2024.gada 19. maijs

Lita, Sibilla, Teika

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 6.aprīlī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 6.aprīlī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Gada sākumā Latvijā augusi uzņēmējdarbības aktivitāte; Tūrisma kampaņā popularizē UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā iekļauto Strūves ģeodēzisko loku;  un Zooloģiskajā dārzā nogādāts savvaļā izglābts lācēns

Šogad pirmajos trijos mēnešos Latvijā reģistrēti 2 tūkstoši 574 jauni uzņēmumi, kas ir par 16,2% vairāk nekā 2022.gada pirmajā ceturksnī, liecina "Lursoft" apkopotā informācija. Vienlaikus 2023.gada pirmajā ceturksnī likvidēti 2 tūkstoši 9 uzņēmumi, kas nozīmē, ka faktiskais uzņēmumu skaits Latvijā 2023.gada pirmajā ceturksnī audzis par 565. "Lursoft" norāda, ka pēdējos septiņus gadus bijusi negatīva tendence - jauno uzņēmumu bijis mazāk nekā likvidēto. Šogad martā reģistrēti 908 jauni uzņēmumi, kuru kopējais pamatkapitāls bijis otrs mazākais rādītājs kopš 2020.gada aprīļa. Martā reģistrēto uzņēmumu kopējais pamatkapitāls bija 2,18 miljoni eiro. Pēdējo trīs gadu periodā vēl mazāks tas bija tikai šogad janvārī - 1,87 miljoni eiro.

Uzvaras parka rekonstrukcijas pirmajā kārtā plāno ieguldīt 6 miljonus eiro. Kā trešdien preses konferencē informēja Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Edvards Ratnieks, Uzvaras parka labiekārtošanas koncepcija paredz darbus veikt divos posmos.  Pirmajā posmā plānots veidot parka ainavisko daļu deviņu hektāru platībā, uzstādot vairāk nekā 100 jaunu soliņus, izvietojot bērnu rotaļu un vingrošanas elementus, iestādot ap tūkstoš 500 kokus un krūmus, kā arī citus augus. Šajā parka daļā tiks izbūvēti gājēju un velosipēdistu celiņu ar kopējo platību 9 tūkstoši 100 kvadrātmetru, paredzot celiņu arī skriešanai.Otrajā posmā parkā taps ainaviska skeitborda trase un tiks izbūvēta 1 kilometru gara trase slēpošanai un skrituļslidošanai. Paredzēts, ka parka ainaviskās daļas labiekārtošana tiks pabeigta līdz 11.novembrim, darbu veikšanai paredzēti 6 miljoni eiro. Ratnieks informēja, ka minētos līdzekļus pašvaldība plāno aizņemties. Paredzēts, ka pēc rekonstrukcijas Uzvaras parkā varētu notikt daļa no valsts nozīmes pasākumiem un militārām parādēm valsts svētkos un atceres dienās.

Saeima vakar konceptuāli atbalstīja un noteica steidzamību likumu grozījumiem, kas paredz informāciju dienesta vajadzībām padarīt par valsts noslēpumu un par kuru pieņemšanas steigu trauksmi cēluši žurnālisti. Grozījumus paredzēts veikt likumā "Par valsts noslēpumu", Informācijas atklātības likumā un Krimināllikumā. Saeima mainīja atbildīgajā komisijā iepriekš rosināto priekšlikumu iesniegšanas ilgumu, nosakot to nevis vienu stundu, bet gan ļaujot priekšlikumus uz otro, galīgo, lasījumu iesniegt līdz 11.aprīlim. Likumprojektus parlamenta sēdē plānots pieņemt 20.aprīlī. Ņemot vērā, ka likumprojektiem noteikta "lielā steidzamība", proti, steidzamību atbalstīja vairāk nekā divas trešdaļas balsojošo deputātu, atbilstoši Satversmei Valsts prezidentam nebūtu tiesību nodot likumus otrreizējai caurlūkošanai.

Kā ziņots, Latvijas Žurnālistu asociācija aicināja Saeimā nenoteikt steidzamību likumu grozījumiem un organizēt diskusiju par tiem ar nevalstiskajām organizācijām un žurnālistiem, iesaistot arī Tieslietu ministriju.

Polijas lauksaimniecības ministrs Henriks Kovalčiks paziņojis par atkāpšanos no amata pēc lauksaimnieku protestiem pret Ukrainas graudu ievešanu, kas, kā viņi uzskata, samazina tirgus cenas. Varšava paziņojusi, ka lūgusi palīdzību Eiropas Savienībai, lai novērstu ietekmi, ko rada Ukrainas graudu ieplūšana blokā, kamēr Krievija ierobežo Ukrainas eksportu no Melnās jūras ostām. Taču Kovalčiks norādīja, ka ES nesenais ierosinājums pagarināt Ukrainas graudu importu bez nodokļiem pamudinājis viņu pieņemt lēmumu atkāpties no amata. Kā ziņots, Polija ir viena no lielākajām Ukrainas sabiedrotajām tās karā ar Krieviju, taču tā piedzīvojusi plašus lauksaimnieku protestus. Lauksaimnieki uzskata, ka Ukrainas graudu pieplūdums apdraud viņu iztiku.

Lielbritānijas valdība publiskojusi vērienīgu plānu cīņai ar ūdenstilpju piesārņotājiem, tomēr eksperti ir piesardzīgi, vērtējot tā efektivitāti. Vides aizstāvji informēja, ka pērn Anglijā tika reģistrēts 301 tūkstotis neattīrītu notekūdeņu noplūdes gadījumu jeb 825 gadījumi dienā. Tas apdraud ne tikai ūdenstilpju floru un faunu, bet arī cilvēku veselību un atpūtas iespējas. Lielbritānijas premjerministra Riši Sunaka valdības plāns paredz dažādu pasākumu īstenošanu, tai skaitā neierobežota apjoma naudas sodu piemērošanu piesārņotājiem. Iegūtos līdzekļus novirzīs ūdenstilpju aizsardzībai, mitrāju atjaunošanai un citiem vides aizsardzības mērķiem. 

Pēdējā laikā sausums nopietnas problēmas rada Itālijā, Francijā un citās Dienvideiropas valstīs, bet īpaši smaga situācija izveidojusies Spānijā un tās autonomajā apgabalā Katalonijā. Situāciju visskaidrāk parāda gandrīz izsusējusī lielā ūdenskrātuve netālu no Barselonas. Tāpēc varas iestādes ieviesušas ūdens taupības pasākumus. Pagaidām aizliegta publisko un privāto zaļo zonu laistīšana un apūdeņošana, bet nav izslēgta arī privātā patēriņa ierobežošana. Nopietni apdraudēta vide un reģiona lauksaimniecība, un daudzi fermeri apsver iespēju šogad nesēt graudaugus.  Vienlaikus iedzīvotājiem ir unikālā iespēja redzēt 11. gadsimtā uzcelto baznīcu, kas pazuda dzelmē pēc ūdenskrātuves izveidošanas 1972.gadā.

Turpinām ziņas

Tūrisma kampaņā tiek popularizēts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā iekļautais Strūves ģeodēziskais loks. No 1.aprīļa līdz 31.maijam norisinās Jēkabpils novada pašvaldības un Lietuvas Aukštaitijas aizsargājamo teritoriju direkcijas organizētā tūrisma kampaņa "Izzini Strūves ģeodēzisko loku", kurā interesenti var apceļot Strūves ģeodēziskā loka punktus Latvijā, Lietuvā, Igaunijā un Somijā. Ir izstrādāti divu, trīs un piecu dienu maršruti. Kampaņas dalībnieki tiek aicināti apmeklēt vismaz divus Strūves ģeodēziskā loka punktus dažādās maršrutā iekļautajās valstīs, nofotografēties punktā un saņemt zīmogu nospiedumu nolikumā un bukletā norādītajās vietās. 

Valdība atbalstījusi grozījumus noteikumos, kas paredz noteikt aizsargjoslas ap 34 Nacionālo bruņoto spēku objektiem. Aizsargjosla turpmāk būs noteikta arī objektiem Aizkrauklē, Jēkabpilī,   Preiļu novadā un vēl vairākās citās vietās Latvijā, kurās atrodas bāzes un mācību poligoni. Līdz ar aizsargjoslu noteikšanu tiktu samazināts apdraudējums valsts funkciju un uzdevumu izpildei.

Pamestajam augļu dārzam, kas Jēkabpils novada Ancenes ciema iedzīvotājiem un viesiem vienmēr šķitis mazliet noslēpumains, un kur rudeņos mieloties ar āboliem reizēm nāk gan ciematnieki, gan meža iemītnieki – stirnas un zaķi, drīzumā iegūs jaunu elpu. Kādu laiku dārzs nav ticis kopts, tomēr savu īpašo šarmu tas ir saglabājis, tāpēc apkārtnes iedzīvotāji apvienojušies idejā radīt tur īpašu atpūtas vietu, kurā būtu arī izglītojoša taka, lai ģimenes ar bērniem varētu iepazīt Latvijas mežu daudzveidību. Zīmīgi, ka dārzā iespējams satikt arī Eiropas kokvardi, kas iekļauta īpaši aizsargājamo sugu sarakstā. Projekts ir viens no uzvarētājiem zīmola “Mežpils alus” rīkotajā sabiedrības līdzdalības kampaņā “Dari savu pilsētu labāku!” un tajā iegūts finansējums idejas īstenošanai. 

Un vēl

Zooloģiskajā dārzā nogādāts savvaļā izglābts lācēns, kas palicis bez mammas. Limbažu-Alojas ceļa posmā novērots mazs lācēns vairākas dienas klīstam gar ceļa malu. Sākotnēji pastāvēja cerība, ka mazuļa māte ir tuvumā, tāpēc dzīvnieks netika traucēts. Tomēr, cerības neapstiprinājās un, lai novērstu tā sadursmi ar automašīnām vai tuvējo viensētu suņiem, trešdien lācēns ir notverts un nogādāts Rīgas Nacionālajā zooloģiskajā dārzā, kur tas ievietots karantīnā. Sākotnējie novērojumi liecina, ka lācēna uzvedība ir dabiska. Visticamāk tas audzis dabiskos apstākļos, nevis pie cilvēkiem, un ir apguvis jau pirmās iemaņas sevis aizstāvēšanai. Lācēns ir pavisam jauns. Dzimis šajā ziemā. Par turpmāko lācēna likteni speciālisti lems pēc karantīnā veiktajiem novērojumiem un veselības stāvokļa noteikšanas. Lācēnam plānots paņemt DNS paraugus, kas tiks nodoti zinātniekiem iekļaušanai Latvijas Valsts mežzinātnes institūta "Silava" izveidotajā lāču DNS paraugu datu bāzē.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Pieņemts valsts aizsardzības dienesta likums;  Aknīstē atklāts daudzfunkcionāls laukums; un Aicina cilvēkus iesaistīties ceļus šķērsojošu krupju glābšanas misijā.

Saeima galīgajā lasījumā pieņēma Valsts aizsardzības dienesta likumu, līdz ar to šovasar gaidāms pirmais brīvprātīgais jauniešu iesaukums dienestā. Valsts aizsardzības militārajam dienestam brīvprātīgi varēs pieteikties pilsoņi - vīrieši un sievietes - no 18 līdz 27 gadu vecumam. Pirmais iesaukums paredzēts uz brīvprātības pamata. Brīvprātīgā pieteikšanās valsts aizsardzības dienesta pirmajam iesaukumam notiks līdz 15.maijam. Valsts aizsardzības dienesta likumā paredzēts administratīvais sods par neierašanos uz noteiktajām pārbaudēm Aizsardzības ministrijas pavēstē noteiktajā laikā un vietā bez attaisnojoša iemesla tiks iemērots visiem pilsoņiem, kas pēc pavēsts saņemšanas neieradīsies uz pārbaudēm. Sankciju apmērs - brīdinājums vai naudas sodu līdz 350 eiro. Par izvairīšanos no valsts aizsardzības militārā dienesta izpildes personu varēs saukt pie atbildības Krimināllikumā noteiktajā kārtībā. Šogad Valsts aizsardzības dienestā uzņemtos 300 jauniešus nosūtīs dienēt uz Sauszemes spēku Mehanizēto kājnieku brigādi Ādažos.

Krievijas specdienesti arī šogad radīs lielāko apdraudējumu Latvijas nacionālajai drošībai un var pievērst uzmanību sabiedriskajām organizācijām, individuāliem aktīvistiem un uzņēmumiem, kuri iesaistījušies atbalsta sniegšanā Ukrainai, savā pagājušā gada darbības pārskatā norādījis Valsts drošības dienests. Viena no Krievijas specdienestu prioritātēm ir starptautiskā atbalsta Ukrainai graušana. Tas attiecas ne tikai uz politisko lēmumu pieņēmēju līmeni un militāro sektoru, bet arī privātpersonām, kuras organizē vai īsteno atbalsta sniegšanu. Drošības dienests prognozē, ka arī šogad Latvijas nacionālajai drošībai lielāko apdraudējumu radīs izlūkošana no Krievijas teritorijas. 

Latvijā augstāka saslimstība ar gripu reģistrēta pieaugušajiem vecumā virs 65 gadiem. Pagājušajā nedēļā gripas vidējā intensitāte Latvijā samazinājusies un raksturota kā zema. Tomēr statistika liecina, ka nedaudz palielinājies pacientu skaits, kuri vērsušies ambulatorajās ārstniecības iestādēs akūtas augšējo elpceļu infekcijas gadījumos. Ģimenes ārstu praksēs pagājušajā nedēļā tika reģistrēti 29 klīniskie gripas gadījumi, visbiežāk saslimstība novērota Daugavpilī un Rīgā. No monitoringā iesaistītām stacionārām ārstniecības iestādēm tika ziņots par 18 hospitalizētiem pacientiem ar gripu un trīs stacionētiem pacientiem ar gripas izraisītu pneimoniju. Tāpat kopā no monitoringā iesaistītajām slimnīcām tika ziņots par 105 stacionētiem pacientiem ar Covid-19 infekciju, kamēr nedēļu iepriekš - 92.

Pirmoreiz kopš kara sākuma Polijā kopā ar sievu Olenu viesojas Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Šī ir viņa trešā ārvalstu vizīte, kopš Krievija sākusi karu Ukrainā. Polija līdz šim ir bijusi viena no lielākajām Ukrainas atbalstītājām, un Zelenskis pauda cerību uz atvērtām robežām starp Poliju un Ukrainu arī nākotnē. Duda pasniedza Zelenskim Baltā ērgļa ordeni – valsts augstāko apbalvojumu un uzsvēra, ka Polija ir gatava nākotnē nodot Ukrainai visas savas lidmašīnas MiG-29.

Bijušās Skotijas pirmās ministres Nikolas Stērdženas vīrs arestēts saistībā ar izmeklēšanu par Skotu Nacionālās partijas finansēm. 58 gadus vecais Pīters Murels vakar, tika nogādāts policijas iecirknī nopratināšanai. Skotijas policija arī paziņojusi, ka izmeklēšanas procesā tās darbinieki veic kratīšanas vairākās adresēs. Murels pagājušajā mēnesī atkāpās no Skotu nacionālās partijas izpilddirektora amata, ko viņš bija ieņēmis kopš 1999. gada. Savukārt Stērdžena pagājušajā mēnesī atkāpās no Skotijas pirmās ministres amata.

Turpinām ziņas

Vakar Aknīstes centrā svinīgi tika atklāts jaunais daudzfunkcionālais laukums. Agrāk novārtā atstātā teritorijā tagad ierīkots plašs pilsētas centrālais skvērs, kurā atradīsies gan bruģēts tirgus laukums, gan uzstādīti rotaļu elementi dažāda vecuma bērniem. Teritorija apzaļumota, iestādot arī vairākus kociņus un saglabājot ainaviski vērtīgos vecos kokus. Ierīkotas pastaigu taciņas, soliņi, atkritumu urnas, apgaismojums, karogu masti un afišu stabs. Pieejama publiskā tualete. Darbs pie laukuma radīšanas tika uzsākts 2021. gadā, kopējās izmaksas - 499 tūkstoši 290 eiro ar PVN. Ir arī noslēgts līgums par papildus elementu uzstādīšanu bērnu laukumā. Ar laiku laukuma teritorijā plānots uzstādīt arī citus objektus.

No 20.aprīļa būs izmaiņas vairāku reģionālo autobusu maršrutos Preiļu, Varakļānu novados un Pļaviņās, kā arī mainīsies vienas pieturvietas nosaukums Varakļānu novadā, bet autobusu kustību grafikos oficiāli iekļaus divas pieturas Vietalvā. Vairākos reģionālās nozīmes maršruta Pļaviņas-Vietalva-Pļaviņas reisos turpmāk tiks iekļautas divas pieturas Vietalvā - "Bērnudārzs", kas atrodas pie pirmsskolas izglītības iestādes "Zīļuks", un "Vietalvas centrs". Vienlaikus turpmāk laikaposmā no 1.jūnija līdz 31.augustam darba dienās autobuss no pieturas "Pļaviņas" maršruta Pļaviņas-Vietalva-Pļaviņas rīta reisā izbrauks desmit minūtes agrāk – pulksten 6. Tādējādi pasažieri stacijā "Pļaviņas" varēs paspēt pārsēsties uz vilciena reisu, lai turpinātu ceļu galvaspilsētas virzienā.

Atsaucoties Preiļu novada Aizkalnes pagasta iedzīvotāju ierosinājumam, lai viņi varētu doties uz darbu AS "Preiļu siers" un pēc darba uz mājām, tiks veiktas izmaiņas reģionālās nozīmes maršrutā Preiļi-Aizkalne-Preiļi autobusu kursēšanas grafikos. Turpmāk no pirmdienas līdz piektdienai autobuss pulksten 7 izbrauks no Preiļu autoostas, apļveida maršrutā kursējot pretējā virzienā un šādi brauks visa gada garumā. Kā arī no pirmdienas līdz ceturtdienai autobuss pulksten 17 izbrauks no Preiļu autoostas, apļveida maršrutā kursējot pretējā virzienā. Atsaucoties Varakļānu novada pašvaldības rosinājumam, tiek mainīts nosaukums pieturai "Stirnienes skola" - turpmāk tā būs "Stirnienes muiža". 

Reģionālā sabiedriskā transporta pakalpojumus minētajos maršrutos nodrošina SIA "Tukuma auto". Plašāk par izmaiņām lasiet portālā radio1.lv. 

Un vēl

Lai glābtu krupjus, kuri mostas līdz ar silto un lietaino laiku un nereti nespēj veiksmīgi šķērsot ceļu intensīvas satiksmes posmā, Dabas aizsardzības pārvalde jau otro gadu rīko kampaņu "Misija – KRUPIS. Izglāb princi!", kur ikvienu aicina kļūt par brīvprātīgo krupju glābēju un aktīvajā migrācijas laikā noteiktā ceļa posmā palīdzēt krupjiem droši šķērsot brauktuvi. Dabas aizsardzības pārvalde norāda, ka krupju glābšana ir vienkārša, taču ļoti atbildīga rīcība. Par glābēju var kļūt ikviens, izvēloties sev ērtāko no 41 apzinātā ceļu posma, kurā abinieku migrācijas ceļi krustojas ar autoceļiem. Tā kā krupju pārvietošanās lielākoties notiek dažas stundas pēc saulrieta, bērni un jaunieši jaunāki par 18 gadiem aicināti līdzdarboties tikai pieaugušo uzraudzībā. Jēkabpils novadā kā krupju migrācijas vieta atzīmēts ceļš P73 pie Bīgestāniem Elkšņu pagastā.

Pērn krupju glābšanas misijā iesaistījās vairāk nekā 100 brīvprātīgie, kas kopumā izglāba vairāk nekā tūkstoš 300 abinieku. Īpaši daudz krupju tika izglābti Lazdonas un Siguldas apkaimē. Plašāka informācija pieejama Dabas aizsardzības pārvaldes mājaslapā.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Levits atkārtotas kandidēšanas uz prezidenta amatu gadījumā negribētu saņemt atbalstu no politiskajiem spēkiem, kas nav par rietumniecisku un latvisku Latviju; Jēkabpilī Lieldienas ieskandinās Kena parkā; un Lieldienās laika apstākļi lutinās.

Pašreizējais Valsts prezidents Egils Levits atkārtotas kandidēšanas uz prezidenta amatu gadījumā negribētu saņemt atbalstu no politiskajiem spēkiem, kas nav par rietumniecisku un latvisku Latviju. Intervijā Latvijas televīzijai Levits konkrēti neatbildēja, vai pats vēlētos atkārtoti ieņemt Valsts prezidenta posteni. Levits arī neatklāja, vai viņa kandidatūra 31. maijā gaidāmajām prezidenta vēlēšanām apsvērta partiju iekšienē. Viņš norādīja, – ja partijas uzskatītu par nepieciešamu, tad viņš "noteikti pārdomātu" iespēju kandidēt atkārtoti. Taču pašreizējais prezidents nevēlētos saņemt atbalstu no visām 14. Saeimas partijām. 

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība izskatīs iespēju pieprasīt ministru demisiju, ja tie neapmeklēs pedagogu protesta gājienu 24.aprīlī. Pedagogu arodbiedrība ir vērsusies pie Saeimas priekšsēdētāja Edvarda Smiltēna, Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa, izglītības un zinātnes ministres Andas Čakšas, finanšu ministra Arvila Ašeradena un Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājas Agitas Zariņas-Stūres, aicinot ierasties 24.aprīlī Doma laukumā, kas ir gājiena galapunkts, lai uzklausītu arodbiedrības un nozares organizāciju pārstāvjus.

Kā vēstīts, pedagogu arodbiedrības padome nolēmusi 24.aprīlī rīkot protesta akciju, kā arī sākt trīs dienu visas Latvijas pedagogu streiku. Arodbiedrība vairs nav gatava sarunām ar politiķiem - izlīgšanas sarunas vairs netiks organizētas.

Arī Lieldienu brīvdienās, no 7. līdz 10.aprīlim, iedzīvotāji varēs saņemt valsts apmaksātu medicīnisko palīdzību.  Padomus vienkāršas saslimšanas vai hroniskas slimības paasinājuma gadījumā visu diennakti varēs saņemt, zvanot uz valsts organizēto ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66 016 001. Iedzīvotāji tiek aicināti sazināties ar tālruņa speciālistiem arī gadījumos, kad ir šaubas, vai klātienes vizīte pie ārsta ir nepieciešama steidzamā kārtā vai arī to var saņemt pēc brīvdienām, vēršoties sava ģimenes ārsta praksē. Latvijas lielākajās pilsētās medicīnisku konsultāciju ikviens iedzīvotājs varēs saņemt pie dežūrārstiem. Viņu darba grafiks ir pieejams Nacionālā veselības dienesta mājaslapā sadaļā "Kur saņemt medicīnisko palīdzību?". Savukārt neatliekamos gadījumos, kad apdraudēta veselība vai dzīvība, palīdzību var saņemt slimnīcu uzņemšanas nodaļās.

ASV Federālais izmeklēšanas birojs ir aizturējis Igaunijas pilsoni, kurš bija iepircis elektroniku Krievijas armijai, ziņo laikraksts "Postimees". FIB Hjūstonas nodaļa paziņoja sociālajos tīklos, ka sadarbībā ar ASV Tirdzniecības ministrijas Rūpniecības un drošības biroju un Igaunijas Drošības policijas departamentu tika aizturēts vīrietis, kurš iepirka Krievijas militārpersonām ASV ražotu elektroniku. Šīs lietas tālākai izmeklēšanai FIB turpinās sadarbību ar Igaunijas Drošības policijas departamentu.

Kanādas austrumos vētras un sasalstoša lietus dēļ šodien bez elektroapgādes palikuši vairāk nekā miljons klientu, ziņo elektroapgādes uzņēmumi. Kvebekā bez elektroapgādes ir vairāk nekā miljons klientu, no tiem apmēram pusmiljons - provinces lielākajā pilsētā Monreālā. Savukārt kaimiņprovincē Ontario bez elektrības palikuši vairāk nekā 100 tūkstoši klientu, jo spēcīgais vējš, sasalstošais lietus un zibens spērieni sabojājuši elektrolīnijas.

Turpinām ziņas

Svētdien, 9. aprīlī Kristīgā baznīca svinēs Liedienas - Jēzus Kristus augšāmcelšanās svētkus un šajā dienā visos Latvijas, tajā skaitā arī Jēkabpils dievnamos notiks svētku dievkalpojumi. Kena parkā šajā dienā ar jautrām izdarībām svinēs pavasara saulgriežu sagaidīšanu un notiks gadatirgus. 9. aprīlī no pulksten desmitiem līdz trijiem dienā jēkabpilieši un pilsētas viesi aicināti piedalīties Lieldienu svinībās Jēkabpils Kena parkā, ieskandinot pavasara saulgriežu svētkus! No pulksten 10 parka teritorijā un Dambja ielā darbosies Lieldienu tirdziņš, kurā varēs iegādāties mājražotāju un amatnieku darinājumus.

Pulksten 11.50 Lieldienu svinību pasākumu Kena estrādē atklās folkloras kopa “Krāce”, ar kuru kopā aicinās dziedāt, dejot un izzināt Lieldienu tradīcijas. No pulksten 12 ikviena ģimene varēs izmēģināt spēkus un parādīt savu stipro garu ģimenes programmas “Mazais Stiprinieks” Lieldienu aktivitātēs.   Pasākuma laikā būs iespēja iepazīties un apskatīt mini zoo “Karlīnas” mīļdzīvnieciņus, kā arī doties izjādēs ar biedrības “Stulpiņi” zirgiem. Nākot uz Lieldienu pasākumu Kena parkā jēkabpilieši aicināti līdzi ņemt Lieldienu olas, lai varētu piedalīties olu kaujās.

Lieldienās vairāki pasākumi norisināsies arī Jēkabpils novada lauku teritorijā. 9.aprīlī pulksten divos Asares parkā norisināsies Lieldienu programma bērniem, pēcpusdienā koncerts. Otrajās Lieldienās, 10.aprīlī pulksten 11 notiks pasākums -   “Lieldienu rīts Zasā”, Tautas nama āra terasē. Uzstāsies bērnu amatierkolektīvi “Smaidiņi” un “Solītis”. Notiks atrakcijas lieliem un maziem ar Lieldienu zaķi. No pusdienlaika - vizināšanās zirga pajūgā. Otrajās Lieldienās arī pie Rubenes Tautas nama norisināsies Lieldienu pasākums. Pusdivpadsmitos sāksies Lieldienu ieskandināšana kopā ar folkloras kopu “Kāre”. Notiks rotaļas, spēles un olu ripināšana, kā arī fotografēšanās kopā ar Lieldienu zaķiem. Pasākums noslēgsies ar koncertu.

Un vēl

Lieldienu brīvdienās laiks Latvijā kļūs ievērojami siltāks, liecina prognozes. Garajās Lieldienu brīvdienās laiks lielākoties būs saulains. Vējš pārsvarā lēns no ziemeļaustrumiem, austrumiem. Gaisa temperatūra pēcpusdienās sasniegs 11...16 grādus, vienīgi piekrastē dažkārt būs vēsāks – ap 5...10 grādiem.

Atstājiet komentāru