vēlēšanas tagad, jaunā dome nostrādātu vien pusotru gadu.Triju partiju kopa - "Jaunā Vienotība", Nacionālā apvienība/Latvijas reģionu apvienība un "Kods Rīgai"- darīšot visu, lai līdz ārkārtas vēlēšanām nenonāktu. Ķirsis arī atzina, ka šobrīd sākotnējais "apvainojuma fons ir mazinājies". Tagad tiek gaidīta "Progresīvo" atbilde par trīs koalīcijas partneru piedāvājumu partijai izvirzīt vicemēra kandidātu.

Jau nedēļu notiek pieteikšanās studijām elektroniski 11 Latvijas augstskolās. Kopš 18. jūlija augstskolu uzņemšanas punkti darbu sākuši arī klātienē. Lai arī reflektanti, kas vidusskolu beiguši pēc 2019. gada, pieteikumus studijām var izveidot un apstiprināt paši, un klātienē nemaz neierasties, arī Latgales augstskolās – Daugavpils Universitātē un Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijā – veidojas studēt gribētāju rindas. Jauniešu izvēli par labu studijām reģionālajā augstskolā nosaka to tuvums mājām un lētākas izmaksas. Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijā reflektantu uzmanību šobrīd visvairāk piesaista speciālās izglītības programmas - pirmsskolas pedagoga specialitātes, jurista kvalifikācija un inženierzinātnes. Savukārt Daugavpils universitātē līderos ir abas veselības aprūpes programmas – gan fizioterapija, gan māszinības.

Igaunija bloķējusi lēmumu par vietu pārdali Eiropas Parlamentā, kas cita starpā paredz vienas papildvietas piešķiršanu arī Latvijai. Visas ES dalībvalstis, izņemot Igauniju, vienojušās par kompromisu, piešķirot papildu vietas arī Francijai, Beļģijai un Polijai, kā arī līdz turpmākajam atliekot starpvalstu sarakstu ieviešanu. Igaunija noraidīja kompromisu, jo tai nepieciešami paskaidrojumi par to, kā pašreizējā Eiropas Savienības prezidējošā valsts Spānija, kas sagatavojusi kompromisa priekšlikumu, aprēķinājusi piedāvāto papildvietu skaitu, tīmekļa izdevumam "EURACTIV" atklājis kāds ES diplomāts.

Lietuvas kūrortpilsētā Palangā pludmales glābējiem talkā nāk droni. Galvenā to priekšrocība ir lielais ātrums. Pamanot jūrā slīkstošu cilvēku, tam tiek nosūtīts drons ar glābšanas riņķi. Pēc tam iesaistās glābēji, kas cietušo nogādā krastā ar ūdensmotociklu. Drons var pacelties trīs sekunžu laikā, sasniegt ātrumu apmēram 70 kilometru stundā un gaisā uzturēties apmēram stundu. Šādas iespējas nav citiem transporta līdzekļiem, un dronu var izmantot arī teritorijas apsekošanai. Dronus-glābējus jau izmanto Austrālijā, bet Baltijas valstīs tas ir jaunums.

Turpinām ziņas

SIA “Jēkabpils siltums” jaunās biomasas katlumājas būves pamatos ceturtdien iemūrēta kapsula ar vēstījumu nākamajām paaudzēm. Pasākumā SIA “Jēkabpils siltums” valdes loceklis Raits Sirmovičs vēlēja veiksmi šī projekta realizētājiem un izteica pārliecību, ka jaunā katlumāja tiks pabeigta līdz šī gada beigām.  Jau ziņots, ka  SIA “Jēkabpils siltums” īsteno divus Eiropas Savienības Kohēzijas fonda projektus, izbūvējot divas jaunas katlu mājas, no kurām viena atradīsies Tvaika ielā 4 . Šeit centralizētās siltumapgādes sistēmā plānots uzstādīt un pieslēgt ar koksnes šķeldu kurināmu katlu ar kopējo jaudu 8 megavati un dūmgāžu kondensatoru 2 megavati un biomasas padeves sistēmu, kā arī elektrostatisko filtru, un citas nepieciešamās palīgiekārtas. Projekta kopējie izdevumi: 8 miljoni 144 tūkstoši eiro.  

Talsu novadā pie Vandzenes deg mežs 4,23 hektāru platībā, liecina Valsts meža dienesta publicētā informācija mikroblogošanas vietnē "Twitter". Dienestā informē, ka ugunsgrēks ir ierobežots, bet dzēšanas darbi turpinās. Valsts meža dienestam ir aizdomas, ka ugunsgrēka cēlonis ir neuzmanīga rīcība ar uguni. Ugunsgrēks noticis mitrajā, kurā, visticamāk, ogots un izmests izsmēķis. Tāpat dienestā piebilda, ka ugunsgrēka vieta ir nomaļa, tāpēc dzēšanas darbos piedalās tikai valsts meža dienesta personāls. Dzēšanas darbus apgrūtina arī biezais kūdras slānis, kura dēļ degšana notiek uz leju. Notikuma vietā strādā 20 meža dienesta darbinieku un tiek izmantotas piecas autocisternas. Vienlaikus ūdens ņemšanas vieta dzēšanas darbiem atrodas mežā, piecu kilometru attālumā, kas kopā ar vēju, kas sāk pieņemties spēkā, rada papildu sarežģījumus dzēšanas darbiem.

Jau ziņots, ka 2023.gada pirmajā pusgadā Latvijā dzēsti kopumā 508 meža ugunsgrēki, izdegot 607 hektāriem meža zemes platības, tajā skaitā 105 hektāriem jaunaudžu un 362 hektāriem īpaši aizsargājamo dabas teritoriju. Ceturtdien Jēkabpils ugunsdzēsēji tika saukti uz Ābeļu pagastu, kur dega meža zemsedze 100 kvadrātmetru platībā.

Un vēl

Izvērtējot izstādes un mākslinieku darbus, kas bija apskatāmi laika posmā no 2023. gada 1. aprīļa līdz 30. jūnijam, neatkarīgo ekspertu darba grupa nākamajai Purvīša balvai, kura tiks pasniegta 2025. gada pavasarī, ir izvirzījusi četrus autorus: Haneli Zani Putniņu, Krišu Salmani, Diānu Tamani un Rūdolfu Štameru. Jau vēstīts, ka Purvīša balva dibināta 2008. gada janvārī ar mērķi regulāri un sistemātiski apzināt aktuālos notikumus un izvērtēt izcilāko sniegumu Latvijas profesionālajā vizuālajā mākslā, veicināt Latvijas mākslas procesa intensitāti un analīzi, sekmēt jaunu projektu un oriģinālu ideju attīstību, popularizēt Latvijas mākslinieku radošos panākumus gan Latvijā, gan ārpus mūsu valsts robežām. Balva tiek pasniegta reizi divos gados.

Atstājiet komentāru