2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 12.jūnijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 12.jūnijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Rzdio1 ziņās klausieties: Latvijas iedzīvotāji speciālā aptaujā varēs novērtēt valdības paveikto, šonedēļ Jēkabpilī pieminēs 14.jūnija deportācijas, un VUGD brīdina par ļoti augstu ugunsbīstamību mežos.

Latvijas iedzīvotāji reģionos aicināti piedalīties iniciatīvā "Lauku barometrs" un novērtēt valdības līdz šim paveikto. Iedzīvotāji, balstoties uz savām zināšanām, pieredzi un savas vietējās teritorijas vai kopienas situācijas pārzināšanu, aicināti novērtēt, cik lielā mērā katrā no "Lauku barometrā" izvirzītajām jomām situācija ir sakārota un nepieciešamie uzdevumi īstenoti. Plašāka informācija par "Lauku barometra" rezultātiem tiks sniegta sestajā Latvijas Lauku kopienu parlamentā, kas šonedēļ no 14. līdz 16.jūnijam notiks Madonas novada Ērgļos.

Eiropas Komisija vērsusies Eiropas Savienības Tiesā pret sešām Eiropas Savienības valstīm, tai skaitā arī Latviju, par to, ka tās nav novērsušas Eiropas dabai kaitīgo invazīvo svešzemju sugu ieviešanos. Invazīvas svešzemju sugas ir augi un dzīvnieki, ko nejauši vai apzināti ievieš teritorijā, kur tie parasti nav sastopami. Invazīvas svešzemju sugas Eiropā un visā pasaulē ir viens no pieciem galvenajiem bioloģiskās daudzveidības izzušanas cēloņiem. Tie ir augi un dzīvnieki, kas cilvēka darbības rezultātā nejauši vai tīši tiek ieviesti dabas vidē, kurā to parasti nav. Tie nopietni apdraud Eiropas vietējos augus un dzīvniekus, un tiek lēsts, ka tie Eiropas ekonomikai ik gadu rada 12 miljardu eiro zaudējumus. 

Pēc Kahovkas HES iznīcināšanas Ukrainā aptuveni 700 tūkstoši cilvēku palikuši bez pienācīgas piekļuves dzeramajam ūdenim. ANO ārkārtas palīdzības koordinators Mārtins Grifits informē, ka problēmas ar dzeramo ūdeni ir gan Ukrainas, gan Krievijas kontrolētajās teritorijās, kā arī ir problēmas ar ūdens piegādi Zaporižjas atomelektrostacijas (AES) reaktoru dzesēšanai. Applūdušas lauksaimniecības zemes, un Grifits uzsvēra, ka plūdu postījumi gandrīz neizbēgami samazinās labības eksportu un paaugstinās pārtikas cenas visā pasaulē.

Japānas Hokaido salu svētdien satricinājusi 6,2 magnitūdu stipra zemestrīce, taču ziņu par postījumiem vai ievainotiem cilvēkiem nav. Netika izsludināts arī brīdinājums par cunami. Pēc Japānas Meteoroloģijas aģentūras datiem, zemestrīces hipocentrs bija apmēram 140 kilometru dziļumā un tā satricināja Hokaido dienvidrietumu daļu.

Francijas iedzīvotājiem no nākamā mēneša par pārtiku būs jāmaksā mazāk, izteicies finanšu ministrs Bruno Lemērs, kurš no 75 pārtikas uzņēmumiem saņēmis solījumu samazināt cenas simtiem produktu. Pretējā gadījumā uzņēmumi var tikt publiski kaunināti un tiem var tikt piemērotas finansiālas sankcijas. Valdība ir sašutusi par to, ka pēdējo mēnešu laikā produktu cenas lielveikalos sasniegušas rekordaugstus līmeni, lai gan daudzu pārtikas ražotāju izmantoto izejvielu izmaksas ir samazinājušās. Augstās pārtikas cenas rada bažas daudzām Eiropas valdībām, bet Francija ir bijusi viena no agresīvākajām cenu samazinājuma virzīšanā.

Turpinām ziņas

Trešdien, 14. jūnijā pieminēs 1949. gada deportācijas un komunistiskā genocīda upurus. Jēkabpilī, 14. jūnijā pulksten 13. aicina uz Svēto Misi Krustpils Vissvētās Trīsvienības Romas katoļu baznīcā, bet pulksten 14. 14. jūnija parkā Parka ielā uz Komunistiskā genocīda upuru piemiņas brīdi. Pasākuma organizatori acina uz mirkli apstāties, pakavēties atmiņās un pieminēt tos tautiešus, kuru sapnis par Latviju palika Sibīrijas plašumos. 

Kā ziņots, pirms 82 gadiem – 1941. gadā, naktī no 13. uz 14. jūniju, bez iepriekšēja brīdinājuma, paskaidrojumiem un tiesas sprieduma, gluži kā noziedzniekus 15 tūkstoši 425 iedzīvotājus padomju okupācijas vara izveda uz PSRS soda nometnēm un piespiedu izsūtīšanas vietām. No Jēkabpils tās bija 43 ģimenes – sievietes, vīrieši, bērni un veci cilvēki – kuru nākotne, dzīves un cerības tika ļaunprātīgi izpostītas. 

Saistībā ar to, ka jauni putnu gripas gadījumi nav konstatēti un pēc konsultācijām ar Pārtikas un veterināro dienestu un Slimību profilakses un kontroles centru, Jēkabpils novada pašvaldība piektdien, 9.jūnija, atcēla iepriekš noteiktos ierobežojumus iedzīvotājiem saistībā ar konstatētajiem putnu gripas gadījumiem Radžu ūdenskrātuvē. Šobrīd jauni saslimšanas gadījumi vai miruši putni ūdenskrātuves apkārtnē nav konstatēti. Tāpat ūdens kvalitāte ūdenskrātuvē atbilst visām prasībām. Iedzīvotājiem atļauts turpmāk peldēties, makšķerēt un izmantot peldlīdzekļus. Tuvākajā laikā Radžu ūdenskrātuvē plānots pacelt arī Zilo karogu.

Un vēl

Tuvākajās diennaktīs Latvijā paaugstināsies gaisa temperatūra un nedēļas nogalē tā var sasniegt +30 grādus, prognozē sinoptiķi. Laiks būs sauss un pārsvarā saulains, tomēr no nedēļas vidus palielināsies nokrišņu varbūtība, lielākas izredzes sagaidīt lietu prognozētas Dienvidkurzemē. Galvenokārt pūtīs lēns austrumu vējš, dienas laikā piekrastē gaidāma jūras brīze - vējš pūtīs no ūdens puses. Nedēļas sākumā gaisa temperatūra vēl nepārsniegs +25 grādus, naktīs tā vietām noslīdēs līdz +5 grādiem. Sagaidāms, ka turpmāk laiks kļūs karstāks, nedēļas nogalē termometra stabiņš var pakāpties līdz +30 grādiem.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests brīdina par paaugstinātu ugunsbīstamību un aicina cilvēkus būt ārkārtīgi piesardzīgiem. VUGD aicina iedzīvotājus apzināties, ka patlaban, pieturoties ilgstošam sausumam, apkārtējā vide ir ļoti, ļoti sausa un līdz ar to ir paaugstināta ugunsbīstamība gan mežos, gan pilsētās un laukos. Īpaši svarīgi ir, atrodoties mežā, apzināties, ka jebkura dzirkstele var izraisīt plašus un postošus ugunsgrēkus. 

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Plāno daļu sociālo iemaksu novirzīt veselības aprūpei; Stukāns atvainojas Latvijas sabiedrībai; un ¬Pēc četru gadu pārtraukuma Latvijas Nacionālajā dabas muzejā atkal būs skatāma peoniju izstāde.

Nodokļu revīzijas grupa, kurā ietilpst gan politiskās partijas, gan sociālie partneri, piekritusi veselības apdrošināšanas modeli veidot līdzīgu tam, kāds jau 20 gadus darbojas Igaunijā. Tas nozīmētu mainīt sociālās apdrošināšanas iemaksu struktūru. Finanšu ministrs norāda – sistēmu būtu iespējams ieviest trīs gadu laikā. Ideju atbalsta arī veselības ministre. Veselības apdrošināšanas modelis, kādam piekrituši gan sociālie partneri, gan politiķi, paredzētu mainīt valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu struktūru - tiktu veikti maksājumi pensijām un bezdarbnieku pabalstiem, atlikušo novirzot veselības aprūpes budžetā. Paredzēts, ka valsts pati apdrošinātu bērnus un pensionārus, kā arī sabiedrības grupas, kas kādu iemeslu dēļ sevi nevar apdrošināt. Kā šī sistēma darbotos, darba grupa detalizāciju pagaidām nav izstrādājusi.

Ārsti ceļ trauksmi par Latvijā apturēto aknu transplantācijas programmu. Un šim uz pauzes uzliktajam jautājumam jau ir dzīvības cena - nesen miris 28 gadus vecs vīrietis, kuru varēja glābt tikai transplantācija, vēsta lsm.lv. Veselības ministrijā uzskata, ka nekas neliedz pakalpojumu saņemt ārzemēs. Taču realitātē uz ārzemēm mūsu pacienti nevar doties, jo pat valsts garantijas vēstule, ka pakalpojums tiks apmaksāts, jeb S2 veidlapa nenodrošina pašu orgānu. Jau ziņots, ka  pērnā gada beigās, pēc vairākām neveiksmīgām aknu transplantācijas operācijām, Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā pieņēma lēmumu vismaz uz gadu apturēt aknu transplantācijas veikšanu.

Iepriekš konstatēti gadījumi, kad Baltkrievijas varasiestādes piedāvājušas šaujamieročus nelegālajiem imigrantiem, kas plānojuši šķērsot Baltkrievijas-Latvijas robežu. Baltkrievijas režīma pārstāvji imigrantiem arī mēģinājuši nodot instrukcijas, proti, vērsties pret Latvijas robežas sargātājiem. Imigranti no šaujamieročiem gan atteikušies un patlaban nekādi incidenti ar šaujamieroču izmantošanu pret Latvijas robežsargiem nav konstatēti. Šādi gadījumi konstatēti pagājušā gada nogalē, bet jauni gadījumi pēdējos mēnešos nav konstatēti. Iestājoties vasarai, pareiza izrādījusies iepriekš paustā prognoze par pastiprinātu imigrantu pieplūdumu, bet, tuvojoties jūlijā paredzētajam NATO samitam Viļņ, robežsargi saskata riskus imigrantu spiediena pieaugumam. 

Pirms vairākiem gadiem viena no Eiropā lielākajām lēto biļešu aviosabiedrībām "Wizz Air" no Rīgas lidostas piedāvāja plašu klāstu ar dažādiem galamērķiem. Šobrīd situācija mainījusies, lidsabiedrībai pakāpeniski Rīgas lidostu atstājot. "Wizz Air" Latvijā jau pārstājusi veikt lielāko daļu lidojumu un ir palikuši tikai divi maršruti. No Rīgas uz Londonu, Lutonu un uz Kutaisi. Kad kompānija oktobrī beigs lidojumus uz Londonu, lidojums uz Kutaisi būs vienīgais "Wizz Air" maršruts no Latvijas. Aviācijas eksperti kā potenciālos iemeslus šādai kompānijas rīcībai min lielo konkurenci Rīgā, kas to atšķir, piemēram, no abām Lietuvas lielākajām lidostām – Viļņas un Kauņas. ""airBaltic" ar savu piedāvājumu ļoti aktīvi uzbrūkot visiem saviem sāncenšiem, kas cenšas nostiprināties Rīgas lidostā. Eksperti norāda, ka mazinoties "Wizz Air" piedāvājumam, jaunu lēto biļešu avio pārvadātāja ienākšana Baltijas tirgū ir maz ticama.

Bijusī Skotijas pirmā ministre Nikola Stērdžena svētdien aizturēta saistībā ar policijas izmeklēšanu par Skotu Nacionālās partijas finansēm, vēsta Lielbritānijas mediji. Policija izmeklē, kā partija izlietojusi 600 tūkstoši sterliņu mārciņu, kas bija paredzēti Skotijas neatkarības kampaņai. Izmeklēšanas ietvaros iepriekš tika aizturēti un nopratināti Skotu nacionālās partijas organizācijas vadītājs Pīters Marels un partijas kasieris Kolins Bītijs. Nevienam no viņiem apsūdzība nav izvirzītas. Marels ir Stērdženas dzīvesbiedrs, un policija aprīlī pārmeklēja viņu māju Glāzgovā. Jau ziņopts, ka Stērdžena februārī negaidīti paziņoja, ka viņai nav enerģijas, lai turpinātu darbu līdera amatā, un ka pēc astoņiem gadiem pie partijas stūres viņa atkāpjas.

Kahovkas dambja iznīcināšana ir ātri progresējoša katastrofa, kas ietekmē dzeramā ūdens un pārtikas resursus, kā arī ekosistēmas, kas stiepjas līdz pat Melnajai jūrai. No šīm vides katastrofas sekām cietīs vairākas paaudzes, brīdina eksperti. Visa applūdusī teritorija, ieskaitot dambja rezervuāru, veidoja unikālas ekosistēmas. To atjaunošana prasīs gadus. Bojā gājušas zivis, ūdensputni palikuši bez ligzdām un pārtikas avotiem, lauksaimniecības zemes palikušas bez apūdeņošanas kanāliem, noslīkuši koki un augi. Kahovkas hidroelektrostacijas iznīcināšanas rezultātā Melnajā jūrā sācies atsāļošanās process, un ūdens sāļums Odesas piekrastē ir gandrīz trīs reizes zemāks par normu, svētdien paziņojusi Ukrainas Valsts vides inspekcija. Kā ziņots, Krievijas karaspēks 6. jūnijā uzspridzināja Kahovkas HES, appludinot daļu Hersonas un Mikolajivas apgabalu.

Turpinām ziņas

Ģenerālprokurors Juris Stukāns atvainojas Latvijas sabiedrībai saistībā ar saviem izteikumiem intervijā žurnālam "Ieva" par neseno sievietes slepkavību Jēkabpils novadā. Piektdien publiski izplatītajā paziņojumā teikts, ka saistībā ar žurnālā publicēto interviju ar ģenerālprokuroru, kas raisīja plašu sabiedrības rezonansi un bija par iemeslu dažādām diskusijām un informācijas interpretācijām, ģenerālprokurors atvainojas Latvijas sabiedrībai par to, ka pietiekami precīzi neizteica savu viedokli un tādējādi rosināja sabiedrību maldīgi uztvert viņa teikto un neprecīzi interpretēt izteikumu patiesos nolūkus. Ģenerālprokurors stingri nosoda jebkāda veida vardarbību. Galvenais intervijas mērķis bija aicināt ikvienu personu, pret kuru vērsta vardarbība, neklusēt un vērsties attiecīgajās iestādēs, norādot, ka tiesībaizsardzības iestādes un tieslietu sistēmas institūcijas ir vienlīdz atbildīgas par to, lai tiktu nodrošināta efektīva cilvēka tiesību aizsardzība.

Līdz 15. jūnijam Ādažu poligonā, Augšdaugavas novada apkārtnē un Jēkabpilī notiek Zemessardzes 3. Latgales brigādes 36. kaujas atbalsta bataljona lauka taktiskais vingrinājums «Grifs IV». Militārajās mācībās piedalās aptuveni 300 karavīri un zemessargi no Zemessardzes 36. kaujas atbalsta bataljona un citām vienībām. Jēkabpilī mācības notiks  rīt un parīt - 13. un  14. jūnijā. Šajā laikā Jēkabpilī tiks izmantota mācību munīcija, kā arī kaujas imitācijas līdzekļi – būs dzirdams šāvienu troksnis un vietām redzami dūmi. Atgādinām, ka mācību munīcija rada troksni, bet neapdraud cilvēku veselību un dzīvību. 

Tāpat arī laika posmā  līdz 15. jūnijam plānota militāro transportlīdzekļu pārvietošanās maršrutā Lūznava–Daugavpils–Lūznava un Daugavpils–Ādaži–Jēkabpils–Daugavpils. Sastopot ceļā militārās tehnikas kolonnu, satiksmes dalībniekiem  jāievēro ceļu satiksmes noteikumi, netraucējot kolonnu kustību, piemēram, nemēģinot to apdzīt. Aicina iedzīvotājus ar sapratni izturēties pret iespējamiem pārvietošanās īslaicīgiem apgrūtinājumiem, kas var rasties militāro mācību laikā. Mācības vērstas uz valsts nacionālās un NATO kolektīvās drošības stiprināšanu.

Un vēl

¬Pēc četru gadu pārtraukuma Latvijas Nacionālajā dabas muzejā atkal notiks peoniju izstāde. Tās atklāšana paredzēta ceturtdien, 15.jūnijā, Latvijas Nacionālā dabas muzeja 2. stāva izstāžu zālē. Izstāde "Peonijas 2023" norisināsies no 15.jūnija līdz 18.jūnijam, un to pirmoreiz rīkos kolekcijas dārza "Ķesterciema peonijas" saimniece Elita Zvingule sadarbībā ar citiem peoniju audzētājiem. Šogad tajā būs pārstāvētas vairāk nekā 200 peoniju šķirnes. Būs apskatāmas gan klasiskās šķirnes, gan selekcijas jaunumi, gan jaunie peoniju kolekcijas dārza "Madaras" sējeņi. Latvijā peonijas ir sena un ļoti iecienīta ziedu kultūra, pauž izstādes rīkotāji. Jau kopš 19.gadsimta tās atrodamas teju katrā dārzā, savukārt peoniju selekcija aizsākās līdz ar valsts neatkarības atgūšanu. Izstādes laikā stādu tirdzniecība nenotiks, bet ikvienam interesentam būs iespēja saņemt pieredzējušo peoniju audzētāju sniegtās konsultācijas un uzzināt vairāk par peoniju šķirnēm, audzēšanu, selekciju un īsto šķirņu izvēli savam dārzam.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties : Latvijā samazinās bezdarba līmenis ; Turpinās pieteikšanās platību maksājumiem ;  un Aicina pieteikties bezmaksas Eiropas veselības apdrošināšanas kartei.

Latvijā reģistrētā bezdarba līmenis šogad maija beigās bija 5,5% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir par 0,2 procentpunktiem mazāk nekā mēnesi iepriekš. Zemākais reģistrētā bezdarba līmenis maija beigās joprojām bija Rīgas reģionā - 4,2% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir par 0,1 procentpunktu mazāk nekā mēnesi iepriekš, bet augstākais reģistrētā bezdarba līmenis saglabājās Latgales reģionā - 11,5%, kas ir kritums par 0,5 procentpunktiem. Vienlaikus Kurzemē, Vidzemē un arī Zemgalē maijā reģistrētā bezdarba līmenis samazinājies 0,3 procentpunktiem. Maija beigās Zemgalē reģistrētā bezdarba līmenis bija Zemgalē - 5% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita.

Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere, komentējot ģenerālprokurora Jura Stukāna pausto intervijā žurnālam "Ieva" saistībā sievietes slepkavību Jēkabpils novadā, intervijā TV3 norādīja, ja tiek saņemts iesniegums, iestādei ir jāreaģē. Komentējot Stukāna izteikumus, Lībiņa-Egnere akcentēja, ka galvenais, ja persona vēršas iestādē ar iesniegumu, nav svarīgi, vai iesniegums ir perfekts, ir jāreaģē, jāsniedz palīdzība. Viņa atgādināja, ka Tieslietu padome piektdien, 16.jūnijā izskatīs Latvijas Zvērinātu advokātu padome lūgumu veikt pārbaudi par Stukāna izteiktajiem pārmetumiem Jēkabpils novadā nogalinātās sievietes juristei. Lībiņa-Egnere skaidroja, ka līdz piektdienai iegūšot papildu informāciju, tiks vērtēts tas, ko norādījuši arī advokāti, ne tikai Stukāna izteikumi. Ir ļoti svarīgi, lai cilvēki jūtas aizsargāti, akcentēja tieslietu ministre, piebilstot, ka palīdzība ir jāsniedz tad, kad tā ir nepieciešama, nevar "vienkārši atrakstīties".

No šodienas līdz 22.jūnijam Ādažu poligonā norisināsies militārās mācības "Simple Strike", kuru laikā Latvijas un sabiedroto bruņotie spēki trenēs tuvā gaisa atbalsta integrāciju sauszemes operāciju izpildē, informē armija. Mācības "Simple Strike" notiek paralēli militārajām mācībām "Air Defender", un to laikā Ādažu poligonā norisināsies vingrinājumi ar sabiedroto gaisa kuģu iesaisti. Militārās mācības "Air Defender" norisināsies Eiropas gaisa telpā no 12.jūnija līdz 23.jūnijam, un tajās piedalīsies 10 tūkstoši dalībnieku un 250 gaisa kuģu no 25 valstīm. Latvija sniedz atbalstu militāro mācību "Air Defender" norisē, nodrošinot mācību vajadzībām nepieciešamo infrastruktūru. Mācībās trenēs gaisa operāciju izpildi un sabiedroto Gaisa spēku kopīgo reaģēšanas spēju krīzes situācijā.

ASV valdība informējusi ANO Izglītības, zinātnes un kultūras organizāciju par vēlmi atkal kļūt par tās dalībvalsti. Lēmums pamest organizāciju tika pieņemts 2017. gadā Donalda Trampa prezidentūras laikā.  ASV bāzētā tīmekļa vietne "Axios" ziņo, ka par vēlmi pievienoties UNESCO pagājušajā nedēļā paziņojis Valsts departaments.   Ziņa nav negaidīta, jo pašreizējais Baltā nama saimnieks Džo Baidens solījis atgriezties visās svarīgākajās starptautiskajās organizācijas, un viens no iemesliem ir bažas par Ķīnas Tautas Republikas ietekmes pieaugumu.

NASA zinātnieki ziņo, ka šodien, 12. jūnijā, Zemes virzienā lido gigantiska izmēra dubultasteroīds, tas nozīmē, ka mazs satelīts riņķo ap lielu asteroīdu, raksta Live Science. Pēc zinātnieku prognozēm, asteroīds 1994 XD lidos 3,1 miljona km attālumā un tajā pašā laikā tā lidojuma ātrums ir iespaidīgs 76 tūkstoši kilometru stundā, salīdzinājumam - lode lido 27 reizes lēnāk. Šī kosmosa klints šodien atrodas 8 reizes tālāk nekā Mēness no Zemes, bet tomēr pieder bīstamo asteroīdu klasei. Fakts ir tāds, ka šādi akmeņi jebkurā laikā var mainīt sava ceļa virzienu dažādu kosmisko faktoru ietekmē un teorētiski lidot arī tieši Zemes virzienā. Pēc zinātnieku domām, ja uz Zemes nokrīt tāds asteroīds kā šis, tad notiktu reģionāla mēroga katastrofa. Tas nozīmē, ka, ja tas nokristu, piemēram, Eiropā, tad noteikti tiktu sagrauta vairāku valstu infrastruktūra. Un, protams, miljoniem cilvēku ietu bojā.

Turpinām ziņas

Vēl līdz 15. jūnijam lauksaimnieki var pieteikties platību maksājumiem, aizpildot Ģeotelpisko iesniegumu. Pēdējais datums, kad var pieteikties platību maksājumiem ar atbalsta apjoma samazinājumu, ir 26. jūnijs, atgādina Lauku atbalsta dienests. Iestāde aicina lauksaimniekus savlaicīgi aizpildīt iesniegumu, lai saņemtu maksājumus par apsaimniekotajām platībām. Pieteikties platību maksājumiem var Lauku atbalsta dienesta Elektroniskajā pieteikšanās sistēmā, kur soli pa solim var aizpildīt nepieciešamo informāciju.

Lai papildinātu regulāro sabiedriskā transporta pārvadājumu apjomu starp divām lielākajām Latvijas pilsētām, no svētdienas maršrutā Rīga–Daugavpils ik dienu sākuši kursēt divi papildu vilcienu reisi. Tas tika nodrošināts, pagarinot divus jau esošus reisus posmā no Krustpils līdz Daugavpilij. Lēmums pagarināt reisus pieņemts pēc Latgales plānošanas reģiona, Daugavpils pašvaldības un arī pasažieru sūdzībām par to, ka martā tika likvidēti teju visi autobusu reisi starp Daugavpili un Rīgu. Arī piedāvātā vilcienu satiksmes kustība nebija izdevīga pasažieriem, kuriem satiksme starp Daugavpili un Rīgu ir būtiska. 

Un vēl

Aptuveni pusmiljons Latvijas iedzīvotāju ir nokārtojuši bezmaksas Eiropas veselības apdrošināšanas karti jeb saīsinājumā EVAK, kas dod iespēju teju visā Eiropā saņemt neatliekamo medicīnisko palīdzību ar tādiem pašiem nosacījumiem un izcenojumiem kā vietējiem iedzīvotājiem. EVAK ir bezmaksas veselības apdrošināšana, kas apliecina, ka persona ir Eiropas Savienības dalībvalsts, Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalsts vai Šveices iedzīvotājs, kas savā valstī ir sociāli apdrošināts. Karti var saņemt, vēršoties Nacionālajā veselības dienestā vai nu klātienē kādā no klientu apkalpošanas centriem, vai pieteikt savā "e-veselības" profilā, ielogojoties eveseliba.gov.lv. Tad karti nosūta pa pastu. Kartei pieteikties var arī portālā "latvija.lv".

Atstājiet komentāru