2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 5.aprīlī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 5.aprīlī

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00

Radio1 ziņās klausieties: Slimnīcas par sniegtajiem pakalpojumiem nav saņēmušas piecus miljonus eiro;  No 1. maija tiks pilnībā atvērts dabasgāzes tirgus; un Lieldienu svētku brīvdienās būs izmaiņas reģionālo autobusu maršrutos.

Visās Latvijas slimnīcās janvārī un februārī ambulatoro veselības aprūpes pakalpojumu līgumi pārstrādāti par vairāk nekā 5 miljoniem eiro. Nacionālais veselības dienests visām slimnīcām nosūtījis vēstuli, kurā informē, ka tas ir izvērtējis šā gada divu pirmo mēnešu sekundāro ambulatoro veselības aprūpes pakalpojumu līgumu izpildi un norāda, ka valstī kopumā ir izveidojusies vairāk nekā 5 miljonu eiro līgumu pārstrāde. Informatīvajā vēstulē dienests augstu novērtējis ārstniecības iestāžu darbu pacientu labā un apzinās problēmas, kas saistītas ar garajām gaidīšanas rindām atsevišķos pakalpojumu veidos, bet tomēr norāda, ka ārstniecības iestādēm ir jāplāno pacientu plūsma atbilstoši pieejamajiem valsts budžeta līdzekļiem. Nacionālais veselības dienests informējis slimnīcas, ka tā rīcībā pašlaik nav brīvu finanšu, lai to novirzītu papildu pakalpojumiem, kas sniegti pacientu ārstēšanā vairāk nekā valsts tam var atvēlēt līdzekļus.

Apmēram trīsarpus mēnešus pēc sava darba uzsākšanas valdība apstiprinājusi rīcības plānu. Apjomīgajā dokumentā ir 800 punktu. Par dažiem no tiem vēl ir neskaidrības, kuras ministru un ierēdņu līmenī paredzēts atrisināt trīs nedēļu laikā. Piemēram, Drošības un ārpolitikas jomā plānots īstenot kopumā 159 pasākumus. To vidū ir arī pirmās standarta Zemessardzes bāzes uzbūvēšana Krustpilī, valsts aizsardzības dienesta ieviešana, valsts aizsardzības mācības īstenošana vidējā izglītībā. Tāpat plānota Nacionālā krīzes vadības centra izveide, strukturālo reformu veikšana Valsts policijā, kā arī jaunas atlīdzības sistēmas izstrāde amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm. 

Latvijas Žurnālistu asociācija un citas nevalstiskās organizācijas ceļ trauksmi par Saeimas mēģinājumu steidzamības kārtā bīdīt grozījumus vairākos likumos, kas ļautu valsts iestādēm par valsts noslēpumu padarīt arī tādu informāciju, kas līdz šim bija salīdzinoši pieejama. Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas deputāti vakar, atbalstīja grozījumus Informācijas atklātības likumā un likumā "Par valsts noslēpumu". Tie paredz, ka informācija "dienesta vajadzībām", kas šobrīd ir vienkārši ierobežotas pieejamības informācija, turpmāk būs valsts noslēpums. Līdz ar to – krietni slepenāka un par tās atklāšanu draudēs lielāki sodi. Latvijas Žurnālistu asociācija un citas nevalstiskās organizācijas ceļ trauksmi gan par likumprojekta būtību, gan par tā pieņemšanas procedūru. Tikmēr strīdīgo likumprojektu iecerēts jau šodien steidzamības kārtā pieņemt Saeimas sēdē, lai 1. maijā tas varētu stāties spēkā.

Somija vakar oficiāli kļuvusi par 31.NATO dalībvalsti, noslēdzot iestāšanās procesu ar nepieciešamo dokumentu deponēšanu. Pēc dokumentu saņemšanas "mēs tagad varam pasludināt Somiju par Ziemeļatlantijas līguma 31.dalībvalsti," paziņoja ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens, kas pārstāv oficiālo alianses dibināšanas līguma teksta glabātājvalsti. Iestāšanās dokumentus Blinkenam Briselē iesniedza Somijas ārlietu ministrs Peka Hāvisto.

Bijušais ASV prezidents Donalds Tramps stājies Ņujorkas tiesas priekšā.  Trampam izvirzīta apsūdzība 34 punktos, kas saistīti ar biznesa dokumentu viltošanu. Pornozvaigznei samaksātā klusēšanas nauda 130 tūkstoši dolāru apmērā bija noformēta kā "juridiskie izdevumi". Tramps noliedzis savu vainu visos apsūdzības punktos.  76 gadus vecais Tramps ir pirmais prezidents ASV vēsturē, kuram izvirzītas apsūdzības krimināllietā.

Turpinām ziņas

No 1. maija tiks pilnībā atvērts dabasgāzes tirgus. Tas nozīmē, ka vairs nebūs viena tirgotāja, kas lietotājiem nodrošināja gāzi par tarifu, kas tiek regulēts un izvērtēts vien divas reizes gadā. Tādēļ klimata un enerģētikas ministrs aicina mājsaimniecības izvēlēties sev jauno pakalpojuma sniedzēju. Rēķinoties, ka tomēr būs daļa cilvēku, kas šādus līgumus nenoslēgs, tiek atstāta spēkā iespēja dabasgāzi saņemt tāpat kā līdz šim. Klientiem, kuri apsver gāzes tirgotāja maiņu no nākamā mēneša, tas jāizdara līdz pašreizējā mēneša 15. datumam. Tātad, lai gāzes piegādātāju mainītu no 1. maija,  jauna līguma pieteikums attiecīgajai kompānijai jāsagatavo līdz 15.aprīlim.

No 1. maija mājsaimniecībām gāzi piedāvās trīs uzņēmumi: AS "Latvijas gāze"; AS "Latvenergo", kas tirgū piedalās ar zīmolu "Elektrum"; Igaunijas gāzes un elektrības tirgotāja "Eesti gaas" meitaskompānija Latvijā SIA "Elenger". Salīdzinājumam – pašlaik spēkā esošais regulētais tarifs ar valsts atbalstu ir 9,7 centi par kilovatstundu. "Latvijas gāze" konkrētu cenu vēl nenosauc, bet lēš, ka dabasgāzes universālā pakalpojuma cenu mājsaimniecībām būs par 20–40% zemāka, salīdzinot ar šā brīža regulēto tarifu. Savukārt "Latvenergo" prognozē, ka, salīdzinot ar regulēto tarifu, izmaksas par gāzi samazināsies par 25 līdz 30%. Bet "Elenger" no 1. maija piedāvās divus tarifus – elastīgo tarifu 6,7 centi par kilovatstundu un fiksēto tarifu – 7,7 centi par kilovatstundu. Savukārt gāzei ēdiena gatavošanai plānotais tarifs ir 11,5 centi par kilovatstundu.

Un vēl

Saistībā ar Lieldienu brīvdienām no 6.aprīļa līdz 11.aprīlim būs izmaiņas ap 500 reģionālo autobusu maršrutu grafikos visā Latvijā. Liela daļa reģionālo autobusu kursēs atbilstoši brīvdienu grafikiem. Autotransporta direkcija aicina iedzīvotājus pirms brauciena atkārtoti pārbaudīt aktuālo autobusu kustības sarakstu mājaslapā "atd.lv" sadaļā "Kustības saraksti" vai portāla "1188" sadaļā "Satiksme". Izmaiņas gaidāmas maršrutos, kuros sabiedriskā transporta pakalpojumus nodrošina 14 pārvadātāji, Tajā skaitā arī AS "Liepājas autobusu parks", kas pārvadājumus nodrošina Aizkraukles novadā, kā arī SIA "Tukuma auto", kas pārvadājumus nodrošina Jēkabpils un Preiļu novados.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Kariņš Latvijas atpalicību no kaimiņvalstīm noveļ uz kļūdainu politiku; Uldis Skreivers uzskata, ka lieta pret viņu ir politiski motivēta; un Kādas ir jaunākās prognozes par laika apstākļiem Lieldienās?

Latvijas atpalicība no kaimiņvalstīm ir dziļi strukturāla un rezultāts kļūdainai politikai, intervijā TV3 šodien sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš. Premjers, vērtējot viņam adresēto kritiku par vadības stilu, pauda, ka katrā kritikā cenšas sadzirdēt saprātīgo, taču reizēm viņu jo īpaši kritizē tie, kuriem pašiem nav nekādas vadīšanas pieredzes. Kariņš apgalvo, ka viņam ir skaidrs mērķis, uz kuru kopīgi jāvirzās valdībai. Šis mērķis ir ekonomikas transformācija. Kariņš norāda, ka Latvijas atpalicība no kaimiņiem ir dziļi strukturāla, un tā ir sakņota kļūdainajā politikā, ko iepriekšējās valdības virzīja vairāku desmitu gadu garumā – lētā tranzītpolitika, no kā sabiedrībai nav nekāda liela labuma. Viņaprāt, citēju: “vecā politika” atstājusi “arī no privatizācijas laikiem pāri palikušās paģiras, kur galvenais ir sagrābt kādu pusmonopola stāvokli un slaukt tautu”. Kariņš pārliecināts, ka tā turpināt nedrīkst, jo minēto iemeslu dēļ Latvijas ekonomika nav pietiekami spēcīga. 

Uzņēmējs un "Apvienotā saraksta" premjera amata kandidāts pēdējās Saeimas vēlēšanās Uldis Pīlēns pēc Lieldienām sola atklāt, vai kandidēs uz Valsts prezidenta amatu, vēsta "Latvijas Avīze". Pīlēns politikas kuluāros jau ilgstoši tiek apspriests kā viens no galvenajiem kandidātiem uz Valsts prezidenta amatu, taču Apvienotais saraksts līdz šim nav publiski atklājis, vai viņu pieteiks amatam, vienlaikus uzsverot, ka tai būšot savs kandidāts, kas nebūs tagadējais Valsts prezidents Egils Levits. Kandidātus Valsts prezidenta vēlēšanām Saeimas prezidijā varēs pieteikt no 9.maija līdz 13.maijam.

Ik gadu Latvijas iedzīvotāji pazaudē vairākus miljonus vienu un divu centu monētas. Tās nonāk vidē, mētājas mājās pa atvilktnēm un kabatām. Protams, daļa iegulst arī krājkasītēs. Šī iemesla dēļ Latvijas Banka iecerējusi samazināt šo nominālu apriti. Banka iecerējusi rosināt likumdevēju ierobežot viena un divu centu monētu apriti. Latvijas Banka norāda, ka viena un divu centu monētu apjoms, kas ik gadus nonāk vidē, atvilktnēs, kabatās un vecos makos, ir mērāms vairākos desmitos tonnu.

NATO dalībvalstu ārlietu ministru sanāksmē Briselē šodien apspriesta Ķīnas un Krievijas tuvināšanos. Jau ziņots, ka vakar NATO pievienojās Somija, kļūstot par alianses 31.dalībvalsti. Somiju pievienoties NATO pamudināja Krievijas sāktais karš Ukrainā. Sarunās par Ķīnu šodien NATO dalībvalstu ārlietu ministru sanāksmē piedalās arī Austrālija, Jaunzēlande, Japāna un Dienvidkoreja. Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins martā apmeklēja Maskavu, un NATO sanāksmē tiek apspriesta ne tikai Ķīnas un Krievijas tuvināšanās, bet arī Ukrainas kara ietekme uz Indijas un Klusa okeāna reģionu. Rietumi ir nobažījušies, ka Ķīna varētu sniegt Krievijai nopietnu militāro palīdzību. 

Jeruzalemes svētvietā šorīt izcēlās sadursmes starp policiju un palestīniešiem, kurās tika ievainoti vairāki cilvēki. Vairāki desmiti palestīniešu dievlūdzēju aizbarikādējās Aksas mošejā, kas ir trešā galvenā islāma svētvieta. Tā atrodas Tempļa kalnā, kas ir jūdaisma galvenā svētvieta, jo tur kādreiz atradās abi senie jūdu tempļi.  Izraēlas drošības spēki bažījās, ka palestīnieši varētu uzbrukt ebreju dievlūdzējiem, kas apmeklēs šo svētvietu. Reaģējot uz sadursmēm Jeruzalemē, palestīniešu kaujinieki Gazas joslā izšāva arī vairākas raķetes uz Izraēlu. Pagaidām nav ziņu par cietušajiem vai bojā gājušajiem.

Turpinām ziņas

Daugavpils tiesa par dienesta viltojumu divām toreizējām Līvānu pašvaldības amatpersonām piespriedusi sabiedriskos darbus un naudas sodu, aģentūru LETA informēja prokuratūra. Jau ziņots, ka lietā apsūdzēts agrākā Līvānu novada pašvaldības izpilddirektors Uldis Skreivers, kuru 2022.gada aprīlī apstiprināja Jēkabpils novada pašvaldības izpilddirektora amatā, kā arī bijusī pašvaldības Plānošanas un attīstības daļas vadītāja Baiba Vucenlazdāne. Tiesa vienu amatpersonu sodīja ar sabiedrisko darbu uz 80 stundām, bet otru – ar naudas sodu 7 tūkstoši 440 eiro apmērā. Tāpat abām apsūdzētajām personām – Uldim Skreiverim un Baibai Vucenlazdānei - ar tiesas spriedumu atņemtas tiesības vienu gadu ieņemt amatu pašvaldībās un valsts iestādēs, informē prokuratūra.

Bijušais Līvānu novada pašvaldības izpilddirektors un pašreizējais Jēkabpils novada pašvaldības izpilddirektors Uldis Skreivers uzskata, ka lieta pret viņu, kurā pagājušajā nedēļā spriedumu pasludināja Daugavpils tiesa, ir politiski motivēta. Taisnīgi šo lietu varētu izskatīt tikai tad, ja lietas politiskos motīvus varētu nodalīt no objektīvajiem apstākļiem, aģentūrai LETA sacīja Skreivers. Pirms diviem gadiem viņš vērsies tiesībsargājošās iestādēs ar iesniegumu par Līvānu novada domes priekšsēdētāja Andra Vaivoda un viņa vietnieces Gintas Kraukles iespējami prettiesiskām darbībām. Tas rezumējies pagājušā gada oktobrī ar Eiropas prokuratūras veiktajām procesuālajām darbībām Līvānu novada domē un domes priekšsēdētāja Vaivoda mājās, skaidro Skreivers. 

Runājot par Daugavpils tiesas lēmumu pagājušajā nedēļā, Skreivers uzskata, ka "tiesvedība ir pašā sākumā, jo pat pirmās instances tiesa Daugavpilī ir paziņojusi tikai īso spriedumu. Tiesa vēl nav pat detalizēti argumentējusi, kāpēc par lietā skartajiem jautājumiem domājusi šādā veidā. Tāpēc Skreivers uzskata, ka tagad domāt par apelācijas iesniegšanu apelācijas instancē, nemaz nerunājot par tālāko rīcību, esot pāragri. Vispirms jāsagaidot pilnais sprieduma teksts. Tikmēr LETA informē, ka Daugavpils prokuratūras prokurors ir apmierināts ar tiesas piespriesto sodu un neplāno lūgt tiesu sagatavot pilnu spriedumu, savukārt apsūdzētajiem ir tiesības iesniegt apelāciju. Tāpat arī prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Un vēl

Tuvākajās dienās gaisa temperatūra Latvijā paaugstināsies līdz +15 grādiem - gaidāms siltākais laiks kopš rudens, prognozē sinoptiķi. Gaisa temperatūra ievērojami paaugstināsies jau ceturtdien, vien Kurzemē vēl būs nokrišņi un temperatūra nepārsniegs +4..+9 grādus. Lieldienās gaidāms silts un saulains laiks. Brīvdienās minimālā gaisa temperatūra naktīs būs -1..+6 grādi, dienās gaiss pārsvarā iesils līdz +10..+15 grādiem. Par dažiem grādiem zemāka gaisa temperatūra saglabāsies vietām piekrastē, vējam pūšot no aukstās jūras.  Ūdens līmenis upēs kritīsies vai nedaudz svārstīsies, pali Daugavas un Dvietes krastos būtiski nemazināsies. Ūdens temperatūra upēs, ezeros un jūrā būs +2..+7 grādi.


Atstājiet komentāru