2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 13.aprīlī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 13.aprīlī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties; Inflācija Latvijā sāk sabremzēties; Alternatīvā likumprojektā virzīs grozījumus par iestājpārbaudījumiem ģimnāzijās; un Sēlija aicina ceļā no Neretas uz Ēģipti.

Vidējais patēriņa cenu līmenis Latvijā 2023. gada martā, salīdzinot ar 2022. gada martu, palielinājās par 17,3%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati. Tas nozīmē, ka inflācija Latvijā sāk sabremzēties - iepriekšējos mēnešus patēriņa cenu kāpums gada griezumā pārsniedza 20% atzīmi.  Lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa pieaugumu bija ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, kā arī ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem. 

Latvijā uzkrājumu nav 32% iedzīvotāju, kamēr Igaunijā ietaupījumu nav 25% iedzīvotāju, bet Lietuvā apmēram 18% iedzīvotāju, liecina "Luminor Bank" veiktās aptaujas dati. Aptaujā secināts, ka uzkrājumi līdz 5 tūkstoši eiro ir 30% Latvijas un Igaunijas iedzīvotāju, kā arī 32% aptaujāto Lietuvā, savukārt vairāk nekā 5 tūkstoši eiro ir spējuši iekrāt 11% Latvijas, 23% Lietuvas un 28% Igaunijas iedzīvotāju. Latvijā lielākie iekrājumi, pēc aptaujas datiem, ir iedzīvotājiem Zemgalē un Rīgā.

Ekonomikas ministrija ir skeptiska par tirdzniecības centru un lielveikalu darba laika ierobežošanu brīvdienās un svētku dienās. Ieceri par lielveikalu darba laika ierobežošanu rosināja un diskusijā Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" aizstāvēja zemkopības ministrs Didzis Šmits. Ministrijā tiekot strādāts pie attiecīgo izmaiņu piedāvājuma. Savukārt skepsi par to pauda Ekonomikas ministrijas Iekšējā tirgus departamenta Konkurences, tirdzniecības un patērētāju tiesību nodaļas vadītājs Didzis Brūklītis. Viņš norāda, ka darba laiks ietekmē ne tikai patērētāju uzvedību vai ieradumus, bet arī kopumā visu ekonomiku. Ar darbalaika ierobežojumiem ir saistīti gan  darbaspēka un patērētāju ieradumi, gan nodokļu ieņēmumi un kopējā ietekme uz ekonomiku. 

Krievija būtiski nostiprinājusi aizsardzības līnijas Ukrainas dienvidos, bet šīs stratēģijas panākumi būs atkarīgi no tā, vai būs pietiekami daudz artilērijas un karavīru, lai to balstītu, teikts britu militārā izlūkdienesta ziņojumā. Šie pasākumi īstenoti, gatavojoties iespējamam ukraiņu pretuzbrukumam Melitopoles virzienā. Krievija pēdējo nedēļu laikā Zaporižjas apgabalā pabeigusi trīs aizsardzības līnijas 120 kilometru garumā, un katru no tām šķir desmit līdz 20 kilometri. Priekšējā līnijā ir arī pozīcijas uzbrukumiem, bet divas aizmugures līnijas ir lielākā mērā aizsardzības rakstura. Šīs aizsardzības līnijas potenciāli var radīt Ukrainai nopietnas grūtības, norāda britu analītiķi, piebilstot, tiesa gan, tās būs efektīvas vienīgi tad, ja tajās būs pietiekami daudz karavīru un munīcijas.

Vācijā turpmāk netiks sodīta marihuānas glabāšana, ja tās daudzums nepārsniedz 25 gramus, un būs atļauta arī ne vairāk kā trīs kaņepju stādu audzēšana, trešdien pavēstījuši valdības locekļi. Saskaņā ar veselības ministra Karla Lauterbaha un lauksaimniecības ministra Džema Ezdemira sagatavoto plānu paredzēts īpašām apvienībām atļaut arī marihuānas audzēšanu un izplatīšanu. Plāns sagatavots pēc valdības sākotnējo marihuānas legalizācijas ieceru izvērtēšanas.

Turpinām ziņas

Lai šopavasar ieviestu nepieciešamo regulējumu iestājpārbaudījumu rīkošanai ģimnāzijās, parlamentā tiks virzīti alternatīvi Vispārējās izglītības likuma grozījumi, kas skars tikai jautājumus par iestājpārbaudījumiem un sertifikātu izsniegšanu 9.klasēs, trešdien vienprātīgi nolēma Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti. Šāds lēmums tika pieņemts, jo pašlaik Izglītības un zinātnes ministrijas virzītie grozījumi Vispārējās izglītības likumā iekļauj arī jautājumus par izglītības iestāžu internātu darbību regulējumu un izglītojamo ar speciālām vajadzībām skaitu klasē, kuru izskaitīšanai nav nepieciešams piemērot steidzamību. Deputāti vienojās, ka šie jautājumi skatāmi atsevišķi vispārējā kārtībā.

Vakar Bērnu slimnīcas ēkas, kurā atradīsies Neatliekamās medicīniskās palīdzības un observācijas nodaļa un Ambulatorais veselības centrs, pamatos svinīgi tika iemūrēta kapsula ar vēstījumu nākamajām paaudzēm. Šī būs lielākā no jaunajām ēkām, kuras tiek būvētas Bērnu slimnīcas teritorijā, lai izveidotu mūsdienīgu, pacientiem un viņu ģimenēm draudzīgu vidi. Plānots, ka ēkā pacientus sāks uzņemt 2024. gada pirmajā pusē. Kopējais projekta finansējums ir 25 miljoni 271 tūkstotis 143 eiro.

Un vēl

Latvijas auto ceļojumu mājaslapā selfdrivelatvia.com atrodams jauns maršruts no Sēlijas uz Ēģipti. Viens no maršrutiem 33. ir no Neretas uz Ēģipti, kurā ir  īpaši izmeklēti mazi celiņi, pārdroši tilti un neredzētas skatu vietas. Domājot par ceļotāju vēlmēm un iespējām, izstrādāts arī maršruts nr.34 - Aknīste—Ēģipte ar līdzīgiem apskates objektiem, taču citādākiem ceļiem līdz tiem. 33. maršruts ļauj līdz Ēģiptei nokļūt gan biznesa klases sedanā, gan ģimenes minivenā, taču 34. maršruts būs pieveicams tikai ar nopietnāku auto — ar 4×4 piedziņu un klīrensu jeb lielāku caurgājamību. 

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Gripas intensitāte turpina samazināties; Aicina vērot vimbu lēkšanu par Ventas rumbu Kuldīgā; un Sestdien Likteņdārzā norisināsies otrais cikla “rap AKApella” pasākums.

Arī pagājušajā nedēļā, tāpat kā iepriekšējā, gripas vidējā intensitāte Latvijā samazinājusies un raksturota kā zema – 28,4 gadījumi uz 100 tūkstoši iedzīvotājiem, liecina Slimību profilakses un kontroles centra apkopotā informācija. Ģimenes ārstu praksēs pagājušajā nedēļā reģistrēti 20 klīniskie gripas gadījumi, visbiežāk saslimstība novērota Rīgā. Augstāka saslimstība bērniem līdz četru gadu vecumam. No monitoringā iesaistītām stacionārām ārstniecības iestādēm tika ziņots par 14 hospitalizētiem pacientiem ar gripu un četriem stacionētiem pacientiem ar gripas izraisītu pneimoniju.

Tāpat kopā no monitoringā iesaistītajām slimnīcām tika ziņots par 95 stacionētiem pacientiem ar Covid-19 infekciju. Pagājušās nedēļas laikā Latvijā Covid-19 gadījumu skaits pieaudzis par 15,1% salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu. Laboratoriski tika apstiprināti 229 Covid-19 gadījumi, iepriekš – 199. Par 0,4% samazinājies pozitīvo testu īpatsvars. Salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu pacientu skaits stacionāros ar apstiprināto Covid-19 infekciju samazinājies par 6%.

Latvija ir nosūtījusi karavīrus uz Ukrainu atsevišķu atbalsta funkciju sniegšanai, tai skaitā Latvijas vēstniecības Ukrainā aizsardzībai un kravu apsardzībai, tomēr karavīri karadarbībā Ukrainā nepiedalās, informē Latvijas Aizsardzības ministrija. Plašākus komentārus ministrija nesniedz, tajā skaitā arī neskaidro, kas ir minētās atbalsta funkcijas un vai tās ir saistītas ar Latvijas sniegtā militārā ekipējuma nodošanu Ukrainai.

Humanitāro un sociālo zinātņu pastāvēšana un attīstība ir apdraudēta ilgstoši nerisināto problēmu dēļ, atklātā vēstulē Ministru kabinetam, izglītības un Zinātnes ministrijai, Saeimai, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai un  Latvijas Zinātnes padomei norādījuši vairāk nekā 110 pētniecisko institūciju un augstskolu pārstāvji. Esošās situācijas risinājumam tiek piedāvāts nekavējoties veikt izmaiņas zinātnes politikā, tajā skaitā, nodrošināt, ka zinātnieku pamata algu veido bāzes finansējums vismaz valstī noteiktā minimālā atalgojuma apjomā, kā arī 2024.gadā palielināt valsts finansējumu zinātnei līdz 1,5% no iekšzemes kopprodukta, kā tas bija paredzēts Nacionālajā attīstības plānā 2014.-2020. gadam.

Jau ziņots, ka 5.aprīlī atklātu vēstuli Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai, Izglītības un Zinātnes ministrijai un Latvijas Zinātņu padomei nosūtīja vairāk nekā 100 vēsturnieki, vēstures studenti un citi ar nozari saistīti profesionāļi, vēršot uzmanību uz to, ka arī vēstures zinātne Latvijā ir uz iznīcības robežas nepietiekama finansējuma dēļ.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paudis sašutumu par sociālajos tīklos Krievijas kara atbalstītāju profilos publicēto asinsstindzinošo video, kurā redzams, kā, pēc visa spriežot, Krievijas karavīrs nogriež galvu dzīvam ukraiņu gūsteknim. Video, kas šķietami uzņemts pērn vasaras periodā, varētu būt publicēts ar domu iebiedēt ukraiņus, tomēr Ukrainā tas izsaucis drīzāk niknumu. Ukrainas slepenais dienests pēta video, un tā vadītājs Vasils Maļuks solīja, ka ukraiņu karavīra slepkavas tiks atrasti. Zelenskis videouzrunā aicinājis starptautisko sabiedrību un tās līderus reaģēt uz Krievijas pastrādātajām zvērībām.

Turpinām ziņas

Šajā nedēļas nogalē, 15. un 16.aprīlī, Rīgas Nacionālajā zooloģiskajā dārzā notiks radoši izglītojošas pastaigas. Kopā ar "Ota dabā" komandu - bioloģi Ilutu Dauškani, mākslinieci Justīni Lūci un galeristi Daci Lūci - būs iespēja doties izzinošā piedzīvojumā pa zooloģisko dārzu, kurā būs iespējams uzzināt par ekspozīcijā redzamajiem putniem, novērojot to ķermeņa pielāgojumus, spalvu daudzveidību un tiem raksturīgos paradumus. Darbnīcas dalībniekiem būs iespēja uzzīmēt trīs no Rīgas zooloģiskajā dārzā mītošajiem putniem. Pirmie modeļi būs Flamingu mājā, kurā sastopamas divas sugas - Eiropas dienvidos un Āfrikā mītošie sārtie flamingi. Savukārt nākamais pastaigas pieturpunkts nodrošinās iespēju uzzīmēt "Latvijas papagaili" - zaļo vārnu. Darbnīca noslēgsies pie pūcēm, aicinot uzzīmēt kādu no septiņām zoodārzā aplūkojamajām sugām.

Aprīļa izskaņā tradicionāli var vērot vimbu lēkšanu pār Ventas rumbu Kuldīgā, kam līdztekus pašvaldība 29.aprīlī rīkos tūrisma sezonas atklāšanas pasākumu. Priekšpusdienā Pilsētas dārzā oficiāli tiks atklāta Kuldīgas novada aktīvā tūrisma sezona. Pēc tam uzstāsies ansamblis "Ziņģes brāļi" no Bauskas un grupa "Kad džezs saiet vimbās", bet pēcpusdienā ar bērnu deju kolektīvu koncertu tiks atzīmēta Starptautiskā dejas diena. Pasākuma programmā plānotas dažādas aktivitātes, mākslas darbnīca, tirdziņš un ēdinātāju piedāvājumi. Pilsētas ielās būs skatāmi Nīderlandes cirka teātra "Vladimir" priekšnesumi. Vakarpusē būs klausāms Ditas Krenbergas (flauta) un Dārtas Tīsenkopfas-Muselli (arfa) koncerts "Pavasara pieskāriens" Kuldīgas Sv. Katrīnas baznīcā.

Un vēl

Sestdien, 15. aprīlī pulksten 20 Likteņdārza Saieta namā notiks otrais unikālā formāta “rap AKApella” notikums - pieredzējušais repa mākslinieks Arturs Skutelis un jaunais hiphopa pārstāvis indigo jeb aktieris Igors Šelegovskis savu dziesmu tekstus un īpaši sagatavotās programmas klausītājiem sniegs bez tik ierastā mūzikas pavadījuma. Unikālais “rap AKApella” formāts nozīmē, ka sagatavotās programmas, autoru un izpildītāju dziesmu teksti ir bez muzikālā pavadījuma jeb "a cappella" formātā, ļaujot klausītājiem dzirdēt repa meistaru izpildījumu unikālā, daudz tiešākā un intīmākā atmosfērā. Likteņdārzā iedzīvinātās vērtības simbiozē ar jaunām mākslas idejām ļaus norises sabiedrībā apskatīt no citāda skatu punkta.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā samazinās bezdarbs; Jēkabpils vidusskolēni ievēlēti 10. Jauniešu saeimā; un Vai olas krāso arī pareizticīgo Lieldienās?

Latvijā reģistrētā bezdarba līmenis šogad marta beigās bija 6,1% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir par 0,2 procentpunktiem mazāk nekā mēnesi iepriekš. Zemākais reģistrētā bezdarba līmenis marta beigās joprojām bija Rīgas reģionā – 4,5% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir par 0,1 procentpunktu mazāk nekā mēnesi iepriekš, bet augstākais reģistrētā bezdarba līmenis saglabājās Latgales reģionā – 12,7%, kas ir kritums par 0,3 procentpunktiem. Martā starp Latvijas reģioniem reģistrētā bezdarba līmenis visstraujāk samazinājies Vidzemē – par 0,4 procentpunktiem. Vienlaikus Zemgalē un arī Kurzemē reģistrētā bezdarba līmenis martā samazinājies par 0,3 procentpunktiem.

Katram valsts pilsonim ir tiesības un pienākums aizsargāt savu valsti, intervijā Latvijas Televīziji uzsvēra Zemessardzes komandieris brigādes ģenerālis Egils Leščinskis. Viņš norādīja, ka Latvija nevar atļauties uzturēt milzīgu profesionālu armiju, jo ir arī citas vajadzības. Tāpēc Leščinskis akcentē, ka Valsts aizsardzības dienests ir risinājums, kādā veidā panākt, lai nepieciešamības gadījumā Latvijai būtu pietiekams militārais spēks aizsardzībai.

Saeimas deputāts un Auto asociācijas valdes priekšsēdētājs Andris Kulbergs iesniedzis priekšlikumu samazināt transportlīdzekļu tehniskās apskates biežumu jaunām un mazlietotām automašīnām. Deputāta ieskatā, pēc pirmreizējās reģistrācijas jaunām automašīnām tehniskā apskate ir veicama pēc trīs gadiem, savukārt otrā un trešā attiecīgi ik pēc diviem gadiem, tādējādi Latvijā ieviešot 3+2+2+1 modeli, sekojot citu Eiropas valstu pieredzei. Saskaņā ar esošo likumdošanu Latvijā jauniem automobiļiem pirmreizējā tehniskā apskate ir jāveic ne vēlāk kā 24 mēnešus jeb divus gadus pēc automašīnas reģistrēšanas valstī. 

Kremļa īstenotā Ukrainas rusifikācijas un ukraiņu nacionālās identitātes iznīcināšanas kampaņa izvērtusies par ksenofobijas pastiprināšanos pret nacionālajām minoritātēm pašā Krievijā, teikts ASV Kara studiju institūta jaunākajā ziņojumā. "Kremļa "rusifikācijas" kampaņa Ukrainā izdedzina pašu Krieviju, jo tā turpina stiprināt atklāti nacionālistiskas balsis un ideoloģijas," norāda analītiķi. Pētnieki atzīmē, ka karu atbalstošais informatīvais lobijs Krievijā savu militārismu izpauž "krievu nacionālisma un intensīvas ksenofobijas formā", kas cita starpā izvēršas arī pašā Krievijā - pret tās nacionālajām minoritātēm. Analītiķi uzskata, ka šī dinamika kara laikā pastiprināsies un iesakņosies Krievijā uz ilgiem gadiem.

Cilvēks, kurš nopludināja ASV slepenos dokumentus, strādāja militārajā bāzē un publiskoja valsts noslēpumus paziņu grupā tērzēšanas platformā "Discord", vēsta laikraksts "The Washington Post". Laikraksts trešdien ziņoja, ka dokumentus nopludinājis vientuļš jauns vīrietis, kurš ir ieroču entuziasts. Viņš tos publicējis "Discord" grupā, kurā ietilpst aptuveni 25 cilvēki, kurus vieno mīlestība uz ieročiem un militāro aprīkojumu. "The Washington Post" atsaucās uz dokumentu nopludinātāja draugu, kurš arī ir minētajā grupā. Draugs intervijā laikrakstam sacīja, ka neatklās varasiestādēm dokumentu publiskotāja identitāti vai atrašanās vietu.

Turpinām ziņas

Noslēgušās 10. Jauniešu Saeimas vēlēšanas un ir noskaidroti ideju autori, kuri kļūs par 10. Jauniešu Saeimas deputātiem. Šogad projekta vadmotīvs ir “Latvija izvēlas demokrātiju”, un Jauniešu Saeimas dalībnieki parlamentā pulcēsies 21. aprīlī. No Zemgales vēlēšanu apgabala ievēlēta Salas vidusskolas audzēkne Undīne Marija Voino un Jēkabpils 2.vidusskolas audzēknis Radmirs Leiskins. Lai iekļūtu 10. Jauniešu Saeimā, jaunieši vecumā no 15 līdz 20 gadiem tika aicināti pieteikt savu ideju virtuālajās vēlēšanās Jauniešu Saeimas interneta vietnē par vienu no četrām tēmām – demokrātiju, brīvību, neatkarību vai izglītību. Plašāk ar Jauniešu Saeimā ievēlēto Jēkabpils skolēnu piedāvātajām idejām var iepazīties portālā radio1.lv.

Pagājušajā diennaktī Latvijā dzēsti 26 kūlas ugunsgrēki, savukārt kopumā šogad reģistrēti 232 kūlas ugunsgrēki. Platības ziņā lielākie ugunsgrēki bija izcēlušies Grīņu ielā Liepājā, kur dega kūla septiņu hektāru platībā, Jēkabpilī, kur dega kūla sešu hektāru platībā, un Augšdaugavas novada Kalkūnes pagastā, kur kūla dega piecu hektāru platībā. Jēkabpilī trešdien jau otro dienu pēc kārtas dzēsti seši kūlas ugunsgrēki - Ķieģeļu ielā 1 hektāra platībā, Artilērijas ielā 6 hektāru un 2000 m2, 1.maija ielā 5000 m2, Nameja ielā 150 m2 un Slimnīcas ielā 400 m2 platībā. Kopumā aizvadītajā diennaktī VUGD saņēma 85 izsaukumus: 53 - uz ugunsgrēku dzēšanu, 25 - uz glābšanas darbiem, bet septiņi izsaukumi bija maldinājumi.

Un vēl

Nedēļas nogalē pareizticīgie visā pasaulē atzīmēs Lieldienas. Arī šīs reliģiskās konfesijas pārstāvjiem viens no svētku simboliem ir krāsotas olas.   Īstus mākslas darbus rada muzeju un kultūrvēsturiskā mantojuma eksperte Mariana Andone no Rumānijas. Covid-19 pandēmijas laikā meistare nolēma likt lietā vēl vidusskolas laika attīstītās prasmes un sāka ar tradicionāliem rumāņu motīviem un reliģiskām ainām apgleznot lielās strausu olas. Viņa veido arī īpaši ekskluzīvus, ar zeltu apdarinātus eksemplārus, kas top 70 stundas un kuru cena var pārsniegt tūkstoš 500 eiro. Šīm olām lielākā daļa pasūtījumu nāk no ASV, Spānijas un Vācijas.

Ne mazāk interesanti var izrotāt arī parastās vistu olas. To atgādina tradīciju glabātāji no Ukrainas. Ļvivā cilvēkiem, kas Krievijas agresijas dēļ bija spiesti pamest savas mājas, organizēta radošā darbnīca, kuras laikā iespējams apgūt tradicionālo olu krāsošanas veidu – "Pysanky". Tajā tiek izmantots vasks un krāsas, taču apdares tehnika katrā reģionā atšķiras. Bēgle no Harkivas Larisa Rjabova atzīst, ka šādas aktivitātes novērš uzmanību no kara un ļauj ar cerībām skatīties nākotnē, jo Lieldienas ir jaunā sākums.

Atstājiet komentāru