2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 24.martā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 24.martā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts drošības dienests veic pārbaudi Ventspils šokolādes uzņēmumā; Izglītības ministre plāno apmeklēt visu reģionu lauku skolas; un Policija aicina elektroskrejriteņu īpašniekus rūpēties par drošību

Valsts drošības dienests patlaban veic informācijas pārbaudi saistībā ar Latvijas SIA "Pobeda Confectionery", kura Ventspils ražotnē nodarbojas ar šokolādes un citu saldumu ražošanu, iespējamu iesaisti atbalsta sniegšanā Krievijas bruņotajiem spēkiem. Ceturtdien sociālajos tīklos tika izplatīta informācija, ka Krievijas saldumu rūpnīcas "Pobeda" izpilddirektore Olga Muravjova saņēmusi Krievijas pilsētas Jegorjevskas biedrības "Kaujas brālība" apbalvojumu pateicībā par to, ka uzņēmums kopš Krievijas sāktā kara Ukrainā sākuma ir ziedojis vairāk nekā 15 tonnas savas produkcijas krievu armijai. Informācija par to februāra beigās bija publicēta arī atsevišķās Krievijas mājaslapās. Muravjeva ir valdes priekšsēdētāja un līdzīpašniece arī Ventspilī esošajam uzņēmumam "Pobeda Confectionery". Ventspilī ir viena no kopumā trijām "Pobeda" ražotnēm. Otras divas ir Kļemjonovas ciemā un Jegorjevskā Krievijā. Ārlietu ministrija informē, ka sadarbībā ar kompetentajām iestādēm skaidro minētās informācijas pamatotību.

Starp būvkompāniju SIA "Velve" un VSIA "Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīcu" panākta vienošanās attiecībā uz slimnīcas A korpusa otrās kārtas būvdarbu sadārdzinājumu 17,65 miljonu eiro apmērā bez pievienotās vērtības nodokļa un būvdarbu līguma termiņa pagarinājumu līdz 2024.gada 1.jūnijam. Vienlaikus kompānijā atzīmē, lai gan sadārdzinājuma summa vairāk nekā 17,65 miljonu eiro apmērā pilnībā nesedz būvniecības izmaksu pieaugumu, "Velve" piekritusi solidāri uzņemties atbildību šajā "force majeure" situācijā. Tādējādi abas puses vienojušās kompensēt ar būvdarbu izmaksu kāpumu saistītos riskus.

Pēc Covid-19 pandēmijas Latvijā novērojams pieaugošs tuberkulozes saslimšanas gadījumu skaits, vakar diskusijā par tuberkulozes izplatību un tās saistītajiem izaicinājumiem sacīja Slimību profilakses un kontroles centra pārstāve Ieva Rimšāne. Pagājušā gada tuberkulozes uzraudzības dati liecina, ka šobrīd saslimstība ir pieaugusi, kamēr Covid-19 laikā tā bija kritusies. Salīdzinot ar 2021.gadu, pērn saslimstība bija pieaugusi par vairāk nekā 20%, un bija 16,9 gadījumi uz 100 tūkstošiem  iedzīvotājiem. Rimšāne gan norādīja, ka saslimstības pieaugums tika prognozēts jau iepriekš, ņemot vērā ierobežoto pieejamību veselības aprūpei, kā rezultātā, iespējams, netika laicīgi atklāti tuberkulozes gadījumi. Situāciju vēl vairāk pasliktina arī sociālekonomiskie apstākļi, un līdzīgi bija noticis jau 2012.gadā, kad pēc ekonomiskās krīzes pieauga tuberkulozes saslimšanas gadījumu skaits.

Kremļa propaganda vairākus mēnešus ziņoja par gaidāmo Krievijas armijas "lielo uzbrukumu" Ukrainas frontē, tomēr ar panākumiem tas nav vainagojies, jaunākajā ziņojumā norāda Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenā izlūkošanas pārvalde.
Okupantu bravūra lielā mēra bija balstīta dezinformācijā un savu iespēju pārvērtēšanā, bet realitātē viņi sadūrušies ar to, ka izvērst uzbrukumus vairākos virziens vienlaicīgi nav iespējams, skaidroja izlūkdienesta pārstāvis Vadims Skibickis. Tagad Krievijas armijai ir viens mērķis - iziet uz Doneckas un Luhanskas apgabalu administratīvajām robežām. Bet īpašu panākumu viņiem nav, jo tam ir nepieciešama plānošana un plašu stratēģisku operāciju īstenošana. Šobrīd okupanti visaktīvākie ir Bahmutas, Avdijivkas, Limanas, Kupjanskas un Šahtarskas virzienos.

Turpinām ziņas

Izglītības ministre Anda Čakša apņēmusies līdz 1.maijam darba vizītēs iepazīties ar situāciju izglītības iestādēs Latvijas reģionos, lai iegūtu informāciju kritēriju izstrādei skolu tīkla reformēšanai. Vizīšu laikā tikšot analizēta katras pašvaldības situācija, piemēram, skolu infrastruktūra un pedagogu pieejamība. Vizītēs tikšot analizēta izglītības iestāžu tīkla stratēģija pašvaldībā, attīstības plāni, dati par skolēniem un skolotājiem, dati par pašvaldības iedzīvotāju migrāciju un demogrāfisko situāciju.

Kā ziņots, Izglītības un zinātnes ministrija jau ilgstoši cenšas panākt skolu ar mazāku skolēnu skaitu reorganizāciju, jo saskata iespējas šādi ietaupīt budžeta līdzekļus, kurus varētu novirzīt skolotāju algu celšanai. Šādi plāni allaž ir sastapušies ar pašvaldību pretestību, kas savukārt argumentē, ka skolu slēgšana nozīmējot apdzīvoto vietu izmiršanu reģionos.

27.to Vispārējo latviešu Dziesmu un 17.to Deju svētku koru lielkoncerta "Tīrums. Dziesmas ceļš" un svētku noslēguma koncerta "Kopā Augšup" koru koprepertuāra pārbaudes skašu maratons sāksies 25.martā. Līdz 6.maijam repertuāra pārbaudes skates norisināsies 21 vietā Latvijā. Dziedātāju sniegumu vērtēs žūrijas eksperti - koru lielkoncerta "Tīrums. Dziesmas ceļš" un noslēguma koncerta "Kopā Augšup" mākslinieciskie vadītāji, Dziesmusvētku virsdiriģenti un Goda virsdiriģenti. Pirmā skašu maratonu iesāks Rīga. Dziesmu svētkiem kopumā gatavojas teju 16 tūkstoši dziedātāji no 444 koriem - 266 jauktajiem koriem, 83 sieviešu koriem, 23 vīru koriem, 36 senioru koriem un 36 vidusskolu un jauniešu koriem.

Un vēl

Atsākoties elektroskrejriteņu braukšanas sezonai, policija aicina braucējus parūpēties par drošību. Lai nepieaugtu negadījumu skaits un satiksmes dalībnieki iztiktu bez traumām, policija aicina elektroskrejriteņu vadītājus rūpīgi izvērtēt braukšanas apstākļus, būt uzmanīgiem, piedaloties satiksmē, un parūpēties par savu drošību un veselību braukšanas laikā - gan par ķiveri, gan par ceļu un elkoņu sargiem, - lai kritiena gadījumā pasargātu sevi no smagām traumām. Tāpat arī elektroskrejriteņu vadītājiem ir jāievēro ceļu satiksmes noteikumi, piemēram, ar to drīkst pārvietoties pa ietvēm, veloceļiem, atsevišķās vietās pa sabiedriskā transporta joslu, ja tas ir atļauts velosipēdistiem, un arī pa brauktuvi, kur atļautais braukšanas ātrums nepārsniedz 50 kilometrus stundā.  Ja ar elektroskrejriteni pārvietojas pa ietvi, ir jādod priekšroka gājējiem un ir jāizvēlas ātrums, kas nepārsniedz gājēju pārvietošanās ātrumu.

Jau ziņots, ka pērn Valsts policija reģistrējusi 413 ceļu satiksmes negadījumus, kuros iesaistīti elektroskrejriteņu vadītāji. Šajos negadījumos cietušas 311 personas un viena gājusi bojā.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00

Radio1 ziņās klausieties: Izglītības ministrija aprēķinājusi minimālo skolēnu skaitu klasē, lai izglītošana nenestu zaudējumus; Rīt Jēkabpilī ar vairākiem pasākumiem pieminēs Komunistiskā genocīda upurus; un Brīvdienās notiks pāreja uz vasaras laiku.

 Izglītības un zinātnes ministrijas darba grupa pēdējā mēneša laikā ir apmeklējusi 18 pašvaldības, pārrunājot skolu tīkla optimizāciju vietās, kur skološanās izmaksas ar katru gadu pieaug. Latvijas Pašvaldību savienība tikmēr cēlusi trauksmi, ka šī reforma ir pārāk radikāla, jo pēc ministrijas kritērijiem varētu tikt slēgtas pat 2/3 mazās lauku skolas. Ministrija norāda, lai klase būtu pašpietiekama un skolotājiem varētu nodrošināt labu darba samaksu, skolēnu skaits nevar būt mazāks par 15 bērniem klasē. Daudzas reģionu skolas neatbilst šiem kritērijiem. Saskaņā ar tiem Jēkabpils novadā vidusskolas varētu būt tikai Jēkabpilī.

Šodien visā Latvijā norisinās ikgadējā Tiesu izpildītāju diena, kas šogad veltīta, lai palīdzētu iedzīvotājiem nekļūt par parādniekiem. Tiesu izpildītāji bez maksas konsultēs par iespējām atlikt parādu piedziņas sprieduma izpildi vai sadalīt to atmaksas termiņos. Tāpat iedzīvotājiem būs iespējams konsultēties arī par citiem ar parādu piedziņas spriedumu izpildi saistītiem jautājumiem. Konsultācijas šodien varēs saņemt līdz pieciem pēcpusdienā, zvanot pa tālruni 67290005, vai rakstot uz e-pastu tidienas@lzti.lv, kā arī lietotnē “WhatsApp” pa tālruni 27840355. Tāpat konsultācijas telefoniski būs iespējams saņemt visu tiesu izpildītāju birojos.

Valsts aizsardzības civilā dienesta veicējiem būs jārēķinās, ka viņiem atšķirībā no aizsardzības militārā dienesta karavīriem veidosies izdevumi, kurus valsts nesegs. Šī dienesta pildītājam mēnesī maksās 300 eiro, bet viņam netiks segta kompensācija par īri, netiks maksāts par ēdināšanu un sabiedrisko transportu, kas būs uz viņa paša rēķina. Valsts aizsardzības civilā dienesta veicējus norīkos pildīt dienestu tajā administratīvajā teritorijā, kur ir viņa deklarētā dzīvesvieta vai kur viņam tiek nodrošināta dzīvojama telpa. Ja tas nebūs iespējams, tad viņu norīkos pildīt valsts aizsardzības civilo dienestu tajā administratīvajā teritorijā, no kuras ir iespējams katru dienu atgriezties deklarētajā dzīvesvietā. Pirmais iesaukums brīvprātīgā kārtā paredzēts šovasar.

Polija zaudēs vairāk nekā 75 miljardus eiro no Eiropas Savienības finansējuma, ja tā neapstiprinās tiesību aktus, kas piešķirs Polijas tiesu varai lielāku neatkarību. Šis process pagājušajā mēnesī nonāca strupceļā, kad Polijas prezidents Andžejs Duda neparakstīja reformu likumprojektu, bet gan iesniedza to izskatīšanai tiesā. Šobrīd Eiropas Savienība ir ierobežojusi Polijas piekļuvi arī Kohēzijas fondam, kurš ir Polijas ekonomiskās izaugsmes pamats, līdz Polijas tiesu sistēma atbildīs Eiropas Savienības Pamattiesību hartai.

Turpinām ziņas

Vairāk nekā 42 tūkstoši – tas ir skaitlis statistikā, kas pasaka, cik daudz cilvēku no Latvijas 1949. gada 25. martā tika izsūtīti uz Sibīriju. Bet aiz katra cipara ir cilvēks ar savu vārdu un dzīvi. Jau pirms diviem gadiem jūnijā tiešraidē no katras pašvaldības izskanēja izsūtīto cilvēku vārdu lasījumi. Tādi būs arī šogad 25. martā pulksten 11. īpaši piemiņas pasākumam izstrādātā digitālā kartē Deportetie.kartes.lv  no katra novada sāks skanēt deportēto cilvēku vārdi. Katrs var izvēlēties sev interesējošo novadu. Lasījumi šai vietnē saglabāsies, un tos varēs apskatīt arī pēc tiešraides.

Šiem lasījumiem gatavojas arī Jēkabpils novadā. Rīt pulksten 11 Jēkabpils pilsētas bibliotēkas Facebook kontā būs iespēja noklausīties no Jēkabpils novada 1949.gada 25.marta deportācijās deportēto personu vārdu lasījumu "Aizvestie. Neaizmirstie".

Jēkabpilī rīt, 25.marta notiks piemiņas pasākumi komunistiskā genocīda upuru piemiņai. Pulksten 11 Krustpils Evaņģēliski luteriskajā baznīcā notiks piemiņas dievkalpojums, bet pulksten 12 pie pieminekļa represiju upuriem norisināsies komunistiskā genocīda upuru piemiņas brīdis. Ikviens, kas vēlas, varēs nolikt ziedus un sveces pie pieminekļa. Pasākumā muzicēs Jēkabpils Valsts ģimnāzijas vokālais ansamblis pasniedzējas Sandras Bondares vadībā.
 
Rīt pulksten 16. Jēkabpilī,  Krustpils kultūras centrā notiks  Ļvivas Akadēmiskā Nacionālā vīru un zēnu kora “DUDARYK” labdarības koncerts. “Dudaryk”  Latvijā viesojas, lai pateiktos Latvijas cilvēkiem par atbalstu karā pret Krieviju, kā arī iepazīstinātu Latvijas klausītājus ar ukraiņu kora mūziku. Ieeja koncertā ir bez maksas.

No 25. marta līdz 30. aprīlim Krustpils pils Marmora zālē būs skatāma izstāde veltīta komunistiskā genocīda upuru piemiņai "Mēs atgriezāmies". Izstāde ir veltījums tiem, kuri, pārdzīvojuši ciešanas izsūtījumā, atgriezās Latvijā.  Visi portretos redzamie cilvēki apcietināšanas brīdī bija vēl bērni, daži ir dzimuši vecāku izsūtījuma laikā Sibīrijā. Katram ir savs atmiņu stāsts un arī stāsts   par kādu īpašu priekšmetu, kas atgādina dzīvi izsūtījumā  vai tiek glabāts kā skaudro gadu piemiņa. Vērīgs skaitītājs šos priekšmetus fotogrāfijās pamanīs. Jēkabpils Vēstures muzejs izstādi veidojis, sadarbībā ar Latvijas politiski represēto apvienības Jēkabpils nodaļu. Fotogrāfiju autore - Mētra Daume (Štelmahere).

Un vēl

Brīvdienās, 26. martā pulksten 3 – naktī no sestdienas uz svētdienu – Latvijā notiks pāreja uz vasaras laiku, pulksteņa rādītājus pagriežot vienu stundu uz priekšu, liecina Ekonomikas ministrijas sniegtā informācija. Tā kā Eiropas Savienības līmenī vienots redzējums par jauniem nosacījumiem attiecībā uz laika maiņu divas reizes gadā vēl nav panākts, joprojām ir spēkā iepriekš apstiprinātā kārtība – vasaras laiks Latvijā ir spēkā no marta pēdējās svētdienas līdz oktobra pēdējai svētdienai. Līdz ar to vasaras laiks būs spēkā līdz 2023. gada 29. oktobrim. 

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Darba grupa izstrādās priekšlikumus ilgtspējīgas veselības aprūpes finansēšanas modelim; Sākas akcija "Saulespuķes Ukrainai: bez Tevis nav uzvaras", un Kāds laiks gaidāms brīvdienās?

Veselības ministrijā veidos darba grupu, kura gatavos priekšlikumus ilgtspējīgas veselības aprūpes finansēšanas modelim. Tas nepieciešams, lai nozarei atvēlēto līdzekļu apjoms gadu no gada nebūtu atkarīgs tikai no politiskas izšķiršanās. Izskan jau agrāk daudz apspriesta ideja veselības aprūpes finansējumu sasaistīt ar nodokļu ieņēmumiem.  Veselības ministrijas darba grupa vērtēs, vai finansējumu veselības aprūpei var sasaistīt ar sociālo nodokli. Priekšlikumu par šādu nodokļu maksājumu jau agrāk virzījusi valdošā partija "Jaunā Vienotība". Ideja ir par solidāru sistēmu – piedalās ikviens ar ienākumiem, bet valsts apdrošina mazaizsargātās grupas. Premjers aicinājis vispirms sakārtot sistēmu un tad prasīt papildu naudu. Esošā un bijusī ministre uzskata, ka tā varētu veicināt ēnu ekonomikas mazināšanos. 

Ekonomisko lietu tiesa apmierinājusi Latvijas Bankas iesniegto "Baltic International Bank" likvidācijas pieteikumu. Tiesa par bankas likvidatoru iecēla advokātu Olavu Ceru. Spriedums ir pamats tiesvedības apturēšanai civillietās, kas ierosinātas pret "Baltic International Bank", un spriedumu izpildīšanas lietvedības izbeigšanai lietās par piespriesto, bet no kredītiestādes nepiedzīto summu piedziņu, uzsver tiesa. Spriedums ir galīgs un apelācijas kārtībā nav pārsūdzams.

Latvijā nogādāts devītais jaunais elektrovilciens. Šodien ar divām apsargātām kravas automašīnām no "Škoda Group" uzņēmuma "Škoda Vagonka" ražotnes Ostravā Rīgā tika nogādāti atlikušie divi no pavisam četriem devītā jaunā elektrovilciena sastāva vagoniem. Pirmie divi attiecīgā elektrovilciena vagoni un jumta sastāvdaļas Rīgu sasniedza pagājušajā nedēļā, bet ritošā daļa - šonedēļ. Tādējādi šobrīd Latvijā ir nogādāti deviņi jaunā elektrovilciena sastāvi. Katrs elektrovilciens sastāv no četriem vagoniem. Viena elektrovilciena garums ir 109 metri. Katrā vilcienā ir sēdvietas 436 pasažieriem un stāvvietas 454 pasažieriem.

Pasaules Veselības organizācijas Eiropas reģionālais direktors Hanss Klūge paziņojis, ka viņa pārstāvētā institūcija šogad varētu izsludināt Covid-19 pandēmijas beigas. Tomēr infekcijas izplatība nav beigusies, un pagājušajā nedēļā reģionā tā prasīja tūkstoš 500 cilvēku dzīvību.

Šonedēļ Eiropas Komisija iepazīstināja ar priekšlikumiem, lai Eiropas Savienībā veicinātu sadzīves  tehnikas remontu, nevis nomaiņu. Tikmēr Nīderlandē izveidotas īpašas kafejnīcas, kur jau patlaban bez maksas ātri iespējams risināt šo problēmu. Meistari – brīvprātīgie Amsterdamas kafejnīcās noteiktās nedēļas dienās, un vienlaikus ierodas cilvēki ar sabojātām lietām, galvenokārt virtuvē izmantojamo mazo tehniku. Vienkāršāko remontu, protams, var veikt paši īpašnieki, taču ļoti bieži neiztikt bez īpašiem instrumentiem, kas ir tikai speciālistu rīcībā. Novērots, ka apmeklētāju kļūst aizvien vairāk, un tas saistīts gan ar iedzīvotāju ekonomiskajām problēmām, gan zaļo domāšanu. 

Turpinām ziņas

Jēkabpils novada dome piešķīrusi 30 tūkstoši eiro Onkoloģisko pacientu atbalsta biedrībai „Dzīvības koks” psihosociālās rehabilitācijas centra rekonstrukcijai Dignājas muižā. Starp Jēkabpils novada pašvaldību un “Dzīvības koku” 2012. gada 12. jūlijā noslēgts nomas līgums, kas ir spēkā līdz 2042. gada 11. jūlijam. Pateicoties 2022. gadā Saeimas piešķirtajiem 200 tūkstošiem eiro, psihosociālās rehabilitācijas centra rekonstrukcija ir gandrīz paveikta, bet saistībā ar būvmateriālu cenu sadārdzinājumu, līdz remonta pilnīgai pabeigšanai pietrūkst 50 tūkstoši eiro un telpu aprīkošanai – 30 tūkstoši eiro. 500 kvadrātmetru plašajā ēkā plānots iekārtot 13 divvietīgas istabiņas un 4 telpas nodarbībām, lekcijām un psihoterapijai, kā arī palīgtelpas centra uzturēšanai.  Ziedojumu vākšanas akcija ““Dzīvības koks” par visiem un visi par Dignāju”” vēl turpinās. Informācija par iespēju ziedot pieejama biedrības Dzīvibas koks mājaslapā.

Šodien, 24. martā sākas akcija "Saulespuķes Ukrainai: bez Tevis nav uzvaras", kurā ikviens cilvēks, organizācija un darba kolektīvs aicināti sēt saulespuķes un lolot to stādiņus, lai turpinātu izrādīt atbalstu Ukrainai un Ukrainas cilvēkiem tās cīņā pret Krievijas agresiju. Pirms gada, kad Latvijas sabiedrība tika aicināta sēt un lolot saulespuķes, lai paustu atbalstu Ukrainas tautai, šķita, ka karš pavisam drīz beigsies un saulespuķes uzziedēs brīvai un drošai Ukrainai. Taču karš turpinās, un ukraiņiem gan Latvijā, gan Ukrainā joprojām nepieciešams visa veida atbalsts, tāpēc biedrība Latvijas pilsoniskā alianse arī šogad aicina sēt saulespuķes, parādot, ka savās domās un darbos joprojām esam ar Ukrainu. 

Un vēl

Brīvdienās laiks Latvijā vēl saglabāsies silts, liecina prognozes. Gaisa temperatūra brīvdienu naktīs būs 2...6 grādu robežās, pēcpusdienās: sestdien 8...13 grādi, vietām piekrastē mazliet vēsāks, bet svētdien 6...11 grādi, pie jūras ap 4 grādiem. Sestdiena būs vējaina, bet svētdien vēji norims, brīžiem līs. Pirmdienas rītā gaisa temperatūra visā valstī būs ap nulli, vietām snigs. Nākamnedēļ naktīs temperatūra visā valstī būs zem nulles, vietām sasniedzot -5...-8 grādus, gaidāms sniegs, daudzviet no jauna veidosies sniega kārta. Pēcpusdienās, uzspīdot saulei, temperatūra brīžiem pakāpsies tikai mazliet virs nulles.


Atstājiet komentāru