2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 5.jūlijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 5.jūlijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Lauksaimniekiem palielina valsts atbalstu īstermiņa aizdevuma veidā ; Tiesībsargs aicina izbeigt tradīciju vecākiem apdāvināt pedagogus ; un Piektdien Svētku kvartālā Esplanādē darbosies Sēlijas vēsturiskās zemes telts

Šogad pieejamais valsts atbalsts īstermiņa aizdevuma veidā lauksaimniekiem ir palielināts no 40 uz 60 eiro par ilgtspēju sekmējošam ienākumu pamatatbalstam pieteikto hektāru. Tādējādi īstermiņa aizdevums lauksaimniekim pieaudzis par 20 eiro. Tiem lauksaimniekiem, kuri šogad jau saņēma valsts atbalstu īstermiņa aizdevuma veidā 40 eiro apmērā par hektāru, ir atkārtoti jāiesniedz iesniegums Lauku atbalsta dienestā, lai saņemtu atbalsta starpību – 20 eiro par pieteikto hektāru. Šogad lauksaimniecības nozare ir piedzīvojusi īpaši nelabvēlīgus laika apstākļus – stipras salnas un sausumu, kas radīja būtisku kaitējumu. Šī ir iespēja zemniekiem saņemt ilgtspēju sekmējošo ienākumu pamatatbalsta avansa maksājumu agrāk bezprocentu īstermiņa aizdevumu veidā.

Tā kā izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša noraidījusi Latvijas Izglītības un zinātnes arodbiedrības prasību demisionēt, arodbiedrība vērsusies pie Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa, pieprasot steidzamus risinājumus pedagogu streika vienošanās izpildei. Pedagogu arodbiedrības priekšsēdētāja Inga Vanaga aģentūrai LETA pauda, ka ministres lēmums neatkāpties "bija paredzams" un tas ir "attieksmes jautājums", jo divu mēnešu laikā kopš pedagogu streika Čakša neesot nodrošinājusi korektus aprēķinus un grozījumus tiesību aktos par finansēšanas kārtību pedagogiem. Tā ir vieglprātīga attieksme pret pedagogiem, uzskata Vanaga, uzsverot, ka pašvaldībām būtu jāzina jau tagad, vai indikatīvi pietiks finansējuma, lai zinātu, kādu algu piedāvāt jaunajiem pedagogiem. Pedagogu arodbiedrība cer, ka šīs nedēļas laikā izdosies vienoties ar valdību par pedagogu streika prasību izpildi.

Valdība drīzumā lems par ģenerālmajora Imanta Ziediņa atbrīvošanu no Nacionālo bruņoto spēku jeb NBS Apvienotā štāba priekšnieka amata. Ziediņu atbrīvos no 31.oktobra, bet no 1.novembra minētajā amatā iecels ģenerālmajoru Andi Dilānu. Ziediņa karjeras turpināšana paredzēta Aizsardzības ministrijā. Viņš augstākajā amatā tika apstiprināts 2019.gadā. Kā ziņots, Aizsardzības ministrijas Augstākās atestācijas komisijas padome jūnijā lēmusi par Dilāna atbalstīšanu iecelšanai Apvienotā štāba priekšnieka amatā. Dilāns Nacionālajos bruņotajos spēkos dien no 1992.gada un pašreiz pilda pirmā ranga aizsardzības, militārā, gaisa spēku un Jūras spēku atašeja ASV un aizsardzības padomnieka ANO pienākumus. Apvienotā štāba priekšnieks ir otrs augstākais amats NBS. 

Polijas valdība vēlas rīkot referendumu par valsts dalību Eiropas Savienības migrantu pārvietošanas shēmā, un tautas nobalsošana, visticamāk, notiks vienlaikus ar rudenī gaidāmajām parlamenta vēlēšanām, paziņojis Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis. Lai tas būtu iespējams, valdošā partija "Likums un taisnīgums" iesniegusi likuma grozījumu projektu, kas ļautu referendumu rīkot tajā pašā dienā, kad notiek parlamenta, prezidenta vai Eiropas Parlamenta vēlēšanas. 

Jau vēstīts, ka Polija un Ungārija ir vienīgās Eiropas Savienības valstis, kas stingri iebilst pret ierosināto migrācijas un patvēruma piešķiršanas reformu, kuras pamatā ir obligātās solidaritātes noteikums, kas paredz, ka valstīm, kuras atsakās uzņemt patvēruma meklētājus, būtu finansiāli vai praktiski jāpiedalās ES migrācijas pārvaldības pasākumos. Polija noraida lielu nelegālo imigrantu masu ielaišanu Eiropas Savienībā ar sekojošu to pārdali pa dalībvalstīm, kā arī neakceptē ideju par finanšu iemaksām, ko tā uztver kā sodus par nepiedalīšanos ES migrantu pārvietošanas shēmā.

Orkneju salu amatpersonas, kam apnikusi ignorance no tālu esošās Edinburgas un vēl tālākās Londonas politiķu puses, sākušas apsvērt radikālu risinājumu – atgriešanos Oslo paspārnē, lai gan norvēģi no arhipelāga atteikušies jau pirms 550 gadiem, atdodot to kāzu pūrā toreizējam Skotijas karalim. Orkneju salu padomē notikušas debates par iespējamajiem "alternatīviem pārvaldības modeļiem", kuru vidū ir arī "ziemeļu saišu" atjaunošana. Padomes vadītājs Džeimss Stokans norādījis, ka salas novārtā pametusi gan Skotijas valdība, kas atrodas 480 kilometrus uz dienvidiem esošajā Edinburgā, gan Lielbritānijas valdība, kas atrodas vēl tālāk – Londonā. Stokana priekšlikumam pievienotajā ziņojumā ierosināts izpētīt iespējas iegūt tādu pašu statusu kā Fēru salām, kas atrodas starp Skotiju un Islandi un ir autonoma Dānijas province. Tikmēr Norvēģija diplomātiski norobežojas no šīm debatēm. Savukārt Londona jau steigusi atvēsināt Orkneju sapņus par iespējamo tuvināšanos Norvēģijai, norādot, ka nav mehānisma, lai mainītu Orkneju statusu.

Sociālā tīkla "Facebook" īpašnieks "Meta" šonedēļ grasās laist klajā jaunu lietotni "Threads", kas plānota kā tiešs konkurents mikroblogošanas vietnei "Twitter". Paredzams, ka jaunais sociālais tīkls sāks darboties ceturtdien, 6. jūlijā. Jaunā lietotne "Threads" pirmdien jau parādījusies "iPhone" un "Android" operētājsistēmu mobilo lietotņu veikalos. Paredzams, ka sākotnēji šī lietotne būs saistīta ar citu "Meta" piederošo sociālo tīklu "Instagram".

Turpinām ziņas

Tiesībsargs uzskata, ka obligāto ziedojumu vākšana skolās nav pieļaujama, arī brīvprātīgas vecāku iniciatīvas ar naudas vākšanu dāvanām skolotājiem nav atbalstāmas. Dāvanu dāvināšana pedagogiem saistīta ne tikai ar pedagoga iepriecināšanu, bet tā vecāki vēlas arī "nopirkt" skolotāja labvēlību. Signālus par šāda veida papildu tēriņiem tiesībsargs teju ik dienu saņem izpētē par to, ko iepriekšējā mācību gadā vecākiem vajadzēja iegādāties bērna mācību vajadzībām un par sarakstiem jaunajam skolas gadam; kopumā no vecākiem saņemtas vairāk nekā tūkstoš 100 ziņas. Tiesībsargs atgādina – Latvijā pamata un vidējā izglītība ir bezmaksas un aicina pašus vecākus lauzt neveselīgas tradīcijas.

Efektivizējot un vienkāršojot Valsts ieņēmumu dienesta darbu ar nodokļu maksātājiem, līdz šim izmantotos četrus dažādus nodokļu pārbaužu veidus aizstās viens – nodokļu kontrole, kas būs vienkāršāks VID veikto pārbaužu process un uzņēmējiem un iedzīvotājiem atvieglos situācijas izpratni un komunikāciju ar iestādi. Lai pārbaudītu uzņēmēju un saimnieciski aktīvo iedzīvotāju nodokļu maksājumu atbilstību likumam, līdz šim VID bija jāizmanto kāds no četriem dažādiem pārbaužu veidiem – tematiskā pārbaude, datu atbilstības pārbaude, ar nodokli apliekamā objekta precizēšana un nodokļu apmēra precizēšana. Šāds risinājums bija ne vien sarežģīts un grūti piemērojams. Turpmāk, līdz ar grozījumiem likumā "Par nodokļiem un nodevām", visas nepieciešamās darbības notiks vienā pārbaudes veidā – nodokļu kontrolē.

Un vēl

27.to Vispārējo Dziesmu un 17.to Deju svētku laikā Esplanādes Svētku kvartālā Rīgā piektdien, 7.jūlijā, no pulksten 10 līdz 22 darbosies Sēlijas vēsturiskās zemes informācijas telts. Sēlijas kopienu pārstāvji piedāvās gan tūrisma informāciju, gan aicinās uzņemt fotogrāfijas ar Sēlijas etnogrāfiskajiem vaiņagiem. Jau vēstīts, ka pirmo reizi Dziesmu un Deju svētku vēsturē darbosies latviešu vēsturisko zemju telts, kurā katru dienu aktivitātes rīkos un sevi prezentēs latviešu vēsturisko zemju un lībiešu kultūrtelpas pārstāvji. Apmeklētājiem būs arī iespēja piedalīties viktorīnā par latviešu vēsturiskajām zemēm, un katru dienu pirmie pieci pareizo atbilžu autori saņems pārsteiguma balvas. Piektdien, 7.jūlijā teltī visas dienas garumā darbosies Sēlijas kopienu pārstāvji no dažādām Sēlijas salām - Aknīstes, Bebrenes, Dunavas, Dvietes, Leimaņiem, Radžupes, Tadenavas un Viesītes. 

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā apstiprināšanai virza Stambulas konvenciju; Latvijas dzelzceļš platformu modernizācijas laikā uzstādīs kopumā 49 pagaidu platformas; un Kāds laiks gaidāms nedēļas nogalē?

Šodien 27.to Vispārējo latviešu Dziesmu un 17.to Deju svētku sestajā dienā – turpinās plaša svētku programma un aizsākas svētku nedēļas lielie kulminācijas pasākumi – koru lielkoncerta "Tīrums. Dziesmas ceļš" ģenerālmēģinājums Mežaparkā. Trešdien notiks latviešu tautastērpu skate "Mēnesnīca", pūtēju orķestri pieskandinās Andrejostu un ar amatierteātru brīvdabas izrādēm turpinās daudzveidīgā programma Esplanādē un Vērmanes dārzā. Apmeklētājiem atvērta krāšņā tautas lietišķās mākslas izstāde, amatnieku darinājumi tirdziņos Esplanādē un Vērmanes dārzā.

Labklājības ministrija ir iesniegusi saskaņošanai un virza apstiprināšanai Latvijā Eiropas Padomes konvenciju par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu jeb tā saukto Stambulas konvenciju. Kā liecina ministrijas iesniegtais likumprojekts, konvenciju Latvijā plānots apstiprināt ar atrunu, ka tās īstenošanā Latvija piemēros "Satversmē ietvertās vērtības, principus un normas, īpaši attiecībā uz cilvēktiesību aizsardzību, sieviešu un vīriešu līdztiesību un laulības, ģimenes, vecāku un bērnu tiesību aizsardzību un atbalstu".Tāpat konvencijai tiek piedāvāts pievienot no diviem teikumiem sastāvošu deklarāciju, kurā tiks uzsvērts, ka "Latvija uzskata, ka konvencijas mērķis ir sieviešu aizsardzība no jebkādas vardarbības, kā arī vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršana, sodīšana un izskaušana". Stambulas konvencijas mērķis ir novērst un izskaust vardarbību pret sievietēm, kā arī novērst un izskaust vardarbību ģimenē. 

Šodien ir sasaukta Rīgas domes ārkārtas sēde, kurā par Rīgas mēra pienākumu izpildītāju plānots virzīt vicemēru Vilni Ķirsi. Domes sēdē iekļauti divi jautājumi - par Rīgas mēra aizvietotāja iecelšanu un par izmeklēšanas komisijas vadītāja nomaiņu komisijai, kurai jāizmeklē iespējamie Rīgas domes Satiksmes departamenta amatpersonu pārkāpumi. Rīgas domes priekšsēdētāja vietniece Linda Ozola rosina domei lemt par vicemēra Ķirša iecelšanu par Rīgas domes pienākumu izpildītāju līdz jauna Rīgas domes priekšsēdētāja ievēlēšanai. Savukārt Ķirsis rosina grozīt iepriekšējā domes sēdē pieņemto lēmumu un Juridiskās pārvaldes vadītājas vietā komisijā, kas izmeklēs disciplinārlietu pret Satiksmes departamenta amatpersonām, iecelt Juridiskās pārvaldes deleģētu pārstāvi.

Kā ziņots, pēc konflikta par Satiksmes departamenta darba izvērtēšanu ir sašķēlusies Rīgas domes valdošā koalīcija, kā rezultātā par atkāpšanos no amata ir paziņojis Rīgas mērs Mārtiņš Staķis.

Valdība pieņēma noteikumus par valsts aizsardzības dienestā izmaksājamo kompensāciju un pabalsta apmēru un izmaksas kārtību, kas paredz, ka tie, kuri dienestam pieteikties brīvprātīgi saņems lielāku ikmēneša kompensāciju. Noteikumi paredz, ka karavīram, kurš pieteicās valsts aizsardzības militārajam dienestam brīvprātīgi, ik mēnesi izmaksās dienesta pienākumu izpildes kompensāciju 600 eiro apmērā, kā arī, pabeidzot dienestu, viņam papildus izmaksās vienreizēju kompensāciju tūkstoš 100 eiro apmērā. Savukārt karavīram, kurš dienestā iesaukts obligātā kārtā, ik mēnesi izmaksās dienesta pienākumu izpildes kompensāciju 300 eiro apmērā, kā arī, pabeidzot valsts aizsardzības dienestu, viņam papildus izmaksās vienreizēju tūkstoš 100 eiro kompensāciju. Tikmēr alternatīvā dienesta veicējam ik mēnesi izmaksās 400 eiro kompensāciju.

Ja Lietuva nebūs apmierināta ar NATO Viļņas samita deklarāciju par Ukrainas uzņemšanu aliansē, Viļņai ntomēr vajadzētu atturēties no veto tiesību izmantošanas, atzinusi Lietuvas prezidenta Gitana Nausēdas galvenā ārpolitikas padomniece Asta Skaisgirīte. Uz jautājumu, vai Lietuvas prezidents varētu izmantot veto tiesības, ja NATO galotņu sanāksmes deklarācija samita rīkotājvalstij nebūtu pieņemama, Skaisgirīte uzsvēra, ka aliansei ir jāparāda tās vienotība. Lietuva ir viena no lielākajiem atbalstītājiem Ukrainas dalībai NATO, viņa uzsvēra, tomēr atzina, ka tam nepieciešams visu NATO dalībvalstu atbalsts. Viņasprāt, valstu sarunās par Ukrainas lūgumu to uzņemt NATO ir panākts zināms progress.

Jau vēstīts, ka Ukraina ir paudusi vēlmi saņemt skaidru atbildi par tās ceļu uz NATO, kad 11.-12.jūlijā alianses līderi pulcēsies samitā Viļņā.

Turpinām ziņas

VAS "Latvijas dzelzceļš" 31 stacijā un pieturas punktā pasažieru platformu modernizācijas laikā uzstādīs kopumā 49 pagaidu platformas. Papildu platformas nodrošinās, ka visā būvniecības laikā stacijās un pieturas punktos var piestāt vilcieni un pasažieri var droši iekāpt un izkāpt no tiem. Pagaidu platformas ir izbūvētas no koka konstrukcijām vai metāla sastatņu konstrukcijām. Tās tiks uzstādītas 31 vietā, tajā skaitā arī Krustpils virziena stacijās - "Šķirotava", "Gaisma", "Dole", 'Ikšķile", "Jaunogre", "Ogre", "Pārogre", "Ciemupe", "Ķegums", "Lielvārde" un "Skrīveri". 

Lietuvas lauksaimniecības un pārtikas rūpniecības grupas "Linas Agro Group" jaundibinātais sēklu ražošanas uzņēmums "Dotnuva Seeds" plāno Iecavā būvēt jaunu sēklu sagatavošanas rūpnīcu, investējot 7,4 miljonus eiro. "Dotnuva Seeds" valdes priekšsēdētājs Jons Bakšis informē, ka pēdējo gadu laikā ir pieaudzis pieprasījums pēc sēklām, ko galvenokārt veicina pārdošanas apmēra pieaugums Latvijā un Igaunijā, kā arī eksporta uz citām Eiropas valstīm kāpums. Paredzēts, ka jaunā rūpnīca ne tikai apmierinās pieprasījumu pēc sertificētām sēklām Latvijas un Igaunijas tirgū, bet arī ļaus uzņēmuma produkcijai ātrāk nonākt pie Latvijas zemniekiem un garantēs efektīvāku loģistiku uz Igauniju.Ražotnes jauda būs 20 tūkstoši tonnu sēklu gadā. Labības un pākšaugu sēklu ražošanu jaunajā rūpnīcā plānots sākt 2025.-2026.gadā. Pirmajā projekta posmā plānots radīt 15 darbavietas.

Un vēl

Šīs nedēļas nogalē Latvijā saglabāsies mainīgs mākoņu daudzums, vietām īslaicīgi līs un gaiss būs mēreni silts, prognozē sinoptiķi. Ceturtdien no rietumiem virzīsies atmosfēras fronte, tās ietekmē naktī nokrišņi gaidāmi galvenokārt Kurzemē, no rīta un dienā - valsts centrālajā un austrumu daļā, kur vietām iespējamas pērkona lietusgāzes. Maksimālā gaisa temperatūra būs +19..+24 grādi, bet galējos austrumu novados gaidāms karstums līdz +28 grādiem. Naktī uz piektdienu Latgalē un Vidzemes austrumos vēl iespējams lietus un pērkona negaiss, diena visā valstī varētu paiet bez nokrišņiem, gaidāms visai saulains laiks.

Sagaidāms, ka sestdien dienas gaitā daudzviet būs īslaicīgs lietus, iespējams arī pērkona negaiss. Vējam lēni līdz mēreni pūšot no rietumu puses, gaisa temperatūra naktī pazemināsies līdz +8..+13 grādiem un dienā paaugstināsies līdz +19..+24 grādiem. Atbilstoši pašreizējai prognozei svētdiena būs lielākoties saulaina, īslaicīgs lietus un pērkona negaiss iespējams galvenokārt valsts austrumos. Pirmdien, 10.jūlijā, gaidāms par grādu siltāks laiks un vietām var uzlīt. Nākamās nedēļas turpinājumā, visticamāk, visā Latvijā brīžiem līs, laiks galvenokārt saglabāsies silts.

Pēdējās dienās pazeminājusies ūdens temperatūra upēs, ezeros un jūrā, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati. Vairumā upju un ezeru ūdens temperatūra trešdienas rītā ir +16..+20 grādi, augstākā temperatūra reģistrēta Lielupē pie Jelgavas un Kalnciema, kur saglabājas +21 grādu silts ūdens. Ūdens temperatūra Daugavā ir +19 grādi. Ūdens līmenis upēs nedaudz svārstās. Nokrišņi nav bijuši pietiekami spēcīgi, lai izraisītu būtisku ūdens līmeņa kāpumu.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Rinkēvičs sestdien dos svinīgo Valsts prezidenta solījumu; Jēkabpils novada pašvaldība izsolē pārdos 3 tūkstoši 500 kubikmetrus koksnes; un Vietām Latvijas mežos sākušas augt sēnes.

Jaunievēlētais Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs sestdien, 8.jūlijā, Saeimas ārkārtas sesijas sēdē dos svinīgo Valsts prezidenta solījumu un saņems valsts augstākos apbalvojumus. Pēc svinīgās ceremonijas Rinkēvičs noliks ziedus pie Brīvības pieminekļa, pirmā Latvijas Valsts prezidenta Jāņa Čakstes un pirmā Latvijas ārlietu ministra Zigfrīda Annas Meierovica kapavietām. Vēlāk simboliskā ceremonijā pie Rīgas pils Rinkēvičs saņems Rīgas pils atslēgu no Valsts prezidenta Egila Levita un Andras Levites. Par godu Rinkēviča inaugurācijai Rīgas pilī notiks arī svinīga pieņemšana. Dienas noslēgumā Valsts prezidents Rinkēvičs dosies uz deju lieluzvedumu "Mūžīgais dzinējs".

Zemkopības ministram Didzim Šmitam ir piešķirta speciālā atļauja pieejai valsts noslēpumam. Pielaides ir nepieciešamas visiem ministriem. Šmits bija palicis pēdējais no ministriem, kura vēl nebija pielaides valsts noslēpumam. Viņa pieteikums drošības dienestos tika vērtēts veselu pusgadu. Satversmes aizsardzības birojā aģentūrai LETA apliecināja, ka tas ir pieņēmis lēmumu par pielaides piešķiršanu un nosūtīja to Valsts kancelejai, taču lēmuma būtību birojs neatklāja.

Iespējamais apdraudējums no Zaporižjas atomelektrostacijā Latvijai ir niecīgs, jo tā atrodas vairāk nekā 1000 kilometru attālumā no Latvijas robežas un AES reaktori pašlaik nedarbojas, mikroblogošanas vietnē "Twitter" vēsta Valsts vides dienesta Radiācijas drošības centrs. Šāds paziņojums izplatīts pēc tam, kad Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis otrdien telefonsarunā informēja Francijas prezidentu Emanuelu Makronu par to, ka Maskava plāno bīstamas provokācijas Krievijas karaspēka okupētajā Zaporižjas AES. Radiācijas drošības centrs uzsver, ka tas nepārtraukti monitorē radiācijas līmeni visā Latvijas teritorijā un iedzīvotājiem pašlaik nav pamata uztraukties.

Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas Parlamentārā asambleja vakar atzina algotņu grupējumu "Vagner" par teroristisku organizāciju. Šāds atzinums pausts rezolūcijā, kuru asambleja pieņēma sesijā, kas no 30.jūnija līdz 4 jūlijam notika Kanādas pilsētā Vankūverā. Rezolūcijā norādīīts, ka "Vagner" darbojas Krievijas valsts interesēs un, kā atzinis Krievijas prezidents Vladimirs Putins, to pilnībā finansē Krievijas valsts. Dokumentā visas Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas dalībvalstis aicinātas izmantot to rīcībā esošos juridiskos instrumentus, lai vērstos pret "Vagner".

ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde paziņojusi, ka šodien, 5. jūlijā, Zemei garām lido 2023.gada asteroīds HO6. Pēc NASA datiem, debess objekta garums ir aptuveni 171 metrs. Attālums no tā līdz Zemei būs aptuveni 2,05 miljoni kilometru. Asteroīda ātrums ir 27 tūkstoši 972 kilometru stundā. Ja asteroīds tuvojas Zemei attālumā, kas ir tuvāks par 7,4 miljoniem kilometru un tā izmērs pārsniedz 150 metru, NASA to uzskata par "potenciāli bīstamu objektu".

Amerikas Savienoto Valstu Kalifornijas štatā cīņai pret odiem un moskītiem sākuši izmantot dronus. Šie kukaiņi dienvidu zemēs ir bīstamu infekcijas slimību izplatītāji. Odi un moskīti Oranžas apgabalā štata dienvidu daļā savairojušies pēc spēcīgajām lietavām, kas piepildīja seklas ūdenstilpes. Jau iepriekš cīņai pret tiem izmantoja videi draudzīgus bioloģiskus līdzekļus, kas traucē kāpuru augšanu, un tos izsmidzināja ar individuālām iekārtām vai no lidmašīnām un helikopteriem. Ar dronu palīdzību iespējams precīzāk apstrādāt purvus, mitrājus, dīķus un parkus, un nelieli lidaparāti netraucē ligzdojošos ūdensputnus.

Turpinām ziņas

Jēkabpils novada pašvaldība izsolē pārdos 3 tūkstoši 500 kubikmetrus koksnes, liecina sludinājums oficiālajā izdevumā "Latvijas vēstnesis". Koksne atrodas Jēkabpils novada Rubenes pagasta nekustamajā īpašumā "Alužāni". Mežam ir nepieciešams veikt kailcirti un kopšanas cirti, teikts sludinājumā. Izsolāmais objekts tiek pārdots izsolē ar augšupejošu soli elektronisko izsoļu vietnē. Izsoles sākums - 24.jūlijā, izsoles noslēgums - 23.augustā pulksten 13. Izsoles sākumcena ir 114 tūlstoši eiro, izsoles solis 500 eiro. Lai varētu piedalīties izsolē, pretendentiem līdz 13.augustam ieskaitot jāiemaksā nodrošinājums Jēkabpils novada pašvaldības kontā 10% apmērā no izsolāmā objekta nosacītās cenas 11 tūkstoši 400 eiro, un dalības maksa 50 eiro, kā arī, izmantojot elektronisko izsoļu vietni, jānosūta lūgums izsoles rīkotājam par autorizāciju izsolei. Vairāk informācijas Jēkabpils novada tīmekļa vietnē. 

Tiesībsargs pārbaudes lietā konstatējis labas pārvaldības principam neatbilstošu Ogres novada pašvaldības un tās aģentūras "Ogres novada kultūras centrs" rīcību, kas bez skaidras un motivētas argumentācijas liegušas kāda mūziķa dalību pilsētas svētkos, kā arī publiski risinājušas iekšējos darbinieku komunikācijas jautājumus. Atbilstoši mūziķa sniegtajai informācijai tiesībsargam – tas noticis saistībā ar viņa izteikumiem sociālajā medijā "Facebook" par Ogres novada pašvaldību. Izpētot situāciju, tiesībsargs secinājis, ka Ogres novada pašvaldība nav ievērojusi labas pārvaldības principus un aicina pašvaldības aģentūru atvainoties mūziķim par piedzīvoto situāciju un korektā veidā izskaidrot un savstarpēji pārrunāt atteikuma iemeslu un turpmākās sadarbības iespējas.  Tiesībsargs lūdzis aģentūru sniegt informāciju par tiesībsarga rekomendāciju izpildi līdz 28. septembrim.

Un vēl

Pēc lietus pēdējās dienās vietām Kurzemē un Vidzemē sēņotāji jau salasījuši šīs sezonas pirmās gailenes. Latvijas Nacionālā dabas muzeja mikoloģe Inita Dāniele uzsver, ka būtiskākais nosacījums sēņu augšanai ir pietiekams mitrums. Ja sēņotne ir kārtīgi izmirkusi un ir mēreni silts, tad sēņu sezona var sākties. Pašlaik lietus nav vienmērīgi skāris visu Latviju. Tur, kur ir bijušas stiprākas lietusgāzes, tur arī sēnes jau sākušas augt, galvenokārt, Kurzemē un vietām Vidzemē. Savukārt analizējot laikapstākļu prognozi turpmākajām nedēļām, mikoloģe pieļauj, tā varētu būt sēņu augšanai labvēlīga.

Atstājiet komentāru