2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 11.janvārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 11.janvārī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Vides ministrija rīkos sanāksmi palu un plūdu preventīvo pasākumu koordinēšanai; Veidos māju vardarbībā cietušajiem bērniem; un Izraudzīts 2023. gada arheoloģiskais piemineklis.

Ņemot vērā laika apstākļus un plūdu draudus vairākos upju baseinos, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija sadarbībā ar "Latvenergo" ceturtdien, 12.janvārī, rīkos sanāksmi palu un plūdu preventīvo pasākumu koordinēšanai. Sanāksmē piedalīsies iesaistīto institūciju, dienestu un pašvaldību pārstāvji, kā arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Māris Sprindžuks. Sanāksmē tiks pārrunāti hidrometeoroloģiskie novērojumi un plūdu prognozes, plūdu riskam pakļauto pašvaldību ziņojumi par faktisko situāciju un turpmāko rīcību, kā arī iesaistīto institūciju gatavība plūdiem.

Jēkabpils novada Salas pagastā vakar no applūdušām mājām glābēji evakuējuši trīs cilvēkus. Ugunsdzēsēji ar laivu un glābšanas dēli no divām mājām kopumā evakuēja trīs cilvēkus, bet no trešās mājas cilvēks evakuēties attiecās. Jau ziņots, ka Daugavā pie Jēkabpils ūdens līmenis turpina paaugstināties, vakar pēcpusdienā ūdens līmenis Jēkabpilī bija 5,94 metri virs novērojumu stacijas nulles atzīmes. Plūdi pilsētā iespējami, ūdens līmenim pārsniedzot septiņu metru robežu.

Visā valstī joprojām spēkā hidrologu izplatītais dzeltenais brīdinājums par augstu ūdens līmeni upēs, bet pie Daugavas Aizkraukles novadā un Jēkabpils novadā spēkā oranžās pakāpes brīdinājums.

Veidojoties plūdu draudiem, Veselības inspekcija aicina plūdu skarto teritoriju iedzīvotājus pievērst īpašu uzmanību uzturā lietojamā dzeramā ūdens kvalitātei, teikts iestādes mājaslapā. Centralizētas ūdensapgādes sistēmas ir labāk aizsargātas no ārēja piesārņojuma iekļūšanas, nekā individuāli dzeramā ūdens ņemšanas avoti, it īpaši akas. Plūdu laikā akās var ieplūst virszemes ūdeņi un kanalizācijas saturs, kas var kļūt par akūtu zarnu infekcijas slimību izraisītājiem. Veselības inspekcija norāda, ka iedzīvotājiem, kas izmantoto savas ūdens ņemšanas vietas, pašiem jāveic pasākumi plūdu radīto veselības risku novēršanai.

NATO un Eiropas Savienības amatpersonas otrdien Briselē parakstījušas kopīgu deklarāciju, solot paplašināt sadarbību starp abām institūcijām. Sadarbība tagad ir nozīmīgāka nekā jebkad agrāk, pēc deklarācijas parakstīšanas norādīja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs. Taču ievērojami paplašināt sadarbību starp ES un NATO nebūs viegli, jo Turcija, kas ir NATO locekle, neatzīst Kipru, kas ir ES dalībvalsts.

Turpinām ziņas

Valdība atbalstīja grozījumus Bērnu tiesību aizsardzības likumā "Barnahus" jeb Bērna mājas ieviešanai. Bērna māja nodrošinās nepieciešamo atbalstu vardarbībā cietušiem bērniem – saudzīgu nopratināšanu kriminālprocesuālām vajadzībām, kā arī ārsta apskates un medicīniskās ekspertīzes, nodrošinās konsultatīvu atbalstu cietušā bērna ģimenei, tiks organizētas starpinstitūciju tikšanās, lai cietušajam bērnam nodrošinātu atbalstu. Paredzēts, ka Bērna māja atradīsies Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas telpās.

2023. gadu Jāņa Akuratera muzejs iesāks ar Jāņa Akuratera jubilejas svinībām – 13. janvārī atzīmējot rakstnieka 147. dzimšanas dienu ar vakarēšanu muzejā "Seno laiku stāsti".  147. jubilejas pasākumā izskanēs Jāņa Akuratera stāsts "Raunas burve Gaigala" un apraksts "Vakarēšana" aktrišu Zanes Jančevskas un Martas Lovisas Jančevskas lasījumā ar muzikālām starpspēlēm. Jubilejas vakaru ievadīs vakarēšanas noskaņa. Ideja pasākumam aizgūta no Jāņa Akuratera apraksta "Vakarēšana", kas vēsta par vakarēšanas nozīmi un kādu īpašu šīs tradīcijas norisi Sēlijas pusē. Rakstnieka jubilejas svinību vakarā muzejā būs iespēja apskatīt arī izstādi "Baltie darbi", kas vēsta gan par Akuratera ģimenes sieviešu – dzejnieka sievas Marijas Annas un meitas Laimas – rokdarbu prasmēm, kuras viņas pārmantojušas no paaudzes paaudzē un izkopušas.

Un vēl

Par 2023. gada arheoloģisko pieminekli izraudzīts valsts nozīmes kultūras piemineklis "Svētupes lībiešu upurala – kulta vieta". Arheoloģiskais piemineklis izraudzīts, lai pievērstu uzmanību Latvijas arheoloģiskā un dabas mantojuma aizsardzībai un aizsargājamo objektu dažādībai. Svētupes upurala nav vienīgā upurala Latvijā, tādēļ 2023. gadā plānots aktualizēt upuralas kā specifisku arheoloģisko un dabas pieminekļu grupu, kas sava nelielā skaita un trausluma dēļ pieprasa saudzējošu sabiedrības attieksmi.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Rosina Eiropas Parlamenta vēlēšanās izmantot tiešsaistes vēlētāju reģistru; Noteiktas izmaiņas divos autobusu maršrutos Jēkabpils novadā; un Jelgavā gatavojas ledus skulptūru festivālam.

Daugavā pie Jēkabpils turpinās ūdens līmeņa paaugstināšanās. Sakustoties ledus sastrēgumam Sakas salā naktī applūda Gravānu daudzīvokļu mājas, vasarnīcu rajons un Autobusu parka teritorija. Sakas salas iedzīvotāji evakuēja lopus. Kopumā pagājušajā diennaktī evakuēti pieci civiliedzīvotāji, 11 ir uzrakstījuši atteikumu evakuācijai no dzīvesvietām applūstošajās teritorijās. Vakar, 10.janvārī vēlā vakarā ūdens līmenis pie Jēkabpils  cēlās par diviem metriem, sasniedzot 6,5 metru atzīmi, bet naktī uz trešdienu kritās, piecos rītā noslīdot nedaudz zem sešu metru atzīmes. Kā ziņots, Daugavā pie Jēkabpils šobrīd ir spēkā oranžās pakāpes brīdinājums.

Centrālā vēlēšanu komisija rosina 2024. gada maijā gaidāmajās Eiropas Parlamenta vēlēšanās izmantot tiešsaistes vēlētāju reģistru, kas nodrošinās iespēju vēlētājiem nobalsot jebkurā sev ērtā vēlēšanu iecirknī Latvijā vai ārzemēs. Centrālā vēlēšanu komisija norāda, ka pašlaik spēkā esošais regulējums paredz, ka Eiroparlamenta vēlēšanās vēlētāji tiek piesaistīti noteiktam vēlēšanu iecirknim. Savukārt 2021. gada pašvaldību un 14. Saeimas vēlēšanās sekmīgi tika izmantots elektronisks vēlētāju reģistrs, kas nodrošina ērtākas un plašākas balsošanas iespējas vēlētājiem. Līdz ar to vēlēšanu komisijas ieskatā tas būtu jāizmanto arī Eiroparlamenta vēlēšanās.

Jaunā veselības ministre Līga Meņģelsone un mediķu arodbiedrības vadītājs Valdis Keris  vienojušies, ka jaunais mediķu atalgojuma modelis šogad vēl netiks ieviests. Mediķu jaunā atalgojuma sistēma top jau vairākus gadus. Jaunais atalgojuma modelis paredz, ka mērķa algu katrai ārstniecības personu amatu grupai plānots sasniegt pakāpeniski piecu gadu laikā – no 2023. līdz 2027. gadam. Atalgojuma pieaugums paredzēts katru gadu, piemēram, jau šogad tā ieviešanai bija prasīti 55,6 miljoni eiro. Virkne mediķu organizāciju jaunā modeļa ieviešanu atbalsta, savukārt Kera vadītā Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība tam jau ilgstoši iebilst. Arodbiedrība ar ministri vienojusies veidot darba grupu, kas lems, kā pilnveidot jauno mediķu darba samaksas sistēmu, un tā ieviešanu atliks uz nākamo gadu.

Armēnijā šogad nenotiks Krievijas vadītās militārās mācības, paziņojis Armēnijas premjerministrs Nikols Pašinjans. Viņa  paziņojums liecina par Armēnijas augošo neapmierinātību ar Maskavu. Pašinjans nesen kritizēja Krievijas miera uzturētāju rīcību Kalnu Karabahā un aicināja tos nomainīt ar starptautiskajiem miera uzturēšanas spēkiem. Armēnijas premjerministrs otrdien žurnālistiem paziņoja, ka neredz iemeslu, lai Kolektīvās drošības līguma organizācija šogad rīkotu militāros manevrus Armēnijā.

Turpinām ziņas

Pirmajā šī gada Sabiedriskā transporta padomes sēdē tika lemts par izmaiņām reģionālo autobusu maršrutu tīklā vairākos Latvijas novados. Lai skolēniem Jēkabpils novadā pēc mācībām būtu iespēja nokļūt uz mājām Rubeņos, būs izmaiņas reģionālās nozīmes autobusu maršrutā Zasa–Slate reisu izpildes dienās. Turpmāk autobusi mācību laikā līdzšinējā maršrutā no pieturas Zasa pulksten 15.50 kursēs tikai pirmdienās, trešdienās un piektdienās, savukārt otrdienās un ceturtdienās reiss brauks līdz pieturai Rubeņi. Savukārt reģionālās nozīmes maršrutā Jēkabpils–Zasa–Bērzone–Slate mācību laikā izmaiņas skars pēcpusdienas reisus - autobuss no pieturas Slate pulksten 16.35 kursēs tikai pirmdienās, trešdienās un piektdienās, bet otrdienās un ceturtdienās tas pulksten 16.45 izbrauks no pieturas Rubeņi.

Palielināta asistentu un pavadoņu pakalpojumu stundas likme. To paredz grozījumi noteikumos par asistenta, pavadoņa un aprūpes pakalpojumu personām ar invaliditāti, kas šonedēļ pieņemti valdībā. No valsts budžeta finansētā asistenta un pavadoņa pakalpojumiem asistentu un pavadoņu atlīdzība turpmāk noteikta ne mazāk kā 4,79 eiro par vienu pakalpojuma sniegšanas stundu. Savukārt valsts nodrošinātais finansējuma apmērs pašvaldības sociālajiem dienestiem par vienu asistenta pakalpojuma un pavadoņa pakalpojuma sniegšanas stundu būs 5,02 eiro.

Un vēl

Jelgavā ledus skulptūru festivālā piedalīsies tēlnieki no 12 valstīm. Trijās vietās Jelgavā – Jāņa Čakstes bulvārī, Pasta salā un brīvdabas koncertzālē “Mītava” – no 3. līdz 5.februārim norisināsies 24.Starptautiskais ledus skulptūru festivāls. Šogad mākslas darbus kopumā veidos 32 profesionāli tēlnieki no 12 valstīm, ledū atklājot unikālu skatījumu uz senajām dievībām un to nozīmi dažādās kultūrās. Festivālā dažu dienu laikā, tiks radītas 45 konkursa skulptūras, bet kopumā būs apskatāmi vairāk nekā 60 ledus objekti. 

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvija starptautiskajos finanšu tirgos aizņēmusies 750 miljonus eiro; Aicina pieteikties militāro apmācību un rezerves karavīru mācībām; un Kas izvēlēts par šī gada dzīvnieku?

Aktuālā informācija par situāciju Daugāvā liecina, ka Pļaviņu ūdenskrātuvē saglabājas paaugstināts ūdenslīmenis. Turpinās vižņu blīvēšanās, ūdenslīmeņa svārstības un teritoriju applūšana. Ūdenslīmenis šodien pusdienlaikā Pļaviņās bija 10,12 metri virs stacijas "0" atzīmes. Kritiskā robeža ūdens līmenim pie Pļaviņām ir 11 metri. Arī Zeļķos, lai arī nedaudz krities, tomēr saglabājas augsts ūdens līmenis – 7, 82 metri virs stacijas "0" atzīmes, savukārt Jēkabpilī pusdienlaikā ūdens līmenis bija 6, 62 metri virs stacijas "0" atzīmes, kas ir tuvu kritiskajai robežai 7 metriem. Turklāt ūdenslīmenim ir tendendece svārstīties un dažubrīd tas pietuvojas gandrīz 7 metru atzīmei. Līdz ar to šajā apkārtnē applūdušas plašākas teritorijas – pilsētā applūdusi Krustpils saliņa, lejpus Jēkabpils – autobusu parka teritorija, Sakas sala, Gravāni un citas zemākas vietas.

Latvija starptautiskajos finanšu tirgos aizņēmusies 750 miljonus eiro, liecina Valsts kases publiskotā informācija. Valsts kase otrdien Latvijas vārdā starptautiskajos finanšu tirgos emitējusi piecu gadu eiroobligācijas, piesaistot finansējumu 750 miljonu eiro apmērā ar ienesīgumu 3,69% un fiksēto kupona likmi 3,5%. Kopējais pieprasījums pēc Latvijas eiroobligācijām bija lielākais kopš 2015.gada, sasniedzot 3,7 miljardus eiro, informē Valsts kasē, norādot, ka pieteikumi saņemti no vairāk nekā 140 investoriem.

Nolēmumu tā dēvētajā Zolitūdes traģēdijas krimināllietā Rīgas apgabaltiesa pasludinās 24. janvārī. Nolēmums tiks pasludināts attālināti. Vakar tiesas sēdē savu pēdējo vārdu teica apsūdzētie. Kā vēsta latvijas televīzija, vienīgais pirmajā tiesu instancē par vainīgu šajā lietā atzītais – Ivars Sergets – savā pēdējā vārdā vērsa uzmanību uz citu iesaistīto, kas nav apsūdzēti, atbildību. Savā runā viņš pievērsās arī lielveikala apsarga atbildībai, norādot, ka konkrētajā gadījumā, ja evakuācijas trauksmes gadījumā būtu veikta nekavējoša veikala darbinieku un apmeklētāju evakuācija, nebūtu arī bojāgājušo. Viņš uzskata, ka evakuācijas neveikšana dotajā gadījumā ir tieša cēloņsakarība ar to, ka bojā gāja cilvēki. Atsevišķa uzmanība Sergeta runā bija pievērsta SIA "Vikom Industry", kas izgatavoja jumta metāla kopnes no neatbilstošiem materiāliem, bet netika apsūdzēti. 

Pagājušais gads Latvijas kibertelpā uzskatāms par izaicinājumiem bagātāko un kiberuzbrukumiem intensīvāko periodu visā informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" pastāvēšanas vēsturē kopš 2011.gada. Pērn "Cert.lv" reģistrēto un apstrādāto incidentu skaits pieaudzis par 40% salīdzinājumā ar 2021.gadu, savukārt valsts pārvaldes sektorā IT sistēmu ievainojamību meklēšana augusi septiņas reizes, bet kopējais uzbrukumu apjoms četrkāršojies. Lielākajā daļā gadījumu kiberapdraudējuma avots ir bijusi Krievija. 

Turpinām ziņas

Ja ir vēlēšanās iegūt vai papildināt miltārās prasmes, Latvijas republikas pilsoņiem ir vairākas iespējas – no 18 līdz 40 gadiem stāties profesionālajā dienestā, iestāties Zemessardzē, kur apmācības notiek no darba brīvajā laikā. Trešā iespēja – trīs nedēļu apmācība karavīriem rezervistiem. Aizsardzības ministrijas mājaslapā var lasīt, ka šomēnes – janvārī – pirmajam iesaukumam valsts aizsardzības dienestā aicinās 18 līdz 19 gadus vecus Latvijas pilsoņus brīvprātīgi pieteikties militārajai apmācībai. Sākot ar šā gada otro pusgadu, pilsoņus iesauks arī obligātā kārtā.

Aizvadītajā diennaktī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Zemgales reģiona pārvalde saņēma sešus izsaukumus – vienu uz ugunsgrēku dzēšanu, trīs uz glābšanas darbiem un vēl divi izsaukumi bija maldinājums. Otrdien pulksten 14.10 ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz Madonas ielu Jēkabpilī, kur divstāvu dzīvojamā mājā bija izcēlies ugunsgrēks. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka divstāvu koka dzīvojamās mājas pirmā stāva dzīvoklī deg veranda, koridors un ārsiena 50 m2 platībā. Pirms ugunsdzēsēju glābēju ierašanās no ēkas pašu spēkiem evakuējās četri cilvēki, no kuriem viens ugunsgrēkā cieta. 

Un vēl

Par 2023. gada dzīvnieku Dabas muzejs izvēlējies divas Latvijā sastopamas ķirzaku sugas – pļavas ķirzaku un Eiropas apdraudēto abinieku un rāpuļu sarakstā iekļauto sila ķirzaku. Ķirzakas ir rāpuļi, un to āda klāta ar ragvielas zvīņām. Briesmu gadījumā ķirzakas nomet asti, kas ataug, bet ir mazāka. Tām raksturīga šķelta mēle, kas kalpo kā garšas, ožas un taustes orgāns. Ķirzakas savstarpēji sazinās, izmantojot vizuālos un smaržas signālus. Vidējais dzīves ilgums ir 5–6 gadi. Abas ķirzakas pārtiek no dažādiem bezmugurkaulniekiem, galvenokārt kukaiņiem, zirnekļiem, nelieliem gliemežiem un sliekām. Ķirzakas ir aukstasiņu dzīvnieki – to ķermeņa temperatūra atkarīga no apkārtējās vides temperatūras. Ziemā tās no oktobra līdz aprīlim pavada ziemas snaudā. Gada siltajā laikā tās var novērot sildāmies saulē uz akmeņiem vai citām siltām virsmām. 

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Brīdina par pagrabu applūšanu Jēkabpilī; Cik darbinieku trūkst valsts policijai? Un Kāds laiks gaidāms brīvdienās?

Jēkabpils novada civilās aizsardzības speciālists Tālis Zalva informē, ka saistībā ar ūdens līmeņa paaugstināšanos, Daugavā pie Jēkabpils aizsargdambim piegulošajās ielās daudzviet ir sākusies un var turpināties pagrabu applūšana. Ūdens līmeni paaugstinoties vakar pēcpusdienā Kārļa Skābīšā, Krasta, Pļaviņu, Dārznieku, Zvanītāju un citas aizsargdambim pieguļošajā ielās gar aku grodiem veidojas ūdens sūces. Lēnām applūst arī piebraucamie ceļi. Plūdu teritorijās ir iespējama dārzu, pagrabu, un piebraucamo ceļu applūšana. Lūgums iedzīvotājiem atslēgt pagrabos elektroierīces, pārkārtot uz augstākiem plauktiem pārtikas krājumus un parūpēties par mājdzīvniekiem. Nepieciešamās palīdzība gadījumos lūgums iedzīvotājiem sazināties ar pašvaldības izpilddirektoru, namu apsaimniekotājiem vai zvanot uz ārkārtas palīdzības tālruņa numuru 112.

2022. gada decembrī, salīdzinot ar 2021. gada decembri, vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājās par 20,8%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati. Gada inflācija nedaudz samazinājusies, jo 2022. gada novembrī tā bija 21,8% līmenī. Lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa pieaugumu bija pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem.

Vairāki lieli mazumtirdzniecības uzņēmumi Ukrainā ir pārtraukuši "Bonduelle" produkcijas iegādi un to piedāvāšanu saviem pircējiem, jo šis uzņēmums, pēc Ukrainas domām, atbalsta okupantus. 2022. gada beigās Krievijas medijos parādījās informācija, ka franču saldētu un konservētu dārzeņu ražotājs "Bonduelle" atbalstījis Krievijas karaspēku un nodevis tiem humāno palīdzību un novēlējis "drīzu uzvaru". Tikmēr 2022. gada 31. decembrī Bonduelle grupa izplatīja oficiālu paziņojumu, noliedzot šo informāciju. Bonduelle apgalvoja, ka medijos parādījušies attēli ir viltojums. Ražotājs arī norādīja, ka nav nosūtījis vai uzdevis nevienai trešajai personai nosūtīt Krievijas armijai "Bonduelle" produktus un apsveikuma kartiņas. Vienlaikus uzņēmums atzina, ka turpina savu darbību Krievijas teritorijā. Šī gada sākumā Ukrainas Korupcijas novēršanas valsts aģentūra "Bonduelle" iekļāva kara sponsoru sarakstā un aicināja pret to vērst sankcijas.

Igaunija trešdien informējusi Krievijas vēstnieku par lēmumu, ka līdz 1.februārim Krievijai jāsamazina vēstniecības Tallinā darbinieku skaits līdz astoņiem diplomātiem un 15 administratīvajiem, tehniskajiem un apkalpojošajiem darbiniekiem. Uz Igaunijas Ārlietu ministriju izsaukts Krievijas vēstnieks Vladimirs Ļipajevs, kuram iesniegta diplomātiskā nota. Lēmuma mērķis ir panākt līdzvērtīgu darbinieku skaitu Krievijas un Igaunijas diplomātiskajās pārstāvniecībās Tallinā un Maskavā. Pašlaik Krievijas vēstniecībā ir 21 diplomāts un 23 komandētie administratīvie, tehniskie un apkalpojošie darbinieki.

Turpinām ziņas

Valsts policijā patlaban trūkst aptuveni tūkstoš 700 policijas darbinieku, trešdien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā pastāstīja Valsts policijas priekšnieka vietnieks, Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Andris Zellis. Saeimas komisija iepazinās ar aktuālo situāciju ceļu satiksmes drošībā. Satiksmes drošības kontroles jomā patlaban brīvas ir 157 štata vienības, kas nozīmē, ka trūkst aptuveni 38% darbinieku, kuri ikdienā būtu jāstrādā ar satiksmes uzraudzību. Vienlaikus Zellis vērsa uzmanību, ka policijā pērn un šogad trīs reģionālajās pārvaldēs veiktas struktūrās reformas.
Latgales reģiona pārvaldē un pārējās struktūrvienībās reforma vēl tikai notiks, tai jābūt pabeigtai līdz vasarai.

Jau ziņots, ka reformētajās pārvaldēs nav vairs ceļu policistu klasiskajā izpratnē, proti, šie likumsargi ir integrēti reaģēšanas nodaļās, lai pēc iespējas ātrāk sniegtu pakalpojumu iedzīvotajiem. Zellis norāda, ka reforma nav pasliktinājusi satiksmes drošības uzraudzību, bet darbu policijā ir pametuši darbinieki vairāk nekā citus gadus.

Uzņēmums “Aizkraukles siltums” pērn 28. decembrī iesniedza Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā jaunu, zemāku siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu aprēķinu un pamatojumu jaunajiem tarifiem. Šobrīd siltumenerģijas gala tarifs ir 140,8 eiro par megavatstundu, jaunais tarifs būs par 12,43% mazāks — 123,3 eiro par megavatstundu. Fiziskām personām siltumenerģija izmaksās vēl mazāk, jo tiks piemērots valsts atbalsts. Balstoties uz aprēķiniem, iedzīvotājiem maksu par siltumu varētu rēķināt no apmēram 95 eiro par megavatstundu. Uzņēmumā norāda, ka tarifa samazinājums iespējams, samazinoties gāzes un šķeldas cenai, kā rezultātā iepirktais siltums no uzņēmuma “Seces koks” ir kļuvis lētāks.

Un vēl

Tuvākajās dienās Latvijā nedaudz paaugstināsies gaisa temperatūra, gaidāms brāzmains vējš un nokrišņi - pārsvarā lietus. Brīvdienās gaisa temperatūra sasniegs +4..+7 grādus, vienīgi valsts austrumos saglabāsies par kādu grādu vēsāks laiks. Palaikam gaidāmi nokrišņi, galvenokārt līs, stiprāks lietus gaidāms Kurzemē un Vidzemē. Nokusīs sniega sega, tā saglabāsies tikai vietām austrumu novados. Pūtīs brāzmains dienvidu, dienvidrietumu vējš, brīžiem gaidāmas brāzmas līdz 15-20 metriem sekundē. Šī brīža prognozes liecina, ka nākamnedēļ atkal kļūs vēsāks, gaisa temperatūra reizēm noslīdēs nedaudz zem nulles, brīžiem snigs un līs.

Atstājiet komentāru