2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 15.jūnijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 15.jūnijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Rudenī tiks ieviests jauns valsts apmaksāts veselības pakalpojums; Mežos iestājusies augstākā ugunsbīstamības pakāpe; un Somijā parādījies asaris, kas var iekost cilvēkam.

Saeima šodien lems, vai atbalstīt valdības demisiju, ko pieprasījusi daļa opozīcijas – partijas “latvija pirmajā vietā” un “Stabilitātei”. Šādu balsojumu iznākums parasti ir skaidrs jau iepriekš, bet šoreiz tam pievērsta pastiprināta uzmanība. Tas tāpēc, ka prezidenta vēlēšanas ir sašķēlušas gan koalīciju, gan opozīciju. ZZS paziņojuši, ka atbalstīs Kariņa demisiju. Savukārt koalīcijas partneri apgalvo, ka pārsteigumu neuzticības balsojumā nesarūpēs. “Apvienotais saraksts” un Nacionālā apvienība stingri iestājas par to, lai valdība darbu turpina līdzšinējā sastāvā, kā to paredz koalīcijas līgums.

No  šī gada rudens par valsts budžeta līdzekļiem pakāpeniski tiks ieviests jauns valsts apmaksāts pakalpojums - mobilās komandas paliatīvā aprūpe pacienta dzīvesvietā, liecina Veselības ministrijas sagatavotais informatīvais ziņojums. Pakalpojums sevī ietvers ārstu un komandas sniegto aprūpi, kas ietver gan ārsta veidotu ārstnieciskās aprūpes plānu, gan regulāras vizītes un pakalpojumus pie pacienta mājās ārstnieciskās aprūpes plāna realizācijai, tajā skaitā ietverot arī brūču un mākslīgo atveru kopšanu, pārsiešanu un kontroli dinamikā. Pakalpojumā arī paredzētas konsultācijas pacientam un viņu tuviniekiem diennakts režīmā, tajā skaitā, brīvdienās un svētku dienās un psihosociālais atbalsts. 

Konkurences padomes atklātajā ceļu būvnieku kartelī iesaistītais uzņēmums AS "A.C.B." ir panācis izlīgumu ar konkurences uzraugiem un vienojies par sodu 2,9 miljonu eiro apmērā, kā arī plāno pasākumus uzņēmuma uzticamības atjaunošanu,  teikts uzņēmuma paziņojumā medijiem. Uzņēmums norāda, ka attiecībā uz to konkurences uzraugi saskatīja iespējamus konkurences pārkāpumus septiņos iepirkumos, no kuriem "A.C.B." ir uzvarējis vienā iepirkumā 2017. gadā, kurā kopējā līguma summa bija 1,1 miljons eiro, kas ir 1,6% no "A.C.B."  apgrozījuma tajā gadā. Ar Konkurences padomi panāktais izlīgums paredz "nosacījumus uzņēmuma uzticamības atjaunošanai, kā arī soda naudu apmaksu.

AS "Air Baltic Corporation" akcionāru sapulcē trešdien par uzņēmuma padomes locekļiem ievēlēti Andris Liepiņš, Klāvs Vasks un Kaspars Ozoliņš. Jauno "airBaltic" padomes locekļu pilnvaru termiņš ir trīs gadi.  "airBaltic" padomes locekļi izraudzīti konkursa kārtībā un atbilstoši nolikumam, atlase notika trijās kārtās. Kopumā konkursā uz uzņēmuma trīs padomes locekļu amatiem pieteicās 68 pretendenti. 

Militārā policija sākusi kriminālprocesu par sabiedroto degvielas vedēja degšanu Salaspilī. Patlaban tiek veiktas izmeklējošās darbības un plašākus komentārus NBS nesniedz. Jau ziņots, ka 13. jūnijā Zviedru ielā Salaspilī uz vilcēja treilera aizdegās transportlīdzeklis degvielas pārvadāšanai. Tehnika pēc militārajām mācībām bija transportēta no Somijas uz Lietuvu caur Latviju. Negadījumā cietušo nebija.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans atteicies pakļauties pieaugošajam starptautiskajam spiedienam un pirms jūlija vidū gaidāmā NATO samita Viļņā beidzot ratificēt Zviedrijas uzņemšanu aliansē. ASV prezidents Džo Baidens telefonsarunā pēc Erdogana pārvēlēšanas Turcijas prezidenta amatā aicināja viņu ratificēt protokolu par Zviedrijas uzņemšanu NATO. Arī NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs vizītes laikā Stambulā šomēnes ar Erdoganu runāja par Zviedriju. Erdogans norādīja, ka Stoltenberga vizītes laikā Stambulā Stokholmā notika kurdu atbalstītāju protesta akcija, bet Turcija vēlas, lai Zviedrija aizliedz tādus protestus. Turcija un Ungārija ir vienīgās NATO dalībvalstis, kas vēl nav ratificējušas Zviedrijas uzņemšanu, lai gan tā pieteikumu dalībai aliansē iesniedza kopā ar Somiju vēl pērn pēc tam, kad Krievija sāka atkārtoto iebrukumu Ukrainā.

Turpinām ziņas

Turpinoties sausiem laikapstākļiem, ievērojami palielinās ugunsbīstamība mežos, tādēļ Valsts meža dienests aicina pilnībā izvairīties no uguns izmantošanas mežā. Dienests atgādina, ka no 1. Maija meža dienests ir visā valsts teritorijā noteicis meža ugunsnedrošo laikposmu, kura laikā iedzīvotājiem, atrodoties mežā, ir jāievēro noteikti aizliegumi un ierobežojumi. Meža ugunsnedrošajā laikposmā iedzīvotājiem ir aizliegts nomest mežā degošus priekšmetus, braukt ar mehāniskajiem transportlīdzekļiem pa mežu un purvu ārpus ceļiem, kurt ugunskurus neatļautās vietās, kā arī veikt jebkuru citu darbību, kas var izraisīt ugunsgrēku. Taču, ņemot vērā patlaban īpaši augsto ugunsbīstamību, dienests aicina pilnībā izvairīties no uguns izmantošanas mežā, tādējādi pasargājot gan mežaudzes, gan tur mītošos dzīvniekus un citas dzīvās radības. Meža dienests norāda - mežs ir sauss kā pulveris, un katra mazākā dzirkstelīte var izraisīt lielus meža ugunsgrēkus un aicina iedzīvotājus, ejot atpūsties uz mežu, sērkociņus un šķiltavas atstāt mājās.

Fotogrāfs Georgs Avetisjans ielūdz uz izstādes un grāmatas Mātes zeme. "Tālu prom aiz polārā loka" atklāšanu 3. jūlijā Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā Rīgā. Izstāde būs apskatāma līdz 2. augustam. "Mātes zeme. Tālu prom aiz polārā loka" ir stāsts par ceļojumu uz Sibīrijas ziemeļiem, kur caur dokumentu pētniecību un vietējo atmiņām, atklājas izsūtīto ģimeņu un vietējo iedzīvotāju stāsti. Grāmata ir vizuāls un pētniecisks ceļojums laikā ar mērķi izprast pagātnes tumšākos noslēpumus. Mākslinieks arī atgādina, ka šis nav stāsts vienīgi par pagātnes šausmām, jo Krievijas režīms turpina izmantot tās pašas metodes arī mūsdienās. 

Un vēl

Somijā parādījies saules asaris, kas kož cilvēkiem, sargājot nārsta vietu, raksta portāls Yle. Tiek ziņots, ja kāds nejauši piepeldēs pārāk tuvu nārsta vietai, asaris noteikti iekodīs. Saules asariem, par laimi, nav lieli zobi, bet tas arī ar mazajiem zobiņiem var spēcīgi iekost. Somijā saules asaris ir invazīva suga. Somijas Dabas resursu centrs aicināja vietējos iedzīvotājus ziņot, ja sastop šo zivi. Saules asara dabiskā vide ir Ziemeļamerika. Zivij nav komerciālas vērtības, lielākajā daļā Austrumeiropas ūdenskrātuvju tā ir invazīva suga, kas rada ievērojamu barības konkurenci vietējo plēsīgo zivju sugu mazuļiem, kā arī kaitē zivsaimniecībai, ēdot vērtīgu sugu mazuļus, piemēram, zandartus, brekšus, raudas, karpas un citus.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Šogad gaidāmas būtiskas izmaiņas uzņemšanā augstskolās; Jēkabpils novads saņem atzinību, kā draudzīgākais uzņēmējiem; un Kad Jēkabpilī notiks Līgo tirdziņš?

Starptautiskā Valūtas fonda uzraudzības misijas vērtējumā secināts, ka Latvijai ir jāierobežo inflācija un jārisina ilgtermiņa izaicinājumi attiecībā uz produktivitāti, investīcijām un darbaspēka trūkumu. Starptautiskais valūtas fonds norāda, ka fiskālajām jeb uz valsts ieņēmumiem vērstām reformām būtu jākoncentrējas uz valsts investīcijām, pensijām, veselību, izglītību un izaugsmi veicinošu nodokļu reformu. Starptautiskais valūtas fonds prognozē, ka Latvijas ekonomikas izaugsme šogad palēnināsies līdz 0,9%, salīdzinot ar 2,8% kāpumu pērn, jo augstā inflācija negatīvi ietekmē patēriņu un samazinās ārvalstu pieprasījums. Nākamgad Latvijas iekšzemes kopproduktam tiek prognozēta 2,7% izaugsme. Tikmēr inflācija valstī šogad samazināsies līdz 10,4%, ņemot vērā enerģijas cenu kritumu un pieprasījuma pavājināšanos. Nākamgad inflācijai tiek lēsts kritums līdz 3,4%.

Vidusskolēniem drīz noslēgsies centralizēto eksāmenu sesija, un topošo studentu uzņemšanai sāk gatavoties Latvijas augstskolās. Tā kā pirmo reizi 12. klašu beidzēji eksāmenus kārto dažādās grūtības pakāpēs, mainīsies arī uzņemšanas kārtība, un daudzus šīs izmaiņas satrauc. Pirmo reizi kārtotie dažādu līmeņu eksāmeni augstskolās tiks vērtēti atšķirīgi. Optimālais līmenis ar zemāku koeficientu. Augstākais – ar lielāku vērtību. Tas nozīmē, ka visu eksāmenu rezultāti, kas kārtoti līdz 2022. gadam, mākslīgi tiek samazināti no 100% līdz 75%. Šāda kārtība šogad ir pirmo reizi. Latvijas Studentu apvienībā uzskata, ka šāda kārtība ir netaisnīga pret tiem, kas pēc vidusskolas paņēmuši pauzi. Augstskolās norāda, ka noteikti būs izaicinājumi, bet tiem ir gatavi. Uzņemt vēlas ikvienu, kas izrādīs interesi. Tālāk visu aprēķinās dators.

Lai uzlabotu valsts apmaksātas zobārstniecības pieejamību bērniem akūtās situācijās, nepieciešams papildus finansējums un tarifu paaugstināšana, secināts Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē. Veselības ministrijas pārstāve Ieva Melišus informēja deputātus par pašreizējo situāciju. Kopumā ar Nacionālo veselības dienestu līgumus noslēgušas 269 zobārstniecības prakses. Finansējums zobārstniecībai kopš 2018.gada ir palielinājies no aptuveni 18 miljoniem eiro uz vairāk nekā 24 miljoniem eiro šajā gadā. Taču tas neesot pietiekams un šogad būtu nepieciešami vēl nedaudz vairāk nekā četri miljoni eiro. Pašlaik bērniem līdz 18 gadu vecumam sestdienās tiek nodrošināti apmaksāti zobārstniecības pakalpojumi akūtos gadījumos. Akūto palīdzību sniedz 10 ārstniecības iestādes, kas atrodas Rīgā, Liepājā, Daugavpilī, Valmierā, Limbažos un Ogrē. Nacionālais veselības dienests esot gatavs apmaksāt zobārstu darbu arī svētdienās, taču neesot speciālistu, kas to vēlētos darīt.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs preses konferencē pirms NATO aizsardzības ministru sanāksmes Briselē paziņoja, ka Ukraina ir uzsākusi vērienīgu pretuzbrukumu. Ukrainas armija virzās uz priekšu un atbrīvo teritorijas, paziņoja Stoltenbergs, piebilstot, ka panākumi kaujas laukā ir iespējami, daļēji pateicoties NATO sabiedroto atbalstam. Stoltenbergs uzsvēra, ka, jo vairāk rezultātu un panākumu būs Ukrainai, jo spēcīgāka tā būs pie sarunu galda un jo lielāka iespēja, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins sapratīs, ka viņš nevar uzvarēt kaujas laukā, bet ir jāvienojas par taisnīgu mieru.

Krievija ir pārkāpusi Kremļa opozicionāra Alekseja Navaļnija tiesības, atsakoties sākt kriminālizmeklēšanu par viņa saindēšanu 2020. gadā ar nervus paralizējošu vielu "Novičok", atzinusi Eiropas Cilvēktiesību tiesa. Tikmēr Austrijā armijas eksperti izstrādāja metodi, kā atklāt "Novičok" indi. Austrijas armijas eksperti masu iznīcināšanas ieroču jautājumos izstrādājuši metodi, kā vienkārši telpās noteikt, vai nav pielietots "Novičok". Tā vietā, lai ņemtu neskaitāmus paraugus no virsmām, tiek izmantota speciāla gaisma, kas nāvējošos neirotoksīnus padara redzamus. Kā informē Austrijas armijas pārstāvji, eksperimenti jau veikti kādā laboratorijā Šveicē. Un par šīm zināšanām jau esot liela interese no Eiropas sadarbības partneru puses.

Turpinām ziņas

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera vakar sveica uzņēmumiem draudzīgākās pašvaldības, kur pirmās vietas apbalvojumus saņēma Madonas novads un Ventspils.Kategorijās "Uzņēmumiem draudzīgākā valstspilsēta 2023" trešo vietu ieguva Jūrmala, otro - Jelgava, bet pirmo vietu ieguva Ventspils. Tikmēr kategorijā "Uzņēmumiem draudzīgākais novads 2023" trešā vieta piešķirta Jēkabpils novadam, otrā - Smiltenes novadam, bet pirmajā vietā ierindojās Madonas novads.

Latvijā arvien samazinās bojāgājušo skaits darba vietās, tomēr, skatoties Eiropas Savienības kontekstā, Latvija ir statistiski augstākā pozīcijā par vidējo, secināts pētījumā "Darba apstākļi un riski Latvijā 2019–2021". Iezīmējušās gan pozitīvas, gan negatīvas izmaiņas darba drošības jomā. Rīgas Stradiņa universitātes Darba drošības un vides veselības institūts, kas veica pētījumu, atzīmēja pieaugošo ar stresu saistīto arodslimnieku skaitu un drīzumā gaidāmo arodārstu trūkumu. 

Un vēl

Nākamnedēļ, 22.jūnijā Jēkabpilī, Krustpils saliņā norisināsies vakartirgus. Tas sāsies sešos vakarā un tajā varēs iegādāties dažādus mājražotāju un amatnieku darinājumus. Savukārt pulksten astoņos vakarā sāksies grupas Auļi concerts. Ieeja pasākumā bez maksas. Savukārt Līgo vakarā – 23.jūnijā, jēkabpilieši un pilsētas viesi aicināti uz jestru Līgo nakts balli kena parka. Tā sāksies desmitos vakarā,Kena parka estrādē, kopā ar grupu “Cool Collective”. Pasākuma apmeklētājiem būs iespēja, klausoties labu mūziku, izdejoties no sirds. Darbosies arī Līgo svētku kafejnīca. 

Jau kopš pagājušās nedēļas Jēkabpilī ir izvietoti Līgo svētku dekori – ozollapas, margrietiņas, rudzupuķes, savukārt Kena parka kokos naktīs ik pa laikam iezaigojas jāņtārpiņi. Jāpiebilst, ka šie svētku dekori Jēkabpilij ir tradicionāli, ar tiem pilsēta tika rotāta arī iepriekšējos gadus.

Atstājiet komentāru