2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 27.martā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 27.martā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Kāds ir valsts kontroles atzinums par Latvijas virzību uz ANO? Cik lielā mērā Latvijas iedzīvotāji uzticas  valdībai, valsts iestādēm un tiesu sistēmai? Un Ko jaunu atklājuši zinātnieki par Leonard oda Vinči māti?

Latvijas virzībā uz Apvienoto Nāciju Organizācijas ilgtspējīgas attīstības mērķiem ir vēl neizmantots potenciāls progresēt ilgtspējas jomā un uzlabot sabiedrības labklājību, kā arī starptautisko reputāciju un konkurētspēju, secināts Valsts kontroles veiktajā revīzijā. Valsts kontrole vērtēja, vai Latvijā izveidoti visi priekšnosacījumi, lai valsts un pašvaldību līmenī sistēmiski virzītos uz ANO ilgtspējīgas attīstības mērķu sasniegšanu. Kā norāda kontrolieri, diemžēl šāda pārliecība nav gūta, jo gan valsts, gan pašvaldību līmenī nepieciešami būtiski pilnveidojumi, lai mērķus reāli sasniegtu. Revidentu ieskatā, Latvijas virzībā uz ilgtspējīgas attīstības mērķiem ir vēl neizmantots potenciāls progresēt ilgtspējas jomā un uzlabot sabiedrības labklājību, kā arī starptautisko reputāciju un konkurētspēju.

Izglītības un zinātnes ministrija plāno izveidot ne vairāk kā 11 valsts nozīmes interešu izglītības iestādes. Ministrija plāno Kurzemes, Latgales, Vidzemes un Zemgales plānošanas reģionā noteikt ne vairāk kā divas katrā, bet Rīgas plānošanas reģionā ne vairāk kā trīs valsts nozīmes interešu izglītības iestādes. Šīs iestādes veiks interešu izglītības metodiskā atbalsta un pedagogu profesionālās kompetences pilnveides nodrošinājuma funkcijas. Plānots, ka valsts nozīmes interešu izglītības iestādes statusu piešķirs iestādei, kas vienlaikus nodrošina pirmsskolas izglītības, pamatizglītības un vidējās izglītības pakāpes skolēniem interešu izglītības programmu piedāvājumu. Šajās iestādēs būs jāizglīto ne mazāk kā tūkstoš 400 skolēni interešu izglītības programmās un ne mazāk kā 600 skolēni pasākumos un aktivitātēs no iepriekšējā gada 1.jūnija līdz kārtējā gada 31.maijam.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņojis, ka Krievija grasās kaimiņvalsts Baltkrievijas teritorijā izvietot taktiskos kodolieročus, ziņo BBC. Putins paziņojis, ka par to vienojies ar Baltkrievijas vadītāju Aleksandru Lukašenko. Putins sacīja, ka tam iemesls bija Lielbritānijas aizsardzības ministra vietnieka paziņojums, ka viņi gatavojas piegādāt Ukrainai lādiņus ar noplicinātu urānu.

ASV piemērojušas sankcijas Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko oficiālajai reaktīvajai lidmašīnai un diviem automobiļu ražotājiem par darbinieku iebiedēšanu. ASV Finanšu ministrija piemērojusi sankcijas lidmašīnai Boeing, ko Lukašenko un viņa ģimenes locekļi izmanto oficiāliem un personiskiem braucieniem, tai skaitā uz starptautiskiem galamērķiem. Sankcijas, kas aizliedz ASV pilsoņiem un uzņēmumiem slēgt darījumus ar sankcijām pakļautajiem objektiem, varētu apgrūtināt lidmašīnu operatoram pakalpojumu un rezerves daļu saņemšanu. 

Krievijas karš Ukrainā ir "nekavējoties jāpārtrauc", telefonsarunā ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu uzsvēris Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans, vēsta laikraksts "Daily Sabah". Erdogans Putinam skaidrojis, cik lielu nozīmi Turcija piešķir "tūlītējai Krievijas - Ukrainas konflikta pārtraukšanai sarunu ceļā". Tāpat Turcijas prezidents pateicies Putinam par viņa pozitīvo pozīciju attiecībā uz Melnās jūras labības iniciatīvas turpināšanu

Spēcīgās viesuļvētrās ASV Misisipi štatā gājuši bojā vismaz 23 cilvēki, paziņoja vietējās amatpersonas. Vēl četri cilvēki tiek uzskatīti par bezvēsts pazudušiem, savukārt vairāki desmiti ir ievainoti, paziņoja Misisipi Ārkārtas situāciju pārvaldības aģentūra, kas gan brīdināja, ka upuru skaits varētu pieaugt. Aģentūra "Twitter" informē, ka meklēšanas un glābšanas komandas, kā arī valsts aģentūras strādā, lai palīdzētu cietušajiem.

Turpinām ziņas

Teju piektā daļa jeb 18% autovadītāju pāriet uz vasaras riepām jau martā, secināts "Carlsberg 0.0" sadarbībā ar Drošas braukšanas skolu un pētījumu centru "Norstat" veiktajā aptaujā. Savukārt 60% autovadītāju riepas maina aprīlī, 13% - maijā, bet 1% norāda, ka maina riepas ļoti vēlu - jūnijā vai pat vēlāk. 9% autovadītāju riepas nemaina un visu gadu brauc ar ziemas riepām. Salīdzinot autovadītāju vīriešu un sieviešu riepu maiņas paradumus, var secināt, ka sievietes biežāk (20%) pāriet uz vasaras riepām jau martā, bet vīrieši tikai 16% gadījumu. Savukārt autovadītāji vīrieši biežāk izvēlas ziemas riepas braukšanai visa gada garumā - tā dara 10% vīriešu un 8% sieviešu.

Valdībai neuzticas 61% Latvijas pilsoņu, savukārt 32% - tai uzticas, izriet no "Eirobarometra" ziemas datiem. Nacionālajām valdībām uzticas aptuveni trešā daļa jeb 32% eiropiešu, bet neuzticas lielākā daļa jeb 63% eiropiešu. Latvijas pilsoņu uzticēšanās līmenis politiskajām partijām pēdējo sešu mēnešu laikā būtiski kāpis, kamēr eiropiešu vidū tas nav mainījies. Ziemā politiskajām partijām kopumā uzticas vairāk nekā katrs desmitais jeb 15% Latvijas pilsoņu, taču teju vairākums jeb 78% Latvijas pilsoņu norāda, ka politiskajām partijām kopumā neuzticas.

Teju puse jeb 47% Latvijas pilsoņu uzticas masu medijiem, savukārt 46% - tiem neuzticas, izriet no "Eirobarometra" ziemas datiem. Latvijas pilsoņu uzticēšanās tiesai un tiesību sistēmai nav būtiski mainījusies, bet tā ir zemāka nekā eiropiešu vidū kopumā. Divas piektdaļas jeb 43% Latvijas pilsoņu un kopumā 54% eiropiešu uzticas savām tiesām, savukārt tām neuzticēšanos pauž 44% Latvijas pilsoņu un 42% eiropiešu. Salīdzinājumā ar 2022.gada vasaru, ziemā Latvijas pilsoņu uzticēšanās armijai ir būtiski samazinājusies un tā ir zemāka nekā eiropiešu vidū kopumā. Lielākā daļa jeb 68% Latvijas pilsoņu 2023.gada ziemā uzticas Latvijas armijai un kopumā 71% eiropiešu uzticas savām armijām. Latvijas pilsoņu un eiropiešu uzticēšanās policijai pēdējā pusgada laikā nav mainījusies. 63% Latvijas pilsoņu un 70% eiropiešu uzticas policijai.

Un vēl

Pasaulslavenā renesanses laika zinātnieka, izgudrotāja un mākslinieka Leonardo da Vinči ciltsraksti varētu būt viņa sociālā stāvokļa cilvēkiem visnotaļ neparasti. Lai arī Leonardo tēvs bija ietekmīgs Florences notārs, māte varētu būt bijusi verdzene, kura pusaudža vecumā sagūstīta Kaukāza reģionā pie Melnās jūras un atvesta uz Itāliju. Ar šādu pārsteidzošu paziņojumu nācis klajā Neapoles Universitātes Itālijas literatūras profesors Karlo Veče. Viņš arhīvos esot atradis sešus gadsimtus vecus dokumentus, kuri apstiprina šo versiju. Iepriekš pastāvēja uzskats, ka viņa bija bārene no zemnieku dzimtas, taču Večes atrastie dokumenti liecina, ka 1452. gada 2. novembrī, Pjēro da Vinči parakstījis sertifikātu, ar kuru jaunā sieviete izpirkta no verdzības. Tas noticis pusgadu pēc Leonardo dzimšanas. 

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Piedāvā pārgājienus putnu vērošanai un iepazīšanai; un Kāds laiksgaidāms šonedēļ.

Krievijas prezidenta Vladimira Putina paziņojums par taktisko kodolieroču izvietošanu Baltkrievijā ir bīstams un bezatbildīgs, svētdien norādīja Ziemeļatlantijas alianse. Tās ziņojumā norādīts, ka Krievijas kodolretorika ir bīstama un bezatbildīga. NATO ir modra, un uzmanīgi vēro situāciju. Tāpat arī tiek norādīts, ka Krievija ir konsekventi pārkāpusi savas saistības bruņojuma kontroles jomā, un nesenākais gadījums ir dalības apturēšana Jaunajā START līgumā. Jau vēstīts, ka Putins sestdien pārraidītā televīzijas intervijā paziņoja, ka Krievija izvietos Baltkrievijā taktiskos kodolieročus.

Viens no svarīgākajiem pareizticīgo centriem Austrumeiropā, Kijivas Pečeru lavra, ir nozīmīgu pārmaiņu priekšā. Klosteris pieder Ukrainas valstij, un tā paziņojusi, ka ar trešdienu pārtrauc nomas līgumu ar Maskavas patriarhāta Ukrainas pareizticīgo baznīcu, kas lavrā uzturējusies līdz šim. Iepriekš kratīšanās baznīcai piederīgos klosteros atrasta prokrieviska literatūra. Tas nozīmē, ka mūkiem 29.martā klostera teritorija jāpamet. Tiek ziņots, ka mūki jau izved īpašumu, mašīnās kraujot grāmatas, televizorus, mēbeles un citas lietas. Pie klostera ieejas dežūrē policija, kas pārbaudot katru automašīnu, lai netiku izvestas klosterim piederīgas mantas. Pirms vairāk nekā gada sāktais Krievijas karš, kuram atbalstu paudusi arī Krievijas pareizticīgā baznīca, izraisīja neatgriezeniskas pārmaiņas arī šajā klosterī.

Turpinām ziņas

Jēkabpilī, Jaunās ielas pārbūves būvprojekts pašreiz ir saskaņošanas noslēguma fāzē. Pēc tam tiks izsludināts iepirkums darbu veikšanai.  Jēkabpils novada domes priekšsēdētāja vietnieks attīstības jautājumos Kārlis Stars norāda, ka Jaunās ielas remonta veikšanai tiks ņemts aizņēmums Valsts kasē. Gan aizņēmuma noformēšanai, gan iepirkuma procedūras veikšanai būs nepieciešami vairāki mēneši, tādēļ tiek prognozēts, ka būvdarbi Jaunajā ielā varētu sākties vasaras beigās vai rudens sākumā. Darbi netiek paredzēti ātrāk arī tādēļ, lai satiksmes ierobežojumi neskartu divas paralēlās ielas vienlaikus, jo vasaras sākumā vēl turpināsies Andreja Pormaļa ielas remonts. Paredzēts, ka Jaunās ielas remonts tiks pabeigts nākamajā gadā.

Laikā, kad putni atgriežas savās ligzdošanas vietās vai caurceļo Latviju, Dabas aizsardzības pārvalde aicina interesentus uz tradicionālajām pavasara Putnu dienām, kuru laikā notiks dažādas izziņas un putnu vērošanas aktivitātes nacionālajos parkos un Ziemeļvidzemes biosfēras rezervātā. Putnu dienu pasākumi priecēs kā pieredzējušus putnu vērotājus, tā arī apmeklētājus, kas putnus tikai sāk iepazīt - dodoties putnu vērošanas pārgājienos un ekskursijās, piedaloties putnu būru meistarklasēs, kā arī papildinot savas zināšanas par putniem ar izglītojošu spēļu un radošu aktivitāšu palīdzību. Plašāk ar putnu dienas pasākumiem var iepazīties Dabas aizsardzības pārvaldes mājaslapā.

Un vēl

Pēc pavasarīgi siltas nedēļas nākamnedēļ Latvijā ieplūdīs aukstāka gaisa masa, līdz ar to temperatūra kā naktīs, tā arī dienās pazemināsies, liecina informācija Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra mājaslapā. Ciklonu ietekmē bieži gaidāmi nokrišņi, galvenokārt tas būs slapjš sniegs un sniegs. Spēcīgi un ilgstoši snigs gan otrdien, gan trešdien - lielā daļā valsts izveidosies jauna sniega kārta. Autovadītājiem jārēķinās, ka braukšanas apstākļi atkal kļūs sarežģītāki - ceļi būs slideni, un nokrišņu laikā pasliktināsies redzamība. 

Otrdien debesis lielākoties aizklās mākoņi, vienīgi nakts sākumā brīžiem tās skaidrosies. Uz rīta pusi Latvijas teritoriju no dienvidaustrumiem sasniegs ciklons, kas nesīs stiprus un ilgstošus nokrišņus, austrumu un centrālajos rajonos galvenokārt sniegu. Daudzviet no jauna izveidosies sniega sega, tās biezums valsts centrālajos un austrumu rajonos sasniegs 5-9 centimetrus, lokāli austrumos sniega kārta var būt vēl biezāka, pārsniedzot pat 10-14 cm.

Ciklona ietekmei saglabājoties, arī trešdien debesis klās bieza mākoņu sega. Turpināsies snigšana, vietām sniega segas biezums palielināsies vēl par 1-4 cm, bet valsts galējos austrumos gaidāms lietus. Dienas otrajā pusē nokrišņu intensitāte pakāpeniski mazināsies. Darba nedēļas otrajā pusē nokrišņu būs mazāk un debesis brīžiem skaidrosies, tomēr joprojām laiks būs vēss. Naktīs gaisa temperatūra lielākoties būs -1…-7 grādu robežās, bet dienās termometra stabiņš nepārsniegs +6 grādu atzīmi. 

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Pie Krievijas vēstniecības Rīgā piketēs pret nodomu izvietot Baltkrievijā kodolieročus; latvijā sākusies ērču sezona;    un Daugavā aprīlī gaidāmi pēdējos desmit gados lielākie pali

Iepretim Krievijas vēstniecībai šodien piketēs pret Krievijas nodomu izvietot Baltkrievijā taktiskos kodolieročus. Pikets sāksies pulksten puspiecos. Piketā piedalīsies Rīgas baltkrievu kopienas pārstāvji. Rīgas domē norādīja, ka pasākumā pieteikti 15 dalībnieki un pašvaldībai nav iebildumu tā rīkošanai. Jau vēstīts, ka Krievijas presidents Vladimirs Putins sestdien pārraidītā televīzijas intervijā paziņoja, ka Krievija izvietos Baltkrievijā taktiskos kodolieročus.

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome ir pārsteigta par dažādiem priekšlikumiem, kurus politiķi iesnieguši likumā par sabiedriskajiem medijiem, kuru Saeima sāka skatīt, lai juridiski no nākamā gada varētu apvienot Latvijas Radio un Latvijas Televīziju vienā uzņēmumā. Piemēram, rosināts vairs nefinansēt saturu krievu valodā. Padome aicina šoreiz likumā pēc būtības nemainīt veidu, kā šobrīd strādā sabiedriskie mediji. 

Lai veicinātu interesi par grāmatu lasīšanu, īpaši jauniešu vidū, šodien pirmo reizi atzīmēs Eiropas Rakstnieku dienu. Tā ir Eiropas Komisijas rīkota iniciatīva ar mērķi veicināt skolēnu interesi iepazīt Eiropas kultūras bagātību caur literatūru. Šodien skolās visā Eiropas Savienībā notiek pasākumi, lai veicinātu izpratni par grāmatu izdevniecības nozari un profesijām, kā arī lasīšanas nodarbības, kurās priekšā izvēlēto grāmatu lasīs rakstnieki, sabiedrībā zināmas personības vai skolotājs. Turpmāk Eiropas Rakstnieku diena notiks katru gadu marta pēdējā pirmdienā.

Ieilgušais sausums novedis izmisumā daudzu Spānijas reģionu lauksaimniekus, bet katastrofālākā situācija pašlaik ir Katalonijā, kur jau ieviesti stingri ūdens taupīšanas pasākumi. Nespējot sagaidīt cerīgas ziņas no meteorologiem, pie pēdējā glābšanas salmiņa ķērušies nelielā Espunjulas ciemata iedzīvotāji, kuri no vietējās baznīciņas iznesuši Dievmātes statuju, sarīkojot brīvdabas misi un gājienu pa ciematu, lai izlūgtos lietu. Pašreizējās Spānijas meteodienesta prognozes tuvākajā laikā spēcīgas lietavas nesola, lai gan pastāv liela iespējamība, ka aprīlī Spāniju beidzot varētu sasniegt ar mitrumu bagātas gaisa masas, raksta "Reuters". 

Turpinām ziņas

27.tajos Vispārējo latviešu dziesmu un 17.tajos Deju svētku maksas pasākumos dārgāko biļešu cena varētu sasniegt 100 eiro, bet lētākās maksātu piecus eiro, izriet no Kultūras ministrijas sagatavotā noteikumu projekta anotācijas.dziesmu un deju svētku programmu veido 52 pasākumi, no kuriem 21 pasākums ir bezmaksas, viens daļējas maksas pasākums un 30 maksas pasākumi, kas notiks 31 norises vietā. Paredzēts, ka publiskajā tirdzniecībā nonāks 68% biļešu, iepriekšējā rezervācijā būs pieejami 30% biļešu, bet 2% atvēlēti ielūgumiem svētku goda viesiem un Dziesmu un deju svētku procesa uzturētājiem.

Gaisa temperatūrai pakāpeniski paaugstinoties, Latvijā sākas arī ērču aktivitātes sezona, un pieaug risks, ka parkā vai mežā varētu piesūkties inficēta ērce. Lai gan līdz lapu plaukšanai vēl tālu, jau šobrīd sociālajos tīklos cilvēki ziņo par ērču piesūkšanos gan cilvēkiem, gan dzīvniekiem, kas nozīmē, ka ērču aktivitātes sezona ir sākusies, līdz ar to paaugstinās risks, ka piesūksies inficēta ērce. Ērces parasti ir aktīvas no marta līdz novembrim, kad gaisa temperatūra pārsniedz 6˚C. Pirmie ērču encefalīta gadījumi pārsvarā tiek reģistrēti divas līdz četras nedēļas pēc aktivitātes sezonas sākuma. Pasaulē ir daudz dažādu ērču sugu, bet Latvijā galvenokārt sastopamās ir dzeltenās ērces, kuras ir pazīstamas kā bīstamas slimību pārnēsātājas, tajā skaitā Laimas slimības un Centrālās un Austrumeiropas encefalīta izraisītājas. Saslimšanu ar ērču encefalītu var novērst, pirms ērču aktivitātes sezonas veicot vakcināciju. Vakcīna pieejama pie ārstiem un veselības aprūpes iestādēs. 

Un vēl

Šonedēļ Daugavas baseinā Baltkrievijā un Krievijā gaidāmi spēcīgi nokrišņi, to ietekmē aprīļa pirmajā pusē ūdens līmenis likteņupē ievērojami paaugstināsies, liecina jaunākās prognozes. Ūdens līmenis Daugavā Latvijas teritorijā var kāpt vēl par vairākiem metriem. Gaidāmi lielākie pali kopš 2013.gada aprīļa, bet pie Jēkabpils ūdens līmenis nepakāpsies tik augstu kā šā gada janvāra lielajos plūdos. Atbilstoši Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra datiem patlaban pie Daugavas sāk applūst zemākās palienes. Pēdējās divās nedēļās ūdens līmenis Daugavā pie Latvijas un Baltkrievijas robežas cēlies par piecarpus metriem, pie Daugavpils - par četriem metriem, pie Jēkabpils - par diviem metriem. Lai sasniegtu 2013.gada palu maksimālo atzīmi, ūdens līmenim Daugavā pie Daugavpils vēl jākāpj par divarpus metriem.

Liela daļa no šonedēļ gaidāmajiem nokrišņiem būs sniegs, kas kusīs pakāpeniski. Pastāv risks, ka spēcīgi nokrišņi būs arī nākamnedēļ, tādēļ augstākais ūdens līmenis, iespējams, būs tikai aprīļa vidū vai otrajā pusē. Ja nokrišņu daudzums būs ļoti liels, ūdens līmenis Daugavā šopavasar var pakāpties augstāk nekā 2013.gada palos. AS "Augstsprieguma tīkls" dati liecina, ka Daugavas hidroelektrostacijas jau šobrīd darbojas gandrīz ar maksimālu jaudu, saražojot ievērojami vairāk elektroenerģijas nekā Latvija patērē. Sagaidāms, ka šāda situācija saglabāsies visu aprīli, un šā gada pirmajā pusē Latvijā saražotās elektroenerģijas apjoms būs viens no lielākajiem vēsturē.

Atstājiet komentāru