2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 12.janvārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 12.janvārī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Brīdina par pagrabu applūšanu Jēkabpilī; Cik darbinieku trūkst valsts policijai? Un Kāds laiks gaidāms brīvdienās?

Jēkabpils novada civilās aizsardzības speciālists Tālis Zalva informē, ka saistībā ar ūdens līmeņa paaugstināšanos, Daugavā pie Jēkabpils aizsargdambim piegulošajās ielās daudzviet ir sākusies un var turpināties pagrabu applūšana. Ūdens līmeni paaugstinoties vakar pēcpusdienā Kārļa Skābīšā, Krasta, Pļaviņu, Dārznieku, Zvanītāju un citas aizsargdambim pieguļošajā ielās gar aku grodiem veidojas ūdens sūces. Lēnām applūst arī piebraucamie ceļi. Plūdu teritorijās ir iespējama dārzu, pagrabu, un piebraucamo ceļu applūšana. Lūgums iedzīvotājiem atslēgt pagrabos elektroierīces, pārkārtot uz augstākiem plauktiem pārtikas krājumus un parūpēties par mājdzīvniekiem. Nepieciešamās palīdzība gadījumos lūgums iedzīvotājiem sazināties ar pašvaldības izpilddirektoru, namu apsaimniekotājiem vai zvanot uz ārkārtas palīdzības tālruņa numuru 112.

2022. gada decembrī, salīdzinot ar 2021. gada decembri, vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājās par 20,8%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati. Gada inflācija nedaudz samazinājusies, jo 2022. gada novembrī tā bija 21,8% līmenī. Lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa pieaugumu bija pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem.

Vairāki lieli mazumtirdzniecības uzņēmumi Ukrainā ir pārtraukuši "Bonduelle" produkcijas iegādi un to piedāvāšanu saviem pircējiem, jo šis uzņēmums, pēc Ukrainas domām, atbalsta okupantus. 2022. gada beigās Krievijas medijos parādījās informācija, ka franču saldētu un konservētu dārzeņu ražotājs "Bonduelle" atbalstījis Krievijas karaspēku un nodevis tiem humāno palīdzību un novēlējis "drīzu uzvaru". Tikmēr 2022. gada 31. decembrī Bonduelle grupa izplatīja oficiālu paziņojumu, noliedzot šo informāciju. Bonduelle apgalvoja, ka medijos parādījušies attēli ir viltojums. Ražotājs arī norādīja, ka nav nosūtījis vai uzdevis nevienai trešajai personai nosūtīt Krievijas armijai "Bonduelle" produktus un apsveikuma kartiņas. Vienlaikus uzņēmums atzina, ka turpina savu darbību Krievijas teritorijā. Šī gada sākumā Ukrainas Korupcijas novēršanas valsts aģentūra "Bonduelle" iekļāva kara sponsoru sarakstā un aicināja pret to vērst sankcijas.

Igaunija trešdien informējusi Krievijas vēstnieku par lēmumu, ka līdz 1.februārim Krievijai jāsamazina vēstniecības Tallinā darbinieku skaits līdz astoņiem diplomātiem un 15 administratīvajiem, tehniskajiem un apkalpojošajiem darbiniekiem. Uz Igaunijas Ārlietu ministriju izsaukts Krievijas vēstnieks Vladimirs Ļipajevs, kuram iesniegta diplomātiskā nota. Lēmuma mērķis ir panākt līdzvērtīgu darbinieku skaitu Krievijas un Igaunijas diplomātiskajās pārstāvniecībās Tallinā un Maskavā. Pašlaik Krievijas vēstniecībā ir 21 diplomāts un 23 komandētie administratīvie, tehniskie un apkalpojošie darbinieki.

Turpinām ziņas

Valsts policijā patlaban trūkst aptuveni tūkstoš 700 policijas darbinieku, trešdien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā pastāstīja Valsts policijas priekšnieka vietnieks, Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Andris Zellis. Saeimas komisija iepazinās ar aktuālo situāciju ceļu satiksmes drošībā. Satiksmes drošības kontroles jomā patlaban brīvas ir 157 štata vienības, kas nozīmē, ka trūkst aptuveni 38% darbinieku, kuri ikdienā būtu jāstrādā ar satiksmes uzraudzību. Vienlaikus Zellis vērsa uzmanību, ka policijā pērn un šogad trīs reģionālajās pārvaldēs veiktas struktūrās reformas. Latgales reģiona pārvaldē un pārējās struktūrvienībās reforma vēl tikai notiks, tai jābūt pabeigtai līdz vasarai.

Jau ziņots, ka reformētajās pārvaldēs nav vairs ceļu policistu klasiskajā izpratnē, proti, šie likumsargi ir integrēti reaģēšanas nodaļās, lai pēc iespējas ātrāk sniegtu pakalpojumu iedzīvotajiem. Zellis norāda, ka reforma nav pasliktinājusi satiksmes drošības uzraudzību, bet darbu policijā ir pametuši darbinieki vairāk nekā citus gadus.

Uzņēmums “Aizkraukles siltums” pērn 28. decembrī iesniedza Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā jaunu, zemāku siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu aprēķinu un pamatojumu jaunajiem tarifiem. Šobrīd siltumenerģijas gala tarifs ir 140,8 eiro par megavatstundu, jaunais tarifs būs par 12,43% mazāks — 123,3 eiro par megavatstundu. Fiziskām personām siltumenerģija izmaksās vēl mazāk, jo tiks piemērots valsts atbalsts. Balstoties uz aprēķiniem, iedzīvotājiem maksu par siltumu varētu rēķināt no apmēram 95 eiro par megavatstundu. Uzņēmumā norāda, ka tarifa samazinājums iespējams, samazinoties gāzes un šķeldas cenai, kā rezultātā iepirktais siltums no uzņēmuma “Seces koks” ir kļuvis lētāks.

Un vēl

Tuvākajās dienās Latvijā nedaudz paaugstināsies gaisa temperatūra, gaidāms brāzmains vējš un nokrišņi - pārsvarā lietus. Brīvdienās gaisa temperatūra sasniegs +4..+7 grādus, vienīgi valsts austrumos saglabāsies par kādu grādu vēsāks laiks. Palaikam gaidāmi nokrišņi, galvenokārt līs, stiprāks lietus gaidāms Kurzemē un Vidzemē. Nokusīs sniega sega, tā saglabāsies tikai vietām austrumu novados. Pūtīs brāzmains dienvidu, dienvidrietumu vējš, brīžiem gaidāmas brāzmas līdz 15-20 metriem sekundē. Šī brīža prognozes liecina, ka nākamnedēļ atkal kļūs vēsāks, gaisa temperatūra reizēm noslīdēs nedaudz zem nulles, brīžiem snigs un līs.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils mērs saistībā ar plūdiem pagājušajā naktī sasauca gan civilās aizsardzības komisijas sēdi, gan preses konferenci;   Preiļi sarūpē palīdzības kravu Ukrainas pilsētai Ņižinai; un Izraudzīta 2023. gada sēne.

Saistībā ar operatīvo situāciju Daugavā, trešdienas vakarā pulksten 23.00 tika sasaukta Jēkabpils novada pašvaldības Civilās Aizsardzības komisijas sēde, lai apspriestu aktuālo situāciju. Pēc komisijas sēdes, apmēram ap pusnakti, notika preses konference, kurā novada mērs Raivis Ragainis, informēja par aktuālo situāciju saistībā ar plūdiem.
AUDIO
Kuras plūdu kontekstā ir kritiskākās vietas Jēkabpilī?
AUDIO
Vai tas nozīmē, ka aizsargdambis Krustpils pusē ir vājāks kā Jēkabpils pusē?
AUDIO
Pagājušajā naktī Daugavā pie Jēkabpils turpināja celties ūdens līmenis un jau ir pietuvojies sarkanajai brīdinājuma atzīmei. Jēkabpils novada pašvaldības atbildīgie dienesti visu nakti strādāja pastiprinātā režīmā gan SIA “Jēkabpils ūdens” un SIA “Jēkabpils pkalpojumi” atsūknējot ūdeni no pārplūdušajām vietām Daugavas krastā, gan stiprinot aizsargdambi, gan uzraugot drošību plūdu skartajās vietās. Kārtības uzturēšanā bija iesaistīti 12 pašvaldības policisti, kas patrulēja ar četrām automašīnām, viņiem palīdzēja trīs valsts policijas  vienības. 

Tāpat arī gatavībā sniegt palīdzību bija VUGD Jēkabpils posteņa brigade. Naktī Jēkabpils ugunsdzēsēji glābēji saņēma konteineri no Jēlgavas ar papildus aprīkojumu palīdzības sniegšanai plūdu draudu novēršanai novadā. Aprīkotajā konteinerī ir gan laivas, gan glābšanai specializēti Hanza dēļi, gan hidrokostimi un vēl daudz kas cits, kuru Jēkabpils daļas glābēji izmantos nepieciešamības gadījumā.

Turpinām ziņas

Vakar Ukrainas pilsētai Ņižinai nosūtīta palīdzības krava, kuru sarūpēja "Preiļu siers", Preiļu novada pašvaldība un Viduslatgales pārnovadu fonds. Šajā kravā tika iekrautas kopā 20 paletes ar AS "Preiļu siers" un tās meitas uzņēmumu AS "Latgales piens" un AS "Krāslavas piens" saražotu piena produkciju: divas tonnas siera, 800 kilogrami biezpiena sieriņu, divas tonnas skābā krējuma un divarpus tonnas saldkrējuma sviesta. Kravā iekļauta arī palete ar 300 kilogramiem gaļas konservu. Preiļu novada pašvaldība šai kravai pievienoja strāvas ģeneratoru un dīzeļsildītāju, kas pēc Ņižinas partneru sniegtās informācijas šobrīd ir ļoti aktuāla vajadzība, ņemot vērā Krievijas uzbrukumu radītos elektroapgādes un siltumenerģijas traucējumus.

Janvāra pirmajā nedēļa Latvijā ārstniecības iestādēs nogādāti 155 cilvēki, kuriem konstatēta gripa, liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati. Gripas intensitāte janvāra pirmajā nedēļā samazinājusies līdz 744,8 gadījumiem uz 100 tūkstoši iedzīvotāju, kamēr nedēļu iepriekš tā bija 766,5 uz 100 tūkstoši iedzīvotāju. Ģimenes ārstu prakses ziņoja par 562 klīniski apstiprinātiem gripas gadījumiem, no kuriem 44 bija Jēkabpilī. No monitoringā iesaistītām stacionārās ārstniecības iestādēm kopumā ziņots par 155 hospitalizētiem pacientiem ar gripu, no kuriem septiņi bija Jēkabpilī.

Un vēl

Latvijas Mikologu biedrība par 2023.gada sēni izvirzījusi daivaino čemureni. Sēne Latvijā ir reti sastopama, tā aug pie vecu ozolu pamatnēm mežos, alejās, parkos. Šogad aprit 20 gadi kopš Latvijas Mikologu biedrības dibināšanas. Daivainā čemurene, kura atrodama pie Latvijas nacionālā simbola - ozola saknēm, izvēlēta par gada sēni, jo tās lielajā čemurā bagātīgi saaugušās cepurītes ir kā daudzie biedrības biedri, aktīvā "sēņu vērotāju" kustība, kas ir izaugusi un aizvien plešas platumā biedrības darbības 20 gadu laikā. Daivainā čemurene pieder pie piepju sēņu grupas, tā noārda atmirušu ozolu koksni. 

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpili no applūšanas attur tikai dambis; Iedzīvotājus satrauc plūdu draudi; un Kādas ir prognozes par situāciju Daugavā dienas turpinājumā?

Hidrologi prognozē, ka ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils pietuvosies vai pat pārsniegs sarkanās pakāpes brīdinājuma kritēriju - 8,4 metrus virs stacijas nulles punkta. Šorīt upē pie Jēkabpils ūdens līmenis bija pakāpies līdz 7,73 metri virs noteiktās atzīmes. Turpinās ledus un vižņu blīvēšanās Daugavā pie Jēkabpils, no upes augšteces turpina nākt klāt jauni vižņi, applūst plašākas teritorijas. Speciālisti situāciju raksturo kā ļoti satraucošu. Jēkabpils novada pašvaldības Civilās aizsardzības inženierim Tālim Zalvam jautājām kā pagāja aizvadītā nakts, kāda bija situācija:

AUDIO

Zalva norāda, ka šobrīd Jēkabpili no applūšanas attur tikai dambis. Robeža, līdz kurai dambis var izturēt, ir 9 metri, līdz kuram palicis nedaudz vairāk kā metrs. Savukārt labā ziņa ir tā, ka naktī ledus bija izkustējies un pagājis kādu gabalu. Šim procesam vajadzētu turpināties. Taču vienlaikus Jēkabpilī gatavojas arī sliktākajam scenārijam. Pēc Zalvas teiktā, ja vadās pēc lielākajiem plūdiem, kas Jēkabpilī bija 1981. gadā, tad Daugavas krasti varētu applūst līdz pilsētas lielākajām ielām – Rīgas un Brīvības ielai. Cilvēki, kuri dzīvo applūstošajās vietās, ir informēti par risku, kā arī tam gatavojas. Sliktākajā gadījumā vajadzētu evakuēt 100 līdz 200 iedzīvotāju. Vižņu masas sablīvējums, "korķis" ir 4,6 kilometrus augšpus Jēkabpils - pie Prižiem. Līdz kritiskajiem 8,4 metriem - līdz tam brīdim, kamēr iestāsies "X stunda", ir vēl apmēram 1,8 metri.

Situācija saspringta ir ne tikai atbildīgajiem dienestiem, kas strādā, lai mazinātu plūdu draudus. Ne mazāk satraucoša tā ir arī iedzīvotājiem Radio1 sazinājās ar Aiju Bētiņu, kas dzīvo pie Daugavas Jēkabpilī un lūdza raksturot situāciju no sava skatupunkta.

AUDIO

Jūs jau minējāt, ka plūdos esat cietuši zaudējumus. Pastāstiet par savu pieredzi?
AUDIO

Situācija Daugavā mainās ik pa brīdim viešot gan cerības, ka ūdens kritīsies, gan bažas, ka situācija var samilzt vēl nopietnāka. Ja no rīta ūdens līmenis bija pākāpies gandrīz līdz 7,80 metru atzīmei, tad jaunākā informācija liecina, ka tas ir nedaudz krities un ap pulksten 12.20 daugavā pie Jēkabpils bija 7,29 metri virs noteiktās atzīmes. Jēkabpils novada mērs Raivis Ragainis informē par šībrīža aktuālo situāciju:

AUDIO

Viņš arī izteica arī prognozes, kā situācija varētu mainīties vakarpusē.

AUDIO

Turpinoties ūdens līmeņa svārstībām Daugavā, ūdens pamazām ieplūst arī pilsētā, appludinot Daugas krastam piegulošās ielas, kā arī novadā esošos ceļus. Jaunākā informācija liecina, ka šobrīd satiksmei slēgts Pļaviņu ielas posms no Viestura ielas līdz Zaļajai ielai Jēkabpilī! Tāpat arī pašvaldības autoceļš “Skudras - Galejas – Leicāni” (Sakas salas pārgāzne) Salas pagastā slēgts satiksmei! Pašvaldība arī daudzviet piebraucamajiem ceļiem daugavai ir uzlikusi aizlieguma zīmes, lai novērstu iedzīvotāju došanos dažādās vietās vērot plūdus Daugavā. Civilās aizsardzības un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests aicina iedzīvotājus nedoties vērot plūdus Daugavā un nepakļaut sevi nevajadzīgam riskam.

Atstājiet komentāru