2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 17.jūnijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 17.jūnijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Elektroenerģijas pārvades sistēmā 10 gados plāno investēt vairāk nekā pusmiljardu eiro; Jēkabpilī no septembra kārtējo reizi tiks samazināts apkures tarifs; un Šogad mežos gandrīz nemaz nav melleņu un sēņu.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija aicina paust viedokli par AS "Augstsprieguma tīkls" iesniegto elektroenerģijas pārvades sistēmas attīstības 10 gadu plānu, kas paredz vairāk nekā pusmiljardu eiro lielas investīcijas. Plāns paredz investīcijas 509,84 miljonu eiro apmērā, tajā skaitā Eiropas Savienības fondu līdzfinansējums 135,77 miljoni eiro. Izstrādājot pārvades sistēmas attīstības plānu, likts uzsvars uz vairāku stratēģisko mērķu sasniegšanu. Viens no tiem ir Baltijas valstu elektroenerģijas sistēmu desinhronizācija no BRELL loka jeb Krievijas apvienotā elektrotīkla un sinhronizācija ar kontinentālās Eiropas tīkliem, tajā skaitā integrējot inovatīvas sistēmas inerces nodrošināšanas iekārtas un enerģiju uzkrājošās sistēmas.

Optimālā līmeņa centralizētajā eksāmenā matemātikā katrs piektais jeb 22,03% vidusskolēnu ieguva 10-19%, bet vidējais skolēnu sniegums novērtēts ar 35%, kas ir zemākais rezultāts starp visiem eksāmeniem, informē Valsts izglītības satura centrs. Matemātikas eksāmenu optimālajā līmenī kārtoja 12 tūkstoši 609 skolēni, no kuriem eksāmenu nenokārtoja 8,71%, bet katrs piektais jeb 19,01% eksāmenā pārsniedza 20% barjeru, novērtējumā iegūstot 20-29%. Izglītības satura centrs vērš uzmanību, ka optimālā līmeņa eksāmena rezultāts ir par 3-4% zemāks nekā pērn, kas skaidrojams ar to, ka liela daļa skolēnu ar augstu kompetences līmeni šajā priekšmetā kārtoja augstākā līmeņa eksāmenu. Centrs norāda, ka arī turpmāk jādomā, kā kāpināt to skolēnu skaitu, kas izvēlas kārtot matemātikas eksāmenu augstākā līmenī.

Aizsardzības ministrija un Nacionālie bruņotie spēki līdz 21.jūlijam pagarinājuši brīvprātīgo pieteikšanos valsts aizsardzības dienesta otrajam iesaukumam. NBS Rekrutēšanas un atlases centrā izteikti lielākais pieteikumu skaits esot saņemts neilgi pirms pieteikšanās termiņa beigām, tādēļ nolemts termiņu par nedēļu pagarināt, lai sniegtu iespēju pieteikties arī tiem jauniešiem, kas pieteikšanos ir atlikuši uz pēdējo brīdi. Jau ziņots, ka Latvijas pilsoņi vecumā no 18 līdz 27 gadiem pieteikties dienestam var vienotajā rekrutēšanas platformā klustikaravirs.lv.

Itālijas parlaments nolēmis palielināt savu bruņoto spēku kontingentu NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupā Latvijā, šī gada laikā nosūtot vēl 120 karavīrus. Līdz ar Itālijas parlamenta lēmumu dienesta pienākumus NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupā Latvijā pildīs aptuveni 370 Itālijas karavīri. Par Itālijas kontingenta palielināšanu aizsardzības ministri Ināru Mūrnieci informējis Itālijas aizsardzības ministrs Gvido Kroseto. Mūrniece apliecina, ka Latvija ir gatava investēt papildu līdzekļus, lai, kā uzņemošā valsts, nodrošinātu sabiedroto karavīriem Latvijā vislabākos apstākļus un iespējas trenēt savietojamību un kaujas spējas.

Polija ir vērsusies pie Eiropas Komisijas ar prasību aizliegt saldētu aveņu un zemeņu importu no Ukrainas teritorijas. Par to paziņojis Polijas lauksaimniecības ministrs Roberts Teluss Polijas, Bulgārijas, Rumānijas, Slovākijas un Ungārijas lauksaimniecības ministru videokonferencē par preventīviem pasākumiem pret mīksto augļu importu no Ukrainas. Polija norāda, ka 2022.gadā un 2023.gada pirmajos mēnešos Ukrainas zemeņu un saldēto aveņu imports Polijā ievērojami pieauga. Tas nozīmējot lielas grūtības poļu ražotājiem un ļoti nopietnus tirgus pārkāpumus. Polijas dārzkopju asociācija ir vērsusies pie lauksaimniecības ministra ar lūgumu veikt steidzamus pasākumus, lai ierobežotu zemeņu importu no Ukrainas un pēc tam to pilnībā apturētu.

ASV pastiprinās militāro klātbūtni stratēģiski svarīgajā Hormuza jūras šaurumā, lai aizsargātu naftas tankkuģus no Irānas mēģinājumiem tos sagrābt. Pēdējos mēnešos ir notikuši vairāki incidenti, kad Irānas karakuģi centās uzbrukt naftas tankkuģiem. ASV Aizsardzības departaments paziņojis, ka nedēļas nogalē uz Persijas jūras līča reģionu nosūtīja vairākus iznīcinātājus F-16, kuri sniedz atbalstu tur jau aptuveni nedēļu patrulējošajām triecienlidmašīnām A-10. Šāds lēmums pieņemts pēc tam, kad Irānas jūras spēku kuģi pagājušajā nedēļā Hormuza jūras šaurumā mēģināja sagrābt divus tankkuģus, bet abos gadījumos irāņu nodomus izjauca reģionā izvietotais ASV mīnu kuģis. ASV apgalvo, ka kopš 2021.gada Irāna ir uzbrukusi vai sagrābusi aptuveni 20 tirdzniecības kuģus.

Turpinām ziņas

Siltumenerģijas tarifs Jēkabpilī no 1.septembra tiks samazināts par 2,5%, liecina SIA "Jēkabpils siltums" paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". "Jēkabpils siltuma" siltumenerģijas gala tarifs no 1. līdz 31.augustam būs 78,14 eiro par megavatstundu, bet no 1.septembra tas būs 76,19 eiro par megavatstundu. Noteiktā tarifa izmaiņas pret spēkā esošo tarifu ir saistītas ar dabasgāzes cenas samazinājumu un pārdotās elektroenerģijas cenas izmaiņām. Jau ziņots, ka "Jēkabpils siltums" ir Jēkabpils novada pašvaldības uzņēmums. Tā apgrozījums 2022.gadā bija 6,59 miljoni eiro, peļņa - 0,69 miljoni eiro.

Dabasgāzes sadales sistēmas operators AS "Gaso" no jūlija līdz augustam plāno remontēt dabasgāzes apgādes sistēmu Jēkabpilī, Aizkrauklē, Bauskā un Vecumnieku pagasta Misā. Jēkabpilī Pils rajona mikrorajonā, Viestura ielas mikrorajonā, Dārzu, Kārļa Skaubīša, Palejas, Rīgas ielas mikrorajonā, Neretas ielas mikrorajonā kopumā plānots rekonstruēt četrus kondensāta savācējus un 26 hidroslēgus. Darbu veikšana notiks, sadalot mikrorajonus nosacītās daļās, lai pēc iespējas samazinātu atslēdzamo objektu skaitu un dabasgāzes pārtraukumu ilgumu. Daļa no rekonstruējamajām ierīcēm tiks aizstāta ar mūsdienu pazemes noslēgierīcēm, lai iespējamo avārijas vai remontdarbu gadījumā būtu iespēja operatīvi atslēgt no gāzes apgādes konkrētu mikrorajona daļu, neskarot citus gāzes lietotājus.
Veicot minētos darbus, tiks pārtraukta gāzes apgāde daudzdzīvokļu māju patērētājiem, par ko lietotāji tiks brīdināti laicīgi pirms darbu uzsākšanas. Dabasgāzes pārtraukums plānots ne ilgāks par 48 stundām katram objektam.

Savukārt Aizkrauklē, Maurēnu ielā, paredzēta skapjveida gāzes regulēšanas punkta rekonstrukcija. Darbi tiks veikti bez gāzes padeves pārtraukšanas Aizkraukles lietotājiem.

Un vēl

Meža zemeņu, aveņu, melleņu un sēņu šobrīd ir ļoti maz, atzīst sēņotāji un ogotāji. Arī meža velšu uzpircējiem bizness neiet. Eksperti lēš, ka arī atlikušajā vasarā nav lielu cerību uz kārtīgu ražu, bet cenas tirgos tikmēr tuvojas rekordiem. Reģionālajos tirgos un Rīgas Centrāltirgū sēņu un ogu gandrīz nemaz nav un cenas ir augstas. Rīgas Centrāltirgus Latvijas Televīzijai atzina, ka gaileņu gandrīz nav nemaz, par baravikām pat nerunājot. Tikmēr zemestauku kilograms maksā 15 eiro, mellenes 5–7 eiro litrā, bet 200 grami meža zemeņu – sešus eiro.Arī Kurzemē un Vidzemē tirgi ir tukši no meža velšu piedāvājuma. Iemesls – aukstais pavasaris un ilgstošais sausums. Ņemot vērā, ka šogad mežs ir tukšs, daži ogu un sēņu uzpircēji pat ir pārtraukuši darbu. 

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00 un 13.00
Radio1 ziņās klausieties: Prezidents uzklausīs ģenerālprokurora skaidrojumu par sodu politiku; Preiļu pils pēc būvdarbu pabeigšanas apskatei būs atvērta tikai atsevišķos pasākumos; un Ko liecina sinoptiķu jaunākās prognozes?

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs rīt Rīgas pilī tiksies ar ģenerālprokuroru Juri Stukānu. Reaģējot uz ziņu par Latvijas pilsoņa sodīšanu ar 15 tūkstoši 500 eiro naudas sodu par nelikumīga intelektuāla un fiziska atbalsta sniegšanu Krievijai, Rinkēvičs iepriekš ttviterī ierakstīja, ka "pēdējā laika atsevišķi prokuratūras lēmumi raisa vairākus jautājumus". Jau vēstīts, ka Rinkevičs intervijā Latvijas televīzijai apliecināja, ka viņu neapmierina pārāk maigie sodi lietās par naida noziegumiem, un vairākos gadījumos tieši tādus sodus ir prasījusi piemērot prokuratūra, kura savukārt savus lēmumus skaidro kusli. Valsts pirmā persona piebilda, ka nerunā tikai par vienu konkrēto gadījumu, bet arī par citām lietām, kas saistītas ar naida izpausmēm un vardarbību.

Kopš piektdienas, kad sākās elektroniskā pieteikšanās studijām 11 Latvijas augstskolās, līdz svētdienas pievakarei pamatstudijām saņemti 3 tūkstoši 505 pieteikumi, liecina informācija vienotajā uzņemšanas portālā. No tiem tūkstoš 329 jeb 37,92% pieteikumu ir apstiprināti.vLielākais pieteikumu skaits saņemts studijām kādā no Latvijas Universitātes programmām. Otra populārākā augstskola ir Rīgas Tehniskā universitāte, kam seko Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte. Tālāk ierindojas Banku augstskola, Ventspils Augstskola, Liepājas Universitāte, Vidzemes Augstskola, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija un Daugavpils Universitāte. Ekonomikas un kultūras augstskolā ir iesniegti 18 pieteikumi, savukārt Informācijas sistēmu menedžmenta augstskolā saņemti vien trīs pieteikumi.

Paula Stradiņa slimnīcā veikta Latvijā pirmā donora nieres izņemšana no dzīva donora laparaskopiski. Un reizē tā ir simtā nieres transplantācija no dzīva donora Latvijā. Savu nieri vīram ziedoja sieva. Lai mazinātu komplikāciju risku, slimnīcā orgāna izņemšana notika mazāk invazīvi un turpmāk slimnīcā plāno šādi operēt ikvienu dzīvo donoru. Paula Stradiņa slimnīcas Uroloģijas centra vadītājs Egils Vjaters uzsver, ka nieru transplantācija Latvijā ir droša. Arī pieredze laparaskopisku operāciju veikšanā urologiem ir liela, vismaz 1000 operāciju gadā, taču niere gan izņemta pirmo reizi.

Francija plāno ieviest shēmu, kas subsidēs apģērbu un apavu remontu, lai samazinātu tekstilrūpniecības radīto atkritumu apjomu un piesārņojumu, kas veicina planētas uzkaršanu, tā vēsta ārvalstu medijs CNN. Plānots, ka  atkarībā no remonta sarežģītības būs pieejamas atlaides no 6 līdz 25 eiro. Piemēram, par vienkāršu apģērba pāršūšanu vai pielabošanu tiks piešķirta 6 eiro subsīdija, savukārt, ja savam vecajam apavu pārim nomainīs jaunas pazoles – cilvēks saņems 25 eiro atlaidi.

Plaši savvaļas ugunsgrēki izcēlušies Kanāriju salās, evakuēti vairāki tūkstoši cilvēku. Ugunsgrēki Spānijas Kanāriju arhipelāga Palmas salā sākās sestdienas rītā un liesmas jau nopostījušas četrus ar pusi tūkstošos hektāru, kā arī nodegušas vismaz desmit mājas. Evakuēti vairāk nekā četri tūkstoši iedzīvotāju. Ugunsgrēku dzēšanā un palīdzības darbos iesaistīti simtiem glābēju un ugunsdzēsēju.

Turpinām ziņas

Preiļu pilī pabeigti būvdarbi, taču apskatei pils pagaidām būs atvērta tikai atsevišķos pasākumos. Pils pirmā stāvā telpām izveidota pelēkā apdare, izbūvēta ūdens un kanalizācijas sistēma, apkure, ventilācija un kondicionēšana, elektroinstalācija bez interjera gaismekļiem, vājstrāvu tīkli. Labiekārtošanas, fasādes un ārējo tīklu darbi pabeigti pilnībā. Pašvaldība norāda, ka šīs telpas tālāk izsoles ceļā tiks nodotas nomniekiem, lai ar laiku tur veidotu restorānu. Pirmā stāva telpu dizainu veidos izsoles laikā nomas tiesības guvušais pretendents.

Kā vēstīts, pirmajai izsolei, kurā bija plānots izsolīt Preiļu pils pirmā stāva telpu daļas nomas tiesības uz 30 gadiem restorāna izveidei, šā gada martā nepieteicās neviens pretendents. Atkārtotu izsoli pašvaldība plāno rīkot rudenī. Preiļu pils pirmā stāva atjaunošanu un tā piemērošanu restorāna un gastronomijas tūrisma pakalpojumu sniegšanai pašvaldība īstenoja ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda projekta atbalstu. Projekta kopējais finansējums bija 949 tūkstoši 723 eiro.

Ogres novada pašvaldība muzeja direktoru ar ļoti labu reputāciju cer atrast sešās darbdienās, liecina piektdien pašvaldības mājaslapā ievietotais paziņojums par konkursu uz Ogres Vēstures un mākslas muzeja direktora amatu. Pretendentam ir jābūt akadēmiskajai augstākajai izglītībai vai otrā līmeņa profesionālajai augstākajai izglītībai atbilstoši Ogres Vēstures un mākslas muzeja darbības jomai, kā arī vismaz triju gadu darba pieredzei muzeju darbībā vai valsts vai pašvaldības pārvaldē. Tāpat nepieciešama valsts valodas prasme augstākajā līmenī un vismaz vienas Eiropas Savienības oficiālās valodas prasme profesionālajai darbībai nepieciešamajā apjomā. Muzeja direktora amatam noteikta bruto mēnešalga tūkstoš 560 eiro. Pieteikšanās vakancei noteikta līdz nākamajai piektdienai, 21.jūlijam, ieskaitot.

Un vēl

Pēc siltas pirmdienas gaisa temperatūra Latvijā šonedēļ vairs nepakāpsies augstāk par +18..+23 grādiem, brīžiem gaidāms lietus un brāzmains vējš, prognozē sinoptiķi.  Lietus iespējams katru dienu, bet tas pārsvarā būs īslaicīgs un skars daļu valsts, biežāk līs Kurzemē un Vidzemē, sausāks laiks būs Zemgalē un Latgalē. Reizēm gaidāmas arī pērkona lietusgāzes. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs brīdina, ka valsts lielākajā daļā joprojām  saglabāsies augsta ugunsbīstamība mežos.

Daudzviet Eiropas dienvidos un ASV arī svētdien turpinājās liels karstums, un prognozes liecina par karstumu arī šonedēļ. Itāliju, Spāniju un Grieķiju jau vairākas dienas pārņēmis karstuma vilnis "Cerbers", bet nākamās nedēļas vidū sāksies jauns karstuma vilnis, kam dots nosaukums "Harons". Itālijas Veselības ministrija nedēļas nogalē izsludināja "sarkano" brīdinājumu 16 pilsētās. Valdība ieteikusi visiem, kas atrodas teritorijās, uz kurām attiecas "sarkanais" brīdinājums, izvairīties no tiešiem saules stariem laikā no pulksten 11 līdz 18 un īpaši rūpēties par vecākiem un neaizsargātiem cilvēkiem. Meteorologi prognozē, ka Sicīlijā un Sardīnijā tuvākajās dienās temperatūra var sasniegt 48 grādus pēc Celsija.

Tikmēr Grieķijā pēdējās dienās gaisa temperatūra jau sasniegusi 40 grādus vai vairāk. Atēnu Akropole un citi iecienīti tūrisma objekti karstākajās stundās tiek slēgti, lai pasargātu apmeklētājus. Svētdien Grieķijā termometra stabiņš noslīdējis zem 40 grādu atzīmes, tomēr meteorologi prognozē, ka no trešdienas karstums atkal pieaugs.

Savukārt ASV Arizonas štata galvaspilsētā Fīniksā karstums pārsniedz 43 grādu atzīmi jau 16 dienas pēc kārtas. Sestdien Finiksā, termometra stabiņam sasniedzot 48 grādus, tika reģistrēts temperatūras rekords kopš meteoroloģisko novērojumu sākuma. Fīniksā darbojas mobilās klīnikas, kurās tiek sniegta medicīniskā palīdzība bezpajumtniekiem, kas karstuma dēļ guvuši trešās pakāpes apdegumus. Gaidāms, ka temperatūras rekordi ASV dienvidos un rietumos būs arī turpmāk. Kalifornijas Nāves ielejā gaisa temperatūra varetu sasniegt 54 grādus. Teritorijās, uz kurām attiecas brīdinājumi par karstumu, dzīvo apmēram 113 miljoni amerikāņu jeb apmēram trešdaļa valsts iedzīvotāju. 

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Dobelē degusi “Dobeles dzirnavnieka” ražošanas ēka; Āfrikas cūku mēris apstiprināts saimniecībā ar 48 mājas cūkām Robežnieku pagastā; un Šobrīd nav iespējams atprečot depozīta kuponus.

Darbinieku un darba devēju sociālajam dialogam ir jābūt abpusējā līdzsvarā, ievērojot abu pušu tiesības un intereses, tādējādi nodrošinot sociālo stabilitāti valstī, uzsvēra Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs. Valsts pirmā persona šodien Rīgas pilī tikās ar Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētāju Egilu Baldzēnu. Puses pārrunāja arodbiedrības darba prioritātes, tajā skaitā dažādu nozaru arodbiedrību aktuālos jautājumus. Rinkēvičs ar Baldzēnu pārrunāja arī darba ražīguma, koplīguma un dažādus ar nodokļu režīmiem saistītus jautājumus Baltijas valstu un Eiropas Savienības kontekstā. Valsts prezidents apliecināja gatavību uzturēt regulāru dialogu ar brīvo arodbiedrību savienību un nozaru arodbiedrībām.

Dobelē svētdien vairākos stāvos degusi AS "Dobeles dzirnavnieks" ražošanas ēka. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā ap pulksten septiņiem no rīta saņemts izsaukums uz Spodrības ielu Dobelē, kur kādā ražošanas ēkā bija izcēlies ugunsgrēks. Ierodoties notikuma vietā, glābēji konstatēja, ka septiņstāvu ražošanas ēkā ir izveidojies spēcīgs sadūmojums un degšana izplatījusies pa vairākiem ēkas stāviem. Dzēšanas darbus apgrūtināja tas, ka ēkai ir ļoti sarežģīts plānojums, tajā izvietotas dažādas iekārtas un konstrukcijas, kas savieno ēkas stāvus, un pa tām liesmas izplatās arī starp stāviem. Liesmu izplatīšanos izdevās ierobežot ap pulksten vieniem dienā, bet ugunsgrēku pilnībā likvidēt ap pieciem pēcpusdienā. Dzēšanas darbos tika iesaistīti aptuveni 30 glābēji ar septiņām autocisternām un autokāpnēm. Sākotnējā informācija liecina, ka ugunsgrēkā nodarītie zaudējumi uzņēmumam ir būtiski.

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par ikmēneša pabalstiem arodslimniekiem. Kā iniciatīvas pārstāvis norādīts Jānis Taube. Viņš skaidro, ka līdz pat ekonomikas krīzei jeb līdz 2009.gada 1.jūlijam darbaspēju zaudējuma ikmēneša pabalstu varēja saņemt arī persona, kurai bija noteikts darbspēju zaudējums 10-24%, proti, bez invaliditātes grupas. Respektējot likumdevēja rīcības brīvību noteikt robežu, līdz kurai var pieņemt, ka persona, neraugoties uz darbspēju zaudējumu, ir spējīga nopelnīt sev iztiku atbilstīgā līmenī, iniciatīvā Saeima lūgta jau atšķirīgajos pēckrīzes apstākļos izvērtēt, vai ikmēneša pabalsts tomēr nepienāktos jebkuram cilvēkam, kuram ir noteikta arodslimība, arī ja darbspējas zudums ir noteikts, piemēram, no 15% līdz 24% apmērā. Pašlaik šī arodslimnieku grupa nekādu pabalstu nesaņem - tas stājas spēkā vien no 25% darbspēju zaudēšanas.

Naktī uz pirmdienu pēc sprādzieniem nopietni bojāts Krimas tilts, kas Krieviju savieno ar okupēto Krimas pussalu. Sprādziena rezultātā iebrucis viens no tilta laidumiem; divi cilvēki ir gājuši bojā. Ukrainas un rietumvalstu mediji, atsaucoties un informācijas avotiem Ukrainas specdienestos, vēsta, ka Krimas tilta spridzināšana bija Ukrainas bruņoto spēku sarīkota operācija. Tās īstenošanai tika izmantoti militārie droni. Arī agresorvalsts Krievijas amatpersonas pavēstījušas, ka Krimas tilta spridzināšanu sarīkojis "Kijivas teroristiskais režīms". Uz tilta iebrauktuvēm no abām pusēm ir izveidojušies automašīnu sastrēgumi vairāku kilometru garumā. Krievijas Transporta ministrija ir paziņojusi, ka no Krimas var izbraukt vai tajā iebraukt caur Krievijas karaspēka okupētajām teritorijām Hersonas un Zaporižjas apgabalos Ukrainas dienvidos. 

Jau ziņots, ka Krimas tilts ir stratēģiski svarīgs Krievijas karaspēka apgādei. Šī nav pirmā reize, kad Krimas tilts tiek nopietni bojāts. 

Zādzības veikalos ir kļuvušas par īstu sērgu Igaunijas mazumtirgotājiem, bet policijas rekomendācija ir viena – algojiet vairāk apsargu! Tirdzniecības darbinieku novērojumi liecina, ka veikalu zagļi kļuvuši organizētāki un profesionālāki, turklāt visi jau sen ielāgojuši – ja nozagto preču vērtība nesasniedz 200 eiro, tad kriminālatbildība viņiem nedraud. Šā gada jūnijā vien policijā reģistrētas 497 zādzības no veikaliem, ziņo Igaunijas sabiedriskais medijs “ERR”, piebilstot, ka no visām 2023. gada pirmajā pusgadā reģistrētajām zādzībām divas trešdaļas bijušas tieši veikalos pastrādātās zādzības. Tirgotājus dara bažīgus arī tas, ka tiek plānots - policijas un izmeklēšanas resursu taupīšanas nolūkā vēl vairāk paaugstināt to slieksni, sākot ar kuru, par zādzību iestājas kriminālatbildība. Tirgotāji norāda, ka to nedrīkst pieļaut, jo šādā veidā veikalu apzadzēji tiks tikai stimulēti.

Pieaugot vilku skaitam, vairojas arī to nodarītais kaitējums lopu audzētājiem. Francijas aitkopji vēl joprojām izmanto pārbaudītas metodes, un labākais ganāmpulka sargs ir Pireneju kalnu šķirnes suns. Dabas pētnieki uzskata, ka patlaban Francijā dzīvo apmēram tūkstotis vilku, un to populācijas izveidojušās arī ārpus ierastajiem rajoniem Pireneju un Alpu kalnos. Pireneju kalnu suni audzina starp aitām, lai tas justos kā daļa no ganāmpulka un aitas no tā nebaidītos.  Baltais sargs ir ļoti spēcīgs, un plēsējus atbaida arī tā izmēri. Pieauguša tēviņa minimālais augstums ir 70 centimetri, bet svars — 50 kilogrami. Pateicoties šīm īpašībām, valstī dienestu pilda jau vairāki tūkstoši suņu, un šādā gadījumā lauksaimnieki saņem arī valsts atbalstu. 

Turpinām ziņas

Āfrikas cūku mēris apstiprināts saimniecībā ar 48 mājas cūkām Krāslavas novada Robežnieku pagastā. Slimības skartajā novietnē sākti slimības apkarošanas un ierobežošanas pasākumi. Lai likvidētu uzliesmojuma perēkli un nepieļautu slimības tālāku izplatīšanos, visas novietnē esošās 48 cūkas tiks likvidētas. Ap Āfrikas cūku mēra skarto novietni noteikta karantīnas zona. Šajā teritorijā esošajās novietnēs PVD pastiprināti pārbaudīs cūku veselības stāvokli un biodrošības prasību ievērošanu. Cūku novietnēm, kas atrodas karantīnas zonā, aizliegts pārvietot cūkas no saimniecības uz saimniecību, kā arī izvest cūkas un cūkgaļu ārpus šīs zonas. PVD atzīmē, ka šis šogad ir ceturtais Āfrikas cūku mēra uzliesmojums mājas cūku novietnēs Latvijā. 

Nedēļas nogalē norisinājās Biškopju vasaras saiets 2023. Pasākumā laikā tika sveikti konkursa “Latvijas garšīgākais medus 2023” un “Veiksmīgākā biškopības produkta etiķete 2023” laureāti. Konkursa “Veiksmīgākā biškopības produkta etiķete 2023’’ uzvarētāji tika noteikti pasākuma laikā. Konkursā piedalījās 31 biškopības produkcijas etiķetes. Ekspertu vērtējumā: pirmā vieta tika piešķirta – Jānim Veidem no Jēkabpils novada. Savukārt pasākuma apmeklētāju vērtējumā par “Veiksmīgākā biškopības produkta etiķeti” tika atzīta Jēkabpils novada biškopes Natālijas Dirdas etiķete. 

Un vēl

Tehnisku iemeslu dēļ taromātu uzstādītāja "Tomra Systems ASA" pusē patlaban ir traucēta depozīta kuponu atprečošanas iespēja tirdzniecības vietās. Uzņēmums skaidro, ka traucējumi pašlaik tiek novērsti, bet iedzīvotāji aicināti ieplānot kuponu atprečošanu uz vēlāku laiku. Vienlaikus uzņēmumā norāda, ka depozīta iepakojumu nodošana taromātos ir iespējama bez traucējumiem, tāpēc iedzīvotāji aicināti nodot iepakojumus depozīta punktos un kuponus saglabāt, lai atprečotu tos vēlāk, kad attiecīgā sistēma atsāks darbību. Uzņēmums informēs par laiku, kad kuponu atprečošana atkal būs iespējama.

Atstājiet komentāru