2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 20.jūlijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 20.jūlijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā jūnijā bijusi augstāka gada inflācija nekā Eiropas Savienībā; Latvijā fiksēts piektais ĀCM uzliesmojums mājas cūku novietnēs; un Latvijas alpīnisti uzkāpj līdz šim nevienam nesasniegtā virsotnē Pamira kalnos

Latvijā jūnijā bijusi augstāka gada inflācija jeb cenu sadārdzinājums nekā Eiropas Savienībā un eirozonā vidēji, liecina vakar publiskotie ES statistikas biroja "Eurostat" dati. Gada inflācija Latvijā jūnijā bijusi 8,1%. Augstāka inflācija pagājušajā mēnesī bijusi Ungārijā (19,9%), Slovākijā (11,3%), Čehijā (11,5%), Polijā (11%), Rumānijā (9,3%), Igaunijā (9%), Horvātijā (8,3%) un Lietuvā (8,2%). Zemākā gada inflācija jūnijā bija Luksemburgā (1%), kā arī Beļģijā un Spānijā (abās valstīs (1,6%). Jūnijā salīdzinājumā ar 2022.gada sesto mēnesi patēriņa cenu kāpums reģistrēts visās ES dalībvalstīs. ES vidēji gada inflācija jūnijā bija 6,4%, bet eirozonā tā veidoja 5,5%.

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda Latvijas kolēģi Edgaru Rinkēviču aicinājis paātrināt valsts elektrotīklu sinhronizāciju ar kontinentālās Eiropas tīkliem. Lietuva no tā dēvētā BRELL elektrības loka, kurā Baltijas valstis ir savienotas ar Krieviju un Baltkrieviju, vēlētos atvienoties jau nākamgad. Nausēda uzsvēra, ka ērtāk desinhronizāciju būtu veikt kopā ar Latviju. Savukārt Rinkēvičs uzsvēra, ka Latvijas pozīcija ir skaidra - valsts vēlas no "BRELL līguma izstāties pēc iespējas ātrāk". Tomēr, kā norādīja Latvijas prezidents, ir jāatrod ekonomiski un tehniski katrai valstij visizdevīgākais veids.

Latvijas finanšu iestādēs saistībā ar Eiropas Savienības noteiktajām sankcijām pret Krieviju un Baltkrieviju ir iesaldēti apmēram 73 miljoni eiro. Latvijas finanšu tirgus dalībnieki ir identificējuši sešas fiziskās personas, kuras ir tieši pakļautas sankcijām, un 34 juridiskas personas, kuras nav tieši iekļautas sankciju sarakstos, bet konstatētas sankcionēto personu īpašumtiesības vai kontrole šajās juridiskajās personās, līdz ar to šo personu līdzekļi un vērtspapīri ir iesaldēti.

Šodien ar apvienības "Āres" koncertu "VEF Kvartālā" tiks atklāta jauna vasaras koncertu vieta – "VEF Paviljons". Jaunā koncertu vieta ir veidota kā neliela vasaras oāze vēsturiskās un industriālās VEF rūpnīcas teritorijā. Paviljons vasaras sezonā būs atvērts katru nedēļu no ceturtdienas līdz sestdienai un piedāvās gan dažādu mūziķu dzīvās mūzikas koncertus, gan DJ vakarus ozolu ieskautajā zaļajā zonā ap Paviljonu. Nākamās sezonās Paviljonu plānots turpināt attīstīt un labiekārtot.

Vēstures zinātņu doktors un politologs Jurijs Felštinskis izteicies versiju, kuri reģioni pirmie pamestu Krieviju tās sašķelšanās gadījumā, raksta unian.net. Eksperts uzskata, ka Čečenija pirmā pasludinās savu neatkarību. Tāpat arī jārēķinās, ka atdalīsies Ingušija, Dagestāna un Tatarstāna. Pēc politologa teiktā, daudziem šķitis, ka tieši "Vāgnera" grupējuma sacelšanās Krievijā būs par šķelšanās iemeslu, taču tas tā nav. Tajā pašā laikā eksperts ir pārliecināts, ka pēc šī neveiksmīgā apvērsuma ir mainījies "ļoti daudz", pats svarīgākais - Kremļa diktators Vladimirs Putins ir zaudējis lauvas tiesu atbalstītāju.

Cerot panākt iestāšanās sarunu atdzīvināšanu ar Eiropas Savienību, Ziemeļmaķedonijas valdība ierosinājusi izdarīt konstitūcijā Bulgārijas pieprasītos grozījumus. Otrdien kabinets apstiprināja likumprojektu, kas paredz konstitūcijas preambulā minēt arī aptuveni 3 tūkstoši cilvēku lielo bulgāru minoritāti kā vienu no Ziemeļmaķedonijas tautām, vēsta tīmekļa ziņu vietne "libertas.mk". Jau vēstīts, ka Bulgārija, izvirzot dažādas prasības, kas attiecas uz bulgāru minoritātes tiesībām un vēstures interpretāciju, no 2020. līdz 2022.gadam bloķēja iestāšanās sarunu uzsākšanu ar Ziemeļmaķedoniju.

Turpinām ziņas

Latvijā fiksēts piektais, bet Krāslavas novada Robežnieku pagastā otrais Āfrikas cūku mēra uzliesmojums mājas cūku novietnēs. Attiecīgā saimniecība, kurā ir sešas mājas cūkas, atrodas netālu no novietnes, kurā mēra uzliesmojums tika konstatēts pirms divām dienām. PVD novietnē sācis slimības apkarošanas un ierobežošanas darbus. Lai likvidētu uzliesmojuma perēkli un nepieļautu slimības tālāku izplatīšanos, visas novietnē esošās cūkas tiks likvidētas. PVD aicina mājas cūku turētājus stingri ievērot biodrošību novietnē - nelaist cūkas ārā un nepieļaut to saskari ar savvaļas dzīvniekiem, nedot cūkām zaļbarību, termiski neapstrādātus dārzeņus un augļus no piemājas dārza, kā arī pārtikas pārpalikumus un būt uzmanīgiem ar pakaišu - skaidu, salmu, siena izmantošanu.Tāpat pirms došanās kūtī obligāti jānomaina apģērbs un apavi, kā arī jāveic apavu dezinfekcija. 

Latvija kopā ar Slovēniju un Slovākiju ieņem dalītu devīto vietu konsultāciju aģentūras “Henley&Partners” sastādītajā pasu indeksā. Otrdien publiskotie dati liecina, ka ar Latvijas pasi iespējams bez vīzām vai vienkāršotā kārtībā apmeklēt 183 pasaules valstis. 2023. gada pirmajā ceturksnī par spēcīgāko pasi atzīta Singapūras pase, ar kuru bez vīzām vai vienkāršotā kārtībā iespējams apmeklēt 192 pasaules valstis. Otrajā vietā ar 190 valstīm seko Vācijas, Itālijas un Spānijas pases, bet trijnieku ar 189 valstīm noslēdz Austrijas, Somijas, Francijas, Japānas, Luksemburgas, Dienvidkorejas un Zviedrijas pases. No Latvijas kaimiņvalstīm spēcīgākā pase ir Lietuvai, kas kopā ar ASV ieņem astoto vietu jeb 184 vienkāršoti apmeklējamas valstis.  Igaunijai kopā ar Islandi desmitā vieta - 182 valstis.

Un vēl

Latvijas alpīnistu komandai svētdien izdevies sasniegt 5 tūkstoši 912 metru augsto, iepriekš nevienam nesasniegto virsotni Mindžāras ielejā, informē alpīnists Valdis Puriņš. Alpīnistu komanda Puriņa vadībā virsotni sasniedza sarežģītos laikapstākļos. Tehniski sarežģītajos posmos līderību uzņēmās alpīnists Nauris Hofmanis, bet virsotnē pabija arī Edgars Madžulis un Inese Pučeka. Alpīnisti izlēma virsotnei dot simbolisku nosaukumu "Ukrainskoi Voli", godinot ukraiņu tautas varonīgo cīņu pret krievu iebrucējiem. 

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Gaidāmajās Eiroparlamenta vēlēšanās Latvijas vēlētāji varēs ievēlēt deviņus deputātus; Augustā Aknīstē notiks festivāls "Sansusī"; un Dabas muzejā būs apskatāma flokšu izstāde

Gaidāmajās vēlēšanās, kas notiks nākamajā gadā, Latvijas vēlētāji varēs ievēlēt deviņus Eiropas Parlamenta deputātus līdzšinējo astoņu vietā, mikroblogošanas vietnē "Twitter" norāda Eiroparlamenta deputāte Sandra Kalniete. Viņa atzīmē, ka Eiropas Savienības Padome ir apstiprinājusi Eiroparlamenta ieteikumu par deputātu vietu skaitu nākamajā Parlamenta sasaukumā.

Latvijas aizsardzības ministre Ināra Mūrniece vizītē Vašingtonā lūgusi Amerikas Savienotās Valstis izvietot Latvijā pretgaisa aizsardzības sistēmas. Ministre šonedēļ tikusies ar ASV Kongresa Pārstāvju palātas Bruņoto spēku komitejas priekšsēdētāju Maiku Rodžersu un komitejas pārstāvi Elisu Slotkinu, kā arī ASV Kongresa Pārstāvju palātas Izlūkošanas komitejas priekšsēdētāju Maiklu Tērneru. Latvija uzrunājusi ASV par iespējām vai nu mācību, vai rotācijas veidā Latvijā izvietot pretgaisa aizsardzības sistēmas.

Pavasarī izsludinātajā konkursā interese kļūt par valsts augstāko amatpersonu miesassargiem bijusi augsta, taču konkurss vēl nav noslēdzies un Valsts drošības dienests gaida vēl jaunus pretendentus. Ņemot vērā dienesta darba specifiku, pretendentu pārbaudes un atlases process ilgst vairākus mēnešus. Valsts drošības dienests vērtē ne tikai pretendentu fizisko sagatavotību un psiholoģiskās īpašības, bet arī lojalitāti Latvijas valstij, atbilstību darbam ar valsts noslēpumu saturošu informāciju un citus kritērijus.

Amerikas Savienotās Valstis šonedēļ varētu noteikt sankcijas pret Kirgizstānu, jo šī Vidusāzijas valsts tiek turēta aizdomās par palīdzību Krievijai noteikto sankciju apiešanā. Par to ziņo amerikāņu laikraksts "The Washington Post". Kļuvis zināms, ka tranzītā caur bijušo padomju republiku Krievijā nonāk Ķīnā, Dienvidkorejā un Eiropā ražotie bezpilota lidaparāti. Tāpat tranzītā caur Kirgizstānu Krievija iegūst optiskos tēmekļus, lidmašīnu detaļas, pusvadītājus, sprieguma pastiprinātājus un citas divējāda pielietojuma preces. Tiek atzīmēts, ka Kirgizstānas eksporta apjoms uz Krieviju pērn pieauga 3,5 reizes, salīdzinot ar 2021. gadu.

Mākslīgā intelekta tehnoloģijas tiek izmantotas, lai identificētu un pārtrauktu ieroču piegādes uz Krievijas pozīcijām, izdevumam "Politico" atklājis Lielbritānijas izlūkdienesta MI6 vadītājs Ričards Mūrs. Mākslīgais intelekts arī, iespējams, palīdzējis Ukrainai plānot veiksmīgāku un efektīvāku pretuzbrukumu. Lai pārtrauktu ieroču plūsmu uz Krievijas pozīcijām, britu izlūkdienests apvieno savu darbinieku zināšanas ar mākslīgo intelektu un lielapjoma datiem. Vienlaikus MI6 vadītājs Mūrs arī norādīja, ka Rietumu izlūkošanas aģentūrām arvien lielāka uzmanība būs jāpievērš naidīgu valstu mēģinājumiem šo tehnoloģiju izmantot ļaunprātīgiem mērķiem. 

Dienvidāfrikas Republikas vadība paziņojusi, ka Krievijas vadonis Vladimirs Putins augustā neieradīsies uz BRICS valstu apvienības līderu sanāksmi Johannesburgā. Ja viņš ierastos uz šo pasākumu, Dienvidāfrikas republikas pienākums būtu arestēt Putinu par kara noziegumiem, ko Krievija pastrādājusi Ukrainā. BRICS valstu līderi uz kārtējo samitu pulcēsies no 22. līdz 24. augustam Johannesburgā.

Turpinām ziņas

Biržu Svētās Annas Evaņģeliski luteriskajā baznīcā 29. jūlijā pulksten 21.00 norisināsies kristīgs elektroniskās mūzikas concerts. Šajā mūzikā ir satikušies divi mācītāji - Aigars Vančenko un Ivars Jēkabsons – sadarbību nodēvējot par Angel – Beats. Mācītājs Aigars ieguvis muzikālu izglītību un savulaik ir darbojies kā dīdžejs (DJ-Lite). Savā garīgajā aicinājumā viņš ir paņēmis līdzi mīlestību uz mūziku un turpina dzīves pieredzi izteikt elektroniskās mūzikas žanrā. Kopā ar mācītāju Ivaru mūzika tiek ietērpta vārdos, dzejā, Dievvārdu lasījumos un šīs mūzikas iedvesmotos dziedājumos, dažkārt to apvienojot arī ar gregoriskiem motīviem. Ieeja koncertā – bez maksas.

Rezidenču centrā "Susēja" Aknīstē no 11. līdz 13.augustam notiks festivāls "Sansusī". Festivāla būvēšanas nedēļa sāksies pirmdien, 7.augustā, kad organizatoru komanda Aknīstē pulcēs starptautiskās programmas "Eiropas Solidaritātes korpuss" brīvprātīgos no dažādām Eiropas valstīm, kā arī vietējos brīvprātīgos iedzīvotājus. Paredzēts, ka no 7.augusta līdz 11.augustam katru vakaru pulksten 21 paredzēti bezmaksas koncerti. Festivāla atklāšana notiks piektdien, 11.augustā, pulksten 19, savukārt noslēdzošais priekšnesums būs svētdien, 13.augustā, pulksten 15.30. Festivāla vadītājs Armands Siliņš norāda, ka jubilejas reizē centrā būs operas žanrs, piedāvājot tās interpretāciju Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Grieķijas mākslinieku sniegumā. Starptautisko mākslas arēnu pārstāvēs arī mākslinieki no Nīderlandes, komponiste no ASV, ukraiņu pianists un franču kvartets.

Un vēl

Jūlija beigās Latvijas Nacionālajā dabas muzejā pirmo reizi tiek rīkota flokšu izstāde, kurā nozīmīga vieta līdzās ziediem būs atvēlēta īpaši šai izstādei izgatavotām keramikas vāzēm. Izstādē "Flokšu balle 2023. Guna Rukšāne - flokši, Ingrīda Žagata un Madis Org - keramika", kas norisināsies no 27. līdz 30.jūlijam, būs apskatāmas kopumā 100 flokšu šķirnes 100 vāzēs. Rukšāne ir Latvijā labi pazīstama dārzniece un selekcionāre, kuras devumu apstiprina četras dārzkopībai veltītas grāmatas. Visnozīmīgākā no tām ir tieši grāmata "Flokši", ko būs iespēja iegādāties izstādes laikā. Izstādē Dabas muzejā būs aplūkojamas arī 100 īpaši šim notikumam radītas keramikas vāzes, kuru autori ir keramikas meistare Ingrīda Žagata un igauņu mākslinieks/dizainers Madis Org. Abi mākslinieki dzīvo Duntē un keramikas darbnīcā "Cepļi" rada unikālus, ar rokām veidotus traukus.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā mazumtirdzniecībā konkurence šobrīd nestrādā; Rundāles pils muzejs ir uzņemts Eiropas Karalisko rezidenču tīklā; un Kas neparasts novērots Murmastienē ērgļu ligzdā?

Latvijā mazumtirdzniecībā konkurence šobrīd nestrādā, šodien intervijā Latvijas Televīzijai pauda zemkopības ministrs Didzis Šmits. Viņš norādīja, ja var produktam uzlikt uzcenojumu 300% plus pievienotais vērtības nodoklis un konkurēt, tas nozīmē, ka spēlētāju ir tik maz un tirgus ir tik sadalīts, ka šeit kaut kāda iejaukšanās ir loģiska un nepieciešama. Ministrs arī pateicās graudu pārstādes uzņēmumam "Dobeles dzirnavnieks", kas atļāvās publiski runāt par šo 300% uzcenojumu viņu ražotajai produkcijai mazumtirdzniecībā, norādot, ka tas ir paraugs arī citiem. Šmits sprieda, ka pārtikas cenas veikalos varētu uzraudzīt īpašs regulators. Šmits piebilda, ka viņu neuztrauc, ja uzliek 300% uzcenojumu kamambēra sieram vai franču šampanietim, bet, ja tādu uzliek vietējā ražojuma grūbām vai putraimiem, kas ir pamata grozs ļoti daudziem Latvijas iedzīvotājiem, tād tā nav normāla politika un tā nav arī patriotiska politika. Jau vēstīts, ka Konkurences padome šobrīd analizē, kā veidojas uzcenojums piecās produktu grupās un secinājumi ir gaidāmi drīzumā.

Pērn visdāsnāk atalgoto valsts amatpersonu saraksta augšgalā nokļuvis "PNB bankas" maksātnespējas administrators Vigo Krastiņš, kurš no saimnieciskās darbības un advokāta darba vidēji mēnesī nopelnījis gandrīz 14 Valsts prezidenta mēnešalgas jeb 109 tūkstoši eiro, vēsta žurnāls "Ir", atsaucoties uz Valsts ieņēmumu dienesta publiskoto informāciju. Otrā pelnošākā valsts amatpersona pērn bijusi lidsabiedrības "airBaltic" valdes priekšsēdētājs Martins Gauss, kura kontā ienākuši 1,27 miljoni eiro. Salīdzinājumā ar 2021.gadu Gausa ienākumi palielinājušies par 53%, sasniedzot vidēji 105 tūkstoši 900 eiro mēnesī. Tik lielus ienākumus nav saņēmis neviens cits valsts kapitālsabiedrības vadītājs. Gausam kā trešā topā seko "KVV Liepājas metalurgs" maksātnespējas administratore Argita Jaunsleine, kura no savas saimnieciskās darbības pērn nopelnījusi vidēji 25 tūkstoši eiro mēnesī, raksta žurnāls "Ir".

Pamatojoties uz Valsts drošības dienesta konstatētiem riskiem Latvijas nacionālajai drošībai, iekšlietu ministrs Māris Kučinskis trīs uzņēmuma SIA "Pobeda Confectionery" īpašniekus ir iekļāvis to ārzemnieku sarakstā, kuriem ieceļošana Latvijā ir aizliegta. Jau ziņots, ka martā drošības dienests sāka pārbaudi saistībā ar aizdomām par Latvijā reģistrētā uzņēmuma "Pobeda Confectionery" iespējamu iesaisti atbalsta sniegšanā Krievijas bruņotajiem spēkiem. Dienesta rīcībā bija nonākusi informācija, ka Krievijā bāzētā saldumu ražotne "Pobeda", iespējams, ir ziedojusi lielu apjomu produkcijas Krievijas bruņotajiem spēkiem, kuri veic kara noziegumus, noziegumus pret mieru un noziegumus pret cilvēci Ukrainā.

Ukrainas Sarkanā Krusta biedrība publiskojusi paziņojumu, kurā nosodījusi Baltkrievijas Sarkanā Krusta biedrību par līdzdalību bērnu deportācijā no Krievijas okupētajām Ukrainas teritorijām un aicinājusi to izslēgt no Starptautiskās Sarkanā Krusta un Sarkanā Pusmēness kustības. Šis paziņojums izplatīts pēc tam, kad Baltkrievijas valsts telekanāls "Belarusj 1" pārraidīja sižetu "Kara bērni", kurā vēstīts par to, kā Baltkrievijas Sarkanā Krusta ģenerālsekretārs Dmitrijs Ševcovs it kā humānās palīdzības misijā apmeklē Krievijas okupētās Ukrainas pilsētas Mariupoli, Severodonecku un Lisičansku. Sižetā Ševcovs atzīst Baltkrievijas Sarkanā Krusta aktīvu līdzdalību bērnu deportācijā no okupētajām Ukrainas teritorijām, nogādājot viņus nometnēs Baltkrievijā it kā veselības uzlabošanai.

Anglijas slimnīcās šodien divu dienu streiku sākuši tūkstošiem tā dēvēto vecāko ārstu. Streiks, kura nolūks ir panākt darba samaksas palielināšanu, turpināsies līdz sestdienas rītam. Plānveida medicīniskā palīdzība streika laikā netiek sniegta, to var saņemt tikai neatliekamos gadījumos. Atceltas tūkstošiem operāciju, procedūru un vizīšu. Tikai pirms divām dienām Anglijas slimnīcās beidzās tā dēvēto jaunāko ārstu streiks, kas ilga piecas dienas. Valdība vecākajiem ārstiem piedāvājusi 6% atalgojuma palielinājumu, taču arodbiedrība tam nepiekrīt, norādot, ka inflācijas dēļ vecāko ārstu reālais atalgojums pēdējos 14 gados sarucis par vairāk nekā trešdaļu. Savukārt jaunāko ārstu reālie ienākumi šajā laika posmā samazinājušies par ceturtdaļu.Streiks norisinās nolūkā panākt darba samaksas palielināšanu.

Turpinām ziņas

Rundāles pils muzejs ir uzņemts Eiropas Karalisko rezidenču tīklā – organizācijā, kurā apvienojušās ievērojamākās Eiropas valdnieku rezidences, starp tām arī Versaļas pils pie Parīzes, Sansusī pils Potsdamā un Šēnbrunnas pils Vīnē. Tiek norādīts, ka dalība organizācijā pavērs Rundāles pils muzejam sadarbības iespējas ar Eiropas ievērojamākajām un pieredzes bagātākajām pilīm – muzejiem. Ar organizācijas palīdzību tiks veicināta sadarbība zinātniskajā darbā, kultūras mantojuma saglabāšanā un pārvaldībā, kā arī tūrisma veicināšanā.

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par komandējumu naudas minimālā apmēra palielināšanu. Kā iniciatīvas pārstāvis norādīts Aigars Behmanis. Viņš mudina grozīt Ministru kabineta noteikumus, lai komandējuma naudas minimālo apmēru paaugstinātu par vismaz 30%. Viņa ieskatā šādu pārmaiņu rezultātā darbinieki, kuri dodas komandējumos, varēs saņemt pietiekamu dienas naudu, lai segtu izdevumus. Grozīt noteikumus būtu nepieciešams, jo dzīves dārdzība un ikdienas pakalpojumu izmaksas ir pieaugušas, tāpēc komandējuma nauda ir jāpalielina atbilstīgi situācijai.

Un vēl

Murmastienes apkaimē, Varakļānu novadā, devīto reizi 40 gadu laikā mazo ērgļu ligzdā ir konstatēti divi jaunie ērgļi – īpaši rets gadījums. Jaunos ērgļus monitoringa laikā vienā no sešiem parauglaukumiem pamanījis Latvijas valsts mežu vecākais vides eksperts un ornitologs Uģis Bergmanis. Divi jauni ērgļi vienā ligzdā ir īpaši rets gadījums. Parasti no divām izdētajām olām izšķiļas divi ērglēni, un vecākais noknābj jaunāko. Tikai nepilnos 2% no visiem sekmīgajiem ligzdošanas gadījumiem ligzdās izaug divi jaunie putni. Parauglaukumā "Murmastiene" pētījumi tika uzsākti pirms 40 gadiem.

Atstājiet komentāru