2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 21.jūnijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 21.jūnijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā turpina samazināties bezdarbs; Rogovkā pazudusī Justīne atrasta mirusi; un Mediķi aicina pirms Līgo svētkiem atsvaidzināt zināšanas pirmās palīdzības sniegšanā.

2023. gada maijā faktiskā bezdarba līmenis Latvijā bija 5,6%, un salīdzinājumā ar aprīli tas ir samazinājies par 0,2 procentpunktiem, liecina Centrālās statistikas pārvaldes darbaspēka apsekojuma dati. Gada laikā faktiskā bezdarba līmenis samazinājies par 0,9 procentpunktiem. Vīriešu bezdarba līmenis maijā samazinājās par 0,2 procentpunktiem līdz 6,2%, sieviešu – par 0,1 procentpunktu līdz 5,1%.

Valsts ieņēmumu dienests apstiprinājis attīstības stratēģiju 2023.-2026.gadam, izvirzot iestādes prioritātes, mērķus un uzdevumus turpmākajiem četriem gadiem. Starp prioritātēm stratēģijā minēti mērķētāki pakalpojumu grozi atbilstoši nodokļu maksātāju uzvedībai un godprātīgas saistību izpildes gadījumā - jaunas priekšrocības. Turpmākajos gados VID apņemas rūpīgāk pārskatīt izejošo saziņu ar klientiem, lai valoda būtu saprotamāka un vienkāršāka. Savukārt pastiprinātu vērību dienests novirzīs savas datu zinātniskās prakses attīstībai, lai negatīvas tendence spētu identificēt jau agrīnā stadijā.

Latvijas reģionos ir atšķirīga iedzīvotāju attieksme pret viltotu preču iegādi, un visvairāk tādu, kuri pēdējā gada laikā apzināti pirkuši viltotas preces, ir Latgalē, savukārt vismazāk - Vidzemē, informē Patentu valdē. Vienlaikus visos reģionos vērojamas līdzīgas tendences iecienītāko viltoto preču veidos. Aptaujā, kas veikta jūnijā, noskaidrots, ka pēdējā gada laikā viltotas preces apzināti iegādājušies 4% vidzemnieku, 7% zemgaliešu, 8% rīdzinieku un kurzemnieku un 12% latgaliešu. Vienlaikus ar aptauju tika izpētīts sociālo mediju platformu sludinājumos pieejamais viltoto preču piedāvājums - tās ir plaši pieejamas gan reģionu sludinājumu grupās, gan arī vispārējā sludinājumu sadaļā, turklāt pārsvarā visām precēm ir norādīts, ka tās ir "kvalitatīvas kopijas" vai "analogi oriģinālam ražojumam". 

Igaunijas parlaments vakar atbalstīja viendzimuma laulību legalizēšanu. Līdz ar to Igaunija kļūs par pirmo Baltijas valsti, kurā būs atļautas viendzimuma laulības. Parlamenta pieņemtais likums paredz, ka no 2024. gada 1. janvāra Igaunijā būs iespējama laulība starp diviem pieaugušajiem neatkarīgi no viņu dzimuma. Likums arī paredz iespēju noslēgt kopdzīves līgumu, un reģistrētie partneri saskaņā ar likumu varēs noslēgt laulību vienkāršotā procedūrā. Viendzimuma pāri varēs arī adoptēt bērnus. Vēsturisks lēmums – tā Igaunijas sabiedriskie mediji otrdien vēstīja par parlamenta balsojumu. 

Vācijas iekšējās drošības aģentūra otrdien brīdināja par riskiem saistībā ar agresīvu Krievijas spiegošanu. Rietumvalstu sankcijas pret Krieviju un to atbalsts Ukrainas aizstāvībai nozīmē, ka Kremlim ir pieaugoša interese iegūt informāciju, ikgadējā ziņojumā pauda Federālais konstitucionālās aizsardzības birojs. Vācijas drošības aģentūra ziņojumā brīdina, ka nākotnē "gaidāmas slepenas un agresīvākas Krievijas spiegošanas operācijas, kā arī kibertelpas aktivitātes, kuru izcelsme ir Krievija". Krievijas izlūkdienesti mēģina "Vācijā nogādāt jaunus darbiniekus", kā arī turpināt un atjaunot esošo darbinieku aktivitātes, lasāms ziņojumā.

Somijas parlaments par premjerministru ievēlēja konservatīvo Peteri Orpo, kurš ir Nacionālās koalīcijas partijas līderis. Orpo vada četru partiju koalīciju, kurā ietilpst arī galēji labējā Somu partija, kas plāno būtiski ierobežot imigrāciju. 

Turpinām ziņas

Kopš maija sākumā plaši meklētā septiņgadīgā Justīne Reinikova, kura bija pazudusi Rēzeknes novada Rogovkā, atrasta mirusi ar acīmredzamiem miesas bojājumiem. Valsts policija norāda, ka meitenes ķermenis ar acīmredzamiem miesas bojājumiem atrasts aprakts pamestas mājas pagrabā, meža vidū vairākus desmitus kilometrus no meitenes dzīvesvietas. Aizdomās par iespējama noziedzīga nodarījuma izdarīšanu naktī uz otrdienu, 20.jūniju, aizturētas divas personas, kuras šobrīd atrodas īslaicīgās aizturēšanas vietā. Tuvākajās dienās tiks lemts par drošības līdzekļa piemērošanu. Policijā sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 117.panta par slepkavību pastiprinošos apstākļos. Par šādu noziegumu var sodīt ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no 10 līdz 20 gadiem ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas. Policijā uzsver, ka izmeklēšana kriminālprocesā turpinās, ir nozīmētas ekspertīzes. Ņemot vērā, ka izmeklēšana ir aktīvā fāzē, šobrīd no plašākiem komentāriem policija atturas.

Skolēnu valsts pārbaudes darbu sesija 2023./2024. mācību gadā sāksies 2024. gada 13. maijā ar vidusskolas augstākā līmeņa eksāmenu sociālajās zinībās. To paredz vakar valdībā apstiprinātais centralizēto eksāmenu grafiks. Eksāmenu grafiku sagatavoja Izglītības un zinātnes ministrija.  Paredzēts, ka nākamajā mācību gadā izglītojamajam būs jākārto monitoringa darbs vienā mācību priekšmeta kursā pēc izvēles. 

Un vēl

Saulains un karsts laiks Jāņu svētkos varētu veicināt negadījumu skaitu, jo cilvēkiem ir lielākas izklaides iespējas, pēc preses pasākuma par drošu svētku svinēšanu pauž Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktore Liene Cipule. Viņa norāda, ka izsaukumu skaits vasaras svētkos ir nemainīgi augsts un neatkarīgi no tā, ka ātrā palīdzība un citi dienesti katru gadu sabiedrībai atgādina par drošu svinēšanu, sabiedrība kopumā šo problēmu nesaista tieši ar sevi un domā, ka ar viņiem nekāda veida nelaime nevar atgadīties. Šogad, visticamāk, varētu piedzīvot izsaukumu skaita pieaugumu labvēlīgo laikapstākļu dēļ. 

Mediķi mudina ikvienu atsvaidzināt savas zināšanas par rīcību neatliekamās situācijās – pirmās palīdzības sniegšanu. Katram Latvijas iedzīvotājam vajadzētu atcerēties pirmās palīdzības pamatprincipus, jo tās ir dzīvību glābjošas darbības. Piemēram, aizrīšanās gadījumā ir tikai divas minūtes, lai palīdzētu un glābtu. Neatliekamā medicīniskā palīdzības dienesta mājaslapā ir sadaļa, kur var noskaidrot, kā palīdzēt cietušajam un kas ir pirmais, kas jāizdara dažādos gadījumos. Tāpat svarīgi zināt pēc iespējas precīzāku atrašanās vietu svinību laikā, lai gadījumā, ja nākas saukt mediķus, varētu precīzi aprakstīt, kā brigāde var notikuma vietu sasniegt. Tāpat svinību laikā vajadzētu lietot daudz šķidruma, paņemt līdzi pietiekamu daudzumu ūdens, padomāt par bērniem, par sauļošanās krēmiem, arī par medikamentiem, ja tie ir nepieciešami.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Rinkēvičs cer, ka Latvijas prezidentūras laikā Eiropas Padomes Ministru komitejā tiks mazināta Krievijas ietekme; Līgo svētkos Rīgā sabiedriskajā transportā varēs braukt bez maksas; un Sākusies vēžošanas sezona.

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs cer, ka Latvijas prezidentūras laikā Eiropas Padomes Ministru komitejā tiks mazināta Krievijas ietekme un Padomē pārtrauktas darba attiecības ar Krievijas dubultpilsoņiem. Strasbūrā šobrīd notiek Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas jūnija sesija, kurā Latvija kā Ministru komitejā prezidējošā valsts atbildēja uz deputātu jautājumiem par to, kā veicas ar izvirzīto mērķu sasniegšanu. Šī ir jau otrā Latvijas prezidentūra Eiropas Padomes Ministru komitejā. Latvijas prezidentūras primārais uzdevums būs nupat 4. Reikjavikas samitā pieņemto Padomes lēmumu īstenošana. Liels akcents ir uz Ukrainu un Krievijas atbildību par noziegumiem, kas tur pastrādāti. Ir aicinājums izveidot īpašu agresijas noziegumu tribunālu un Zaudējumu reģistra izveidi kā daļu no kompensācijas mehānisma. Tāpēc Latvijas galvenais uzdevums būs iedzīvināt Zaudējumu reģistru, par kura izveidi valstis vienojušās. Tas šobrīd ir Latvijas rokās.

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība iebilst pret 8 miljonu eiro pārdalīšanu no Izglītības un zinātnes ministrijas par labu veselības aprūpes budžetam un vērtē to kā nozaru pretnostatīšanu un "pat sarīdīšanu", kas "ir kategoriski nepieņemama". Valdība vakar atbalstīja papildu 140 miljonu eiro pārdali veselības aprūpei, tajā skaitā 8 miljoni eiro no šīs summas iegūti no Izglītības un zinātnes ministrijas budžeta. Brīvo arodbiedrību priekšsēdētājs Egils Baldzēns aģentūrai LETA pauda nostāju, ka šie 8 miljoni eiro būtu jānovirza izglītības un zinātnes nozares darbinieku darba samaksas paaugstināšanai. Arī Latvijas izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība aicina pārskatīt finansējuma pārdali Veselības ministrijai no Izglītības ministrijas budžeta. Arodbiedrības ieskatā, tas nevarot būt viens no lielākajiem finansēšanas avotiem Veselības ministrijai, jo finansējuma trūkstot pašā izglītības un zinātnes nozarē, šādu nostāju pedagogu arodbiedrība paudusi vēstulē ministru prezidentam Krišjānim Kariņam un Izglītības un zinātnes ministrijai.

No jūlija stāsies spēkā jaunie elektrības tarifi, kas ievērojami palielinās elektrības rēķinus, mājsaimniecībām ar jaudīgākiem pieslēgumiem tie pieaugs pat par 157%. Tāpēc "Sadales tīkls" aicina visus izvērtēt sava pieslēguma efektivitāti, un iespējams, ietaupīt, to mainot. Iespējams, tik padziļināta diskusija par elektrības pārvades un sadales tarifu maiņām Latvijā nebija notikusi nekad. Operatori sākotnēji iesniedza vienus tarifus, valdība tos lika pārstrādāt. Pēcāk sekoja jauni, jau krietni zemāki tarifi. Tomēr arī tajos daļai patērētāju jārēķinās ar ievērojamām izmaiņām elektrības rēķinos. Izmaiņas tarifos būs ļoti individuālas – katram atkarībā no patērētās elektrības, kā arī pieslēguma jaudas. Par jomu atbildīgās kompānijas vēsta, ka vidējais pieaugums visiem klientiem būs apmēram par trešdaļu. 

Britu rakstniekam Salmanam Rušdi piešķirta Vācijas grāmattirgotāju Miera prēmija par viņa nelokāmo un pozitīvo attieksmi nepārtraukta apdraudējuma apstākļos. Vācijas grāmattirgotāju Miera prēmija ASV dzīvojošajam britu rakstniekam tiks pasniegta 22.oktobrī Frankfurtē. Rušdi darbos stāstījuma redzējums apvienots ar nepārtrauktiem literāriem jaunievedumiem, humoru un gudrību, paziņoja žūrija, piebilstot, ka viņš, no vienas puses apraksta spēku, ar kādu vardarbīgi režīmi iznīcina veselas sabiedrības, bet no otras, katra indivīda pretestības spēka nesagraujamību. 19.jūnijā Rušdi nosvinēja savu 76.dzimšanas dienu.

Zviedrijas aizsardzības nozares eksperti uzskata, ka Krievijas uzbrukumu Zviedrijai nevar pilnībā izslēgt. Lai gan Krievija ir aizņemta ar karošanu Ukrainā un tādējādi samazinājušās tās spējas izmantot militāru spēku citos reģionos, tas nenozīmē, ka Krievija nespēj militāri vērsties pret Zviedriju, secinājusi Zviedrijas nacionālā aizsardzības komiteja. Pilns komitejas ziņojums gaidāms 2024.gada aprīlī. Vakar komiteja publiskoja daļēju ziņojumu. Krievijas spējas īstenot operācijas pret Zviedriju, izmantojot gaisa vai jūras spēkus, tālas darbības ieročus vai kodolieročus, palikušas neskartas, secinājusi komiteja. Zviedrijas ekspertu grupa uzsvēra, ka Krievijas karš Ukrainā lika Zviedrijai mainīt savu nacionālās drošības politiku.

Turpinām ziņas

Vakar reģistrēta politiskā partija "Kopā Latvijai". Kā iepriekš vēstīts, 2.aprīlī Rēzeknē 217 cilvēki nodibināja jaunu politisko partiju "Kopā Latvijai", par kuras valdes priekšsēdētāju ievēlēts Rēzeknes mērs, no "Saskaņas" izslēgtais Aleksandrs Bartaševičs. Partijas valdē ievēlēts Bartaševičs, kā arī bijušie "Saskaņas" politiķi. Valdē ievēlēts arī Jēkabpils novada domes deputāts, iepriekš bezpartejiskais, Andrejs Gavrilovs, kurš vēlēšanās startēja no "Saskaņas" saraksta. 

Jāņu brīvdienās 23. un 24.jūnijā sabiedrisko transportu Rīgā varēs izmantot bez maksas, informē uzņēmums "Rīgas satiksme". Turklāt nokļūšanai uz un no dažādās pilsētas apkaimēs organizēto pasākumu vietām tiks norīkoti sabiedriskā transporta papildu reisi.Tāpat arī svētku dienās, 23. un 24.jūnijā Rīgas pašvaldības maksas autostāvvietas, kuras apkalpo "Rīgas satiksme", varēs izmantot bez maksas, izņemot pazemes stāvvietu Krišjāņa Valdemāra ielā 5a pie Kongresu nama - tur par auto novietošanu būs jāmaksā atbilstoši spēkā esošajiem tarifiem. 

Un vēl

Valsts vides dienesta inspektori no ūdenstilpēm šogad izņēmuši 86 nelegāli ievietotus vēžošanas rīkus, kas ir vairāk nekā pagājušajā gadā, kad šajā laika periodā tika atrasti 20 neatļauti vēžošanas rīki. Sākoties vēžošanas sezonai, vides dienests mudina iepazīties ar noteikumiem, kas jāievēro, lai nekaitētu videi un vienlaikus nesaņemtu naudas sodu, kas fiziskai personai var sasniegt 350 eiro. Ar licencētu vēžošanu iespējams nodarboties sešās Latvijas vietās, tajā skaitā Radžu ūdenskrātuvē Jēkabpilī. 

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Lauksaimniecībā situācija kritiska; Lielo pilsētu asociācija nesaņem atbildi no veselības ministrijas; un Šovakar iestāsies vasaras saulgrieži.

Lopkopības saimniecību asociācija aicina ikvienu lauksaimnieku kooperēties un savstarpēji sadarboties siena apgādē, lai nodrošinātu nepieciešamo lopbarību saimniecībām, kā arī nodrošinātu pilnvērtīgu siena krājumu izlietojumu. Asociācijas pārstāvji skaidro, ka šogad Latvijā ilgstoša sausuma rezultātā zāles masas zudumi ir milzīgi, kā rezultātā patlaban izveidojies zāles trūkums lopbarībai saimniecībās visā Latvijā. Rekordlielais sausums vieš pamatotas bažas lopkopības saimniecību īpašniekiem, kuri vasaras periodā ganāmpulku laida ganībās, taču novērojams, ka patlaban ganības nav iespējamas izkaltušās zāles dēļ. Vienlaikus tas rada papildu krīzes situāciju ilgtermiņā, jo nav iespējams arī sagādāt lopbarību rudens, ziemas un pavasara sezonai. Lauksaimnieku asociācija aicina ikvienu lauksaimnieku dalīties ar piedāvājumu vai pieprasījumu un pievienoties jau esošai sociālā tīkla "Facebook" domubiedru grupai "Siena tirgus" un grupai "Lopkopība". Savukārt tie, kuri nav aktīvi tīklā "Facebook", aicināti iesūtīt informāciju uz e-pastu "lopkopiba.eu@gmail.com", norādot vai pērk/pārdod, reģionu un apjomu. 

Pēc prezidentūras beigām aizejošais Valsts prezidents Egils Levits turpinās savu darbu Latvijas labā. Pagaidām gan par nākotnes plāniem viņš konkrētu atbildi nesniedz. Levits vairākkārt ir iestājies par nepieciešamību veidot starptautisku tribunālu, lai iztiesātu Krievijas kara noziegumus Ukrainā. Iepriekš prezidents atklājis, ka jau esot saņēmis jautājumus par iesaisti šajā procesā, norādot, ka "tur ir interesantas iespējas". Tagad Levits norāda, ka turpinās darboties Latvijas labā, kā arī atsāks darboties akadēmiskajā laukā.

ASV Finanšu ministrijas Ārvalstu aktīvu kontroles birojs paziņojis par izlīgumu ar Latvijas "Swedbank" saistībā ar Krimas sankciju pārkāpumu. "Swedbank" ir piekritusi pārskaitīt 3miljoni 430 tūkstoši 900 ASV dolāru, lai nokārtotu savu iespējamo civiltiesisko atbildību par biroja noteikto Krimas sankciju pārkāpumu. Jau ziņots, ka 2015. un 2016.gadā Latvijas "Swedbank" klients izmantoja Latvijas "Swedbank" elektroniskās bankas platformu no interneta protokola adreses Krimā, lai nosūtītu maksājumus personām Krimā, izmantojot ASV korespondentbankas. Izlīguma summa atspoguļo kontroles  biroja konstatējumu, ka Latvijas "Swedbank" acīmredzamie pārkāpumi netika brīvprātīgi pašaizliedzīgi atklāti.

Jūlijā Viļņā paredzētajā NATO samitā alianse solīs turpināt palīdzēt Ukrainai modernizēt tās armiju, paziņoja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs. Šodien Vācijas laikrakstā "Tagesspiegel" publicētā komentārā Stoltenbergs pauda, ka sabiedrotie samitā apstiprinās daudzgadu palīdzības paketi, kas Ukrainas armiju pielāgos NATO standartiem.

Nerimst centieni Atlantijas okeāna ziemeļos atrast nelielo privāto zemūdeni un tajā esošos piecus cilvēkus, kas pazuda nedēļas nogalē, mēģinot sasniegt nogrimušā kuģa "Titāniks" vraku. Vēl saglabājas cerības izglābt peldlīdzeklī esošo cilvēkus, jo ir uztverti zemūdens trokšņi teritorijā, kur norisinās meklēšanas darbi. Sešus metrus garās zemūdenes "Titan" meklēšana turpinās jau trešo dienu un tas notiek aptuveni 20 tūkstošu kvadrātkilometru lielā teritorijā Atlantijas okeāna ziemeļos. Tā ir aptuveni trešā daļa no Latvijas teritorijas. Turklāt meklēšanas darbi notiek vairāku simtu kilometru attālumā no Kanādas un ASV piekrastes, kas arī rada papildu sarežģījumus. Šos darbus vada ASV Krasta apsardze, bet meklēšanā ir iesaistīti arī Kanādas Krasta apsardzes un jūras spēku kuģi un lidmašīnas, kā arī viens īpaši aprīkots kuģis no Francijas.

Turpinām ziņas

Latvijas Lielo pilsētu asociācija divu mēnešu laikā no Veselības ministrijas nav saņēmusi atbildi uz vēstuli, ka ir nepieciešams pārskatīt slimnīcām noteiktos apmaksas tarifus, nevis kompensēt izmaksu pieaugumus "ugunsgrēka dzēšanas režīmā". Asociācijas izpilddirektors Normunds Audzišs informē, ka lielo pilsētu asociācija ir nosūtījusi Veselības ministrijai atkārtotu lūgumu nekavējoties risināt šos problēmjautājumus un atkārtoti tikties, lai viestu skaidrību par turpmāko darbu. Tas nav pieļaujami, ka divu mēnešu garumā Veselības ministrija nevar atrast laiku, lai sāktu risināt šos jautājumus, ņemot vērā pastāvošos riskus, ka jau rudens sākumā var tikt apdraudēta medicīnas pakalpojumu pieejamība iedzīvotājiem finansējuma trūkuma dēļ. 

Piektdien, 23.jūnijā, pulksten vienos dienā virs Jūrmalas notiks militāro lidaparātu grupas zemais pārlidojums, kura laikā Jūrmalas pludmali visā tās garumā pārlidos "MC130J Hercules", transporta lidmašīna "M28", lidmašīna "AN-2" un helikopteri "UH-60 Black Hawk", aģentūra LETA uzzināja pašvaldībā. Lidojums paredzēts par godu Jāņu svinībām un, lai atzīmētu vienotību starp vairāku NATO partnervalstu karavīriem un lidotājiem, kopējo kaujas spēju stiprināšanā. Lidmašīnas Latvijā piedalās gaisa un sauszemes spēku apmācībā, kuru laikā tiek trenētas prasmes integrēt gaisa kuģus speciālo operāciju atbalstam uz zemes. Mācībās piedalās karavīri no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Nīderlandes, Itālijas un ASV.

Un vēl

Šodien pulksten piecos un piecdesmit septiņās minūtēs pēc Latvijas laika iestāsies Vasaras saulgrieži. Tas ir brīdis, kad saule sasniedz lielāko attālumu uz ziemeļiem no debess ekvatora un Zemes ziemeļu puslodē iestājas astronomiskā vasara. Saules spīdēšanas ilgums gada garākajā dienā ir no 17 stundām un 33 minūtēm Augšdaugavas novada dienvidos līdz 18 stundām un 12 minūtēm Valmieras novada ziemeļos. Attiecīgi gada īsākās nakts ilgums būs no piecām stundām un 48 minūtēm valsts tālākajā ziemeļu punktā Valmieras novadā līdz sešām stundām un 27 minūtēm valsts tālākajā dienvidu punktā Augšdaugavas novadā.

Jāņu brīvdienās karstums Latvijā mazināsies, un svētki paies bez lietus, liecina jaunākās sinoptiķu prognozes. Ceturtdien visu Latviju šķērsos lietus un negaisa mākoņi. Nākamās nakts otrajā pusē Kurzemē, bet no rīta un dienas gaitā arī pārējā valstī gaidāms lietus, pērkona negaiss, Vidzemē un Latgalē lietusgāzes īslaicīgi būs stipras, iespējama lokāla applūšana. Vietām gaidāma arī krusa.  Svētkos, 23., 24. jūnijā, būtiski nokrišņi nav gaidāmi, lai gan Jāņu naktī Latvijai gar dienvidiem garām virzīsies vāja nokrišņu zona, kas agrā Jāņu rītā var skart Lietuvas pierobežu, bet iespējamība ir maza. Svētku dienās maksimālā gaisa temperatūra būs 22...27 grādi. Jāņu naktī minimālā gaisa temperatūra 11...16 grādi. 

Visā Latvijā, pat tur, kur lijis lietus, mežos joprojām valda sausums, visā valstī ugunsbīstamība ir ļoti augsta. Kurinot Jāņu ugunskuru, jābūt īpaši piesardzīgiem, jāizvēlas droša vieta, kur tuvumā nav sausu pļavu, krūmāju un meža, kur dzirkstelēm aizlidot. Ja rodas vismazākās šaubas, ka dzirksteles var radīt aizdegšanos, jānodrošinās ar dzēšanas materiāliem. Ja ugunsgrēks izcēlies, nekavējoties jāzvana ugunsdzēsējiem pa tālruni 112. Ugunsdzēsēji aicina - nekādā gadījumā neatstāt ugunskuru nepieskatītu. Ugunskura vietu pametot, jānodzēš uguns un jāpārliecinās, ka pelnos nav palikušas karstas ogles.

Atstājiet komentāru