2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 26.jūnijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 26.jūnijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Meklē risinājumus kā samazināt augstās cenas medikamentiem; Jāņu dienā daudz avārijās cietušo; un Kāds laiks gaidāms nedēļā līdz Pēteriem?

Ministrija izstrādājusi un nodevusi saskaņošanai konceptuālu ziņojumu par zāļu finansiālo pieejamību, tādējādi izpildot 2020. gada 20. janvārī Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa izdoto rezolūciju. Veselības ministrija ziņojumā informē, ka personīgie maksājumi par zāļu iegādi Latvijas iedzīvotājiem veido vienu no lielākajām mājsaimniecību izdevumu veselības aprūpes izdevumu daļām, salīdzinot ar citām Eiropas Savienības valstīm, un tie katru gadu pieaug. Lai risinātu zāļu cenu problemātiku, ministrija rosina īstenot piecus pasākums - samazināt PVN likmi recepšu zālēm no 12% uz 5%, pārskatīt zāļu cenas veidošanas principus, samazināt pacientu tiešos maksājumus par zāļu iegādi,  uzlabot kompensējamo zāļu, t.sk. onkoloģijā un hematoloģijā, finansiālo pieejamību pacientiem un veikt pasākumus zāļu un uztura bagātinātāju racionālas lietošanas veicināšanai.

Pie Mežaparka Lielās estrādes plāno uzstādīt pieminekli komponistam Mārtiņam Braunam. Pagājušajā nedēļā Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komiteja atbalstīja ziedojuma pieņemšanu no SIA "Koncertmeistars". Pašvaldībai tiks ziedots piemineklis Braunam, ko uzstādīs pie Mežaparka Lielās estrādes. Pieminekļa kopējo vērtība – 12 tūkstoši 171 eiro. Brauns bija latviešu komponists, kurš sacerējis mūziku teātra izrādēm un filmām, arī Dziesmu svētkos atskaņoto "Saule, Pērkons, Daugava", kas tiek uzskatīta pa Dziesmusvētku neoficiālo himnu. Brauns dzimis 1951.gadā, bet miris 2021.gadā.

Latvijas Zinātnes padome izsludinājusi Valsts pētījumu programmas "Latvijas kultūra - resurss valsts attīstībai" projektu pieteikumu atklāto konkursu. Latvijas zinātniskās institūcijas, kas reģistrētas Zinātnisko institūciju reģistrā un kas atbilst pētniecības organizācijas definīcijai, var iesniegt projektu pieteikumus līdz 19.jūlijam. Maksimālais projekta finansējums no valsts budžeta - 1 miljons 333 tūkstoši 800 eiro 36 mēnešu īstenošanas periodam. Valsts pētījumu programmas uzdevums ir attīstīt jaunu zināšanu bāzi par Latvijas kultūras un radošo nozaru aktuālajām attīstības tendencēm, analizējot kultūras piedāvājuma pieejamību Latvijas iedzīvotājiem, nodarbinātības un ieņēmumu gūšanas modeļus un tendences kultūras un radošajās nozarēs, kā arī digitālo tehnoloģiju ietekmi uz kultūras patēriņa paradumiem un kultūras satura radīšanas procesiem.

Algotņu grupējuma "Vagner" kaujinieki naktī uz svētdienu atstājuši Rostovu pie Donas, paziņojis reģiona gubernators. Algotņu grupējuma "Vagner" vadītāja Jevgeņijam Prigožinam Kremlis došot iespēju pārcelties uz Baltkrieviju, bet "Vagner" kaujinieki tiks atbrīvoti no kriminālatbildības par bruņoto dumpi, paziņojis Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs. Viņš sacīja, ka neesot zināms, ar ko Baltkrievijā nodarbosies Prigožins. Pēc Peskova teiktā, daļa "Vagner" kaujinieku, kas atteicās iesaistīties dumpī, parakstīs līgumus ar Krievijas Aizsardzības ministriju. Peskovs piebilda, ka dumpja laikā neesot tikušas apspriestas kadru izmaiņas Krievijas Aizsardzības ministrijā un ka viņam neesot zināms, ka Putinam būtu mainījusies attieksme pret aizsardzības ministru Sergeju Šoigu.

Kā ziņots, Prigožins piektdienas vakarā paziņoja, ka "Vagner" algotņi no Ukrainas iegājuši Krievijā un dodas uz Maskavu nolūkā gāzt Krievijas militāro vadību. Algotņi pārņēma savā kontrolē Rostovu pie Donas un ceļā uz Maskavu grupējuma kolonnas sasniedza Voroņežas un Ļipeckas apgabalus, savukārt Maskavā tika veikti pasākumi pilsētas aizsardzībai. Jau sestdienas vakarā Prigožins paziņoja, ka vagnerieši pārtrauc virzīties uz Maskavu un dodas atpakaļ.

Krievijas algotņu grupējuma "Vagner" vadoņa Jevgeņija Prigožina lēmums par dumpim sagatavoto spēku atvilkšanu varētu būt saistāms ar atbalsta trūkumu Maskavā. Tagad Prigožina un grupējuma ceļi, visticamāk, šķirsies, un "Vagner" algotņi varētu tikt iekļauti Krievijas Bruņotajos spēkos, intervijā Latvijas Radio norāda Austrumeiropas politikas pētījumu centra pētnieks Mārcis Balodis. Viņš pauda, ka pusotru diennakti notikušajā "izrādē" vēl ir ļoti daudz jautājumu un neskaidrību. Droši esot vien tas, ka viss vēl nav beidzies. Viņaprāt, vienošanās par spēku atvilkšanu un Prigožina došanos uz Baltkrieviju ir īstermiņa risinājums, kas ļauj abām pusēm – "Vagner" līderim un Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam – iziet no situācijas salīdzinoši sausām kājām. Proti, Prigožinam neesot bijis acīmredzama atbalsta Maskavā, bet spēku atvilkšana ļāvusi viņam palikt dzīvam un nodrošināt grupējuma kaujiniekiem nosacītas drošības garantijas.

Ņemot vērā pēdējos notikumus Krievijā, Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs aicina Latvijas valstspiederīgos neapmeklēt Krieviju un Baltkrieviju. Savukārt tos, kuri tur atrodas, pamest šīs valstis pēc iespējas ātrāk.

Turpinām ziņas

Jāņu dienā Latvijā bijis daudz avārijās cietušo un aizturēts ievērojams skaits dzērājšoferu, taču ticis iztikts bez ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušajiem. Valsts policija informē, ka sestdien Latvijā reģistrēti 56 ceļu satiksmes negadījumi, kuros cieta 22 cilvēki. Par automašīnas vadīšanu alkohola reibumā policija dienā pēc Līgo nakts aizturējusi 23 vadītājus: septiņus - Zemgalē, bet pa četriem - Rīgas reģionā, Kurzemē, Latgalē un Vidzemē. 15 aizturētie vadītāji pie transportlīdzekļu stūres bija sēdušies tik nopietnā reibumā, ka viņiem piemērots kriminālsods, līdz ar to konfiscēs transportlīdzekli vai piedzīs transportlīdzekļa vērtību. Par ātruma pārsniegšanu autovadītājiem sestdien noformēti 170 protokoli.

Līgo naktī satiksmes negadījumā mirusi gājēja. Ap pusdiviem naktī policijā saņemta informācija, ka Valmieras novadā, Ēveles pagastā noticis ceļu satiksmes negadījums - transportlīdzeklis uzbrauca divām gājējām, pēc notikušā aizbraucot prom no negadījuma vietas. Viena no sievietēm ar gūtajām traumām nogādāta medicīnas iestādē, taču otra negadījuma vietā gāja bojā. Policijā par notikušo ir uzsākts kriminālprocess, tiek skaidrots negadījuma izraisītājs - transportlīdzeklis un tā vadītājs. Līgo dienā un naktī kopumā  valstī reģistrēti 102 ceļu satiksmes negadījumi, tajos cietušas 27 personas un viena - gājusi bojā.
 
Līgo naktī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests saņēma 27 maldinājuma izsaukumus, jo iedzīvotājiem, redzot dūmus vai liesmu atblāzmu no Jāņu ugunskuriem, licies, ka izcēlies ugunsgrēks. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka iedzīvotāji kurinājuši ugunskuru un apdraudējums nepastāv. Svētku brīvdienās divi cilvēki gājuši bojā noslīkstot – Daugavpilī un Ventspilī.

Un vēl

Šonedēļ Latvijā iespējamas arī lietainākas dienas, kļūs par pāris grādiem vēsāks, taču laiks arvien saglabāsies patīkami silts, prognozē sinoptiķi. Mākoņi turpinās mīties ar sauli, un tie atnesīs arī lietainākas dienas. Otrdien daudzviet gaidāms lietus, tajā skaitā arī stipras pērkona lietusgāzes. Arī trešdien palaikam uzlīs, tomēr pērkona negaisa iespējamība jau būs mazāka. Vējš pārsvarā būs lēns, līdz ar to naktīs atsevišķos rajonos sabiezēs migla, tomēr dienā negaisa laikā vējš pastiprināsies. Naktīs gaisa temperatūra būs 11, 16 grādu robežās, trešdien būs par pāris grādiem siltāks. Dienās termometra stabiņš nepakāpsies augstāk par 25 grādiem.

Arī nedēļas otrajā pusē joprojām katru dienu vismaz kādā no Latvijas reģioniem gaidāmi nokrišņi. Gaiss atkal kļūs siltāks, un atsevišķās dienās termometra stabiņš pakāpsies virs 27 grādu atzīmes. Līdzīgs laiks saglabāsies līdz pat nedēļas beigām. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs uzsver, ka daudzviet valstī arvien ir paaugstināta ugunsbīstamība, tāpēc jābūt ļoti piesardzīgiem ar uguns izmantošanu dabā.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: VUGD iegādāsies jaunus specapģērbus; Pašvaldības policija turpmāk kontrolēs arī ātruma pārkāpējus; un Ko liecina aptauja par cilvēku vēlmi būt kopā ar tuviniekiem?

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam plānots piešķirt 1,31 miljonu eiro formas tērpu un speciālā apģērba iegādei. VUGD iepirkuma procedūru rezultātā ir noslēdzis vispārīgās vienošanās ar piegādātajiem par jaunā parauga formas tērpa priekšmetu piegādēm. Kā atzīmē Iekšlietu ministrija, pieejamais finansējuma apmērs ir nepietiekams, lai nodrošinātu VUGD amatpersonas ar speciālajām dienesta pakāpēm ar dienesta pienākumu veikšanai nepieciešamiem formas tērpiem un speciālo apģērbu. Tāpēc plānots piešķirt papildu finansējumu.

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par 500 tūkstoši eiro kompensāciju Jēkabpilī nogalinātās sievietes bērniem. Kā iniciatīvas pārstāvis norādīts Dans Titavs. Viņš aicina Saeimu pieņemt speciālu likumu, ar kuru nekavējoties tiktu piešķirta 500 tūkstoši eiro kompensācija Jēkabpilī cietušajai ģimenei par Latvijas valstisko nespēju aizsargāt divu bērnu māti no slepkavas - sava vīra un šo bērnu tēva. Slepkavība izdarīta viena bērna un nogalinātās sievietes mātes, šo bērnu vecmāmiņas, acu priekšā, kurai no pieredzētā radušies  smagi veselības traucējumi. Idejas autora ieskatā kompensācija nodrošinātu Jēkabpils traģēdijā cietušajiem bērniem normālus dzīves apstākļus, tai skaitā nepieciešamo medicīnisko un psiholoģisko aprūpi, kā arī turpmākās izglītības iegūšanu. Šāda kompensācija Titva ieskatā ir taisnīga un samērīga, ievērojot, ka valsts augstākās amatpersonas - Valsts prezidents Egils Levits, jaunievēlētais Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs un Ministru prezidents Krišjānis Kariņs, kā arī citas valsts amatpersonas ir jau publiski atzinuši, ka šo sievieti no slepkavas neaizstāvēja Latvijas valsts.

Tiesībsarga īstenotais pētījums atklājis vairākus trūkumus izglītojošo pasākumu īstenošanā pašvaldībās attiecībā uz bērnu emocionālo audzināšanu, kas norāda, ka lielākā daļa pašvaldību neuzskata par savu obligātu funkciju sniegt palīdzību bērnu audzināšanā. Tiesībsarga biroja pētījumā secināts - no 43 pašvaldībām 28 īstenoja vai plānoja nodarbības "Bērnu emocionālā audzināšana", kā arī "Ceļvedis, audzinot pusaudzi". Savukārt programma "Sargeņģelis" tiek īstenota četrās pašvaldībās, no kurām vienā notiek darbinieku apmācības. Vienlaikus tikai piecās pašvaldībās mācības aptver visu vecumposmu, no dzimšanas līdz 17 gadiem, bērnu audzināšanas īpatnības. Kopumā visās pašvaldībās mācības vecākiem ir pieejamas bez maksas, tomēr nereti manāms, ka mērķauditorija ir tikai sociālā riska ģimenes. Rezultātā iespēja izglītoties jebkuram vecākam tiek apgrūtināta vietu trūkuma vai kursu neesamības dēļ. Pašvaldībām būtu jāpievērš lielāka uzmanība izglītojošo pasākumu īstenošanai, jo tas palīdzētu novērst vai mazināt problēmas ar bērna uzvedību nākotnē, uzskata tiesībsargs.

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens uzskata, ka grupējuma "Vagner" vadītāja Jevgeņija Prigožina organizētais sacelšanās mēģinājums un veids, kā tas tika apturēts, atklājis reālas plaisas Krievijas līdera Vladimira Putina autoritātē. Vagneriešu dumpis iezīmēja "tiešu izaicinājumu Putina varai", telekanāla CBS raidījumā "Face The Nation" sacīja Blinkens. Blinkena izteikumi ir ASV pirmie publiskie komentāri par nesenajiem notikumiem Krievijā.

Vajadzības gadījumā Baltijas valstis un Somija kopīgi lemtu par robežu slēgšanu ar Krieviju un Baltkrieviju, komentējot esošo situāciju Krievijā, intervijā latvijas televīzijai norādīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Latvija kopā ar Lietuvu, Igauniju un Somiju koordinē pastiprinātus robežšķērsošanas kontroles pasākumus uz ārējās robežas, nepieciešamības gadījumā kopīgi lemjot par robežu slēgšanu ar Krieviju un Baltkrieviju. Tas šobrīd gan nav nepieciešams, taču ir paātrināta gatavība reaģēt, uzsvēra ārlietu ministrs. Vienlaikus Latvija neplāno pārskatīt noteiktos robežšķērsošanas ierobežojumus un vīzu izsniegšanas kārtību Krievijas pilsoņiem.

Dažās Floridas daļās varas iestādēm nācies izsludināt karantīnu, jo tur pamanīti Āfrikas milzu gliemeži. Tie var nopietni kaitēt vietējai lauksaimniecībai. Pieauguši šie gliemeži var sasniegt pat 20,3 centimetru garumu un vienā reizē izdēt tūkstošiem oliņu. To čaulai ir smails gals, kas ir pietiekami ass, lai pārdurtu automašīnas riepas. Tie arī apdraud cilvēkus, jo pārnēsā parazītu, kas var izraisīt meningītu. Āfrikas milzu gliemeži ir ļoti invazīva suga. Šie gliemeži pat ēd ģipsi, krāsu, apmetumu un apdraud veģetāciju. ASV pirmo reizi šī gliemežu suga tika pamanīta Maiami 1969. gadā. Līdz 1973. gadam tika atrasti un iznīcināti vairāk nekā 18 tūkstoši šo gliemežu un to oliņu. No ASV tie šķietami bija izskausti divas reizes: 1975. un 2021. gadā, vēstīts izdevumā “ABC News”.

Turpinām ziņas

Saeimā galīgajā lasījumā atbalstītie grozījumi Ceļu satiksmes likumā paredz, ka arī pašvaldības policijai tāpat kā Valsts policijai būs tiesības kontrolēt atļautā braukšanas ātruma ievērošanu. Izmaiņas likumā noteic, ka pašvaldības policija būs tiesīga kontrolēt un sodīt par atļautā braukšanas ātruma neievērošanu. Šādas pilnvaras līdz šim nav bijušas pašvaldības policijai. Braukšanas ātruma ievērošanas kontrole līdz šim bijusi Valsts policijas kompetencē. Savukārt saistībā ar distances vai intervāla neievērošanu pašvaldības policija piemērot brīdinājumu vai naudas sodu būs tiesīga tikai velosipēda vai elektroskrejriteņa vadītājam. Turpmāk pašvaldības policija drīkst kontrolēt arī elektroskrejriteņu lietošanu.

Latvijā nepieciešams detalizētāk vākt, apkopot un monitorēt datus par imūndeficīta vīrusa jeb HIV pacientiem, secināts ekspertu diskusijā "Kā veicināt līdzestību HIV pacientu terapijā". Pacientu līdzestība terapijā nav tikai pacienta atbildība. Tā ir ārsta un pacienta sadarbība, turklāt veselības aprūpes sistēmai maksimāli mazinot šķēršļus, kas var mazināt pacientu līdzestību ārstēšanās procesā. Līdzestība ir problēma visu hronisko slimību ārstēšanā Latvijā, taču HIV un citu infekcijas slimību gadījumā tai ir dubulta nozīme, jo neārstēta infekcija apdraud ne tikai pašu pacientu, bet citus. Rīgas Stradiņa universitātes veiktais pētījums par HIV kompensēto zāļu lietošanu 2017.-2018.gadā liecina, ka vidējais HIV pacientu līdzestības līmenis pētījuma grupā bija 47,7%, proti, tikai puse pacientu lietoja nepieciešamos medikamentus ārsta norādītajā apjomā. Latvijā patlaban dzīvo vairāk nekā 6 tūkstoši cilvēku ar HIV, un nedaudz vairāk nekā puse no tiem lieto terapiju, kas nozīmē, ka neārstētie cilvēki ar HIV nekontrolēti izplata tālāk šo infekciju.

Un vēl

Piektā daļa jeb 22% Latvijas iedzīvotāju ar draugiem, radiem, kolēģiem vai domubiedriem noteikti gribētu kontaktēties vairāk, bet vēl 44% drīzāk gribētu aktivizēt savstarpējo komunikāciju, liecina "Mēness aptiekas" un pētījumu aģentūras "Norstat" veiktā aptauja. Vēlmi vairāk kontaktēties ar draugiem, radiem, kolēģiem vai domubiedriem biežāk pauduši iedzīvotāji vecumā no 18-29 gadiem - 29% no viņiem snieguši šādu atbildi. Nedaudz mazāk - 23% šādās domās ir iedzīvotāji vecumā no 30-39 gadiem un gados vecākie no 60-74 gadiem - 21%, bet vismazāk to ir vecumā no 40-59 gadiem - tikai 19%. Visvairāk to, kuri vēlētos vairāk kontaktēties, dzīvo Vidzemē un Pierīgā - aptuveni ceturtā daļa, bet vismazāk - Zemgalē, kurš šādu atbildi atzīmēja tikai 18%.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-16.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijas drošības situācija pēc vāgneriešu dumpja nav pasliktinājusies; Asares pagastā mežacūkai konstatēts Āfrikas cūku mēris; un Rīgā sākas satiksmes ierobežojumi saistībā ar Dziesmu svētkiem.

Latvijas drošības situācija pēc vāgneriešu dumpja Krievijā nav pasliktinājusies un tiešu draudu Latvijai nav, intervijā Latvijas Televīzijai apliecināja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs un Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš. Rinkēvičs arī atzina, ka vēl ir pārāk daudz neskaidrību par militāro dumpi, ietekmi uz procesiem Krievijā un arī tās kaimiņvalstu drošību varētu būt redzama tuvāko nedēļu laikā. Neatkarīgi no tā Latvijai ir jāizdara trīs mājasadarbi. Pirmkārt, jāstiprina austrumu robeža – ne vien jāuzceļ žogs, bet arī jānodrošina videonovērošana. Otrkārt, jāattīsta militārā infrastruktūra, tajā skaitā jāizveido Sēlijas poligons. Treškārt, jāinvestē Latvijas drošībā, ar finanšu un cilvēku resursiem stiprinot iekšlietu, aizsardzības un drošības struktūras.

Krievijas prezidenta Vladimira Putina neizlēmīgā reakcija uz militārā apvērsuma mēģinājumu iedragāja viņa autoritāri, norāda Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš. Viņš skaidro, ka, pirmkārt, notikušais ir izgaismojis to, ka gan Krievijas civilajā daļā, gan armijas daļās aug zināma neapmierinātība ar to, kas notiek valstī un ar ilgstošo karadarbību Ukrainā. Turklāt, reakcija no valdošā centra un konkrēti Putina ir bijusi ļoti neaktīva, neizlēmīga, un tas ir pilnībā iedragājis viņa autoritāti. Zinot, kādā veidā Krievijā notiek varas uzņemšana, kādā veidā sabiedrība redz viņu reālo līderi, tas ir milzīgs sitiens pa Putinu. 

Otrkārt, Kalniņš uzsver, ka algotņu grupējuma "Vagner" vadītājs Jevgeņijs Prigožins kara Ukrainā kontekstā bija nonācis punktā, kur viņam nebija citas izejas, saprotot, ka zaudē atbalstu arī no Putina. Nedēļas nogalē notikušais bija viņa "izšķirošais agonijas solis", ar ko viņš arī sasniedza savu mērķi - saglabāt savu dzīvību. Tagad Prigožins ir izstumts ārā no elites, kas kaut ko lēma Krievijas augstākajā līmenī. Kalniņš akcentēja, ka notikušajā izgaismojās ļoti būtiska kļūda, ko nedrīkst pieļaut karadarbības zonā vai vispār militārajā hierarhijā - ir jābūt absolūtai vienvadībai. Uzrodoties frontes līnijā kaut kādām vienībām, kas nepakļaujas kopīgai vadībai, tās īstenībā grauj visu operāciju.

Rogovkas meitenes nonāvēšanas lietā abu aizturēto - tēva un pamātes - liecībās ir pretrunas. Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks, intervijā Latvijas televīzijai uzsvēra, ka sīkāku informāciju joprojām sniegt nevar, tajā skaitā par slepkavības motīviem un par to, vai meitene nogalināta mērķtiecīgi vai nosacītas nejaušības rezultātā. Policijai tagad vēl jāstrādā un jānostiprina pierādījumi, tāpat ir nozīmēta virkne ekspertīžu, kuru rezultāti vēl jāgaida, atzīmēja policijas priekšnieks.

Jau ziņots, ka 5. maijā Rēzeknes novada Nautrēnu pagasta Rogovkā pazuda septiņus gadus vecā Justīne Reinikova. Meitenei bija veselības problēmas. Meitene piektdienas vakarā ap pulksten 19 esot izgājusi no savas dzīvesvietas un tajā neesot atgriezusies. Meitenes ķermenis ar acīmredzamiem miesas bojājumiem pirms Jāņiem tika atrasts aprakts pamestas mājas pagrabā, meža vidū vairākus desmitus kilometrus no meitenes dzīvesvietas. Aizdomās par iespējama noziedzīga nodarījuma izdarīšanu tika aizturētas divas personas – Justīnes tēvs un pamāte. Rēzeknes tiesa 21. jūnijā abus aizdomās turētos nolēma apcietināt. 

Nesen Eiropas Parlamenta atbalstīto ieceri palielināt deputātu vietu skaitu Eiropadome, visticamāk, noraidīs, jo starp dalībvalstīm šajā jautājumā pastāv lielas domstarpības. Kā ziņots, Eiroparlaments ierosinājis piešķirt divas papildvietas Spānijai un Nīderlandei, bet pa vienai - Austrijai, Dānijai, Somijai, Slovākijai, Īrijai, Slovēnijai, un Latvijai, lai tādējādi nodrošinātu ES līgumos noteikto pakāpeniskās proporcionalitātes principu pareizu piemērošanu. Ja vienošanās netiks panākta, kā tas notika saistībā ar ES vēlēšanu datumu, vietu skaits Parlamentā paliks līdzšinējais - 705.

Francijas prezidents Emanuels Makrons apgalvo, ka pasaules līderu samitā Parīzē panākta "pilnīga vienprātība" par nepieciešamību reformēt tādus pasaules finanšu iestādījumus kā Pasaules Banka un Starptautiskais Valūtas fonds. Noslēdzoties aptuveni 40 valstu un valdību vadītāju sanāksmei, Makrons izteicās, ka valdījusi vienprātība par nepieciešamību panākt, lai šie iestādījumi kļūtu "efektīvāki, taisnīgāki un labāk piemēroti mūsdienu pasaulei". Divu dienu samitu par jaunu globālās finansēšanas paktu Francija bija pasludinājusi par iespēju apspriest idejas pirms šogad gaidāmajām nozīmīgākajām sanāksmēm par globālās ekonomikas un klimata jautājumiem. Arī citi pasaules līderi pauda atbalstu idejai reformēt Pasaules banku un Starptautisko valūtas fondu jeb tā dēvētās Bretonvudas institūcijas, kas izveidotas pēc Otrā pasaules kara un kurās joprojām dominē rietumvalstis.

Turpinām ziņas

Jēkabpils novada Biržu ciema iedzīvotāji sūdzas par smakām no cūku fermas. 12.jūlijā Biržu tautas namā notiks tikšanās ar Biržu ciema iedzīvotājiem, lai pārrunātu jautājumus saistībā ar iedzīvotāju vēstuli Jēkabpils novada pašvaldībai. Vēstulē iedzīvotāji lūguši palīdzēt atrisināt problēmas ar smakām, kas Biržu ciemā rodas SIA "Miķelāni bekons" darbības rezultātā. Sarunās piedalīsies SIA "Miķelāni bekons" pārstāvji, kā arī Jēkabpils novada pašvaldības vadība un speciālisti. 

Kā ziņots, SIA "Miķelāni bekons" patiesā labuma guvējs ir Dānijas pilsonis Anderss Kjērs Poulsens. Uzņēmums pieder Dānijas "Torpgard Holding", kurai Latvijā pieder uzņēmumi "Latvi Dan Agro", SIA "Domnieki", SIA "Miķelāni bekons" un graudkopības kompānija "Lauku Agro". SIA "Miķelāni bekons" reģistrēta 2001.gadā, tās pamatkapitāls ir 1,34 miljoni eiro, liecina "Firmas.lv" dati. Pērn uzņēmuma apgrozījums bija 13,97 miljoni eiro, bet peļņa - 1,45 miljoni eiro.

Āfrikas cūku mēris pagājušajā nedēļā Latvijā konstatēts deviņām mežacūkām, kamēr nedēļu iepriekš saslimšana tika konstatēta astoņām mežacūkām, liecina Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) publiskotā informācija. Tajā skaitā Āfrikas cūku mēris pagājušajā nedēļā konstatēts vienai mežacūkai Jēkabpils novada Asares pagastā, vienai mežacūkai Līvānu novada Turku pagastā un vienai mežacūkai Preiļu novada Aizkalnes pagastā. Tādējādi mežacūku populācijā Āfrikas cūku mēris šogad Latvijā konstatēts kopumā 239 mežacūkām 23 novadu 76 pagastos.

Un vēl

Tuvojoties Dziesmu un deju svētkiem, no šodienas Rīgā stājas spēkā pirmie satiksmes ierobežojumi. Šīs nedēļas laikā pakāpeniski vairākās vietās pilsētā ieviesīs transportlīdzekļu apstāšanās un stāvēšanas aizliegumus. Ierobežojumus ieviesīs uz Dziesmu un deju svētku laiku, lai nodrošinātu veiksmīgu svētku norisi. No šodienas, 26. jūnija pulksten  20 līdz 10. jūlija pulksten 24 transportlīdzekļu apstāšanos un stāvēšanu aizliegs Zigfrīda Annas Meierovica bulvāra labās puses posmā no Kaļķu ielas līdz Krišjāņa Valdemāra ielai. Šajā laikā transportlīdzekļiem būs aizliegts apstāties un stāvēt Raiņa bulvāra kreisajā pusē pie ēkas Krišjāņa Valdemāra ielā 4, līdz vēstniecības stāvvietām.

Atstājiet komentāru