2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 22.maijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 22.maijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: NATO lidmašīnas uz laiku izvietos Lielvārdes bāzē; Jēkabpilī, Radžu ūdenskrātuvē putniem atklāta putnu gripa; un Kāds laiks gaidāms šonedēļ?

Baltijas valstu gaisa telpā patrulējošās NATO lidmašīnas uz laiku izvietos Lielvārdes bāzē, svētdien Rīgā žurnālistiem paziņoja Latvijas aizsardzības ministre Ināra Mūrniece. Viņa norādīja, ka Igaunijas Emari bāzē plānots remonts, tāpēc jau nākamgad Vācija veiks patrulēšanas misiju no Lielvārdes bāzes. Igaunijas aizsardzības ministrs Hanno Pevkurs žurnālistiem norādīja, ka Emari bāze tiek izmantota desmit gadus patruļām Baltija valstu gaisa telpā un tagad bāzei nepieciešama renovācija. Patlaban notiek iepirkums un darbus plānots sākt nākamgad pavasarī, bet renovācijai būs nepieciešami aptuveni 6 līdz 8 mēneši. Lai gan līdz šim Lielvārdes Gaisa spēku bāze nav izmantota konkrēti NATO gaisa patrulēšanas misijas uzņemšanai, tā atbilst visiem NATO standartiem. 

Faktiskā bezdarba līmenis Latvijā šī gada aprīlī bija 5,8%, un salīdzinājumā ar martu tas ir samazinājies par 0,3 procentpunktiem, liecina Centrālās statistikas pārvaldes darbaspēka apsekojuma dati. Vīriešu bezdarba līmenis aprīlī samazinājās par 0,4 procentpunktiem līdz 6,4 %, taču sieviešu – par 0,2 procentpunktiem līdz 5,2%. Salīdzinot ar 2022. gada aprīli, faktiskā bezdarba līmenis ir samazinājies par vienu procentpunktu, reģistrētā – par 0,8 procentpunktiem.

Nepilnas divas stundas pēc tirdzniecības uzsākšanas "Biļešu paradīzes" interneta vietnē, otrreizējā tirdzniecībā nonāca 27.to Vispārējo latviešu Dziesmu un 17.to Deju svētku  noslēguma koncerta "Kopā augšup" biļetes. Populārajā sludinājumu portālā "ss.lv" 19. maijā ap pulksten 12.30 noslēguma koncerta biļetes tika piedāvātas dažos sludinājumos. Par vienu noslēguma koncerta biļeti prasot 200 eiro, savukārt pērkot kopā četras biļetes, pārdevējs vēlas par tām 580 eiro. Šajā pašā sludinājumu portālā vairāk ir ziņojumu ar vēlmi biļetes iegādāties. Tāpat tālāk tiek pārdotas biļetes uz citiem gaidāmo Dziesmu svētku pasākumiem – deju lieluzvedumu "Mūžīgais dzinējs", koru lielkoncertu "Tīrums. Dziesmas ceļš", kokļu mūzikas lielkoncertu "Laika upe" un citiem.

Jau ziņots, ka pirmdien, 15. maijā, pakāpeniski tika uzsākta biļešu tirdzniecība 27.to Vispārējo latviešu Dziesmu un 17.to Deju svētku pasākumiem. Biļetes iepriekšējā rezervācijā, tajā skaitā kasēs, varēs izpirkt no šodienas, 22. maija.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis svētdien apstiprināja, ka Krievija ir pārņēmusi savā kontrolē Bahmutas pilsētu pēc astoņus mēnešus ilgušās kaujas, kā rezultātā pilsēta ir palikusi drupās. Zelenskis sacīja, ka, viņaprāt, Ukraina ir zaudējusi pilsētu, taču piebilda, ka jāsaprot, ka pilsētas vairs nav, tur vis sir iznīcināts drupās. Zelenskis uzsvēra, ka Bahmuta ir palikusi tikai ukraiņu sirdīs.

Krievijas privātā algotņu grupējuma "Vagner" dibinātājs un vadītājs Jevgeņijs Prigožins sestdien paziņoja, ka viņa spēki ilgākajā un asiņainākajā Ukrainas kara kaujā ir ieņēmuši Bahmutu. Prigožins solīja, ka piecu dienu laikā "vagnerieši" pārbaudīs pilsētu un nodos to Krievijas armijas regulārajām vienībām.

Turpinām ziņas

Piektdien Radžu ūdenskrātuvē atrastajiem mirušajiem putniem konstatēta putnu gripa. Par konstatēto putnu saslimšanu stāsta Jēkabpils novada pašvaldības Att;istības pārvaldes vadītājs Ilmārs Luksts.

AUDIO

Kā notiek situācijas monitorēšana un jaunu putnu bojāējas gadījumu apsekošana?

AUDIO

Vai Radžu ūdenskrātuve ir vienīgā ūdenstilpe Jēkabpils novadā, kur konstatēta putniem saslimšana ar putnu gripu? Kādas ir prognozes?

AUDIO

Saistībā ar radušos situāciju Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis sestdien sasauca Civilās aizsardzības komisijas sēdi.Tajā nolemts aicināt iedzīvotājus nedoties uz Radžu ūdenskrātuves teritoriju.  Līdz ar to turpmāk iedzīvotāji aicināti atturēties no Radžu ūdenskrātuves teritorijas apmeklēšanas. Pašvaldība aicina iedzīvotājus pastaigām ar mājdzīvniekiem izvēlēties citu vietu. Tāpat arī iedzīvotāji aicināti neaiztikt un nenest slimus un novārgušus savvaļas putnus mājās, uz dzīvnieku patversmēm vai veterinārajām klīnikām, lai neapdraudētu savu veselību un nepieļautu slimības tālāku izplatību, jo putnu gripa nav izārstējama. Tāpat aicina iedzīvotājus nepeldēties, neizmantot laivas un citus peldlīdzekļus un  nemakšķerēt Radžu ūdenskrātuvē. Paredzēts, ka tuvākajā laikā būs ierobežota arī licenču izsniegšana makšķerēšanai Radžu ūdenskrātuvē. 

Par mirušu putnu gadījumiem ikviens aicināts ziņot pa tālruni 29387082, SIA “Jēkabpils pakalpojumi” vai zvanīt uz Pārtikas un veterinārā dienesta uzticības tālruni - automātisko atbildētāju  67027402 vai informējot tuvāko PVD teritoriālo pārvaldi. Ziņojot, precīzi jāapraksta putna līķa atrašanās vieta vai jānosauc koordinātes. 

Un vēl

Šonedēļ Latvijā gaidāms vasarīgi silts laiks, bet no piektdienas kļūs vēsāks, liecina jaunākās laika prognozes. Tuvākajās dienās būs vairāk mākoņu, šodien vietām - galvenokārt valsts austrumos - īslaicīgi līs. Latvijas rietumu un centrālajā daļā pastiprināsies sausums un pieaugs ugunsbīstamība mežos. Saglabāsies lēns vējš un bezvējš. Minimālā gaisa temperatūra naktīs pārsvarā būs +4..+13 grādu robežās. Trešdiena un ceturtdiena būs nedēļas siltākās dienas, gaiss sasils līdz +21..+26 grādiem, jūras brīzes dēļ nedaudz zemāka gaisa temperatūra saglabāsies piekrastē. 

Sagaidāms, ka piektdien Latviju šķērsos aukstā atmosfēras fronte, tādēļ nedēļas nogalē gaisa temperatūra pārsvarā nepārsniegs +20 grādus un daudzviet iespējams lietus. Atbilstoši pašreizējām prognozēm jūnijā gaidāms paaugstināts atmosfēras spiediens, iespējams sauss un karsts laiks. Saskaņā ar ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras pārvaldes publicētajiem datiem visi trīs vasaras mēneši Latvijā varētu būt sausi un karsti.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Cik SIA “Jēkabpils siltums” klientiem izmaksājusi apkure aprīlī? Un Kuri Jēkabpils novada dievnami iesaistījušies akcijā “Baznīcu nakts”?

Augļkopji jau tuvākajā laikā varēs pieteikt apsekošanai sala nodarītos postījumus. Pēc tikšanās ar Latvijas Augļkopju asociācijas pārstāvjiem zemkopības ministrs Didzis Šmits norāda, ka šī augļkopjiem ir ārkārtas situācija, jo cerēto ražu nedēļas laikā ir iznīcinājis sals. Zemkopības ministrijā atzīst, ka bargās salnas maijā bijušas īpaši nelabvēlīgas augļkopjiem, tāpēc nozares bažas par turpmāko augļu un ogu attīstību, kā arī to ražu, ir pamatotas. Tik ilgstošs un postošs sals Latvijā nav novērots pēdējos 20 gadus. Zemkopības ministrija sola augļkopjiem kompensēt sala nodarītos zaudējumus.

Okupētajā Krimā netālu no Simferopoles pagājušajā nedēļā notikušais incidents, kad saspridzināto sliežu dēļ no sliedēm noskrēja kravas vilciens ar labību, Kremlī Krimas jautājumā radījis vēl lielāku nemieru par Krievijas nespēju okupētajā Ukrainas pussalā aizsargāt svarīgāko infrastruktūru, teikts britu izlūkdienesta jaunākajā ziņojumā. Kā ziņots, ceturtdien netālu no Simferopoles no sliedēm noskrēja vilciens, nobloķējot vienīgo dzelzceļa savienojumu ar Sevastopoles ostu, kur bāzējas Krievijas Melnās jūras flote. Krievija ātri saremontēs līniju, bet incidents novedīs pie piegāžu pārrāvumiem, iespējams, apgrūtinot arī tādu ieroču piegādi kā spārnotās raķetes "Kalibr" Melnās jūras flotei, norāda britu izlūki.

Vairāk nekā puse pasaules lielo ezeru un ūdenskrātuvju ir samazinājušies kopš 90. gadu sākuma, galvenokārt klimata pārmaiņu dēļ, pastiprinot bažas par ūdeni lauksaimniecībai, hidroenerģijai un cilvēku patēriņam, atklāts jaunā pētījumā, uz kuru atsaucas "Al Jazeera". Starptautisku pētnieku komanda ziņo, ka daži no pasaules svarīgākajiem saldūdens avotiem – no Kaspijas jūras starp Eiropu un Āziju līdz Dienvidamerikas Titikakas ezeram - gandrīz trīs gadu desmitus zaudēja ūdeni ar kopējo ātrumu aptuveni 22 gigatonnas gadā. Tas ir aptuveni 17 reizes lielāks par ASV lielākā rezervuāra - Mīda ezera - tilpumu. Pētījumā, kas publicēts žurnālā "Science", tika atklāts, ka ezeri, piemēram, Arāla jūra Vidusāzijā un Nāves jūra Tuvajos Austrumos, ir samazinājušies neilgtspējīgu cilvēku rīcības paradumu dēļ, savukārt ezerus Afganistānā, Ēģiptē un Mongolijā skāra temperatūras paaugstināšanās, kas var palielināt ūdens zaudējumus.

Turpinām ziņas

SIA “Jēkabpils siltums” publiskojis informāciju par apkures izmaksām aprīlī. Vienas megavatstundas siltumenerģijas cena aprīlī bija 90,72 eiro bez PVN. Tikmēr vidēji viens apkures kvadrātmetrs aprīlī izmaksāja 0,99 eiro bez PVN. Visdārgāk apkure aprīlī izmaksājusi mājā Viestura ielā 12b, kur iemītniekiem par apkuri jāmaksā – 1,84 eiro par kvadrātmetru. Tikmēr vismazākie rēķini par apkuri aprīlī bijuši jāmaksā mājām Viestura ielā 31 un Bebru 2 – abās 0,60 eiro par apkures kvadrātmetru. 

Jau ziņots, ka no 1. oktobra līdz 2023. gada 30. aprīlim mājsaimniecībām valsts paredzēja centralizētās siltumapgādes atbalstu - centralizētās siltumapgādes tarifa sadārdzinājumu virs 68 - 150 eiro par megavastundu valsts kompensēja 50% apmērā, savukārt no tās daļas, kas pārsniedz 150 eiro par megavastundu, valsts kompensēs 90%. Atbalsts mājsaimniecībām tika piešķirts automātiski.  Plašāk par to, cik katrā mājā, kurai apkuri nodrošina SIA “Jēkabpils siltums” izmaksājis apkures kvadrātmetrs aprīlī skatieties  SIA “Jēkabpils siltums” sagatavotajā tabulā.

No 1. maija atvērtā gazes tirgus dalībnieki ziņo, ka piegādātāju mainījuši ap 5–10% mājsaimniecību. Gāzes piegādes uzņēmumi situāciju vērtē pozitīvi un sagaida, ka augstāka dinamika būs, tuvojoties rudenim un kārtējai apkures sezonai. Jau ziņots, ka atvērtajā dabasgāzes tirgū mājsaimniecībām gazes piegādi piedāvā trīs uzņēmumi – “Latvijas gaze, Igaunijas uzņēmuma "Eesti Gaas" meitaskompānija "Elenger" un Latvenergo.

Un vēl

Nākamnedēļ, 27. maijā visā Latvijā norisināsies Baznīcu nakts un Atvērto baznīcu diena. Tas ir laiks, kad baznīcā ienākt citādi un iepazīt kultūras un garīgās vērtības. Pasākuma dienā baznīcas mēdz būt atvērtas līdz pusnaktij un pat ilgāk. Iedzīvotāji aicina apmeklētājus izbaudīt mūziku, mākslu, arhitektūru, sarunas, dziesmas, klusumu un lūgšanu. Jēkabpils novadā 27.maijā pasākumā « Baznīcu nakts » un atvērtā baznīcu diena piedalīsies četri dievnami – Jēkabpils Sv.Miķeļa evaņģeliski luteriskā baznīca, Krustpils Vissvētās Trīsvienības Romas katoļu baznīca, Asares evaņģeliski luteriskā baznīca un Biržu Svētās Annas evaņģeliski luteriskā baznīca. Plašāk ar Baznīcu naktī dievnamos piedāvāto programmu var iepazīties portālā Radio1.lv.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā ievieš jaunu importa muitas deklarāciju sistēmu; Jēkabpils novada Leimaņu pagastā mežacūkai konstatēts āfrikas cūku mēris; un Kādi uzvārdi Latvijā ir vispopulārākie.

Saskaņā ar Eiropas Savienības prasībām un atbilstoši Pasaules Muitas organizācijas standartiem, kā arī ņemot vērā jaunas tehnoloģiskās prasības, Latvijā darbu sāks jauna sistēma importa muitas deklarāciju noformēšanai. Jaunā sistēma lietotājiem nodrošinās augstu pieejamību un darbības nepārtrauktību, kas ir īpaši būtiski pārrobežu uzņēmējdarbībai. Paredzēts, ka importa muitas deklarāciju noformēšanu jaunajā formātā varēs uzsākt 13. jūnijā.

Latvijā cūkgaļas cena šogad martā bijusi vidēji par 39,1% augstāka nekā 2022.gada attiecīgajā mēnesī un par 6,7% augstāka nekā februārī, liecina Zemkopības ministrijas Tirgus un tiešā atbalsta departamenta dati. Publiskotie dati arī liecina, ka cūkgaļa martā Latvijā bija par 5,2% dārgāka nekā vidēji Eiropas Savienībā, proti, Eiropas Savienības cūkas liemeņa tirgus cena martā bija vidēji 231,14 eiro par 100 kilogramiem, savukārt Latvijā - 243,15 eiro par 100 kilogramiem. Tajā pašā laikā Igaunijā cūkas liemeņa tirgus cena martā bija 213,50 eiro par 100 kilogramiem, bet Lietuvā - 230 eiro par 100 kilogramiem.

Ar devīzi "Noskaidro savu nieru veselību!" sākas ikgadējā Nieru veselības nedēļa, kuras mērķis ir uzlabot nieru slimību savlaicīgu diagnostiku, jo vairums nieru problēmu sākas nemanāmi. Ikviens Latvijas iedzīvotājs tiek aicināts bez maksas saņemt albumīnūrijas skrīninga testu Gulbja laboratorijas bezkontakta analīžu nodošanas punktos, lai mājās varētu veikt urīna testu un savlaicīgi atklāt iespējamas problēmas ar nierēm. Lai savlaicīgi diagnosticētu nieru slimības, cilvēki, kuri pārsnieguši 40 gadu vecumu un cilvēki, kuriem ir paaugstināts asinsspiediens, liekais svars, sirds mazspēja vai diabēts, tiek aicināti šādu testu veikt reizi gadā.

Krievijas armijas okupētā Ukrainas Zaporižjas atomelektrostacija atkal atslēgta no ārējā elektrotīkla. Ukrainas valsts uzņēmums "Energoatom" pavēstīja, ka Krievija šorīt veikusi uzbrukumu, kā dēļ noticis augstsprieguma līnijas pārrāvums. Uzņēmums norādīja, ka šī ir jau septītā reize, kad AES atslēgta no ārējā elektrotīkla, kopš tā nonāca Krievijas karaspēka kontrolē.

Šorīt Maskavas centrā sadūrās automašīnas Aurus Senat un Volvo. Negadījuma rezultātā cietis viens cilvēks, taču viņš no hospitalizācijas atteicies, raksta Meduza. Baza un 112 raksta, ka automašīna Aurus, kas iekļuva avārijā, ar konkrēto numura zīmi iepriekš bijusi piešķirta patriarham Kirilam. Tomēr Krievijas pareizticīgo baznīca aģentūrai "Interfax" norādīja, ka šī informācija neatbilst patiesībai, patriarhs Kirils satiksmes negadījumā neesot cietis. 

Turpinām ziņas

Āfrikas cūku mēris pagājušajā nedēļā Latvijā konstatēts septiņām mežacūkām, kamēr nedēļu iepriekš saslimšana tika konstatēta astoņām mežacūkām, liecina Pārtikas un veterinārā dienesta publiskotā informācija. Saslimšana pagājušajā nedēļā konstatēta četrām mežacūkām Rēzeknes novada Lendžu paga stā, kā arī vienai mežacūkai Augšdaugavas novada Bebrenes pagastā, vienai mežacūkai Jēkabpils novada Leimaņu pagastā un vienai mežacūkai Preiļu novada Aizkalnes pagastā. Tādējādi mežacūku populācijā mēris šogad Latvijā konstatēts kopumā 209 mežacūkām 22 novadu 65 pagastos.

Šogad Rīgā ierīkos desmit jaunas pilsētas pļavas. Latvijas Dabas fonds sadarbībā ar Rīgas domi un apkaimju biedrībām trešo gadu kopīgi veido pilsētas pļavas - savvaļas augu oāzes dabas daudzveidības saglabāšanai.  Pilsētas pļavas bagātina apkaimju zaļās zonas, piesaista apputeksnētājus, sniedz dabas iepazīšanas pieredzi iedzīvotājiem, kā arī nodrošina virkni ekosistēmu pakalpojumu - lietus ūdens uztveršanu un attīrīšanu, pilsētas atvēsināšanu, oglekļa saistīšanu augsnē un citus. Katrai pilsētas pļavai izstrādāts atbilstošs apsaimniekošanas plāns.

Un vēl

Visizplatītākie uzvārdi starp Latvijas pastāvīgajiem iedzīvotājiem 2021. gadā bija Ivanovs un Ivanova un Bērziņš un Bērziņa, liecina Centrālās statistikas pārvaldes 2021. gada tautas un mājokļu skaitīšanas dati. Latvijā 2021. gadā bija 11 tūkstoši 333 Ivanovi un 10 tūkstoši 328 cilvēki ar uzvārdu Bērziņš. Populāri uzvārdi ir arī Kalniņš, Ozoliņš, Jansons, Ozols, Liepiņš, Krūmiņš, un Vasiļjevs. Izplatītāko uzvārdu vidū retāk sastopami ir Milleri, Zālīši, Dmitrijevi, Antonovi un Gūtmaņi. Izplatītāko uzvārdu vidū visvairāk ir floras - Bērziņi, Liepiņi, Ozoliņi, Ozoli, Eglīši/Eglītes, Kārkliņi, Kļaviņi, Vītoli - un faunas - Baloži, Vanagi, Lāči, Brieži, Cīruļi, Gulbji, Sokolovi, Volkovi, Orlovi, semantiskās izcelsmes vārdi, kā arī antroponīmiskas izcelsmes uzvārdi kā Ivanovi, Jansoni, Vasiļjevi un Petrovi. Retāk sastopami ir toponīmiskas cilmes uzvārdi - Avotiņi, Garkalni, Salas, Cēsnieki - un ar amatiem saistīti uzvārdi - Arāji, Kalēji, Kapteiņi.

Atstājiet komentāru