2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 26.aprīlī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 26.aprīlī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Visa vaina par sievietes slepkavību Jēkabpilī ir valsts pusē;Kā sākusies šī gada motosezona? Un Viesītē norisināsies tradicionālais Pavasara tirgus.

Pie Ministru kabineta otrdien piketā saistībā ar Jēkabpils novadā notikušās sievietes slepkavību pulcēās aptuveni 100 cilvēki. Piketā "Nāves iemesls: sieviete" pieprasīta rīcība saistībā ar ar atbildīgo iestāžu nolaidību Jēkabpils novadā notikušās sievietes slepkavības gadījumā, kā arī politiska atbildība par ilggadēju valdības un Saeimas nevēlēšanos ratificēt Stambulas konvenciju. Piketā pārsvarā bija pulcējušās jaunas sievietes, tomēr bija ieradušies arī vairāki vīrieši. Tāpat ieradās arī vairākas Saeimas frakcijas "Progresīvie" pārstāves. Piketa dalībnieki bija nodrošinājušies ar daudziem plakātiem, kuros pausts sašutums par sievietes slepkavību un aicinājumi politiķiem rūpēties par vardarbības novēršanu. Plakāti vēstīja: "Vai jums rūpēs, kad mani nodurs?, "Nemanīt ir atbalstīt vardarbību", "Cik daudzām jāmirst, lai tu sadzirdētu", "Mātei Latvijai visas meitas mīļas".

Izvērtējot faktus par dzīvesbiedra vajāto un noslepkavoto sievieti Jēkabpils novadā, tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere uzdevusi Tieslietu ministrijai pilnveidot Kriminālprocesa likumu, nosakot vardarbību ģimenē kā prioritāri izskatāmu kriminālprocesu. Citos jautājumos gan pirmsšķietami redzamas problēmas likuma piemērošanā nevis likuma robi, mikroblogošanas vietnē "Twitter" norādījusi ministre.

Visa vaina par sievietes slepkavību Jēkabpilī ir valsts pusē, tā raidījumā "Spried ar Delfi" sacīja Valsts prezidents Egils Levits.Valsts pirmā persona maija sākumā plāno tikties ar Valsts policijas priekšnieku Armandu Ruku un ģenerālprokuroru Juri Stukānu, lai noskaidrotu, kurš ir atbildīgs par sievietes slepkavību Jēkabpilī. Levits norādīja, ka nogalinātā sieviete izdarīja visu, lai panāktu aizsardzību, kas netika nodrošināta. Valsts prezidenta ieskatā, visa vaina ir valsts pusē, tomēr ir jāskatās, kas tieši ir atbildīgs - policija, prokuratūra vai tiesa. Viņš arī akcentēja, ka tikšanās laikā plānots pārrunāt šo gadījumu un to, kā līdzīgus negadījumus varētu novērst nākotnē. Valsts prezidents neizslēdza, ka nepieciešami precizējumi likumos, gan uzsverot, ka "saprātīgs jurists ar pašreizējo likumdošanu būtu pieņēmis pareizos lēmumus". 

Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku biļešu tirdzniecība pakāpeniski sāksies no 15.maija, savukārt biļetes iepriekšējā rezervācijā, tajā skaitā kasēs, varēs izpirkt no 22.maija. Sākotnēji biļešu tirdzniecībaparedzēta tikai tiešsaistē. No 22.maija biļetes būs iespēja iegādāties arī kasēs. Svētku izpilddirektore Daina Markova skaidro, ka uz Dziesmu un deju svētku maksas pasākumiem publiskajā tirdzniecībā nonāks aptuveni 130 tūkstoši biļešu. Biļešu cenas uz Dziesmu un deju svētku pasākumiem būs amplitūdā no pieciem līdz 100 eiro. 

ASV prezidents Džo Baidens otrdien paziņojis, ka 2024.gada vēlēšanās kandidēs uz vēl vienu pilnvaru termiņu Baltā nama saimnieka amatā. Viņa ieraksts Twitterī vēsta, ka katrai paaudzei ir brīdis, kad tai jāiestājas par demokrātiju. Jāiestājas par savām pamatbrīvībām. 80 gadus vecais Baidens norāda, ka šis ir viņa brīdis, tāpēc kandidēs uz pārvēlēšanu Savienoto Valstu prezidenta amatā. 

Vācijā turpina samazināties mazumtirdzniecības veikalu skaits. Tā iemesls ir iedzīvotāju pirktspējas samazināšanās un interneta veikalu pieaugošā konkurence. Vācijas mazumtirdzniecības nozares asociācija informēja, ka veikalu skaits Eiropas lielākajā ekonomikā samazinās jau vairākus gadus pēc kārtas un Covid-19 pandēmija šo tendenci paātrināja. Laika periodā no 2020. gada līdz 2022. gadam Vācijā uz visiem laikiem slēdza 11 tūkstoši tirdzniecības vietas gadā, un tas ir vairāk nekā divas reizes lielāks skaits nekā pirms tam.

Turpinām ziņas

Šī gada moto sezona Latvijā sākusies ar vairākiem traģiskiem satiksmes negadījumiem, kuros cietuši un miruši cilvēki. Vēl pirms oficiālās moto sezonas atklāšanas, kas gaidāma šajā nedēļas nogalē, gājuši bojā trīs motociklisti, bet 14 ievainoti, informēja Ceļu satiksmes drošības direkcijā, norādot, ka tik traģisks sezonas sākums nav bijis sen. CSDD skaidro, ka lielākā daļa šo negadījumu vēl ir izmeklēšanas stadijā, bet informācija, kas šobrīd ir pieejama, liecina par kļūdām gan no autovadītāju puses, gan par pašu motociklistu pieļautām kļūdām un izteiktu neuzmanību. Lai šāda situācija neturpinātos, katram motociklistam būtu jāpievērš uzmanība drošības faktoriem un jāpārbauda savs ekipējums un motocikla tehniskais stāvoklis.

Zemā pasta pakalpojumu pieprasījuma dēļ no 25.maija tiek mainīts Jēkabpils novada Salas pasta nodaļas darbības modelis un darbalaiks, pielāgojot to iedzīvotāju reālajām vajadzībām. No minētā datuma Salas pagastā visi pasta pakalpojumi katru darbdienu no pulksten 12 līdz 13 tiks nodrošināti esošajā pasta nodaļā. Ārpus pasta pakalpojumu sniegšanas vietas darbalaika iedzīvotāji var izvēlēties pasta pakalpojumus saņemt pēc pieprasījuma savā dzīvesvietā. Pasta nodaļas darba laiks mainīts, ņemot vērā niecīgo universālā pasta pakalpojumu pieprasījumu Salas pasta nodaļā, kas rada Latvijas Pastam ikgadējos zaudējumus 2 tūkstoši 500 eiro apmērā. 
 
Un vēl

Svētdien, 30.aprīlī no pulksten 8.30 līdz 13.30 Viesītē, Zaļā tirgus teritorijā un laukumā pie kultūras centra “Sēlija” norisināsies tradicionālais Pavasara tirgus. Viena no pasākuma organizatorēm  Solvita Varkale informēja, ka tirgū aicināti piedalīties ziedu un stādu audzētāji, amatnieki, mājražotāji, pārtikas un rūpniecības preču tirgotāji. Kā ierasts šajā dienā tirgus apmeklētāji varēs iegādāties gan nepieciešamos stādus, gan citas pavasara darbiem un mājsaimniecībai noderīgas lietas. Plašāka informācija pa tālruni 26420801.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Streikojošo pedagogu prasību izpildei plāno atvēlēt vēl 4,2 miljonus eiro; Jēkabpils čigānu biedrība “Šatra”šodien piedalīsies protesta akcijā; un Pabeigta āra ekspozīcijas iekārtošana pie bijušās Krustpils muižas smēdes.

Streikojošo pedagogu prasību izpildei valdība plāno atvēlēt vēl 4,16 miljonus eiro. Šī summa tiks piešķirta papildus jau atvēlētajiem 9 miljoniem 39 tūkstošiem 833 eiro, ko paredz 21.aprīlī apstiprinātie grozījumi Ministru kabineta noteikumos par pedagogu atalgojumu. Finansējums tiks izmantots atalgojuma pacelšanai arī tiem pedagogiem, kuru algu likme šobrīd ir lielāka par minimālo. Pārskatīts tikšot arī finansējuma avots atalgojuma palielināšanai augstskolu izglītības darbiniekiem, kas tiks ņemts no cita avota, nevis no jau piešķirtā finansējuma augstākajai izglītībai. Papildus līdzekļu ieguves avots pašlaik gan vēl nav publiski precizēts.

Pedagogu arodbiedrības vadītāja Inga Vanaga aģentūrai LETA pauda, ka Izglītības un zinātnes ministrijas jaunākais piedāvājums paredz streika vienošanās izpildi, tomēr gala vērtējums tikšot sniegts tikai pēc tam, kad arodbiedrība pilnībā būs iepazinusies ar ministrijas sniegtajiem aprēķiniem, jo daļu no tiem arodbiedrības padome saņēmusi neilgi pirms tikšanās. Kā ziņots, kopš 24.aprīļa Latvijā notiek arodbiedrības rīkotais pedagogu trīs dienu streiks. 

Spējai ietekmēt lēmumus pašvaldībās un valstī maz tic gan latviešu, gan krievu valodā runājošie Latvijas iedzīvotāji, secināts sabiedriskās politikas centra "Providus" pētījumā "Vai Latvijas krieviski runājošo iedzīvotāju pilsoniskā apātija ir mīts vai realitāte?".  Pētījumā tika pētīti Rīgas Pļavnieku un Bolderājas rajonos, Daugavpilī, Rēzeknē un Liepājā dzīvojošo viedokļi. Pētījums koncentrējās uz vietām, kur dzīvo lielāks skaits krievu valodā runājošo, taču fokusgrupās piedalījās gan latviešu, gan krievu valodā runājoši dalībnieki. No pētījumā aptvertajām piecām teritorijām savam spējām ietekmēt Latvijas mēroga lēmumus tic tikai latviski runājošo Bolderājas un Pļavnieku iedzīvotāji vairākums. 

Valsts policija, izmeklējot 16. aprīlī Jēkabpilī pastrādātās sievietes slepkavību, turpina aktīvus un plašus Leona Rusiņa meklēšanas pasākumus, taču policija aicina arī iedzīvotājus iesūtīt izmeklēšanai foto un video materiālus. Policija norāda, ka Rusiņa meklēšanā tiekot pielietota "atbilstoša taktika un metodika. Patlaban policija izskata trīs versijas. Proti, ka persona ir izdarījusi pašnāvību, atrodas Latvijā vai ārvalstīs. Līdz šim jau policija pieprasījusi un izņēmusi video kameru ierakstus, kuru kopējais apjoms ir aptuveni viens terabaits, un šobrīd tiek veikta izņemto video materiālu analīze. Bez tam aktīvās meklēšanas pasākumu laikā aptaujāti ap 30 cilvēku, kā arī līdz šim pārbaudītas vairākas personas, par kurām iedzīvotāji ziņoja, ka, iespējams, tās ir meklētais vīrietis. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv.

Pasaules Veselības organizācija paziņojusi, ka viena no karojošajām pusēm Sudānā ir ieņēmusi valsts publisko laboratoriju, kurā glabājas vairāku slimību, tajā skaitā poliomielīta, masalu un holēras izraisītāju paraugi. Organizācijas ieskatā šī situācija rada "ārkārtīgi bīstamu" situāciju un "milzīgu bioloģisku risku". Riskus laboratorijā esošajiem paraugiem un asins krājumiem rada arī elektrības trūkums un paļaušanās uz ģeneratoriem. Pasaules veselības organizācija neinformē, kura no Sudānā karojošajām pusēm ieņēmusi laboratoriju, taču zināms, ka kaujinieki izraidījuši no laboratorijas visus tehniskos darbiniekus un ierīkojuši militāro bāzi.

Turpinām ziņas

Šodien pulksten trijos dienā romi Rīgā pie Ministru kabineta rīko protesta akciju ar čigānu tautas dziesmām un dejām pret nevienlīdzīgo attieksmi Eiropas Savienības finansējuma saņemšanā. Protesta akcijā piedalīsies arī nupat atjaunotās Jēkabpils čigānu biedrības “Šatra” vadītāja Laila Leiskina un biedrības aktīvisti. Laila Leiskina stāsta par dalību protesta akcijā.

Audio

Cik cilvēku no Jēkabpils piedalīsies protesta akcijā?

Audio

Kas ir protesta akcijas galvenie iemesli, ko vēlaties mainīt?

Audio

Laila Leiskina Jēkabpils čigānu biedrību “Šatra” vada kopš 1999.gada. Biedrība aktīvi darbojās līdz 2007.gadam. Tad sekoja 16 gadu darbības pārtraukums. Tagad Laila Leiskina atjaunojusi biedrības darbību, lai aktualizētu romu problēmas un meklētu tām risinājumus.

Un vēl

Ir pabeigta āra ekspozīcijas iekārtošana pie bijušās Krustpils muižas smēdes. Tajā ir vizualizēts stāsts par 1914. gada auto pārbraucienu. 20. gadsimta sākumā Latvijas teritorijai cauri veda vairāki starptautisko auto sacensību maršruti. Par vienu no prestižākajiem pasākumiem izvērtās „Baltijas Auto un Aero kluba” rīkotās sacīkstes „Par lielkņazienes Viktorijas Fjodorovnas balvu” 1914. gadā. Brauciens sākās Tartu. Latvijas teritorijā maršruts veda caur vietām, kur atradās auto īpašnieku pilis un muižas. Brauciens ilga sešas dienas, tajā piedalījās 27 automobiļi un viens motocikls. Brauciena rīcības komitejā bija arī Krustpils barons Boriss fon Korfs, kurš kopā ar sievu Irēnu braucienā piedalījās ar 1911. gadā ražoto automašīnu Benz. Par prototipu ekspozīcijai izmantots 20.gadsimta sākuma sporta auto. Autors - tēlnieks Ģirts Burvis.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Elektroenerģijas sadales tarifs no jūlija varētu pieaugt vidēji par 32%; Rīgā notiks līdz šim lielākais Latvijā dronu šovs ;  un Tuvākajās naktīs daudzviet gaidāma salna.

Elektroenerģijas sadales sistēmas operatora AS "Sadales tīkls" tarifs no 1.jūlija varētu pieaugt vidēji par 32%, savukārt elektroenerģijas pārvades sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" tarifs palielināsies par 36%. Kompāniju pārstāvji norāda, ka sākotnējo izmaksu samazinājums "Sadales tīklam" bijis iespējams, pirmkārt, pateicoties Ministru kabineta lēmumam "Sadales tīkla" tarifā tikai daļēji iekļaut iepriekšējo periodu zaudējumus, otrkārt, saistībā ar elektroenerģijas tirgus cenu kritumu. Treškārt, būtiski samazinātas pārvades tarifa izmaksas, kas automātiski samazina sadales tarifus. Šo faktoru ietekmē sadales tarifa vidējais pieaugums ir samazināts no sākotnēji plānotajiem 75% līdz 32% precizētajā tarifu projektā.

Šodien Latvijā noslēdzas Latvijas izglītības un zinātnes arodbiedrības organizētais trīs dienu streiks. Pēc pedagogu arodbiedrības datiem, streikā bija plānojuši piedalīties ap 20 tūkstoši izglītības darbinieku, bet ne visi streiko visas trīs dienas, līdz ar to ne visās izglītības iestādēs tiek pārtraukts mācību darbs. Streika laikā starp pedagogiem un valdības pārstāvjiem tika risinātas sarunas par streika prasību izpildi. Otrdienas vakarā puses vienojās, ka streikojošo pedagogu prasību izpildei valdība plāno atvēlēt vēl 4,16 miljonus eiro. Finansējums tiks izmantots atalgojuma pacelšanai arī tiem pedagogiem, kuru algu likme šobrīd ir lielāka par minimālo. Pārskatīts tikšot arī finansējuma avots atalgojuma palielināšanai augstskolu izglītības darbiniekiem.

Līdz šī gada 1. aprīlim Latvijā jaundzimušajiem skrīningu veica sešām slimībām, tagad to veic astoņām – arī spinālai muskuļu atrofijai un smagam kombinētam imūndeficītam. Pateicoties paplašinātā jaundzimušo skrīninga ieviešanai,  Bērnu slimnīcā jau izdevies glābt mazuli no smagas slimības izraisītajām sekām. Skrīningā bērnam tika atrastas izmaiņas, tāpēc aizdomu par iedzimtu spinālu muskuļu atrofiju dēļ tika veiktas atkārtotas analīzes, kas apstiprināja slimību. Nekavējoties tika sasaukts konsīlijs un Nacionālais veselības dienests dienas laikā sniedza iespēju zīdainim ievadīt inovatīvu medikamentu, kas viņu var glābt no slimības izraisītās smagas invaliditātes. 

Slepeni Kremļa dokumenti rāda, kā Maskava vēl pirms iebrukuma Ukrainā plānoja nostiprināt ietekmi Latvijā. Kara dēļ vairākas stratēģiskās ieceres izgāzušās. Dibināt jaunas nevalstiskās organizācijas Krievijas politikas atbalstam, nepieļaut NATO nostiprināšanos reģionā, novērst pāreju uz mācībām latviešu valodā un atslēgšanos no Krievijas elektrotīkla, piešķirt valsts valodas statusu krievu valodai, – tie ir tikai daži no plāniem, ko Kremlis uzskatīja par sev stratēģiski svarīgiem Latvijā līdz 2030. gadam, liecina slepeni dokumenti, kas nonākuši "Re:Baltica" rīcībā. Dokumenti izstrādāti vēl pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā – 2021.gada vasarā vai rudenī, un tajos īsi uzskaitīti galvenie mērķi un potenciālie draudi to īstenošanai Baltijas valstīs.

Polija ir saņēmusi Eiropas Komisijas atļauju uz laiku aizliegt Ukrainā ražotas saulespuķu eļļas importu, taču arī turpmāk būs atļauts šī produkta tranzīts caur Poliju. Līdz ar to saulespuķu eļļa ir pievienojusies Ukrainā ražotajiem kviešiem, kukurūzai, rapšu sēklām un saulespuķu sēklām, kuru importa aizliegumu jau bija ieviesusi Polija. Taču Varšava aktīvi strādā pie tā, lai šajā sarakstā ievietotu vēl virkni Ukrainas lauksaimniecības produktu.

Turpinām ziņas

Jaunuzņēmumu un tehnoloģiju konferences "TechChill" laikā – Rīgā, 27. aprīlī plkst. 21.30 - debesīs virs "Europark" stāvvietas pie "Hanzas Perona" būs vērojams krāšņs dronu šovs. 200 droni pacelsies 100 metru augstumā, un būs redzami krietni tālāk. Tas ir pirmais šāda mēroga dronu šovs Latvijā. Šova dizainu un programmēšanu veidojis pasaulē šajā nozarē labi pazīstamais Latvijas uzņēmums "Basemotion". Organizatori piebilst, ka šova īstenošanai ir nepieciešami atbilstoši laikapstākļi, bez nokrišņiem.

Vēloties radīt pavasarīgas sajūtas Jūrmalas iedzīvotājiem un viesiem, parkos, skvēros un pilsētas zaļajās zonās iestādīti vairāk nekā 33 tūkstoši sīpolpuķu. Dobēs tiek kombinētas dažādu augstumu un krāsu tulpes ar narcisēm, papildinot tās ar lielāka auguma akcentiem, piemēram, fritilārijām un dekoratīviem sīpoliem, kopā veidojot vienotu ansambli. Pašlaik pilsētas puķudobes ar pavasarīgo krāsu gammu piepilda atraitnītes. Gandrīz 17 tūkstoši to stādu Jūrmalai izaudzēti kokaudzētavas "Bulduri" siltumnīcās. Šogad īpašs akcents likts uz dzelteniem, baltiem un oranžiem toņiem, kas iekrāsos pilsētas apstādījumus.

Un vēl 

Tuvākajās naktīs daudzviet Latvijā gaisa temperatūra noslīdēs nedaudz zem nulles, prognozē sinoptiķi. Šīs nedēļas otrajā pusē starp mākoņiem spīdēs saule un vietām īslaicīgi līs, iespējama arī neliela krusa. Vējš galvenokārt lēni līdz mēreni pūtīs no rietumiem, dienvidrietumiem. Minimālā gaisa temperatūra naktīs būs 0..+6 grādi, naktī uz piektdienu un sestdienu termometra stabiņš daudzviet noslīdēs līdz -1..-3 grādiem un gaidāmas salnas. Dienas laikā gaiss iesils līdz +7..+12 grādiem, brīvdienās kļūs nedaudz siltāks un temperatūra vietām sasniegs +15 grādus.

Arī nākamajā nedēļā gaisa temperatūra vairākās naktīs, visticamāk, noslīdēs zem nulles. Dažbrīd gaidāms lietus, iespējams arī slapjš sniegs un krusa. Teju katru gadu maija sākumā gaisa temperatūra Latvijā vēl brīžiem pazeminās zem nulles atzīmes. Pagājušajā gadā līdz 10.maijam vietām valstī gaisa temperatūra naktīs noslīdēja vairākus grādus zem nulles, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Atstājiet komentāru