2024.gada 7. maijs

Henriete, Henrijs, Jete

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 21.februārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 21.februārī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausies : Latvijā faktiskā bezdarba līmenis janvāra beigās pieaudzis līdz 6,9%; Izdota Jēkabpils novada tūrisma karte ; un Jēkabpils novada Kalna pagastā, Dimantu meža masīvā, pēta retu ķērpi- zvīņaino telotrēmu

Rīgas Austrumu klīniskajai universitātes slimnīcai, izmantojot Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma līdzekļus, plāno izbūvēt jaunu infekciju slimību un plaušu veselības korpusu, slimnīcas infrastruktūrā ieguldot gandrīz 100 miljonus eiro. Slimnīcai būvēs jaunu ārstniecības korpusu infekciju slimību un plaušu veselības centra izveidošanai un attīstīs dienas stacionāra pakalpojumus, kas ļaus tos koncentrēt Hipokrāta ielas kompleksā, veidojot Infekciju slimību un plaušu veselības pakalpojumu centru. Jaunajā ārstniecības korpusā paredzēts izvietot dažādu profilu ambulatori sniedzamos pakalpojumus.

Latvijā faktiskā bezdarba līmenis janvāra beigās bija 6,9%, kas ir par 0,2 procentpunktiem vairāk nekā mēnesi iepriekš, liecina Centrālās statistikas pārvaldes darbaspēka apsekojuma dati. Gan sieviešu, gan arī vīriešu vidū faktiskā bezdarba līmenis janvārī palielinājies par 0,2 procentpunktiem un bija attiecīgi 4,9% un 9%. Salīdzinājumā ar 2022.gada janvāri faktiskā bezdarba līmenis Latvijā ir samazinājies par 0,5 procentpunktiem, bet reģistrētā bezdarba līmenis ir sarucis par 0,6 procentpunktiem. 

Pērn Latvijā ugunsgrēkos gājuši bojā 74 cilvēki, kas ir mazākais ugunsgrēkos bojā gājušo skaits pēdējo 20 gadu laikā. No bojāgājušiem 42 bija vīrieši, kuru vidējais vecums bija 59,9 gadi, un 31 sieviete, kuru vidējais vecums bija 63,6 gadi. No bojāgājušajiem trīs bija nepilngadīgas personas. Viena persona vēl nav identificēta. Pērn ugunsgrēkos cieta 257 cilvēki, kas ir tikpat, cik gadu iepriekš. No cietušajiem 155 bija vīrieši un 102 sievietes. Starp cietušajiem 21 persona bija nepilngadīga. Ugunsgrēkos 2022.gadā tika izglābti 369 cilvēki, kas ir nedaudz mazāk nekā gadu iepriekš. Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, pērn palielinājās kopējais izsaukumu skaits, tajā skaitā, arī izsaukumu skaits uz ugunsgrēkiem un glābšanas darbiem, bet samazinājās maldinošo izsaukumu skaits.

ASV prezidents Džo Baidens pirmdien ieradās iepriekš neizziņotā vizītē Kijivā, kur paziņoja par jaunu Savienoto Valstu militārās palīdzības paketi Ukrainai 500 miljonu dolāru vērtībā. Paketē paredzēta munīcija augstas mobilitātes artilērijas raķešu sistēmām HIMARS un haubicēm, vairāk prettanku sistēmu "Javelin", gaisa telpas novērošanas sistēmas, lai aizsargātu ukraiņu tautu pret bombardēšanu. Baidens teica, ka kopā ar sabiedrotajiem ASV apņēmusies piegādāt gandrīz 700 tanku, tūkstošiem bruņutransportieru, 1000 artilērijas sistēmu, vairāk nekā divus miljonus kārtu artilērijas munīcijas, vairāk nekā 50 modernu raķešu palaišanas iekārtu, pretkuģu un pretgaisa aizsardzības sistēmas.

Pekina pirmdien noraidījusi ASV amatpersonu teikto, ka Ķīna apsver ieroču piegādi Krievijai izmantošanai karā ar Ukrainu. Ķīnas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis uzsvēris, ka tās ir Savienotās Valstis, nevis Ķīna, kas bezgalīgi sūta ieročus uz kaujas lauku. Ķīnas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis uzsvēra, ka Ķīnas politika Ukrainas jautājumā esot aicināt uz mieru un atbalstīt dialogu.

Turpinām ziņas

Jēkabpils novada tūrisma informācijas centrs izdevis tūrisma karti, kurā apkopota informācija par Jēkabpils pilsētas un novada tūrisma piedāvājumu.   Tūrisma karte ietver informāciju par Jēkabpils pilsētas un novada nozīmīgākajām apskates vietām, interesantākajiem dabas objektiem, aktīvās atpūtas iespējām, degustācijām un amatniekiem, kā arī ēdināšanas un naktsmītņu piedāvājumu. Kartes pieejamas četrās valodās – latviešu, angļu, lietuviešu un krievu. 

Izsludināta pieteikšanās onkoloģisko pacientu psihosociālās rehabilitācijas programmām, kurās aicināts piedalīties ikviens, kas saskāries ar vēzi. Biedrība "Dzīvības koks" izsludinājusi pieteikšanos 2023.gada psihosociālās rehabilitācijas programmās onkoloģiskiem pacientiem un viņu tuviniekiem. Šogad paredzētas 20 programmas. Visas programmas pieejamas biedrības mājas lapā dzivibaskoks.lv, pieteikšanās programmām notiek arī elektroniski, biedrības mājas lapā.

Jau ziņots, ka patlaban notiek līdzekļu vākšana, lai pabeigtu būvēt biedrības “Dzīvības koks” rehabilitācijas centru Dignājā, kur onkoloģiskie pacienti varēs saņemt atbalstu. Informācija par ziedošanas iespējām arī pieejama biedrības mājaslapā.

Un vēl

Jēkabpils novada Kalna pagastā, Dimantu meža masīvā, pēta retu ķērpi- zvīņaino telotrēmu. Zvīņainā telotrēma ir reta ķērpju suga Latvijā; tā ir īpaši aizsargājama, kā arī mikroliegumu suga un ir ierakstīta Latvijas Sarkanajā grāmatā. Zvīņainā telotrēma ir augstvērtīgu mežu biotopu speciālā suga un tā ir sastopama vecu lapu koku un jauktu koku mežos uz lapu koku stumbriem. Pēcdoktorantūras projektā sadarbībā ar Akciju sabiedrību “Latvijas valsts meži” Anna Mežaka kopā ar kolēģiem un studentiem no Daugavpils Universitātes jau trešo gadu veic zinātnisku pētījumu par reta ķērpja, zvīņainās telotrēmas metapopulācijām Dimantu meža masīva lapu koku mežos Kalna pagastā. Pētījuma mērķis ir noskaidrot ķērpja telpisko struktūru un vides prasības, kas palīdzētu saprast vai zvīņainai telotrēmai ir izplatīšanās spēju ierobežojumi. 

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Lielvārdes bāzē notiks ilgi gaidīto helikopteru “Black Hawk” svinīgā pieņemšanas ceremonija, Turpmāk satiksmes noteikumu pārkāpumus kontrolēs arī  autoceļu meteostaciju kameras, un Cik bieza sniega sega izveidojusies Latvijā?

Ceturtdien, 23. februārī Nacionālo bruņoto spēku Aviācijas bāzē Lielvārdē svinīgā ceremonijā tiks pieņemti pirmie divi jaunie helikopteri UH-60M “Black Hawk”. Ceremonijā piedalīsies un klātesošos uzrunās aizsardzības ministre Ināra Mūrniece, Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš, ASV vēstnieks Latvijā Kristofers Robinsons, kā arī Gaisa spēku komandieris pulkvedis Viesturs Masulis.

Jau ziņots, ka 2018. gada septembrī Ministru kabinets atbalstīja četru jaunu helikopteru "Black Hawk" iegādi aptuveni 175 miljonu eiro vērtībā, slēdzot starpvaldību līgumu ar ASV. 2022. gada 11. decembrī ASV bruņotie spēki piegādāja pirmos divus no Latvijas pasūtītajiem četriem helikopteriem UH-60M “Black Hawk”, savukārt atlikušo divu helikopteru piegāde plānota līdz šā gada beigām.

Parlaments aicina jauniešus piedalīties projektā "Jauniešu Saeima", kas norisināsies jau desmito reizi. Šogad projekta vadmotīvs ir "Latvija izvēlas demokrātiju" un jaunieši rosināti iesniegt savas idejas par kādu no četrām tēmām – demokrātiju, brīvību, neatkarību vai izglītību. Lai kļūtu par projekta dalībnieku, jaunieši vecumā no 15 līdz 20 gadiem aicināti no 20. februāra līdz 31. martam pieteikt savu ideju virtuālajās vēlēšanās interneta vietnē – vēlēšanu platformā jauniesusaeima.lv. Piedaloties vēlēšanās, katram jaunietim jākandidē atsevišķi un kā sava vēlēšanu programma jāpiedāvā kāda sev svarīga ideja. Savukārt balsošana par idejām ilgs no 27. februāra līdz 31. martam. 10. Jauniešu Saeimā ievēlētie 100 jaunieši 21. aprīlī pulcēsies Saeimas namā, lai klātienē iepazītu likumdevēja darba specifiku un no parlamenta tribīnes uzrunātu vienaudžus par jauniešu līdzdalību.

Vakar vakarā  Turcijā notikusi kārtējā zemestrīce, kas bija 6,4 magnitūdu stipra. Tajā gājuši bojā vismaz trīs cilvēki un ievainoti vairāk nekā 200. Zemestrīce, kas notika ap astoņiem vakarā skāra Hatajas provinces Defnes pilsētu. Tā bija jūtama arī provinces administratīvajā centrā Antakjā un Adanā, kas atrodas 200 kilometrus uz ziemeļiem, kā arī Sīrijā, Jordānijā, Kiprā, Izraēlā un pat Ēģiptē. Tai pēc trim minūtēm sekoja otra zemestrīce, kas bija 5,8 magnitūdas stipra. Tiek ziņots, ka gājuši bojā trīs un ievainoti 213 cilvēki. Notiek meklēšanas un glābšanas darbi trīs sagruvušās ēkās, kurās iesprostoti seši cilvēki. Sīrijas ziemeļrietumu daļas civilās aizsardzības organizācija "Baltās ķiveres" ziņoja par vairāk nekā 130 ievainotajiem, kas lielākoties nav guvuši dzīvībai bīstamus ievainojumus.

Svētdien Moldovā pie parlamenta ēkas vairāki tūkstoši iedzīvotāju protestēja pret nabadzību un valdības nespēju risināt ekonomiskās grūtības. Protestus organizējusi valsts prokrieviskā partija "Sor". Lielākā daļa protestētāju Moldovas galvaspilsētā Kišiņevā ieradušies ar autobusiem, kuru izmaksas segusi partija. "Sor" partijas ģenerālsekretāre Marina Taubera, kura vadīja svētdienas protestu pie parlamenta ēkas, apgalvo, ka viņas partija nav pret Eiropas Savienību un vēlas labas attiecības ar visām iesaistītajām pusēm. Tomēr prokrieviskajā partijā ir arī pārstāvji, kuri ar prieku sagaidītu Krievijas iejaukšanos valsts iekšpolitikā. 

Kā vēstīts iepriekš, tikai dažas dienas pirms protestiem prezidente publiskā paziņojumā brīdināja, ka Krievija plāno Moldovā iesūtīt militāri trenētus aģentus, kas maskējušies kā valsts iedzīvotāji. Krievijas mērķis esot gāzt Rietumus atbalstošo valdību.

Turpinām ziņas

Jēkabpilī brīvdienās policija saukta uz kādu daudzdzīvokļu māju Jēkabpilī, kur agresīvi noskaņots vīrietis centies iekļūt kādā dzīvoklī. Plašāk stāsta Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece Ilze Jurevica.

AUDIO

Turpmāk Valsts policija ar pielāgotām autoceļu meteostaciju kamerām, neapturot transportlīdzekli, varēs konstatēt transportlīdzekļu vadītāju veiktus atsevišķus ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumus. Sākotnēji pārkāpumu kontrole notiks četrās vietās uz valsts galvenajiem autoceļiem, proti, autoceļa Rīga-Liepāja 13.kilometrā, Rīgas apvedceļa Baltezers-Saulkalne 7.kilometrā, Tīnūži-Koknese 13.kilometrā, kā arī Rīga-Jelgava 23 kilometrā. Atsevišķas brīdinošas ceļa zīmes pirms meteostaciju kamerām nebūs izvietotas.

Un vēl

Otrdienas rītā daudzviet Vidzemē, kā arī vietām Latgalē sniega segas biezums pārsniedz 20 centimetrus, Alūksnē tas sasniedz 40 centimetrus, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati. Otrajā vietā ierindojas Dagda ar 36 centimetriem. Gulbenē, Madonā un Zosēnos sniega kārtas biezums pieaudzis no 16-17 centimetriem pirmdienas pēcpusdienā līdz 24-25 centimetriem otrdienas rītā, Siguldā un Priekuļos - no 22 līdz 27-28 centimetriem, Alūksnē - no 34 līdz 40 centimetriem. Ogres, Aizkraukles, Jēkabpils, Krāslavas un Rēzeknes pusē ir aptuveni 15 centimetrus biezs sniegs, Daugavpili klāj 8 centimetri, Rūjienu - 19 centimetri sniega, savukārt Vidzemes piekrastē, tai skaitā Rīgā, ir 1-4 centimetri sniega. Daudzviet Kurzemē un Zemgalē sniega nav vai arī sniega sega ir plānāka par vienu centimetru.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Aizsardzības ministre norāda, kāpēc ir lūgusi veikt pārbaudi iepirkumā par karavīru ēdināšanu;  Daugavpils dome plāno veidot jaunu cietokšņa pārvaldības modeli; un Latvijā veido dabisko pļavu produktu zīmolu.

Iepriekšējā aizsardzības ministra Arta Pabrika politiskā biroja pārstāvis ir iesaistījies lemšanā par 220 miljonus eiro vērto armijas pārtikas iepirkumu, šorīt intervijā TV3 informēja aizsardzības ministre Ināra Mūrniece. Viņa norāda, ka pirmie secinājumi ir nepatīkami, jo ir izveidojusies netipiska situācija - iepriekšējā ministra politiskā biroja pārstāvis ir bijis klāt iepirkuma komisijā un lēmis par konkrētām prasībām, kas ir saistītas ar šo iepirkumu. Šādos apstākļos Mūrniece lūgusi veikt tālāku detalizētu pārbaudi, tajā iesaistīts Aizsardzības ministrijas Audita departaments un izpēte tikšot turpināta "trīs, četrās jomās". Desmit dienu laikā ministre sagaida padziļinātāku vērtējumu par iepirkumu, lai lemtu par tālāko rīcību.

Jau ziņots, ka Rojā reģistrēts uzņēmums "Zītari LZ" pērn decembrī ieguvis 220 miljonus eiro vērtu līgumu par pārtikas piegādi Nacionālo bruņoto spēku vajadzībām turpmākos piecus gadus. 

Pasažieru pārvadātāji SIA "Latvijas sabiedriskais autobuss" un AS "Liepājas autobusu parks" tiesā apstrīdējuši Konkurences padomes lēmumu par aizliegtu vienošanos reģionālās nozīmes pasažieru pārvadājumos. "Latvijas sabiedriskā autobusa" pārstāvji norāda, ka nepiekrīt Konkurences padomes lēmumā izdarītajiem secinājumiem un pārsūdzējusi lēmumu tiesā. Kompānijas ieskatā, lēmums ir prettiesisks un atzīstams par spēkā neesošu no tā pieņemšanas brīža. Pēc "Latvijas sabiedriskā autobusa" pārstāvju skaidrotā, galvenais Konkurences padomes arguments pārkāpumu konstatēšanai ir tas, ka uzņēmums nedrīkstēja iesniegt ar citiem pārvadātājiem kopīgus piedāvājumus Autotransporta direkcijas iepirkumos, lai gan šādu dalību iepirkumos pieļauj publisko iepirkumu regulējums. Tajā skaitā kopīga piedāvājuma iesniegšanas nepieciešamība izrietēja no Autotransporta direkcijas noteiktā nobraukuma ierobežojuma - 15 miljoniem kilometru gadā.

Polija pirmdien paziņojusi, ka uz laiku slēgs baltkrievu pārvadātājiem pēdējo robežšķērsošanas punktu uz robežas ar Baltkrieviju, kas vēl atvērts kravas satiksmei, tādējādi reaģējot uz Minskas noteiktajiem ierobežojumiem poļu autokravām. Konflikta, kas skāris autopārvadātājus, sākās 10. februārī, kad Polija valsts drošības apsvērumu dēļ slēdza Bobrovniku robežšķērsošanas punktu. Šis lēmums tika pieņemts uzreiz pēc tam, kad Baltkrievijā tika notiesāts poļu izcelsmes žurnālists Andžejs Počoburs, kuram par diktatora Aleksandra Lukašenko režīma kritiku tika piespriests astoņus gadus ilgs cietumsods. Patlaban baltkrievu kravas automašīnas Baltkrievijā var atgriezties vienīgi caur Latviju un Lietuvu.

Dānijas lauksaimnieki izmēģina pārtikas piedevu liellopiem, kas spēj būtiski samazināt klimata izmaiņas veicinošā metāna izmešus. Pirmie izmēģinājumi liecina, ka dzīvniekiem jaunā diēta ir "pa prātam". Viela bloķē fermentu, kas iesaistīts metāna veidošanā dzīvnieku kuņģī, un sākotnējie pētījumi liecina, ka tas neatstāj ietekmi uz govju veselību. Nav arī konstatētas izmaiņas piena un kūtsmēslu sastāvā, un gan piens, gan gaļa ir droši patērētājiem. Šķiet, ka vienīgā problēma varētu būt piedevas cena un tās ietekme uz ražošanu. Zinātnieki no Orhūsas Universitātes uzskata, ka ar jauno diētu metāna izmešus iespējams samazināt pat par 35%, un līdz desmitgades beigām valstī kopumā plānots tos samazināt uz pusi.

Turpinām ziņas

Šodien Daugavpils domes preses konferencē mērs Andrejs Elksniņš skaidroja, ka diskusija par plānotajām izmaiņām cietokšņa pārvaldībā notiek "iekšēji", ar domes struktūrvienību vadītājiem. Iedzīvotāji aktīvi pauduši savu viedokli, un pēc visu iesniegumu izvērtēšanas deputāti cietokšņa jaunās pārvaldes jautājumu varētu skatīt aprīļa beigās vai maija sākumā. Elksniņš norāda, ka tiks izveidota cietokšņa pārvalde, bet tas vairs nebūs tūrisma aģentūras pārziņā. Jaunais cietokšņa pārvaldības modelis ietvers sevī saimniecisko sadaļu un vienlaicīgi kultūrvēsturiskās dokumentācijas apkopošanu, sistematizēšanu un darbu ar tūristiem. Elksniņš uzsvēra, ka pašvaldība ir orientēta uz apmeklētāju skaita kāpināšanu cietoksnī, jo nāk klāt jauni objekti. Par jauno pārvaldības modeli dome varētu spriest aprīļa beigās–maija sākumā. 

Latvijā vidēji vienā pusdienošanas reizē iedzīvotāji sabiedriskās ēdināšanas iestādēs šogad janvārī tērēja 7,87 eiro, liecina pētījuma centra SKDS vadītāja Arņa Kaktiņa publiskotā informācija mikroblogošanas vietnē Twitter. Kaktiņš norāda, ka, salīdzinot datu mediānas jeb centrālās vērtības, šogad janvārī pusdienās tērētās naudas summa sabiedriskās ēdināšanas vietās ir pieaugusi par 34%. Ja pērn janvārī tie bija pieci eiro, tad šogad janvārī - 6,68 eiro. Tāpat aptaujas dati liecina, ka šogad janvārī pusdienot sabiedriskās ēdināšanas vietās katru vai gandrīz katru dienu izvēlējās 9% respondentu, kamēr 11% to darīja vienu līdz divas reizes nedēļā, 22% - dažas reizes mēnesī, bet 57% - ļoti reti vai nekad.

2023. gada 20. februārī līdz ar 300 vilku nomedīšanu ir beigusies 2022./2023. gada vilku medību sezona. 300 vilki bija pieļaujamais vilku nomedīšanas apjoms, kādu šosezon noteica Valsts meža dienests. Šosezon visvairāk vilku nomedīts Centrālvidzemes virsmežniecībā – 47 dzīvnieki, kam seko Ziemeļkurzemes virsmežniecība ar 42 nomedītiem vilkiem un Austrumlatgales virsmežniecība ar 36 nomedītiem vilkiem. Vismazāk – 11 – vilku nomedīts Rīgas reģionālajā virsmežniecībā. Dienestā skaidro, ka Latvijā vilks ir īpaši aizsargājama, ierobežoti izmantojama suga, kuru drīkst medīt stingri noteiktos apjomos, saglabājot labvēlīgu vilku populācijas stāvokli.

Un vēl

Latvijas Dabas fonds projektā sācis dabiskās pļavas produktu zīmola izveidi un aicina pļavu saimniekus pieteikties kā sadarbības partneriem un potenciālajiem dabiskās pļavas produktu ražotājiem. Dabisko pļavu produktu zīmols būs īpašs marķējums, kas ļaus patērētājam atpazīt produktus, kas ražoti vai auguši dabiskās pļavās, tādā veidā dodot iespēju atbalstīt pļavu saglabāšanu. Šis zīmols būs sadarbības un atbalsta mehānisms uzņēmējdarbībai ar augstu pievienoto dabas vērtību un jauns tirgus instruments vērtīgo un strauji izzūdošo dabisko pļavu saglabāšanai Latvijā. Zīmols kalpos kā apliecinājums ražotājiem par dabisko zālāju ilgtspējīgu un bioloģiskās daudzveidības veicinošu apsaimniekošanas veidu, kā arī būs atpazīšanas zīme pircējiem - vienota kvalitātes zīme dabiskajās pļavās ražotajiem produktiem.

Atstājiet komentāru